Dodaj do ulubionych

do Ciri_77

12.12.06, 11:02
Hej!!! Mam ostatnio dylematy w karmieniu Patryka ;-). Od 2 miesięcy podkarmiam
go już mlekiem modyfikowanym i karmię piersią. Obecnie zjada ok130-150 g zupki
czasem już z jakim mięskiem, kaszkę lub kleik z jabłkiem lub inny deserek
słoiczkowy i ok 60-70 ml soczku. I tu mam pytanie ile razy dziennie i w jakich
ilościach i co podajesz Dziewczynkom poza mlekiem? I czy karmisz jeszcze
piersią - i ile razy dziennie. Bo ja mam wrażenie że Patryk pierś to jak
"przepitkę" stosuję po godzinie jest już głodny.
Obserwuj wątek
    • ciri_77 Nasz schemat żywienia :) 12.12.06, 19:40
      - Rano, około 4 - 90 ml mleka,
      - rano około 7-8 120-150 ml mleka (zależy o której się obudzą)
      - 10.30-11 deserek z kaszką 150-170 ml (banan, jabłko + inny owoc, kleik ryżowy
      bardzo gęsty zrobiony na 50 ml mleka, czasem doprawione sokiem malinowym -
      wychodzi 350 ml do podziału na dwie)
      - 13 mleko 70-120 ml
      - 15.30-16 zupka 100 - 200 ml (obowiązkowo na mięsie, do tego mnóstwo warzyw i
      1,5 łyżki kaszki jaglanej albo kleik kukurydziany, łyżeczka masła)
      - 18 gęsta kaszka bananowa na mleku 50 ml
      - ok 19 (po kąpieli) mleko 70-150 ml
      - ok 23 mleko - ilość różna
      W ciągu dnia - 90 ml soczku (na dwie) i 200 ml herbatki. Dodatkowo Ola
      wieczorem 150 ml herbatki jako popitka po mleku :)
      Co do piersi - laski kategorycznie odmówiły współpracy jakieś 10 dni temu a ja
      nie walczyłam o utrzymanie karmienia piersią za wszelką cenę. I nie żałuję -
      wreszcie bez wyrzutów sumienia mogę napić się piwa czy zjeść żurek. Dziewczyny
      zasmakowały w "dorosłym" jedzeniu, wcinają na wyścigi i wyraźnie podoba sie im
      jedzenie łyżeczką. Trenujemy picie z niekapka, chciałabym sie jak najszybciej
      pozbyć butli
      PS Dziewczyny w ciągłym ruchu i mam wrażenie że jedzą bez przerwy a po wadze
      tego kompletnie nie widać. A jak tam Patryk, pewnie strasznie duży chłop ;)?
      • malflu Re: Nasz schemat żywienia :) 13.12.06, 17:22
        Dzięki kochana :-)))
        No Patryk waży ponad 8 kg (to znaczy 8 ważył 2 tygodnie temu).Ja też już powoli
        odchodzę od cyca ale i tak jesteś dla mnie mistrzynią w karmieniu bliźniaczek
        piersią! Ja się zastanawiałam nad bananem ale wczoraj dałam 1/3 i było ok. Jak
        rozumiem gotujesz dziewczynom a czy mięsko osobno czy już razem w zupce? Ja na
        razie słoiczkowo - do momentu kiedy młodemu przestana wystarczać te 150 g.
        Jabłuszko parzysz czy coś czy surowe miksujesz czy trzesz??? A jaką cherbatkę
        piją...Patryk odmawia wszelakich no chyba że ma gigant pragnienie to pociągnie
        łyczek.
        Pozdrówka!!!
        PS Od dzisiaj Zuzia ma ospę!!!! :-( Czekam 3 tygodnie na to czy u Patryka wyskoczy

• ciri_77 To Patryk BIG CHŁOOP :) 13.12.06, 22:17
          Moje dziewczyny w granicach 6.700, ostatnio ciut wolniej przybierają na wadze bo
          straszne z nich wiercipiety - Ola próbuje pominąc etap siedzenia i od razu chce
          stać na nogach. Obie ciągną główki do góry próbując usiąść, ale jeśli Ani podasz
          ręce to złapie się i usiądzie a Ola wstanie. I jeszcze ma radochę ze matka
          przerażona tempem (pełzać i raczkowac tez próbuje). Więc przy takich ćwiczeniach
          - jak one mają przytyć? bo przeciez sporo jedzą! Bo do tego dochodza chrupki
          kukurydziane - 2-3 sztuki i cos od mamusi z talerza. dobrze że alergii nie mają :)
          Herbatki piją różne, hit to jabłko z melisą, rumiankowa i malinowa tez ok. Owoce
          wszystkie na surowo, wszystko razem do miksera i robi sie gęsta breja, ktora
          dziewczyny kochają.
          Zupki gotuje tak jak dorosłym - mieso z warzywami (hit to brokuły, nie wiadomo
          czemu) i kaszą. potem miksuje, nie może byc zbyt dużo grudek bo laski plują
          potem na odległośc :) bezgrudkowe zupki jedzą :) Zupy od momentu wprowadzenia
          miesa gotuje razem, w jednym garnuszku. robiłam tak od początku, a dopiero
          później doczytała, że powinnam gotowac to osobno :(, laski lubia i nic im nie
          jest, wiec nie przesadzam z robotą.
          Pozdrowienia dla dzielnej Mamy . Ucałuj Zuzkę! Mocno! i dużo zdrówka dla Was
          wszystkich
      • rogusia2 Re: Nasz schemat żywienia :) 14.12.06, 10:23
        Ciri, ty je karmisz 8 razy dziennie? A ja myslałm, że moja to żarłok.....
        • ciri_77 Re: Nasz schemat żywienia :) 14.12.06, 20:00
          A tam, zaraz 8 razy dziennie - 5 razy dziennie i 3 nocnie ;) Ale ostatnio
          dziewczyny przestały się budzic na mleko o 23, piją porcje o 3 nad ranem a
          potem... o 4. A chudziny z nich straszliwe!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka