Dodaj do ulubionych

ZALECENIA KRAJOWEGO KONSULTANTA W DZIEDZINIE NEONA

27.10.06, 14:58
Zalecenia ogólne:

Przede wszystkim zapewnić dziecku regularny tryb życia, aby nie było
pozbawione snu.
- Jeśli dziecko zasnęło płacząc, upewnić się, czy później śpi spokojnie.
- Należy wietrzyć pokój dziecka. Nie powinny w nim przebywać zwierzęta (czyli
wyrzucić chłopa)
- Pamiętać o właściwym nawodnieniu dziecka, zwłaszcza latem.
- Karmić piersią, jeśli nie ma przeciwwskazań.
- Regularnie kontrolować stan zdrowia dziecka u pediatry lub lekarza
rodzinnego.
- Unikać potrząsania dzieckiem, gdyż grozi to uszkodzeniem mózgu
(niewykonalne)

Zalecenia szczegółowe:
- Pozycja podczas snu - na plecach. Należy unikać pozycji na boku i na
brzuchu, chyba że jest to uzasadnione decyzją lekarza (np. wady
twarzoczaszki).

POZYCJA PODCZAS SNU - NA PLECACH - interesujące ... w świetle zaleceń
pediatry z Eskulapa

Co kraj to obyczaj, co lekarz to zalecenie :(
Obserwuj wątek
    • luciii pierdoły ten krajowy neon pociska :P 27.10.06, 15:02
      choć co do zwierząt, to by się zgadzało
      no nic, chyba samca wygonię na noc do szopki
    • ewa1w Re: ZALECENIA KRAJOWEGO KONSULTANTA W DZIEDZINIE 29.10.06, 22:37
      Mysty, tak z ciekawości, jak zalecz układac dziecko do snu pediatra z
      Eskulapa? Bo ja już znałam wielu (długo nie mogliśmy znaleźc dobrego) i wszyscy
      zalecali sen w nocy na pleckach.
      • lechickachata Re: ZALECENIA KRAJOWEGO KONSULTANTA W DZIEDZINIE 29.10.06, 22:45
        Nam nikt niczego w sprawie pozycji spania nie zalecał. I dobrze, bo przez
        pierwsze 7-8 miesięcy Miś spała TYLKO I WYłąCZNIE na plecach. A na brzuszku to w
        ogóle nigdy nie dawała się położyć. Potem jak już zaczęła się przewracać na
        brzuszek, plecki i siadać, zaczęła sypiać dokładnie odwrotnie, czyli na boku lub
        brzuchu (a właściwie na czworakach; do dziś często tak śpi).
        Takie zalecenia można sobie do czterech liter włożyć. Dziecko samo zadecyduje i
        nikt nie narzuci inaczej.

Gosia
        Michasia
      • mysty Re: ZALECENIA KRAJOWEGO KONSULTANTA W DZIEDZINIE 29.10.06, 23:09
        ewa,

zalecała na BOKU. Moje siostry - absolutnie nie boku !!!! Na BRZUCHU ma spać !

Tymek spał w nocy ( i tylko w nocy, bo stwierdziłam, że spanie na boku chyba
        źle wpływa na jego bioderka ) na boku, bo jakoś tak to do mnie przemawiało
        rozsądkowo :P. Spał - bo od 3 tygodni sam się skula na plecy i kładzenie go na
        boku nie ma sensu ...
        • luciii hehe, a Lucek śpi wyłącznie na boczku ;P 30.10.06, 08:03
          baaardzo, ale to baaardzo rzadko chce spać na pleckach [a pozycja "na brzuszek"
          dla niego nie istenieje :P]

a gostek od bioderek nie widział nic przeciwko spaniu na boku, pomimo, że mały
          ma być szeroko pieluchowany [ale może dlatego, że śpi pod skosem]
    • e_rubi Re: ZALECENIA KRAJOWEGO KONSULTANTA W DZIEDZINIE 30.10.06, 19:21
      ja juz dawno patrze na wiekszosc lekarskich zalecen troche przez palce bo sie
      czesto wzajemnie wykluczaja i z Zoska postepuje tak jak mi wlasna intuicja i
      rozum podpowiadaja

nam pediatra tez zalecal ukladanie Zosi na boku - to ze wzgledu na to, ze jakby
      sie jej ulalo to sie nie zachlysnie (teoretycznie). Ja ja roznie kladlam, raz
      na jednym boczku, raz na drugim, raz na pleckach i obserwowalam jak sie jej
      najlepiej spi. potem juz sama sie ukladala tak jak bylo jej wygodnie, od kilku
      miesiecy sypia prawie wylacznie na brzuchu.

a jesli chodzi o zwierzeta...coz Zosiek od urodzenia chowa sie z nasza kocica,
      nigdzie jej nie wyrzucalam, zdarza im sie spac razem w jednym lozku :-) Zosiek
      kota uwielbia (z wzajemnoscia) to wlasnie nasz kotek byl adresatem
      najpiekniejszych usmiechow i gaworzenia...
    • ewa1w Re: ZALECENIA KRAJOWEGO KONSULTANTA W DZIEDZINIE 30.10.06, 22:36
      Hm, a moja córcia, jak już nauczyła się obracac, śpi w nocy na brzuchu i ma się
      dobrze. Najgłupsze zalecenie pediatry jakie dostałałam brzmiało: proszę JĄ
      OBRACAC!. Ciekawe jak - całą noc?! Na szczęście teraz mamy bardzo miłego,
      rozsądnego pana doktora.Chętnie go polecę, jeżeli ktoś chce.
      • luciii Re: ZALECENIA KRAJOWEGO KONSULTANTA W DZIEDZINIE 31.10.06, 07:33
        ewa1w napisała:

> Najgłupsze zalecenie pediatry jakie dostałałam brzmiało: proszę JĄ
        > OBRACAC!. Ciekawe jak - całą noc?!

a nie wskazał Ci jakieś nowej oferty MediaMarkt z rożnami do nocnego obracania
        niemowlaczków ? ;DDDDDDD
    • taylor1 ja to bym chciała do tego pediatry...ewa1w? 31.10.06, 14:00
      Moja mała śpi w nocy wyłącznie na boku,tak jej wygodnie i chyba nadal czuje się
      jak w brzusiu:)Babka od bioderek mówiła,że absolutnie boczek odpada.Podobno też
      główka jakaś bardziej płaska się robi.Ale lepiej już chyba taka niż plaskata z
      tyłu:)Mam jeden problem-jak już się obróci na plecki to główkę trzyma zawsze na
      prawo.Podobno trzeba tego bardzo pilnować,obracać,podkładać itp.Ale ona potrafi
      wydrzeć wszystko spod głowy,albo tak się przesunie,żeby miejsce na główeczkę
      znaleźć odpowiednie.Mam nadzieję,że krzywa laska od tego nie będzie!

Do EWA1W:
      szukam dobrego pediatry,poproszę o namiary na tego Waszego lekarza.I czy on
      przyjmuje prywatnie i ewent.udziela porad na telefon,albo przyjeżdża jakby coś
      się działo?Będę wdzięczna,bo ten nasz lekarz niby miły,ale jakiś mało konkretny
      i dogadać się z nim nie mogę za żadne skarby:(
      • ewa1w do taylor 01.11.06, 22:54
        o pediatrach napisałam ci na priv - odbierz gazetową pocztę.
        Jeśli chodzi o układanie dziecka, to leżenie na boku u nas odpadło, bo mała
        miała dysplazję obu stawów biodrowych. Nie chcę Cię straszyc, ale my mieliśmy
        duży problem zwiazany z tym trzymaniem głowy w jedną stronę. Dośc późno
        dowiedziałam się, że to takie ważne. Każde dziecko jest inne i moja historia
        pewnie też inna, ale na wszelki wypadek idź z małą do neurologa. Dr Kasprzyk z
        Nadzieji jest świetny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka