Dodaj do ulubionych

Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!!

30.06.02, 20:30
DAS WUNDER VON BERN !!!

W 1954r. moj ojciec i dwoch kolegow od niego (jeden z nich jest zalozycielem
mniejszosci niemieckiej w Glywicach) fajrowali zwyciestwo Niemiec nad Wegrami.
To wtedy NIEMCY pierwszy raz pokazali, ze znowu egzystuja i ze z nimi Europa
sie znowu liczyc musi.Moj ojciec byl wtedy DUMNY i powiedzial, dzisiaj moge
pojsc do pracy i nie potrzebuje sie wstydzic za moje pochodzenie.
Moze nie wszyscy to zrozumiec potrafia, ale dla nas, to byl cud.!!!

--------------------------------------------------------------------------------

Obserwuj wątek
    • Gość: Albrecht Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.06.02, 22:17
      Rozumiem Cię Ballest bardzo dobrze. Dzisiaj Niemcy pokazali jak można przegrać
      i zachować się jak trzeba. To jest powód do dumy.
      Grusse aus Bielitz.
    • Gość: Paweł Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.06.02, 23:24
      ballest napisał(a):

> DAS WUNDER VON BERN !!!
      >
      > W 1954r. moj ojciec i dwoch kolegow od niego (jeden z nich jest zalozycielem
      > mniejszosci niemieckiej w Glywicach) fajrowali zwyciestwo Niemiec nad Wegrami.
      > To wtedy NIEMCY pierwszy raz pokazali, ze znowu egzystuja i ze z nimi Europa
      > sie znowu liczyc musi.Moj ojciec byl wtedy DUMNY i powiedzial, dzisiaj moge
      > pojsc do pracy i nie potrzebuje sie wstydzic za moje pochodzenie.
      > Moze nie wszyscy to zrozumiec potrafia, ale dla nas, to byl cud.!!!
      >
      >
      > -------------------------------------------------------------------------------
      > -
      >
      >

Fajnie Ci. A nasi co? lipa.

• Gość: Bolek Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 01:06
      Ja Niemcem nie jestem, ale muszę przyznać, że jeżeli chodzi o dzisiejszy mecz
      (to miałeś na myśli pisząc o 1954), to równiż byłem dumny z postawy Niemców bo
      zagrali najlepszy swój mecz na mistrzostwach i niczego wstydzić się nie muszą w
      przeciwieństwie do naszych marnych kopaczy.
      • ballest Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! 02.07.02, 19:19
        Dzieki za kulturalne wpisy,musze przyznac, ze ten watek wstawilem, jak sie
        dowiedzialem, ze Polacy po niemieckiej porazce na ulicach tancza.Dla mnie to
        byl szok, SKAD TA NIENAWISC!
        Z drugiej strony granice panstwowe juz sie u nas koncza a od byc moze 2012-15
        juz nie bedzie panstw tylko EUROPA.
        • Gość: superika Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 20:38
          Już Ci mówię skąd ta nienawiść. Każdy z nas był dzieckiem. A pamiętacie jakie
          programy nadawała wówczas jedynie słuszna polska telewizja?Ja pamiętam jedynie
          radosną rosyjsko - polską twórczość, w której najbardziej upragnionym happy-
          end'em było wystrzelanie wszystkich Niemców. Dzieciaki bawiły się na ulicach w
          wojnę. Można rzec, że uczucie to zakorzeniło się w nas na dobre bo "Jaś się za
          młodu nauczył" A przecierz Jan poglądów zmieniał nie będzie.
          • ballest Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! 02.07.02, 21:26
            Chyba z tego powodu nie pozwolono mi w domu ogladac czterech pancernych i psa
            ;-)*
            • Gość: superika Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 23:06
              Ja sama nie chciałam... nudzili mnie. :))
            • Gość: Bolek Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 00:34
              Za dużo z tego powodu nie straciłeś ! Nie ma czego żałować. Moje dzieci nigdy
              nie dostały do zabawy NIGDY czegoś co by przypominało broń !
        • Gość: fsol Niemiecka świnia IP: 195.205.23.* 03.07.02, 09:20
          ballest napisał(a):

> Dzieki za kulturalne wpisy,musze przyznac, ze ten watek wstawilem, jak sie
          > dowiedzialem, ze Polacy po niemieckiej porazce na ulicach tancza.Dla mnie to
          > byl szok, SKAD TA NIENAWISC!

Mój wpis nie będzie kulturalny, ty niemiecka świnio -
          jeżeli jesteś dumny ze swojej narodowości to trąb o tym
          gdzieś na forum niemieckim, a nie tutaj.

Polacy mają powody do niecheci do Niemców - sami
          je nam ostatnio podsuwacie, już fałszujecie historię
          umniejszając swoją negatywną rolę w II WŚ.,
          a waszym końcowym celem jest zżucenie odpowiedzialności
          za holocaust na Polaków - tak ma być przedewszystkim
          w świadomości zwykłego niemca.

> Z drugiej strony granice panstwowe juz sie u nas koncza a od byc moze 2012-15
          > juz nie bedzie panstw tylko EUROPA.

Mam nadzieję, że nigdy to nie nastąpi.
          • Gość: Bolek Re: Niemiecka świnia IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 11:19
            Nie wiem kto dał ci prawo obrażać innych. Nie lubisz Niemców - trudno, zachowaj
            to dla siebie. Wszelkiej maści ruchy nacjonalistyczne prowadzą właśnie w
            pierwszej kolejności do Hitlera i Stalina (jednego z nich nie lubisz to już
            wiem - a co z drugim?), a właśnie ty jesteś nacjonalistą czystej wody i nie
            pomyl tego z patriotyzmem - to są naprawdę inne zagadnienia.
            A tak na marginesie - napisz co wybitnego osiągnęliśmy jako naród np. w
            ostatnim dziesięcioleciu ?
            • Gość: fsol Re: Niemiecka świnia IP: 195.205.23.* 03.07.02, 11:41
              Gość portalu: Bolek napisał(a):

> Nie wiem kto dał ci prawo obrażać innych. Nie lubisz Niemców - trudno, zachowaj
              >
              > to dla siebie.

Nie, nie zachowam tego dla siebie - będę o tym trąbił tak jak autor wątka o tym,
              że cieszy się, że jest niemcem.

> Wszelkiej maści ruchy nacjonalistyczne prowadzą właśnie w
              > pierwszej kolejności do Hitlera i Stalina (jednego z nich nie lubisz to już
              > wiem - a co z drugim?), a właśnie ty jesteś nacjonalistą czystej wody i nie

Aha... czyli moja niechęć do niemców automatycznie robi ze mnie nacjonaliste...
              ciekawe wnioski wysuwasz, ale na kruchych podstawach.

Faktem jest że historycy niemieccy od 10 lat faszerują swoich obywateli fałszywą
              historią - tak się wstydzą swojej przeszłości.

> pomyl tego z patriotyzmem - to są naprawdę inne zagadnienia.
              > A tak na marginesie - napisz co wybitnego osiągnęliśmy jako naród np. w
              > ostatnim dziesięcioleciu ?

A jakie mieliśmy realne szanse żeby w ciągu 10 lat wybitne żeczy osiągnąć ?
              Zresztą osiągneliśmy wiele - w byłe NRD byłe RFN wpakowało dziesiątki miliardów
              marek - i co ? Jest nie wiele lepiej niż w Polsce, możemy być dumni.

Natomiast to co się dzieje od kliku lat to efekt przekroju naszego społeczeństwa -
              generalnie niedouczonego, jeżeli mamy tylko 10% obywateli z wyższym
              wykształeceniem to jak możemy mieć dobrych i rozsądnych pollityków - to musi
              potrwać.

Po za tym Twoje pytanie -
              w kontekście tej rozmowy może sugerować, że niemcy przez ostatnie 10 lat to
              osiągneli same wybitne żeczy - ciekawe czy jest jakiś niemiec który w ciągu
              ostatnich dziesięciu lat zdobył nobla (u nas zdobyła go np. Szymborska) ?

Dlatego mam propozycje - przeprowadz się do niemiec i zostań niemcem, będzie Ci
              lepiej po co się masz męczyć w zacofanej Polsce z Polakami.
              • Gość: Bolek Re: Niemiecka świnia IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 23:40
                (fsol) napisał „coś”, co nie wiem jak skomentować, dlatego zacytowałem całe
                fragmenty wypowiedzi w pisowni oryginału - mój komentarz jest po myślniku lub
                ogranicza sie do (!!!):
                „Nie, nie zachowam tego dla siebie - będę o tym trąbił tak jak autor wątka
                (!!!) o tym, że cieszy się, że jest niemcem. „ - widzisz z tą różnicą, że on
                napisał Niemcem z dużej litery, a ty wykształcony Polaku piszesz „niemcem” z
                małej.

„Aha... czyli moja niechęć do niemców automatycznie robi ze mnie nacjonaliste
                (!!!) ciekawe wnioski wysuwasz, ale na kruchych podstawach” – kolejny raz
                Niemcy z małej, ale wiem, że chcesz im „dokopać”.

„Faktem jest że historycy niemieccy od 10 lat faszerują swoich obywateli
                fałszywą historią - tak się wstydzą swojej przeszłości” – skąd o tym wiesz –
                może napiszesz o źródłach ?

„A jakie mieliśmy realne szanse żeby w ciągu 10 lat wybitne żeczy
                osiągnąć ? „ – to słowo „żeczy” – to pisze się kochaniutki przez „rz” - to
                jest twoje kolejne wybitne osiągnięcie, chyba z ostatnich 10-lat – jak dalej
                piszesz.
                Zresztą osiągneliśmy wiele - w byłe NRD byłe RFN wpakowało dziesiątki
                miliardów marek - i co ? Jest nie wiele lepiej niż w Polsce, możemy być dumni –
                znasz Niemcy ?, byłeś tam?, jeżeli tak – to gdzie ?, kiedy ? – ogólnie
                piszesz bzdury.

„Natomiast to co się dzieje od kliku (!!!) lat to efekt przekroju naszego
                społeczeństwa - generalnie niedouczonego (piszesz o sobie z tym
                niedouczeniem ? – ta ortografia jest porażająca (!!!), jeżeli mamy tylko 10%
                obywateli z wyższym wykształeceniem (!!!) to jak możemy mieć dobrych i
                rozsądnych pollityków (nowa forma słowa polityk ?) - to musi potrwać.

A tak na marginesie - napisz co wybitnego osiągnęliśmy jako naród np. w
                ostatnim dziesięcioleciu ?
                „w kontekście tej rozmowy może sugerować, że niemcy (!!!) przez ostatnie 10
                lat to osiągneli same wybitne żeczy” (kolejny raz „żeczy” przez „ż” - ciekawe
                czy jest jakiś niemiec (!!!) który w ciągu ostatnich dziesięciu lat zdobył
                nobla (!!!) (u nas zdobyła go np. Szymborska) ? – aby nie pozostawić tego
                wątku bez odpowiedzi przesyłam ci wybitnie wykształcony Polaku laureatów
                Nagrody Nobla i zacznę od literatury przypominając, że prawie zaraz po
                Szymborskiej w 1999 r. otrzymał ją … Gunter Grass, a tak w kolejności - 1902 -
                Christian Matthias Theodor Mommsen (dla przypomnienia Sienkiewicz -1905),
                1907 - Rudolph Eucken, 1910 - Paul von Heyse, 1912 - Gerhart Hauptmann, 1929 -
                Thomas Mann, 1972 - Heinrich Boll, 1999 - Gunter Grasz;
                co zaś tyczy się osiągnięć naukowych(za ostatnich 10 lat) to Nagrody Nobla
                otrzymali:
                fizyka : 1989 - Wolfgang Paul, 1998 - Horst L. Stormer, 2000 - Herbert
                Kroemer, 2001 - Wolfgang Ketterle;
                medycyna: 1991 - Erwin Neher, Bert Sakmann, 1995 - Christiane Nusslein-
                Volhard, 1999 - Gunter Blobel;
                ekonomia: 1994 - Reinhard Selten (a jak już jesteśmy przy ekonomii to anty-
                Nobla w tej dziedzinie otrzymał w roku 2001 Polak, Wojciech kopczyk !!!)
                Nagroda Pokojowa: 1935 - Carl von Ossietzky, 1971 - Willy Brandt;

Dlatego mam propozycje (!!!) – przeprowadz (!!!) się do niemiec (!!!) i zostań
                niemcem (!!!), będzie Ci lepiej po co się masz męczyć w zacofanej Polsce z
                Polakami – nie mam żadnych związków z Niemcami to i Niemcem nie zostanę,a na
                razie nie myślę o przenoszeniu się gdziekolwiek.

Wnioski, jeżeli potrafisz wysuń sam, w przeciwnym wypadku pozostało życzyć ci
                dużo zdrowia i tego ci życzę.
                • Gość: fsol Re: Niemiecka świnia IP: 195.205.23.* 05.07.02, 09:47

> (fsol) napisał „coś”, co nie wiem jak skomentować, dlatego zacytowa
                  > łem całe
                  > fragmenty wypowiedzi w pisowni oryginału - mój komentarz jest po myślniku lub
                  > ogranicza sie do (!!!):
                  [...]

Jeżeli chodzi o ortografię to jestem dysgrafikiem - więc
                  używaj sobie do woli na mojej ortografii półgłówku.

Po za tym oprócz kwestii nobla nie raczyłeś żeczowo
                  ustosunkować się do żadnych z moich wątpliwości - czyli
                  brak ci (bez formy grzecznościowej dla ciebie) argumentów.

Jeżeli chodzi o fałszowanie historii to niedawno przecież
                  kandydat na kanclerza - stoiber (wiem, wiem - mała litera)
                  podsycał anypolskie
                  nastroje u niemców (wiem, wiem - mała litera) żądając
                  uchylenia dekretów o przesiedleniach niemców - tym samym
                  fałszująć historię i odwracając kota ogonem - stawia niemców
                  jako ofiary tej wojny.

[...]
                  > „A jakie mieliśmy realne szanse żeby w ciągu 10 lat wybitne żeczy
                  > osiągnąć ? „ – to słowo „żeczy” – to pisze się ko
                  > chaniutki przez „rz” - to
                  > jest twoje kolejne wybitne osiągnięcie, chyba z ostatnich 10-lat – jak da
                  > lej
                  > piszesz.

No widzisz - nie odpowiedziałeś na to pytanie tylko żuciłeś się
                  na moją ortografię, może wg. ciebie w ciągu tych 10ciu lat
                  powinniśmy podnieść PKB o 1000% i być społeczeństwem w którym 90%
                  obywateli posiada wyższe wykształcenie ?

[...]
                  > Wnioski, jeżeli potrafisz wysuń sam, w przeciwnym wypadku pozostało życzyć ci
                  > dużo zdrowia i tego ci życzę.

Z kolei tobie (brak formy grzecznościowej dla ciebie)
                  wypada życzyć, żebyś przestał podlizywać się niemcom
                  i/lub ich idealizować. Zapytaj się przeciętnego niemca
                  co sądzi o Polsce i Polakach - to może zmnienisz zdanie.

• Gość: Bolek Re: Niemiecka świnia IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 10:25
                    Myślę, że nie jesteś tylko dysgrafikiem !!!
                    • Gość: fsol Re: Niemiecka świnia IP: 195.205.23.* 05.07.02, 10:35

> Myślę, że nie jesteś tylko dysgrafikiem !!!

Myślę, że nie myślisz.

• Gość: Bolek Re: Niemiecka świnia IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 11:35
                        I niech tak zostanie.
            • Gość: Albrecht Pseudopatriota IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.07.02, 18:51

> Nie wiem kto dał ci prawo obrażać innych. Nie lubisz Niemców - trudno, zachowaj
              >
              > to dla siebie. Wszelkiej maści ruchy nacjonalistyczne prowadzą właśnie w
              > pierwszej kolejności do Hitlera i Stalina (jednego z nich nie lubisz to już
              > wiem - a co z drugim?), a właśnie ty jesteś nacjonalistą czystej wody i nie
              > pomyl tego z patriotyzmem - to są naprawdę inne zagadnienia.

Popieram całkowicie Bolek. Niestety zawsze i wszedzie znajdzie się kretyn
              zaślepinony nienawiścią, nawet tak bardzo że jest na bakier z ortografią swojego
              ojczystego języka. Patriota z Kołomyi.
              Wszystkiego dobrego Ballest dla Ciebie i innych jak Ty w Niemczech!

• ballest Re: Pseudopatriota 03.07.02, 21:18
                Dziekujem Wam A.i B, ale przyznajcie, -
                • ballest Re: Pseudopatriota 03.07.02, 22:08
                  Tu link do Laureatow Nagrody Nobla:

noblisci.bnet.pl/laureaci/laureaci.html

sidoz.pl/sowa/artykul/ida/3532/

jak widzisz w 1999 r byl G.Grass laureatem
                • Gość: Paweł Re: Pseudopatriota IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.07.02, 22:45
                  ballest napisał(a):

> Dziekujem Wam A.i B, ale przyznajcie, -
                  • emi44 Re: Pseudopatriota 04.07.02, 09:45
                    Przecież Grass to po części polski Kaszub. Singer też jest wymieniany jako
                    żydowsko-polski amerykanin, a w Kaliforni mówią, że amerykanim Miłosz z polskim
                    pochodzeniem otrzymał Nobla. W Wilnie zaś twierdzą, że spolonizowany Litwin
                    Miłosz pisze najlepiej na świecie. Heine to Żyd piszący o morzu, a Marlena
                    Dietrich to berlińska lesbijka paradująca w mundurze US Army.
                    Francuzi 4 lata temu też byli dumni - bo ich arab z Marsylii grał najlepiej.
                    Świat się zmienia - również w RFN.
                    • Gość: Albrecht Grass to ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.07.02, 17:40
                      emi44 napisał(a):

> Przecież Grass to po części polski Kaszub.

Gwoli ścisłości Grass sam siebie określa mianem Kaszuba piszącego po niemiecku.
                      Wg. opisu na stronie www.kirjasto.sci.fi/grass.htm ojcem Grassa był Niemiec
                      właściciel sklepu spożywczego, a matka pochodziła ze słowiańskiego ludu Kaszubów
                      różniącego się od Polaków zarówno kulturą jak i językiem.
                      • emi44 Re: Grass to ... 05.07.02, 08:53
                        Gość portalu: Albrecht napisał(a):

> emi44 napisał(a):
                        >
                        > > Przecież Grass to po części polski Kaszub.
                        >
                        > Gwoli ścisłości Grass sam siebie określa mianem Kaszuba piszącego po niemiecku.
                        >
                        > Wg. opisu na stronie www.kirjasto.sci.fi/grass.htm ojcem Grassa był Niemiec
                        > właściciel sklepu spożywczego, a matka pochodziła ze słowiańskiego ludu Kaszubó
                        > w
                        > różniącego się od Polaków zarówno kulturą jak i językiem.

Na spotkaniu na Uni. Gdańskim Grass powiedział, że matka była poliglotą i mówiła
                        również w narzeczu polskim słowiańskich ludów Kaszubów. Dzięki za potwierdzenie
                        ogólnie znanych faktów.
                        • Gość: Albrecht Re: Grass to ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.02, 22:29
                          emi44 napisał(a):

>
                          > Na spotkaniu na Uni. Gdańskim Grass powiedział, że matka była poliglotą i mówił
                          > a
                          > również w narzeczu polskim słowiańskich ludów Kaszubów. Dzięki za potwierdzenie
                          >
                          > ogólnie znanych faktów.

Ależ proszę.
                          Czy dialekt Kaszubów jest odrębnym, niewątpliwie słowiańskim, językiem czy tylko
                          polskim narzeczem, to kwestia otwarta również dla językoznawców. Skoro Grass tak
                          powiedział, niech tak pozostanie.
                          Mnie jednak bywając na Kaszubach w Starej Kiszewie czy Wdzydzach trudno zrozumieć
                          tamtejszych mieszkańców. Dodatkowo własna symbolika w postaci flagi z gryfem oraz
                          głosy przedstawicieli tej społeczności podczas spisu powszechnego pozwala
                          traktować Kaszubów jako odrębny naród. Pomogę sobie tutaj równiez pracą A.
                          Saksona "Ślązacy, Kaszubi, Mazurzy, Warmiacy: problemy identyfikacji narodowej i
                          regionalnej-konferencja naukowa" Przeglad Zachodni 1990, nr 46 gdzie mozna
                          wyczytać, iż wbrew woli zainteresowanych w czasach PRL tłamszono tradycje
                          regionalne. Po upadku komunizmu uczeni polscy określili takie praktyki mianem
                          polityki kolonizacyjnej.

• Gość: Ballest Re: Pseudopatriota IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.07.02, 22:38
                      Od kiedy Heine to zyd ???
                      To syn misjonarza ewangelickiego i profesorki indologii ze Szwabow!!!
    • Gość: zywy63 Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 09:52
      Ballest!

To jasne, że nikogo nie należy obrażać, że robia to na ogół prymitywy którym
      brak rzeczowych argumentów. To oczywiste.

Ale jednocześnie czy nie wyczuwasz, że formułując taki tytuł wątku,
      niewątpliwie brzmiący szowinistycznie, na polskim bądź co bądź forum, sam
      prowokujesz prymitywów do takich a nie innych zachowań?

We mnie wzbudziłeś tylko współczucie, bo widać nie jesteś tak do końca pewien
      czy napewno masz powodu do dumy i musisz siegać po takie sposoby
      samoutwierdzania się.

A sama przynależność do jakiegoś narodu nie czyni jeszcze z człowieka
      wartościowej jednostki. Przemyśl to i nie prowokuj awantur na forum, bo to
      zupełnie niepotrzebne.

Owocnego myślenia!
      • Gość: ballest Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 04.07.02, 13:05
        Dzieki za wspolczucie, to jest tylko test, zeby prymitywow wykryc !!!!
    • Gość: fsol Znowu mamy sie liczyc z niemieckimi świniami ? IP: 195.205.23.* 05.07.02, 09:50
      ballest napisał(a):

To jest dobre:

[...]
      > To wtedy NIEMCY pierwszy raz pokazali, ze znowu egzystuja i ze z nimi Europa
      > sie znowu liczyc musi.Moj ojciec byl wtedy DUMNY i powiedzial, dzisiaj moge
      [...]

Może ci się marzy, niemiecka świnio, żeby się z wami liczyć
      tak samo jak w 1939 ?
      • Gość: Bolek Re: Znowu mamy sie liczyc z niemieckimi świniami ? IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 13:27
        Jeżeli jesteś z Bielska to polecę ci bardzo dobrego psychiatrę - napisz
        koniecznie !
        • Gość: fsol Re: Znowu mamy sie liczyc z niemieckimi świniami ? IP: 195.205.23.* 05.07.02, 15:45

> Jeżeli jesteś z Bielska to polecę ci bardzo dobrego psychiatrę - napisz
          > koniecznie !

Sądzisz, że Tobie skutecznie pomógł ? :D
      • Gość: Albrecht Wybieram świnie IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.02, 23:17
        Mając do wyboru naszego fsol i świnie wybieram te ostatnie.

• Gość: Michał Re: Wybieram świnie IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.02, 23:09
          Świnie to inteligentne zwierzęta, potrafią myśleć.
          fsol to albo przygłup, albo prowokator ( na jedno wychodzi ).
    • Gość: peteen Dlaczego NIE jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 19:51
      bo jestem dumny, że jestem Polakiem...
      peteen ( wyjątkowo patriotycznie nastawiony )
      • Gość: Paweł Re: Dlaczego NIE jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.02, 22:47
        Gość portalu: peteen napisał(a):

> bo jestem dumny, że jestem Polakiem...
        > peteen ( wyjątkowo patriotycznie nastawiony )

Tak w ogóle, czy po wspaniałym występie Polaków na mistrzostwach?

• ballest Re: Dlaczego NIE jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! 05.07.02, 23:14
          Ciesze sie , ze stosunkowo malo prymitywow na tym Forum sie udzielaja, bede
          tutaj czesciej zagladal.
          Kazdy moze byc dumny obojetnie czy to jest POLAK, NIEMIEC albo LITWIN???
          • Gość: Paweł Re: Dlaczego NIE jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.02, 23:31
            Bielsko to fajne miasto. I ludzie tutaj w miare normalni. Tez sie cieszę, że
            bluzgajacych było niewielu. fsol to wyjatek potwierdzajacy regułę.
            • Gość: andre Re:Dlaczego jestem dumny, ze Europejczykiem jestem IP: *.abo.wanadoo.fr 17.07.02, 20:44
              Nie jestem ani Niemcem ani Francuzem ani tez joz prawdziwym Folakiem, chyba
              jestem Europiejczykiem. Niestety jest muj Polski nieco skromny - wybaczcie. Po
              wielu latach lat szkolnych i pracy zawadowej tu poza granicami Polski,
              odwiedzilem chetnie B-B i okolice. Wiele sie tam zmienilo, tez wiele na dobre -
              ogrody pelne kwiatow - Polakow mowiacych wielema jezykami - Restauracje bez
              kolejek - uprzejmni sprzedawcy ktorzy nie musza powtarzac refrenu: NIE MA.
              Cieszy mnie,ze tak wiele ciekawych i madrych komentarzy tu znajduje.
              Europejskie demokracje dopuszczaja wielu zdan i kultur calego swiata. Zachwycam
              sie widzac coraz wiecej przyjaciol z polski w aucie w kierunku poludniowej
              Francji i Hispanii (mieszkam we Francji). Ale najbardziej mnie cieszy mozliwosc
              wymiany i komunikacji bez jakichkolwiek cenzur panstwowych - jakie wielkie to
              szczescie. Z kazdym dniem maleje ryzyko powtorki roku 1939-go. I niech mi kazdy
              uwiezy: wiele i w Niemczech cierpialo pod dyktatura Hitlera - za ktorego sie do
              dzisiaj prawie kazdy Niemiec bardzo wstydzi. Nurty podobne w dniach dzisiejsczy
              sa mozliwe, ale puki takie forum i przekonanie demokratyczne jakie w tym forum
              znajduje, zostanie bezryzykowne.

Tutaj zyje wiele roznych narodowosci, takze polska bedzie sie musiala uczyc
              wspolzycia z 10% a nawet 20% mniejszoscia narodowa, ale z mojego osobistego
              punktu widzenia jest to nastepnym wazny krokiem w "evolucii" europejskiej - w
              klasie moich dzieci spotykamy sie na wieczorach (rozmowki?), gdzie pani z
              wietnamu przynosi rolki chinskie, pan z Algierii cous-cous, ja zupe ogorkowa
              itd. Kolega z Szwajcarii jego Rostie, i wszyscy opowiadaja z duma o dnia ich
              dziecinstwa. Ciesze sie na wspolna i przedewszyskim nasza Europe. Bez nas
              wszystkich ona nie utrzyma sie przy zyciu.

Mysle ze w roku 2110 bedziemy mieli pierwszego laureata nagrogy Nobla z Europy
              Zjednoczonej. Kto wie?!

• ballest Re:Dlaczego jestem dumny, ze Europejczykiem jeste 17.07.02, 22:19
                Ja uwazam, ze rzady narodowe znikna juz kolo 2015 , tak ze zostanie tylko
                Europa Regionow.Nie bedzie Polski, Niemiec czy Francji, 20% mniejszosci
                narodowej tez w Polsce nie bedzie a to z dwoch wzgledow:
                1.Polski nie bedzie tylko Europa
                2.Zle zrozumiales defenicje mniejszosci, Ty myslisz o cudzodziemcach co na
                dzisiejszych terenach Polski mieszkac beda.

Pyrsk
                Ballest
                • Gość: mcmaxim Warum ich stolz bin... IP: *.epub.com.pl 18.07.02, 21:31
                  ta...
                  ludzie z Bielska znacznie kulturalniejsi niz ze Slaska... tzn ludzie ktorzy sie
                  kloca na forum Katowice... sa na prawde dziwni...
                  bo o co sie klocic? O Niemca? Slazaka? Polaka?...
                  ehm... Bielitz ist Bielitz, bzw. Bielsko to Bielsko. I ludzie tutaj do
                  najkulturalniejszych i najelokwentniejszych w polskim kraju naleza.
                  hehe... chcecie dowcip? w czasie spisu poklocilem sie ze swoja matka (z ktora,
                  niestety, wciaz mieszkam) o to jaka narodowosc wpiszemy... no bo to smiesznie
                  by wygladalo jakby jedna rodzina a rozne narodowosci. Ona chciala Slaska, ja
                  jej tlumacze, ze przeciez Niemcami z pochodzenia jestesmy...
                  No i na kompromis wybralismy Polska narodowosc... :)
                  pozdrawiam...

ps. fsol: idz sie leczyc...albo do chlewika - lecz nie rob go na forum... wsrod
                  niemcow jest tyle samo swin, co i wsrod polakow:)
    • Gość: MeF Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 00:30
      Dlatego kolego, że mamusię( babcię) przeleciał czerwonoarmista, zaszczepiwszy
      ci aryjskie geny( z mamą to było różnie)i sowieckie wychowanie. To ci juz
      zostanie. Dzieci może się wyzwolą. w Europie.
      • Gość: Ballest Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.07.02, 07:46
        Chyba za wczesnie Bielskie Forum pochwalilem,
        • Gość: Paweł Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.07.02, 22:32
          Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Chyba za wczesnie Bielskie Forum pochwalilem,
          • Gość: MeF Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 22:38
            Idioci znajdą się wszędzie. Nawet tacy niepamiętający przedwojennych deklaracji
            bielskich Niemców o lojalności dla II Rzeczypospolitej. Jeszcze raz przypominam
            wam Niemcy. Strzelaliście nam w plecy. Staliście na wierzyczkach w Oświęcimiu.
            Zorganizowaliści saybush action. Mcie prawo być dumni.
            • Gość: Ballest Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 22.07.02, 12:52
              Tak masz racje, za Oswiecim sie musimy wstydzic, , ale Kapo w Oswiecimiu to
              byli w bardzo duzej mierze Polacy, a do plec nikomu nie strzelalismy, bo Niemcy
              partyzantki nie znaja.
              • Gość: mcmaxim Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.epub.com.pl 22.07.02, 22:30
                nie wspominajac tego, ze to wlasnie Wehrmacht odkryl Katyn, Miednoje,
                Ostaszkow, i inne miejsca, gdzie to ww. czerwonoarmisci strzelali w tyl glowy
                polskich oficerow, ktorych my, rzekomo najgorsi ludzie, zamykalismy w oflagach
                (dla niewtajemniczonych - oflag to oboz dla jencow wojennych - oficerow).
                a dla przypomnienia... III DR zabijala ludzi, i to jest fakt, ale tylko przez
                okolo 10 lat, i kryje sie przy stalinowskim 80 letnim terrorze!!! a dzisiaj
                nikt nie oponuje przy insygniach komunistycznych... fajnie... i wiem, ze
                mordowania nie mozna usprawiedliwic, zlo jest zlem... przy czym jednak...
                Niemcy prawie nigdy nie zabijali swoich - co w Sowieckim Sojuzie bylo
                codziennoscia, jak rowniez nigdy za linia frontu nie szly jednostki karne do
                zabijania tych, ktorzy beda chcieli sie cofac!
                heh... a bylo milo...
                • ballest Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! 23.07.02, 21:27
                  DZIEKI !!!!
                • Gość: komar Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.02, 23:51
                  Gość portalu: mcmaxim napisał(a):

> nie wspominajac tego, ze to wlasnie Wehrmacht odkryl Katyn, Miednoje,
                  > Ostaszkow, i inne miejsca, gdzie to ww. czerwonoarmisci strzelali w tyl glowy
                  > polskich oficerow,

Odkrycia tego Wermacht gokonał prowadząc badania na tamtym terenie. Dla
                  rekompensaty ( dla innych odkrywców) pozostawiał nowe tereny wykopaliskowe.

-ktorych my, rzekomo najgorsi ludzie, zamykalismy w oflagach

Cóż zwykła przezorność a nie przyzwoitość wam to podpowiadała. Tysiącletnia
                  Rzesza to pewne, ale warto się zapezpieczyć

> Niemcy prawie nigdy nie zabijali swoich -
                  Obywateli niemieckich ? Czy też Niemców według ustaw z Norymbergi. Nie
                  przesadzaj ładnę paresęt tysiący niemieckich obywateli wyleciało przez kominy.

> heh... a bylo milo...

Nie wiem skondeś ale po takim wzychniyciu nie puscoj sie za Żywiec. Cheba ze
                  zaś przyjedziecie na cołgak ze swatykami. Wyp. dalać tez bydziecie tak samo.
                  • Gość: Albrecht Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.07.02, 16:54
                    Gość portalu: komar napisał(a):

> > heh... a bylo milo...
                    >
                    > Nie wiem skondeś ale po takim wzychniyciu nie puscoj sie za Żywiec. Cheba ze
                    > zaś przyjedziecie na cołgak ze swatykami. Wyp. dalać tez bydziecie tak samo.

Aleś gościnny, no no... A podobno to tylko ci źli Niemcy się tak zachowują.
                    W swoim zacietrzewieniu, chyba nie zrozumiałeś kontekstu, bo mcmaxim pisał o
                    forum i wcześniejszych wpisach do tego wątku.
                    Polecam spokojniesze lektury, bo batalistyka najwyraźniej Ci nie służy.
                    Czołgi, swastyki (SIC!)
              • Gość: komar Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.02, 23:36
                Gość portalu: Ballest napisał(a):

a do plec nikomu nie strzelalismy, bo Niemcy
                >
                > partyzantki nie znaja.

Strzelaliście, strzelali. Zapoznaj się trochę z historią pierwszych dni II
                wojny światowej w Bilesku i Beskidach. Nazywło się to V kolumna. Nigdy nie
                zapomnimy.
                • Gość: Albrecht Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.07.02, 16:46

> Strzelaliście, strzelali. Zapoznaj się trochę z historią pierwszych dni II
                  > wojny światowej w Bilesku i Beskidach. Nazywło się to V kolumna. Nigdy nie
                  > zapomnimy.

To prawda, tak było i niestety bywa kiedy rozum śpi.
                  20 lat wstecz od tych wydarzeń wbrew wiekszości Bielszczan, wbrew uchwale rady
                  miasta, siłą przyłączono Bielsko do powstajacej Polski. Co prawda nie strzelano
                  ale grożono strzelaniem. Poczynania woj. Grażyńskiego, też odbiegały od norm
                  uszanowania praw mniejszości. Stąd późniejsza niechęć II Rzeczpospolitej.
                  To jednak nie zmienia faktu, że II wojna była ludobójcza i państwo niemieckie
                  ponosi za nią odpowiedzialność.

A "V kolumna" ma swój rodowód z wojny w Hiszpanii, kiedy 4 kolumny wojsk Franco
                  maszerowały na Madryt, a właśnie owa V od tyłu uderzyła na broniących się
                  Republikanów.
                  • Gość: komar Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 18:18
                    Gość portalu: Albrecht napisał(a):

> Gość portalu: komar napisał(a):
                    >
                    > > Strzelaliście, strzelali. Zapoznaj się trochę z historią pierwszych dni II
                    >
                    > > wojny światowej w Bilesku i Beskidach. Nazywło się to V kolumna. Nigdy nie
                    >
                    > > zapomnimy.
                    >
                    > To prawda, tak było i niestety bywa kiedy rozum śpi.
                    > 20 lat wstecz od tych wydarzeń wbrew wiekszości Bielszczan, wbrew uchwale
                    rady
                    > miasta, siłą przyłączono Bielsko do powstajacej Polski. Co prawda nie
                    strzelano
                    >
                    > ale grożono strzelaniem.

A ta rada to gdzie chciałaby Bielsko przyłączyć ?

Poczynania woj. Grażyńskiego, też odbiegały od norm
                    > uszanowania praw mniejszości.

W odróżnieniu od wspaniałych warunków jakie polska mniejszość miała w tym
                    czasie np. w opolskiem, dawnych Prusach wschodnich itp.
                    Stąd późniejsza niechęć II Rzeczpospolitej.
                    > To jednak nie zmienia faktu, że II wojna była ludobójcza i państwo niemieckie
                    > ponosi za nią odpowiedzialność.
                    >
                    > A "V kolumna" ma swój rodowód z wojny w Hiszpanii, kiedy 4 kolumny wojsk
                    Franco
                    > maszerowały na Madryt, a właśnie owa V od tyłu uderzyła na broniących się
                    > Republikanów.
                    Rodowód tys piykny
                    • Gość: mcmaxim Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.epub.com.pl 25.07.02, 00:47

> > 20 lat wstecz od tych wydarzeń wbrew wiekszości Bielszczan, wbrew uchwale
                      > rady
                      > > miasta, siłą przyłączono Bielsko do powstajacej Polski. Co prawda nie
                      > strzelano
                      > >
                      > > ale grożono strzelaniem.
                      >
                      > A ta rada to gdzie chciałaby Bielsko przyłączyć ?

Sloneczko ty nie-moje i nie-najdrozsze niedouczone: do II wojny swiatowej
                      Bielsko bylo miastem niemieckim, i jako takie mialo niemiecka rade miejska...
                      howgh
            • Gość: Albrecht Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.07.02, 16:35
              Gość portalu: MeF napisał(a):

> Idioci znajdą się wszędzie. Nawet tacy niepamiętający przedwojennych
              deklaracji
              >
              > bielskich Niemców o lojalności dla II Rzeczypospolitej. Jeszcze raz
              przypominam
              >
              > wam Niemcy. Strzelaliście nam w plecy. Staliście na wierzyczkach w
              Oświęcimiu.
              > Zorganizowaliści saybush action. Mcie prawo być dumni.

Czy to pozwala Ci obrażać innych i ich krewnych?

• Gość: Ballest Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.07.02, 20:45
                Jeszcze raz napiszem, w latach 1971/72 Edmund Osmanczyk przyznal, ze Bielsko
                bylo niemieckim miastem, ale Edziu by nie byl Edziem jak nie dodal, " ale w
                morzu polskosci, prosze panstwa "!!!
                Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!!
                Pamietacie 100 metrowca A.Harrego
                Einer der ganz großen Stars dieser Disziplin war der Amerikaner Jesse Owens,
                der 1936 in Berlin als erster Leichtathlet vier Goldmedaillen in einem Jahr
                gewann, darunter die über 100 Meter. Mit einer Zeit von 10,2 Sekunden stellte
                er einen Weltrekord auf, der 20 Jahre lang ungeschlagen bleiben sollte.

Als erster Mensch unter zehn Sekunden war 1960 in Zürich der Frankfurter
                Weltklassesprinter Armin Hary gelaufen. Der 23-Jährige gewann bei den
                Olympischen Spielen in Rom anschließend auch die 100-Meter-Konkurrenz.

Jak on w ogole przyszedl do sportu ???
                On mial szczescie, bo jego szkola znajdowala sie kolo ogrodu trenera
                reprezentacji sprinterow niemieckich w Frankfurcie/M .
                W przerwie przeskoczyl przez plot i poszedl "na jablka"
                Trener go zauwazyl i znalazl sie pod drzewem , ale Armin zeskoczyl i uciek
                przeskakujac przez wspomniany parkan.
                Trener nie wierzyl , ze ktos mu moze na tak krotkim dystansie "uciec"
                Poszedl do szkoly, poprosil Dyrektora , zeby mu pomogl znalesc tego "sprintera"
                i ze on nie zostanie ukarany tylko wynagrodzony, ARMIN SIE DOBROWOLNIE
                ZGLOSIL !!!
                Drugim zawodnikiem ktory na olimpiadzie kolorowych pokonal byl chyba Borzow.
                • peteen Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! 27.07.02, 11:33
                  no wiesz, stukał ich wielokrotnie maniek woronin ( ale nie na olimpiadzie ), a
                  na 200 obrywajaą regularnie: a to od pi etro mennei, a to od tego greka , co mi
                  jego nazwisko w kibini uciekło, w każdym społeczeństwie raz na ćwierćwiecze
                  urodzi się ktoś niezwykły, tak było z harym ( ale poczytaj dokładnie o kulisach
                  tego sukcesu )
                  doskonale zdajesz sobie sprawę, że swoją postawą prowokujesz tych, którzy -
                  wychowani w przeświadczeniu, że niemcy to wróg - wyczulili się na problem
                  mniejszości ( ciesz się, żeś się nie przyznał do pochodzenia żydowskiego ! )
                  ja byłem dumny z napisów na t-shirtach polonusów z usa, a napis był najprostszy
                  z możliwych: PROUD TO BE POLISH...
                • albrecht1 Re: Dlaczego jestem dumny , ze Niemcem jestem !!! 27.07.02, 13:33
                  Wiesz Ballest, że dobrze tworzy się pewne teorie post factum, dla propagandy.
                  Śląsk w tym Bielsko było obszarem mieszanym, domem Niemców, Czechów, Polaków,
                  Ślązaków i innych. To również Twój dom Ballest i uważam że nie przyjeżdżając na
                  Ślask przyjeżdżasz do siebie.
                  Wracając do pierwotnego tematu, nie sądzisz, że Wasza reprezentacja powinna
                  nieco odmłodnieć? Z zasłużonymi, ale jednak sportowymi emerytami, na
                  Mistrzostwach Europy wiele nie zdziałacie.
                  • albrecht1 Errata 27.07.02, 13:36
                    Miało być" Przyjeżdżając na Śląsk.." bez słowa "nie".
                    • Gość: Ballest Re:Dlaczego jestem .... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.07.02, 10:42
                      Albrecht, tu sie pomyliles, mielismy najmlodsza reprezentacje ze wszystkich
                      uczestnikow WM (chodzi o pilke nozna) no ale jesli chodzi o wzrost , tez
                      najwyzsza.
                      ME sa dla nas trudniejsze jak WM, bo z Holandia zawsze problemy mamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka