Dodaj do ulubionych

Łączenie gmin....

25.06.05, 14:53
Wątek będzie się tyczył BB i okolicznych gmin, a nie Krakowa czy Katowic.

Kiedyś na forum Katowice był poruszany problem czy Katowice powinny połączyć
się w jedno miasto z Chorzowem i Siemianowicami...a nawet z sosnowcem (sic!)

A może by tak włączyć do BB ościenne gminy? Większość mieszkańców Jaworza,
Kóz, Szczyrku pracuje i uczy się w BB. Wielu co bogatszych mieszkańców BB
przeprowadziło się "na wieś" czy ładniej powiedziawszy strefy podmiejskiej
BB.

Czy wreszcie BB, Cieszyn, Żywiec i Cz-dz powinny być w jednym powiecie i w
przyszłości coraz bardziej integrować się w jeden zespół miejski?

Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • mcmaxim Re: Łączenie gmin.... 25.06.05, 18:27
      ehm... jestem zdania, ze robienie jednego miasta z jaworza, jasienicy, koz, szczyrku (czyli tez wszystkiego co miedzy bb-szcz) z bielskiem, to poki co chory pomysl - za duze odleglosci, teren niezurbanizowany w tak wielkim stopniu. a im blizej gmina czlowieka, tym lepiej. natomiast ostatnio przypomnialem sobie, ze przeciez kiedys byl w polsce jeszcze jeden stopien samorzadowy - kasztelania. moznaby taka jedna kasztelanie (nawet nieoficjalna) zrobic wlasnie z powiatow bielskiego, zywieckiego i cieszynskiego.
      • wikin Re: Łączenie gmin.... 27.06.05, 09:13
        najlepiej byłoby rozszerzyć powiat grodzki o najbliższe miejscowości (jaworze,
        jasienicę, kozy, bystrą, wilkowice, nawet czechowice-dziedzice), a granice
        miasta pozostawić, a nawet ograniczyć do centralnych dzielnic - gminy centrum
        tylko co zrobić zresztą powiatu ziemskiego ?
        • mcmaxim Re: Łączenie gmin.... 27.06.05, 13:43
          no problem lezy w tym, ze wtedy powiat grodzki bylby sporo wiekszy od ziemskiego...
    • bartoszcze Re: Łączenie gmin.... 26.06.05, 20:52

aliveinchains napisał:

> A może by tak włączyć do BB ościenne gminy? Większość mieszkańców Jaworza,
      > Kóz, Szczyrku pracuje i uczy się w BB. Wielu co bogatszych mieszkańców BB
      > przeprowadziło się "na wieś" czy ładniej powiedziawszy strefy podmiejskiej
      > BB.

Możecie uznać, że to nie na temat:), ale własnie tak powstawały "wielkie
      Katowice".
      Przy czym terytorialnie (o ile pamiętam mapę) mogłoby to mieć sens w
      odniesieniu do Jaworza, natomiast Kozy czy Szczyrk wydają mi się być zbyt
      odległe. Przynajmniej na razie:)
      • wikin Re: Łączenie gmin.... 27.06.05, 08:58
        bartoszcze napisał(a):

> Możecie uznać, że to nie na temat:), ale własnie tak powstawały "wielkie
        > Katowice".
        > Przy czym terytorialnie (o ile pamiętam mapę) mogłoby to mieć sens w
        > odniesieniu do Jaworza, natomiast Kozy czy Szczyrk wydają mi się być zbyt
        > odległe. Przynajmniej na razie:)

również i obecne bb o pow. ok. 128 km2 też powstało w wyniku kolejnych włączeń
        sąsiednich gmin
        co do kóz się nie zgodzę, są nie dalej i nie słabiej związane z miastem niż
        jaworze, w latach 70-tych planowano nawet ich włączenie do miasta tak by miasto
        przekroczyło 200 tys.
        • bartoszcze Re: Łączenie gmin.... 27.06.05, 11:12
          wikin napisał:

> co do kóz się nie zgodzę, są nie dalej i nie słabiej związane z miastem niż
          > jaworze, w latach 70-tych planowano nawet ich włączenie do miasta tak by
          > miasto przekroczyło 200 tys.

No cóż - to Ty jesteś z okolicy, i wiesz lepiej:)
          mnie się wydawało daleko, jak tam parę razy jechałem
          • adek28 Re: Łączenie gmin.... 27.06.05, 17:51
            I te i te graniczy z BB.
            Ale jakośKozy mniej mi pasują do BB niż Jaworze.
            Kozianie chyba bardziej w kierunku Kęt,co?
            Takie moje spostrzeżenie.
            • Gość: sylwo2 Re: Łączenie gmin.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 18:02
              kozacy?
              • adek28 Re: Łączenie gmin.... 27.06.05, 18:57
                co Kozacy?
                • mcmaxim Re: Łączenie gmin.... 27.06.05, 21:43
                  capendorfianie ;-P
            • Gość: Olo Re: Łączenie gmin.... IP: 62.233.185.* 27.06.05, 22:06
              adek28 napisał:

> I te i te graniczy z BB.
              > Ale jakośKozy mniej mi pasują do BB niż Jaworze.
              > Kozianie chyba bardziej w kierunku Kęt,co?
              > Takie moje spostrzeżenie.

też mi się tak wydaję. Choć z tego co znam paru kozaków, to do Bielska też im
              blisko.
              Ale Jaworze jakoś bardziej zrośnięte z Bielskiem.
              • wikin Re: Łączenie gmin.... 28.06.05, 09:59
                no nie wiem, może takie wrażenie, bo to obecnie na granicy wapienicy i jaworza
                mnóstwo bielszczan buduje nowe domy,
                podczas gdy granica lipnika i kóz jeszcze nie tak gęsto zabudowana
                poza tym kozy są większe, najludniejsza wieś w kraju, prawie miasto
                • wikin Re: Łączenie gmin.... 30.06.05, 09:02
                  może niedługo cała gmina jasienica przyrośnie do bb
                  miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,2794478.html
    • alex.stela Re: Łączenie gmin.... 30.06.05, 11:35
      Z tego co zauważyłem, to ostatnio tendencja jest raczej odwrotna: wioski i miasteczka odłączają się od zespołów miejskich. Np. Wodzisław Śląski rozsypał się w połowie lat 90. (odłączyły się m.in. Radlin, Pszów i Rydułtowy), z Bytomia uciekł radzionków, z Tarnowskich Gór Miasteczko Śląskie itp.

Sprawa jest prosta - ludzie chcą "brać sprawy w swoje ręce" - mieć własny samorząd, uniezależniać się od "molochów", w których na peryferie miasta rzadko się spogląda.

Wątpię, aby mieszkańcy Jaworza chcieli przyłączyć się do B-B, z różnych powodów. To raczej zły pomysł. Już prędzej Wapienica odłączy się od B-B... Niech lepiej zostanie, jak jest.
      • mcmaxim Re: Łączenie gmin.... 30.06.05, 12:28
        wiesz... przylaczanie sie to czasami zly pomysl, ale jesli ludzie chca, to czemu nie? a to ze tamte miasteczka sie poodlaczaly - stawiam dolary przeciw orzechom, ze wymyslily to garstki osob, i nieraz pewnie dla stolkow... pozatym: czym innym jest przylaczanie wsi do miasta, a czym innym podzielenie miasta na dwa, a nie odlaczenie wsi. aha... wodzislaw, to akurat przyklad gdzie samo polaczenie zrobiono na sile, bo radlin czy pszow sa wpiz... daleko od faktycznego wodzislawia...
      • wikin Re: Łączenie gmin.... 01.07.05, 01:12
        alex.stela napisał:

> Z tego co zauważyłem, to ostatnio tendencja jest raczej odwrotna: wioski i
        mias
        > teczka odłączają się od zespołów miejskich. Np. Wodzisław Śląski rozsypał się
        w
        > połowie lat 90. (odłączyły się m.in. Radlin, Pszów i Rydułtowy), z Bytomia uci
        > ekł radzionków, z Tarnowskich Gór Miasteczko Śląskie itp.

trudno mówić o tendencji
        posypało się kilka z najbardziej na siłę posklejanych za komuny miast -
        wodzisław, tychy, secesja kilku silniejszych dzielnic - radzionków, wojkowice
        choć przetrwały jeszcze dla przykładu ruda śl., dąbrowa górnicza
        pewnie kasa miała tu znaczenie
        z pozostałych miast powstałych "normalną drogą" tj. wchłaniania kolejnych
        peryferii to raczej nie słyszałem
        więcej takich przypadków było na terenach gmin wiejskich (jaworze-jasienica,
        dążenie do secesji rybarzowic)

> Sprawa jest prosta - ludzie chcą "brać sprawy w swoje ręce" - mieć własny
        samor
        > ząd, uniezależniać się od "molochów", w których na peryferie miasta rzadko
        się
        > spogląda.

do tego nie trzeba dzielić miast, dzielnice mogłyby mieć, jeżeli tylko powstaną
        odpowiednie prawa, swój samorząd i budżet
        choć z drugiej strony może to prowadzić do przerostu administracji

> Wątpię, aby mieszkańcy Jaworza chcieli przyłączyć się do B-B, z różnych
        powodów
        > . To raczej zły pomysł. Już prędzej Wapienica odłączy się od B-B... Niech lepi
        > ej zostanie, jak jest.

no tak, nie po to się jaworze odłączyło od jasienicy by teraz się dać
        zdominować jeszcze większemu molochowi, choć z drugiej strony mówi się, że
        gmina jaworze może się nie utrzymać
      • albrecht1 Re: Łączenie gmin.... 03.07.05, 23:31
        Wszystko zależy od sytuacji. Prawo daje w tej dziedzinie skorzystanie z obydwu
        możliwości.
        Co do Bielska i okolic to jak na razie Bielsko nie "strawiło" jeszcze terenów
        przyłaczonych w 1977 r.Inną rzeczą jest, czy sensownym pomysłem było odcięcie
        samego miasta od okolic osobnym powiatem. Być może pierwszym etapem
        jakiegokolwiek połaczenia powinno być utworzenie jednego powiatu dla Bielska i
        okolic.
        Tak zupełnie na marginesie- 35 lat temu wrózono powstanie w 1980 r.
        "aglomeracji" Cz-Dz-B-B-Wilkowice. Ale to była zupełnie inna bajka.
        • wikin Re: Łączenie gmin.... 04.07.05, 09:33
          albrecht1 napisał:

> Wszystko zależy od sytuacji. Prawo daje w tej dziedzinie skorzystanie z obydwu
          > możliwości.
          > Co do Bielska i okolic to jak na razie Bielsko nie "strawiło" jeszcze terenów
          > przyłaczonych w 1977 r.Inną rzeczą jest, czy sensownym pomysłem było odcięcie
          > samego miasta od okolic osobnym powiatem. Być może pierwszym etapem
          > jakiegokolwiek połaczenia powinno być utworzenie jednego powiatu dla Bielska i
          > okolic.
          > Tak zupełnie na marginesie- 35 lat temu wrózono powstanie w 1980 r.
          > "aglomeracji" Cz-Dz-B-B-Wilkowice. Ale to była zupełnie inna bajka.

czy tej aglomeracji nie ma, trudno jednoznacznie określić
          brakuje sformalizowanych powiązań, sprawnej komunikacji itd.
          napewno nie pomogło jej utworzeniu się rozdzielenie obu miast granicą
          wojewódzką i istnienie dwóch powiatów bielskich
          • wikin Re: Łączenie gmin.... 21.07.05, 11:09
            bielskobiala.naszemiasto.pl/wydarzenia/498931.html
            jaworze jest z bb związane silniej niż myśleliśmy
            • mcmaxim Re: Łączenie gmin.... 21.07.05, 12:04
              no i gut :-) njlepsza jest odp. dyr. KBW, ktora moim zdaniem wystarcza :-)
    • Gość: Madzia z Lublińca Re: Łączenie gmin.... IP: 80.51.222.* 30.06.05, 14:22
      Moze spytacie mieszkańców Czechowic, Cieszyna i Żywca, oraz Szczyrku itp o
      zdanie?
      • mcmaxim Re: Łączenie gmin.... 30.06.05, 14:26
        a po co? ;-P
    • malloppo Alternatywa dla GOP!!! 30.06.05, 20:21
      Jestem za. Bielski Obszar Metropolitalny obejmowałby BB powiększone o gminy
      należące do powiatu bielskiego oraz miasta satelity takie jak Cieszyn, Żywiec,
      Skoczów, Ustroń i Wisła. Razem ponad 600tys mieszkańców to prawie jak Kraków, z
      którym też coraz silniej byśmy się wiązali!
      • Gość: Olo Re: Alternatywa dla GOP!!! IP: 62.233.185.* 30.06.05, 21:05
        dobre.... te satelity szczególnie....no i ten wielki KRAKÓW z którym silnie
        byśmy się wiązali, oczywiście w opozycji do GOP-u...

Jesteś Wielki Małyłebku!
        niskie ukłony...
    • Gość: aliveinchains Re: Łączenie gmin.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 20:40
      Czy istniej u nas wzorem państ zachodnich "Zespół miejski"? Miasto właściwe i
      poiązane z nim, ale jednoczećnie posiadające samożądność okoliczne gminy. Coś
      takigo można odniść do BB i przygranicznych gmin....BB i okoliczn miejscowości
      mogłyby mieć spólną kasę i realizować wspólne cele w pewnych co bardziej
      strategicznych sektorach np. transport, drogi, szkolnicto, pozyskiwani
      inwstorów....
      • wikin Re: Łączenie gmin.... 03.07.05, 22:35
        nie istnieje, nie ma takiego pojęcia oficjalnie, bb to 180 tys. mieszkańców w
        granicach adm. miasta, a tak naprawdę byłoby jakieś 250 tys. zespołu miejskiego
        bb dominujące nad kilkoma okolicznymi gminami to jeszcze sobie radzi, ale dla
        GOP gdzie skala problemów wynikająca z braku sformalizowanej współpracy jest
        znacznie większa
        znaczną część winy ponosi ustawodawca, który nie stworzył odpowiednich ram
        prawnych bo ma ważniejsze sprawy na głowie,
        ale myślę że wiele zależy też od chęci do współpraca władz poszczególnych gmin
        • albrecht1 Re: Łączenie gmin.... 03.07.05, 23:24
          Owszem, ale istnieje w ustawach samorządowych pojęcie zwiazku gmin czy powiatów.
          Patrząc od strony formalnej oba pojęcia można by zastosować w praktyce.
          • wikin Re: Łączenie gmin.... 04.07.05, 08:36
            albrecht1 napisał:

> Owszem, ale istnieje w ustawach samorządowych pojęcie zwiazku gmin czy
            powiatów
            > .
            > Patrząc od strony formalnej oba pojęcia można by zastosować w praktyce.

więc dlatego napisałem, że wiele zależy od samorządów
            nie mniej jednak patrząc na polskie realia to dobrowolny związek nie sprawdzi
            się tak jak stworzony ustawowo przymusowy zespół miejski czy powiat
            aglomeracyjny, z odgórnie wyznaczonymi zasadami, a nie powstałymi w drodze
            negocjacji pomiędzy poszczególnymi gminami
    • Gość: alfik elbląg Re: Łączenie gmin.... IP: 81.15.226.* 24.07.05, 11:44
      Ale z tego co wiem,Żywiec chce koniecznie być razem z Krakowem,planuje secesję.
      • mcmaxim Re: Łączenie gmin.... 24.07.05, 11:47
        to zle wiesz ;-)
        • albrecht1 Re: Łączenie gmin.... 24.07.05, 14:20
          Czy ja wiem, czy źle. Całkiem niedawno na tym forum pojawiały się głosy ludzi z
          Żywca o przyłaczeniu się do województwa małopolskiego. Oficjalnie to chyba
          przewdniczący rady powiatu planował coś na kształt referendum w tej sprawie.
          Słowem chyba coś w tym jest.
          • mcmaxim Re: Łączenie gmin.... 24.07.05, 22:44
            ale to wszystko to czysta demagogia, i zero faktycznych dzialan, bo referendum w tej sprawie by nie wypalilo: albo za mala frekwencja, albo byloby za slaskim. gdyby bylo inaczej to juz dawno zostaloby zorganizowane.
            • wikin Re: Łączenie gmin.... 25.07.05, 09:06
              pewnie w żywcu sami nie wiedzą czego chcą, a wynik referendum trudno byłoby
              przewidzieć
              nie czują się ślązakami, ale tu nie mowa o śląsku a woj.śląskim z przynajmniej
              60% ludności nie uwazającej się za śląską
    • wislok1 Jak mieszkańcy się zgodzą, czemu nie 24.07.05, 12:31
      Referendum lokalne i wszystko jasne
      • albrecht1 Re: Jak mieszkańcy się zgodzą, czemu nie 24.07.05, 14:21
        Czy jasne to trudno powiedziec. Bywa, że wygrywają opcje tylez popularne co....
        niepraktyczne.
    • absolwent23 Łączenie gmin.... 26.07.05, 19:07
      jak sobie wyobrażasz takie miasto ?
      a co do łączenia powiatów - jestem za
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka