Dodaj do ulubionych

ELEKTROCIEPLOWNIA

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.05, 10:34
witam,

juz kilka razy obilo mi sie o uszy, ze maja likwidowac EC przy Zywieckiej i
BB ma byc zasilane z EC w Cz-Dz - ma ktos jakies najnowsze wiesci??? Co
ewentualnie mialoby powstac na terenie po bylej EC?

pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: aliveinchains Re: ELEKTROCIEPLOWNIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 19:26
      Skąd o tym wiesz?

Faktycznie, elektrociepłownia w środku miasta to iście socjalistyczny wybryk -
      pora to zmienić...
      • wikin Re: ELEKTROCIEPLOWNIA 05.07.05, 21:15
        ściśle stalinowski, decyzja o budowie zapadła ponoć w samej w moskwie
        zanim powstała EC planowano na tym terenie coś na wzór chorzowskiego WPKiW
        (taki to chyba na skrót)
        • mcmaxim Re: ELEKTROCIEPLOWNIA 05.07.05, 23:48
          w moskwie?! decyzja o budowie bielskiej elektrowni? rotfl...
          a ze nei powstal wpkiw to chyba i lepiej - bo katowicki to syf (moim skromnym zdaniem...)
          • wikin Re: ELEKTROCIEPLOWNIA 06.07.05, 09:37
            mcmaxim napisał:

> w moskwie?! decyzja o budowie bielskiej elektrowni? rotfl...
            > a ze nei powstal wpkiw to chyba i lepiej - bo katowicki to syf (moim skromnym
            z
            > daniem...)

wolałbym już popadający w ruinę wpkiw niż tego syfa, który mi okna zanieczyszcza
      • mcmaxim Re: ELEKTROCIEPLOWNIA 05.07.05, 23:47
        nooo, jak powstawala, to to byly jeszcze obrzeza miasta :-)
        • Gość: Bolek Re: ELEKTROCIEPLOWNIA IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 06.07.05, 10:52
          Powiem więcej - to było szczere pole i dlatego jak ktoś (wikin) pisze o
          elektrociepłowni w centrum miasta, to wywołuje u mnie śmiech.
          • wikin Re: ELEKTROCIEPLOWNIA 06.07.05, 11:22
            bolek/
            doskonale wiem gdzie się miasto kończyło
            natomiast pamiętam z poprzednich dyskusji, że specjalizujesz się w nieuważnym
            czytaniu i niewłaściwym przypisawaniu autorstwa napisanych kwestii, więc
            postaraj się nieco skupić nad tym co robisz
    • wikin Re: ELEKTROCIEPLOWNIA 05.07.05, 21:12
      obiło mi się o uszy, że około roku 2012
      a co może powstać na tym terenie, wiadomo jakiś supermarket ;-)
      • Gość: martinezbb Re: ELEKTROCIEPLOWNIA IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.07.05, 10:56
        z racji tego, ze w centrum BB brakuje parku z prawdziwego zdarzenia (pomijam
        park slowackiego i wlokniarzy, ktore sa wg mnie dosc niewielkie) bardzo dobrym
        pomyslem bylby taki bielski central park :) zauwazylem, ze wladze miasta nie
        interesuja sie polityka ekologiczna i komfortem zycia w miescie (no moze oprocz
        budowy obwodnicy), a bardzo fajne byloby przygotowanie takiego zielonego
        korytarza w BB, np. bulwary, park wzdluz bialki (zaczynajacy sie w okolicach
        rogatej a konczacy sie kolo jednostki wojskowej, dalej wlokniarzy az do samego
        centrum do ul. 11 listopada) - co wy na to???

pozdro
        • Gość: alex Re: ELEKTROCIEPLOWNIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 11:42
          Jestem za. Park w centrum miasta zamiast elektociepłowni to znacznie lepsza
          perspektywa. Jest chyba tylko problem z zamknieciem/przeniesieniem tego
          zakładu. To nie takie proste. pozdro
          • mcmaxim Re: ELEKTROCIEPLOWNIA 08.07.05, 11:48
            jesli juz, to nie bedzie przeniesliony, jeno zburzony :-)
            jeszcze tylko rekultywacja, i looz :-)
            • Gość: alex Re: ELEKTROCIEPLOWNIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 11:58
              a produkty elektrociepłowni to kto kupuje?
    • aliveinchains Re: ELEKTROCIEPLOWNIA 09.07.05, 11:44
      W Gliwicach na byłej kopalni planuje się budowe inkubatora przedsiebiorczosci
      dla małych i srednich firm.
      W Katowicach, kiedyś słyszałem, że na terenach za Spodkiem ma być ładne
      osiedle....
      W Kraku z jakiś byłych zakładów na Zabłociu też cos podobnego - mieszkania,
      biura itd.

W BB nie ma co budować parku w tym miejscu, bo obok jest dużo atrakcyjniejszych
      przyrodniczo-rekraacyjnych terenów. Jest to zbyt atrakcyjny teren, połozony
      obok centrum, by wpakować tam ZOO i park. Takie moje zdanie.
      • mcmaxim Re: ELEKTROCIEPLOWNIA 09.07.05, 13:24
        masz racje! wpakujmy tam wielkie zaklady, i dojazd trzema autostradami! :-/
        zyjacy-w-lancuchach, to nie ma sensu... powrot do zdrowego stylu zycia sie przyda... na zaklady jest miejsce tam, gdzie juz powstaja: wapienica.
        • aliveinchains Re: ELEKTROCIEPLOWNIA 10.07.05, 11:14
          A czy ja mam na mysli zakłady produkcyjne. Nie!
          Ingubator przedsiębiorczosci to taki mały biurowiec dla małych firm usługowych.

Twierdzę, że jest to atrakcyjny teren, który przez wiele lat mógłby być
          zabudowywany intensywną zabudową mieszkalno-komercyjną: takie
          bielskie "downtown", które mogłoby systematycznie tworzyc się dzięki
          odpowiednim planom zagospodarowania przestrzennego.
          • Gość: alex Re: ELEKTROCIEPLOWNIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 12:07
            jeśli rzeczywiście doszłoby do likwidacji EC (ale to dłuuuga perspektywa) to
            uważam, że teren może pełnić nie tylko funckje przyrodnicze, społeczne, ale
            również gospodarcze - jak mówi aliveinchains - drobne firmy usługowe. Ale
            pytanie podstawowe: CZY i KIEDY EC realnie może zostać zlikwidowana? Czy ktoś z
            ratusza już się wypowiadał? Może ktoś z szefostwa EC?
            • wikin Re: ELEKTROCIEPLOWNIA 12.07.05, 12:09
              najprędzej powiedzą w PKE coś na ten temat
            • Gość: Radek Re: ELEKTROCIEPLOWNIA IP: *.kolnet.com.pl 12.07.05, 12:52
              Ratusz to ma najmniej do gadania w takich sprawach . Oni ewentualnie moga
              powalczyc o to , ale nie sa wstanie wplynac na to azeby zlikwidowac zaklad taki
              jak Elektrocieplownia . Zreszta ratusz ma tak male wplywy ze nie moze wplynac na
              to czy PKP zlikwiduje albo zduduje nowy przejazd.

A tak powarzniej. EC 2 Czechowice Dziedzice byla modernizowana i zostala
              zwiekszona jej moc cieplna (bo glownie o ta produkcje tu chodzi) jednak niejest
              w stanie w tej chwili pokryc potrzeb Bielska i Czechowic. Plan likfidacji EC 1
              zakladal budowe malych cieplowni olejowych na osiedlach jednak w obecnej
              sytuacji na rynkach paliw plynnych moze okazac sie to mniej oplacalne niz bylo
              10 lat temu kiedy powstawal pomysl . Co do samej EC 1 zaklad znajduje sie w
              srodmiesciu ale jego wplyw na srodowisko jest taki sam jakby EC 1 znajdowala
              sie rowniez w Czechowicach . Spaliny odprowadzane sa przez wysokie kominy
              wyposarzone w wydajne elektrofiltry . Poziom halasu jest znikomy w porownaniu do
              halasu wytwarzanego przez arterie drogowe w okolicy . dostawy surowcow i wywoz
              odpadow realizowane sa w 99% transportem kolejowym wiec tu tez niema zadnego
              wplywu na funkcjonowanie aglomeracji w tym miejscu .

Szczezr EC 1 postoi jeszcze dlugo . Chyba ze dokopiemy sie do zrodel
              geotermalnych albo nieodkrytych zloz ropy .

Radek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka