wschodnikraj 27.01.06, 19:12 Co myślicie o Częstochowie. Lubiecie ją? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dominos Re: Co myślicie o Częstochowie. Lubiecie ją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 22:11 Gdyby nie klasztor to takie jakieś nijakie miasto moim zdanie.Bez charakteru.Ale moge sie mylis bo nie znam go zbyt dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszko966 Re: Co myślicie o Częstochowie. Lubiecie ją? IP: *.kopnet.pl 09.02.06, 03:56 Wyjątkowo bez charakteru. Do tego brzydkie, zabudowane betonem, zero zabytków (nie licząc klasztoru). Ot, jedno z tych dużych miast, jakich wiele w byłym zaborze rosyjskim (patrz np. Radom). Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Co myślicie o Częstochowie. Lubiecie ją? 09.02.06, 08:51 kongresówka, dla mnie obce miasto, chociaż całkiem blisko Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Co myślicie o Częstochowie. Lubiecie ją? 09.02.06, 14:13 Dla mnie też obce..nawet religijnie, bo klasztor popiera ultrakatolicyzm Rydza. Wolę to co reprezentuje abp Dziwisz czy abp Zimoń i inni skupieni wokół sanktuarium w Łagiewnikach.... Odpowiedz Link Zgłoś
jorg_z_bielitz A co to ma wspólnego z forum Bielsko???? 09.02.06, 08:42 A co to ma wspólnego z forum Bielsko???? Pozdrow. Odpowiedz Link Zgłoś
jorg_z_bielitz Szok!!! 09.02.06, 13:20 Ja cię Mallopo nie poznaję. Toz to Czestochowa i Szkieletczyzna są twoją ukochaną Małopolską, a ty ich tak nieludzko odtrącasz ? :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
malloppo Re: Szok!!! 09.02.06, 13:25 To Kongresówka i z naszą CK Galicją czy CK Śląskiem Cieszyńskim nie ma nic wspólnego! Odpowiedz Link Zgłoś
jorg_z_bielitz CK Śląsk Cieszyński ??? 09.02.06, 13:36 malloppo napisał: > To Kongresówka i z naszą CK Galicją czy CK Śląskiem Cieszyńskim nie ma nic > wspólnego! CK to była Galicja ( z polską autonomią). Śląsk Austriacki (Opawski+Cieszyński) to był raczej KuK (od Kajzer und Koenig) Odpowiedz Link Zgłoś
malloppo Re: CK Śląsk Cieszyński ??? 09.02.06, 13:55 Po naszemu czyli po polsku to cK. Na Śląsku Cieszyńskim większość mówiła po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
jorg_z_bielitz Re: CK Śląsk Cieszyński ??? 09.02.06, 14:36 albrecht1 napisał: > Aby na pewno? Właśnie. Poza tym językiem urzędowym Kraju Koronnego Śląsk Austriacki był j. niemiecki a nie polski. Pozdrow. Odpowiedz Link Zgłoś