Dodaj do ulubionych

DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC?

04.12.02, 20:35
Odpowiecie pewnie, ze do swojego. Cieszyn, Wisla itd. oczywiscie do Slaska.
Jak myslicie, co wybralaby wiekszosc mieszkancow B-B i Zywca?
A co wy sami?
Obserwuj wątek
    • bog.honor.ojczyzna Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 05.12.02, 08:42

DO PODBESKIDZIA.
    • gooral.bb Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 05.12.02, 08:45
      historyczne_regiony napisał:

> Odpowiecie pewnie, ze do swojego. Cieszyn, Wisla itd. oczywiscie do Slaska.
      > Jak myslicie, co wybralaby wiekszosc mieszkancow B-B i Zywca?
      > A co wy sami?

Większość zapewne wybrałaby Małopolskę, widać to po sondach przeprowadzanych w
      internecie, tendencjach o których wspominała senator Staniszewska jak również w
      odczuciach mieszkańców nie tyle może zachęcanych ze strony Małopolski (bo
      takich działań nie ma) co odrzucanych i spychanych na margines przez wszelkie
      instytucje woj. śląskiego.
      • Gość: gucio Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.02, 10:07
        gooral.bb napisał:

> historyczne_regiony napisał:
        >
        > > Odpowiecie pewnie, ze do swojego. Cieszyn, Wisla itd. oczywiscie do Slaska
        > .
        > > Jak myslicie, co wybralaby wiekszosc mieszkancow B-B i Zywca?
        > > A co wy sami?
        >
        > Większość zapewne wybrałaby Małopolskę, widać to po sondach przeprowadzanych
        w
        > internecie, tendencjach o których wspominała senator Staniszewska jak również
        w
        >
        > odczuciach mieszkańców nie tyle może zachęcanych ze strony Małopolski (bo
        > takich działań nie ma) co odrzucanych i spychanych na margines przez wszelkie
        > instytucje woj. śląskiego.

Kolego! Jesteś rażąco tendencyjny. Póki co większość takich wypowiedzi
        (przynajmniej na tym formum)jest Twojego autorstwa.

nie wypowiadaj się za innych, tylko za siebie!

Każdy ma prawo do własnego zdania. Nikt Cię nie uprawnił do wypowiadania się w
        imieniu tzw. większości. Ja także Cię do tego nie upoważniłem.

Ja np. się z Tobą nie zgadzam. i nie życzę sobiwe, byś wypowiadał się w moim
        imieniu.

A co do dyskryminacji w woj. śląskim - to gruba przesada. nikt nikogo nie
        dyskryminuje. Myślę, że i w małopolskim za bardzo nikt by się tutejszymi
        terenami nie przejmował.Sam to zresztą potwierdzasz. Niestety, pech chce, że i
        dla Śląskiego i małopolskiego BB jest dalekim zakątkiem.
        Co do śląska i jego mieszkańców - to masz chyba jakies fobie.

Co do urzędów i ich wrogości wobec petena, to jest to że tak powiem tendencja
        wszechpolska. Pracuję w branży prawniczej i wiem, co piszę. BB. jest niestety
        potwierdzeniem reguły - nieprzyjazne urzędy, sądy, beznadziejni funkcjonariusze
        to nader częśte zjawisko.Nie zarzucaj więc tego innym.
        Żeby tu - w BB coś załatwić, najlepiej znać kogo trzeba. To jest norma.
        Najpierw myslisz, gdzie coś załatwić, a potem - czy kogoś tam znasz, żeby
        przepchnął Twoją sprawę. To niestety fakty. Żadne ISO w UM czy innej instytucji
        tego nie zmieniło. Ludzie z zewnątrz nie mają szans.

Pozdrawiam
        gucio
        • gooral.bb Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 05.12.02, 11:50
          kolego guciu, wypowiedzi spadochroniarzy ze śląska są identyczne z Twoimi i ja
          to doskonale rozumię, z tym że to o czym ty piszesz jest fikcją lub w
          najlepszym wypadku poglądem marginalnej części Bielska-Białej. Jeżeli tego nie
          widzisz to rozglądnij się. Co do statystyk to polecam statystyki na bielskim
          portalu www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=ankieta/sonda_hist.

Co do urzędów to nie jest to niestety tendencja ogólnopolska, to co nas boli to
          to co miałem okazję sam odczuć a jest związane z funduszami na rozwój
          w "strategii rozwoju woj. śląskiego", gdzie nasze dwa powiaty (bielsko,żywiec)
          są marginalizowane, a z b.dużych pieniędzy na rozwój nowoczesnych technologii
          nie dostaniemy złamanego grosza.
          • Gość: Sędzia Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: gate:* / 192.168.1.* 05.12.02, 17:12

Gooral naprawdę ty nie maszfobii ale obsesję!

Przykro mi z tego powodu ale tak jest, żadne inne opiniie oprócz Twoich
            "oświeceniowych" ( notabene typowych dla małomiasteczkowych oszołomów ) są nic
            nie warte.

Ostatni raz apeluje lepiej się dogadać niż burzyć wszystko i siać niezgodę co
            niestety czynisz kolego.

Pozdrawiam

Sędzia
            • Gość: guciu Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.visp.energis.pl 05.12.02, 20:25
              Gość portalu: Sędzia napisał(a):

>
              > Gooral naprawdę ty nie maszfobii ale obsesję!
              >
              > Przykro mi z tego powodu ale tak jest, żadne inne opiniie oprócz Twoich
              > "oświeceniowych" ( notabene typowych dla małomiasteczkowych oszołomów ) są
              nic
              > nie warte.
              >
              > Ostatni raz apeluje lepiej się dogadać niż burzyć wszystko i siać niezgodę co
              > niestety czynisz kolego.
              >
              > Pozdrawiam
              >
              > Sędzia

Popieram mojego przedmówcę.
              Guciu
          • Gość: guciu Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.visp.energis.pl 05.12.02, 21:31
            gooral.bb napisał:

> kolego guciu, wypowiedzi spadochroniarzy ze śląska są identyczne z Twoimi i
            ja
            > to doskonale rozumię, z tym że to o czym ty piszesz jest fikcją lub w
            > najlepszym wypadku poglądem marginalnej części Bielska-Białej. Jeżeli tego
            nie
            > widzisz to rozglądnij się. Co do statystyk to polecam statystyki na bielskim
            > portalu <a href="www.bielsko.biala.pl/index1.php3?
            nazwa=ankieta/sonda_hi
            > st."target="_blank">www.bielsko.biala.pl/index1.php3?
            nazwa=ankieta/sonda_hist.<
            > /a>
            >
            > Co do urzędów to nie jest to niestety tendencja ogólnopolska, to co nas boli
            to
            >
            > to co miałem okazję sam odczuć a jest związane z funduszami na rozwój
            > w "strategii rozwoju woj. śląskiego", gdzie nasze dwa powiaty
            (bielsko,żywiec)
            > są marginalizowane, a z b.dużych pieniędzy na rozwój nowoczesnych technologii
            > nie dostaniemy złamanego grosza.

Drogi Kolego!
            Ja też jestem "spadochroniarzem" ze Śląska. Wcale się z tym nie kryję.
            Tylko w przeciwieństwie do Ciebie, usiłuje na tym forum przekonać innych, że
            można zrobić coś dobrego, ale - tylko wspólnie i bez uprzedzeń.

Ja nie zaglądam nikomu do metryki. To robili inni. Mam nadzieje, że to nie sa
            Twoi idole...

Natomiast z moich rodzinnych stron bardzo cenię sobie to, że tzw. "pnioki" -
            czyli autochtoni na Śląsku - po pewnym okresie wzajemnej nieufności przyjęli "
            u siebie" i zaakceptowali inność przybyszów (tzw. goroli - nie ylić z
            Góralami!!!) z zewnątrz, których lość na śląsku - podobnie jak zresztą w BB.
            sięga 70%!!! Owszem były swary i kłótnie. Ale teraz wszyscy żyją wspólnie,
            żenią się między sobą i wzajemnie przejmują od siebie co piękniejsze zwyczaje.
            W moich rodzinnych stronach podział na hanysów i tzw. goroli jest już tylko
            czysto symboliczny i żartobliwy.
            Myslę, że jest to dobry model. Można by go zastosować i w Bielsku-Białej.
            Mieszkańcy BB. z czasem zaaklimatyzuja sie w nowej rzeczywistości i stwierdzą,
            ze nie jest tak źle, jak twierdzisz. Można żyć pod jednym dachemi z Hanysami i
            z Gorolami i z Zagłebiakami i z częstochowianami i z Góralami. Ta róznordność
            nas ubogaca. Szowinizm, jaki przebija z Twojej postawy jątrzy i niszczy. Można
            żyć razem, bez zaglądania do metryki i bez wzajemnych oskarżeń. I nie sa to
            puste hasła.

Poza tym problem "antyśląskości" oraz problem przynależności skupia się gównie
            w BB. Po śląskiej stronie powiatu bielskiego nikt nie ma wątpliwości , że żyje
            na Śląsku Cieszyńskim ( W epoce walki o podział administracyjny przy drodze
            bodajże w Jasienicy mieszkańcy - wbrew tezom Pani Senator Staniszewskiej -
            wywieśili wilki transparent - "Tu zawsze był i będzie Śląsk" ; poza tym
            mieszkańcy mówia piekna gwarą - bez wątpienia śląską, bo bez trudu mozna się z
            nimi "dogodać").

Jesetem ciekawy, kto ze Śląska cos złego Ci zrobił? skąd te złe uprzdzenia i
            stereotypy?
            skad tyle nienawiści?????

co do pieniędzy z woj. - subregion bielski jest jednym z 4 beneficjentów - obok
            ziemi rybnickiej, gliwickiej, częstochowskiej) . Trzeba wszystkich zadowolić.
            Poza tym, to naturalne, że gdzie sa pieniądze, tam jest silny lobbing i silne
            grupy interesu.
            Ponadto, czy nie zauważasz, że ogromnym sukcesem Bielska-B. jest fakt
            uwzględnienia tego subregionu w strategii rozwoju woj. Subregion ten obejmuje
            zaledwie 3 powiaty. Całe woj. ma ponad 30 powiatów. liczby mówia same za
            siebie. Nie mogą 2- 3 powiaty dyktować 27 pozostałym. To chyba jest logiczne.Na
            Górnym Śląsku jest 15 miast powyżej 100tys, w tym 5 powyżej 200tys. oraz 9
            powiatów ziemskich. Razem 4 mln ludzi!! Bielsko-B. ma 182tys.Róznica jest
            powalająca. Wydaje mi sie nawet, ze BB. uprawia całkiem niezły lobbing, o czym
            chociażby świadczy to, ze to tu utworzone zostanie Wojewódzkie Kolegium
            Skarbowe.
            tymczasem żadne ze Śląskich miast nie ma osrodka zamiejscowego UW, czy NBP, czy
            innych. A takie Zabrze, Bytom, Ruda Śl., czy Gliwice, nie domagają się jakiegoś
            specjalnego traktowania przez władze. Po prostu ich włodarze i mieszkańcy biora
            sie do roboty a nie biadolą na wszystko.
            Chyba więc najlepiej zakasać rękawy i iść w ślady pracowitych śląskich ziomków
            (oczywiście nie sugeruję innynm lenistwa (;-)))) ), a nie uskuteczniać
            szlacheckiche (czyli i małopolskie - bez urazy (;-))) ) wad i pieniactwa.

Poza tym, jako człowiek z zewnątrz, dostrzegam dziwna tendencję u niektórych
            bielszczan, do uważania, że Bielsko-Biała to pępek świata, ze to tu powinny
            spływać dotacje , i środki ze wszelkich programów pomocowych. Pamiętaj , że
            podatki płaci cały kraj i trzeba je równomiernie rozłożyć na regiony. Tak się
            składa, że Górny Śląsk jest co prawda skrawkiem 1/3 województwa, ale to tu żyje
            4 mln ludzi i to oni wytwarzają ponad 15% produktu narodowego. Dochody są tu
            znacznie wyższe niż średnia krajowa. tylko Warszawa zarabia więcej. Pozwól
            więc, by Ci, którzy te pieniądze wypracowali mogli też z nich korzystać.

Oczywiście, zdarzają się patologie - ale gdzie ich nie ma??? Czy uważasz, że
            np. Szpital wojewódzki - moloch, jakich mało był sensowną inwestycją? poszło na
            nią kilkaset milionów z budżetu. A opinię szpital ma bardzo kiepską. Po prostu
            jest to niereformowalny, chory moloch.

Co do urzędów, to powiem Ci, że na przykład bielski Krajowy Rejestr Sądowy, to
            przykład największej paranoi urzędowej.Po prostu tragedia. W Bielsku-B. trzeba
            ponad pół roku czekać na wpis spółki(i to przy poparciu kogo trzeba).Mój rekord
            to 13 miesięcy. Gubienie złożonych dokumentów jest na porzadku dziennym. No,
            ale ambicje miejscowe zostały (niestety jak się okazuje) zaspokojone.
            Tymczasem w Gliwicach, gdzie okręg bielski miał należeć - korespondencyjnie mam
            wpis w 2 tygodnie i to bez proszenia się...To są fakty!!! Sam sprawdziłem!!!

I co ty na to???????????????????????

Inne bielskie urzędy też nie świecą przykładem. Niekompetencja jest często
            porażająca. Większość urzędników nie zna w ogóle procedury administracyjnej i
            innych przepisów. NBP i UW też funcjonuja nie najlepiej. Pewne zachowania
            urzędów budzą watpliwości co do ich bezstronności. Poza tym, w BB mówi ię, ze
            lepiej znać jednego sędziego lub urzędnika niż tony przepisów.
            Prawnicy z innych okręgów mówią o bielskich sadach z politowaniem. I moim
            zdaniem ... mają rację...
            Dlaczego tak mówią? ano dletago, ze jak juz wspomniłem, w BB. nie mozna
            niczego "normalnie" zrobić. Wszystko trzeba "załatwiać" przez swoje zaufane
            osoby, bo inaczej sprawa ugrzęźnie gdzieś na (pod) czyimś biurkiem.
            Dlatego trudno tu sprawnie funkcjonować w branży doradczej. Z
            miejscowymi "załatwiaczami" ktoś nawet o dużej wiedzy, ale bez znjomości nie ma
            szans. ale tak chyba jest wszędzie....

powracając do wzjamnych relacji mieszkancy Beskidów - "hanysy" - to pojedź do
            Wisły, Szczyrku, Międzybrodzia, Ustronia i spytaj, z czego ( araczej - z kogo)
            ci ludzie żyją. ci ludzie nie sa szowinistami, jak Ty, bo nie mogą sobie na
            taki komfort pozwolić, chociażby ze względów finansowych. Poza tym, oni
            zetknęli sie ze zwykłymi ślązakami i wiedzą, że to nie żadne potwory ani
            bestie, tylko zwykli, mili, sympatyczni i weseli ludzie.

Chłopie - schowaj ciupagę i razem pracujmy dla dobra tej ziemi!!
            pozdrawiam

Guciu

• Gość: bastek Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: localhost:* / 10.62.16.* 05.12.02, 22:32
              Jasienicy mieszkańcy - wbrew tezom Pani Senator Staniszewskiej -
              wywieśili wilki transparent - "Tu zawsze był i będzie Śląsk" ; poza tym
              mieszkańcy mówia piekna gwarą - bez wątpienia śląską, bo bez trudu mozna się z
              nimi "dogodać").

Jesetem ciekawy, kto ze Śląska cos złego Ci zrobił? skąd te złe uprzdzenia i
              stereotypy?
              skad tyle nienawiści?????
              popieram gucia
            • albrecht1 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 09.12.02, 19:28
              Gość portalu: guciu napisał(a):

>
              > Co do urzędów, to powiem Ci, że na przykład bielski Krajowy Rejestr Sądowy,
              to
              > przykład największej paranoi urzędowej.Po prostu tragedia.
              > Inne bielskie urzędy też nie świecą przykładem. Niekompetencja jest często
              > porażająca. Większość urzędników nie zna w ogóle procedury administracyjnej i
              > innych przepisów. NBP i UW też funcjonuja nie najlepiej. Pewne zachowania
              > urzędów budzą watpliwości co do ich bezstronności. Poza tym, w BB mówi ię,
              ze
              > lepiej znać jednego sędziego lub urzędnika niż tony przepisów. >
              > Guciu

Widzę Gucio, ze masz podobne doswiadczenia. Pozostaje mi przyznac Ci, choc ze
              smutkiem, rację. Bielskie urzędy w wielu, zbyt wielu przypadkach mogą stanowić
              temat pracy jak nie powinien funkcjonować aparat administracyjny.
              Jesli masz ochotę wymienić doswiadczenia to zapraszam na priv. E-mail masz w
              mojej nazwie.
              Pzdr :)
      • Gość: BB2 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: localhost:* / 10.62.16.* 05.12.02, 22:14
        Twoja wypowiedź jest tendencyjna nie wiem dlaczego. Jakie są przypadki
        spychania na bok naszego miasta przez "Śląsk" ( na marginesie na którym
        przecież mieszkamy chyba że tego nie wiesz??) bo ja o żadnych przypadkach nie
        wiem. Nie wiem czy wiesz że inwestycje w mieście różnych firm zależą od
        poczynań władzy a ta u nas nie sprawuje się najlepiej od kilku lat. Po za tym
        co miałbyś z bycia w woj. Małopolskim bo tam wszystkie inwestycje idą do
        Krakowa.
        • Gość: Sędzia Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: gate:* / 192.168.1.* 06.12.02, 10:07

Podpisuję się pod wypowiedzią Gucia, szczególnie ostatni post jest bardzo cenny
          i wnosi wiele do dyskusji ( szczególnie dla małozorientowanych rozmówców).

Faktycznie ja osobiście tylko w Bielsku spotkałem sie z niechęcią.Całkiem
          inaczej jest w Szczyrku, Wiśle, Ustroniu itd.

Pozdrtawiam
          Sędzia
          • Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 06.12.02, 14:54
            Gość portalu: Sędzia napisał(a):

>
            > Podpisuję się pod wypowiedzią Gucia, szczególnie ostatni post jest bardzo
            cenny
            >
            > i wnosi wiele do dyskusji ( szczególnie dla małozorientowanych rozmówców).
            >
            > Faktycznie ja osobiście tylko w Bielsku spotkałem sie z niechęcią.Całkiem
            > inaczej jest w Szczyrku, Wiśle, Ustroniu itd.
            >
            > Pozdrtawiam

Jeżeli rzeczywiście spotykasz się w BB z niechęcią, to może wreszcie się wraz
            ze swoimi znajomymi Ślązakami zastanowisz się nad przyczyną tego stanu rzeczy?
            Gooral wyraża stanowisko sporej części mieszkańców Podbeskidzia i Bielska-
            Białej i nie można tego kwitować epitetami typu mania czy nienawiść. Jako
            człowiek inteligentny ( co wnoszę z twoich postów) mazs chyba świadomość że to
            nie jakaś zbiorowa histeria ale poważne zjawisko społeczne, które ma swoje
            przyczyny. Charakterystyczne, że jeśli ktoś próbuje te przyczyny opisać i
            nazwać, to nie spotyka się z rzeczową - niechby i ostrą - polemiką, lecz z
            epitetami lub lekceważeniem. A tak przy okazji: wejdż sobie na forum katowickie
            i przeczytaj co tam ludzie podający się za Ślązaków i piszący gwara wypisują na
            temat goroli, Polaków i Polski. Tam dopiero zobaczysz co to jest nienawiść i
            może sam się zaczniesz obawiać tego, co dla Podbeskidzia może oznaczać
            wtłaczanie na siłę w śląskie problemy i awantury. Pozdrawiam, jo
            > Sędzia
            • Gość: Sędzia Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: gate:* / 192.168.1.* 06.12.02, 15:43
              Widzisz kilka słó wyjasnienia :

Ja jestem Górnoślązakiem - choć w zasadzie można powiedzieć "krojcokiem" ( co
              oznacza że pochodzę z mieszanego małżeństwa)i tak się składa, że mam z jednej
              strony silne związki z Białą ( Małopolską a równierz Krakowem)) a z drugiej
              strony z Katowicami ( do 7 pokolenia tyle zdołałem ustalić).

>Jako
              człowiek inteligentny ( co wnoszę z twoich postów) mazs chyba świadomość że to
              nie jakaś zbiorowa histeria ale poważne zjawisko społeczne, które ma swoje
              przyczyny. Charakterystyczne, że jeśli ktoś próbuje te przyczyny opisać i
              nazwać, to nie spotyka się z rzeczową - niechby i ostrą - polemiką, lecz z
              epitetami lub lekceważeniem.
              >

I tu się nie mogę zgodzić :

- po pierwsze B-B zamieszkuje obecnie w 70 % tzw. "werbusy" ( tak sami ich
              nazywają moi znajomi z Bielska)
              Te osoby są tak samo nastawione ( duże uogólnienie)negatywnie w stosunku do
              Górnoślązaków jak i Górali Śląskich

- istnieje pewnien kompleks ( nie tylko B-B) miast nie będących dużymi
              metropoliami z różnych grup np. naukowej, kulturalnej, finansowej itp.
              I tak zauważyłem kompleks B-B ( moja prv. opinia)braku Uniwersytetu ("musimy
              jeżdzic do tych Katowic , itp.)
              Ten kompleks mają równiez np. Katowice w stosunku do Krakowa ( bo to
              Jagielonka, bo to miasto typowo inteligenckie)

- zwykłe zjawisko zazdrości wyższych do pewnego czasu profitów ogólnej liczby
              mieszkańców wynikających z faktów zarobków górniczych i profitów ( zapominając
              że górnicy na Śląsku to raptem 1/40 zawodowo czynnych mieszkańców)
              Przykłady - "Hanysy" wykupują nam działki, "Hanysy" zadeptują nam "Nasze" góry
              itp.

- zwykła wyniosłość dlaczego tam mają być centralne urzędy czy akurat tam ma
              być więcej połączeń kolejowych ( naprawdę i to słyszałem)dla tych ... ( łagodze
              - niedouczonych roboli)czy choćby koncertów w Spotku, gdy u nas tak pięknie a
              tam ....

Mógłym tak dalej ale podsumowanie.

Bardzo dużo Goroli mieszkających na Górnymśląsku i często decydująch o całym
              województwie nie czuje się mieszkańcami tej ziemi. ( Co z tego wynika wiadomo)A
              to oni są postrzegani jako Ślązacy.

Długoletnia dyskryminacja Ślązaków przez Goroli ( nie mylić z Góralami)za
              mówienie gwarą, pochodzenie, czy trwanie przy zwyczajach.

Tymczasem Ślązacy kochają Beskidy, to nie Ślązacy decydowali o pewnych
              fatalnych decyzjach w stosunku do Śląska Cieszyńskiego.

>A tak przy okazji: wejdż sobie na forum katowickie
              i przeczytaj co tam ludzie podający się za Ślązaków i piszący gwara wypisują na
              temat goroli, Polaków i Polski. Tam dopiero zobaczysz co to jest nienawiść i
              może sam się zaczniesz obawiać tego, co dla Podbeskidzia może oznaczać
              wtłaczanie na siłę w śląskie problemy i awantury.
              >

Znowu rozróżniaj Górnyśląsk od innych rejonów Śląska.
              Prawda jest taka , że Śląsk dużo wycierpiał od tzw. Polaków, którzy
              kwestionowali Polskość Ślązaków i dyskryminowała. Chcesz przykładów, tylko
              napisz, znam wiele ?!!

To przez to tylu Ślązaków ( często wnuków Powstańców)wyjechało do Niemiec.

Nie chcĄC ZANUDZAĆ BO O TYM KSIĄŻKĘ BY MOŻNA NAPISAĆ należy budować, siać a nie
              niszczyć i wypalać w sercach nienawiścią urazy.

Z zasobami naturalnymi i wykształconą kadra techniczną cały Śląsk powinnien być
              najbogadszym rejonem Polski mamy warunki rozwoju przemysłu cięzkiego (
              Górnyśląsk), rozwój przemysłu lekkiego i turystyki (Śląsk Cieszyński)

Trzeba propagować solidaryzm społeczny, ponownie apeluję budować wspólny
              dobrobyt całego Śląska.

Pozdrawiam
              Sędzia

• Gość: gucio Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.02, 16:25
                Brawa dla Sędziego!
                pozdrawiam serdecznie

Gucio - "Krojcok" ze Śląska
                • Gość: malop Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.02, 22:55
                  CaŁY Śląsk kończy się na Brynicy,Przemszy i Wiśle .
                  Oczywiście cały Śląsk powinien być razem i być solidarny.
                  Ale jak przykład Opola pokazuje ,ekspansywność Katowic jest chorobliwa
                  i oni nic z Katowicami nie chcą mieć wspólnego
                  Terez w małopolskiej częsci woj.śląskiego wszystko śląska nalepką próbuje
                  skleić .
                  A tak się nie da
                  • Gość: Wilym Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 08.12.02, 12:49
                    Temat nalepki juz byl walkowany, ale dobrze malop, ze go przywolales.
                    Zauwaz, ze to byl pomysl GW, anie jakiegos tajemneo lobby slaskiego dybiacego
                    na Zywiec i Malopolske.
                    Ja tej nalepki tez nie lubie i nie uzywam, bo chociaz jestem Slazakiem (a moze
                    wlasnie dlatego), nie utozsamiam sie z woj. slaskim.
                    pzdr
                • albrecht1 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 09.12.02, 19:31
                  Racja Sędzia, święte słowa.
              • Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 09.12.02, 13:23
                Sędzia, dobrze piszesz ale ja po prostu nie jestem ze Śląska tylko z
                Podbeskidzia, a konkretnie z Bielska-Białej. Co do solidaryzmu i dobrobytu
                pełna zgoda, ale moim punktem odniesienia pozostanie na szczeblu lokalnym
                Bielsko-Biała, na szczeblu regionalnym Podbeskidzie, a tak w ogóle to Polska.
                Punkty odniesienia dla moich znajomych Ślązaków, nawet tych sensownych, są po
                prostu inne. Nawet jak mówisz o Beskidach, to tak: góry w które się jeżdzi. A
                dla mnie to są góry w których się mieszka, i to jest zasadnicza różnica jeśli
                chodzi o pomysły np. w strategii rozwoju województwa. Ale boli mnie przede
                wszystkim stosunek Ślązaków do Polski: nie da sie tego zbyć twierdzeniem o
                doznanych krzywdach, bo takie rachunki każdy z nas mógłby wystawiać, Kaszubi i
                mieszkańcy Wołomina też, nie mówiąc o gościach z Lubelszczyzny. Moim zdaniem
                tak mocno poszliście w regionalizm i poczucie sląskiej odrębności, że
                zapomnieniu ulega poczucie polskości. A ja nie jestem żaden śląski góral, ja
                jestem polski góral, i jak mnie ktoś będzie za mocno przekonywał do śląskości,
                to się odwinę ciupaską.
                • Gość: józek Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: localhost:* / 10.62.16.* 10.12.02, 12:27
                  To przeczytaj se o góralach śląkich. wiem.onet.pl/wiem/00705f.html i
                  przeczytaj se dokońca. Na samym dole masz podział górali o którym jako
                  mieszkaniec BB powinieneś wiedzieć, chyba że nie jesteś rodowitym mieszkańcem
                  BB. Pozdrawiam z Jasienicy.
    • Gość: Merlin Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.elektron.pk.edu.pl 09.12.02, 13:47
      a propos banku PKO to przeczytajcie se w Kronice - wlasnie go maja likwidowac.

a tak w ogole to pozdrowienia od krojcoka z BB - ja mam bardzo tolerancyjnie
      nastawiona do BB, mieszkancow i calego regionu; zone z Zabrza.

jak to mawiaja na Slasku - kto czym gardzi - tym bedzie pokarany ;))))))))
      ja akurat moge powiedziec, ze to bardzo fajna "kara" miec taka Zonke
      *<:)
    • albrecht1 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 09.12.02, 19:10

> A co wy sami?

Chciałbym, żeby Bielsko należało do Śląska, tak jak od zawsze należy i było
      częścią prawdziwego górnosląskiego województwa, bez dodatków z innych regionów,
      tak jak jest w tej chwili.
      • Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 10.12.02, 09:24
        albrecht1 napisał:

>
        > .
        > > A co wy sami?
        >
        > Chciałbym, żeby Bielsko należało do Śląska, tak jak od zawsze należy i było
        > częścią prawdziwego górnosląskiego województwa, bez dodatków z innych
        regionów,

A ten swoje, Bielsko-i Bielsko. A co ty ..... z Białą, amputować? Czemu używasz
        nieprawidłowej nazwy miasta. Chyba tylko po to żeby uzasadnić swoje chore tezy.
        jak za Lenina: jeśli rzeczywistość nie zgadza się z moimi pomysłami, tym gorzej
        dla rzeczywistości.
        >
        >
        • Gość: Albrecht Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.12.02, 21:37
          Gość portalu: jo napisał(a):

> A ten swoje, Bielsko-i Bielsko. A co ty ..... z Białą, amputować? Czemu
          używasz
          >
          > nieprawidłowej nazwy miasta. Chyba tylko po to żeby uzasadnić swoje chore
          tezy.
          >
          > jak za Lenina: jeśli rzeczywistość nie zgadza się z moimi pomysłami, tym
          gorzej
          >
          > dla rzeczywistości.

Przesadzasz jo.
          Po pierwsze to moja opinia, własne zdanie. Nie musisz się z nim zgadzać.
          Po drugie nie napisałem nieprawdy. Bielsko leży na Sląsku.
          Po trzecie Biała to Malopolska, ale również część Bielska-Białej. Tyle, że w
          potocznej rozmowie zazwyczaj mówi się Bielsko i już. Chyba sam o tym wiesz.
          Po czwarte słabszy organizm miejski przyłączył się do silniejszego. Dlatego
          miasto nazywa się Bielsko-Biała, nie odwrotnie.
          • bog.honor.ojczyzna Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 11.12.02, 08:35
            Gość portalu: Albrecht napisał(a):

> Gość portalu: jo napisał(a):
            >
            > > A ten swoje, Bielsko-i Bielsko. A co ty ..... z Białą, amputować? Czemu
            > używasz
            > >
            > > nieprawidłowej nazwy miasta. Chyba tylko po to żeby uzasadnić swoje chore
            > tezy.
            > >
            > > jak za Lenina: jeśli rzeczywistość nie zgadza się z moimi pomysłami, tym
            > gorzej
            > >
            > > dla rzeczywistości.
            >
            >
            > Przesadzasz jo.
            > Po pierwsze to moja opinia, własne zdanie. Nie musisz się z nim zgadzać.
            > Po drugie nie napisałem nieprawdy. Bielsko leży na Sląsku.
            > Po trzecie Biała to Malopolska, ale również część Bielska-Białej. Tyle, że w
            > potocznej rozmowie zazwyczaj mówi się Bielsko i już. Chyba sam o tym wiesz.
            > Po czwarte słabszy organizm miejski przyłączył się do silniejszego. Dlatego
            > miasto nazywa się Bielsko-Biała, nie odwrotnie.

Nie chce pisać, że nie masz racji żeby Cię nie urazić napiszę, że mijasz się z
            prawdą. Stolica dużego kraju - niedaleko BB nazywa się Budapeszt. Wg Twojej
            teorii powinna nazywać się Peszt-Buda. Może słabsze organizmy nie powinny pisać?
          • Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 12.12.02, 10:25

>
            > używasz
            > >
            > > nieprawidłowej nazwy miasta. Chyba tylko po to żeby uzasadnić swoje chore
            > tezy.
            > >
            > > jak za Lenina: jeśli rzeczywistość nie zgadza się z moimi pomysłami, tym
            > gorzej
            > >
            > > dla rzeczywistości.
            >
            >
            > Przesadzasz jo.

Nie chodzi mi o Twoje poglądy, szanuję je, ale o fakty. Pisanie że Bielsko leży
            na Śląsku to typowa półprawda, taka jak wołanie Małopolanina że Biała Krakowska
            musi wrócić do Macierzy. Nie ma już miast:Bielsko i Biała Krakowska. Jest jedno
            miasto Bielsko-Biała, które - jeśli kierować się Waszą chorą logiką - powinno
            teraz zostać podzielone na pół i ze względów historycznych przestać istnieć.
            Dla kazdego bielszczanina to absurd! A jeśli nie postulujesz takiego absurdu,
            to czemu piszesz o Bielsku leżącym na Sląsku? Nie ma już takiego miasta!
            Jedynym realnym bytem jest BB, częściowo śląskie, częściowo małopolskie, w
            którym większość mieszkańców czuje się związana raczej z Podbeskidziem, bo
            tylko w tak rozumianym regionaliżmie nie musi wieść głupich sporów o to kto się
            urodził po której stronie Białki. Jeśli więc, Albrecht, chcesz BB zrozumieć,
            nie możesz amputować historii a nazwa BB jest właśnie częścia tej historii,
            najważniejszą może bo symbolicznie oddająca róznorodność tej ziemi i jej
            bogactwo. Pozdrawiam i zapraszam na Podbeskidzie, zostawiajcie tu nie tylko
            pieniądze ale i kawałek Waszego śląskiego serca.
            • malopolanin Jo 12.12.02, 12:41

> > miasto nazywa się Bielsko-Biała, nie odwrotnie.
              >
              > Nie chodzi mi o Twoje poglądy, szanuję je, ale o fakty. Pisanie że Bielsko
              leży
              >
              > na Śląsku to typowa półprawda, taka jak wołanie Małopolanina że Biała
              Krakowska
              >
              > musi wrócić do Macierzy...

Bardzo przepraszam, ale nie lubię, gdy ktoś mi przypisuje słowa, których nie
              wypowiedziałem. Nie nawoływałem do powrotu Białej do macierzy, jak określiłeś.
              Gdybyś uważniej czytał moje wypowiedzi to dowiedziałbyś się z nich,
              oczywistości które sam piszesz (że Bielsko i Biała to niepodważalnie jedno
              miasto) i jeśli miałaby nastąpić jakakolwiek korekta granic województw, to
              wpierw winni o tym zdecydować mieszkańcy miasta w drodze referendum. I zależnie
              od wyników CAŁE MIASTO Bielsko - Biała winno znaleźć się lub pozostać w
              określonym województwie.
              • Gość: jo Re: Jo IP: 217.96.34.* 13.12.02, 14:05
                malopolanin napisał:

>
                > > > miasto nazywa się Bielsko-Biała, nie odwrotnie.
                > >
                > > Nie chodzi mi o Twoje poglądy, szanuję je, ale o fakty. Pisanie że Bielsko
                >
                > leży
                > >
                > > na Śląsku to typowa półprawda, taka jak wołanie Małopolanina że Biała
                > Krakowska
                > >
                > > musi wrócić do Macierzy...
                >
                > Bardzo przepraszam, ale nie lubię, gdy ktoś mi przypisuje słowa, których nie
                > wypowiedziałem. Nie nawoływałem do powrotu Białej do macierzy, jak
                określiłeś.
                > Gdybyś uważniej czytał moje wypowiedzi to dowiedziałbyś się z nich,
                > oczywistości które sam piszesz (że Bielsko i Biała to niepodważalnie jedno
                > miasto) i jeśli miałaby nastąpić jakakolwiek korekta granic województw, to
                > wpierw winni o tym zdecydować mieszkańcy miasta w drodze referendum. I
                zależnie
                >
                > od wyników CAŁE MIASTO Bielsko - Biała winno znaleźć się lub pozostać w
                > określonym województwie.

Jasne, masz rację, pomimo że Twoje wypowiedzi często mnie irytują to tutaj
                przesadziłem wsadzając w twoje usta niewypowiedziane słowa. Zważ tylko, że to
                nie był cytat, lecz ilustracja pewnego sposobu myslenia i jako taka odnosi się
                do różnych postów, niemniej jeżeli cię uraziłem to przepraszam. Niech żyje
                piękne królewskie miasto Kraków!
                • malopolanin Re: Jo 16.12.02, 14:31

> Jasne, masz rację, pomimo że Twoje wypowiedzi często mnie irytują to tutaj
                  > przesadziłem wsadzając w twoje usta niewypowiedziane słowa. Zważ tylko, że to
                  > nie był cytat, lecz ilustracja pewnego sposobu myslenia i jako taka odnosi
                  się
                  > do różnych postów, niemniej jeżeli cię uraziłem to przepraszam. Niech żyje
                  > piękne królewskie miasto Kraków!

O urazie nie ma mowy, bo nie było jej przyczyny. Napisz tylko, co jest Twoim
                  zdaniem w moich wypowiedziach irytującego dla Ciebie, skoro generalnie w
                  sprawie Bielska - Białej trzymam Twoją linię.

Pozdrawiam

• albrecht1 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 12.12.02, 16:10

>
              > Nie chodzi mi o Twoje poglądy, szanuję je, ale o fakty. Pisanie że Bielsko
              leży
              >
              > na Śląsku to typowa półprawda, taka jak wołanie Małopolanina że Biała
              Krakowska
              >
              > musi wrócić do Macierzy. Nie ma już miast:Bielsko i Biała Krakowska. Jest
              jedno
              >
              > miasto Bielsko-Biała, które - jeśli kierować się Waszą chorą logiką - powinno
              > teraz zostać podzielone na pół i ze względów historycznych przestać istnieć.

Nie uwazam, że powinno zostac podzielone. Proces zrastania się dwóch miast był
              długi, kilkuwiekowy i stał się faktem. Nie zmienia to, faktu ze część tego
              rganizmu: Bielsko leży po śląskiej, a Biała galicyjskiej stronie. I jest to
              fakt. Wykorzystują go np. urzędy skarbowe. Pierwszy obsługuje stricte Bielsko
              czyli część miasta położoną na zachodnim brzegu rzeki, drugi urząd na ul. gen.
              Maczka część wschodnią, czyli Białą.
              A propos Białej, przyłączono do niej Lipnik, Hałcnów, Straconkę. Czy te nazwy
              dawnych miejscowości też, najlepiej urzędowo, mamy przestać uzywać, bo są
              częścią Bielska-Białej? W potocznym uzyciu są takie nazwy jak kościół na
              Leszczynach, czy w Starym Bielsku, albo w Aleksandrowicach.

> Dla kazdego bielszczanina to absurd! A jeśli nie postulujesz takiego absurdu,
              > to czemu piszesz o Bielsku leżącym na Sląsku? Nie ma już takiego miasta!
              > Jedynym realnym bytem jest BB, częściowo śląskie, częściowo małopolskie, w
              > którym większość mieszkańców czuje się związana raczej z Podbeskidziem,

Tragikomiczny jest rodowód Podbeskidzia. W latach 60 wymyslił go tow. Grudzień.
              Poczynania jego ekipy spowodowała wiele wynaturzeń i szkód. Jednym z tych
              efektów było wyburzenie podzamcza, likwidacja tramwajów, koszmarny nigdy nie
              dkończony "okrąglak" i właśnie zamazanie, wielowiekowych powiązań, granic i
              nazw etc. Paradoks polega także na tym, iż w założeniu Podbeskidzie było
              częścią Śląska położoną w rejonie Beskidu Śląskiego. Tak napisano o tym okresie
              w pracy autorów z Uniwersytetu Wrocławskiego "Historia Śląska" :"Ambicje
              odgrywania awangardy nowoczesności przywodziło aparatczyków Grudnia do decyzji
              skandalicznych, powodujących nieodwracalne szkody. Przykładów dostarczał
              barbarzyński stosunek do slaskich zabytków kultury materialnej. Na wyburzenie
              skazywane były historyczne obiekty z przełomu wieków XIX/XX, z lekceważeniem
              fachowej ekspertyzy."
              Sam piszesz, że miasto jest dwuczęściowe. Zawsze takie było formalnie i
              nieformalnie. Dlaczego ponad 100 lat temu mógł funkcjonować Bielsko-Bialski
              browar, czy też wspólna straż pożarna i nie trzeba było dodatkowo wymyślać
              nazwy "Podbeskidzie" czy innej. Gospodarczy organizm dwumiasta po zniesieniu
              granicy celnej miedzy Galicją i Śląskiem funkcjonował bez zarzutu.
              Co do amputacji historii, to raczej moi adwersarze starają się ją amputować. Bo
              jak inaczej rozumieć zaprzeczenia o przynależności, przynajmniej znacznej
              części miasta do śląskiego regionu? Dlaczego jak piszesz "amputują" historię i
              rzeczywistość pracownicy naukowi z Wrocławia jak wspomniani wyżej w "Historii
              Śląska", czy warszawscy i niemieccy w "Śląsk i Slązacy" wydanych w tym roku?
              Jesli tak, to gdzie można spotkać "Historię Podbeskidzia" ewentualnie jego
              dzieje wspólczesne?

• Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 13.12.02, 14:40
                Podtrzymuję to co napisałem wcześniej, nie podajesz zadnych nowych argumentów.
                Nie przekonuj mnie co do historii Bielska, bo tu nie ma sporu. Ale pamiętaj o
                historii Białej, bo to też część historii tego miasta. Mówienie o śląskości
                Bielska czy galicyjskości Białej ma sens tylko historyczny i używanie tych
                argumentów jako decydujących we współczesnych dyskusjach uważam za nadużycie
                intelektualne. Bielsko-Biała nie jest dziś ani śląskie ani małopolskie, albo i
                takie i takie, jesli wolisz. Przez ostatnie kilkadziesiąt lat powstało jakieś
                nowe poczucie wspólnoty i dziś nie jest ważne, czy to się wywodzi z PRl (co do
                oceny ekipy Grudnia to się zgadzam, ale zważ że dla bielszczan działalność jego
                ekipy to właśnie przykład śląskiej arogancji, bo bielszczan naprawdę nikt nie
                pytał czy wyburzać Podzamcze by górnikom przez środek miasta rzucić asfaltowy
                dywanik aż do Szczyrku) czy z III Rzeczypospolitej. Kilka pokoleń bielszczan
                identyfikuje się z tym pojęciem. I co zamierzasz z tym zrobić? Przecież to juz
                też kawałek naszej historii, której się nie da przekreślić: województwo
                bielskie, protesty przeciw przyłączeniu do Śląska, wczesniej Zarząd regionu
                Podbeskidzie NSZZ Solidarność, strajk na Podbeskidziu (nie na Śląsku)w 1981
                roku, diecezja bielsko-żywiecka z Zywcem, Ketami, Oświęcimiem i Cieszynem.
                Dlatego z Podbeskidziem nie ma co walczyć, ale trzeba sie zastanowić, czy nie
                jest to pojęcie najlepiej oddające sens naszej małej Ojczyzny, w której mogą
                się pomieścić i Ślązacy, i górale zza Żywca, i Małopolanie i
                tysiące "werbusów", którzy wrośli juz w tą ziemię. Zastanów się nad tym
                spokojnie, nic na tym przecież Twoja śląskość nie ucierpi. jo

ps. co do nazw dawnych miejscowości, np. Straconka czy Leszczyny.Są one częścią
                nazej tradycji, jak Bielsko i Biała. Moje dzieci dokładnie wiedzą że mieszkamy
                w Mikuszowicach Krakowskich, a nie Śląskich, ale nikt przy zdrowych zmysłach
                nie będzie twierdził że jedne od drugich różnią się kulturowo czy etnicznie, bo
                to się już dawno wszystko przemieszało. Szacunek dla historii - tak, ale też
                szacunek dla rzeczywistości, a ta jest na tyle skomplikowana, że nie jestem
                pewien czy naukowcy z Wrocławia są w stanie te skomplikowania dostrzec.
                • albrecht1 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 13.12.02, 20:52

>Przez ostatnie kilkadziesiąt lat powstało jakieś
                  > nowe poczucie wspólnoty i dziś nie jest ważne, czy to się wywodzi z PRl (co
                  do
                  > oceny ekipy Grudnia to się zgadzam, ale zważ że dla bielszczan działalność
                  jego
                  >
                  > ekipy to właśnie przykład śląskiej arogancji, bo bielszczan naprawdę nikt nie
                  > pytał czy wyburzać Podzamcze by górnikom przez środek miasta rzucić asfaltowy
                  > dywanik aż do Szczyrku) czy z III Rzeczypospolitej.
                  I to właśnie uwaza, za krzywdzące. Za PRL Ślązacy byli obywatelami II
                  kategorii. Wtedy i obecnie zarzucam się nam coś, czego nigdy nie zrobilismy.
                  Pan Grudzień i jemu podobni jak np. Antoni Kobielusz ówczesny włodarz Bielska-
                  Białej, zwany Antkiem Burzycielem, nie byli Ślązakami. Ale to nam przypisuje
                  się dewastacje regionu, w tym Bielskiej Starówki, tylko dlatego, że centrum
                  decyzyjne było w Katowicach. Mnie osobiście jako Ślązaka do dziś boli to co
                  zrobiono z Podzamczem, tramwajami i innnymi zabytkami naszego wspólnego miasta.
                  Górników też nikt nie pytał. Po prostu to zrobiono, a nam Ślazakom przypisano
                  etykietę kolonizatorów, choć w tym samym czasie czyniono z nas mniejszość we
                  własnym regionie.

>Kilka pokoleń bielszczan
                  > identyfikuje się z tym pojęciem. I co zamierzasz z tym zrobić?

Absolutnie nic. Nie mam zamiaru walczyć, czy siłą narzucać swoje poglądy. O ile
                  mogę zwracam uwagę na pewne fakty i nic ponadto. Ty widzisz Podbeskidzie, ja
                  pogranicze sląsko-małopolskie.
                  Co do reszty poglady mamy bardzo podobne.
                  Pozdrawiam. Udanego weekendu. Albrecht.
                  • albrecht1 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 13.12.02, 21:33
                    Dodam jeszcze głos Belfra sprzed niemal roku na tym forum, z którym
                    jednoznacznie się identyfikuję:

"Nieraz wystarczy przecież dobra, choćby współczesna, mapa i trochę rysunków
                    czy
                    fotografii, aby odczytać historię i charakter miasta, regionu czy całego kraju -
                    szczególnie w czasach, gdy ludzie nie bardzo interesują się sprawami ziemi,
                    którą zamieszkują. Teoretyzując - żeby pozbyć się Śląska z Bielska, najpierw
                    należy go dokładnie poznać, żeby wiedzieć, z czego chce się zrezygnować i co
                    wyrzucić, a następnie zastanowić, czy jest to naprawdę konieczne - bo jeśli
                    chodzi o niechęć do samej nazwy lub pewnego miasta średniej wielkości - to
                    chyba nie warto. Rok 1951 należy uważać jedynie za kolejny krok w integracji
                    dwóch miast, które ciążyły ku sobie od momentu powstania Białej i wychodzi na
                    to, że 50 lat to zbyt mało, żeby skończyć z odwoływaniem się do tego, co wg
                    jednych minęło bez śladu, a wg innych jest i ma się dobrze. Tym bardziej, że
                    zasadniczy wizerunek miasta od wojny nie zmienił się zbyt dużo - nowi
                    mieszkańcy pozostawili obraz miasta, taki, jaki tu zastali, gdyż widocznie
                    uznali, że nie ma potrzeby go zmieniać i wtopili się w ten - być może na
                    początku obcy dla niektórych- krajobraz idealnie. Dlatego stojąc na pl.
                    Chrobrego czy bielskim Rynku, trudno jest sobie wyobrazić, że mamy przed sobą
                    małopolskie miasto.
                    Hasło "Dwa regiony w jednym mieście" może być pomysłem na wypromowanie miasta,
                    jako wyjątkowego miejsca, o fascynującej przeszłości, wynikającej z położenia
                    na kulturowym pograniczu. Bo historia może być szansą na przyszłość.
                    Weźmy przykłady Łodzi czy krakowskiego Kazimierza - odwoływanie się do dorobku
                    byłych już mieszkańców zwiększyło zainteresowanie tymi miejscami.
                    Być może wprowadzona do szkół edukacja regionalna sprawi, że najmłodsze
                    pokolenie bardziej zainteresuje się losami ziemi, na której mieszkają,
                    rozbudzona zostanie ciekawość. Bo to naprawdę wyjątkowe miasto, ciągle jeszcze
                    w pewnych dziedzinach mało znane. Dlatego życzę mu ludzi, potrafiących wgłębić
                    się w jego tajemnice i odnaleźć atmosferę właściwą tylko temu jednemu miejscu -
                    na pewno obecną i dziś w murach starych domów, zaułkach, parkach i
                    cmentarzach...

I na koniec, to że dziś istnieje miasto o nazwie Bielsko-Biała nie znaczy, że
                    nie ma odrębności - w stolicy Węgier nikt dziś nie pomyli Budy z Pesztem, choć
                    już 150 lat są razem."

• Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 16.12.02, 12:42
                      Dzięki za przypomnienie mądrego głosu Belfra. Nigdy nie twierdziłem, że BB to
                      miasto małopolskie, ale też dlatego tak denerwują mnie te głosy że BB to miasto
                      śląskie. Jedno i drugie jest półprawdą, kaleczącą obraz tego miasta. Siła BB
                      leży właśnie w różnorodności i w spotkaniu różnych tradycji i kultur. Nie da
                      się tego nawet ograniczyć do śląskości i galicyjskości, bo gdzie wówczas
                      bielscy Niemcy (austriaccy a nie Prusacy), gdzie zasymilowani bielscy Żydzi
                      (zasymilowani w kulturze niemieckiej) lub ortodoksyjni Żydzi bialscy, gdzie
                      wpływy czeskie (Bielsko administracyjnie było przecież długo związane z Opawą).
                      Dobra edukacja regionalna mogłaby to wszystko wydobyć, ale - pisałem już tu
                      kiedyś o tym - na razie i władze wojewódzkie i media (przoduje w tym niestety
                      GW) - tak zachłysnęły się odradzającą się tożsamością górnośląską, że bez
                      refleksji nad długofalowymi skutkami próbują propagować tylko jeden
                      regionalizm: górnośląski. Takie są programy nauczania, takie są wytyczne do
                      różnych konkursów szkolnych, taka jest dość agresywna publicystyka
                      nieomylnych "śląskich" bożków typu Smolorz czy Kutz. Taka edukacja regionalna
                      nie pasuje do BB czy Zywca, nie mówiąc już o Częstochowie i wywołuje raczej
                      odruch buntu i niechęci. Po prostu jest odbierana podobnie jak na Śląsku przez
                      poprzednie lata namolne udowadnianie polskości wszystkiego co sie rusza. Do
                      tego dochodzi niebagatelny problem: coraz częściej następuje utożsamienie
                      śląskości z niemieckością, i to za przyczyną samych Ślązaków. Po raz kolejny
                      zachęcam do lektury postów na forum katowickim czy gliwickim: ile tam
                      nienawiści do Polski i Polaków, wyrażanych właśnie ze "śląskiej" pozycji. To
                      też jest fakt społeczny, który miłośnicy śląskości na naszym forum zdaja się
                      przemilczać (tak wygodniej?). Gdy na katowickim forum (po przeczytaniu
                      rynsztokowych ataków gwarą na Polskę) poprosiłem o wpisanie się tych Ślązaków,
                      którzy czują się Polakami, odezwały się dwie osoby, w tym jedna z Krakowa. Mam
                      wrażenie że ta tendencja narasta i z pewnością też wpływa na ostudzenie
                      sympatii prośląskich wśród mieszkańców BB czy Żywiecczyzny, którzy z tamtymi
                      nastrojami się nie identyfikują i nie chcą mieć z nimi nic wspólnego. Czy nie
                      dostrzegasz tego problemu, Albrecht?
                      • Gość: Sędzia Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: gate:* / 192.168.1.* 16.12.02, 15:34
                        Znów musze wtrącić swoje zdanko :

O tym, że nie zgadzam sie z Tobą (jo)co do przynalezności Bielska czy tworzenia
                        jakiegos woj. Podbeskidzkiego ( kolejny sztuczny twór - dlaczego Podhale nie
                        chce np.Podtatrza ? Bo wiedzą ze są Góralami ale Podhale lezy w Małopolsce
                        Południowej )o tym pewnie juz wiesz. Dlatego nie będę tego rozwijał, zreszta
                        juz dyskutowaliśmy. Pozostaje mi nadzieja że przynajmniej zechcesz
                        współpracować w ramach wspólnego województwa ( co na codzień czyni wiekle np.
                        firm z Bielska i Katowic)

Ale słówko co do :
                        >>
                        . Do
                        tego dochodzi niebagatelny problem: coraz częściej następuje utożsamienie
                        śląskości z niemieckością, i to za przyczyną samych Ślązaków. Po raz kolejny
                        zachęcam do lektury postów na forum katowickim czy gliwickim: ile tam
                        nienawiści do Polski i Polaków, wyrażanych właśnie ze "śląskiej" pozycji. To
                        też jest fakt społeczny, który miłośnicy śląskości na naszym forum zdaja się
                        przemilczać (tak wygodniej?). Gdy na katowickim forum (po przeczytaniu
                        rynsztokowych ataków gwarą na Polskę) poprosiłem o wpisanie się tych Ślązaków,
                        którzy czują się Polakami, odezwały się dwie osoby, w tym jedna z Krakowa. Mam
                        wrażenie że ta tendencja narasta i z pewnością też wpływa na ostudzenie
                        sympatii prośląskich wśród mieszkańców BB czy Żywiecczyzny, którzy z tamtymi
                        nastrojami się nie identyfikują i nie chcą mieć z nimi nic wspólnego. Czy nie
                        dostrzegasz tego problemu, Albrecht?

>>

Zaczynasz wchodzić na bardzo delikatny grunt - świadomości Narodowej

widzisz ( małe przypomnienie) z domu wiem że przed I wojną na Górnym Śląsku
                        rozmawiało sie w urzędzie po niemiecku, w kościele po łacienie ( ewentualnie po
                        polsku) a w domu po śląsku.

Wogle mało co uzywało sie języka polskiego, po I wojnie zaczeto w urzędach
                        mówic po polsku ( cały czas pamietało sie go ale wczesniej nie uzywało, mam na
                        dzieje że nie jest to zbyt zawiłe)i w domach zaczęto mówić po polsku-
                        faktycznie będąc trój języczni Ślązacy czuli się Polakami, ale

i tu własnie --ale-
                        • Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 17.12.02, 11:50
                          Drogi Sędzio!
                          1. Bardzo mi się nie podobają paniusie które przyjeżdżają (przyjeżdżały?) na
                          Śląsk by na siłę spolszczać Ślązaków. Mam nadzieję że te czasy już minęły. I
                          tak samo mam nadzieję że miną czasy Kutza, Smolorza i innych śląskich "paniuś"
                          które przyjeżdżają w moje rodzinne strony i na siłę usiłują ze mnie i moich
                          dzieci zrobić Ślązaków. Jeśli jesteś uczciwy, powinienes stanąć w mojej obronie
                          i polemizować z tymi głuptokami, tym bardziej że - takie mam wrażenie- znaczna
                          częśc tych "paniuś" z taką samą gorliwością dawniej spolszczała jak teraz
                          ześlązacza.
                          2. Cieszę się że objawiłeś się jako polski Ślązak. Rozejrzyj się jednak koło
                          siebie, poczytaj forum katowickie czy rybnickie, i sam sobie uczciwie odpowiedz
                          na pytanie jakie nastroje wśród Ślązaków dominują. Widzisz, mnie też Polska nie
                          rozpieszczała i moich bliskich, ale poczucie przynależności narodowej nie
                          polega na tym, że jestem Polakiem (Anglikiem, Niemcem)wtedy kiedy mi z tym
                          dobrze, ale że jestem nim na dobre i na złe.
                          3. Poczucie krzywdy, których doznali Ślązacy od Polaków jest realne, inna
                          sprawa, czy wszystkie krzywdy są realne czy wyimaginowane. Tak samo realne jest
                          poczucie, które miało kilka pokoleń moich bliskich: lepsze zaopatrzenie w
                          sklepach górniczych, lepsze kartki, nawet narty można było kupić tylko od
                          górników. To też rzeczywistość i pamięć milionów Polaków. A pielęgnowanie
                          poczucia krzywdy tylko wzmacnia kompleksy i stanowi podglebie do różnych
                          populistycznych ruchów politycznych, których początki na Śląsku już widać.
                          4. Dwa lata temu zmroziła mnie dyskusja o pomniku Piłsudskiego w Katowicach.
                          Padały pytania co też ten Piłsudski dla Śląska zrobił, że ma mieć pomnik.
                          Odpowiedż najczęstsza, że nic, a taki np. Ziętek Zoo, drogi, Wesołe miasteczko
                          itp. I nikt się nie zająknął o tym, kim ci dwaj byli nie dla Śląska, ale dla
                          Polski: jeden Naczelnik Państwa, twórca niepodległości, drugi oficer polityczny
                          komunistycznej armii. Tak jakby w Katowicach nie liczyły się zasługi dla Polski
                          (niech mu stawiają pomniki w Warszawie)ale tylko dla Katowic i Zabrza. Wtedy
                          naprawde sie wstydziłem, że mieszkam w województwie śląskim. Zaden "śląski"
                          autorytet się wówczas nie odezwał w obronie Piłsudskiego!
                          5. Dopóki nie zaczniesz używać prawidłowej i pełnej nazwy mojego miasta, czyli
                          Bielsko-Biała, nie będę cię traktował poważnie lecz tylko jak niedouczonego
                          śląskiego aroganta. W wypadku BB nazwa jest odzwierciedleniem historii,
                          różnorodności kulturowej a nawet etnicznej (niemieckie Bielsko i polska Biała),
                          także teraźniejszości tego miasta pogranicza. Amputując część nazwy amputujesz
                          więc część tożsamości regionalnej, wyrzucasz na śmietnik księdza
                          Stojałowskiego, spolszczonych Habsburgów którzy wspierali finansowo polskie
                          organizacje w Białej, konfederację barską której dowództwo mieściło się w
                          Białej, wymarsz do Legionów w 1914 roku z rynku w Białej, przejęcie władzy
                          przez Polaków w 1918 roku i podporządkowanie się Polskiej Komisji Likwidacyjnej
                          w Krakowie itp. Z taką wybiórczą pamięcią, która pamięta tylko śląskie epizody
                          i nie widzi różnicy między BB a Zabrzem czy innym Hindenburgiem, będę walczył
                          póki sił i zapału starczy. Jak trzeba będzie, to nie tylko w internecie.
                          6. Zachęcam do lektury książek o historii BB i Podbeskidzia, jeśli będziesz
                          chciał to podam ci pare tytułów.

Z góralskim pozdrowieniem , hej!
                          • Gość: Sędzia Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: gate:* / 192.168.1.* 18.12.02, 12:26
                            Drogo Jo !
                            )))
                            Drogi Sędzio!
                            1. Bardzo mi się nie podobają paniusie które przyjeżdżają (przyjeżdżały?) na
                            Śląsk by na siłę spolszczać Ślązaków. Mam nadzieję że te czasy już minęły. I
                            tak samo mam nadzieję że miną czasy Kutza, Smolorza i innych śląskich "paniuś"
                            które przyjeżdżają w moje rodzinne strony i na siłę usiłują ze mnie i moich
                            dzieci zrobić Ślązaków. Jeśli jesteś uczciwy, powinienes stanąć w mojej obronie
                            i polemizować z tymi głuptokami, tym bardziej że - takie mam wrażenie- znaczna
                            częśc tych "paniuś" z taką samą gorliwością dawniej spolszczała jak teraz
                            ześlązacza.

)))))

Zgadzam sie z Tobą , i nie chcę by Cie ktoś "ześlązaczał" - chyba chodzi Ci
                            chodzi o typowo "ześlązaczanie - Górnośląskie". Osobiście myslę poprostu, że
                            jeśli Twoje Góralskie zwyczaje wywodzą sie z Beskidu Śląskiego to jednak są to
                            zwyczaje Górali Śląskich ( którzy oczywiście sa Polakami - bys nie myslał że
                            wprowadzam jakiś nowy podział), jesli z Beskidu Żywieckiego to całkiem co
                            innego. Chcę poprostu powiedzieć, że Śląsk to nie tylko Górny Śląsk.Istnieje
                            grupa etniczna Górali Śląskich.

Ponadto osobiście o Kutzu mam jak najmniej pochlebne zdanie.

))))))))))
                            2. Cieszę się że objawiłeś się jako polski Ślązak. Rozejrzyj się jednak koło
                            siebie, poczytaj forum katowickie czy rybnickie, i sam sobie uczciwie odpowiedz
                            na pytanie jakie nastroje wśród Ślązaków dominują. Widzisz, mnie też Polska nie
                            rozpieszczała i moich bliskich, ale poczucie przynależności narodowej nie
                            polega na tym, że jestem Polakiem (Anglikiem, Niemcem)wtedy kiedy mi z tym
                            dobrze, ale że jestem nim na dobre i na złe.

))))))

Tu sprawa jest bardziej skomplikowana. Górny Śląsk miał juz autonomię ( nie
                            wykorzystaną w pełni.) Tu wg. mnie konkretnie chodzi o fakt rządów Warszawy na
                            Śląsku - w ramach kury znoszącej złote jajka ( tylko ta kura z tego nic nie ma)
                            Dużo ludzi sadzi więc że rzadząc sie sami ( Ślązacy a nie spadochroniarze)
                            więcej osiągniemy, bardziej radykalni chcieli by odciąć sie wogle od Warszawy
                            ale jak sam wiesz hasło Narodowości Śląskiej nie spotkało sie z szerszym
                            "uznaniem" Ślązaków. Prawdą jest, że pojęcie heimat powoli odradza się w
                            świadomości. Osobiście uważam to za objaw pozytywny gdyż Warszawka winna
                            jedynie sprawować władzę czysto centralną na modłę Waszyngtonu w Stanach a
                            Śląsk winien otrzymać uprawnienia równe Stanowi w USA lub chocby Landowi w
                            Niemczech.( to sprawa indywiualnej dokcepcji państwa wogóle)

)))))))))

3. Poczucie krzywdy, których doznali Ślązacy od Polaków jest realne, inna
                            sprawa, czy wszystkie krzywdy są realne czy wyimaginowane. Tak samo realne jest
                            poczucie, które miało kilka pokoleń moich bliskich: lepsze zaopatrzenie w
                            sklepach górniczych, lepsze kartki, nawet narty można było kupić tylko od
                            górników. To też rzeczywistość i pamięć milionów Polaków. A pielęgnowanie
                            poczucia krzywdy tylko wzmacnia kompleksy i stanowi podglebie do różnych
                            populistycznych ruchów politycznych, których początki na Śląsku już widać.
                            )))))))))))

I tu masz rację. Tylko czy to wina Ślązaków? przeciez nie każdy Ślązak jest
                            górnikiem i nie każdy górnik jest Ślązakiem ( śmiem twierdzić że obecnie 60 %
                            to ściągnięci Gorole z różnych byłych hoteli robotniczych ) Ponadto dużo np.
                            Górali z Żywieczczyzny równiez pracowała(cuje) w górnictwie - chocby w
                            Jastrzębiu. Ten zawód nie był zamknięty, przyjmowano kazdego.
                            Faktycznie jestem zdania że górnicy mieli zbyt duże przywileje ale to inna
                            sprawa.

Nie chodzi mi o pielęgnowanie krzywd! Chodzi o pamięć np. o Łambinowicach ! o
                            Ślązakach którzy jak mój wujek np. po ucieczce z Wermahtu do Andersa pod Monte
                            Casino znaleźli sie w PRL w więzieniu. Te krzywdy i niestety często pogarda tzw
                            "wykształconych" Polaków do jeszcze niedawno "robotniczego ludu Górnośląskiego"
                            spowodowała te nastroje ( tzw. "polaczkowie" przyjechali na Śląsk z
                            przeświadczeniem że będą cywilizować dziki, ciemny lud ).
                            Jak wiesz apeluje o współpracę pomimo róznic.
                            O współprace wśród mieszkańców wspólnego Heimatu.

))))))))

4. Dwa lata temu zmroziła mnie dyskusja o pomniku Piłsudskiego w Katowicach.
                            Padały pytania co też ten Piłsudski dla Śląska zrobił, że ma mieć pomnik.
                            Odpowiedż najczęstsza, że nic, a taki np. Ziętek Zoo, drogi, Wesołe miasteczko
                            itp. I nikt się nie zająknął o tym, kim ci dwaj byli nie dla Śląska, ale dla
                            Polski: jeden Naczelnik Państwa, twórca niepodległości, drugi oficer polityczny
                            komunistycznej armii. Tak jakby w Katowicach nie liczyły się zasługi dla Polski
                            (niech mu stawiają pomniki w Warszawie)ale tylko dla Katowic i Zabrza. Wtedy
                            naprawde sie wstydziłem, że mieszkam w województwie śląskim. Zaden "śląski"
                            autorytet się wówczas nie odezwał w obronie Piłsudskiego!
                            ))))))))))

I tu sie nie zgadzam. Dla Piłsudzkiego Śląsk był jak "paznokcie do przycięcia".
                            Polskie pułki stały za Brynicą gdy prosty lud Śląski krwawił w walce z Niemcami.
                            Nie mówię, że nie pomagano ale Piłsudzki wolał bic sie o Kresy niż pomóc nam.
                            Nie zapominaj kto więził i szykanował Korfantego. Kto nie dotrzymał uzgodnień z
                            Dyktatorem Powstań Śląskich !

Co do Ziętka to kontrowersyjna postać. Nie zapominaj że to przedwojenny
                            Sanacyjny działacz i burmistrz Radzionkowa. Fakt po wojnie komunista, ale
                            przedewszystkim dobry śląski gospodarz, który zawsze myslał o ludziach i
                            heimacie. Naprawdę jest to osoba zasłuzona dla całego Śląska równiez
                            Cieszyńskiego.

Dlatego nie dziw sie powściagliwością w stosunku do Piłsudzkiego.

))))))))))

5. Dopóki nie zaczniesz używać prawidłowej i pełnej nazwy mojego miasta, czyli
                            Bielsko-Biała, nie będę cię traktował poważnie lecz tylko jak niedouczonego
                            śląskiego aroganta. W wypadku BB nazwa jest odzwierciedleniem historii,
                            różnorodności kulturowej a nawet etnicznej (niemieckie Bielsko i polska Biała),
                            także teraźniejszości tego miasta pogranicza. Amputując część nazwy amputujesz
                            więc część tożsamości regionalnej, wyrzucasz na śmietnik księdza
                            Stojałowskiego, spolszczonych Habsburgów którzy wspierali finansowo polskie
                            organizacje w Białej, konfederację barską której dowództwo mieściło się w
                            Białej, wymarsz do Legionów w 1914 roku z rynku w Białej, przejęcie władzy
                            przez Polaków w 1918 roku i podporządkowanie się Polskiej Komisji Likwidacyjnej
                            w Krakowie itp. Z taką wybiórczą pamięcią, która pamięta tylko śląskie epizody
                            i nie widzi różnicy między BB a Zabrzem czy innym Hindenburgiem, będę walczył
                            póki sił i zapału starczy. Jak trzeba będzie, to nie tylko w internecie.
                            6. Zachęcam do lektury książek o historii BB i Podbeskidzia, jeśli będziesz
                            chciał to podam ci pare tytułów.
                            ))))))))))

Nie amputuje nazwy Bielsko - Biała, tylko prościej jest używać nazwy Bielsko (
                            krótka). Ok jesli chcesz mogę pisać B-B ( zawsze pamiętam o Białej).

Co do książek o historii B-B to czytałem kilka a pare mam w domu ( nie
                            zapominaj że mam powiązania rodzinne z Małopolska i Białą).

Nikt a napewno nie ja, chce odbierać Ci kultury i dorobku mieszkańców Beskidów.
                            Chciałbym podkreslic tylko że Beskid Śląski jest częścia Śląska Cieszyńskiego
                            czyli całego Śląska ( co nie oznacza że jest częścia Górnego Śląska - który też
                            jest częścia Śląska)
                            Co do Beskidu Żywieckiego to całkiem inna historia.

Ponadto Górnoślązacy nie tylko jada w Beskidy na narty. Prowadzimy również
                            bardzo orzywione kontakty gospodarcze pomiedzy firmami. Bielscy ( może być
                            Bielsko - Bialscy :-)) adwokaci obsługuja katowickie firmy a katowicy radcowie
                            pracuja w Spółkach w Cieszynie czy B-B. Sa równiez aktywności kulturalne. Choć
                            oczywiście mozna więcej ( do tego zachęcam).

Dlatego ja osobiście uważam że powinniśmy zamiast kłócić się czy wręcz nie
                            lubić zacząć współpracować!!! I wreszcie "pogodzić sie" ( bez urazów), sa
                            ważniejsze problemy niz ta niechęć!!!!

))))))))

Z góralskim pozdrowieniem , hej!
                            )))))))))

Wierz mi że chcę rozwijającego sie nie tylko B- B ale całych Beskidów !!!!

Rów
                        • malopolanin Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 17.12.02, 20:32

Dziwię się Sędzio, że lekką ręką proponujesz współpracę we wspólnym
                          województwie. Skoro obszar Bielska - Białej i Żywca został przydzielony do
                          województwa śląskiego wbrew woli znacznej ilości mieszkańców, to trudno, byś
                          teraz wymagał kooperacji od ludzi, którzy z tym regionem się nie identyfikują.
                          Myślisz, że po fali protestów wszystko ucichło i można już przejść do porządku
                          dziennego?
                          Gdyby ówcześni parlamentarzyści choć spytali się mieszkaców, z kim chcą grać.
                          Tymczasem do dziś zostały w uszach choćby wypowiedzi pana K., który Ślązakiem
                          zostaje zawsze podczas kolejnych wyborów parlamentarnych. A nawet to nie
                          przeszkadza mu w uzasadnianiu śląskości ziem, które takowymi nie są. W tym
                          kontekście dobrze zilustrował wspomnianego pana ówczesny senator O. z BB:
                          (wersja przybliżona): " Pan K. niech lepiej wraca filmy kręcić" ( to a propos
                          jego wypowiedzi o tym, że Bielsko - Biała - nie mylić z Bielskiem - od zawsze
                          należała do Śląska).
                          Nawet jeśli ludzie przestaną głośno wyrażać głosy niezadowolenia, to i tak
                          integracja będzie tylko pozorna, gdyż po cichu będą myśleć zupełnie co innego.

Co do świadomości narodowej Ślązaków - nie do mnie należy ocena tworzenia się
                          grup narodowych. Jest to proces dynamiczny. Przypomną tylko, że jeszcze w
                          międzywojniu endecja uparcia zaprzeczała istnieniu narodowości ukraińskiej i
                          białoruskiej. Cześć z nich uważa się za osobny naród, część za Polaków, część
                          za Niemców i to trzeba uszanować. Znów dygresja : podobne podziały istnieją np.
                          wśród grup górali ruskich: część Łemków uważa się za Ukraińców, część za osobny
                          naród.
                          Łemkowie - Ukraińcy mają swój Związek Łemkowski Łemkowie - narodowcy -
                          Stowarzyszenie Łemków.
                          • Gość: bastek Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: localhost:* / 10.62.16.* 18.12.02, 17:03
                            kolego Małopolaninie. Idź pisać na swoje forum w Krakowie, Nowym Targu,
                            Krynicy, Oświęcimia itp. Zostaw te Ziemie w spokoju i mieszkańców tu
                            mieszkających. Przestań skłucać i siać nie nawiść. Podczas reformy
                            administracyjnej mieszkańcy Jasienicy miejscowości obok Bielska-Białej
                            manifestowali swoją śląskość różnymi transparentami z napisami "nie chcemy do
                            Małopolski bo jesteśmy Ślązakami" itp. Podobnie jest z rodowitymi
                            mieszkańcasmi historycznego Bielska. Inaczej sprawa wtglądała w historycznej
                            Białej. A obecnie w związku że w Bielsku-Białej większość jest mieszkańców
                            dawnego Bielska dlatego B-B jest w woj Śląskim. Ludzie przyjezdni którzy
                            mieszkają w B-B i nie są rodowitymi mieszkańcami mają różńe zdanie i ich
                            zdanie niepowinno się liczyć z uwagi dlatego, że nie znają tego terenu i jego
                            historii. Przykład: wiesz czym jest Klimczok??? Napewno wiesz. A wiesz z
                            jakiej gwary pochodzi nazwa tej góry odpowiem ci: Śląskiej.Wpisz sobie na
                            onecie i wyszukaj tam w encyklopedii hasło górale. Tam pisze coś co ci troche
                            rozjaśni umysł. po za tym Bielsko-Biała leży na terenie Śląska Cieszyńkiego.
                            Dlatego przestań wypisywać brednie. A jak jesteś niby małopolaninem z Bielsk-
                            Białej to nie zabieraj głosu na forum bo historii swoimi wywodami nie
                            zmienisz!!!. Pozdrawiam prawdziwych i rodowitych mieszkańców nie tylko
                            historycznego Bielska ale także mieszkańców obecnego Bielska-Białej. Nie dajmy
                            sie skłócić ludziom którzy chcą naszej niezgody. Hej
                            • malopolanin Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 18.12.02, 19:29
                              Gość portalu: bastek napisał(a):

> kolego Małopolaninie. Idź pisać na swoje forum w Krakowie, Nowym Targu,
                              > Krynicy, Oświęcimia itp. Zostaw te Ziemie w spokoju i mieszkańców tu
                              > mieszkających. Przestań skłucać i siać nie nawiść. Podczas reformy
                              > administracyjnej mieszkańcy Jasienicy miejscowości obok Bielska-Białej
                              > manifestowali swoją śląskość różnymi transparentami z napisami "nie chcemy do
                              > Małopolski bo jesteśmy Ślązakami" itp. Podobnie jest z rodowitymi
                              > mieszkańcasmi historycznego Bielska. Inaczej sprawa wtglądała w historycznej
                              > Białej. A obecnie w związku że w Bielsku-Białej większość jest mieszkańców
                              > dawnego Bielska dlatego B-B jest w woj Śląskim. Ludzie przyjezdni którzy
                              > mieszkają w B-B i nie są rodowitymi mieszkańcami mają różńe zdanie i ich
                              > zdanie niepowinno się liczyć z uwagi dlatego, że nie znają tego terenu i jego
                              > historii. Przykład: wiesz czym jest Klimczok??? Napewno wiesz. A wiesz z
                              > jakiej gwary pochodzi nazwa tej góry odpowiem ci: Śląskiej.Wpisz sobie na
                              > onecie i wyszukaj tam w encyklopedii hasło górale. Tam pisze coś co ci troche
                              > rozjaśni umysł. po za tym Bielsko-Biała leży na terenie Śląska
                              Cieszyńkiego.
                              > Dlatego przestań wypisywać brednie. A jak jesteś niby małopolaninem z Bielsk-
                              > Białej to nie zabieraj głosu na forum bo historii swoimi wywodami nie
                              > zmienisz!!!. Pozdrawiam prawdziwych i rodowitych mieszkańców nie tylko
                              > historycznego Bielska ale także mieszkańców obecnego Bielska-Białej. Nie
                              dajmy
                              > sie skłócić ludziom którzy chcą naszej niezgody. Hej

Na początek radzę poznać podstawowe zasady ortograficzne. Tak wykształcony
                              człowiek jak Ty nie powinien mylić "ó" z "u".
                              Mam prawo wypowiadać się na tym forum tak samo jak każdy inny- jest ono
                              ogólnodostępne. Chcesz pogadać sam - załóż forum prywatne. Ciekawe ile osób
                              zechce z Tobą tam rozmawiać. Idąc za Twoją logiką z wypowiedzi musieliby
                              zrezygnować forumowicze np. z Katowic i Gliwic i Ty - podajesz się za
                              mieszkańca Wisły, więc masz swoje forum Cieszyn. Czasem jednak jesteś
                              mieszkańcem Cieszyna, Jasienicy itd. Taki charakterystyczny IP, błędy
                              ortograficzne i zawiść, połączone z pseudoukładnością ( patrz forum Żywiec) -
                              tych trzech cech z pewnością nie ma żadna osoba na świecie poza Tobą. Nie
                              zmieniał więc bez przerwy nicka.

Co do treści merytorycznej Twojej wypowiedzi - nie mamy o czym rozmawiać.
                              Człowiek, który wbrew faktom zaprzecza, że np. Częstochowa i Radom to
                              historyczna Małopolska ( czytałem odpowiednie fora) z pewnością bardzo mało wie
                              też o Śląsku ( o ile stąd pochodzisz, może następnym razem podasz inną
                              miejscowość).

• Gość: bastek Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: localhost:* / 10.62.16.* 20.12.02, 13:49
                                Jestem tym prawdziwym Bastkiem a nie jednym z wielu podających się za bastka
                                co może cie zdziwić. Tak samo jak w przypadku twojego nicku jest wiele osób
                                podpisujących się jako "małopolanin". Chyba to tez cie nie dziwi. Więc nie
                                ubliżaj mi bo ja nie pisze ze zmieniasz nicki (na podstawie ilus osób
                                podpisujących się nickiem małopolanin. pozatym kolekcjonujesz IP że tak
                                wszystkow wiesz???
                                Wyrażać swoje stanowisko możesz bo tego ci nikt nie zabronii. Ale nie skłócaj
                                tutaj mieszkających ludzi. Bo nawetnie wiem czy na tych terenach kiedykolwiek
                                byłeś. A jak byłeś to chyba palcem po mapie. polecam ci też satre historyczne
                                mapy terenu Górnego Śląska. A może one są niekorzystne dla ciebie i wolisz ich
                                unikać??
                                Nie zmieniam miejsca zamieszkania jak sygerujesz. Nie pisał też że mieszkam w
                                Jasienicy czy innych miastach.
                                Co do małopolskiego Radomia to mnie nie przekonasz i sam przestan siebie
                                oszukiwać. Wiesz dlaxzego??? Już ci mówie: o ile w państwie Wiślan był o tyle
                                w Małopolsce nie. Bo to powinieneś wiedzieć: Kraj Wiślan to nie to samo co
                                Małopolska. Jedź do Radomia i najpierw zobacz co ma tamtejsza kultura i
                                tradycja wspólnego z Małopolską. Podpowiem ci nic wspólnego nieznajdziesz.
                                (chyba nawet tam nigdy nie byłeś bo jakbyś był to bys wiedział). Po drugie
                                zapytaj się tamtejszych mieszkańców gdzie mieszkają: czy na Mazowszu czy w
                                Małopolsce??? Jak powiesz im tą drugą możliwość: Małopolska - to cie wyśmieją,
                                wyśmiewją i jeszcze raz wyśmieją.
                                Aha twoja pisownia też niczego sobie!!!!!!!!!!!!!!
                                pozdrawiam - prawdziwy bastek
                                • malop ====RADOM A MAŁOPOLSKA ================== 20.12.02, 20:29
                                  1000R - DIECEZJA KRAKOWSKA
                                  XII wiek - ziemia sandomierska (MAŁOPOLSKA)
                                  XIII wiek - Ziemia sandomierska (MAŁOPOLSKA)- DIECEZJA KRAKOWSKA
                                  XVI WIEK - Ziemia sandomierska (MAŁOPOLSKA)
                                  XV WIEK - Ziemia sandomierska (MAŁOPOLSKA)
                                  1600 - WOJ.SANDOMIERSKIE (MAŁOPOLSKA)
                                  XVII WIEK - - WOJ.SANDOMIERSKIE (MAŁOPOLSKA)
                                  1795 - GALICJA ZACHODNIA (MAŁOPOLSKA)
                                  1809 - KS.WARSZAWSKIE (MAŁOPOLSKA)
                                  do 1975 woj.kieleckie (MAŁOPOLSKA)
                                  1975-1998- WOJ.RADOMSKIE (MAŁOPOLSKA)

ALEŻ TEN RADOM TO MAZOWSZE Z KRWI I KOŚCI !!!!!

OTO HISTORIA RADOMIA
                                  N iewiele osób wie, że w miejscu dzisiejszego RADOMIA już przed IX wiekiem
                                  istniała osada rolnicza. Zachowało się wczesnośredniowieczne grodzisko
                                  Piotrówka z nasypem ziemnym o wysokości 6 m. W obrębie dawnych murów obronnych
                                  znajduje się Stare Miasto ze średniowiecznym rozplanowaniem ulic. We wczesnym
                                  średniowieczu był to gród obronny, wzmiankowany w dokumentach z 1154-1155
                                  (pierwsza pisana wzmianka o Radomiu w bulli papieża Hadriana IV). W pobliżu
                                  grodu, u przeprawy przez rzekę Mleczną powstała osada targowa. Do połowy XIII
                                  w. siedziba kasztelana. Prawdopodobnie na początku XIV w. osada otrzymała prawa
                                  miejskie z nadania Władysława I Łokietka. Od XIV w. starostwo niegrodowe i
                                  stolica powiatu. Przechodzący tędy szlak handlowy z Wielkopolski i Śląska na
                                  Ruś i Litwę sprzyjał szybkiemu rozwojowi miasta. W 1360 roku król Kazimierz III
                                  Wielki wydał przywilej lokacyjny dla Nowego miasta Radomia(Radom otrzymuje
                                  prawa Magdeburskie)Także w tym roku zaczęto budować zabytkowy dzisiaj kościół
                                  św.Jana (Farny).W 1383 na sejmie w Radomiu obrano Jadwigę, córkę Ludwika,
                                  królową Polski. Zamek goszczący w swoich salach wielu dostojników, był miejscem
                                  wydarzeń o wielkiej skali to tu Jagiełło zatrzymywał się przed łowami w
                                  puszczach pod radomskich, w 1389 roku doszło do spotkania królowej Jadwigi z
                                  Władysławem Jagiełłą oraz Barbary Radziwiłłówny i Zygmunta Augusta. W 1401
                                  zawarto unię radomsko - wileńską deklarującą zjednoczenie z Litwą (pierwsza
                                  unia z Litwą). Miasto rozbudowano i otoczono murami obronnymi. W XV w.
                                  rozwijało się tkactwo, za panowania Zygmunta III Wazy wybudowano sukiennice. W
                                  mieście osiedlano sprowadzanych z Niemiec rzemieślników.W 1468 roku jako
                                  piętnasty z kolei zostaje ufundowany przez Kazimierza Jagielończyka Klasztor
                                  Bernardynów. Położony zgodnie z przepisami poza murami miejskimi. Budowa
                                  klasztoru przebiegała w kilku fazach ,a ostatecznie została ukończona w 1514
                                  roku. W 1481 w Radomiu zamieszkał drugi syn Kazimierza Jagielończyka, królewicz
                                  Kazimierz (obecny patron miasta), który pod nieobecność przebywającego na
                                  Litwie ojca sprawował stąd rządy w Koronie Za Jagiellonów odbywały się w
                                  Radomiu niektóre sejmy koronne. W roku 1489 Wielki Mistrz Zakonu Krzyżackiego
                                  Jan von Treffen złożył w Radomiu hołd królowi polskiemu a w 1505 uchwalono tu
                                  Konstytucję "Nihil Novi", znacznie ograniczającą władzę królewską oraz Statuty
                                  Łaskiego. W 1564 według przeprowadzonej lustracji miasto liczyło 1800 osób, 180
                                  domów, 14 jatek, 2 łaźnie i 2 młyny. W XVII i XVIII w. znaczenie Radomia nadal
                                  rosło, tutaj m.in. odbywały się w latach 1613-1763 rozprawy Koronnego Trybunału
                                  Skarbowego. Na początku XVII wieku nastąpił dla Radomia niekorzystny
                                  okres ,najpierw w 1625 miasto wyniszczyła wielka zaraza ,w 1628 wielki pożar
                                  strawił drewnianą zabudowę miasta oszczędzając jedynie 80 domów 1655 roku Radom
                                  został opanowany przez Szwedów. Karol Gustaw zamieszkał w domu Gąski a Radom
                                  uczynił siedzibą głównych sił zbrojnych Szwecji. Po niepowodzeniach wojennych
                                  najeźdźcy opuszczając miasto zrabowali je ,spalili zamek i wiele budynków. W
                                  wyniku czego w Radomiu pozostało 35 domów i 395 jedynie mieszkańców. Pomimo
                                  spustoszeń miasto podnosiło się z upadku. Systematycznie rozwijało się
                                  rzemiosło wzrastała liczba ludności.Przejawem aspiracji mieszkańców były
                                  uwieńczone sukcesem, starania o uruchomienie w Radomiu Kolegium Pijarów.
                                  Rozpoczęło ono działalnośćw roku 1684. Pierwsi zakonnicy przybyli do Radomia w
                                  1682 roku. Jednak dopiero 1737-1756 stworzono staraniem ówczesnego rektora
                                  szkół radomskich ks. Antoniego Konarskiego prowadzono budowę kościoła. W 1763
                                  przeniesiony zostaje Trybunał Koronny do Warszawy, Radom liczy 1370 mieszkańców
                                  i 137 budynków. Karol Radziwiłł w 1767 roku zawiązuje w Radomiu konfederację
                                  reakcyjnej magnaterii i szlachty, uznającą carycę Katarzynę II gwarantem
                                  ustroju Rzeczypospolitej. W 1787 Stanisław August Poniatowski powołuje w
                                  Radomiu Komisje Dobrego Pożądku. Po trzecim rozbiorze Polski Radom dostał się
                                  pod okupację austryjacką. W dniu 6 listopada 1795 roku wkroczyły tu wojsk
                                  cesarskie ,zabierając na cele wojskowe wiele budynków przykościelnych ,w nowym
                                  kościele Wniebowstąpienia NPM i kościele św.Wacława urządzają magazyny.
                                  Klasztor pobenedyktanski zamieniajš na lazaret wojskowy. Czternastoletnie
                                  panowanie Austryjaków zakończyła wojna w 1808 roku. Radom zostaje wyzwolony 3
                                  Lipca, w ten dzień do Radomia wkroczyła dywizja gen. Henryka Dąbrowskiego.
                                  Nazajutrz przybył ze sztabem wódz naczelny wojsk Księstwa Warszawskiego książe
                                  Józef Poniatowski. W ostatecznym wyniku wojny Radom z tzw. Galicją Zachodnią
                                  został przyłączony do Księstwa Warszawskiego. Od tej chwili datuje się pierwszy
                                  po latach upadku awans miasta. Radom staje się stolicą departamentu, siedzibą
                                  prefekta, siedzibą okręgu wojskowego, sądowego i naukowego. Pierwszy spis
                                  ludności przeprowadzony w 1811 roku wykazał 2550 mieszkańców. Po przegranej
                                  Napoleona na Wschodzie i wycofaniu się wojsk francuskich upadło Księstwo
                                  Warszawskie. Powstałe w 1815 Królestwo Kongresowe znalazło się pod panowaniem
                                  carów.5 lipca 1825 roku rozpoczęto budowę według planu Antoniego Carazziego
                                  gmach Komisji Wojewódzkiej. Miasto nadal rozwiało i unowocześniało się, przy
                                  ulicy Lubelskiej powstała nowa zabudowa wzrastała także liczba mieszkańców w
                                  1827 roku Radom liczył 4300 mieszkańców. W 1885 przez miasto została
                                  przeprowadzona linia kolejowa Dęblin - Dąbrowa Górnicza co znacznie
                                  przyspieszyło rozbudowę miasta zwłaszcza w pobliżu dworca, którego budynek do
                                  dzisiaj zachował pierwotny kształt. W 1887 roku Radom posiadał: 26.906
                                  mieszkańców, 50 zakładów przemysłowych, które zatrudniały 1143 robotników, 2
                                  kościoły parafialne, 2 cerkwie prawosławne, kościół ewangelicki, synagogę,
                                  szpital św. Kazimierza i szpital żydowski. Sąd okręgowy a przy nim więzienie,
                                  Sąd pokoju, 3 sędziów śledczych, 6 rejentów, 13 adwokatów i 4 komorników.
                                  Miasto posiadało również 34 ulice, 5 placów, 2 ogrody, 480 domów przeważnie
                                  murowanych. W połowie XIX stulecia Radom stał się centrum przemysłowo-handlowym
                                  z rosnącym znaczeniem przemysłu garbarskiego, spożywczego i mineralnego.
                                  Wybudowano zakłady o bardzo różnym profilu produkcyjnym: hutę szkła, odlewnię
                                  żeliwa, fabrykę mebli giętych, fabrykę wyrobów ogniotrwałych. W 1901 została
                                  wybudowana jedna z największych w Królestwie Polskim elektrownia. W latach 1905-
                                  1906 Radom staje się jednym z ważniejszych ośrodków ruchu robotniczego i walk
                                  rewolucyjnych. Na terenie miasta miły miejsce strajki i demonstracje
                                  antycarskie, dochodziło do zamachów bombowych na dostojników carskich. Po
                                  odzyskaniu niepodległości w roku 1918 miasto przeżywa swój rozkwit. Włączenie
                                  do COP-u (Centralny Okręg Przemysłowy) skutkuje powstaniem nowoczesnej fabryki
                                  broni zwanej Państwową Wytwórnią Broni dla pracowników tejże fabryki wybudowano
                                  osiedle Planty. Również wtedy powstały zakłady telefonów, współpracujące ze
                                  szwedzkim "Ericssonem", fabryki drzewne oraz wytwórnia papierosów Polskiego
                                  Monopolu Tytoniowego. W 1935 roku została otwarta linia kolejowa łącząca Radom
                                  z Warszawą. W 1938 miasto osiągneło liczbę 90 tysięcy mieszkańców. Lata
                                  dynamicznego rozwoju przerwał wybuch II wojny światowej. W okresie wojny Radom
                                  był siedzibą gubernatora dystryktu radomskiego Generalnej Guberni latach 1940-
                                  45 w wyniku masowych egzekucji,
                            • zywy63 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 19.12.02, 14:53
                              Bastek, to nie jest sposób na rozmowę: odsyłanie rozmówcy na inne forum. badź
                              choc trochę dobrze wychowany, a jak sie nie zgadzasz to podaj swoje argumenty.
                              (No i fakt: z ortografia nie za dobrze).
                              Pozdrawiam.
                            • Gość: jo Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 217.96.34.* 20.12.02, 11:54
                              Bastek, posługujesz się epitetami i nieprawdą (historycznie Śląsk Cieszyński
                              kończy się na Białce, dlatego pisanie o tym że BB leży na Śląsku Cieszyńskim
                              jest typowa półprawdą, gorszą czasem od kłamstwa). Niestety, będąc rdzennym
                              bielszczaninem, a przy tym absolutnie nie Ślązakiem, uważam że to właśnie Twoje
                              wypowiedzi są jątrzące. Przy tym wypowiadasz się w imieniu bielszczan, a widać
                              że tego miasta nie znasz i nie rozumiesz (pisanie o tym, że większośc
                              mieszkańców BB to dawni mieszkańcy Bielska i dlatego jest to śląskie miasto
                              świadczy o Twojej niewiedzy). Nie zgadzam sie również z Tobą, że tzw. nowi
                              bielszczanie, nie wywodzący się z dawnej tradycji śląskiej (tak naprawde raczej
                              niemieckiej) lub galicyjskiej nie powinni być brani pod uwagę. Ile lat trzeba
                              Twoim zdaniem mieszkać w BB by uzyskać prawo głosu: przeciez to we współczesnym
                              świecie jakiś absurd. Nowi ludzie wrośli w to miasto, niektórzy oddali mu całe
                              życie zawodowe i mają z pewnością większe prawo do zabierania głosu w tej
                              sprawie niż Ty. Nie wyrzucaj więc nikogo z naszego forum, nie dziel ludzi na
                              lepszych i gorszych z powodu pochodzenia. Zgadzam się natomiast, że areną
                              historycznych sporów śląsko-małopolskich powinno być jakieś specjalne forum, bo
                              bielszcan to chyba niewiele obchodzi. Oni po prostu nie są ani na Śląsku, ani w
                              Małopolsce, tylko u siebie i byłoby dobrze gdybyscie to uszanowali.
                              • Gość: batsek Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: localhost:* / 10.62.16.* 20.12.02, 14:02
                                Nie posługuje się epitetami, pisałem o HISTORYCZNYM (dawnym) Bielsku i
                                HISTORYCZNEJ Białej. - to musisz przeczytać dokładniej. Odnisłem się też do
                                dzisiejszego Bielska-Białej - ja nie obrażam ludzi przyjezdnych bo takowi są w
                                każdymi mieście, za sugerowałem, że często tak jest, tak jak W Gdańsku,
                                Poznaniu, w Warszawie,czy Krakowie, że ludzie przyjedzni nie zawsze znają
                                tradycję swojego miasta (oczywiście nie wszyscy)a często na temat niej się
                                wypowiadają, ale znowu podkreślam słowo NIEWSZYSCY. i chyba się z tym
                                zgodzisz.
                              • Gość: Sędzia Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: gate:* / 192.168.1.* 20.12.02, 16:01

>>>>>>

Zgadzam się natomiast, że areną
                                historycznych sporów śląsko-małopolskich powinno być jakieś specjalne forum, bo
                                bielszcan to chyba niewiele obchodzi. Oni po prostu nie są ani na Śląsku, ani w
                                Małopolsce, tylko u siebie i byłoby dobrze gdybyscie to uszanowali.

>>>>>>

Szanuje to że jestes u siebie i każdy normalny człowiek to uszanuje.( na
                                marginesie ja bardzo często jestem w Bielsku - białej w ciagu tygodnia )

Ale ciągłe zmierzanie do sztucznego tworzenia czegoś co ma byc woj.
                                Podbeskidzkim jest zbyteczne i szkodliwe.

Każdy z Nas wie jaki jest kontekst historyczny tych Ziem i nie ma o czym mówić.

Natomiast chęć budowania jakiegoś woj. Podbeskidzkiego jest nieporozumieniem,
                                nie ma czegoś takiego jak Rejon Podbeskidzia w rozumieniu etniczno -
                                regionalnym. Taki termin istnieje i to w duzym przybliżeniu jako termin
                                powiedzmy geograficzny jak np. Pogórze Bieszczadzkie ( ale nikt nie chce woj.
                                Podbieszczadzkiego)

Z uwagi na to, że w chwili obecnej nie ma mozliwości ( i było by to szkodliwe)
                                dzielenie ziem na styku Śląska Cieszyńskiego i Małopolski jedynym sensownym
                                wyjściem jest rozwój w ramach woj. Ślaskiego i nikt nie kaze robic z kogoś
                                Górnoslązaka z tego powodu.

Nalezy rozwijać swoją kulturę ( która notabene wchodzi wg. mnie do szerszej
                                kultury Śląskiej)w ramach własnie woj. Śląskiego.

Tworzenie Podbeskidzia jest tak samo sztuczne jak stworzenie nazwy Opolszczyzna
                                ( cos takiego nie istnieje )tak jak twierzdenie że Zagłębie powinno byc w
                                Małopolsce. Zagłębie na tyle zintegrowało sie z Historycznym Ślaskiem ( ze co
                                prawda nigdy Śląskiem nie będzie) to jedyny sensowny jego rozwój jest w ramach
                                woj. Śląskiego.

Wracając do sztucznych nazw to Opolszczyzna jest tego przykładem . Ziemie
                                Ślaskie nazwane Opolszczyzną przez Korfantego jako ziemie zakreslone tzw. linia
                                jego imienia okreslającą zakres roszczeń polskich w stosunku do Ziem Śląskich w
                                stosunku do Niemiec przed II woj. św .

Obecnie termin podchwycony przez lokalnych polityków i mniejszość niemiecka.

Nalezy dążyc do jednoczenia, wygaszać konflikty i tworzyc jedna kulturę w
                                wielokulturowym województwie mającym jedne korzenie historyczne i tylko jedna
                                sensowna drogę rozwoju.

Dlatego pozostaję w nadzieji że stosunek niektórych mieszkańców Bielka - Białej
                                zmieni sie na pozytywny w stosunku do swoich kamratów ( czy jak wolisz
                                współbraci)

Pozdrawiam

Sędzia
                                • zywy63 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 20.12.02, 19:02
                                  Zgodzisz się jednak Sędzio, że w woj. małopolskim Bielsko-Biała byłoby drugim
                                  (po Krakowie) lub może trzecim (po Krakowie i Tarnowie)miastem województwa, a w
                                  śląskim jest jednak piątym kołem u wozu. Popatrz proszę do budzetu woj.
                                  ślaskiego na alokację geograficzną srodków i na to samo do budzetu
                                  małopolskiego. To Ci da dużo do myślenia.
                                  Pozdrawiam i Wesołych Świąt!
          • zywy63 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 19.12.02, 14:42

> używasz nieprawidłowej nazwy miasta. Chyba tylko po to żeby uzasadnić swoje
            chore tezy. jak za Lenina: jeśli rzeczywistość nie zgadza się z moimi
            pomysłami, tym gorzej dla rzeczywistości.
            >
            >
            > Przesadzasz jo.

No może, może Albrechcie: ALE RATUSZ JEST W BIAŁEJ!!!
            Pozdrawiam
      • Gość: BESKID MAŁOPOLSKA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.02, 21:17
        albrecht1 napisał:

>
        > .
        > > A co wy sami?
        >
        > Chciałbym, żeby Bielsko należało do Śląska, tak jak od zawsze należy i było
        > częścią prawdziwego górnosląskiego województwa, bez dodatków z innych
        regionów,
        >
        > tak jak jest w tej chwili.

Chciałbym, żeby Bielsko-Biała należała do Małopolski, tak jak od zawsze było
        odczucie mieszkańców i była
        częścią prawdziwego małopolskiego , bez dodatków z innych regionów,
        tak jak jest w tej chwili w woj śląskim.

• Gość: Albrecht Re: MAŁOPOLSKA IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.12.02, 21:42
          Gość portalu: BESKID napisał(a):

> Chciałbym, żeby Bielsko-Biała należała do Małopolski, tak jak od zawsze było
          > odczucie mieszkańców.

:))) Dobry żart "od zawsze". Najpierw napisz na nowo historię tego miasta.
          Niestety bez przekłamań się nie obejdzie. Tylko proszę nie wysadzaj w powietrze
          muzeum okregowego.
          • Gość: beskid Re: MAŁOPOLSKA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.02, 22:53
            XII wiek - powstanie grodziska w Starym Bielsku.
            koniec XIII wieku - lokacja Bielska.
            1312 - Bielsko po raz pierwszy wymienione zostało w dokumencie.
            1315 - stało się miastem granicznym Księstwa Cieszyńskiego i Oświęcimskiego.
            1327 - przyłączenie księstwa cieszyńskiego wraz z Bielskiem do Czech.
            1457 - rzeka Biała stała się granicą między Polską i Czechami.
            1489 - mieszczanie uzyskali potwierdzenie wszystkich przywilejów oraz prawo
            zakładania ogrodów i wznoszenia zabudowań na terenach poza murami zamku.
            1521 - otrzymali wraz z podarowanym browarem książęcym prawo propinacji, czyli
            wyrobu i sprzedaży alkoholi.
            1526 - Bielsko wraz z całym Śląskiem znalazło się pod panowaniem Habsburgów,
            rzeka Biała odtąd stała się granicą między Polską i Austrią.
            1548 - powstanie cechu sukienników w Bielsku.
            1564 - pierwsza historyczna wzmianka o osadzie Biała.
            1572 - sprzedano Bielsko wraz z okolicami właścicielowi śląskiej Pszczyny
            Karolowi von Promnitz, który wobec trudności finansowych odstąpił je już w 1582
            roku magnatowi śląskiemu Adamowi Schaffgotschowi. Ten z kolei sprzedał Bielsko
            w 1591 roku węgierskiemu magnatowi Janowi Sunneghowi. Ród Sunneghów władał
            Bielskiem przez 132 lata, dbając o rozwój miasta i rzemiosła. Na przełomie XVII
            i XVIII wieku Bielsko stało się najważniejszym ośrodkiem rzemieślniczym Śląska
            Cieszyńskiego.
            1613 - Biała została wydzielona z Lipnika jako samodzielna gmina.
            1660 - król Jan Kazimierz nadaje sukiennikom bielskim przywilej handlu wyrobami
            w Polsce.
            1723 - z rąk króla Augusta II Mocnego Biała otrzymała prawa miejskie.
            1752 - właścicielami miasta została rodzina Sułkowskich.
            1772 - w wyniku I rozbioru Polski miasto znalazło się w granicach Austrii
            wchodząc w skład prowincji - Galicji.
            1784 - zniesienie granicy celnej na Białej oraz uruchomieniu szosy "cesarskiej"
            do Lwowa, Biała wkroczyła na drogę pomyślnego rozwoju.
            1806 - sprowadzono do Bielska pierwsze maszyny włókiennicze, wkrótce zaczęły
            powstawać fabryki, wyposażone w najnowsze zdobycze techniki.
            1820-1850 - miasto rozbudowało się, wznosząc szereg okazałych budynków z
            gmachem ratusza na czele.
            1855 - otwarcie pierwszej linii kolejowej.
            1872 - pierwszy strajk robotniczy.
            1898 - otwarcie szkoły polskiej w Bielsku.
            1902 - powstanie Domu Narodowego w Bielsku.
            1918 - Powrót Bielska i Białej do Polski.
            1928-1930 - opanowanie władz miejskich przez większość polską.
            1939 - wcielenie Bielska z Białą do III Rzeszy w wyniku agresji hitlerowskiej.
            1945 - wyzwolenie miasta przez Armię Czerwoną.
            1951 - połączenie Bielska i Białej w jedno Miasto.
            1972 - utworzenie Fabryki Samochodów Małolitrażowych.
            1975 - powstanie województwa bielskiego.
            1977 - włączenie do miasta sąsiednich gmin wiejskich (Hałcnów, Komorowice,
            Stare Bielsko, Straconka, Wapienica).
            1997 - likwidacja województwa bielskiego - odtąd Bielsko-Biała w województwie
            śląskim.

• Gość: kumak.23 Re: MAŁOPOLSKA IP: *.rudzka.com.pl / *.rudzka.com.pl 11.12.02, 13:32
              Pozwole sobie cos napisać z uwagi na ciekawą dyskusje. Osobiscie uważam,że tak
              skutecznie podzielony po wojnie organizm sląski powinien być złączony w jedną
              całość ze stolicą we Wrocławiu. Moim zdaniem sytuacja uległaby poprawie gdyby
              sześć regionów w ramach państwa polskiego posiadało pełną autonomie,
              samodzielność,a co za tym idzie - własne podatki, pieniadze,decyzje itd,itd.
              Wszystko w tym kraju jest centarlizowane, a jak wiadomo z centrali nie zawsze
              widzą albo chca widzieć to co chcielibyśmy, zeby zobaczyli - to proste tak jak
              z zakładem państwowym i prywatnym.Ktos tam wcześniej napisał,że Opole zrobiło
              wszystko,zeby nie zostać połączone z Górnym Śląskiem. A może spojrzcie na to
              inaczej - protest Urzędu wojewódzkiego w tym mieście inspirowany przez opozycje
              w tamtym czasie SLD. O co chodzi nie trzeba wyjaśniac co ???. Do tego dochodzi
              mniejszość niemiecka - kalkulowali,że w większym województwie dostana mniej
              kasy. Dzisiaj mają kłopoty z akceptacją swoich poczynań w Bonn - nie dziwie
              się. Historyczny Górny Śląsk to region od zawsze ze stolicą w Opolu. Obecny
              kształt naszego Śląska to twórczość radosna.
              Jeżeli chodzi o Bielsko - lubie Was, ale i na siłe z nikogo nie robiłbym
              Ślązaka. Po prostu Bielsko ma tradycje i historie śląską, obecne powiązania
              gospodarcze o których dosyć fajnie pisali poprzednicy i tyle.
              To tylko zabawa, ale w przypadku gdyby kiedys doszło do nowego podziału
              administarcyjnego zróbcie sobie referendum, gdzie chcecie należeć, jego wyniki
              na Śląsku na pewno zostałyby zaakceptowane.
              Ktoś inny napisał,ze na Śląsku cały czas mają pretensje do Polski nie wiadomo o
              co ?? Nie widać w Bielsku co sie dzieje w tym kraju ??? Wszystko jest w
              porządku ??? w mysl hasła -"Jakos to będzie" oraz "Nie ma winnych"
              W przeszłości na Śląsku było troche inaczej i ludzie do tej pory o tym
              pamietają, do tego dochodzi pewna odrębność kulturowa,obyczajowa i dlatego te
              nastroje regionalne są silniejsze.

Kumak
              • Gość: beskid Re: MAŁOPOLSKA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.02, 17:52
                ucxynny.w.interia.pl/
              • Gość: jo Re: MAŁOPOLSKA IP: 217.96.34.* 12.12.02, 09:33
                Czy naprawdę każdemu Ślązakowi trzeba powtarzać, że nie ma jakiegoś mitycznego
                Bielska które leży na Śląsku, tylko od 50 lat jest miasto Bielsko-Biała,
                złożone z historycznie niemieckiego Bielska i galicyjskiej Białej, a
                zamieszkałe przez ludzi w większości nie poczuwających się do żadnych
                kulturowych i etnicznych związków ze śląskością? Kumak dołączył do tych którzy
                zauważaja tylko pół BB, pół historii, pół tradycji i na tej bazie formułują
                swoje mądre sądy. Wiesz jak u nas nazywają ludzi którzy na podstawie półprawdy
                i pół-wiedzy zabierają głos: półgłówki. A Bielsko-Biała leży na Podbeskidziu,
                czyli w subregionie pogranicznym między Śląskiem a Małopolską, kulturowo
                mieszanym ( i to jest siłą a nie słabością). Tylko Podbeskidzie daje nam szansę
                że u siebie będą się tu czuć zarówno Ślązacy, górale (cieszyńscy i żywieccy),
                Małopolanie i cała reszta "werbusów", którzy też utożsamiają się z ta piękną
                zeimią.
                • Gość: kumak Re:Do obywatela JO IP: *.rudzka.com.pl / *.rudzka.com.pl 12.12.02, 11:01
                  Nikogo nie obrażam stwierdzeniami typu "półgłówek" w odróżnieniu od ciebie.
                  Myśląc twoimi kategoriami uważam, że ty również poslugujesz sie półprawdą.
                  Napisałeś ,że od 50 lat jest miasto Bielsko-Biała - to jest dopiero "pół
                  prawdy" Coś było równiez chyba "przed" - prawda?.
                  I na tej wiedzy ja i podobni mi wcześniej twierdzą,że Bielsko posiada pewne
                  zwiazki z historycznym Śląskiem. Założe sie,że gdybym napisał Bielsko - Biała
                  posiada zwiazki ze Sląskiem odezwał by sie ktoś z teorią, żebym odwalił sie od
                  Białej ???? - przypuszczam,że byłbys to może ty.
                  Ponadto to nie są żadne moje "mądre sądy" tylko dyskusja - przeczytaj uwaznie
                  moją wiadomość - napisałem, ze Was lubie i z nikogo nie chce robic na siłe
                  Ślązaka. Przypuszczam,że sympatie w twoje krainie byłyby rozłożone po równo na
                  Małopolske i Śląsk. Nie zapominaj,że wymyslaniem nam od półgłówków niczego nie
                  załatwisz - zalecałbym współprace, zrozumienie, wzajemne poszanowanie, rozmowy -
                  Pamietaj również ,że przyjeżdżamy do Was na wypoczynek i wspólnie odnosimy z
                  tego korzyść. Jeżeli nie bezpośrednio ty to w przełożeniu pośrednim na pewno.
                  Moze to złapiesz kiedyś.
                  Na temat Podbeskidzia mam inne zdanie - równiez ktoś wczesniej napisał,że teraz
                  wszyscy sie łączą, w mysl wspólnej Europy itd., itd. a ty się chcesz wydzielać
                  rzucąjc populistyczne "Tylko Podbeskidzie daje nam szanse........
                  Wchodze w twój mózg i wołam: tylko Zabrze i Gliwice gwarantuja nam dobrobyt.

Kumak
                  • Gość: beskid Re:Do obywatela JO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.02, 17:49
                    wam
                  • Gość: jo Re:Do obywatela JO IP: 217.96.34.* 13.12.02, 15:03
                    Gość portalu: kumak napisał(a):

> Nikogo nie obrażam stwierdzeniami typu "półgłówek" w odróżnieniu od ciebie.
                    > Myśląc twoimi kategoriami uważam, że ty również poslugujesz sie półprawdą.
                    > Napisałeś ,że od 50 lat jest miasto Bielsko-Biała - to jest dopiero "pół
                    > prawdy" Coś było równiez chyba "przed" - prawda?.
                    > I na tej wiedzy ja i podobni mi wcześniej twierdzą,że Bielsko posiada pewne
                    > zwiazki z historycznym Śląskiem. Założe sie,że gdybym napisał Bielsko - Biała
                    > posiada zwiazki ze Sląskiem odezwał by sie ktoś z teorią, żebym odwalił sie
                    od
                    > Białej ???? - przypuszczam,że byłbys to może ty.
                    > Ponadto to nie są żadne moje "mądre sądy" tylko dyskusja - przeczytaj uwaznie
                    > moją wiadomość - napisałem, ze Was lubie i z nikogo nie chce robic na siłe
                    > Ślązaka. Przypuszczam,że sympatie w twoje krainie byłyby rozłożone po równo
                    na
                    > Małopolske i Śląsk. Nie zapominaj,że wymyslaniem nam od półgłówków niczego
                    nie
                    > załatwisz - zalecałbym współprace, zrozumienie, wzajemne poszanowanie,
                    rozmowy
                    > -
                    > Pamietaj również ,że przyjeżdżamy do Was na wypoczynek i wspólnie odnosimy z
                    > tego korzyść. Jeżeli nie bezpośrednio ty to w przełożeniu pośrednim na
                    pewno.
                    > Moze to złapiesz kiedyś.
                    > Na temat Podbeskidzia mam inne zdanie - równiez ktoś wczesniej napisał,że
                    teraz
                    >
                    > wszyscy sie łączą, w mysl wspólnej Europy itd., itd. a ty się chcesz
                    wydzielać
                    > rzucąjc populistyczne "Tylko Podbeskidzie daje nam szanse........
                    > Wchodze w twój mózg i wołam: tylko Zabrze i Gliwice gwarantuja nam dobrobyt.
                    >
                    >
                    >
                    > Kumak

Kumak, "półgłówek" nie odnosi się do Ciebie i do wszytskiego co piszesz, lecz
                    jedynie do cytowanych wcześniej argumentów, które są oparte na półprawdach i są
                    po prostu głupie. Każdemu się zdarza, chłopie, nie bierz tego tak całkiem na
                    serio, oprócz tego piszesz też czasem coś mądrego. Jesli czytasz uważnie moje
                    wypowiedzi, to wiesz że historię znam i nie spieram się o przeszłość Bielska,
                    lecz jedynie o teraźniejszość Bielska-Białej, a to co innego. Ta dyskusja też
                    nie dotyczy historii, lecz teraźniejszości, dlatego twoje argumenty w
                    wiekszości są chybione, zbyt mało znasz Podbeskidzie. Widzisz, nie wystarczy tu
                    przyjeżdżać na narty, trzeba tu mieszkać, żeby tę ziemię zrozumieć. Z
                    populizmem i separatyzmem to się wstrzymaj w stosunku do mnie, poczytaj lepiej
                    co twoi kumple wypisują na forum katowickim, ile tam nienawiści do Polski i
                    Polaków, ile śląskiego szowinizmu. Weź pod uwagę, że np,. ja i większość
                    bielszczan nie chce mieć z takimi Ślązakami nic wspólnego. Zresztą, mam
                    nadzieję że ty też, ale wtedy polemizuj sobie z nimi na własnym forum, to się
                    lepiej przysłużysz sprawie "jednoczenia" i "łączenia", o której piszesz. A co
                    do turystyki: czy z tego że na Majorce wypoczywa pięć milionów niemieckich
                    emerytów wynika że jest to niemiecka wyspa? Przyjeżdżajcie więc w góry,
                    zachowujcie sie porządnie, a jak to było odrębne województwo bielskie to
                    przecież nikt żadnych paszportów od was nie żądał przy przekraczaniu Wisły?!
                    >
    • zywy63 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 19.12.02, 14:58

> A co wy sami?

Żywiecczyzna to Małopolska Zachodnia i jest oczywiste, że niebawem powróci
      administracyjnie do Małopolski.
      Śląsk szanujemy ale jednak odrębnie.
      Większy problem z Bielskiem-Białą, ale o tym muszą zdecydować mieszkańcy
      tego "podwójnego" miasta.
      • Gość: Paweł Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.12.02, 21:40
        zywy63 napisał:

>
        > .
        > > A co wy sami?
        >
        > Żywiecczyzna to Małopolska Zachodnia i jest oczywiste, że niebawem powróci
        > administracyjnie do Małopolski.
        > Śląsk szanujemy ale jednak odrębnie.
        > Większy problem z Bielskiem-Białą, ale o tym muszą zdecydować mieszkańcy
        > tego "podwójnego" miasta.

Niestety mieszkańcy nie mieli (i pewnie nie będą mieli) w tej sprawie nic do
        decydowania:((((((((
        • zywy63 Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 20.12.02, 18:52
          Gość portalu: Paweł napisał(a):

> zywy63 napisał:
          > Żywiecczyzna to Małopolska Zachodnia i jest oczywiste, że niebawem powróci
          > administracyjnie do Małopolski.
          > Śląsk szanujemy ale jednak odrębnie.
          > Większy problem z Bielskiem-Białą, ale o tym muszą zdecydować mieszkańcy
          > tego "podwójnego" miasta.
          >
          > Niestety mieszkańcy nie mieli (i pewnie nie będą mieli) w tej sprawie nic do
          > decydowania:((((((((

Jeśli będą bierni, to faktycznie nikt ich o nic nie będzie pytał. Dlatego tak
          bardzo potrzebna jest dyskusja. Rzeczowa, bez inwektyw i zaślepienia ale
          przdstawiajaca racje każdej strony.
          • malop CZEMU WSZYSCY W BB DYSKUTUJĄ O NARZUCONYM WOJ.Ś 20.12.02, 20:53
            PORTAL B-B
            www.bielsko.com.pl/index.php?forum&viewtopic&TopicID=412
            DRUGI PORTAL BB
            Czy jestes za tym, aby razem z wyborami samorzšdowymi przeprowadzić w BB
            referendum nt przyłšczenia do Małopolski? (390)
            Tak (316)
            81%
            Nie (74)
            19%

--------------------------------------------------------------------------------

Który z regionów jest ważniejszy dla Bielska-Białej z punktu widzenia kontaktów
            gospodarczych: (692)
            małopolski (469)
            68%
            slaski (223)
            32%

www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=ankieta/sonda_hist
            • Gość: Śl Re: CZEMU WSZYSCY W BB DYSKUTUJĄ O NARZUCONYM IP: localhost:* / 10.62.16.* 22.12.02, 01:20
              kolego małop jest na forach w prawie całej Polsce i wszędzie siejesz zamęt.
              Czy ty masz jakąś manię, kompleks wielklości czy co.??? Poza tym w takie
              sondaże jak ty prezentujesz nie ma co wierzyć, bo są zrobione stronniczo, nie
              fachowo i można nimi łatwo manipulować. Spotykam wielu Bielszczan i akurat oni
              nie podzielają twojego zdania, ale ty tego nie rozumiesz??? No cóż może z
              wiekiem ci to przyjdzie. I wcale bym się nie zdziwił jakbyś trafił na forum
              Torunia czy łodzi i pisał że są to ziemie historycznie należące do Małopolski
              i trzeba tam zrobić referendum. A może masz jeszcze jakieś dokumenty, że i
              Gdańsk, Szczecin, Poznań należą do historycznej Małopolski????? Jak masz siać
              zamęt i skłócać ludzi jak juz ktyoś odnośnie tego do ciebie pisał to wejdź na
              swoje forum w Krakowie i pokłóć sie z Warszawiakami??? Ale ty nie chcesz. Bo
              myślisz że jak Bielsko-Biała jest mniejszym miastem to łatwiej ci będzie
              zmanipulować Bielszczanami, wpoić im prawedy wygodne dla ciebie czyli bzdury.
              Więc nie pisz tych bredni którymi obrażasz Bielszan.
    • Gość: robert Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.zabki.net.pl / 10.3.4.* 22.12.02, 02:53
      Drodzy krajanie bielszczanie.

Od ładnych paru lat (10) nie mieszkam już w Bielsku, ale wciąż mam bliskie
      kontakty z tym miastem, gdyż tutaj wciąż mieszkają moi rodzice. Sam mieszkam
      teraz w Warszawie i patrzę na pewne rzeczy z pewnej perspektywy. Nie chcę
      angażować się w spory na tym forum. Ale muszę się z Wami podzielić moimi
      spostrzeżeniami. Zawsze pamiętałem moje miasto jako miejsce, gdzie było trochę
      lepiej, bogaciej, czyściej i pękniej niż innych miastach w Polsce. W tym mieście
      ludzie zawsze starali się uczciwie pracować i zarabiać pieniądze, to tutaj
      powstawały pierwsze firmy polonijne, tutaj przyjeżdżało pół Polski na zakupy
      (śląsk też). Pamiętam te najazdy, kiedy otwierano Klimczok! Potem, gdy
      wyjechałem z Bielska, byłem dumny kiedy przyjeżdzałem do rodziców i miasto za
      każdym razem zastawałem coraz bardziej rozwinięte. Ale niestety! Od dwóch lat
      jest coraz gorzej!!! Z zewnątrz widać, że pieniądze z Bielska wyciekają!!! I
      niestety nie wracają tutaj w postaci budżetów z województwa. Sprawdziło się to,
      co mówili ludzie podczas przyłączenia Bielska do Śląska: że jesteśmy potrzebni
      Kempskiemu jako drugie co do wielkości miasto w woj. śląskim i najbogatsze w
      regionie tylko po to, by ratować huty i kopalnie za bielskie pieniądze.

Za każdym razem, kiedy przyjeżdżam i rozmawiam z rodziną i znajomymi to są coraz
      bardziej rozgoryczeni. Jeden z członków mojej rodziny pracuje w Urzędzie
      Miejskim i opowiada, jak to się dzieje i jak Katowice "wyzyskują" Bielsko.
      Ciekawe dlaczego utrzymano produkcję w fabryce Fiata w Tychach, a nie w Bielsku?
      Dlatego, że Kempski wtedy tak lobbował.

Żal mi mojego miasta i tych, którzy tak gardłują za Śląskiem. Tutaj też nie
      powinna być żadna Małopolska. Tutaj jest Bielsko i Podbeskidzie !!!
    • Gość: Marek Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: 195.94.208.* 22.12.02, 03:50
      W temacie tym wypowiadają się w większości Ślązacy mieszający na stałe w
      Niemczech, Bielszczanie mieszkający w Warszawie, Małopolanie mieszkający w
      Krakowie. Wszyscy mają tu dużo do powiedzenia.
      Sam nie jestem z Bielska Białej to się nie będę wypowiadał. Jednak Ci co widzą
      Bielsko w Malopolsce nich poczytają sobie np o przestępczości w Chrzanowie. To
      jest obecnie przecież Małopolska. Co dobrego ma Oświęcim, Olkusz i Chrzanów z
      bycia w Małopolsce? Jeżeli nie wiecie to przyłączcie Bielsko do Malopolski i
      wszystko się wyjaśni. Wszelka pomyślność i wielki fundusze spłyną do was z
      Krakowa. Będziecie bogaci i szczęśliwi. Powodzenia
      • Gość: robert Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? IP: *.zabki.net.pl / 10.3.4.* 22.12.02, 15:53
        Człowieku, co ma piernik do wiatraka? W Bielsku pewnie teraz też są jacyś goście
        wymuszający haracze, i w Twoim mieście też. Z resztą po co się tu wypowiadasz
        skoro piszesz że nie masz żadnych związków z Bielskiem? Pisz o swoim mieście.

Ale za to jaka korupcja w urzędzie wojewódzkim w Katowicach!

Pamiętacie jak skończył Kempski?

A teraz ta afera z korupcją w komendzie wojewódzkiej w Katowicach?
        • tutejszy_ Re: DO KTOREGO REGIONU CHCE NALEZEC B-B I ZYWIEC? 22.12.02, 16:22
          Nie przejmuj sie robert. To Marek z Sosnowca, ktory uwaza, ze Slask siega pod
          Krakow. Nie moze pogodzic sie z tym, ze nie urodzil sie na Slasku tylko w
          Zaglebiu. Wiekszosc forumowiczow z Katowic olewa go lub nabija sie, a Marek
          dalej swoje.
          Wiecej jego tworczosci znajdziesz na forum Katowice i tu. Czasem wystepuje jako
          xyz.
        • Gość: MALOP WYDATKI BUDŻETU MAŁOPOLSKIEGO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.02, 16:29
          małopolska zachodnia w budżecie
          1 Budowa obwodnicy miasta Klucze 1 500 000
          7 Budowa obwodnicy: Oświęcim - Kęty, Obejście Kęt 1 491 353
          3 Rozbudowa i modernizacja bazy dydaktycznej NKJO w Suchej Beskidzkiej
          500 000
          3 Rozwój skansenów w Małopolsce 505 000

Razem ok 4 000 000
          ludność około (ol,chrz,ośw,wad,such, - ok 650 000 tyś)

Wydatki w Krakowie ok 5 000 000
          ludnoś około (750 000 tyś)

czyli dokładnie proporcjonalnie równo

gdzie ktoś taką proporcję widział na śląsku ???

Wydatki budżetu Województwa Małopolskiego na inwestycje na 2003 rok
          www.malopolskie.pl/sejmik/uchwaly/2002/1/budzet2003.xls

Lp Nazwa zadania Dział Rozdział § Budżet na 2003 r.

1 2 3 4 5 6
          I Rolnictwo i łowiectwo 12 100 000

1 Melioracje w zakresie urządzeń podstawowych i szczegółowych oraz
          zabezpieczenia przeciwpowodziowego 010 01008 6050 12 100 000

II Transport i łączność 23 921 951

1 Budowa obwodnicy miasta Klucze 600 60013 6050 1 500 000
          2 Poprawa bezpieczeństwa na odcinku drogi woj.Nr 969, poprzez odnowę
          nawierzchni i oznakowanie 600 60013 6050 2 210 000
          3 Przebudowa drogi 977 Tarnów - Gromnik - Moszczenica 600 60013
          6050 1 211 800
          4 Przebudowa drogi 967 Myślenice - Łapczyca 600 60013 6050
          1 500 000
          5 Przebudowa drogi 958 Chabówka - Czarny Dunajec - Chochołów - Zakopane
          600 60013 6050 3 000 000
          6 Zabezpieczenie osuwiska i odbudowa drogi Nr 975 - Dąbrowa Tarnowska -
          Zakliczyn - Dąbrowa, m. Lipie 600 60013 6050 1 878 524
          7 Budowa obwodnicy: Oświęcim - Kęty, Obejście Kęt 600 60013 6050
          1 491 353
          8 Moszczenica - Gorlice - Konieczna II etap 600 60013 6050
          4 063 484
          9 Przebudowa odcinków dróg Nr 957 i 958, Zakopane - Sucha Hora 600
          60013 6050 1 041 810
          10 Przebudowa drogi dojazdowej do mostu na pot. Bysinka w m. Myślenice,
          ul. Słowackiego - dojazdy 600 60013 6050 100 000
          11 Odnowa zniszczonej konstrukcji nawierzchni w m. Rzepiennik Strzyżewski
          600 60013 6050 200 000
          12 Zadania realizowane przy współudziale samorządów lokalnych 600
          60013 6050 2 214 980
          13 Zadania realizowane w ramach środków uzyskanych z Banku Światowego
          600 60013 6050 500 000
          14 Krynica - Piwniczna, most na pot. Muszynianka w m. Muszyna 600
          60013 6050 100 000
          15 Zborowice - Krzyżówka, wiadukt nad torami PKP w m. Bobowa 600
          60013 6050 10 000
          16 Skrzyżowanie drogi nr 75 Brzesko - Nowy Sącz i 980 Jurków - Zakliczyn w
          m. Jurków 600 60013 6050 100 000
          17 Dokumentacja techniczna dla dróg krajowych i wojewódzkich 600
          60013 6050 2 500 000
          18 Zakupy inwestycyjne 600 60013 6060 300 000

III Administracja publiczna 1 295 000

1 Internetowy portal regionalny "Wrota Małopolski" 750 75018
          6050 300 000
          2 Wymiana okien w budynku przy ul.Racławickiej 56 750 75018 6050
          500 000
          3 Zakupy inwestycyjne 750 75018 6060 495 000

IV Oświata i wychowanie 1 630 000

1 Modernizacja Zespołu Szkół Specjalnych przy Klinice Ortopedii i
          Rehabilitacji Dzieci i Młodzieży CM UJ w Zakopanem 801 80102 6050
          1 000 000
          2 Termomodernizacja budynku Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Myślenicach
          801 80130 6050 130 000
          3 Rozbudowa i modernizacja bazy dydaktycznej NKJO w Suchej Beskidzkiej
          801 80141 6050 500 000

V Ochrona zdrowia 1 500 000

1 Program rozwoju ośrodków onkologicznych 851 85111 6220 1 500
          000

VI Gospodarka komunalna i ochrona środowiska
          8 820 500

1 Opłata licencyjna za korzystanie z systemów komputerowych "Fundusz"
          i "Wojewódzki Bank Zanieczyszczeń Środowiska" 900 90095 6050 20 500
          2 Doposażenie jednostek OSP woj. Małopolskiego w sprzęt do ratownictwa
          techniczno-chemiczno-ekologicznego 900 90095 6060 8 800 000

VII Kultura i ochrona dziedzictwa narodowego
          5 005 000

1 Modernizacja i przebudowa zespołu budynku Opery Krakowskiej przy ul.
          Lubicz 48 w Krakowie 921 92107 6220 4 500 000
          3 Rozwój skansenów w Małopolsce 921 92118 6220 505 000
          OGÓŁEM 54 272 451

• Gość: bastek Re: WYDATKI BUDŻETU MAŁOPOLSKIEGO IP: localhost:* / 10.62.16.* 23.12.02, 14:23
            Małop wszystko piueknie fajnie tylko na papierze. w rzczywistości widać jak
            wyglądają drogi w Małopolsce np. w Oświeciemiu remont mostu trwa nie
            przerwanie 10 lat. Takich przykładów można mnożyć. Zakopianka jest owszem
            remontowana i poszerzana ale czy Kraków dał na to pieniądze?? Chyba nie. Jak
            wygląda przestępczość w Chrzanowie. To jest obecnie przecież Małopolska. Co
            dobrego ma Oświęcim, Olkusz i Chrzanów z bycia w Małopolsce?
          • Gość: Marek Re: WYDATKI BUDŻETU MAŁOPOLSKIEGO IP: 213.216.67.* 23.12.02, 21:27
            Gość portalu: MALOP napisał(a):

> małopolska zachodnia w budżecie
            > 1 Budowa obwodnicy miasta Klucze 1 500 000
            > 7 Budowa obwodnicy: Oświęcim - Kęty, Obejście Kęt 1 491 353
            > 3 Rozbudowa i modernizacja bazy dydaktycznej NKJO w Suchej Beskidzkiej
            > 500 000
            > 3 Rozwój skansenów w Małopolsce 505 000
            >
            > Razem ok 4 000 000
            > ludność około (ol,chrz,ośw,wad,such, - ok 650 000 tyś)
            >

> Wydatki w Krakowie ok 5 000 000
            > ludnoś około (750 000 tyś)
            >
            > czyli dokładnie proporcjonalnie równo
            >
            >
            > gdzie ktoś taką proporcję widział na śląsku ???
            >
            > Z tego co piszesz to to powinno się zlikwidować województwa i powiaty. Każda
            gmina miała by tyle pieniędzy ile sama zarobi i ile funduszy pozyska.
            Ale co by wtedy robiła administracja w Krakowie?

Poza tym zachowaj proporcję pisząc o Śląsku i Małopolsce.
            Na przyklad teraz rozpoczęto budowę drogi Bielsko-Skoczów-Cieszyn którą
            skalkulowano na 138 mnl euro. Region może dostać 103 mnl euro.
            Jest jeden warunek. Droga ma powstać do wiosny 2004 roku. Tymczasem władze
            Bielska jeszcze nie zdążyły nawet wykupić terenów pod budowę od 24 gospodarzy.
            Czy za taką nieudolność jest ktoś winien oprócz samych urzędników bielskich.
            Podobno zostali ukaranie. Dlaczego nie zwolnieni? Może to wina Katowic?

Ps Malop nie rozśmieszj mnie podając sumy przeznaczone na rozwój skansenów w
            Małopolsce. Czy masz może na myśli miasta, które były w województwie
            katowickim, a teraz są w Małopolsce?
            >
            >
            • podbeskidziak Re: WYDATKI BUDŻETU MAŁOPOLSKIEGO 23.12.02, 22:13
              Gość portalu: Marek napisał(a):

> >
              > > Z tego co piszesz to to powinno się zlikwidować województwa i powiaty. Każ
              > da
              > gmina miała by tyle pieniędzy ile sama zarobi i ile funduszy pozyska.
              > Ale co by wtedy robiła administracja w Krakowie?
              >
              > Poza tym zachowaj proporcję pisząc o Śląsku i Małopolsce.
              > Na przyklad teraz rozpoczęto budowę drogi Bielsko-Skoczów-Cieszyn którą
              > skalkulowano na 138 mnl euro. Region może dostać 103 mnl euro.
              > Jest jeden warunek. Droga ma powstać do wiosny 2004 roku. Tymczasem władze
              > Bielska jeszcze nie zdążyły nawet wykupić terenów pod budowę od 24 gospodarzy.
              > Czy za taką nieudolność jest ktoś winien oprócz samych urzędników bielskich.
              > Podobno zostali ukaranie. Dlaczego nie zwolnieni? Może to wina Katowic?
              >
              >
              > Ps Malop nie rozśmieszj mnie podając sumy przeznaczone na rozwój skansenów w
              > Małopolsce. Czy masz może na myśli miasta, które były w województwie
              > katowickim, a teraz są w Małopolsce?
              > >

Akurat droga do Cieszyna jest krajowka, wiec Bielsko ma tyle do tego co
              Katowice do A4 czyli nic.
              Zajmuje sie tymi sprawami i faktem jest, ze powiaty bielskiego nalezace obecnie
              do wojewodztwa malopolskiego dysponuja wiekszymi srodkami niz te w slaskim.
              Dla przykladu w budzecie wojewodztwa slaskiego nie przeznaczono ZADNYCH srodkow
              na powiaty zywiecki i bielski, i miasto BB ( poza szpitalem budowanym przez
              prawie 30 lat). Natomiast powiaty oswiecimski, suski i wadowicki maja calkiem
              przywoity budzet. Tak wiec pomijac sensymenty czysta ekonomia przemawia za
              wojewodztwiem malopolskim, ze o podobnych problemach obszarow gorskich nie
              wspomne.
              • Gość: Marek Re: WYDATKI BUDŻETU MAŁOPOLSKIEGO IP: 195.94.208.* 26.12.02, 16:54
                podbeskidziak napisał(a):

> Gość portalu: Marek napisał(a):
                >
                >
                > > >
                > > > Z tego co piszesz to to powinno się zlikwidować województwa i powiaty
                > . Każ
                > > da
                > > gmina miała by tyle pieniędzy ile sama zarobi i ile funduszy pozyska.
                > > Ale co by wtedy robiła administracja w Krakowie?
                > >
                > > Poza tym zachowaj proporcję pisząc o Śląsku i Małopolsce.
                > > Na przyklad teraz rozpoczęto budowę drogi Bielsko-Skoczów-Cieszyn którą
                > > skalkulowano na 138 mnl euro. Region może dostać 103 mnl euro.
                > > Jest jeden warunek. Droga ma powstać do wiosny 2004 roku. Tymczasem władze
                >
                > > Bielska jeszcze nie zdążyły nawet wykupić terenów pod budowę od 24 gospoda
                > rzy.
                > > Czy za taką nieudolność jest ktoś winien oprócz samych urzędników bielski
                > ch.
                > > Podobno zostali ukaranie. Dlaczego nie zwolnieni? Może to wina Katowic?
                > >
                > >
                > > Ps Malop nie rozśmieszj mnie podając sumy przeznaczone na rozwój skansenów
                > w
                > > Małopolsce. Czy masz może na myśli miasta, które były w województwie
                > > katowickim, a teraz są w Małopolsce?
                > > >
                >
                > Akurat droga do Cieszyna jest krajowka, wiec Bielsko ma tyle do tego co
                > Katowice do A4 czyli nic.
                > Zajmuje sie tymi sprawami i faktem jest, ze powiaty bielskiego nalezace
                obecnie

Proszę się nie kompromitować pisząc takie bzdury.
                Np miasto Katowice miało duży wpływ na lokalizację i szybkość wybudowania
                autostrady A-4 na terenie miasta. Na odwodnienie terenów przez które przebiega
                trasa miasto wydało 2 mln ze swojego budżetu.
                Na budowę autostrady A1 pomiędzy Gliwicami, a granicą państwa kolosalny nacisk
                wywierają władze powiatów przez które A1 będzie przebiegać. Dzięki władzom
                samorządowym budowa tego odcinka wkrótce ruszy.
                Podobnie władze bielska muszą pod budowę drogi przygotować tereny. Jeżali na
                skutek swojej niekompetencji nie wykupią terenów na czas to budowa zostanie
                wstrzymana, a władze zostaną obciążone spłatą kredytu z ISPA.
                Również z budową drogi ekspresowej Bielsko - Żywiec nie mogą sobie na skutek
                protestów mieszkańców poradzić.
                Tak więc nie wszystkiemu są winne władze z Katowic.
                Może uderzą się w swoje piersi urzędnicy Podbeskidzia i cytowany
                wyżej "podbeskidziak".
            • Gość: malop Re: WYDATKI BUDŻETU MAŁOPOLSKIEGO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.02, 22:19
              Najważniejsze skanseny w Małopolsce i w Polsce to :
              - Skansen w Wygiełzowie (gmina Babice Powiat Chrzanowski)
              - skansen w Zubrzycy Górnej 10 km od powiatu żywieckiego (ale jeszcze w
              woj.małopolskim)
              Ucz sie chłopie bo twa wiedza jest taka płytka
              • Gość: kryzys Re: WYDATKI BUDŻETU MAŁOPOLSKIEGO IP: localhost:* / 10.62.16.* 25.12.02, 18:53
                Witam. to ja PRAWDZIWY Bastek zebyś znowu se nie pomylił. Skoro piszesz, że
                Małopolska jest krainą mlekiem i miodem płynąca, przeznaczająca najwięcej
                środków począwszy od dróg aż po skanseny, że w Małopolsce jest tak dobrze - to
                czemu zarazem jest tak źle. nie długo z twoich liczb okaże się że macie wyzszy
                poziom życia jak w Warszawie. Czemu wieksze inwestycje omijają Kraków (juz nie
                mówiąc o małych miastach)??? Czemu zarabiasz w woj. Śląskim??? czyżby w
                Małopolsce pojawiło sie bezrobocie????? Pokazałeś pikne kwoty ale czy one
                są prawdziwe???? Ale nie mnie to oceniać. Inwestycje drogowe wg ciebie są
                naprawdę imponujące wystarczy jechać przez wojewódeztwo Małopolskie by to
                zobaczyć, czy te imponujące kwoty, remonty itp. rzeczywiście się odbywają.
                Raczej nie. A jezeli się coś remontuje to np. z budżetu państwa lub funduszy
                UE. Ale rozumiem to bo każde województwo wasze tak jak nasze i inne ma problemy
                finansowe.
                • Gość: malop MAŁOPOLSKA PIERSZA KLASA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.02, 14:18
                  kIEDY W B-bIAŁEJ BYŁ MARSZAŁEK ŚLASKI

W Oświęcimskim Centrum Kultury marszałek województwa małopolskiego - Marek
                  Nawara spotkał się z lokalnymi decydentami i przedsiębiorcami, by podsumować
                  pierwszą kadencję samorządu województwa. Wcześniej uczestniczył w otwarciu
                  Małopolskiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli mieszczącego się przy ul.
                  Wyspiańskiego.

- To był dla nas historyczny okres, bo po raz pierwszy budowaliśmy w kraju
                  zręby władzy regionalnej - powiedział marszałek Nawara. - Zaczynaliśmy
                  skromnie, bez szafek, krzeseł. A należało jak najszybciej wziąć się do
                  opracowania strategii rozwoju Małopolski. W podobnej sytuacji były powiaty.

Nawara stwierdził, że przez ostatnie cztery lata władze samorządowe województwa
                  na ile mogły dbały o rozwój regionu, który nie stanowi monolitu i jest
                  zróżnicowany, jeśli idzie o rozwój gospodarczy. Wyrównaniu szans służą
                  pieniądze, które także dzięki wsparciu województwa przyczyniają się do poprawy
                  poziom życia. - Sporo pieniędzy poszło na ochronę przeciwpowodziową - wyznał
                  marszałek.

Pochwalił włodarzy Brzeszcz i Libiąża za to, że najlepiej współpracowali z
                  Urzędem Marszałkowskim, czego dowodem były i są wspólne inwestycje, jak np.
                  budowa ronda w Jawiszowicach. W tym pochwalnym wystąpieniu znalazło się także
                  nieco goryczy. Nawara wspomniał, że jedną z największych porażek było
                  niepowołanie Oświęcimskiej Wyższej Szkoły Humanistycznej, choć część pieniędzy
                  na ten cel zagwarantowano w kontrakcie wojewódzkim. Zabrakło jednak dobrej woli
                  ze strony rządu

www.malopolskie.pl/
                  Utrzymanie bezrobocia najniższego w kraju - to jeden z podstawowych celów
                  rozpoczętej właśnie kadencji samorządu województwa, wyznaczony we wczorajszym
                  exposé marszałka województwa małopolskiego Janusza Sepioła, wygłoszonym podczas
                  sesji Sejmiku Województwa Małopolskiego.

Według marszałka, za sukces będzie można uznać m.in.: powstanie teatru
                  muzycznego i regionalnego dworca autobusowego w Krakowie, zakończenie budowy
                  szpitali w Nowym Targu i onkologicznego w Tarnowie oraz uniknięcie bankructw
                  szpitali, utworzenie wyższej szkoły w Oświęcimiu, wybudowanie mostu na Dunajcu
                  i obwodnicy Starego Sącza. Janusz Sepioł przyznał, że te cele będzie można
                  osiągnąć pod warunkiem zatrzymania tempa wzrostu zadłużenia i zachowania
                  zdolności współfinansowania programów pomocowych.

- O sukcesie będziemy mogli mówić, jeśli w ciągu tej kadencji Małopolska
                  będzie się rozwijać dynamicznie i w sposób zrównoważony - podkreślił marszałek.

Przedstawiając projekt przyszłorocznego budżetu województwa, Janusz Sepioł
                  podkreślił, że Małopolska może liczyć na dodatkowe 120 - 130 mln zł z rezerw
                  celowych budżetu państwa i środków pomocowych Unii Europejskiej; dziś dochody
                  województwa szacowane są na 265,8 mln zł.

Nowością w stosunku do poprzednich lat będzie próba pozyskania dodatkowych
                  dochodów przede wszystkim nie poprzez kredyt, ale przez sprzedaż części mienia.
                  Np. w przyszłym roku województwo planuje sprzedanie kamienicy przy ul. Koletek
                  w Krakowie (gdzie dawniej mieściła się szkoła medyczna) i akcji Małopolskiej
                  Agencji Rozwoju Regionalnego. Dzięki temu zadłużenie skumulowane województwa
                  wzrośnie tylko o 2 mln zł - do 78 mln zł.

(GEG)

10 grudnia 2002

serwis ....
                  • Gość: Kryzys Re: MAŁOPOLSKA PIERSZA KLASA IP: osz2:* / 10.62.16.* 28.12.02, 12:42
                    Pieknie napisane a w zasadzie przedstawione przez marszałka woj Małopolskiego.
                    Ale szkoda, że tylko przedstawione bo w naszym kraju dużo jest pomysłów na
                    suksces a rzadko cokolwiek wychodzi. Ale mniejsza o to. W woj śląskim tez dba
                    się o ochronę szpitali, budowe dróg, rond, szpitali itp. Tak jest w szędzie.
                    Co do bezrobocia to w Małopolsce o ile mi wiadomo nie jest najniższe a może
                    się mylę??? O ile w Krakowie stopa bezrobocia jest niska o tyle w Oświęcimiu,
                    Zatorze, Tarnowie (jezeli to jeszcze woj. małopolskie) czy Nowym Targu jest
                    wysoka. A średnia jest tylko średnią. Dowód jeżeli miasto A ma 1% bezrobocia a
                    miasto B 19% to srednia wychodzi 10%. A więc widzisz że śrendie nie są dobre.
                    Mam rodzine w Nowym targu i z tego co się orientuje bo mówią tak to pracy nie
                    ma i jak to się mówi - też psioczą na Kraków bo lepiej im było w woj.
                    nowosądeckim. Bo była to mała lokalna ojczyzna. Więc tak różowo to u Was nie
                    jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka