Gość: Ola IP: 80.51.222.* 13.07.05, 12:44 Czemu nie ma dodatku Bielskiego do GW??? A takie dziury jak Gorzów Zielonogórski, Częstochowa, Opole mają dodatki a my nie :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zbyszek z Nastawni DOKŁADNIE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 20:52 A w tym katowickim badziewiu to ino ślunsk i ślunsk. Juz nie moge czytac fantastycznych historii kopidołów i ich problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
zywy63 Re: DOKŁADNIE !!! 16.07.05, 13:56 No i te własnie kopidoły nie dopuszczą do tego żeby BB choć troszkę się wyłoniło powyżej zprogramowanego przez nich poziomu. A jest to poziom 0,000, wg Hanysów najwłaściwszy dla Goroli i t.zw. "południowego regionu wsparcia". No cóż jesteśmy od wspierania nieszczęsnych Hanysków i już. c.b.d.o. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: DOKŁADNIE !!! 16.07.05, 15:16 > cóż jesteśmy od wspierania nieszczęsnych Hanysków i już. Ciekawe jaki faktycznie jest skład katowickiej redakcji. Bo jeśli taki jak władz wojewódzkich, gdzie wojewodą jest... Zagłebiak to może się okazać, że wspieramy kogoś pod cudzą flagą :). Co do kopidołów, to mamy ich u siebie też sporo. Kopalnia Silesia, Jawiszowice i tuż za granicą w Karvinie i okolicach. A wracając do głownego tematu, to faktycznie, kiedyś redakcja tłumaczyła się, że dostosowuje swoje regionalne dodatki do reformy administracyjnej i dodatek bielski bedzie wtedy, kiedy Bielsko bedzie województwem. Dobrze pamietam taka odpowiedź redakcji. Tyle, że stoi to w sprzeczności ze stanem faktycznym, gdzie Częstochowa nadal ma swój dodatek. Szkoda, bo w Bielsku można byłoby wydawać naprawdę o niebo lepszą gazetę niż "skanalizowana" Kronika, i skromniutkie kilka szpalt na Wyborczym dodatku. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: DOKŁADNIE !!! 19.07.05, 19:10 albrecht1 napisał: > Ciekawe jaki faktycznie jest skład katowickiej redakcji. Bo jeśli taki jak wład > z > wojewódzkich, gdzie wojewodą jest... Zagłebiak to może się okazać, że wspieramy > kogoś pod cudzą flagą :). ślązak czy zagłebiak, czy może napływowy ze śląska, w tej sprawie na jedno wychodzi > A wracając do głownego tematu, to faktycznie, kiedyś redakcja tłumaczyła się, ż > e > dostosowuje swoje regionalne dodatki do reformy administracyjnej i dodatek > bielski bedzie wtedy, kiedy Bielsko bedzie województwem. Dobrze pamietam taka > odpowiedź redakcji. Tyle, że stoi to w sprzeczności ze stanem faktycznym, gdzie > Częstochowa nadal ma swój dodatek. Szkoda, bo w Bielsku można byłoby wydawać > naprawdę o niebo lepszą gazetę niż "skanalizowana" Kronika, i skromniutkie kilk > a > szpalt na Wyborczym dodatku. poniekąd istnieje bielska nadal redakcja GW, i to co można kupić w kioskach w bb różni się pierwszą stroną od wydań dostępnych w katowicach czy sosnowcu trudno też jednoznacznie powiedzieć że niewiele o bb, skoro to tylko jedno z 20- 30 miast na obszarze katowickiej GW, natomiast wiele o obcych nam sprawach może mogłobybyć więcej gdyby bielska redakcja więcej robiła i miała większą siłę przebicia, a może po prostu nie ma o czym pisać za tym ostatnim przemawiałby poziom kroniki, która by zapchać kilka stron artykułami z całego tygodnia potrzebuje uciekać się do sensacji, a przeczył przykład kilku podobnej wielkości miast posiadających swoje dodatki do GW (nie tylko Cz-wa), a nawet własne dzienniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paja Re: DOKŁADNIE !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 10:28 Wydaje mi się trochę nie na miejscu wyzywanie od hanysów/ślonzoków i goroli w naszym mieście. I nie tylko tutaj, lecz w ogóle. To obraźliwe i nie wskazuje na siłę argumentów, lecz ich słabość. Bielsko leży na ziemi śląskocieszyńskiej. Takie są jego dzieje. I mieszkańcy okolicznych gór (Beskidu ŚLĄSKIEGO) są góralami śląskimi. Przeszłości nie da się zmienić, choć wielu próbuje zmieniać, omijać, "zapominać" o faktach (kojarzy mi sie to z niektórymi PRL-owsko- sowieckimi i postkomunistycznymi zwyczajami). Połączenie w 1951 roku Bielska z Białą (miasta śląskiego z małopolskim oddzielonych rzeką Białą, otoczonych Beskidem Śląskim i Małym) w czasach PRL-u budziło/budzi różne emocje, wiele osób nie zna/nie pamięta już tych okoliczności. Myślę, pomijając inne sprawy, że to połączenie na pewno nadaje swoistą i wyjątkową atmosferę naszemu miastu. Jestem dumna, że pochodzę z Bielska. Uważam, że napięcia między mentalnościami śląską i małopolską dodają uroku miastu i regionowi, jeśli tylko rozgrywają się w zdrowych granicach, bez nienawiści, braku życzliwości, chorobliwej ambicji. Dodatek Bielski do GW mógłby być ciekawy, o ile nie brakowałoby w nim treści, nie nadymałby się jak balon i nie wymachiwał pięścią innym. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Re: DOKŁADNIE !!! 18.07.05, 16:32 Gość portalu: Zbyszek z Nastawni napisał(a): > A w tym katowickim badziewiu to ino ślunsk i ślunsk. Juz nie moge czytac > fantastycznych historii kopidołów i ich problemów. Już się boję tego "bielskiego dodatku"... Takiej ilości "podbeskidzizmów" bym chyba nie przeżył... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: DOKŁADNIE !!! 19.07.05, 19:16 alex, jak zwykle na froncie walki z podbeskidziem, która mu całkowicie przesłania ewentualne korzyści dla śląska cieszyńskiego z takiego dodatku, bo o ile w katowickiej GW o bb niewiele, co nieco o beskidzkich wsiach i miasteczkach, to o cieszynie bardzo mało Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Re: DOKŁADNIE !!! 03.08.05, 15:42 I jakoś mi tego, Wikinie, nie szkoda, bo Gazeta Wybiórcza to marna gazeta, której już od dawna nie kupuję. O wszystkim, co się ciekawego w Cieszynie dzieje, mogę poczytać w lokalnym "GZC" i cieszyńskim dodatku do DZ. Natomiast to, co dzieje się w Bielsku, Kozach i Żywcu interesuje mnie tak samo jak to, co dzieje się w Żorach, Zabrzu i Sosnowcu. A znając radosną twórczość bielskiej części śląskiej redakcji "GW", to raczej nie sądzę, aby była ona w stanie zaoferować nam coś ciekawego. No chyba że bielskim dodatkiem zaopiekuje się osobiście bartoszcze, to na pewno byłoby niezwykle ciekawie :-) Dlatego sądzę, że bielski dodatek "GW" jest zbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamajka Re: Czemu Bielsko-Biała nie ma gazety wyborczej IP: *.fbx.proxad.net 18.07.05, 14:57 nie chce mi sie czytac caly czas o hanysach Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 O czym mieliby dziennikarze z GW dużo pisać ? 19.07.05, 22:23 Ulubione wątki bielskiego dodatku : robiące kupy gołębie w Cieszynie, owce w Beskidach, odnowa starówki w Bielsku, brak poruszania tzw. drażliwych tematów, uciekanie od wszystkiego, co nie jest banalne. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: O czym mieliby dziennikarze z GW dużo pisać ? 19.07.05, 22:40 no i przede wszystkim powracające co kilka dni rewelacje nt. co możnaby zrobić z katowickim dworcem i rynkiem poniekąd podobne problemy miało bb i miasto zarządzane przez ponoć nieudolnych prezydentów powoli jakoś radzi sobie z tymi dwoma problemami, bez światłych pomysłów nagłaśnianych przez GW, podczas gdy w katowicach ani drgnęło może już lepiej zostańmy tylko z kroniką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Czemu Bielsko-Biała nie ma gazety wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 11:20 Ano właśnie dlatego, że stawiasz pytanie "czemu", a nie "dlaczego". Rozumiesz? A poza tym Gorzów (nawiasem mówiąc Wielkopolski, a nie "Zielonogórski"), Opole i Częstochowa to nie są żadne dziury, lecz duże miasta. Duże miasta to termin określający ośrodki podnad 100-tysięczne, od 20 000 do 100 000 - to miasta średnie, poniżej 20 000 - miasta małe. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Czemu Bielsko-Biała nie ma gazety wyborczej 02.08.05, 23:46 Gość portalu: marek napisał(a): > Ano właśnie dlatego, że stawiasz pytanie "czemu", a nie "dlaczego". Rozumiesz? moze on tak, ja nie. > A poza tym Gorzów (nawiasem mówiąc Wielkopolski, a nie "Zielonogórski"), Opole > i Częstochowa to nie są żadne dziury, lecz duże miasta. Duże miasta to termin > określający ośrodki podnad 100-tysięczne, od 20 000 do 100 000 - to miasta > średnie, poniżej 20 000 - miasta małe. no straszne. bielsko ma 190tys. gorzow i opole maja po niecale 130tys, tylko czestochowa jest wieksza od BB, ma ok. 250tys. wiec w porownaniu do BB oppeln i landsberg ad. warthe to dziury ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Czemu Bielsko-Biała nie ma gazety wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 00:08 Nie chcę się z tobą mcmaxim kłócić, bo podobają mi się twoje poprzednie wpisy. Napisałem, że tak jest przyjęte w publicystyce naukowej. Istotnie BB jest większe od Opola i Gorzowa (an der Warthe, bo jest jeszcze Landsberg am Lech), zmiejsze zaś od Częstochowy. Ale moim zdaniem nie można tego traktować w kategorii "dziury". Patrząc bowiem w ten sposób, to Bielsko-Biała będzie dziurą dla Katowic, Katowice dla Krakowa, Kraków dla Warszawy, Warszawa dla Berlina, Berlin dla Londynu, Londyn dla Nowego Jorku, Meksyku, Tokio. To moim zdaniem droga do nikąd. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Czemu Bielsko-Biała nie ma gazety wyborczej 03.08.05, 09:57 Gość portalu: marek napisał(a): > Nie chcę się z tobą mcmaxim kłócić, bo podobają mi się twoje poprzednie wpisy. :-) > Napisałem, że tak jest przyjęte w publicystyce naukowej. jednak slowo "czemu" nie jest uznawane w slowniku pwn nawet za potoczne, lecz rownowazne "dlaczego". > Istotnie BB jest > większe od Opola i Gorzowa (an der Warthe, bo jest jeszcze Landsberg am Lech), jest wieksze, jest :-) przeciez napisalem ad. warthe? :-) > zmiejsze zaś od Częstochowy. Ale moim zdaniem nie można tego traktować w > kategorii "dziury". traktowac mozna, dlaczego nie? :-) ale to zalezy od konkretnego miasta. zreszta, spojrz na ten przyklad na taki kalisz. ma troche ponad 100k mieszkancow, tez - jak BB - juz nie jest miastem wojewodzkim, i w porownaniu do bielska wg wielu osob jest diura. co nie oznacza ze kazde miasto tej wielkosci nia bedzie. to od czego innego raczej zalezy. > Patrząc bowiem w ten sposób, to Bielsko-Biała będzie dziurą > > dla Katowic, Katowice dla Krakowa, Kraków dla Warszawy, Warszawa dla Berlina, > Berlin dla Londynu, Londyn dla Nowego Jorku, Meksyku, Tokio. To moim zdaniem > droga do nikąd. heh, ale tak wlasnie jest na tym swiecie :-) ze wiekszosc drog jest "donikad" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Czemu Bielsko-Biała nie ma gazety wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 14:06 Oczywiście, czy coś jest "dziurą", czy nie jest nią, nie zależy od liczby mieszkańców. Nie liczy się bowiem ilość, tylko jakość. Ma to związek m.in. z prężnością gospodarczą, tradycjami kulturalnym, atrakcyjnym położeniem i masą innych rzeczy. Dla przykładu takie miasta jak Fryburg, Solura, Neuchatel, Biel czy Zug liczą zaledwie 30-50 tysięcy ludzi, a są szeroko znane w świecie i nikt nie nazwie ich "dziurami". Z drugiej strony "dziurami" i to zmierzłymi są liczące ponad milion mieszkańców takie ośrodki jak Dniepropietrowsk czy Donieck. Wracając do Polski: Kraków czy Poznań nigdy nie byłyby dziurami, nawet gdyby miały - jak w międzywojniu - po 200-250 000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malarz Re: 190 tysięcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 17:28 Nie przesadzaj. Bielsko nie ma i nigdy nie miało 190 tysięcy mieszkańców. Wedle ostatnich danych liczy 176 tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Ma za to własne radio... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 19:02 ...którego aż przykro się słucha. Radio Bielsko jest na tak marnym poziomie, że sam się zastanawiam jak niby małby wygladać bielski dodatek do GW, albo jak niektórzy marza- Bielska TV. Sam kupuje DZ gdzie dodatek "Beskidy" jest codzienie - wniosek: nie ma o czym pisać. Owszem, w GW bym parę rzeczy zmienił. W piatki mamy dodatek Magazynek, w którym możemy znaleźć różne felietony, artykuły dot. historii regionu itp. Tu zdecydowanie dominuje tematyka typowo śląska. Zamiast Kutza i Smolorza bielski dodatek mógłby prezentowac felietony jakiegoś wybitnego przedstawciela ze Śląska Cieszyńskiegi oraz z Żywiecczyzny. Znacie takich? Natomiast, historia i tradycja Żywiecczyzny i Śląska Cieszyńskiego jest tak bogata, że wiele by ie dało wypłodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
zywy63 Re: Ma za to własne radio... 09.08.05, 19:22 Gość portalu: aliveinchains napisał(a): ... Owszem, w GW bym parę rzeczy zmienił. W piatki mamy dodatek Magazynek, w którym ... zdecydowanie dominuje tematyka typowo śląska. Zamiast Kutza i Smolorza... Kutza i Smolorza bym zostawił. Natomiast najbardziej mnie wkurza tytuł tego magazynku: "ROZTOMAJTY". Nieodparcie mam skojarzenia z gaciami. Czy nie mogą redaktorzy z Katowic chociaż na tyle ustąpić, żeby zmienić tytuł w dodatku - rzekomo - bielskim na "Rozmaitosci" co jest dla nas zrozumiałe i nie rażące. Odpowiedz Link Zgłoś