Dodaj do ulubionych

Fałszerstwo spisowe!

18.05.02, 13:09
Na stronach www.raslaska.org pojawił się następujący komunikat:

FAŁSZERSTWO SPISOWE !
Do Ruchu Autonomii Śląska docierają informacje o przygotowaniach do
sfałszowania badania narodowości w Narodowym Spisie Powszechnym. Wiemy już, że
rachmistrzów w miastach i gminach: Piekary Śląskie, Mysłowice, Zabrze, Strzelce
Opolskie, Komprachcice, Chrząstowice, Lasowice poinstruowano, by nie wpisywali
narodowości śląskiej. Dlatego apelujemy do wszystkich Ślązaków, aby:

bezwzględnie domagali się wpisania ich narodowości jako śląskiej,

wywiad spisowy odbwali w obecności co najmniej jednego świadka,

pilnowali, by odpowiedzi wpisywane były długopisem

o wszelkich przypadkach nawet najdrobniejszych sugestii (np. wywpowiedzi
rachmistrza w rodzaju - „przecież nie ma takiej narodowości", „taka deklaracja
i tak nie zostanie uwzględniona prze Główny Urząd Statystyczny") ze strony
spisującego informowali Ruch Autonomii Śląska - mailem (adresy na stronach
www.raslaska.org) lub telefonicznie (telefon interwencyjny - 0502260511,
0607440918). W informacji należy podać dane spisywanego oraz rachmistrza.

Pamiętajcie! Już wiadomo, że spis zostanie sfałszowany. Im więcej ujawnionych
przez nas przypadków łamania prawa przez rachmistrzów, tym łatwiej będzie
udowodnić polskim władzom fałszerstwo.

Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • Gość: Albrecht Re: Fałszerstwo spisowe! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.05.02, 13:31
      Zobaczę jak zachowa się pani rachmistrz, którą już poznałem. Na pewno
      wypełnianie ankiet będzie miało miejsce w obecności kilku osób. Jeśli cos
      będzie nie tak, dam znać.
      • malopolanin Re: Fałszerstwo spisowe! 19.05.02, 21:46
        Zawsze możesz wypełnić formularz sam i oddać rachmistrzowi w umówionym miejscu.
        • slezan Re: Fałszerstwo spisowe! 20.05.02, 12:49
          malopolanin napisał(a):

> Zawsze możesz wypełnić formularz sam i oddać rachmistrzowi w umówionym miejscu.

Ale wtedy nie będziesz wiedział czy rachmistrz jest w porządku. A RAŚ chce
          najwyraźniej namierzyć jak najwięcej nieuczciwych, by ustalić rozmiary
          manipulacji. To rozsądna taktyka. Jeżeli zauważę, że rachmistrz usiłuje wpływnąć
          na moją deklarację, spróbuję z niego wyciągnąć, w ilu przypadkach tak postąpił. A
          potem podam gada do prokuratury. Niech się spowiada czy to był jego pomysł, czy
          tak go wyszkolono.
          • Gość: fenspiry Re: Fałszerstwo Slezana popisowe !!! IP: *.nmd.msu.ru 20.05.02, 22:50
            slezan napisał(a):

> malopolanin napisał(a):
            >
            > > Zawsze możesz wypełnić formularz sam i oddać rachmistrzowi w umówionym mie
            > jscu.
            >
            > Ale wtedy nie będziesz wiedział czy rachmistrz jest w porządku. A RAŚ chce
            > najwyraźniej namierzyć jak najwięcej nieuczciwych, by ustalić rozmiary
            > manipulacji. To rozsądna taktyka. Jeżeli zauważę, że rachmistrz usiłuje wpływną
            > ć
            > na moją deklarację, spróbuję z niego wyciągnąć, w ilu przypadkach tak postąpił.
            > A
            > potem podam gada do prokuratury. Niech się spowiada czy to był jego pomysł, czy
            >
            > tak go wyszkolono.

Ja zaś mam koszmarne nocne sny ilu takich gadów wyprodukował ruch RASistów z Tobą
            jego tubą prowokacyjno-propagandową na czele. Po tych wszystkich
            nacjonalistycznych tekstach zaczynam mieć podejrzenia, iż największych fałszerstw
            i manipulacji mogą dokonać jacyś śląscy rachmistrzowie podobnie nawiedzeni jak Ty
            Slezan. Pewnie w piwnicy waszego familoka sam z bojówkami takich rachmistrzów
            byłbyś w stanie fałszować formularze spisowe nieślązaków. Sorry może to dla
            Ciebie bolesne, ale takim Cię widzę po tym co tu płodzisz literalnie.
            Poza tym przyłaczę się do Fibina nie psuj poziomu tego forum.
    • fibin Re: Fałszerstwo spisowe! 20.05.02, 17:16
      Jak się nie mylę to jest forum Bielsko-Biała, które to miasto nie figuruje w
      spisie wymienionych przez Ciebie miejscowości, więc po co tu o tym piszesz?
      I w ogóle o Śląsku na forum B-B? Na forum Koszalin albo Radom też o tym piszesz?
      W sumie to mi to zwisa, ale co wejdę na forum to Śląsk i Śląsk, czasem mam
      wrażenie, że jestem na forum Katowice albo inne Zabrze, a to mnie po prostu nie
      interesuje. Jak B-B to B-B (nie mylic z Big Brotherem) :)
      Pzdr:)
      • slezan Re: Fałszerstwo spisowe! 21.05.02, 10:33
        fibin napisał(a):

> Jak się nie mylę to jest forum Bielsko-Biała, które to miasto nie figuruje w
        > spisie wymienionych przez Ciebie miejscowości, więc po co tu o tym piszesz?
        > I w ogóle o Śląsku na forum B-B? Na forum Koszalin albo Radom też o tym piszesz
        > ?
        > W sumie to mi to zwisa, ale co wejdę na forum to Śląsk i Śląsk, czasem mam
        > wrażenie, że jestem na forum Katowice albo inne Zabrze, a to mnie po prostu nie
        >
        > interesuje. Jak B-B to B-B (nie mylic z Big Brotherem) :)
        > Pzdr:)

Nie wiem czy zauważyłeś, ale tekst w poście inicjującym wątek to oświadczenie
        RAŚ, a nie mój produkt - to gwoli ścisłości. Być może przeoczyłeś fakt, że w
        wątku tym pojawił się post Albrechta, bezpośrednio zainetersowanego sprawą
        deklarowania narodwości śląskiej w spisie. I wreszcie powód najważniejszy -
        łamanie prawa przez urzędników dotyczy wszystkich obywateli. Jeżeli masz to
        gdzieś, bo akurat czujesz się Polakiem, to jedynie współczuć braku obywatelskiej
        odpowiedzialności, którą wyparła gdzieś mentalność niewolnika.
        Pastor Neuville - działacz antyhitlerowskiej opozycji - powiedział: "Kiedy
        przyszli po Żydów milczeliśmy, bo nie byliśmy Zydami. Kiedy przyszli po
        komunistów nie protestowaliśmy - nie byliśmy komunistami. Gdy przyszli po
        katolików nie reagowaliśmy, bo nie byliśmy katolikami. Kiedy przyszli po nas nie
        było już nikogo, kto mógłby się za nami ująć". Chwała Bogu sytuacja dziś nie jest
        tak drastyczna jak 60 lat temu, ale zasada tłamszenia społeczeństwa przez państwo
        pozostała ta sama.
        • Gość: Paweł Re: Fałszerstwo spisowe! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.05.02, 19:20

> Nie wiem czy zauważyłeś, ale tekst w poście inicjującym wątek to oświadczenie
          > RAŚ, a nie mój produkt - to gwoli ścisłości. Być może przeoczyłeś fakt, że w
          > wątku tym pojawił się post Albrechta, bezpośrednio zainetersowanego sprawą
          > deklarowania narodwości śląskiej w spisie. I wreszcie powód najważniejszy -
          > łamanie prawa przez urzędników dotyczy wszystkich obywateli.

Rachmistrzowie jeszcze nie łamią prawa.

Jeżeli masz to
          > gdzieś, bo akurat czujesz się Polakiem, to jedynie współczuć braku obywatelskie
          > j
          > odpowiedzialności, którą wyparła gdzieś mentalność niewolnika.
          > Pastor Neuville - działacz antyhitlerowskiej opozycji - powiedział: "Kiedy
          > przyszli po Żydów milczeliśmy, bo nie byliśmy Zydami. Kiedy przyszli po
          > komunistów nie protestowaliśmy - nie byliśmy komunistami. Gdy przyszli po
          > katolików nie reagowaliśmy, bo nie byliśmy katolikami. Kiedy przyszli po nas ni
          > e
          > było już nikogo, kto mógłby się za nami ująć". Chwała Bogu sytuacja dziś nie je
          > st
          > tak drastyczna jak 60 lat temu, ale zasada tłamszenia społeczeństwa przez państ
          > wo
          > pozostała ta sama.

Nie przesadzaj. Jakoś nie widzę tłamszenia ślązaków przez państwo.
          Swoją drogą myślę, że jeśli ktoś uważa sie za ślązaka i taka narodowośc podaje to
          państwo nie ma prawa mu tego zabronić. Rachmistrzowie nie powinni wpływac na
          treśc odpowiedzi.

• fibin Re: Fałszerstwo spisowe! 22.05.02, 09:03
          Obawiam się, że żyjąc w jakimkolwiek państwie w taki czy inny sposób zniewoleni
          jesteśmy wszyscy, a prawdziwą wolność można odnależć tylko wewnątrz siebie.
          O ile mi wiadomo podczas spisu każdy może podać dowolną narodowość.
          W poniedziałek przyjdą mnie spisywać i zamierzam m.in. to sprawdzić:)
          Żal mi aborygenów australijskich, indian północnoamerykańskich, tybetańczyków
          itd, itp, ale uważam, że każdy przede wszystkim powinien dbać o dobro swoich
          najbliższych i nikogo nigdy nie krzywdzić.
          Gdyby wszyscy stosowali się do tej zasady...
          • slezan Re: Fałszerstwo spisowe! 22.05.02, 10:10
            fibin napisał(a):

> Obawiam się, że żyjąc w jakimkolwiek państwie w taki czy inny sposób zniewoleni
            >
            > jesteśmy wszyscy, a prawdziwą wolność można odnależć tylko wewnątrz siebie.
            > O ile mi wiadomo podczas spisu każdy może podać dowolną narodowość.
            > W poniedziałek przyjdą mnie spisywać i zamierzam m.in. to sprawdzić:)
            > Żal mi aborygenów australijskich, indian północnoamerykańskich, tybetańczyków
            > itd, itp, ale uważam, że każdy przede wszystkim powinien dbać o dobro swoich
            > najbliższych i nikogo nigdy nie krzywdzić.
            > Gdyby wszyscy stosowali się do tej zasady...

I tu jesteśmy zgodni. A rachmstrzowie już łamią prawo - kolegę spisali ołówkiem.
            Swoją drogą to też jego głupota, że od razu nie interweniował. Znam też przypadki
            nakłaniania ludzi do zmiany deklaracji o przynależności do narodowości śląskiej -
            mam takie w rodzinie.
            • Gość: Albrecht Re: Fałszerstwo spisowe! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.05.02, 16:41
              I to jest właśnie łamanie prawa. Jeśli państwo chce poznać jaka jest prawda nie
              powinno interweniować. Wpływając na deklaracje o narodowości, manipuluje się
              obywatelami.
              • Gość: Paweł Re: Fałszerstwo spisowe! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.05.02, 16:50
                Gość portalu: Albrecht napisał(a):

> I to jest właśnie łamanie prawa. Jeśli państwo chce poznać jaka jest prawda nie
                >
                > powinno interweniować. Wpływając na deklaracje o narodowości, manipuluje się
                > obywatelami.

Zgadzam się(to chyba coś nowego). Spis w którym odpowiedzi sa zasugerowane przez
                rachmistrzów jest bez sensu.
                • fibin Re: Fałszerstwo spisowe! 22.05.02, 16:57
                  No właśnie! Czy ten spis, jak sugeruje nasz ślicznie opalony i jakby lekko
                  odchudzony prezydent, ma pokazać stan faktyczny państwa, czy stan zmyślony, jak
                  to zwykle było za komuny?
                  Może ktoś ma znajomego rachmistrza i zapyta go, jak go szkolono? Coś mi się ta
                  teoria spisku nie bardzo podoba:)
                  Ja spróbuję pociągnąć za język tego, który będzie mnie spisywał.
                  • slezan Re: Fałszerstwo spisowe! 23.05.02, 11:07
                    fibin napisał(a):

> No właśnie! Czy ten spis, jak sugeruje nasz ślicznie opalony i jakby lekko
                    > odchudzony prezydent, ma pokazać stan faktyczny państwa, czy stan zmyślony, jak
                    >
                    > to zwykle było za komuny?
                    > Może ktoś ma znajomego rachmistrza i zapyta go, jak go szkolono? Coś mi się ta
                    > teoria spisku nie bardzo podoba:)
                    > Ja spróbuję pociągnąć za język tego, który będzie mnie spisywał.

Sądzę, że w Bielksu nie bęzie manipulacji, bo nie psodziewano się tam "śląskich"
                    deklaracji na masową skalę. Kolega, który mieszka na Wybrzeżu nie mial problemu z
                    wpisaniem narodowości śląskiej (choć rachmistrz był nieco zaskoczony). Natomiast
                    szwindle w woj. śląskim i opolskim odnotowane są na stronach www.raslaska.org
                    O nieuznawaniu "śląskich" deklaracji pisała "GW" w Opolu - była to wypowiedź
                    samego rachmistrza, który stwierdził, że może wpisywać tylko narodowość polską
                    lub niemiecką, nigdy śląską. Inna kwestia to kto za tym stoi. W oświadczeniu RAŚ
                    nie ma maowy o spisku, choć takie podejrzenia nasuwają się same. Być może jednak
                    jest to efekt nadgorliwości lokalnych urzędników.
                • Gość: Albrecht Cos łączy :) IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.05.02, 17:10
                  Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Zgadzam się(to chyba coś nowego).
                  Cieszy mnie to. O ile pamiętam mieliśmy podobne poglądy w watku o UE za czy
                  przeciw.
                  Pzdr.
                  • Gość: Paweł Re: Cos łączy :) IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.05.02, 19:35
                    Gość portalu: Albrecht napisał(a):

> Gość portalu: Paweł napisał(a):
                    >
                    > > Zgadzam się(to chyba coś nowego).
                    > Cieszy mnie to. O ile pamiętam mieliśmy podobne poglądy w watku o UE za czy
                    > przeciw.
                    > Pzdr.

No widzisz jak miło
                    Pozdrawiam również

• Gość: komar Re: Fałszerstwo spisowe! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.02, 21:53
      Jasny gwint- spisek!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka