Dodaj do ulubionych

Kęty w pow. bielskim

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 18:43
Swego czasu był kilkakrotnie podnoszony w mediach pomysł przełaczenia Kęt i
gminy Kęty z pow. oświecimskiego do bielskiego, m.in, ze względu na kiepskie
perspektywy rozwojowe pow. oświecimskiego spowodowane kojarzeniem się tego
powiatu inwestorom z problemem KL Auschwitz.
Czy ktoś wie, czy w tej sprawie coś sie dzieje?

Tak dla przypomnienia: Kęty do 1951 roku były w powiecie Biała Krakowska.
Ponieważ w tym roku w momencie łaczenia Bielska z Białą ( Krakowską bo taka
była pełna nazwa),zastosowano opcję "katowicką" połączenia (połączone miasta
zostały przypisane do woj. katowickiego), do powiatu bielskiego przyłączono
tylko kilka gmin pow. Biała Krakowska. Cała reszta poszła do nowo utworzonego
pow. oświecimskiego oraz pow. żywieckiego. Przy okazji pow. bielskiemu
zabrano Strumień i Chybie i włączono do pow. cieszyńskiego.

A tak na całkowitym marginesie, to prawie cały dzisiejszy pow. cieszyński
powstał z zabranych powiatowi bielskiemu w 1921, 1924 i 1951 roku miast i
gmin (po podziale Śląska cieszyńskiego miedzy Polskę i Czechy, z dawnego
austriackiego pow. cieszyńskiego, Polsce dostały się tylko najbliższe okolice
Cieszyna, Goleszowa i Istebnej).
Przed 1921 r takie miejscowości jak Skoczów, Ustroń, Wisła, Pruchna, Ochaby,
Strumień, Chybie, Zebrzydowice to był powiat bielski a nie cieszyński :) :) :)
Obserwuj wątek
    • mcmaxim Re: Kęty w pow. bielskim 28.12.05, 19:31
      Gość portalu: jorg_z_bielitz napisał(a):

> Przed 1921 r takie miejscowości jak Skoczów, Ustroń, Wisła, Pruchna, Ochaby,
      > Strumień, Chybie, Zebrzydowice to był powiat bielski a nie cieszyński :) :) :)

Bzdury pleciesz, i to nieziemskie. Przed ustanowieniem tutaj administracji polskiej Bielsko nalezalo do ziem Ksiestwa Cieszynskiego jako cos na zasadzie dzisiejszego miasta na prawach powiatu(ale z duzo wieksza autonomia), bez wlasnych ziem przypisanych jako powiat. Stolica tej czesci Slaska austryjackiego byla w Cieszynie. Niech mnie ktos poprawi co do dokladnosci, jesli sie mysle w szczegolach...
      • Gość: jorg_z_bielitz Re: Kęty w pow. bielskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 21:04
        Kolego mcmaxim.
        Tak się składa, że w w czasach CK Austrii tez był podział na powiaty (w
        tłumaczeniu). Kraj koronny "Śląsk austriacki" składał się z 2-ch części: Śląska
        opawskiego i Śląska cieszyńskiego.
        Księstwo cieszyńskie było podzielone na 4 powiaty : bielski, cieszyński,
        frydecki i frysztacki (Frysztat to dzisiaj jest chyba dzielnica Karwiny).
        Tak więc poczytaj sobie najpierw fachową litetaturę + przejrzyj stare mapy a
        dopiero potem się wypowiadaj.
        • mcmaxim Re: Kęty w pow. bielskim 28.12.05, 22:01
          Aj, dalem ciala, publicznie posypuje glowe popiolem... Chyba jakis zamyslony bylem jak to pisalem, i cos innego mi po zakamarkach rozumku chodzilo :-)
          Bylo nawet wiecej powiatow :-) A nazywaly sie "Bezirk" (czyli w tlumaczeniu raczej Okreg): Bielitz Land, Freistadt Ö.-S., Freiwaldau, Freudental, Jägerndorf, Teschen, Troppau, Wagstadt, Friedek. Co nie zmienia faktu, ze stolica regionu byla w Cieszynie.
          Ale powiadam zaprawde, nie mam pojecia skad sie spod moich palcow cos takiego wymsklo - malop zaczal chyba pratkowac i rozsiewac :-D
          • jorg_z_bielitz Re: Kęty w pow. bielskim 28.12.05, 22:08
            mcmaxim napisał:

> Aj, dalem ciala, publicznie posypuje glowe popiolem... Chyba jakis zamyslony
            by
            > lem jak to pisalem, i cos innego mi po zakamarkach rozumku chodzilo :-)
            > Bylo nawet wiecej powiatow :-) A nazywaly sie "Bezirk" (czyli w tlumaczeniu
            rac
            > zej Okreg): Bielitz Land, Freistadt Ö.-S., Freiwaldau, Freudental,
            Jägerndorf,
            > Teschen, Troppau, Wagstadt, Friedek. Co nie zmienia faktu, ze stolica regionu
            b
            > yla w Cieszynie.
            > Ale powiadam zaprawde, nie mam pojecia skad sie spod moich palcow cos takiego
            w
            > ymsklo - malop zaczal chyba pratkowac i rozsiewac :-D
            >

:-)
        • Gość: From Kielce Frysztat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 23:28

> Frysztat to dzisiaj jest chyba dzielnica Karwiny.

Nie "chyba", ale na pewno. Frysztat jest śródmiejską, niezwykle urokliwą
          dzielnicą Karwiny.
      • jorg_z_bielitz Re: Kęty w pow. bielskim 28.12.05, 21:12
        mcmaxim napisał:

> Niech mnie ktos poprawi co do dokladnosci, jesli sie mysle w szczegol
        > ach...
        >
        I czuj się zatem poprawiony (patrz wyżej)
    • Gość: aliveinchains Re: Kęty w pow. bielskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 22:07
      Akurat w tym przypadku jestem za.....
      • Gość: ddd Re: Kęty w pow. bielskim IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.12.05, 23:18
        To może wypowie się jeszcze ktoś z Kęt? Bo jak na razie to piszący mają chyba
        min 17 km do tegoż miasta :) W Kronice Beskidzkiej w kwestii aktualnej sytuacji
        wypowiadał się burmistrz Kęt i jakoś włosów z głowy nie rwał - chociaż głównym
        tematem była sytuacja po "rozbiorze" województwa bielskiego.
        • Gość: red_artist Re: Kęty w pow. bielskim IP: *.host.pl / 62.233.171.* 30.12.05, 13:42
          Ja jestem z Kęt i ze zdziwieniem was slucham. Nie wiem skad te informacje, ale
          Kęty wcale sie do bielska nie pchaja. Nie mam nic do tego miasta, wiekszosc
          zycia w Bielsku spedzilam, Kęty byly w wojewodztwie bielskim i u bielskich
          lekarzy sie lecze (szpitale), lubie Bielsko. Ale my więcej korzystamy z bycia
          małopolanami, niż wy od Katowic. Kiedys czytalam na forum ze malopolska
          inwestuje w Zakopane, tutaj - ze w Oswiecim. Ja nie widze zadnych niekorzysci
          bycia w malopolsce, ani korzysci bycia w slaskim. Po prostu mamy dobrego
          burmistrza, w Kętach duzo sie inwestuje w drogi i szkole, szkoda jeszcze ze nie
          w kulture. Wedlug mnie jest ok, a mieszkam w Ketach od ponad 20 lat, do slaska
          nie chce chociaz Bielsko cenie. to tyle. Moze to Bielsko powinno dolaczyc z
          Zywcem do malopolski?
          • Gość: red_artist Re: Kęty w pow. bielskim IP: *.host.pl / 62.233.171.* 30.12.05, 13:44
            Jeszcze jedno - ja i tak zawsze w Bielsku pracowalam, wiec dla mnie Kęty
            powinny sie rozwijac tylko w zakresie budowy mieszkan ;-)
    • wikin Re: Kęty w pow. bielskim 30.12.05, 15:27

> Swego czasu był kilkakrotnie podnoszony w mediach pomysł przełaczenia Kęt i
      > gminy Kęty z pow. oświecimskiego do bielskiego, m.in, ze względu na kiepskie
      > perspektywy rozwojowe pow. oświecimskiego spowodowane kojarzeniem się tego
      > powiatu inwestorom z problemem KL Auschwitz.
      > Czy ktoś wie, czy w tej sprawie coś sie dzieje?

dla porządku temat nie był podnoszony w mediach kilka razy, a zaistniał w 1998
      roku przy okazji reformy adm., wówczas Kęty rozważały przynależność do powiatu
      bielskiego, jednak gdy ten znalazł się ostatecznie w woj.śląskim pomysł upadł
      natomiast co jakiś czas powraca temat poszerzeniu woj.śląskiego o powiat
      oświęcimski i inne graniczne, i sądzę że jeżeli ten temat wychodzi oddolnej
      inicjatywy, to prędzej od mieszkańców Oswięcimia niż Ket
    • Gość: zgred Re: Kęty w pow. bielskim IP: *.spidernet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.06, 22:02
      To ciekawe ale jakoś nie spotkałem się na forum z tekstami słanymi z
      Oświęcimia, Kęt, Chrzanowa czy Suchej Beskidzkiej, że chcą do tzw. woj.
      śląskiego. Wręcz odwrotnie. Jeżeli już pojawiały się propozycje dołączenia tych
      miast pod władanie Katowic to wychodziły właśnie z tego miasta lub środowisk
      związanych ze śląskim lobby. Jak widać z odpowiedzi forumowicza z Kęt
      mieszkańcy tego terenu chwalą sobie, że są pod krakowskimi skrzydłami. Mam
      nadzieję, że dołączy do rodziny małopolskiego województwa też Żywiecczyzna.
      Czego sobie życzę na tym nowym roku.
      • Gość: malop Re: Kęty w pow. bielskim w woj. małopolski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 23:28
        tak będzie lepiej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka