historyczne_regiony 04.12.02, 20:35 Odpowiecie pewnie, ze do swojego. Cieszyn, Wisla itd. oczywiscie do Slaska. Jak myslicie, co wybralaby wiekszosc mieszkancow B-B i Zywca? A co wy sami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bog.honor.ojczyzna Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 05.12.02, 08:42 DO PODBESKIDZIA. Odpowiedz Link Zgłoś
gooral.bb Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 05.12.02, 08:45 historyczne_regiony napisał: > Odpowiecie pewnie, ze do swojego. Cieszyn, Wisla itd. oczywiscie do Slaska. > Jak myslicie, co wybralaby wiekszosc mieszkancow B-B i Zywca? > A co wy sami? Większość zapewne wybrałaby Małopolskę, widać to po sondach przeprowadzanych w internecie, tendencjach o których wspominała senator Staniszewska jak również w odczuciach mieszkańców nie tyle może zachęcanych ze strony Małopolski (bo takich działań nie ma) co odrzucanych i spychanych na margines przez wszelkie instytucje woj. śląskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.02, 10:07 gooral.bb napisał: > historyczne_regiony napisał: > > > Odpowiecie pewnie, ze do swojego. Cieszyn, Wisla itd. oczywiscie do Slaska > . > > Jak myslicie, co wybralaby wiekszosc mieszkancow B-B i Zywca? > > A co wy sami? > > Większość zapewne wybrałaby Małopolskę, widać to po sondach przeprowadzanych w > internecie, tendencjach o których wspominała senator Staniszewska jak również w > > odczuciach mieszkańców nie tyle może zachęcanych ze strony Małopolski (bo > takich działań nie ma) co odrzucanych i spychanych na margines przez wszelkie > instytucje woj. śląskiego. Kolego! Jesteś rażąco tendencyjny. Póki co większość takich wypowiedzi (przynajmniej na tym formum)jest Twojego autorstwa. nie wypowiadaj się za innych, tylko za siebie! Każdy ma prawo do własnego zdania. Nikt Cię nie uprawnił do wypowiadania się w imieniu tzw. większości. Ja także Cię do tego nie upoważniłem. Ja np. się z Tobą nie zgadzam. i nie życzę sobiwe, byś wypowiadał się w moim imieniu. A co do dyskryminacji w woj. śląskim - to gruba przesada. nikt nikogo nie dyskryminuje. Myślę, że i w małopolskim za bardzo nikt by się tutejszymi terenami nie przejmował.Sam to zresztą potwierdzasz. Niestety, pech chce, że i dla Śląskiego i małopolskiego BB jest dalekim zakątkiem. Co do śląska i jego mieszkańców - to masz chyba jakies fobie. Co do urzędów i ich wrogości wobec petena, to jest to że tak powiem tendencja wszechpolska. Pracuję w branży prawniczej i wiem, co piszę. BB. jest niestety potwierdzeniem reguły - nieprzyjazne urzędy, sądy, beznadziejni funkcjonariusze to nader częśte zjawisko.Nie zarzucaj więc tego innym. Żeby tu - w BB coś załatwić, najlepiej znać kogo trzeba. To jest norma. Najpierw myslisz, gdzie coś załatwić, a potem - czy kogoś tam znasz, żeby przepchnął Twoją sprawę. To niestety fakty. Żadne ISO w UM czy innej instytucji tego nie zmieniło. Ludzie z zewnątrz nie mają szans. Pozdrawiam gucio Odpowiedz Link Zgłoś
gooral.bb Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 05.12.02, 11:50 kolego guciu, wypowiedzi spadochroniarzy ze śląska są identyczne z Twoimi i ja to doskonale rozumię, z tym że to o czym ty piszesz jest fikcją lub w najlepszym wypadku poglądem marginalnej części Bielska-Białej. Jeżeli tego nie widzisz to rozglądnij się. Co do statystyk to polecam statystyki na bielskim portalu www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=ankieta/sonda_hist. Co do urzędów to nie jest to niestety tendencja ogólnopolska, to co nas boli to to co miałem okazję sam odczuć a jest związane z funduszami na rozwój w "strategii rozwoju woj. śląskiego", gdzie nasze dwa powiaty (bielsko,żywiec) są marginalizowane, a z b.dużych pieniędzy na rozwój nowoczesnych technologii nie dostaniemy złamanego grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędzia Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: gate:* / 192.168.1.* 05.12.02, 17:12 Gooral naprawdę ty nie maszfobii ale obsesję! Przykro mi z tego powodu ale tak jest, żadne inne opiniie oprócz Twoich "oświeceniowych" ( notabene typowych dla małomiasteczkowych oszołomów ) są nic nie warte. Ostatni raz apeluje lepiej się dogadać niż burzyć wszystko i siać niezgodę co niestety czynisz kolego. Pozdrawiam Sędzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guciu Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.visp.energis.pl 05.12.02, 20:25 Gość portalu: Sędzia napisał(a): > > Gooral naprawdę ty nie maszfobii ale obsesję! > > Przykro mi z tego powodu ale tak jest, żadne inne opiniie oprócz Twoich > "oświeceniowych" ( notabene typowych dla małomiasteczkowych oszołomów ) są nic > nie warte. > > Ostatni raz apeluje lepiej się dogadać niż burzyć wszystko i siać niezgodę co > niestety czynisz kolego. > > Pozdrawiam > > Sędzia Popieram mojego przedmówcę. Guciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guciu Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.visp.energis.pl 05.12.02, 21:31 gooral.bb napisał: > kolego guciu, wypowiedzi spadochroniarzy ze śląska są identyczne z Twoimi i ja > to doskonale rozumię, z tym że to o czym ty piszesz jest fikcją lub w > najlepszym wypadku poglądem marginalnej części Bielska-Białej. Jeżeli tego nie > widzisz to rozglądnij się. Co do statystyk to polecam statystyki na bielskim > portalu <a href="www.bielsko.biala.pl/index1.php3? nazwa=ankieta/sonda_hi > st."target="_blank">www.bielsko.biala.pl/index1.php3? nazwa=ankieta/sonda_hist.< > /a> > > Co do urzędów to nie jest to niestety tendencja ogólnopolska, to co nas boli to > > to co miałem okazję sam odczuć a jest związane z funduszami na rozwój > w "strategii rozwoju woj. śląskiego", gdzie nasze dwa powiaty (bielsko,żywiec) > są marginalizowane, a z b.dużych pieniędzy na rozwój nowoczesnych technologii > nie dostaniemy złamanego grosza. Drogi Kolego! Ja też jestem "spadochroniarzem" ze Śląska. Wcale się z tym nie kryję. Tylko w przeciwieństwie do Ciebie, usiłuje na tym forum przekonać innych, że można zrobić coś dobrego, ale - tylko wspólnie i bez uprzedzeń. Ja nie zaglądam nikomu do metryki. To robili inni. Mam nadzieje, że to nie sa Twoi idole... Natomiast z moich rodzinnych stron bardzo cenię sobie to, że tzw. "pnioki" - czyli autochtoni na Śląsku - po pewnym okresie wzajemnej nieufności przyjęli " u siebie" i zaakceptowali inność przybyszów (tzw. goroli - nie ylić z Góralami!!!) z zewnątrz, których lość na śląsku - podobnie jak zresztą w BB. sięga 70%!!! Owszem były swary i kłótnie. Ale teraz wszyscy żyją wspólnie, żenią się między sobą i wzajemnie przejmują od siebie co piękniejsze zwyczaje. W moich rodzinnych stronach podział na hanysów i tzw. goroli jest już tylko czysto symboliczny i żartobliwy. Myslę, że jest to dobry model. Można by go zastosować i w Bielsku-Białej. Mieszkańcy BB. z czasem zaaklimatyzuja sie w nowej rzeczywistości i stwierdzą, ze nie jest tak źle, jak twierdzisz. Można żyć pod jednym dachemi z Hanysami i z Gorolami i z Zagłebiakami i z częstochowianami i z Góralami. Ta róznordność nas ubogaca. Szowinizm, jaki przebija z Twojej postawy jątrzy i niszczy. Można żyć razem, bez zaglądania do metryki i bez wzajemnych oskarżeń. I nie sa to puste hasła. Poza tym problem "antyśląskości" oraz problem przynależności skupia się gównie w BB. Po śląskiej stronie powiatu bielskiego nikt nie ma wątpliwości , że żyje na Śląsku Cieszyńskim ( W epoce walki o podział administracyjny przy drodze bodajże w Jasienicy mieszkańcy - wbrew tezom Pani Senator Staniszewskiej - wywieśili wilki transparent - "Tu zawsze był i będzie Śląsk" ; poza tym mieszkańcy mówia piekna gwarą - bez wątpienia śląską, bo bez trudu mozna się z nimi "dogodać"). Jesetem ciekawy, kto ze Śląska cos złego Ci zrobił? skąd te złe uprzdzenia i stereotypy? skad tyle nienawiści????? co do pieniędzy z woj. - subregion bielski jest jednym z 4 beneficjentów - obok ziemi rybnickiej, gliwickiej, częstochowskiej) . Trzeba wszystkich zadowolić. Poza tym, to naturalne, że gdzie sa pieniądze, tam jest silny lobbing i silne grupy interesu. Ponadto, czy nie zauważasz, że ogromnym sukcesem Bielska-B. jest fakt uwzględnienia tego subregionu w strategii rozwoju woj. Subregion ten obejmuje zaledwie 3 powiaty. Całe woj. ma ponad 30 powiatów. liczby mówia same za siebie. Nie mogą 2- 3 powiaty dyktować 27 pozostałym. To chyba jest logiczne.Na Górnym Śląsku jest 15 miast powyżej 100tys, w tym 5 powyżej 200tys. oraz 9 powiatów ziemskich. Razem 4 mln ludzi!! Bielsko-B. ma 182tys.Róznica jest powalająca. Wydaje mi sie nawet, ze BB. uprawia całkiem niezły lobbing, o czym chociażby świadczy to, ze to tu utworzone zostanie Wojewódzkie Kolegium Skarbowe. tymczasem żadne ze Śląskich miast nie ma osrodka zamiejscowego UW, czy NBP, czy innych. A takie Zabrze, Bytom, Ruda Śl., czy Gliwice, nie domagają się jakiegoś specjalnego traktowania przez władze. Po prostu ich włodarze i mieszkańcy biora sie do roboty a nie biadolą na wszystko. Chyba więc najlepiej zakasać rękawy i iść w ślady pracowitych śląskich ziomków (oczywiście nie sugeruję innynm lenistwa (;-)))) ), a nie uskuteczniać szlacheckiche (czyli i małopolskie - bez urazy (;-))) ) wad i pieniactwa. Poza tym, jako człowiek z zewnątrz, dostrzegam dziwna tendencję u niektórych bielszczan, do uważania, że Bielsko-Biała to pępek świata, ze to tu powinny spływać dotacje , i środki ze wszelkich programów pomocowych. Pamiętaj , że podatki płaci cały kraj i trzeba je równomiernie rozłożyć na regiony. Tak się składa, że Górny Śląsk jest co prawda skrawkiem 1/3 województwa, ale to tu żyje 4 mln ludzi i to oni wytwarzają ponad 15% produktu narodowego. Dochody są tu znacznie wyższe niż średnia krajowa. tylko Warszawa zarabia więcej. Pozwól więc, by Ci, którzy te pieniądze wypracowali mogli też z nich korzystać. Oczywiście, zdarzają się patologie - ale gdzie ich nie ma??? Czy uważasz, że np. Szpital wojewódzki - moloch, jakich mało był sensowną inwestycją? poszło na nią kilkaset milionów z budżetu. A opinię szpital ma bardzo kiepską. Po prostu jest to niereformowalny, chory moloch. Co do urzędów, to powiem Ci, że na przykład bielski Krajowy Rejestr Sądowy, to przykład największej paranoi urzędowej.Po prostu tragedia. W Bielsku-B. trzeba ponad pół roku czekać na wpis spółki(i to przy poparciu kogo trzeba).Mój rekord to 13 miesięcy. Gubienie złożonych dokumentów jest na porzadku dziennym. No, ale ambicje miejscowe zostały (niestety jak się okazuje) zaspokojone. Tymczasem w Gliwicach, gdzie okręg bielski miał należeć - korespondencyjnie mam wpis w 2 tygodnie i to bez proszenia się...To są fakty!!! Sam sprawdziłem!!! I co ty na to??????????????????????? Inne bielskie urzędy też nie świecą przykładem. Niekompetencja jest często porażająca. Większość urzędników nie zna w ogóle procedury administracyjnej i innych przepisów. NBP i UW też funcjonuja nie najlepiej. Pewne zachowania urzędów budzą watpliwości co do ich bezstronności. Poza tym, w BB mówi ię, ze lepiej znać jednego sędziego lub urzędnika niż tony przepisów. Prawnicy z innych okręgów mówią o bielskich sadach z politowaniem. I moim zdaniem ... mają rację... Dlaczego tak mówią? ano dletago, ze jak juz wspomniłem, w BB. nie mozna niczego "normalnie" zrobić. Wszystko trzeba "załatwiać" przez swoje zaufane osoby, bo inaczej sprawa ugrzęźnie gdzieś na (pod) czyimś biurkiem. Dlatego trudno tu sprawnie funkcjonować w branży doradczej. Z miejscowymi "załatwiaczami" ktoś nawet o dużej wiedzy, ale bez znjomości nie ma szans. ale tak chyba jest wszędzie.... powracając do wzjamnych relacji mieszkancy Beskidów - "hanysy" - to pojedź do Wisły, Szczyrku, Międzybrodzia, Ustronia i spytaj, z czego ( araczej - z kogo) ci ludzie żyją. ci ludzie nie sa szowinistami, jak Ty, bo nie mogą sobie na taki komfort pozwolić, chociażby ze względów finansowych. Poza tym, oni zetknęli sie ze zwykłymi ślązakami i wiedzą, że to nie żadne potwory ani bestie, tylko zwykli, mili, sympatyczni i weseli ludzie. Chłopie - schowaj ciupagę i razem pracujmy dla dobra tej ziemi!! pozdrawiam Guciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastek Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: localhost:* / 10.62.16.* 05.12.02, 22:32 Jasienicy mieszkańcy - wbrew tezom Pani Senator Staniszewskiej - wywieśili wilki transparent - "Tu zawsze był i będzie Śląsk" ; poza tym mieszkańcy mówia piekna gwarą - bez wątpienia śląską, bo bez trudu mozna się z nimi "dogodać"). Jesetem ciekawy, kto ze Śląska cos złego Ci zrobił? skąd te złe uprzdzenia i stereotypy? skad tyle nienawiści????? popieram gucia Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 09.12.02, 19:28 Gość portalu: guciu napisał(a): > > Co do urzędów, to powiem Ci, że na przykład bielski Krajowy Rejestr Sądowy, to > przykład największej paranoi urzędowej.Po prostu tragedia. > Inne bielskie urzędy też nie świecą przykładem. Niekompetencja jest często > porażająca. Większość urzędników nie zna w ogóle procedury administracyjnej i > innych przepisów. NBP i UW też funcjonuja nie najlepiej. Pewne zachowania > urzędów budzą watpliwości co do ich bezstronności. Poza tym, w BB mówi ię, ze > lepiej znać jednego sędziego lub urzędnika niż tony przepisów. > > Guciu Widzę Gucio, ze masz podobne doswiadczenia. Pozostaje mi przyznac Ci, choc ze smutkiem, rację. Bielskie urzędy w wielu, zbyt wielu przypadkach mogą stanowić temat pracy jak nie powinien funkcjonować aparat administracyjny. Jesli masz ochotę wymienić doswiadczenia to zapraszam na priv. E-mail masz w mojej nazwie. Pzdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB2 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: localhost:* / 10.62.16.* 05.12.02, 22:14 Twoja wypowiedź jest tendencyjna nie wiem dlaczego. Jakie są przypadki spychania na bok naszego miasta przez "Śląsk" ( na marginesie na którym przecież mieszkamy chyba że tego nie wiesz??) bo ja o żadnych przypadkach nie wiem. Nie wiem czy wiesz że inwestycje w mieście różnych firm zależą od poczynań władzy a ta u nas nie sprawuje się najlepiej od kilku lat. Po za tym co miałbyś z bycia w woj. Małopolskim bo tam wszystkie inwestycje idą do Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędzia Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: gate:* / 192.168.1.* 06.12.02, 10:07 Podpisuję się pod wypowiedzią Gucia, szczególnie ostatni post jest bardzo cenny i wnosi wiele do dyskusji ( szczególnie dla małozorientowanych rozmówców). Faktycznie ja osobiście tylko w Bielsku spotkałem sie z niechęcią.Całkiem inaczej jest w Szczyrku, Wiśle, Ustroniu itd. Pozdrtawiam Sędzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 06.12.02, 14:54 Gość portalu: Sędzia napisał(a): > > Podpisuję się pod wypowiedzią Gucia, szczególnie ostatni post jest bardzo cenny > > i wnosi wiele do dyskusji ( szczególnie dla małozorientowanych rozmówców). > > Faktycznie ja osobiście tylko w Bielsku spotkałem sie z niechęcią.Całkiem > inaczej jest w Szczyrku, Wiśle, Ustroniu itd. > > Pozdrtawiam Jeżeli rzeczywiście spotykasz się w BB z niechęcią, to może wreszcie się wraz ze swoimi znajomymi Ślązakami zastanowisz się nad przyczyną tego stanu rzeczy? Gooral wyraża stanowisko sporej części mieszkańców Podbeskidzia i Bielska- Białej i nie można tego kwitować epitetami typu mania czy nienawiść. Jako człowiek inteligentny ( co wnoszę z twoich postów) mazs chyba świadomość że to nie jakaś zbiorowa histeria ale poważne zjawisko społeczne, które ma swoje przyczyny. Charakterystyczne, że jeśli ktoś próbuje te przyczyny opisać i nazwać, to nie spotyka się z rzeczową - niechby i ostrą - polemiką, lecz z epitetami lub lekceważeniem. A tak przy okazji: wejdż sobie na forum katowickie i przeczytaj co tam ludzie podający się za Ślązaków i piszący gwara wypisują na temat goroli, Polaków i Polski. Tam dopiero zobaczysz co to jest nienawiść i może sam się zaczniesz obawiać tego, co dla Podbeskidzia może oznaczać wtłaczanie na siłę w śląskie problemy i awantury. Pozdrawiam, jo > Sędzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędzia Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: gate:* / 192.168.1.* 06.12.02, 15:43 Widzisz kilka słó wyjasnienia : Ja jestem Górnoślązakiem - choć w zasadzie można powiedzieć "krojcokiem" ( co oznacza że pochodzę z mieszanego małżeństwa)i tak się składa, że mam z jednej strony silne związki z Białą ( Małopolską a równierz Krakowem)) a z drugiej strony z Katowicami ( do 7 pokolenia tyle zdołałem ustalić). >Jako człowiek inteligentny ( co wnoszę z twoich postów) mazs chyba świadomość że to nie jakaś zbiorowa histeria ale poważne zjawisko społeczne, które ma swoje przyczyny. Charakterystyczne, że jeśli ktoś próbuje te przyczyny opisać i nazwać, to nie spotyka się z rzeczową - niechby i ostrą - polemiką, lecz z epitetami lub lekceważeniem. > I tu się nie mogę zgodzić : - po pierwsze B-B zamieszkuje obecnie w 70 % tzw. "werbusy" ( tak sami ich nazywają moi znajomi z Bielska) Te osoby są tak samo nastawione ( duże uogólnienie)negatywnie w stosunku do Górnoślązaków jak i Górali Śląskich - istnieje pewnien kompleks ( nie tylko B-B) miast nie będących dużymi metropoliami z różnych grup np. naukowej, kulturalnej, finansowej itp. I tak zauważyłem kompleks B-B ( moja prv. opinia)braku Uniwersytetu ("musimy jeżdzic do tych Katowic , itp.) Ten kompleks mają równiez np. Katowice w stosunku do Krakowa ( bo to Jagielonka, bo to miasto typowo inteligenckie) - zwykłe zjawisko zazdrości wyższych do pewnego czasu profitów ogólnej liczby mieszkańców wynikających z faktów zarobków górniczych i profitów ( zapominając że górnicy na Śląsku to raptem 1/40 zawodowo czynnych mieszkańców) Przykłady - "Hanysy" wykupują nam działki, "Hanysy" zadeptują nam "Nasze" góry itp. - zwykła wyniosłość dlaczego tam mają być centralne urzędy czy akurat tam ma być więcej połączeń kolejowych ( naprawdę i to słyszałem)dla tych ... ( łagodze - niedouczonych roboli)czy choćby koncertów w Spotku, gdy u nas tak pięknie a tam .... Mógłym tak dalej ale podsumowanie. Bardzo dużo Goroli mieszkających na Górnymśląsku i często decydująch o całym województwie nie czuje się mieszkańcami tej ziemi. ( Co z tego wynika wiadomo)A to oni są postrzegani jako Ślązacy. Długoletnia dyskryminacja Ślązaków przez Goroli ( nie mylić z Góralami)za mówienie gwarą, pochodzenie, czy trwanie przy zwyczajach. Tymczasem Ślązacy kochają Beskidy, to nie Ślązacy decydowali o pewnych fatalnych decyzjach w stosunku do Śląska Cieszyńskiego. >A tak przy okazji: wejdż sobie na forum katowickie i przeczytaj co tam ludzie podający się za Ślązaków i piszący gwara wypisują na temat goroli, Polaków i Polski. Tam dopiero zobaczysz co to jest nienawiść i może sam się zaczniesz obawiać tego, co dla Podbeskidzia może oznaczać wtłaczanie na siłę w śląskie problemy i awantury. > Znowu rozróżniaj Górnyśląsk od innych rejonów Śląska. Prawda jest taka , że Śląsk dużo wycierpiał od tzw. Polaków, którzy kwestionowali Polskość Ślązaków i dyskryminowała. Chcesz przykładów, tylko napisz, znam wiele ?!! To przez to tylu Ślązaków ( często wnuków Powstańców)wyjechało do Niemiec. Nie chcĄC ZANUDZAĆ BO O TYM KSIĄŻKĘ BY MOŻNA NAPISAĆ należy budować, siać a nie niszczyć i wypalać w sercach nienawiścią urazy. Z zasobami naturalnymi i wykształconą kadra techniczną cały Śląsk powinnien być najbogadszym rejonem Polski mamy warunki rozwoju przemysłu cięzkiego ( Górnyśląsk), rozwój przemysłu lekkiego i turystyki (Śląsk Cieszyński) Trzeba propagować solidaryzm społeczny, ponownie apeluję budować wspólny dobrobyt całego Śląska. Pozdrawiam Sędzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.02, 16:25 Brawa dla Sędziego! pozdrawiam serdecznie Gucio - "Krojcok" ze Śląska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.02, 22:55 CaŁY Śląsk kończy się na Brynicy,Przemszy i Wiśle . Oczywiście cały Śląsk powinien być razem i być solidarny. Ale jak przykład Opola pokazuje ,ekspansywność Katowic jest chorobliwa i oni nic z Katowicami nie chcą mieć wspólnego Terez w małopolskiej częsci woj.śląskiego wszystko śląska nalepką próbuje skleić . A tak się nie da Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 08.12.02, 12:49 Temat nalepki juz byl walkowany, ale dobrze malop, ze go przywolales. Zauwaz, ze to byl pomysl GW, anie jakiegos tajemneo lobby slaskiego dybiacego na Zywiec i Malopolske. Ja tej nalepki tez nie lubie i nie uzywam, bo chociaz jestem Slazakiem (a moze wlasnie dlatego), nie utozsamiam sie z woj. slaskim. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 09.12.02, 19:31 Racja Sędzia, święte słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 09.12.02, 13:23 Sędzia, dobrze piszesz ale ja po prostu nie jestem ze Śląska tylko z Podbeskidzia, a konkretnie z Bielska-Białej. Co do solidaryzmu i dobrobytu pełna zgoda, ale moim punktem odniesienia pozostanie na szczeblu lokalnym Bielsko-Biała, na szczeblu regionalnym Podbeskidzie, a tak w ogóle to Polska. Punkty odniesienia dla moich znajomych Ślązaków, nawet tych sensownych, są po prostu inne. Nawet jak mówisz o Beskidach, to tak: góry w które się jeżdzi. A dla mnie to są góry w których się mieszka, i to jest zasadnicza różnica jeśli chodzi o pomysły np. w strategii rozwoju województwa. Ale boli mnie przede wszystkim stosunek Ślązaków do Polski: nie da sie tego zbyć twierdzeniem o doznanych krzywdach, bo takie rachunki każdy z nas mógłby wystawiać, Kaszubi i mieszkańcy Wołomina też, nie mówiąc o gościach z Lubelszczyzny. Moim zdaniem tak mocno poszliście w regionalizm i poczucie sląskiej odrębności, że zapomnieniu ulega poczucie polskości. A ja nie jestem żaden śląski góral, ja jestem polski góral, i jak mnie ktoś będzie za mocno przekonywał do śląskości, to się odwinę ciupaską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józek Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: localhost:* / 10.62.16.* 10.12.02, 12:27 To przeczytaj se o góralach śląkich. wiem.onet.pl/wiem/00705f.html i przeczytaj se dokońca. Na samym dole masz podział górali o którym jako mieszkaniec BB powinieneś wiedzieć, chyba że nie jesteś rodowitym mieszkańcem BB. Pozdrawiam z Jasienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Merlin Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.elektron.pk.edu.pl 09.12.02, 13:47 a propos banku PKO to przeczytajcie se w Kronice - wlasnie go maja likwidowac. a tak w ogole to pozdrowienia od krojcoka z BB - ja mam bardzo tolerancyjnie nastawiona do BB, mieszkancow i calego regionu; zone z Zabrza. jak to mawiaja na Slasku - kto czym gardzi - tym bedzie pokarany ;)))))))) ja akurat moge powiedziec, ze to bardzo fajna "kara" miec taka Zonke *<:) Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 09.12.02, 19:10 historyczne_regiony napisał: > Odpowiecie pewnie, ze do swojego. Cieszyn, Wisla itd. oczywiscie do Slaska. > Jak myslicie, co wybralaby wiekszosc mieszkancow B-B i Zywca? > A co wy sami? Chciałbym, żeby Bielsko należało do Śląska, tak jak od zawsze należy i było częścią prawdziwego górnosląskiego województwa, bez dodatków z innych regionów, tak jak jest w tej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 10.12.02, 09:24 albrecht1 napisał: > historyczne_regiony napisał: > > > Odpowiecie pewnie, ze do swojego. Cieszyn, Wisla itd. oczywiscie do Slaska > . > > Jak myslicie, co wybralaby wiekszosc mieszkancow B-B i Zywca? > > A co wy sami? > > Chciałbym, żeby Bielsko należało do Śląska, tak jak od zawsze należy i było > częścią prawdziwego górnosląskiego województwa, bez dodatków z innych regionów, A ten swoje, Bielsko-i Bielsko. A co ty ..... z Białą, amputować? Czemu używasz nieprawidłowej nazwy miasta. Chyba tylko po to żeby uzasadnić swoje chore tezy. jak za Lenina: jeśli rzeczywistość nie zgadza się z moimi pomysłami, tym gorzej dla rzeczywistości. > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albrecht Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.12.02, 21:37 Gość portalu: jo napisał(a): > A ten swoje, Bielsko-i Bielsko. A co ty ..... z Białą, amputować? Czemu używasz > > nieprawidłowej nazwy miasta. Chyba tylko po to żeby uzasadnić swoje chore tezy. > > jak za Lenina: jeśli rzeczywistość nie zgadza się z moimi pomysłami, tym gorzej > > dla rzeczywistości. Przesadzasz jo. Po pierwsze to moja opinia, własne zdanie. Nie musisz się z nim zgadzać. Po drugie nie napisałem nieprawdy. Bielsko leży na Sląsku. Po trzecie Biała to Malopolska, ale również część Bielska-Białej. Tyle, że w potocznej rozmowie zazwyczaj mówi się Bielsko i już. Chyba sam o tym wiesz. Po czwarte słabszy organizm miejski przyłączył się do silniejszego. Dlatego miasto nazywa się Bielsko-Biała, nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bog.honor.ojczyzna Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 11.12.02, 08:35 Gość portalu: Albrecht napisał(a): > Gość portalu: jo napisał(a): > > > A ten swoje, Bielsko-i Bielsko. A co ty ..... z Białą, amputować? Czemu > używasz > > > > nieprawidłowej nazwy miasta. Chyba tylko po to żeby uzasadnić swoje chore > tezy. > > > > jak za Lenina: jeśli rzeczywistość nie zgadza się z moimi pomysłami, tym > gorzej > > > > dla rzeczywistości. > > > Przesadzasz jo. > Po pierwsze to moja opinia, własne zdanie. Nie musisz się z nim zgadzać. > Po drugie nie napisałem nieprawdy. Bielsko leży na Sląsku. > Po trzecie Biała to Malopolska, ale również część Bielska-Białej. Tyle, że w > potocznej rozmowie zazwyczaj mówi się Bielsko i już. Chyba sam o tym wiesz. > Po czwarte słabszy organizm miejski przyłączył się do silniejszego. Dlatego > miasto nazywa się Bielsko-Biała, nie odwrotnie. Nie chce pisać, że nie masz racji żeby Cię nie urazić napiszę, że mijasz się z prawdą. Stolica dużego kraju - niedaleko BB nazywa się Budapeszt. Wg Twojej teorii powinna nazywać się Peszt-Buda. Może słabsze organizmy nie powinny pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 12.12.02, 10:25 Gość portalu: Albrecht napisał(a): > Gość portalu: jo napisał(a): > > > A ten swoje, Bielsko-i Bielsko. A co ty ..... z Białą, amputować? Czemu > używasz > > > > nieprawidłowej nazwy miasta. Chyba tylko po to żeby uzasadnić swoje chore > tezy. > > > > jak za Lenina: jeśli rzeczywistość nie zgadza się z moimi pomysłami, tym > gorzej > > > > dla rzeczywistości. > > > Przesadzasz jo. > Po pierwsze to moja opinia, własne zdanie. Nie musisz się z nim zgadzać. > Po drugie nie napisałem nieprawdy. Bielsko leży na Sląsku. > Po trzecie Biała to Malopolska, ale również część Bielska-Białej. Tyle, że w > potocznej rozmowie zazwyczaj mówi się Bielsko i już. Chyba sam o tym wiesz. > Po czwarte słabszy organizm miejski przyłączył się do silniejszego. Dlatego > miasto nazywa się Bielsko-Biała, nie odwrotnie. Nie chodzi mi o Twoje poglądy, szanuję je, ale o fakty. Pisanie że Bielsko leży na Śląsku to typowa półprawda, taka jak wołanie Małopolanina że Biała Krakowska musi wrócić do Macierzy. Nie ma już miast:Bielsko i Biała Krakowska. Jest jedno miasto Bielsko-Biała, które - jeśli kierować się Waszą chorą logiką - powinno teraz zostać podzielone na pół i ze względów historycznych przestać istnieć. Dla kazdego bielszczanina to absurd! A jeśli nie postulujesz takiego absurdu, to czemu piszesz o Bielsku leżącym na Sląsku? Nie ma już takiego miasta! Jedynym realnym bytem jest BB, częściowo śląskie, częściowo małopolskie, w którym większość mieszkańców czuje się związana raczej z Podbeskidziem, bo tylko w tak rozumianym regionaliżmie nie musi wieść głupich sporów o to kto się urodził po której stronie Białki. Jeśli więc, Albrecht, chcesz BB zrozumieć, nie możesz amputować historii a nazwa BB jest właśnie częścia tej historii, najważniejszą może bo symbolicznie oddająca róznorodność tej ziemi i jej bogactwo. Pozdrawiam i zapraszam na Podbeskidzie, zostawiajcie tu nie tylko pieniądze ale i kawałek Waszego śląskiego serca. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Jo 12.12.02, 12:41 Gość portalu: jo napisał(a): > > miasto nazywa się Bielsko-Biała, nie odwrotnie. > > Nie chodzi mi o Twoje poglądy, szanuję je, ale o fakty. Pisanie że Bielsko leży > > na Śląsku to typowa półprawda, taka jak wołanie Małopolanina że Biała Krakowska > > musi wrócić do Macierzy... Bardzo przepraszam, ale nie lubię, gdy ktoś mi przypisuje słowa, których nie wypowiedziałem. Nie nawoływałem do powrotu Białej do macierzy, jak określiłeś. Gdybyś uważniej czytał moje wypowiedzi to dowiedziałbyś się z nich, oczywistości które sam piszesz (że Bielsko i Biała to niepodważalnie jedno miasto) i jeśli miałaby nastąpić jakakolwiek korekta granic województw, to wpierw winni o tym zdecydować mieszkańcy miasta w drodze referendum. I zależnie od wyników CAŁE MIASTO Bielsko - Biała winno znaleźć się lub pozostać w określonym województwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Jo IP: 217.96.34.* 13.12.02, 14:05 malopolanin napisał: > Gość portalu: jo napisał(a): > > > > miasto nazywa się Bielsko-Biała, nie odwrotnie. > > > > Nie chodzi mi o Twoje poglądy, szanuję je, ale o fakty. Pisanie że Bielsko > > leży > > > > na Śląsku to typowa półprawda, taka jak wołanie Małopolanina że Biała > Krakowska > > > > musi wrócić do Macierzy... > > Bardzo przepraszam, ale nie lubię, gdy ktoś mi przypisuje słowa, których nie > wypowiedziałem. Nie nawoływałem do powrotu Białej do macierzy, jak określiłeś. > Gdybyś uważniej czytał moje wypowiedzi to dowiedziałbyś się z nich, > oczywistości które sam piszesz (że Bielsko i Biała to niepodważalnie jedno > miasto) i jeśli miałaby nastąpić jakakolwiek korekta granic województw, to > wpierw winni o tym zdecydować mieszkańcy miasta w drodze referendum. I zależnie > > od wyników CAŁE MIASTO Bielsko - Biała winno znaleźć się lub pozostać w > określonym województwie. Jasne, masz rację, pomimo że Twoje wypowiedzi często mnie irytują to tutaj przesadziłem wsadzając w twoje usta niewypowiedziane słowa. Zważ tylko, że to nie był cytat, lecz ilustracja pewnego sposobu myslenia i jako taka odnosi się do różnych postów, niemniej jeżeli cię uraziłem to przepraszam. Niech żyje piękne królewskie miasto Kraków! Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Jo 16.12.02, 14:31 Gość portalu: jo napisał(a): > Jasne, masz rację, pomimo że Twoje wypowiedzi często mnie irytują to tutaj > przesadziłem wsadzając w twoje usta niewypowiedziane słowa. Zważ tylko, że to > nie był cytat, lecz ilustracja pewnego sposobu myslenia i jako taka odnosi się > do różnych postów, niemniej jeżeli cię uraziłem to przepraszam. Niech żyje > piękne królewskie miasto Kraków! O urazie nie ma mowy, bo nie było jej przyczyny. Napisz tylko, co jest Twoim zdaniem w moich wypowiedziach irytującego dla Ciebie, skoro generalnie w sprawie Bielska - Białej trzymam Twoją linię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 12.12.02, 16:10 Gość portalu: jo napisał(a): > > Nie chodzi mi o Twoje poglądy, szanuję je, ale o fakty. Pisanie że Bielsko leży > > na Śląsku to typowa półprawda, taka jak wołanie Małopolanina że Biała Krakowska > > musi wrócić do Macierzy. Nie ma już miast:Bielsko i Biała Krakowska. Jest jedno > > miasto Bielsko-Biała, które - jeśli kierować się Waszą chorą logiką - powinno > teraz zostać podzielone na pół i ze względów historycznych przestać istnieć. Nie uwazam, że powinno zostac podzielone. Proces zrastania się dwóch miast był długi, kilkuwiekowy i stał się faktem. Nie zmienia to, faktu ze część tego rganizmu: Bielsko leży po śląskiej, a Biała galicyjskiej stronie. I jest to fakt. Wykorzystują go np. urzędy skarbowe. Pierwszy obsługuje stricte Bielsko czyli część miasta położoną na zachodnim brzegu rzeki, drugi urząd na ul. gen. Maczka część wschodnią, czyli Białą. A propos Białej, przyłączono do niej Lipnik, Hałcnów, Straconkę. Czy te nazwy dawnych miejscowości też, najlepiej urzędowo, mamy przestać uzywać, bo są częścią Bielska-Białej? W potocznym uzyciu są takie nazwy jak kościół na Leszczynach, czy w Starym Bielsku, albo w Aleksandrowicach. > Dla kazdego bielszczanina to absurd! A jeśli nie postulujesz takiego absurdu, > to czemu piszesz o Bielsku leżącym na Sląsku? Nie ma już takiego miasta! > Jedynym realnym bytem jest BB, częściowo śląskie, częściowo małopolskie, w > którym większość mieszkańców czuje się związana raczej z Podbeskidziem, Tragikomiczny jest rodowód Podbeskidzia. W latach 60 wymyslił go tow. Grudzień. Poczynania jego ekipy spowodowała wiele wynaturzeń i szkód. Jednym z tych efektów było wyburzenie podzamcza, likwidacja tramwajów, koszmarny nigdy nie dkończony "okrąglak" i właśnie zamazanie, wielowiekowych powiązań, granic i nazw etc. Paradoks polega także na tym, iż w założeniu Podbeskidzie było częścią Śląska położoną w rejonie Beskidu Śląskiego. Tak napisano o tym okresie w pracy autorów z Uniwersytetu Wrocławskiego "Historia Śląska" :"Ambicje odgrywania awangardy nowoczesności przywodziło aparatczyków Grudnia do decyzji skandalicznych, powodujących nieodwracalne szkody. Przykładów dostarczał barbarzyński stosunek do slaskich zabytków kultury materialnej. Na wyburzenie skazywane były historyczne obiekty z przełomu wieków XIX/XX, z lekceważeniem fachowej ekspertyzy." Sam piszesz, że miasto jest dwuczęściowe. Zawsze takie było formalnie i nieformalnie. Dlaczego ponad 100 lat temu mógł funkcjonować Bielsko-Bialski browar, czy też wspólna straż pożarna i nie trzeba było dodatkowo wymyślać nazwy "Podbeskidzie" czy innej. Gospodarczy organizm dwumiasta po zniesieniu granicy celnej miedzy Galicją i Śląskiem funkcjonował bez zarzutu. Co do amputacji historii, to raczej moi adwersarze starają się ją amputować. Bo jak inaczej rozumieć zaprzeczenia o przynależności, przynajmniej znacznej części miasta do śląskiego regionu? Dlaczego jak piszesz "amputują" historię i rzeczywistość pracownicy naukowi z Wrocławia jak wspomniani wyżej w "Historii Śląska", czy warszawscy i niemieccy w "Śląsk i Slązacy" wydanych w tym roku? Jesli tak, to gdzie można spotkać "Historię Podbeskidzia" ewentualnie jego dzieje wspólczesne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 13.12.02, 14:40 Podtrzymuję to co napisałem wcześniej, nie podajesz zadnych nowych argumentów. Nie przekonuj mnie co do historii Bielska, bo tu nie ma sporu. Ale pamiętaj o historii Białej, bo to też część historii tego miasta. Mówienie o śląskości Bielska czy galicyjskości Białej ma sens tylko historyczny i używanie tych argumentów jako decydujących we współczesnych dyskusjach uważam za nadużycie intelektualne. Bielsko-Biała nie jest dziś ani śląskie ani małopolskie, albo i takie i takie, jesli wolisz. Przez ostatnie kilkadziesiąt lat powstało jakieś nowe poczucie wspólnoty i dziś nie jest ważne, czy to się wywodzi z PRl (co do oceny ekipy Grudnia to się zgadzam, ale zważ że dla bielszczan działalność jego ekipy to właśnie przykład śląskiej arogancji, bo bielszczan naprawdę nikt nie pytał czy wyburzać Podzamcze by górnikom przez środek miasta rzucić asfaltowy dywanik aż do Szczyrku) czy z III Rzeczypospolitej. Kilka pokoleń bielszczan identyfikuje się z tym pojęciem. I co zamierzasz z tym zrobić? Przecież to juz też kawałek naszej historii, której się nie da przekreślić: województwo bielskie, protesty przeciw przyłączeniu do Śląska, wczesniej Zarząd regionu Podbeskidzie NSZZ Solidarność, strajk na Podbeskidziu (nie na Śląsku)w 1981 roku, diecezja bielsko-żywiecka z Zywcem, Ketami, Oświęcimiem i Cieszynem. Dlatego z Podbeskidziem nie ma co walczyć, ale trzeba sie zastanowić, czy nie jest to pojęcie najlepiej oddające sens naszej małej Ojczyzny, w której mogą się pomieścić i Ślązacy, i górale zza Żywca, i Małopolanie i tysiące "werbusów", którzy wrośli juz w tą ziemię. Zastanów się nad tym spokojnie, nic na tym przecież Twoja śląskość nie ucierpi. jo ps. co do nazw dawnych miejscowości, np. Straconka czy Leszczyny.Są one częścią nazej tradycji, jak Bielsko i Biała. Moje dzieci dokładnie wiedzą że mieszkamy w Mikuszowicach Krakowskich, a nie Śląskich, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie twierdził że jedne od drugich różnią się kulturowo czy etnicznie, bo to się już dawno wszystko przemieszało. Szacunek dla historii - tak, ale też szacunek dla rzeczywistości, a ta jest na tyle skomplikowana, że nie jestem pewien czy naukowcy z Wrocławia są w stanie te skomplikowania dostrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 13.12.02, 20:52 Gość portalu: jo napisał(a): >Przez ostatnie kilkadziesiąt lat powstało jakieś > nowe poczucie wspólnoty i dziś nie jest ważne, czy to się wywodzi z PRl (co do > oceny ekipy Grudnia to się zgadzam, ale zważ że dla bielszczan działalność jego > > ekipy to właśnie przykład śląskiej arogancji, bo bielszczan naprawdę nikt nie > pytał czy wyburzać Podzamcze by górnikom przez środek miasta rzucić asfaltowy > dywanik aż do Szczyrku) czy z III Rzeczypospolitej. I to właśnie uwaza, za krzywdzące. Za PRL Ślązacy byli obywatelami II kategorii. Wtedy i obecnie zarzucam się nam coś, czego nigdy nie zrobilismy. Pan Grudzień i jemu podobni jak np. Antoni Kobielusz ówczesny włodarz Bielska- Białej, zwany Antkiem Burzycielem, nie byli Ślązakami. Ale to nam przypisuje się dewastacje regionu, w tym Bielskiej Starówki, tylko dlatego, że centrum decyzyjne było w Katowicach. Mnie osobiście jako Ślązaka do dziś boli to co zrobiono z Podzamczem, tramwajami i innnymi zabytkami naszego wspólnego miasta. Górników też nikt nie pytał. Po prostu to zrobiono, a nam Ślazakom przypisano etykietę kolonizatorów, choć w tym samym czasie czyniono z nas mniejszość we własnym regionie. >Kilka pokoleń bielszczan > identyfikuje się z tym pojęciem. I co zamierzasz z tym zrobić? Absolutnie nic. Nie mam zamiaru walczyć, czy siłą narzucać swoje poglądy. O ile mogę zwracam uwagę na pewne fakty i nic ponadto. Ty widzisz Podbeskidzie, ja pogranicze sląsko-małopolskie. Co do reszty poglady mamy bardzo podobne. Pozdrawiam. Udanego weekendu. Albrecht. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 13.12.02, 21:33 Dodam jeszcze głos Belfra sprzed niemal roku na tym forum, z którym jednoznacznie się identyfikuję: "Nieraz wystarczy przecież dobra, choćby współczesna, mapa i trochę rysunków czy fotografii, aby odczytać historię i charakter miasta, regionu czy całego kraju - szczególnie w czasach, gdy ludzie nie bardzo interesują się sprawami ziemi, którą zamieszkują. Teoretyzując - żeby pozbyć się Śląska z Bielska, najpierw należy go dokładnie poznać, żeby wiedzieć, z czego chce się zrezygnować i co wyrzucić, a następnie zastanowić, czy jest to naprawdę konieczne - bo jeśli chodzi o niechęć do samej nazwy lub pewnego miasta średniej wielkości - to chyba nie warto. Rok 1951 należy uważać jedynie za kolejny krok w integracji dwóch miast, które ciążyły ku sobie od momentu powstania Białej i wychodzi na to, że 50 lat to zbyt mało, żeby skończyć z odwoływaniem się do tego, co wg jednych minęło bez śladu, a wg innych jest i ma się dobrze. Tym bardziej, że zasadniczy wizerunek miasta od wojny nie zmienił się zbyt dużo - nowi mieszkańcy pozostawili obraz miasta, taki, jaki tu zastali, gdyż widocznie uznali, że nie ma potrzeby go zmieniać i wtopili się w ten - być może na początku obcy dla niektórych- krajobraz idealnie. Dlatego stojąc na pl. Chrobrego czy bielskim Rynku, trudno jest sobie wyobrazić, że mamy przed sobą małopolskie miasto. Hasło "Dwa regiony w jednym mieście" może być pomysłem na wypromowanie miasta, jako wyjątkowego miejsca, o fascynującej przeszłości, wynikającej z położenia na kulturowym pograniczu. Bo historia może być szansą na przyszłość. Weźmy przykłady Łodzi czy krakowskiego Kazimierza - odwoływanie się do dorobku byłych już mieszkańców zwiększyło zainteresowanie tymi miejscami. Być może wprowadzona do szkół edukacja regionalna sprawi, że najmłodsze pokolenie bardziej zainteresuje się losami ziemi, na której mieszkają, rozbudzona zostanie ciekawość. Bo to naprawdę wyjątkowe miasto, ciągle jeszcze w pewnych dziedzinach mało znane. Dlatego życzę mu ludzi, potrafiących wgłębić się w jego tajemnice i odnaleźć atmosferę właściwą tylko temu jednemu miejscu - na pewno obecną i dziś w murach starych domów, zaułkach, parkach i cmentarzach... I na koniec, to że dziś istnieje miasto o nazwie Bielsko-Biała nie znaczy, że nie ma odrębności - w stolicy Węgier nikt dziś nie pomyli Budy z Pesztem, choć już 150 lat są razem." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 16.12.02, 12:42 Dzięki za przypomnienie mądrego głosu Belfra. Nigdy nie twierdziłem, że BB to miasto małopolskie, ale też dlatego tak denerwują mnie te głosy że BB to miasto śląskie. Jedno i drugie jest półprawdą, kaleczącą obraz tego miasta. Siła BB leży właśnie w różnorodności i w spotkaniu różnych tradycji i kultur. Nie da się tego nawet ograniczyć do śląskości i galicyjskości, bo gdzie wówczas bielscy Niemcy (austriaccy a nie Prusacy), gdzie zasymilowani bielscy Żydzi (zasymilowani w kulturze niemieckiej) lub ortodoksyjni Żydzi bialscy, gdzie wpływy czeskie (Bielsko administracyjnie było przecież długo związane z Opawą). Dobra edukacja regionalna mogłaby to wszystko wydobyć, ale - pisałem już tu kiedyś o tym - na razie i władze wojewódzkie i media (przoduje w tym niestety GW) - tak zachłysnęły się odradzającą się tożsamością górnośląską, że bez refleksji nad długofalowymi skutkami próbują propagować tylko jeden regionalizm: górnośląski. Takie są programy nauczania, takie są wytyczne do różnych konkursów szkolnych, taka jest dość agresywna publicystyka nieomylnych "śląskich" bożków typu Smolorz czy Kutz. Taka edukacja regionalna nie pasuje do BB czy Zywca, nie mówiąc już o Częstochowie i wywołuje raczej odruch buntu i niechęci. Po prostu jest odbierana podobnie jak na Śląsku przez poprzednie lata namolne udowadnianie polskości wszystkiego co sie rusza. Do tego dochodzi niebagatelny problem: coraz częściej następuje utożsamienie śląskości z niemieckością, i to za przyczyną samych Ślązaków. Po raz kolejny zachęcam do lektury postów na forum katowickim czy gliwickim: ile tam nienawiści do Polski i Polaków, wyrażanych właśnie ze "śląskiej" pozycji. To też jest fakt społeczny, który miłośnicy śląskości na naszym forum zdaja się przemilczać (tak wygodniej?). Gdy na katowickim forum (po przeczytaniu rynsztokowych ataków gwarą na Polskę) poprosiłem o wpisanie się tych Ślązaków, którzy czują się Polakami, odezwały się dwie osoby, w tym jedna z Krakowa. Mam wrażenie że ta tendencja narasta i z pewnością też wpływa na ostudzenie sympatii prośląskich wśród mieszkańców BB czy Żywiecczyzny, którzy z tamtymi nastrojami się nie identyfikują i nie chcą mieć z nimi nic wspólnego. Czy nie dostrzegasz tego problemu, Albrecht? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędzia Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: gate:* / 192.168.1.* 16.12.02, 15:34 Znów musze wtrącić swoje zdanko : O tym, że nie zgadzam sie z Tobą (jo)co do przynalezności Bielska czy tworzenia jakiegos woj. Podbeskidzkiego ( kolejny sztuczny twór - dlaczego Podhale nie chce np.Podtatrza ? Bo wiedzą ze są Góralami ale Podhale lezy w Małopolsce Południowej )o tym pewnie juz wiesz. Dlatego nie będę tego rozwijał, zreszta juz dyskutowaliśmy. Pozostaje mi nadzieja że przynajmniej zechcesz współpracować w ramach wspólnego województwa ( co na codzień czyni wiekle np. firm z Bielska i Katowic) Ale słówko co do : >> . Do tego dochodzi niebagatelny problem: coraz częściej następuje utożsamienie śląskości z niemieckością, i to za przyczyną samych Ślązaków. Po raz kolejny zachęcam do lektury postów na forum katowickim czy gliwickim: ile tam nienawiści do Polski i Polaków, wyrażanych właśnie ze "śląskiej" pozycji. To też jest fakt społeczny, który miłośnicy śląskości na naszym forum zdaja się przemilczać (tak wygodniej?). Gdy na katowickim forum (po przeczytaniu rynsztokowych ataków gwarą na Polskę) poprosiłem o wpisanie się tych Ślązaków, którzy czują się Polakami, odezwały się dwie osoby, w tym jedna z Krakowa. Mam wrażenie że ta tendencja narasta i z pewnością też wpływa na ostudzenie sympatii prośląskich wśród mieszkańców BB czy Żywiecczyzny, którzy z tamtymi nastrojami się nie identyfikują i nie chcą mieć z nimi nic wspólnego. Czy nie dostrzegasz tego problemu, Albrecht? >> Zaczynasz wchodzić na bardzo delikatny grunt - świadomości Narodowej widzisz ( małe przypomnienie) z domu wiem że przed I wojną na Górnym Śląsku rozmawiało sie w urzędzie po niemiecku, w kościele po łacienie ( ewentualnie po polsku) a w domu po śląsku. Wogle mało co uzywało sie języka polskiego, po I wojnie zaczeto w urzędach mówic po polsku ( cały czas pamietało sie go ale wczesniej nie uzywało, mam na dzieje że nie jest to zbyt zawiłe)i w domach zaczęto mówić po polsku- faktycznie będąc trój języczni Ślązacy czuli się Polakami, ale i tu własnie --ale- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 17.12.02, 11:50 Drogi Sędzio! 1. Bardzo mi się nie podobają paniusie które przyjeżdżają (przyjeżdżały?) na Śląsk by na siłę spolszczać Ślązaków. Mam nadzieję że te czasy już minęły. I tak samo mam nadzieję że miną czasy Kutza, Smolorza i innych śląskich "paniuś" które przyjeżdżają w moje rodzinne strony i na siłę usiłują ze mnie i moich dzieci zrobić Ślązaków. Jeśli jesteś uczciwy, powinienes stanąć w mojej obronie i polemizować z tymi głuptokami, tym bardziej że - takie mam wrażenie- znaczna częśc tych "paniuś" z taką samą gorliwością dawniej spolszczała jak teraz ześlązacza. 2. Cieszę się że objawiłeś się jako polski Ślązak. Rozejrzyj się jednak koło siebie, poczytaj forum katowickie czy rybnickie, i sam sobie uczciwie odpowiedz na pytanie jakie nastroje wśród Ślązaków dominują. Widzisz, mnie też Polska nie rozpieszczała i moich bliskich, ale poczucie przynależności narodowej nie polega na tym, że jestem Polakiem (Anglikiem, Niemcem)wtedy kiedy mi z tym dobrze, ale że jestem nim na dobre i na złe. 3. Poczucie krzywdy, których doznali Ślązacy od Polaków jest realne, inna sprawa, czy wszystkie krzywdy są realne czy wyimaginowane. Tak samo realne jest poczucie, które miało kilka pokoleń moich bliskich: lepsze zaopatrzenie w sklepach górniczych, lepsze kartki, nawet narty można było kupić tylko od górników. To też rzeczywistość i pamięć milionów Polaków. A pielęgnowanie poczucia krzywdy tylko wzmacnia kompleksy i stanowi podglebie do różnych populistycznych ruchów politycznych, których początki na Śląsku już widać. 4. Dwa lata temu zmroziła mnie dyskusja o pomniku Piłsudskiego w Katowicach. Padały pytania co też ten Piłsudski dla Śląska zrobił, że ma mieć pomnik. Odpowiedż najczęstsza, że nic, a taki np. Ziętek Zoo, drogi, Wesołe miasteczko itp. I nikt się nie zająknął o tym, kim ci dwaj byli nie dla Śląska, ale dla Polski: jeden Naczelnik Państwa, twórca niepodległości, drugi oficer polityczny komunistycznej armii. Tak jakby w Katowicach nie liczyły się zasługi dla Polski (niech mu stawiają pomniki w Warszawie)ale tylko dla Katowic i Zabrza. Wtedy naprawde sie wstydziłem, że mieszkam w województwie śląskim. Zaden "śląski" autorytet się wówczas nie odezwał w obronie Piłsudskiego! 5. Dopóki nie zaczniesz używać prawidłowej i pełnej nazwy mojego miasta, czyli Bielsko-Biała, nie będę cię traktował poważnie lecz tylko jak niedouczonego śląskiego aroganta. W wypadku BB nazwa jest odzwierciedleniem historii, różnorodności kulturowej a nawet etnicznej (niemieckie Bielsko i polska Biała), także teraźniejszości tego miasta pogranicza. Amputując część nazwy amputujesz więc część tożsamości regionalnej, wyrzucasz na śmietnik księdza Stojałowskiego, spolszczonych Habsburgów którzy wspierali finansowo polskie organizacje w Białej, konfederację barską której dowództwo mieściło się w Białej, wymarsz do Legionów w 1914 roku z rynku w Białej, przejęcie władzy przez Polaków w 1918 roku i podporządkowanie się Polskiej Komisji Likwidacyjnej w Krakowie itp. Z taką wybiórczą pamięcią, która pamięta tylko śląskie epizody i nie widzi różnicy między BB a Zabrzem czy innym Hindenburgiem, będę walczył póki sił i zapału starczy. Jak trzeba będzie, to nie tylko w internecie. 6. Zachęcam do lektury książek o historii BB i Podbeskidzia, jeśli będziesz chciał to podam ci pare tytułów. Z góralskim pozdrowieniem , hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędzia Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: gate:* / 192.168.1.* 18.12.02, 12:26 Drogo Jo ! ))) Drogi Sędzio! 1. Bardzo mi się nie podobają paniusie które przyjeżdżają (przyjeżdżały?) na Śląsk by na siłę spolszczać Ślązaków. Mam nadzieję że te czasy już minęły. I tak samo mam nadzieję że miną czasy Kutza, Smolorza i innych śląskich "paniuś" które przyjeżdżają w moje rodzinne strony i na siłę usiłują ze mnie i moich dzieci zrobić Ślązaków. Jeśli jesteś uczciwy, powinienes stanąć w mojej obronie i polemizować z tymi głuptokami, tym bardziej że - takie mam wrażenie- znaczna częśc tych "paniuś" z taką samą gorliwością dawniej spolszczała jak teraz ześlązacza. ))))) Zgadzam sie z Tobą , i nie chcę by Cie ktoś "ześlązaczał" - chyba chodzi Ci chodzi o typowo "ześlązaczanie - Górnośląskie". Osobiście myslę poprostu, że jeśli Twoje Góralskie zwyczaje wywodzą sie z Beskidu Śląskiego to jednak są to zwyczaje Górali Śląskich ( którzy oczywiście sa Polakami - bys nie myslał że wprowadzam jakiś nowy podział), jesli z Beskidu Żywieckiego to całkiem co innego. Chcę poprostu powiedzieć, że Śląsk to nie tylko Górny Śląsk.Istnieje grupa etniczna Górali Śląskich. Ponadto osobiście o Kutzu mam jak najmniej pochlebne zdanie. )))))))))) 2. Cieszę się że objawiłeś się jako polski Ślązak. Rozejrzyj się jednak koło siebie, poczytaj forum katowickie czy rybnickie, i sam sobie uczciwie odpowiedz na pytanie jakie nastroje wśród Ślązaków dominują. Widzisz, mnie też Polska nie rozpieszczała i moich bliskich, ale poczucie przynależności narodowej nie polega na tym, że jestem Polakiem (Anglikiem, Niemcem)wtedy kiedy mi z tym dobrze, ale że jestem nim na dobre i na złe. )))))) Tu sprawa jest bardziej skomplikowana. Górny Śląsk miał juz autonomię ( nie wykorzystaną w pełni.) Tu wg. mnie konkretnie chodzi o fakt rządów Warszawy na Śląsku - w ramach kury znoszącej złote jajka ( tylko ta kura z tego nic nie ma) Dużo ludzi sadzi więc że rzadząc sie sami ( Ślązacy a nie spadochroniarze) więcej osiągniemy, bardziej radykalni chcieli by odciąć sie wogle od Warszawy ale jak sam wiesz hasło Narodowości Śląskiej nie spotkało sie z szerszym "uznaniem" Ślązaków. Prawdą jest, że pojęcie heimat powoli odradza się w świadomości. Osobiście uważam to za objaw pozytywny gdyż Warszawka winna jedynie sprawować władzę czysto centralną na modłę Waszyngtonu w Stanach a Śląsk winien otrzymać uprawnienia równe Stanowi w USA lub chocby Landowi w Niemczech.( to sprawa indywiualnej dokcepcji państwa wogóle) ))))))))) 3. Poczucie krzywdy, których doznali Ślązacy od Polaków jest realne, inna sprawa, czy wszystkie krzywdy są realne czy wyimaginowane. Tak samo realne jest poczucie, które miało kilka pokoleń moich bliskich: lepsze zaopatrzenie w sklepach górniczych, lepsze kartki, nawet narty można było kupić tylko od górników. To też rzeczywistość i pamięć milionów Polaków. A pielęgnowanie poczucia krzywdy tylko wzmacnia kompleksy i stanowi podglebie do różnych populistycznych ruchów politycznych, których początki na Śląsku już widać. ))))))))))) I tu masz rację. Tylko czy to wina Ślązaków? przeciez nie każdy Ślązak jest górnikiem i nie każdy górnik jest Ślązakiem ( śmiem twierdzić że obecnie 60 % to ściągnięci Gorole z różnych byłych hoteli robotniczych ) Ponadto dużo np. Górali z Żywieczczyzny równiez pracowała(cuje) w górnictwie - chocby w Jastrzębiu. Ten zawód nie był zamknięty, przyjmowano kazdego. Faktycznie jestem zdania że górnicy mieli zbyt duże przywileje ale to inna sprawa. Nie chodzi mi o pielęgnowanie krzywd! Chodzi o pamięć np. o Łambinowicach ! o Ślązakach którzy jak mój wujek np. po ucieczce z Wermahtu do Andersa pod Monte Casino znaleźli sie w PRL w więzieniu. Te krzywdy i niestety często pogarda tzw "wykształconych" Polaków do jeszcze niedawno "robotniczego ludu Górnośląskiego" spowodowała te nastroje ( tzw. "polaczkowie" przyjechali na Śląsk z przeświadczeniem że będą cywilizować dziki, ciemny lud ). Jak wiesz apeluje o współpracę pomimo róznic. O współprace wśród mieszkańców wspólnego Heimatu. )))))))) 4. Dwa lata temu zmroziła mnie dyskusja o pomniku Piłsudskiego w Katowicach. Padały pytania co też ten Piłsudski dla Śląska zrobił, że ma mieć pomnik. Odpowiedż najczęstsza, że nic, a taki np. Ziętek Zoo, drogi, Wesołe miasteczko itp. I nikt się nie zająknął o tym, kim ci dwaj byli nie dla Śląska, ale dla Polski: jeden Naczelnik Państwa, twórca niepodległości, drugi oficer polityczny komunistycznej armii. Tak jakby w Katowicach nie liczyły się zasługi dla Polski (niech mu stawiają pomniki w Warszawie)ale tylko dla Katowic i Zabrza. Wtedy naprawde sie wstydziłem, że mieszkam w województwie śląskim. Zaden "śląski" autorytet się wówczas nie odezwał w obronie Piłsudskiego! )))))))))) I tu sie nie zgadzam. Dla Piłsudzkiego Śląsk był jak "paznokcie do przycięcia". Polskie pułki stały za Brynicą gdy prosty lud Śląski krwawił w walce z Niemcami. Nie mówię, że nie pomagano ale Piłsudzki wolał bic sie o Kresy niż pomóc nam. Nie zapominaj kto więził i szykanował Korfantego. Kto nie dotrzymał uzgodnień z Dyktatorem Powstań Śląskich ! Co do Ziętka to kontrowersyjna postać. Nie zapominaj że to przedwojenny Sanacyjny działacz i burmistrz Radzionkowa. Fakt po wojnie komunista, ale przedewszystkim dobry śląski gospodarz, który zawsze myslał o ludziach i heimacie. Naprawdę jest to osoba zasłuzona dla całego Śląska równiez Cieszyńskiego. Dlatego nie dziw sie powściagliwością w stosunku do Piłsudzkiego. )))))))))) 5. Dopóki nie zaczniesz używać prawidłowej i pełnej nazwy mojego miasta, czyli Bielsko-Biała, nie będę cię traktował poważnie lecz tylko jak niedouczonego śląskiego aroganta. W wypadku BB nazwa jest odzwierciedleniem historii, różnorodności kulturowej a nawet etnicznej (niemieckie Bielsko i polska Biała), także teraźniejszości tego miasta pogranicza. Amputując część nazwy amputujesz więc część tożsamości regionalnej, wyrzucasz na śmietnik księdza Stojałowskiego, spolszczonych Habsburgów którzy wspierali finansowo polskie organizacje w Białej, konfederację barską której dowództwo mieściło się w Białej, wymarsz do Legionów w 1914 roku z rynku w Białej, przejęcie władzy przez Polaków w 1918 roku i podporządkowanie się Polskiej Komisji Likwidacyjnej w Krakowie itp. Z taką wybiórczą pamięcią, która pamięta tylko śląskie epizody i nie widzi różnicy między BB a Zabrzem czy innym Hindenburgiem, będę walczył póki sił i zapału starczy. Jak trzeba będzie, to nie tylko w internecie. 6. Zachęcam do lektury książek o historii BB i Podbeskidzia, jeśli będziesz chciał to podam ci pare tytułów. )))))))))) Nie amputuje nazwy Bielsko - Biała, tylko prościej jest używać nazwy Bielsko ( krótka). Ok jesli chcesz mogę pisać B-B ( zawsze pamiętam o Białej). Co do książek o historii B-B to czytałem kilka a pare mam w domu ( nie zapominaj że mam powiązania rodzinne z Małopolska i Białą). Nikt a napewno nie ja, chce odbierać Ci kultury i dorobku mieszkańców Beskidów. Chciałbym podkreslic tylko że Beskid Śląski jest częścia Śląska Cieszyńskiego czyli całego Śląska ( co nie oznacza że jest częścia Górnego Śląska - który też jest częścia Śląska) Co do Beskidu Żywieckiego to całkiem inna historia. Ponadto Górnoślązacy nie tylko jada w Beskidy na narty. Prowadzimy również bardzo orzywione kontakty gospodarcze pomiedzy firmami. Bielscy ( może być Bielsko - Bialscy :-)) adwokaci obsługuja katowickie firmy a katowicy radcowie pracuja w Spółkach w Cieszynie czy B-B. Sa równiez aktywności kulturalne. Choć oczywiście mozna więcej ( do tego zachęcam). Dlatego ja osobiście uważam że powinniśmy zamiast kłócić się czy wręcz nie lubić zacząć współpracować!!! I wreszcie "pogodzić sie" ( bez urazów), sa ważniejsze problemy niz ta niechęć!!!! )))))))) Z góralskim pozdrowieniem , hej! ))))))))) Wierz mi że chcę rozwijającego sie nie tylko B- B ale całych Beskidów !!!! Rów Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 17.12.02, 20:32 Dziwię się Sędzio, że lekką ręką proponujesz współpracę we wspólnym województwie. Skoro obszar Bielska - Białej i Żywca został przydzielony do województwa śląskiego wbrew woli znacznej ilości mieszkańców, to trudno, byś teraz wymagał kooperacji od ludzi, którzy z tym regionem się nie identyfikują. Myślisz, że po fali protestów wszystko ucichło i można już przejść do porządku dziennego? Gdyby ówcześni parlamentarzyści choć spytali się mieszkaców, z kim chcą grać. Tymczasem do dziś zostały w uszach choćby wypowiedzi pana K., który Ślązakiem zostaje zawsze podczas kolejnych wyborów parlamentarnych. A nawet to nie przeszkadza mu w uzasadnianiu śląskości ziem, które takowymi nie są. W tym kontekście dobrze zilustrował wspomnianego pana ówczesny senator O. z BB: (wersja przybliżona): " Pan K. niech lepiej wraca filmy kręcić" ( to a propos jego wypowiedzi o tym, że Bielsko - Biała - nie mylić z Bielskiem - od zawsze należała do Śląska). Nawet jeśli ludzie przestaną głośno wyrażać głosy niezadowolenia, to i tak integracja będzie tylko pozorna, gdyż po cichu będą myśleć zupełnie co innego. Co do świadomości narodowej Ślązaków - nie do mnie należy ocena tworzenia się grup narodowych. Jest to proces dynamiczny. Przypomną tylko, że jeszcze w międzywojniu endecja uparcia zaprzeczała istnieniu narodowości ukraińskiej i białoruskiej. Cześć z nich uważa się za osobny naród, część za Polaków, część za Niemców i to trzeba uszanować. Znów dygresja : podobne podziały istnieją np. wśród grup górali ruskich: część Łemków uważa się za Ukraińców, część za osobny naród. Łemkowie - Ukraińcy mają swój Związek Łemkowski Łemkowie - narodowcy - Stowarzyszenie Łemków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastek Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: localhost:* / 10.62.16.* 18.12.02, 17:03 kolego Małopolaninie. Idź pisać na swoje forum w Krakowie, Nowym Targu, Krynicy, Oświęcimia itp. Zostaw te Ziemie w spokoju i mieszkańców tu mieszkających. Przestań skłucać i siać nie nawiść. Podczas reformy administracyjnej mieszkańcy Jasienicy miejscowości obok Bielska-Białej manifestowali swoją śląskość różnymi transparentami z napisami "nie chcemy do Małopolski bo jesteśmy Ślązakami" itp. Podobnie jest z rodowitymi mieszkańcasmi historycznego Bielska. Inaczej sprawa wtglądała w historycznej Białej. A obecnie w związku że w Bielsku-Białej większość jest mieszkańców dawnego Bielska dlatego B-B jest w woj Śląskim. Ludzie przyjezdni którzy mieszkają w B-B i nie są rodowitymi mieszkańcami mają różńe zdanie i ich zdanie niepowinno się liczyć z uwagi dlatego, że nie znają tego terenu i jego historii. Przykład: wiesz czym jest Klimczok??? Napewno wiesz. A wiesz z jakiej gwary pochodzi nazwa tej góry odpowiem ci: Śląskiej.Wpisz sobie na onecie i wyszukaj tam w encyklopedii hasło górale. Tam pisze coś co ci troche rozjaśni umysł. po za tym Bielsko-Biała leży na terenie Śląska Cieszyńkiego. Dlatego przestań wypisywać brednie. A jak jesteś niby małopolaninem z Bielsk- Białej to nie zabieraj głosu na forum bo historii swoimi wywodami nie zmienisz!!!. Pozdrawiam prawdziwych i rodowitych mieszkańców nie tylko historycznego Bielska ale także mieszkańców obecnego Bielska-Białej. Nie dajmy sie skłócić ludziom którzy chcą naszej niezgody. Hej Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 18.12.02, 19:29 Gość portalu: bastek napisał(a): > kolego Małopolaninie. Idź pisać na swoje forum w Krakowie, Nowym Targu, > Krynicy, Oświęcimia itp. Zostaw te Ziemie w spokoju i mieszkańców tu > mieszkających. Przestań skłucać i siać nie nawiść. Podczas reformy > administracyjnej mieszkańcy Jasienicy miejscowości obok Bielska-Białej > manifestowali swoją śląskość różnymi transparentami z napisami "nie chcemy do > Małopolski bo jesteśmy Ślązakami" itp. Podobnie jest z rodowitymi > mieszkańcasmi historycznego Bielska. Inaczej sprawa wtglądała w historycznej > Białej. A obecnie w związku że w Bielsku-Białej większość jest mieszkańców > dawnego Bielska dlatego B-B jest w woj Śląskim. Ludzie przyjezdni którzy > mieszkają w B-B i nie są rodowitymi mieszkańcami mają różńe zdanie i ich > zdanie niepowinno się liczyć z uwagi dlatego, że nie znają tego terenu i jego > historii. Przykład: wiesz czym jest Klimczok??? Napewno wiesz. A wiesz z > jakiej gwary pochodzi nazwa tej góry odpowiem ci: Śląskiej.Wpisz sobie na > onecie i wyszukaj tam w encyklopedii hasło górale. Tam pisze coś co ci troche > rozjaśni umysł. po za tym Bielsko-Biała leży na terenie Śląska Cieszyńkiego. > Dlatego przestań wypisywać brednie. A jak jesteś niby małopolaninem z Bielsk- > Białej to nie zabieraj głosu na forum bo historii swoimi wywodami nie > zmienisz!!!. Pozdrawiam prawdziwych i rodowitych mieszkańców nie tylko > historycznego Bielska ale także mieszkańców obecnego Bielska-Białej. Nie dajmy > sie skłócić ludziom którzy chcą naszej niezgody. Hej Na początek radzę poznać podstawowe zasady ortograficzne. Tak wykształcony człowiek jak Ty nie powinien mylić "ó" z "u". Mam prawo wypowiadać się na tym forum tak samo jak każdy inny- jest ono ogólnodostępne. Chcesz pogadać sam - załóż forum prywatne. Ciekawe ile osób zechce z Tobą tam rozmawiać. Idąc za Twoją logiką z wypowiedzi musieliby zrezygnować forumowicze np. z Katowic i Gliwic i Ty - podajesz się za mieszkańca Wisły, więc masz swoje forum Cieszyn. Czasem jednak jesteś mieszkańcem Cieszyna, Jasienicy itd. Taki charakterystyczny IP, błędy ortograficzne i zawiść, połączone z pseudoukładnością ( patrz forum Żywiec) - tych trzech cech z pewnością nie ma żadna osoba na świecie poza Tobą. Nie zmieniał więc bez przerwy nicka. Co do treści merytorycznej Twojej wypowiedzi - nie mamy o czym rozmawiać. Człowiek, który wbrew faktom zaprzecza, że np. Częstochowa i Radom to historyczna Małopolska ( czytałem odpowiednie fora) z pewnością bardzo mało wie też o Śląsku ( o ile stąd pochodzisz, może następnym razem podasz inną miejscowość). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastek Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: localhost:* / 10.62.16.* 20.12.02, 13:49 Jestem tym prawdziwym Bastkiem a nie jednym z wielu podających się za bastka co może cie zdziwić. Tak samo jak w przypadku twojego nicku jest wiele osób podpisujących się jako "małopolanin". Chyba to tez cie nie dziwi. Więc nie ubliżaj mi bo ja nie pisze ze zmieniasz nicki (na podstawie ilus osób podpisujących się nickiem małopolanin. pozatym kolekcjonujesz IP że tak wszystkow wiesz??? Wyrażać swoje stanowisko możesz bo tego ci nikt nie zabronii. Ale nie skłócaj tutaj mieszkających ludzi. Bo nawetnie wiem czy na tych terenach kiedykolwiek byłeś. A jak byłeś to chyba palcem po mapie. polecam ci też satre historyczne mapy terenu Górnego Śląska. A może one są niekorzystne dla ciebie i wolisz ich unikać?? Nie zmieniam miejsca zamieszkania jak sygerujesz. Nie pisał też że mieszkam w Jasienicy czy innych miastach. Co do małopolskiego Radomia to mnie nie przekonasz i sam przestan siebie oszukiwać. Wiesz dlaxzego??? Już ci mówie: o ile w państwie Wiślan był o tyle w Małopolsce nie. Bo to powinieneś wiedzieć: Kraj Wiślan to nie to samo co Małopolska. Jedź do Radomia i najpierw zobacz co ma tamtejsza kultura i tradycja wspólnego z Małopolską. Podpowiem ci nic wspólnego nieznajdziesz. (chyba nawet tam nigdy nie byłeś bo jakbyś był to bys wiedział). Po drugie zapytaj się tamtejszych mieszkańców gdzie mieszkają: czy na Mazowszu czy w Małopolsce??? Jak powiesz im tą drugą możliwość: Małopolska - to cie wyśmieją, wyśmiewją i jeszcze raz wyśmieją. Aha twoja pisownia też niczego sobie!!!!!!!!!!!!!! pozdrawiam - prawdziwy bastek Odpowiedz Link Zgłoś
malop ====RADOM A MAŁOPOLSKA ================== 20.12.02, 20:29 1000R - DIECEZJA KRAKOWSKA XII wiek - ziemia sandomierska (MAŁOPOLSKA) XIII wiek - Ziemia sandomierska (MAŁOPOLSKA)- DIECEZJA KRAKOWSKA XVI WIEK - Ziemia sandomierska (MAŁOPOLSKA) XV WIEK - Ziemia sandomierska (MAŁOPOLSKA) 1600 - WOJ.SANDOMIERSKIE (MAŁOPOLSKA) XVII WIEK - - WOJ.SANDOMIERSKIE (MAŁOPOLSKA) 1795 - GALICJA ZACHODNIA (MAŁOPOLSKA) 1809 - KS.WARSZAWSKIE (MAŁOPOLSKA) do 1975 woj.kieleckie (MAŁOPOLSKA) 1975-1998- WOJ.RADOMSKIE (MAŁOPOLSKA) ALEŻ TEN RADOM TO MAZOWSZE Z KRWI I KOŚCI !!!!! OTO HISTORIA RADOMIA N iewiele osób wie, że w miejscu dzisiejszego RADOMIA już przed IX wiekiem istniała osada rolnicza. Zachowało się wczesnośredniowieczne grodzisko Piotrówka z nasypem ziemnym o wysokości 6 m. W obrębie dawnych murów obronnych znajduje się Stare Miasto ze średniowiecznym rozplanowaniem ulic. We wczesnym średniowieczu był to gród obronny, wzmiankowany w dokumentach z 1154-1155 (pierwsza pisana wzmianka o Radomiu w bulli papieża Hadriana IV). W pobliżu grodu, u przeprawy przez rzekę Mleczną powstała osada targowa. Do połowy XIII w. siedziba kasztelana. Prawdopodobnie na początku XIV w. osada otrzymała prawa miejskie z nadania Władysława I Łokietka. Od XIV w. starostwo niegrodowe i stolica powiatu. Przechodzący tędy szlak handlowy z Wielkopolski i Śląska na Ruś i Litwę sprzyjał szybkiemu rozwojowi miasta. W 1360 roku król Kazimierz III Wielki wydał przywilej lokacyjny dla Nowego miasta Radomia(Radom otrzymuje prawa Magdeburskie)Także w tym roku zaczęto budować zabytkowy dzisiaj kościół św.Jana (Farny).W 1383 na sejmie w Radomiu obrano Jadwigę, córkę Ludwika, królową Polski. Zamek goszczący w swoich salach wielu dostojników, był miejscem wydarzeń o wielkiej skali to tu Jagiełło zatrzymywał się przed łowami w puszczach pod radomskich, w 1389 roku doszło do spotkania królowej Jadwigi z Władysławem Jagiełłą oraz Barbary Radziwiłłówny i Zygmunta Augusta. W 1401 zawarto unię radomsko - wileńską deklarującą zjednoczenie z Litwą (pierwsza unia z Litwą). Miasto rozbudowano i otoczono murami obronnymi. W XV w. rozwijało się tkactwo, za panowania Zygmunta III Wazy wybudowano sukiennice. W mieście osiedlano sprowadzanych z Niemiec rzemieślników.W 1468 roku jako piętnasty z kolei zostaje ufundowany przez Kazimierza Jagielończyka Klasztor Bernardynów. Położony zgodnie z przepisami poza murami miejskimi. Budowa klasztoru przebiegała w kilku fazach ,a ostatecznie została ukończona w 1514 roku. W 1481 w Radomiu zamieszkał drugi syn Kazimierza Jagielończyka, królewicz Kazimierz (obecny patron miasta), który pod nieobecność przebywającego na Litwie ojca sprawował stąd rządy w Koronie Za Jagiellonów odbywały się w Radomiu niektóre sejmy koronne. W roku 1489 Wielki Mistrz Zakonu Krzyżackiego Jan von Treffen złożył w Radomiu hołd królowi polskiemu a w 1505 uchwalono tu Konstytucję "Nihil Novi", znacznie ograniczającą władzę królewską oraz Statuty Łaskiego. W 1564 według przeprowadzonej lustracji miasto liczyło 1800 osób, 180 domów, 14 jatek, 2 łaźnie i 2 młyny. W XVII i XVIII w. znaczenie Radomia nadal rosło, tutaj m.in. odbywały się w latach 1613-1763 rozprawy Koronnego Trybunału Skarbowego. Na początku XVII wieku nastąpił dla Radomia niekorzystny okres ,najpierw w 1625 miasto wyniszczyła wielka zaraza ,w 1628 wielki pożar strawił drewnianą zabudowę miasta oszczędzając jedynie 80 domów 1655 roku Radom został opanowany przez Szwedów. Karol Gustaw zamieszkał w domu Gąski a Radom uczynił siedzibą głównych sił zbrojnych Szwecji. Po niepowodzeniach wojennych najeźdźcy opuszczając miasto zrabowali je ,spalili zamek i wiele budynków. W wyniku czego w Radomiu pozostało 35 domów i 395 jedynie mieszkańców. Pomimo spustoszeń miasto podnosiło się z upadku. Systematycznie rozwijało się rzemiosło wzrastała liczba ludności.Przejawem aspiracji mieszkańców były uwieńczone sukcesem, starania o uruchomienie w Radomiu Kolegium Pijarów. Rozpoczęło ono działalnośćw roku 1684. Pierwsi zakonnicy przybyli do Radomia w 1682 roku. Jednak dopiero 1737-1756 stworzono staraniem ówczesnego rektora szkół radomskich ks. Antoniego Konarskiego prowadzono budowę kościoła. W 1763 przeniesiony zostaje Trybunał Koronny do Warszawy, Radom liczy 1370 mieszkańców i 137 budynków. Karol Radziwiłł w 1767 roku zawiązuje w Radomiu konfederację reakcyjnej magnaterii i szlachty, uznającą carycę Katarzynę II gwarantem ustroju Rzeczypospolitej. W 1787 Stanisław August Poniatowski powołuje w Radomiu Komisje Dobrego Pożądku. Po trzecim rozbiorze Polski Radom dostał się pod okupację austryjacką. W dniu 6 listopada 1795 roku wkroczyły tu wojsk cesarskie ,zabierając na cele wojskowe wiele budynków przykościelnych ,w nowym kościele Wniebowstąpienia NPM i kościele św.Wacława urządzają magazyny. Klasztor pobenedyktanski zamieniajš na lazaret wojskowy. Czternastoletnie panowanie Austryjaków zakończyła wojna w 1808 roku. Radom zostaje wyzwolony 3 Lipca, w ten dzień do Radomia wkroczyła dywizja gen. Henryka Dąbrowskiego. Nazajutrz przybył ze sztabem wódz naczelny wojsk Księstwa Warszawskiego książe Józef Poniatowski. W ostatecznym wyniku wojny Radom z tzw. Galicją Zachodnią został przyłączony do Księstwa Warszawskiego. Od tej chwili datuje się pierwszy po latach upadku awans miasta. Radom staje się stolicą departamentu, siedzibą prefekta, siedzibą okręgu wojskowego, sądowego i naukowego. Pierwszy spis ludności przeprowadzony w 1811 roku wykazał 2550 mieszkańców. Po przegranej Napoleona na Wschodzie i wycofaniu się wojsk francuskich upadło Księstwo Warszawskie. Powstałe w 1815 Królestwo Kongresowe znalazło się pod panowaniem carów.5 lipca 1825 roku rozpoczęto budowę według planu Antoniego Carazziego gmach Komisji Wojewódzkiej. Miasto nadal rozwiało i unowocześniało się, przy ulicy Lubelskiej powstała nowa zabudowa wzrastała także liczba mieszkańców w 1827 roku Radom liczył 4300 mieszkańców. W 1885 przez miasto została przeprowadzona linia kolejowa Dęblin - Dąbrowa Górnicza co znacznie przyspieszyło rozbudowę miasta zwłaszcza w pobliżu dworca, którego budynek do dzisiaj zachował pierwotny kształt. W 1887 roku Radom posiadał: 26.906 mieszkańców, 50 zakładów przemysłowych, które zatrudniały 1143 robotników, 2 kościoły parafialne, 2 cerkwie prawosławne, kościół ewangelicki, synagogę, szpital św. Kazimierza i szpital żydowski. Sąd okręgowy a przy nim więzienie, Sąd pokoju, 3 sędziów śledczych, 6 rejentów, 13 adwokatów i 4 komorników. Miasto posiadało również 34 ulice, 5 placów, 2 ogrody, 480 domów przeważnie murowanych. W połowie XIX stulecia Radom stał się centrum przemysłowo-handlowym z rosnącym znaczeniem przemysłu garbarskiego, spożywczego i mineralnego. Wybudowano zakłady o bardzo różnym profilu produkcyjnym: hutę szkła, odlewnię żeliwa, fabrykę mebli giętych, fabrykę wyrobów ogniotrwałych. W 1901 została wybudowana jedna z największych w Królestwie Polskim elektrownia. W latach 1905- 1906 Radom staje się jednym z ważniejszych ośrodków ruchu robotniczego i walk rewolucyjnych. Na terenie miasta miły miejsce strajki i demonstracje antycarskie, dochodziło do zamachów bombowych na dostojników carskich. Po odzyskaniu niepodległości w roku 1918 miasto przeżywa swój rozkwit. Włączenie do COP-u (Centralny Okręg Przemysłowy) skutkuje powstaniem nowoczesnej fabryki broni zwanej Państwową Wytwórnią Broni dla pracowników tejże fabryki wybudowano osiedle Planty. Również wtedy powstały zakłady telefonów, współpracujące ze szwedzkim "Ericssonem", fabryki drzewne oraz wytwórnia papierosów Polskiego Monopolu Tytoniowego. W 1935 roku została otwarta linia kolejowa łącząca Radom z Warszawą. W 1938 miasto osiągneło liczbę 90 tysięcy mieszkańców. Lata dynamicznego rozwoju przerwał wybuch II wojny światowej. W okresie wojny Radom był siedzibą gubernatora dystryktu radomskiego Generalnej Guberni latach 1940- 45 w wyniku masowych egzekucji, Odpowiedz Link Zgłoś
zywy63 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 19.12.02, 14:53 Bastek, to nie jest sposób na rozmowę: odsyłanie rozmówcy na inne forum. badź choc trochę dobrze wychowany, a jak sie nie zgadzasz to podaj swoje argumenty. (No i fakt: z ortografia nie za dobrze). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 20.12.02, 11:54 Bastek, posługujesz się epitetami i nieprawdą (historycznie Śląsk Cieszyński kończy się na Białce, dlatego pisanie o tym że BB leży na Śląsku Cieszyńskim jest typowa półprawdą, gorszą czasem od kłamstwa). Niestety, będąc rdzennym bielszczaninem, a przy tym absolutnie nie Ślązakiem, uważam że to właśnie Twoje wypowiedzi są jątrzące. Przy tym wypowiadasz się w imieniu bielszczan, a widać że tego miasta nie znasz i nie rozumiesz (pisanie o tym, że większośc mieszkańców BB to dawni mieszkańcy Bielska i dlatego jest to śląskie miasto świadczy o Twojej niewiedzy). Nie zgadzam sie również z Tobą, że tzw. nowi bielszczanie, nie wywodzący się z dawnej tradycji śląskiej (tak naprawde raczej niemieckiej) lub galicyjskiej nie powinni być brani pod uwagę. Ile lat trzeba Twoim zdaniem mieszkać w BB by uzyskać prawo głosu: przeciez to we współczesnym świecie jakiś absurd. Nowi ludzie wrośli w to miasto, niektórzy oddali mu całe życie zawodowe i mają z pewnością większe prawo do zabierania głosu w tej sprawie niż Ty. Nie wyrzucaj więc nikogo z naszego forum, nie dziel ludzi na lepszych i gorszych z powodu pochodzenia. Zgadzam się natomiast, że areną historycznych sporów śląsko-małopolskich powinno być jakieś specjalne forum, bo bielszcan to chyba niewiele obchodzi. Oni po prostu nie są ani na Śląsku, ani w Małopolsce, tylko u siebie i byłoby dobrze gdybyscie to uszanowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: batsek Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: localhost:* / 10.62.16.* 20.12.02, 14:02 Nie posługuje się epitetami, pisałem o HISTORYCZNYM (dawnym) Bielsku i HISTORYCZNEJ Białej. - to musisz przeczytać dokładniej. Odnisłem się też do dzisiejszego Bielska-Białej - ja nie obrażam ludzi przyjezdnych bo takowi są w każdymi mieście, za sugerowałem, że często tak jest, tak jak W Gdańsku, Poznaniu, w Warszawie,czy Krakowie, że ludzie przyjedzni nie zawsze znają tradycję swojego miasta (oczywiście nie wszyscy)a często na temat niej się wypowiadają, ale znowu podkreślam słowo NIEWSZYSCY. i chyba się z tym zgodzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędzia Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: gate:* / 192.168.1.* 20.12.02, 16:01 >>>>>> Zgadzam się natomiast, że areną historycznych sporów śląsko-małopolskich powinno być jakieś specjalne forum, bo bielszcan to chyba niewiele obchodzi. Oni po prostu nie są ani na Śląsku, ani w Małopolsce, tylko u siebie i byłoby dobrze gdybyscie to uszanowali. >>>>>> Szanuje to że jestes u siebie i każdy normalny człowiek to uszanuje.( na marginesie ja bardzo często jestem w Bielsku - białej w ciagu tygodnia ) Ale ciągłe zmierzanie do sztucznego tworzenia czegoś co ma byc woj. Podbeskidzkim jest zbyteczne i szkodliwe. Każdy z Nas wie jaki jest kontekst historyczny tych Ziem i nie ma o czym mówić. Natomiast chęć budowania jakiegoś woj. Podbeskidzkiego jest nieporozumieniem, nie ma czegoś takiego jak Rejon Podbeskidzia w rozumieniu etniczno - regionalnym. Taki termin istnieje i to w duzym przybliżeniu jako termin powiedzmy geograficzny jak np. Pogórze Bieszczadzkie ( ale nikt nie chce woj. Podbieszczadzkiego) Z uwagi na to, że w chwili obecnej nie ma mozliwości ( i było by to szkodliwe) dzielenie ziem na styku Śląska Cieszyńskiego i Małopolski jedynym sensownym wyjściem jest rozwój w ramach woj. Ślaskiego i nikt nie kaze robic z kogoś Górnoslązaka z tego powodu. Nalezy rozwijać swoją kulturę ( która notabene wchodzi wg. mnie do szerszej kultury Śląskiej)w ramach własnie woj. Śląskiego. Tworzenie Podbeskidzia jest tak samo sztuczne jak stworzenie nazwy Opolszczyzna ( cos takiego nie istnieje )tak jak twierzdenie że Zagłębie powinno byc w Małopolsce. Zagłębie na tyle zintegrowało sie z Historycznym Ślaskiem ( ze co prawda nigdy Śląskiem nie będzie) to jedyny sensowny jego rozwój jest w ramach woj. Śląskiego. Wracając do sztucznych nazw to Opolszczyzna jest tego przykładem . Ziemie Ślaskie nazwane Opolszczyzną przez Korfantego jako ziemie zakreslone tzw. linia jego imienia okreslającą zakres roszczeń polskich w stosunku do Ziem Śląskich w stosunku do Niemiec przed II woj. św . Obecnie termin podchwycony przez lokalnych polityków i mniejszość niemiecka. Nalezy dążyc do jednoczenia, wygaszać konflikty i tworzyc jedna kulturę w wielokulturowym województwie mającym jedne korzenie historyczne i tylko jedna sensowna drogę rozwoju. Dlatego pozostaję w nadzieji że stosunek niektórych mieszkańców Bielka - Białej zmieni sie na pozytywny w stosunku do swoich kamratów ( czy jak wolisz współbraci) Pozdrawiam Sędzia Odpowiedz Link Zgłoś
zywy63 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 20.12.02, 19:02 Zgodzisz się jednak Sędzio, że w woj. małopolskim Bielsko-Biała byłoby drugim (po Krakowie) lub może trzecim (po Krakowie i Tarnowie)miastem województwa, a w śląskim jest jednak piątym kołem u wozu. Popatrz proszę do budzetu woj. ślaskiego na alokację geograficzną srodków i na to samo do budzetu małopolskiego. To Ci da dużo do myślenia. Pozdrawiam i Wesołych Świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
zywy63 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 19.12.02, 14:42 Gość portalu: Albrecht napisał(a): > Gość portalu: jo napisał(a): > > A ten swoje, Bielsko-i Bielsko. A co ty ..... z Białą, amputować? Czemu > używasz nieprawidłowej nazwy miasta. Chyba tylko po to żeby uzasadnić swoje chore tezy. jak za Lenina: jeśli rzeczywistość nie zgadza się z moimi pomysłami, tym gorzej dla rzeczywistości. > > > Przesadzasz jo. > Po pierwsze to moja opinia, własne zdanie. Nie musisz się z nim zgadzać. > Po drugie nie napisałem nieprawdy. Bielsko leży na Sląsku. > Po trzecie Biała to Malopolska, ale również część Bielska-Białej. Tyle, że w > potocznej rozmowie zazwyczaj mówi się Bielsko i już. Chyba sam o tym wiesz. > Po czwarte słabszy organizm miejski przyłączył się do silniejszego. Dlatego > miasto nazywa się Bielsko-Biała, nie odwrotnie. No może, może Albrechcie: ALE RATUSZ JEST W BIAŁEJ!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BESKID MAŁOPOLSKA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.02, 21:17 albrecht1 napisał: > historyczne_regiony napisał: > > > Odpowiecie pewnie, ze do swojego. Cieszyn, Wisla itd. oczywiscie do Slaska > . > > Jak myslicie, co wybralaby wiekszosc mieszkancow B-B i Zywca? > > A co wy sami? > > Chciałbym, żeby Bielsko należało do Śląska, tak jak od zawsze należy i było > częścią prawdziwego górnosląskiego województwa, bez dodatków z innych regionów, > > tak jak jest w tej chwili. Chciałbym, żeby Bielsko-Biała należała do Małopolski, tak jak od zawsze było odczucie mieszkańców i była częścią prawdziwego małopolskiego , bez dodatków z innych regionów, tak jak jest w tej chwili w woj śląskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albrecht Re: MAŁOPOLSKA IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.12.02, 21:42 Gość portalu: BESKID napisał(a): > Chciałbym, żeby Bielsko-Biała należała do Małopolski, tak jak od zawsze było > odczucie mieszkańców. :))) Dobry żart "od zawsze". Najpierw napisz na nowo historię tego miasta. Niestety bez przekłamań się nie obejdzie. Tylko proszę nie wysadzaj w powietrze muzeum okregowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beskid Re: MAŁOPOLSKA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.02, 22:53 XII wiek - powstanie grodziska w Starym Bielsku. koniec XIII wieku - lokacja Bielska. 1312 - Bielsko po raz pierwszy wymienione zostało w dokumencie. 1315 - stało się miastem granicznym Księstwa Cieszyńskiego i Oświęcimskiego. 1327 - przyłączenie księstwa cieszyńskiego wraz z Bielskiem do Czech. 1457 - rzeka Biała stała się granicą między Polską i Czechami. 1489 - mieszczanie uzyskali potwierdzenie wszystkich przywilejów oraz prawo zakładania ogrodów i wznoszenia zabudowań na terenach poza murami zamku. 1521 - otrzymali wraz z podarowanym browarem książęcym prawo propinacji, czyli wyrobu i sprzedaży alkoholi. 1526 - Bielsko wraz z całym Śląskiem znalazło się pod panowaniem Habsburgów, rzeka Biała odtąd stała się granicą między Polską i Austrią. 1548 - powstanie cechu sukienników w Bielsku. 1564 - pierwsza historyczna wzmianka o osadzie Biała. 1572 - sprzedano Bielsko wraz z okolicami właścicielowi śląskiej Pszczyny Karolowi von Promnitz, który wobec trudności finansowych odstąpił je już w 1582 roku magnatowi śląskiemu Adamowi Schaffgotschowi. Ten z kolei sprzedał Bielsko w 1591 roku węgierskiemu magnatowi Janowi Sunneghowi. Ród Sunneghów władał Bielskiem przez 132 lata, dbając o rozwój miasta i rzemiosła. Na przełomie XVII i XVIII wieku Bielsko stało się najważniejszym ośrodkiem rzemieślniczym Śląska Cieszyńskiego. 1613 - Biała została wydzielona z Lipnika jako samodzielna gmina. 1660 - król Jan Kazimierz nadaje sukiennikom bielskim przywilej handlu wyrobami w Polsce. 1723 - z rąk króla Augusta II Mocnego Biała otrzymała prawa miejskie. 1752 - właścicielami miasta została rodzina Sułkowskich. 1772 - w wyniku I rozbioru Polski miasto znalazło się w granicach Austrii wchodząc w skład prowincji - Galicji. 1784 - zniesienie granicy celnej na Białej oraz uruchomieniu szosy "cesarskiej" do Lwowa, Biała wkroczyła na drogę pomyślnego rozwoju. 1806 - sprowadzono do Bielska pierwsze maszyny włókiennicze, wkrótce zaczęły powstawać fabryki, wyposażone w najnowsze zdobycze techniki. 1820-1850 - miasto rozbudowało się, wznosząc szereg okazałych budynków z gmachem ratusza na czele. 1855 - otwarcie pierwszej linii kolejowej. 1872 - pierwszy strajk robotniczy. 1898 - otwarcie szkoły polskiej w Bielsku. 1902 - powstanie Domu Narodowego w Bielsku. 1918 - Powrót Bielska i Białej do Polski. 1928-1930 - opanowanie władz miejskich przez większość polską. 1939 - wcielenie Bielska z Białą do III Rzeszy w wyniku agresji hitlerowskiej. 1945 - wyzwolenie miasta przez Armię Czerwoną. 1951 - połączenie Bielska i Białej w jedno Miasto. 1972 - utworzenie Fabryki Samochodów Małolitrażowych. 1975 - powstanie województwa bielskiego. 1977 - włączenie do miasta sąsiednich gmin wiejskich (Hałcnów, Komorowice, Stare Bielsko, Straconka, Wapienica). 1997 - likwidacja województwa bielskiego - odtąd Bielsko-Biała w województwie śląskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumak.23 Re: MAŁOPOLSKA IP: *.rudzka.com.pl / *.rudzka.com.pl 11.12.02, 13:32 Pozwole sobie cos napisać z uwagi na ciekawą dyskusje. Osobiscie uważam,że tak skutecznie podzielony po wojnie organizm sląski powinien być złączony w jedną całość ze stolicą we Wrocławiu. Moim zdaniem sytuacja uległaby poprawie gdyby sześć regionów w ramach państwa polskiego posiadało pełną autonomie, samodzielność,a co za tym idzie - własne podatki, pieniadze,decyzje itd,itd. Wszystko w tym kraju jest centarlizowane, a jak wiadomo z centrali nie zawsze widzą albo chca widzieć to co chcielibyśmy, zeby zobaczyli - to proste tak jak z zakładem państwowym i prywatnym.Ktos tam wcześniej napisał,że Opole zrobiło wszystko,zeby nie zostać połączone z Górnym Śląskiem. A może spojrzcie na to inaczej - protest Urzędu wojewódzkiego w tym mieście inspirowany przez opozycje w tamtym czasie SLD. O co chodzi nie trzeba wyjaśniac co ???. Do tego dochodzi mniejszość niemiecka - kalkulowali,że w większym województwie dostana mniej kasy. Dzisiaj mają kłopoty z akceptacją swoich poczynań w Bonn - nie dziwie się. Historyczny Górny Śląsk to region od zawsze ze stolicą w Opolu. Obecny kształt naszego Śląska to twórczość radosna. Jeżeli chodzi o Bielsko - lubie Was, ale i na siłe z nikogo nie robiłbym Ślązaka. Po prostu Bielsko ma tradycje i historie śląską, obecne powiązania gospodarcze o których dosyć fajnie pisali poprzednicy i tyle. To tylko zabawa, ale w przypadku gdyby kiedys doszło do nowego podziału administarcyjnego zróbcie sobie referendum, gdzie chcecie należeć, jego wyniki na Śląsku na pewno zostałyby zaakceptowane. Ktoś inny napisał,ze na Śląsku cały czas mają pretensje do Polski nie wiadomo o co ?? Nie widać w Bielsku co sie dzieje w tym kraju ??? Wszystko jest w porządku ??? w mysl hasła -"Jakos to będzie" oraz "Nie ma winnych" W przeszłości na Śląsku było troche inaczej i ludzie do tej pory o tym pamietają, do tego dochodzi pewna odrębność kulturowa,obyczajowa i dlatego te nastroje regionalne są silniejsze. Kumak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beskid Re: MAŁOPOLSKA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.02, 17:52 ucxynny.w.interia.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: MAŁOPOLSKA IP: 217.96.34.* 12.12.02, 09:33 Czy naprawdę każdemu Ślązakowi trzeba powtarzać, że nie ma jakiegoś mitycznego Bielska które leży na Śląsku, tylko od 50 lat jest miasto Bielsko-Biała, złożone z historycznie niemieckiego Bielska i galicyjskiej Białej, a zamieszkałe przez ludzi w większości nie poczuwających się do żadnych kulturowych i etnicznych związków ze śląskością? Kumak dołączył do tych którzy zauważaja tylko pół BB, pół historii, pół tradycji i na tej bazie formułują swoje mądre sądy. Wiesz jak u nas nazywają ludzi którzy na podstawie półprawdy i pół-wiedzy zabierają głos: półgłówki. A Bielsko-Biała leży na Podbeskidziu, czyli w subregionie pogranicznym między Śląskiem a Małopolską, kulturowo mieszanym ( i to jest siłą a nie słabością). Tylko Podbeskidzie daje nam szansę że u siebie będą się tu czuć zarówno Ślązacy, górale (cieszyńscy i żywieccy), Małopolanie i cała reszta "werbusów", którzy też utożsamiają się z ta piękną zeimią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumak Re:Do obywatela JO IP: *.rudzka.com.pl / *.rudzka.com.pl 12.12.02, 11:01 Nikogo nie obrażam stwierdzeniami typu "półgłówek" w odróżnieniu od ciebie. Myśląc twoimi kategoriami uważam, że ty również poslugujesz sie półprawdą. Napisałeś ,że od 50 lat jest miasto Bielsko-Biała - to jest dopiero "pół prawdy" Coś było równiez chyba "przed" - prawda?. I na tej wiedzy ja i podobni mi wcześniej twierdzą,że Bielsko posiada pewne zwiazki z historycznym Śląskiem. Założe sie,że gdybym napisał Bielsko - Biała posiada zwiazki ze Sląskiem odezwał by sie ktoś z teorią, żebym odwalił sie od Białej ???? - przypuszczam,że byłbys to może ty. Ponadto to nie są żadne moje "mądre sądy" tylko dyskusja - przeczytaj uwaznie moją wiadomość - napisałem, ze Was lubie i z nikogo nie chce robic na siłe Ślązaka. Przypuszczam,że sympatie w twoje krainie byłyby rozłożone po równo na Małopolske i Śląsk. Nie zapominaj,że wymyslaniem nam od półgłówków niczego nie załatwisz - zalecałbym współprace, zrozumienie, wzajemne poszanowanie, rozmowy - Pamietaj również ,że przyjeżdżamy do Was na wypoczynek i wspólnie odnosimy z tego korzyść. Jeżeli nie bezpośrednio ty to w przełożeniu pośrednim na pewno. Moze to złapiesz kiedyś. Na temat Podbeskidzia mam inne zdanie - równiez ktoś wczesniej napisał,że teraz wszyscy sie łączą, w mysl wspólnej Europy itd., itd. a ty się chcesz wydzielać rzucąjc populistyczne "Tylko Podbeskidzie daje nam szanse........ Wchodze w twój mózg i wołam: tylko Zabrze i Gliwice gwarantuja nam dobrobyt. Kumak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beskid Re:Do obywatela JO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.02, 17:49 wam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re:Do obywatela JO IP: 217.96.34.* 13.12.02, 15:03 Gość portalu: kumak napisał(a): > Nikogo nie obrażam stwierdzeniami typu "półgłówek" w odróżnieniu od ciebie. > Myśląc twoimi kategoriami uważam, że ty również poslugujesz sie półprawdą. > Napisałeś ,że od 50 lat jest miasto Bielsko-Biała - to jest dopiero "pół > prawdy" Coś było równiez chyba "przed" - prawda?. > I na tej wiedzy ja i podobni mi wcześniej twierdzą,że Bielsko posiada pewne > zwiazki z historycznym Śląskiem. Założe sie,że gdybym napisał Bielsko - Biała > posiada zwiazki ze Sląskiem odezwał by sie ktoś z teorią, żebym odwalił sie od > Białej ???? - przypuszczam,że byłbys to może ty. > Ponadto to nie są żadne moje "mądre sądy" tylko dyskusja - przeczytaj uwaznie > moją wiadomość - napisałem, ze Was lubie i z nikogo nie chce robic na siłe > Ślązaka. Przypuszczam,że sympatie w twoje krainie byłyby rozłożone po równo na > Małopolske i Śląsk. Nie zapominaj,że wymyslaniem nam od półgłówków niczego nie > załatwisz - zalecałbym współprace, zrozumienie, wzajemne poszanowanie, rozmowy > - > Pamietaj również ,że przyjeżdżamy do Was na wypoczynek i wspólnie odnosimy z > tego korzyść. Jeżeli nie bezpośrednio ty to w przełożeniu pośrednim na pewno. > Moze to złapiesz kiedyś. > Na temat Podbeskidzia mam inne zdanie - równiez ktoś wczesniej napisał,że teraz > > wszyscy sie łączą, w mysl wspólnej Europy itd., itd. a ty się chcesz wydzielać > rzucąjc populistyczne "Tylko Podbeskidzie daje nam szanse........ > Wchodze w twój mózg i wołam: tylko Zabrze i Gliwice gwarantuja nam dobrobyt. > > > > Kumak Kumak, "półgłówek" nie odnosi się do Ciebie i do wszytskiego co piszesz, lecz jedynie do cytowanych wcześniej argumentów, które są oparte na półprawdach i są po prostu głupie. Każdemu się zdarza, chłopie, nie bierz tego tak całkiem na serio, oprócz tego piszesz też czasem coś mądrego. Jesli czytasz uważnie moje wypowiedzi, to wiesz że historię znam i nie spieram się o przeszłość Bielska, lecz jedynie o teraźniejszość Bielska-Białej, a to co innego. Ta dyskusja też nie dotyczy historii, lecz teraźniejszości, dlatego twoje argumenty w wiekszości są chybione, zbyt mało znasz Podbeskidzie. Widzisz, nie wystarczy tu przyjeżdżać na narty, trzeba tu mieszkać, żeby tę ziemię zrozumieć. Z populizmem i separatyzmem to się wstrzymaj w stosunku do mnie, poczytaj lepiej co twoi kumple wypisują na forum katowickim, ile tam nienawiści do Polski i Polaków, ile śląskiego szowinizmu. Weź pod uwagę, że np,. ja i większość bielszczan nie chce mieć z takimi Ślązakami nic wspólnego. Zresztą, mam nadzieję że ty też, ale wtedy polemizuj sobie z nimi na własnym forum, to się lepiej przysłużysz sprawie "jednoczenia" i "łączenia", o której piszesz. A co do turystyki: czy z tego że na Majorce wypoczywa pięć milionów niemieckich emerytów wynika że jest to niemiecka wyspa? Przyjeżdżajcie więc w góry, zachowujcie sie porządnie, a jak to było odrębne województwo bielskie to przecież nikt żadnych paszportów od was nie żądał przy przekraczaniu Wisły?! > Odpowiedz Link Zgłoś
zywy63 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 19.12.02, 14:58 historyczne_regiony napisał: > Odpowiecie pewnie, ze do swojego. Cieszyn, Wisla itd. oczywiscie do Slaska. > Jak myslicie, co wybralaby wiekszosc mieszkancow B-B i Zywca? > A co wy sami? Żywiecczyzna to Małopolska Zachodnia i jest oczywiste, że niebawem powróci administracyjnie do Małopolski. Śląsk szanujemy ale jednak odrębnie. Większy problem z Bielskiem-Białą, ale o tym muszą zdecydować mieszkańcy tego "podwójnego" miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.12.02, 21:40 zywy63 napisał: > historyczne_regiony napisał: > > > Odpowiecie pewnie, ze do swojego. Cieszyn, Wisla itd. oczywiscie do Slaska > . > > Jak myslicie, co wybralaby wiekszosc mieszkancow B-B i Zywca? > > A co wy sami? > > Żywiecczyzna to Małopolska Zachodnia i jest oczywiste, że niebawem powróci > administracyjnie do Małopolski. > Śląsk szanujemy ale jednak odrębnie. > Większy problem z Bielskiem-Białą, ale o tym muszą zdecydować mieszkańcy > tego "podwójnego" miasta. Niestety mieszkańcy nie mieli (i pewnie nie będą mieli) w tej sprawie nic do decydowania:(((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
zywy63 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 20.12.02, 18:52 Gość portalu: Paweł napisał(a): > zywy63 napisał: > Żywiecczyzna to Małopolska Zachodnia i jest oczywiste, że niebawem powróci > administracyjnie do Małopolski. > Śląsk szanujemy ale jednak odrębnie. > Większy problem z Bielskiem-Białą, ale o tym muszą zdecydować mieszkańcy > tego "podwójnego" miasta. > > Niestety mieszkańcy nie mieli (i pewnie nie będą mieli) w tej sprawie nic do > decydowania:(((((((( Jeśli będą bierni, to faktycznie nikt ich o nic nie będzie pytał. Dlatego tak bardzo potrzebna jest dyskusja. Rzeczowa, bez inwektyw i zaślepienia ale przdstawiajaca racje każdej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
malop CZEMU WSZYSCY W BB DYSKUTUJĄ O NARZUCONYM WOJ.Ś 20.12.02, 20:53 PORTAL B-B www.bielsko.com.pl/index.php?forum&viewtopic&TopicID=412 DRUGI PORTAL BB Czy jestes za tym, aby razem z wyborami samorzšdowymi przeprowadzić w BB referendum nt przyłšczenia do Małopolski? (390) Tak (316) 81% Nie (74) 19% -------------------------------------------------------------------------------- Który z regionów jest ważniejszy dla Bielska-Białej z punktu widzenia kontaktów gospodarczych: (692) małopolski (469) 68% slaski (223) 32% www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=ankieta/sonda_hist Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śl Re: CZEMU WSZYSCY W BB DYSKUTUJĄ O NARZUCONYM IP: localhost:* / 10.62.16.* 22.12.02, 01:20 kolego małop jest na forach w prawie całej Polsce i wszędzie siejesz zamęt. Czy ty masz jakąś manię, kompleks wielklości czy co.??? Poza tym w takie sondaże jak ty prezentujesz nie ma co wierzyć, bo są zrobione stronniczo, nie fachowo i można nimi łatwo manipulować. Spotykam wielu Bielszczan i akurat oni nie podzielają twojego zdania, ale ty tego nie rozumiesz??? No cóż może z wiekiem ci to przyjdzie. I wcale bym się nie zdziwił jakbyś trafił na forum Torunia czy łodzi i pisał że są to ziemie historycznie należące do Małopolski i trzeba tam zrobić referendum. A może masz jeszcze jakieś dokumenty, że i Gdańsk, Szczecin, Poznań należą do historycznej Małopolski????? Jak masz siać zamęt i skłócać ludzi jak juz ktyoś odnośnie tego do ciebie pisał to wejdź na swoje forum w Krakowie i pokłóć sie z Warszawiakami??? Ale ty nie chcesz. Bo myślisz że jak Bielsko-Biała jest mniejszym miastem to łatwiej ci będzie zmanipulować Bielszczanami, wpoić im prawedy wygodne dla ciebie czyli bzdury. Więc nie pisz tych bredni którymi obrażasz Bielszan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.zabki.net.pl / 10.3.4.* 22.12.02, 02:53 Drodzy krajanie bielszczanie. Od ładnych paru lat (10) nie mieszkam już w Bielsku, ale wciąż mam bliskie kontakty z tym miastem, gdyż tutaj wciąż mieszkają moi rodzice. Sam mieszkam teraz w Warszawie i patrzę na pewne rzeczy z pewnej perspektywy. Nie chcę angażować się w spory na tym forum. Ale muszę się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami. Zawsze pamiętałem moje miasto jako miejsce, gdzie było trochę lepiej, bogaciej, czyściej i pękniej niż innych miastach w Polsce. W tym mieście ludzie zawsze starali się uczciwie pracować i zarabiać pieniądze, to tutaj powstawały pierwsze firmy polonijne, tutaj przyjeżdżało pół Polski na zakupy (śląsk też). Pamiętam te najazdy, kiedy otwierano Klimczok! Potem, gdy wyjechałem z Bielska, byłem dumny kiedy przyjeżdzałem do rodziców i miasto za każdym razem zastawałem coraz bardziej rozwinięte. Ale niestety! Od dwóch lat jest coraz gorzej!!! Z zewnątrz widać, że pieniądze z Bielska wyciekają!!! I niestety nie wracają tutaj w postaci budżetów z województwa. Sprawdziło się to, co mówili ludzie podczas przyłączenia Bielska do Śląska: że jesteśmy potrzebni Kempskiemu jako drugie co do wielkości miasto w woj. śląskim i najbogatsze w regionie tylko po to, by ratować huty i kopalnie za bielskie pieniądze. Za każdym razem, kiedy przyjeżdżam i rozmawiam z rodziną i znajomymi to są coraz bardziej rozgoryczeni. Jeden z członków mojej rodziny pracuje w Urzędzie Miejskim i opowiada, jak to się dzieje i jak Katowice "wyzyskują" Bielsko. Ciekawe dlaczego utrzymano produkcję w fabryce Fiata w Tychach, a nie w Bielsku? Dlatego, że Kempski wtedy tak lobbował. Żal mi mojego miasta i tych, którzy tak gardłują za Śląskiem. Tutaj też nie powinna być żadna Małopolska. Tutaj jest Bielsko i Podbeskidzie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 195.94.208.* 22.12.02, 03:50 W temacie tym wypowiadają się w większości Ślązacy mieszający na stałe w Niemczech, Bielszczanie mieszkający w Warszawie, Małopolanie mieszkający w Krakowie. Wszyscy mają tu dużo do powiedzenia. Sam nie jestem z Bielska Białej to się nie będę wypowiadał. Jednak Ci co widzą Bielsko w Malopolsce nich poczytają sobie np o przestępczości w Chrzanowie. To jest obecnie przecież Małopolska. Co dobrego ma Oświęcim, Olkusz i Chrzanów z bycia w Małopolsce? Jeżeli nie wiecie to przyłączcie Bielsko do Malopolski i wszystko się wyjaśni. Wszelka pomyślność i wielki fundusze spłyną do was z Krakowa. Będziecie bogaci i szczęśliwi. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.zabki.net.pl / 10.3.4.* 22.12.02, 15:53 Człowieku, co ma piernik do wiatraka? W Bielsku pewnie teraz też są jacyś goście wymuszający haracze, i w Twoim mieście też. Z resztą po co się tu wypowiadasz skoro piszesz że nie masz żadnych związków z Bielskiem? Pisz o swoim mieście. Ale za to jaka korupcja w urzędzie wojewódzkim w Katowicach! Pamiętacie jak skończył Kempski? A teraz ta afera z korupcją w komendzie wojewódzkiej w Katowicach? Odpowiedz Link Zgłoś
tutejszy_ Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 22.12.02, 16:22 Nie przejmuj sie robert. To Marek z Sosnowca, ktory uwaza, ze Slask siega pod Krakow. Nie moze pogodzic sie z tym, ze nie urodzil sie na Slasku tylko w Zaglebiu. Wiekszosc forumowiczow z Katowic olewa go lub nabija sie, a Marek dalej swoje. Wiecej jego tworczosci znajdziesz na forum Katowice i tu. Czasem wystepuje jako xyz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MALOP WYDATKI BUDŻETU MAŁOPOLSKIEGO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.02, 16:29 małopolska zachodnia w budżecie 1 Budowa obwodnicy miasta Klucze 1 500 000 7 Budowa obwodnicy: Oświęcim - Kęty, Obejście Kęt 1 491 353 3 Rozbudowa i modernizacja bazy dydaktycznej NKJO w Suchej Beskidzkiej 500 000 3 Rozwój skansenów w Małopolsce 505 000 Razem ok 4 000 000 ludność około (ol,chrz,ośw,wad,such, - ok 650 000 tyś) Wydatki w Krakowie ok 5 000 000 ludnoś około (750 000 tyś) czyli dokładnie proporcjonalnie równo gdzie ktoś taką proporcję widział na śląsku ??? Wydatki budżetu Województwa Małopolskiego na inwestycje na 2003 rok www.malopolskie.pl/sejmik/uchwaly/2002/1/budzet2003.xls Lp Nazwa zadania Dział Rozdział § Budżet na 2003 r. 1 2 3 4 5 6 I Rolnictwo i łowiectwo 12 100 000 1 Melioracje w zakresie urządzeń podstawowych i szczegółowych oraz zabezpieczenia przeciwpowodziowego 010 01008 6050 12 100 000 II Transport i łączność 23 921 951 1 Budowa obwodnicy miasta Klucze 600 60013 6050 1 500 000 2 Poprawa bezpieczeństwa na odcinku drogi woj.Nr 969, poprzez odnowę nawierzchni i oznakowanie 600 60013 6050 2 210 000 3 Przebudowa drogi 977 Tarnów - Gromnik - Moszczenica 600 60013 6050 1 211 800 4 Przebudowa drogi 967 Myślenice - Łapczyca 600 60013 6050 1 500 000 5 Przebudowa drogi 958 Chabówka - Czarny Dunajec - Chochołów - Zakopane 600 60013 6050 3 000 000 6 Zabezpieczenie osuwiska i odbudowa drogi Nr 975 - Dąbrowa Tarnowska - Zakliczyn - Dąbrowa, m. Lipie 600 60013 6050 1 878 524 7 Budowa obwodnicy: Oświęcim - Kęty, Obejście Kęt 600 60013 6050 1 491 353 8 Moszczenica - Gorlice - Konieczna II etap 600 60013 6050 4 063 484 9 Przebudowa odcinków dróg Nr 957 i 958, Zakopane - Sucha Hora 600 60013 6050 1 041 810 10 Przebudowa drogi dojazdowej do mostu na pot. Bysinka w m. Myślenice, ul. Słowackiego - dojazdy 600 60013 6050 100 000 11 Odnowa zniszczonej konstrukcji nawierzchni w m. Rzepiennik Strzyżewski 600 60013 6050 200 000 12 Zadania realizowane przy współudziale samorządów lokalnych 600 60013 6050 2 214 980 13 Zadania realizowane w ramach środków uzyskanych z Banku Światowego 600 60013 6050 500 000 14 Krynica - Piwniczna, most na pot. Muszynianka w m. Muszyna 600 60013 6050 100 000 15 Zborowice - Krzyżówka, wiadukt nad torami PKP w m. Bobowa 600 60013 6050 10 000 16 Skrzyżowanie drogi nr 75 Brzesko - Nowy Sącz i 980 Jurków - Zakliczyn w m. Jurków 600 60013 6050 100 000 17 Dokumentacja techniczna dla dróg krajowych i wojewódzkich 600 60013 6050 2 500 000 18 Zakupy inwestycyjne 600 60013 6060 300 000 III Administracja publiczna 1 295 000 1 Internetowy portal regionalny "Wrota Małopolski" 750 75018 6050 300 000 2 Wymiana okien w budynku przy ul.Racławickiej 56 750 75018 6050 500 000 3 Zakupy inwestycyjne 750 75018 6060 495 000 IV Oświata i wychowanie 1 630 000 1 Modernizacja Zespołu Szkół Specjalnych przy Klinice Ortopedii i Rehabilitacji Dzieci i Młodzieży CM UJ w Zakopanem 801 80102 6050 1 000 000 2 Termomodernizacja budynku Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Myślenicach 801 80130 6050 130 000 3 Rozbudowa i modernizacja bazy dydaktycznej NKJO w Suchej Beskidzkiej 801 80141 6050 500 000 V Ochrona zdrowia 1 500 000 1 Program rozwoju ośrodków onkologicznych 851 85111 6220 1 500 000 VI Gospodarka komunalna i ochrona środowiska 8 820 500 1 Opłata licencyjna za korzystanie z systemów komputerowych "Fundusz" i "Wojewódzki Bank Zanieczyszczeń Środowiska" 900 90095 6050 20 500 2 Doposażenie jednostek OSP woj. Małopolskiego w sprzęt do ratownictwa techniczno-chemiczno-ekologicznego 900 90095 6060 8 800 000 VII Kultura i ochrona dziedzictwa narodowego 5 005 000 1 Modernizacja i przebudowa zespołu budynku Opery Krakowskiej przy ul. Lubicz 48 w Krakowie 921 92107 6220 4 500 000 3 Rozwój skansenów w Małopolsce 921 92118 6220 505 000 OGÓŁEM 54 272 451 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bastek Re: WYDATKI BUDŻETU MAŁOPOLSKIEGO IP: localhost:* / 10.62.16.* 23.12.02, 14:23 Małop wszystko piueknie fajnie tylko na papierze. w rzczywistości widać jak wyglądają drogi w Małopolsce np. w Oświeciemiu remont mostu trwa nie przerwanie 10 lat. Takich przykładów można mnożyć. Zakopianka jest owszem remontowana i poszerzana ale czy Kraków dał na to pieniądze?? Chyba nie. Jak wygląda przestępczość w Chrzanowie. To jest obecnie przecież Małopolska. Co dobrego ma Oświęcim, Olkusz i Chrzanów z bycia w Małopolsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: WYDATKI BUDŻETU MAŁOPOLSKIEGO IP: 213.216.67.* 23.12.02, 21:27 Gość portalu: MALOP napisał(a): > małopolska zachodnia w budżecie > 1 Budowa obwodnicy miasta Klucze 1 500 000 > 7 Budowa obwodnicy: Oświęcim - Kęty, Obejście Kęt 1 491 353 > 3 Rozbudowa i modernizacja bazy dydaktycznej NKJO w Suchej Beskidzkiej > 500 000 > 3 Rozwój skansenów w Małopolsce 505 000 > > Razem ok 4 000 000 > ludność około (ol,chrz,ośw,wad,such, - ok 650 000 tyś) > > Wydatki w Krakowie ok 5 000 000 > ludnoś około (750 000 tyś) > > czyli dokładnie proporcjonalnie równo > > > gdzie ktoś taką proporcję widział na śląsku ??? > > Z tego co piszesz to to powinno się zlikwidować województwa i powiaty. Każda gmina miała by tyle pieniędzy ile sama zarobi i ile funduszy pozyska. Ale co by wtedy robiła administracja w Krakowie? Poza tym zachowaj proporcję pisząc o Śląsku i Małopolsce. Na przyklad teraz rozpoczęto budowę drogi Bielsko-Skoczów-Cieszyn którą skalkulowano na 138 mnl euro. Region może dostać 103 mnl euro. Jest jeden warunek. Droga ma powstać do wiosny 2004 roku. Tymczasem władze Bielska jeszcze nie zdążyły nawet wykupić terenów pod budowę od 24 gospodarzy. Czy za taką nieudolność jest ktoś winien oprócz samych urzędników bielskich. Podobno zostali ukaranie. Dlaczego nie zwolnieni? Może to wina Katowic? Ps Malop nie rozśmieszj mnie podając sumy przeznaczone na rozwój skansenów w Małopolsce. Czy masz może na myśli miasta, które były w województwie katowickim, a teraz są w Małopolsce? > > Odpowiedz Link Zgłoś
podbeskidziak Re: WYDATKI BUDŻETU MAŁOPOLSKIEGO 23.12.02, 22:13 Gość portalu: Marek napisał(a): > > > > Z tego co piszesz to to powinno się zlikwidować województwa i powiaty. Każ > da > gmina miała by tyle pieniędzy ile sama zarobi i ile funduszy pozyska. > Ale co by wtedy robiła administracja w Krakowie? > > Poza tym zachowaj proporcję pisząc o Śląsku i Małopolsce. > Na przyklad teraz rozpoczęto budowę drogi Bielsko-Skoczów-Cieszyn którą > skalkulowano na 138 mnl euro. Region może dostać 103 mnl euro. > Jest jeden warunek. Droga ma powstać do wiosny 2004 roku. Tymczasem władze > Bielska jeszcze nie zdążyły nawet wykupić terenów pod budowę od 24 gospodarzy. > Czy za taką nieudolność jest ktoś winien oprócz samych urzędników bielskich. > Podobno zostali ukaranie. Dlaczego nie zwolnieni? Może to wina Katowic? > > > Ps Malop nie rozśmieszj mnie podając sumy przeznaczone na rozwój skansenów w > Małopolsce. Czy masz może na myśli miasta, które były w województwie > katowickim, a teraz są w Małopolsce? > > Akurat droga do Cieszyna jest krajowka, wiec Bielsko ma tyle do tego co Katowice do A4 czyli nic. Zajmuje sie tymi sprawami i faktem jest, ze powiaty bielskiego nalezace obecnie do wojewodztwa malopolskiego dysponuja wiekszymi srodkami niz te w slaskim. Dla przykladu w budzecie wojewodztwa slaskiego nie przeznaczono ZADNYCH srodkow na powiaty zywiecki i bielski, i miasto BB ( poza szpitalem budowanym przez prawie 30 lat). Natomiast powiaty oswiecimski, suski i wadowicki maja calkiem przywoity budzet. Tak wiec pomijac sensymenty czysta ekonomia przemawia za wojewodztwiem malopolskim, ze o podobnych problemach obszarow gorskich nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: WYDATKI BUDŻETU MAŁOPOLSKIEGO IP: 195.94.208.* 26.12.02, 16:54 podbeskidziak napisał(a): > Gość portalu: Marek napisał(a): > > > > > > > > Z tego co piszesz to to powinno się zlikwidować województwa i powiaty > . Każ > > da > > gmina miała by tyle pieniędzy ile sama zarobi i ile funduszy pozyska. > > Ale co by wtedy robiła administracja w Krakowie? > > > > Poza tym zachowaj proporcję pisząc o Śląsku i Małopolsce. > > Na przyklad teraz rozpoczęto budowę drogi Bielsko-Skoczów-Cieszyn którą > > skalkulowano na 138 mnl euro. Region może dostać 103 mnl euro. > > Jest jeden warunek. Droga ma powstać do wiosny 2004 roku. Tymczasem władze > > > Bielska jeszcze nie zdążyły nawet wykupić terenów pod budowę od 24 gospoda > rzy. > > Czy za taką nieudolność jest ktoś winien oprócz samych urzędników bielski > ch. > > Podobno zostali ukaranie. Dlaczego nie zwolnieni? Może to wina Katowic? > > > > > > Ps Malop nie rozśmieszj mnie podając sumy przeznaczone na rozwój skansenów > w > > Małopolsce. Czy masz może na myśli miasta, które były w województwie > > katowickim, a teraz są w Małopolsce? > > > > > Akurat droga do Cieszyna jest krajowka, wiec Bielsko ma tyle do tego co > Katowice do A4 czyli nic. > Zajmuje sie tymi sprawami i faktem jest, ze powiaty bielskiego nalezace obecnie Proszę się nie kompromitować pisząc takie bzdury. Np miasto Katowice miało duży wpływ na lokalizację i szybkość wybudowania autostrady A-4 na terenie miasta. Na odwodnienie terenów przez które przebiega trasa miasto wydało 2 mln ze swojego budżetu. Na budowę autostrady A1 pomiędzy Gliwicami, a granicą państwa kolosalny nacisk wywierają władze powiatów przez które A1 będzie przebiegać. Dzięki władzom samorządowym budowa tego odcinka wkrótce ruszy. Podobnie władze bielska muszą pod budowę drogi przygotować tereny. Jeżali na skutek swojej niekompetencji nie wykupią terenów na czas to budowa zostanie wstrzymana, a władze zostaną obciążone spłatą kredytu z ISPA. Również z budową drogi ekspresowej Bielsko - Żywiec nie mogą sobie na skutek protestów mieszkańców poradzić. Tak więc nie wszystkiemu są winne władze z Katowic. Może uderzą się w swoje piersi urzędnicy Podbeskidzia i cytowany wyżej "podbeskidziak". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop Re: WYDATKI BUDŻETU MAŁOPOLSKIEGO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.02, 22:19 Najważniejsze skanseny w Małopolsce i w Polsce to : - Skansen w Wygiełzowie (gmina Babice Powiat Chrzanowski) - skansen w Zubrzycy Górnej 10 km od powiatu żywieckiego (ale jeszcze w woj.małopolskim) Ucz sie chłopie bo twa wiedza jest taka płytka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kryzys Re: WYDATKI BUDŻETU MAŁOPOLSKIEGO IP: localhost:* / 10.62.16.* 25.12.02, 18:53 Witam. to ja PRAWDZIWY Bastek zebyś znowu se nie pomylił. Skoro piszesz, że Małopolska jest krainą mlekiem i miodem płynąca, przeznaczająca najwięcej środków począwszy od dróg aż po skanseny, że w Małopolsce jest tak dobrze - to czemu zarazem jest tak źle. nie długo z twoich liczb okaże się że macie wyzszy poziom życia jak w Warszawie. Czemu wieksze inwestycje omijają Kraków (juz nie mówiąc o małych miastach)??? Czemu zarabiasz w woj. Śląskim??? czyżby w Małopolsce pojawiło sie bezrobocie????? Pokazałeś pikne kwoty ale czy one są prawdziwe???? Ale nie mnie to oceniać. Inwestycje drogowe wg ciebie są naprawdę imponujące wystarczy jechać przez wojewódeztwo Małopolskie by to zobaczyć, czy te imponujące kwoty, remonty itp. rzeczywiście się odbywają. Raczej nie. A jezeli się coś remontuje to np. z budżetu państwa lub funduszy UE. Ale rozumiem to bo każde województwo wasze tak jak nasze i inne ma problemy finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop MAŁOPOLSKA PIERSZA KLASA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.02, 14:18 kIEDY W B-bIAŁEJ BYŁ MARSZAŁEK ŚLASKI W Oświęcimskim Centrum Kultury marszałek województwa małopolskiego - Marek Nawara spotkał się z lokalnymi decydentami i przedsiębiorcami, by podsumować pierwszą kadencję samorządu województwa. Wcześniej uczestniczył w otwarciu Małopolskiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli mieszczącego się przy ul. Wyspiańskiego. - To był dla nas historyczny okres, bo po raz pierwszy budowaliśmy w kraju zręby władzy regionalnej - powiedział marszałek Nawara. - Zaczynaliśmy skromnie, bez szafek, krzeseł. A należało jak najszybciej wziąć się do opracowania strategii rozwoju Małopolski. W podobnej sytuacji były powiaty. Nawara stwierdził, że przez ostatnie cztery lata władze samorządowe województwa na ile mogły dbały o rozwój regionu, który nie stanowi monolitu i jest zróżnicowany, jeśli idzie o rozwój gospodarczy. Wyrównaniu szans służą pieniądze, które także dzięki wsparciu województwa przyczyniają się do poprawy poziom życia. - Sporo pieniędzy poszło na ochronę przeciwpowodziową - wyznał marszałek. Pochwalił włodarzy Brzeszcz i Libiąża za to, że najlepiej współpracowali z Urzędem Marszałkowskim, czego dowodem były i są wspólne inwestycje, jak np. budowa ronda w Jawiszowicach. W tym pochwalnym wystąpieniu znalazło się także nieco goryczy. Nawara wspomniał, że jedną z największych porażek było niepowołanie Oświęcimskiej Wyższej Szkoły Humanistycznej, choć część pieniędzy na ten cel zagwarantowano w kontrakcie wojewódzkim. Zabrakło jednak dobrej woli ze strony rządu www.malopolskie.pl/ Utrzymanie bezrobocia najniższego w kraju - to jeden z podstawowych celów rozpoczętej właśnie kadencji samorządu województwa, wyznaczony we wczorajszym exposé marszałka województwa małopolskiego Janusza Sepioła, wygłoszonym podczas sesji Sejmiku Województwa Małopolskiego. Według marszałka, za sukces będzie można uznać m.in.: powstanie teatru muzycznego i regionalnego dworca autobusowego w Krakowie, zakończenie budowy szpitali w Nowym Targu i onkologicznego w Tarnowie oraz uniknięcie bankructw szpitali, utworzenie wyższej szkoły w Oświęcimiu, wybudowanie mostu na Dunajcu i obwodnicy Starego Sącza. Janusz Sepioł przyznał, że te cele będzie można osiągnąć pod warunkiem zatrzymania tempa wzrostu zadłużenia i zachowania zdolności współfinansowania programów pomocowych. - O sukcesie będziemy mogli mówić, jeśli w ciągu tej kadencji Małopolska będzie się rozwijać dynamicznie i w sposób zrównoważony - podkreślił marszałek. Przedstawiając projekt przyszłorocznego budżetu województwa, Janusz Sepioł podkreślił, że Małopolska może liczyć na dodatkowe 120 - 130 mln zł z rezerw celowych budżetu państwa i środków pomocowych Unii Europejskiej; dziś dochody województwa szacowane są na 265,8 mln zł. Nowością w stosunku do poprzednich lat będzie próba pozyskania dodatkowych dochodów przede wszystkim nie poprzez kredyt, ale przez sprzedaż części mienia. Np. w przyszłym roku województwo planuje sprzedanie kamienicy przy ul. Koletek w Krakowie (gdzie dawniej mieściła się szkoła medyczna) i akcji Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego. Dzięki temu zadłużenie skumulowane województwa wzrośnie tylko o 2 mln zł - do 78 mln zł. (GEG) 10 grudnia 2002 serwis .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryzys Re: MAŁOPOLSKA PIERSZA KLASA IP: osz2:* / 10.62.16.* 28.12.02, 12:42 Pieknie napisane a w zasadzie przedstawione przez marszałka woj Małopolskiego. Ale szkoda, że tylko przedstawione bo w naszym kraju dużo jest pomysłów na suksces a rzadko cokolwiek wychodzi. Ale mniejsza o to. W woj śląskim tez dba się o ochronę szpitali, budowe dróg, rond, szpitali itp. Tak jest w szędzie. Co do bezrobocia to w Małopolsce o ile mi wiadomo nie jest najniższe a może się mylę??? O ile w Krakowie stopa bezrobocia jest niska o tyle w Oświęcimiu, Zatorze, Tarnowie (jezeli to jeszcze woj. małopolskie) czy Nowym Targu jest wysoka. A średnia jest tylko średnią. Dowód jeżeli miasto A ma 1% bezrobocia a miasto B 19% to srednia wychodzi 10%. A więc widzisz że śrendie nie są dobre. Mam rodzine w Nowym targu i z tego co się orientuje bo mówią tak to pracy nie ma i jak to się mówi - też psioczą na Kraków bo lepiej im było w woj. nowosądeckim. Bo była to mała lokalna ojczyzna. Więc tak różowo to u Was nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś