Dodaj do ulubionych

slezan broni SS

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.04, 14:14
slezan napisał :
Waffen-SS to nie całe SS i pewnie gdyby analizowano
działalność obu części SS osobno, Waffen nie zostałyby uznane za organizację
zbrodniczą. Nie sądzę, by te elitarne jednostki frontowe były używane do
zadań
policyjnych.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=17537503&a=17540643
dostał odpowiedź :
Chłopie !!!! Ty już lepiej nic nie pisz.
A kto tłumił wszelkie powstania i likwidował getta jak nie Waffen-SS
A kto urządził kaźnię w Babim Jarze na Ukrainie, a kto sfajczył Lidice
A co wyprawiała w Polsce dywizja SS Adolf Hitler, ś.p.SS Germania,
W każdym kraju policja ma taką przybudówkę która ma charakter wojska jest
jednostką paramilitarną przede wszystkim do dyscyplinowania cywili.
Ale jedno muszę przyznać bezapalacyjnie - Oddziały SS słynęły z zajadłości w
walce.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=17537503&a=17566408

na co odpisał :
Waffen-SS jako przybudówka do dyscyplinowania cywili, hehehe, niezłe.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=17537503&a=17589599

Obserwuj wątek
    • slezan Re: slezan broni SS 20.11.04, 14:37
      A co Ty, Krzysiu, wiesz o Waffen-SS? Chętnie posłucham.
    • slezan Re: slezan broni SS 20.11.04, 14:39
      A i jeszcze jedno. Złamałeś prawo w swoim poście. To tak dla Twojej wiadomości -
      musisz być ostrożny. Nie każdy jest tak pobłażliwy jak ja.
      • Gość: krzysztof Re: slezan broni SS IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.04, 16:11
        najmocniej przepraszam i rączki całuję
      • bartoszcze Re: slezan broni SS 20.11.04, 17:23
        Możesz to rozwinąć, slezan?
        • slezan Re: slezan broni SS 20.11.04, 20:02
          Gość wmawia mi, że bronię organizacji uznanej za zbrodniczą. Jest to
          pomówienie. Moja teza brzmi, że status organizacji zbrodniczej SS zawdzięcza
          formacjom policyjnym, a nie wojskowym.
          • bartoszcze Re: slezan broni SS 20.11.04, 23:08
            Wybroni się
            • slezan Re: slezan broni SS 20.11.04, 23:15
              Nie on. On by się nie wybronił, gdybyś mu wmawiał, że jest Kubą Rozpruwaczem,
              albo że zamordował Abrahama Lincolna:-).
              • Gość: beskidzian Re: slezan broni SS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 23:18
                z tego co krzysztof napisał to zaskarżyć możnaby ciebie slezan
                • slezan Re: slezan broni SS 20.11.04, 23:20
                  No to spróbuj. Na razie nie jesteś w stanie podjąć żadnej merytorycznej
                  dyskusji, ale może przed prokuratorem ujawnisz swoje talenta.
                  • tomek9991 Kwestionujesz wyrok trybunału w Norymberdze ? 20.11.04, 23:23
                    Tam nie było w wyroku podziału na SS i Waffen SS.
                    Zbrodnie Waffen SS nie ulegają wątpliwości. Przytoczone zostały na początku
                    wątku.
                    Przecież Wehrmacht nie uznano za organizację przstępczą, całe Waffen SS tak.
                    • tomek9991 Przyklad zbrodni Waffen SS 20.11.04, 23:28
                      wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/cv_dirlewang.htm
                      • Gość: beskidzian Re: Przyklad zbrodni Waffen SS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 23:35
                        no slezan, obojetne czy jestes slonzakiem czy Polakiem, ale prawo polskie
                        ciebie obowiązuje, wiec Ustawe Zasadnicza powinienes znac.

"Art. 13.

Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących
                        się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu,
                        faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub
                        dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu
                        zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie
                        struktur lub członkostwa."

5 lat w zawiasach.
                        • slezan Re: Przyklad zbrodni Waffen SS 20.11.04, 23:37
                          No i gdzie sie odwołałem do "metod i praktyk"? Bardzo jestem ciekaw.
                          • Gość: beskidzian Re: Przyklad zbrodni Waffen SS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 23:40
                            w powyzszych postach wlasnie.
                            Sluchaj - a ty tak cala dobe siedzisz na tym forum czy jak? :)
                        • bartoszcze Re: Przyklad zbrodni Waffen SS 20.11.04, 23:40
                          Z Ustawy Zasadniczej to 5 lat wynika???
                      • slezan Re: Przyklad zbrodni Waffen SS 20.11.04, 23:38
                        Czy przekształcenie jednostki Dirlewangera w Sonderkommnado nie oznaczało jej
                        wyłączenia ze struktur Waffen-SS?
                        • slezan Re: Przyklad zbrodni Waffen SS 20.11.04, 23:47
                          Chyba nie. Figuruje w zestawieniu jednostek Waffen-SS także w 1944. Moja teza
                          wymaga zatem modyfikacji. W ramach Waffen-SS można wyróżnić:
                          - jednostki elitarne, których nie angażowano doo działań policyjnych
                          - jednostki w rodzaju dywizji Dirlewangera, powołane do zadań pacyfikacjnych
                          - jednostki cudzoziemskie o bardzo zróznicowanym charakterze (od SS-Galizien,
                          której lista zbrodni jest długa, do jednostek kozackich, łotewskich i
                          estońskich, które były typowa frontowe).
                    • slezan Re: Kwestionujesz wyrok trybunału w Norymberdze ? 20.11.04, 23:35
                      No i właśnie o to chodzi, że nie było podziału. SS zostało osądzone jako
                      całość, głównie na podstawie działań SD. Babi Jar to z tego co pamiętam nie
                      robota Waffen-SS, a Lidice to fakt - zbrodnia jednostki frontowej, ale
                      ukraińskiej, a tę wykorzystywano do takich zadań.
                      Do Waffen-SS wcielono też całe duże formacje, którym nie przypisuje się żadnych
                      zbrodni.
                      A gdzie zakwestionowałem wyrok jakiegokolwiek trybunału? Czy domaganie się
                      historycznej prawdy jest kwestionowaniem wyroku? A prawda jest pewnie taka, że
                      Bałt, członek policyjnego komanda SS mordującego w Ponarach był zbrodniarzem, a
                      jego rodak, żołnierz łotewskiego czy estońskiego legionu Waffen-SS z reguły
                      nie.
                      • Gość: krzysztof Re: Kwestionujesz wyrok trybunału w Norymberdze ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.04, 23:46
                        o litość błagam, że ośmieliłem się skrytykować ciebie i Waffen SS
                        kiedy my Polacy mamy przepraszać za rozpoczęcie II wojny światowej ?
                        • bartoszcze Re: Kwestionujesz wyrok trybunału w Norymberdze ? 20.11.04, 23:47
                          Jak dla mnie to wy Polacy możesz zacząć zaraz:))
                          • Gość: krzysztof Re: Kwestionujesz wyrok trybunału w Norymberdze ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.04, 23:57
                            jeszcze raz przepraszam slezana za SS bez waffen SS w tytule wątku
                            jako słowiański podludź
                            • bartoszcze Re: Kwestionujesz wyrok trybunału w Norymberdze ? 21.11.04, 00:00
                              Cholera, slezan, zobacz jaką masz siłę oddziaływania:))))
                              Normalnie jak jakiś śląski Jedi:)
                              • slezan Re: Kwestionujesz wyrok trybunału w Norymberdze ? 21.11.04, 00:02
                                To psychotechniki, których nauczyli mnie na szkoleniu pod Berlinem. Sam wiesz.
                                • bartoszcze Re: Kwestionujesz wyrok trybunału w Norymberdze ? 21.11.04, 00:06
                                  Yes, My Master.
                                  With you the Force is.
                                  :)))
                                  • slezan Re: Kwestionujesz wyrok trybunału w Norymberdze ? 21.11.04, 00:10
                                    You should know that we are on the dark side of the force:-).
                                    • bartoszcze Re: Kwestionujesz wyrok trybunału w Norymberdze ? 21.11.04, 00:16
                                      Ale wtedy nie pasowałaby ta cudowna składnia:))
                                      • slezan Re: Kwestionujesz wyrok trybunału w Norymberdze ? 21.11.04, 00:17
                                        No fakt. Czyli zmiana.
    • slezan Re: slezan broni SS 20.11.04, 23:59
      Na Łotwie co roku odbywają się defilady z udziałem weteranów łotewskich
      jednostek Waffen-SS i przedstawcieli władz. Czy Łtowa to państwo nazistowskie,
      a Łotysze to naziści?
      • tomek9991 Kłopotliwi weterani 21.11.04, 12:10
        Pod Pomnikiem Wolności w Rydze co roku zbierają się byli żołnierze Legionu
        Łotewskiego - formacji wchodzącej w skład Waffen-SS. Jeszcze rok temu w
        uroczystościach uczestniczyli przedstawiciele najwyższych łotewskich władz
        państwowych. W tym roku - po krytycznych komentarzach w prasie europejskiej -
        nie pojawił się wśród weteranów ani jeden polityk. Problem oceny działalności
        łotewskich jednostek wojskowych podczas II wojny światowej pozostaje jednak
        nadal otwarty.

Po stronie Niemiec walczyło w sumie około 150 tysięcy żołnierzy łotewskich.
        Liczba ta obejmuje zarówno walczących w szeregach Legionu Łotewskiego, jak i w
        dywizjach niemieckich oraz członków batalionów policyjnych. Poległo około 60
        tysięcy żołnierzy. Głównym inspektorem Legionu Łotewskiego został Rudolfs
        Bangerskis, mający stopień SS-Gruppenfuehrera i Generalleutnanta Waffen-SS.
        Żołnierze łotewscy nosili typowe mundury esesmanów, z tą tylko różnicą, że na
        lewym ramieniu mieli swoje barwy narodowe. Dywizje łotewskie brały udział w
        walkach na Białorusi i w zachodniej Rosji. Pod koniec II wojny światowej 15.
        Dywizja operowała na ziemiach polskich (brała m.in. udział w bitwie o Wał
        Pomorski) oraz w Niemczech. Natomiast 19. Dywizja wycofała się do Kurlandii,
        gdzie jej żołnierze, jeszcze w maju 1945 roku, wyczekiwali na bałtyckiej plaży
        okrętów angielskich, które zabrałyby ich na Zachód. Łotewskie bataliony
        policyjne uczestniczyły m.in. w pacyfikacji gett w Warszawie, Lublinie i innych
        polskich miastach.

Władze łotewskie zdają sobie sprawę, że pielęgnowanie tradycji Legionu
        Łotewskiego jest nie do zaakceptowania nie tylko dla Rosjan, ale także dla
        zachodnich uczestników koalicji antyhitlerowskiej, uczestniczących dziś w
        Pakcie Północnoatlantyckim.
        www.unia-polska.pl/archive/98-99/9904_2/11_15a.html
        • tomek9991 Naucz się na pamięć ostatniego zdania Slezan 21.11.04, 12:14
          Władze łotewskie zdają sobie sprawę, że pielęgnowanie tradycji Legionu
          Łotewskiego jest nie do zaakceptowania nie tylko dla Rosjan, ale także dla
          zachodnich uczestników koalicji antyhitlerowskiej, uczestniczących dziś w
          Pakcie Północnoatlantyckim.

• slezan Re: Naucz się na pamięć ostatniego zdania Slezan 21.11.04, 14:13
            No i coz tego, że nie do zaakceptowania dla Rosjan (czy raczej sowietów) i ich
            dawnych aliantów? Ważne,że jest do zaakceptowania przez Łotyszów. MOże stają
            się oni przez to nazistami?
            Zwracam uwagę, że w artykule wyraźnie rozróżniona między jednostkami Waffen-SS
            i jednostkami policyjnymi. Pamięci tych ostatnich nikt nie pielęgnuje, może
            poza autentycznymi neonazistami.
            • tomek9991 Udajesz, iż nie rozumiesz 21.11.04, 15:44
              Pisanie dobrze o SS jest nie do zaakceptowania w cywilizowanym świecie. Łotysze
              musieli przyjąć to do wiadomości.
              Wyroku trybunału w Norymberdze nikt nie anulował.
              • tomek9991 Waffen-SS Konzentrationslager Warschau 21.11.04, 16:03
                "Waffen-SS Konzentrationslager Warschau", czyli "Obóz Koncentracyjny Broni SS".
                W tym właśnie czasie zacieśniła się współpraca pomiędzy SS a Wehrmachtem. Ten
                ostatni dostarczał m.in. samochody ciężarowe, którymi wożono ludzi do komór
                gazowych [tablice rejestracyjne "WH"]. Podczas ewakuacji obozu w konwoju
                znalazło się 40 żołnierzy Wehrmachtu.

wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/kl_warschau_3.htm
              • tomek9991 EINSATZGRUPPEN -- POLICYJNE ODDZIALY MORDERCOW SS 21.11.04, 16:11
                Kazda z Einsatzgruppen liczyla pomiedzy 600 a 1000 policjantow skierowanych z
                roznych oddzialow policyjnych, z uzupelnieniem otrzymanym z oddzialow Waffen-
                SS. Kazda z nich skladala sie z 4 lub 5 Einsatzkommando (sil do zadan
                specjalnych), lub Sonderkommando (sily specjalne).
                users.rcn.com/salski/z_Jedwabne_Neighbors/Einsatzgruppen.htm
              • tomek9991 JÖRG HAIDER 21.11.04, 16:16
                Haider nie kryje swego przywiązania do narodowego socjalizmu i tradycji III
                Rzeszy. W 1995 roku, na przykład, brał udział w zjeździe weteranów Waffen-SS
                mówiąc, iż jest szczęśliwy, że żyją jeszcze porządni ludzie wierni swoim
                przekonaniom. Jak większość współczesnych faszystów w Europie Zachodniej głosi
                poglądy negacjonistyczne, pomniejszając lub wręcz kwestionując zbrodnie
                hitleryzmu. W 1990 roku stwierdził, że żołnierze Wehrmachtu i Waffen-SS
                walczyli w czasie II wojny światowej o wolność i demokrację w Europie, pięć lat
                później obozy koncentracyjne określił mianem obozów karnych.
                free.ngo.pl/nw/archiwum/austria.html
                • bartoszcze Re: JÖRG HAIDER 21.11.04, 16:28
                  Przepraszam, czy Ty uważasz, że poglądy Haidera rozstrzygają o faktach??
                  Chyba nieumyślnie się na niego powołałeś, bo nie sądzę, żeby Haider był dla
                  Ciebie autorytetem..
                  • tomek9991 Re: JÖRG HAIDER 21.11.04, 17:37
                    Przyklad Haidera pokazuje powszechny i słuszny brak akceptacji dla obrony
                    Waffen SS w Europie.
                    • bartoszcze Re: JÖRG HAIDER 21.11.04, 17:45
                      Przykład Haidera pokazuje, że w Europie ktoś pokroju Haidera może zyskać dużą
                      popularność, oraz że elita europejska oraz europejska opinia publiczna tego
                      rodzaju ludzi nie akceptuje (także np. Le Pena etc.)
                      Wysuwanie stąd wniosków (nawet jesli prawdziwych) o braku akceptacji dla Waffen
                      SS jest błędem logicznym.
                      • tomek9991 Re: JÖRG HAIDER 21.11.04, 17:55
                        Wnioski są subiektywne. Ja tam Haidera nie cierpię.
                        • bartoszcze Re: JÖRG HAIDER 21.11.04, 18:06
                          Wolno Ci:))
                          Ja zresztą też za nim nie przepadam.
                          Natomiast mylisz się w jednej kwestii - wnioski (w rozumieniu analizy
                          logicznej) to rzecz jak najbardziej obiektywna (nie istnieje logika
                          subiektywna).
                          • slezan Re: JÖRG HAIDER 21.11.04, 18:12
                            Tomuś nie rozumie jeszcze jednej rzeczy. Czym innym jest wypowiedź historyka
                            lub nawet amatora historii, a czym innym publiczna deklaracja polityka, który
                            usiłuje wykorzystac historię do swoich celów. Haider powiedział co powiedział
                            nie dlatego, że interesuje go reputacja żołnierzy Waffen-SS, ale dlatego, że
                            pragnął obudzić w społeczeństwie austriackim pewien niezdrowy sentyment, zgodny
                            z jego politycznymi postulatami.
              • slezan Re: Udajesz, iż nie rozumiesz 21.11.04, 17:53
                Jakoś pisanie dobrze o konkretnych jednostkach Waffen-SS jest do
                zaakceptowania. Zaczął pewien polski pisarz, Józef Mackiewicz, który napisał
                dosyć znaną powieść o korpusie kozackim Waffen-SS. Kolejne przykłady to książki
                uznanego historyka niemieckiego Juergena Thorwalda. Różnica polega na tym, że
                Haider mówił o Waffen-SS jako całości, a Mackiewicz i Thorwald pisali o
                konkretnych jendostkach lub osobach. Twoje spojrzenie jest paradoksalnie
                zdecydowanie bliższe spojrzeniu Haidera.
                • tomek9991 Hmm 21.11.04, 18:00
                  Pisałeś najpierw Slezanie o całym Waffen SS, nie o konkretnych jednostkach.
                  Nie odwracaj kota ogonem.
                  • slezan Re: Hmm 21.11.04, 18:02
                    No i co pisałem o całym Waffen-SS? Że nie byli "porzybudówką do dyscyplinowania
                    ludności cywlinej"? Bo nie byli. Trzon Waffen-SS to jednostki elitarne o
                    najwyższej wartości bojowej. Takich nie traktuje się jak przybudówki, ani nie
                    wysyła do brudnej roboty, do której nie trzeba żadnych kwalifikacji.
                    • tomek9991 Re: Hmm 21.11.04, 18:05
                      Nie pisałeś o trzonie Waffen SS, lecz ogólnie o Waffen SS.
                      To duża różnica.
                      • slezan Re: Hmm 21.11.04, 18:06
                        No i co pisałem?
                        • tomek9991 Re: Hmm 21.11.04, 18:09
                          Poczytaj.
                          • slezan Re: Hmm 21.11.04, 18:17
                            Ja wiem, ale Ty chyba nie wiesz, albo nie zrozumiałeś. Do tego już się
                            przyzwyczaiłem. Przypomnę zatem - postawiłem tezę, że samo Waffen-SS nie
                            zostałoby prawdopodobnie uznane za organizację zbrodniczą. Nie mam pewności co
                            do tej tezy, tak jak Ty nie możesz mieć pewności co do tezy przeciwnej. Opieram
                            ją na przeświadczeniu, że większość jednostek Waffen-SS nie była wykorzystywana
                            do akcji policyjnych. Czy zbrodnie pozostałych (jak SS-Galizien czy komando
                            Dilerwangera) przechyliłyby szalę? To jest pytanie. Zbrodnie pojedynczych
                            jednostek Wehramchtu nie skłoniły do uznania go za organizację zbrodniczą.

Dyskusja ma charakter czysto akademicki. SS organizacyjnie stanowiło całość i
                            tak zostało potraktowane, mimo ewidentnej niechęci między służbami policyjnymi
                            i wojskowymi.
    • Gość: Sigi Re: slezan broni SS IP: *.j.pppool.de 21.11.04, 16:52
      Waffen- SS to Pretorianie Garde! Jedynostka Elitarna
      • slezan Re: slezan broni SS 21.11.04, 17:50
        No nie wszystkie jednostki Waffen-SS były jednostkami elitarnymi. Przejrzałem
        ich spis i doszedłem do wniosku, że Waffen obejmowało bardzo róże oddziały,
        wykorzystywane do różnych zadań.
        • Gość: Wehrwolf Re: slezan broni SS IP: *.j.pppool.de 21.11.04, 18:36
          Masz racje jesli myslisz o policyjnych jedynostkach oraz jedynostkach
          o zakresie ochraniajacym obiekty, natomiast typowe Kampfverbände der Waffen-SS
          Byly elitarne ,np Division "Wiking", "Totenkopf",najbardziej jednak elitarna
          była nie divisja SS tylko division "Brandenburg" Lehrbatalion zbV-800 wiem o
          tej jedynostce bardzo duzo mam z rodziny kogos co tam był i wrócił to widział
          piekło z diabłem!!
          • Gość: Wehrwolf Re: division "Brandenburg" IP: *.j.pppool.de 21.11.04, 19:32
            www.das-ritterkreuz.de/index_themen.php4?modul=kommando&thema=bran10.htm
            www.das-ritterkreuz.de/index_themen.php4?modul=brandenburger

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka