Dodaj do ulubionych

Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski!

29.11.01, 09:33
Nadszedł czas, aby sprawdzić co mieszkańcy żywiecczyzny sądzą o realizacji
obiecanych korzyści,jakie to miała ta część Małopolski odnieść dzięki śląskiej
aneksji.
Czy na tym forum znajdą się zainteresowani?
Obserwuj wątek
    • emi44 Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 29.11.01, 10:00
      KORZYŚCI !!!!!!!!
      Ale mnie rozbawiłeś - Korzyść jest tylko jedna, że dupki z urzędów w K-ach,
      zamiast do Bytomia i Siemianowic jadą w delegacje kilkudniowe w Beskidy, tam
      wręczją sobie odznaczenia i ordery i chodza pod pachę z miejscowymi
      karierowiczami!!!!!!!
      Ale to chyba nie jest korzyść dla nas.
      • Gość: Krzyżak Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 29.11.01, 15:34
        emi44 napisał(a):

> KORZYŚCI !!!!!!!!
        > Ale mnie rozbawiłeś - Korzyść jest tylko jedna, że dupki z urzędów w K-ach,
        > zamiast do Bytomia i Siemianowic jadą w delegacje kilkudniowe w Beskidy, tam
        > wręczją sobie odznaczenia i ordery i chodza pod pachę z miejscowymi
        > karierowiczami!!!!!!!
        > Ale to chyba nie jest korzyść dla nas.

Najgorsze, że to jest prawdziwe, a 20 lat temu mówiliśmy i marzyliśmy, że będzie
        inaczej, że będzie poprostu mądrze, rzetelnie i normalnie.
        Emi - najgorsze jest to, że to co piszesz praktykowane jest we wszystkich
        regionach tego kraju, a to już moim skromnym zdaniem tragedia.
        Z pozdrowieniami.

• zywy63 Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 29.11.01, 18:38
          Wiesz Krzyżaku jak mawia mój przyjaciel o tym jaka różnica między
          administracyjną przynależnością do województw krakowskiego lub katowickiego?
          Stary - mówi - i jedni i drudzy mają nas głęboko w d..., tyle ze ci w Krakowie
          bardziej elegancko.
          :-))
          Pozdrawiam
          • Gość: Krzyżak Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 01.12.01, 12:30
            zywy63 napisał(a):

> Wiesz Krzyżaku jak mawia mój przyjaciel o tym jaka różnica między
            > administracyjną przynależnością do województw krakowskiego lub katowickiego?
            > Stary - mówi - i jedni i drudzy mają nas głęboko w d..., tyle ze ci w Krakowie
            > bardziej elegancko.
            > :-))
            > Pozdrawiam

Ja przecież tego nie neguję i nie mam nawet prawa, bo nie było mnie tu kiedy było
            województwo krakowskie czy małopolskie. Napisałem tu, że Emi ma rację i dodałem,
            że najgorsze jest to, że dzieje się tak w innych regionach kraju.
            Faktem jest, że w innym Temacie, tu na Forum, wyrazilem swoje zdanie iż wolałbym
            aby tu było województwo małopolskie i napisałem dlaczego. Nie zmienia to jednak
            faktu, że mogę się mylić. Przecież, Ty tu prawdopodobnie mieszkasz dużo dłużej
            aniżeli ja i masz skalę porównawczą. Moje porównania i uwagi z okresu, kiedy
            odwiedzałem te ziemie jako turysta, a potem przyjeżdżając do rodziny, to całkiem
            inne odczucia aniżeli dzisiaj, kiedy tu zamieszkuję.
            Również pozdrawiam.
            • zywy63 Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 01.12.01, 14:45
              Nie całkiem chwyciłes moje intencje. Oczywiście, że nie strawiłem i nigdy nie
              strawię zaliczenia do woj. śląskiego. Też wolałbym małopolskie, co nie zmienia
              faktu że trzeźwo patrzę na stosunki miedzy takimi metropoliami a prowincją.
              Jak byłem zwolennikiem reformy administracyjnej, tak teraz włażę pod stół i
              odszczekuję wszystko co dobrego na jej temat mówiłem.
              Dzisuaj widzę, że to była wielka pomyłka. Biurokracji nie ubyło, za to przybyło
              mnóstwo niekompetentnych lecz zarozumiałych urzędników, szczególnie w
              starostwach. No cóż, to i tak nic w porównaniu z "Lepperiadą".
              Cześć, żywy.
              PS. Miło mieć takiego sąsiada w tym samym miasteczku.
        • mazer Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 01.12.01, 22:27
          Obawiam się Krzyżak, ze masz cholerną rację i nawet za kolejne 20 lat jeszcze
          nie będzie przepięknie. Kiedy kończy sie entuzjazm i zryw, przychodzi szarość
          dnia, a pluskwy wyłażą z dziur i zaczynają się panoszyć.
    • zywy63 Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 01.12.01, 14:51
      Żywczanie, żywcofile i antyżywczanie!
      Ruszajcie do wypowiedzi!
      Czy tylko emi, krzyzak i ja mamy coś na ten temat do powiedzenia?
      • mazer Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 01.12.01, 22:33
        Cóż to ja jeszcze dodam precyzując. Dla mnie jest jasne, że Żywiec powinien
        powrócić do Małopolski. Był i jest częścia tego regionu, choc z mapy
        administracyjnej to tak jasno nie wynika.
        • krzyzak1 Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 02.12.01, 13:01
          Macie rację.Wyobraźcie sobie, że w czasie powodzi dzwoniłem do Oddziału PFRON w
          Katowicach, a tam osoba kompetentna słysząc, że dzwonię z Żywca odsyła mnie do
          Oddziału w Krakowie ( chodziło tylko o udzielenie informacji). Z jedmnej strony
          ucieszyło mnie to, że nawet w Katowicach Żywiec łączą z Krakowem, ale z drugiej
          strony jaki to wstyd, że są organizacje, które nie mają zielonego pojęcia o
          reformie. Faktem jest, że przyszły przeprosiny z Warszawy, ale bardzo
          enigmatyczne. Piszą, że to się u nich zdarza, ale są to wyjątki. Dziękuję za
          takie wyjątki. To tylko przykład jaki u nas w kraju galimatias.
          • Gość: michi Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 03.12.01, 15:41
            Slyszalem tu jakies zaproszenie do dyskusji.
            Nie znam waszej dzisiejszej sytuacji dlatego na temat zwiazkow nazwijmy to
            gospodarczych z Krakowem czy Katowicami nie wypowiadam sie. Zgadzam sie
            natomiast co do zwiazkow historyczno-kulturowo-emocjonalnych.
            • zywy63 Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 12.12.01, 12:41
              Wszystkim pięciu osobom dziękuje za głosy!
              Niestety, albo mało nas z regionu wchodzi na to forum, albo nie ma
              zaiteresowania tym tematem. Zainicjowałem ten wątek również na forum
              regionalnym KRAKÓW i tam znalazło sie juz kilkadziesiąt wypowiedzi kilkunastu
              uczestników.
              Zainteresowała się wątkiem także krakowska redakcja Gazety.

No a my żywczanie?

A co biekszczanie na Małopolskę?

Pozdrawiam.
    • zywy63 Żywiecczyzna z powrotem i Bielskiem do Małopolski! 12.12.01, 13:06
      Może to rozszerzymy jednak o Bielsko - Białą (Krakowską)?
      • Gość: góral Re: Żywiecczyzna z powrotem i Bielskiem do Małopolski! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.01, 09:17
        Od czasu koncepcji zmiany podziału administracyjnego jak i samej reformy
        większość z nas była za przynaleznością do woj.małopolskiego co znalazło
        również potwierdzenie w odpowiedniej uchwale Rady Miasta Bielska-Białej.
        Jednak późniejsze zgromadzenie wójtów gmin (5:4 jeżeli dobrze pamiętam) zostało
        przegrane przez zwolenników Małopolski (po intensywnym lobby'ingu hanysów, o
        czym piszecie powyżej) rozgłoszone jako 'wybór ludu'. Trzeba było słyszeć
        nocną 'walkę' pomiędzy senatorem Okrzesikiem i AWSowcem Tyrną który zachwalał
        hanysowo, a teraz walczy o zachowanie regionu Podbeskidzie w Solidarności,
        argumentując niezależność i dokonania. Szkoda że nie pamięta już jak walczył
        dla hanysów o Bielsko-Białą i Żywiec.

Niemniej jednak Bielsko-Biała i Żywiec to jądro regionu i powinny być w
        Małopolsce jak to zakładało większość planów zamian administracyjnych.

PAMIĘTAM ŻE WPROWADZENIE REFORMY ZAKŁADAŁO RÓWNIEZ MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W GRANICACH
        ADMINISTRACYJNYCH PO DWÓCH LATACH JEJ FUNKCJONOWANIA !!!!! ????????
        DO DZIEŁA PANOWIE I PANIE, MOŻE RÓWNIEŻ POZA INTERNETEM ???
        • malopolanin Re: Żywiecczyzna z powrotem i Bielskiem do Małopolski! 13.12.01, 13:40
          Przyłączam się do apelu Żywego: napiszcie też to na forum krakowskim w tym
          samym wątku, im więcej głos€w tym lepiej!!!!
          • Gość: michi Re: Żywiecczyzna z powrotem bez Bielska do Malopol IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 13.12.01, 13:58
            Witam!
            Chyba sie troche zapedziliscie. Bedziecie miec wszystkich przeciw sobie.
            O ile organizacje dazace do przywrocenia historycznych granic Slaska w pelni
            popra starania Zywca czy Jaworzna (moge za to reczyc!) to nigdy nie zgodza sie
            na Bielsko.
            Jeszcze pytanie do Zywego. Naprawde bez zadnej ironii. Czy poza Toba w Zywcu
            ktos sie tym interesuje? Rozmowy na forum nawet najgoretsze niczego nie
            zalatwia! Tu trzeba dzialac! Czy dzieje sie cos w tej sprawie poza dyskusja?
            Zycze powodzenia!
            • Gość: Piast Re: Żywiecczyzna z powrotem bez Bielska do Malopol IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.01, 21:16
              Oczywiście, że tak. Po co nam ta ciemna ukraina w Śląsku Cieszyńskim!!!!!!!!
              • Gość: góral Re: Żywiecczyzna z powrotem Z Bielskiem i Białą IP: *.plusgsm.pl 14.12.01, 12:52
                Panowie, to że będziemy mieli przeciw sobie organizacje ziomkostwa śląskiego
                jest bezprzeczne. Bezsprzecznym jest również to że Bielsko (bez Białej) było
                częścią Śląska Cieszyńskiego równie długo jak częścią Księstwa Oświęcimskiego,
                jak również rdzenni jego mieszkańcy i budowniczy (niemcy, austyjacy, żydzi) nie
                są w nim obecni od czasów powojennych, a napływająca ludność z terenów
                sąsiednich zajęła ich miejsce.
                To że panowie spod zanku Beskidenverein czy innych odtwarzających się
                oraganizacji na górnym śląsku (patrz: m.in. pan Kutz) przypisują sobie prawo do
                szafowania przymiotnikiem śląski i do jego przypisywania do wszystkiego co się
                rusza (i nie) to już ich problem.
                Uważam jednak, że większość mieszkańców naszego regionu już doświadczyła na
                tyle kolonializmu górnośląskiego że zgodnie nie mieliby nic przeciw zmianie
                przynależności administracyjnej.
                • malopolanin Re: Żywiecczyzna z powrotem Z Bielskiem i Białą 14.12.01, 13:13
                  Góral - mógłbyś też napisać to na forum Kraków. Tam jest zażarta dyskusja na
                  ten temat. Im więcej opinii tym lepiej.
                • Gość: Piast Re: Żywiecczyzna z Białą IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 21:56
                  Gość portalu: góral napisał(a):

> Panowie, to że będziemy mieli przeciw sobie organizacje ziomkostwa śląskiego
                  > jest bezprzeczne. Bezsprzecznym jest również to że Bielsko (bez Białej) było
                  > częścią Śląska Cieszyńskiego równie długo jak częścią Księstwa Oświęcimskiego,
                  > jak również rdzenni jego mieszkańcy i budowniczy (niemcy, austyjacy, żydzi) nie
                  >
                  > są w nim obecni od czasów powojennych, a napływająca ludność z terenów
                  > sąsiednich zajęła ich miejsce.
                  > To że panowie spod zanku Beskidenverein czy innych odtwarzających się
                  > oraganizacji na górnym śląsku (patrz: m.in. pan Kutz) przypisują sobie prawo do
                  >
                  > szafowania przymiotnikiem śląski i do jego przypisywania do wszystkiego co się
                  > rusza (i nie) to już ich problem.
                  > Uważam jednak, że większość mieszkańców naszego regionu już doświadczyła na
                  > tyle kolonializmu górnośląskiego że zgodnie nie mieliby nic przeciw zmianie
                  > przynależności administracyjnej.

Gorolu! Większość mieszkańców Ślązka Cieszyńskiego nie ma zamiaru przyłączyć się
                  do ciemnej małopolszczyzny!
                  • Gość: góral Re: Żywiecczyzna z Białą IP: *.plusgsm.pl 16.12.01, 23:03
                    >Gość portalu: Piast napisał(a):
                    > Gorolu! Większość mieszkańców Ślązka Cieszyńskiego nie ma zamiaru przyłączyć si
                    > ę
                    > do ciemnej małopolszczyzny!

Proszę państwa, kolejny przykład kultury rodem z naszych północnych rejonów,
                    dziwię się że Piast Cieszyński, który dostaje po części ciała gdzie kończy się
                    kręgosłup od swoich kuzynów z górnego śląska, drwi i wyszydza.
                    Uwierz mi kolego że wcale nie namawiamy was do wejścia w skład Małopolski i nie
                    będziemy tego czynić tak jak hamsko postąpli z nami górnoślązacy. Dalej uważam
                    mimo twoich epitetów że to co wartościowe w śląskości, niemniej nam obcej,
                    przetrwało na Śląsku Cieszyńskim i w Pszczynie.
                    Pragnę również przypomnieć iż określenie gorol to obraźliwie "obcy" i odnosi się
                    do wszystkich nie-ślązaków, a epitet "zacofany" świadczy o zacofaniu ale
                    mówiącego, a z pozycji rewelacyjnie rozwiniętego Śląska Cieszyńskiego brzmi
                    jeszcze śmieszniej.

Nie obrażaj się, naprawdę nie chcemy i nie będzeimy wam narzucać zmian
                    administracyjnych, jeżeli daj Boże nam się to uda.
                    • slezan Re: Żywiecczyzna z Białą 21.12.01, 22:04

> Pragnę również przypomnieć iż określenie gorol to obraźliwie "obcy" i odnosi si
                      > ę
                      > do wszystkich nie-ślązaków
                      >

A ja pragnę przypomnieć, że określenie hanys również może być odebrane jako
                      obraźliwe, podobnie jak pisanie Górnoślązak z małej litery. Jeżeli drodzy
                      Małopolaniejesteście tak wrażliwi na swoim punkcie, to stosujcie się, proszę, do
                      ogólnie przyjetych norm kultury. Co do relacji między Śląskiem Cieszyńskim i
                      Górnym to jest ona bardzo prosta - Cieszyński to część Górnego i to o bardzo
                      bogatych tradycjach. To tu najdłużej przetrwała linia górnośląskich Piastów.

• Gość: Piast Re: Żywiecczyzna z Białą IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.01, 22:18
                      > >Gość portalu: góral napisał:
                      > Proszę państwa, kolejny przykład kultury rodem z naszych północnych rejonów,
                      > dziwię się że Piast Cieszyński, który dostaje po części ciała gdzie kończy się
                      > kręgosłup od swoich kuzynów z górnego śląska, drwi i wyszydza.
                      > Uwierz mi, nie będziemy tego czynić tak jak hamsko postąpli z nami
                      górnoślązacy.
                      >> Pragnę również przypomnieć iż określenie gorol to obraźliwie "obcy" i odnosi si
                      > ę do wszystkich nie-ślązaków, a epitet "zacofany" świadczy o zacofaniu ale
                      > mówiącego, a z pozycji rewelacyjnie rozwiniętego Śląska Cieszyńskiego brzmi
                      > jeszcze śmieszniej.
                      > Nie obrażaj się, naprawdę nie chcemy i nie będzeimy wam narzucać zmian
                      > administracyjnych, jeżeli daj Boże nam się to uda.
                      Otóż góralu, nigdy nie biłem bity przez swoich kuzynów z Górnego Śląska po jak
                      to nazywasz części ciała, na której kończy się kręgosłup. Być może te okrutne
                      obyczaje przetrwały na ulubionym przez Ciebie Podkarpaciu, tam tradycje ludu mają
                      silne korzenie. A co do kpinek z rozwoju Śląska Cieszyńskiego to faktycznie nie
                      ma to jak Galicyja, do której życzę powrotu!
              • krzyzak1 Re: Żywiecczyzna z powrotem bez Bielska do Malopol 14.12.01, 15:13
                Gość portalu: Piast napisał(a):

> Oczywiście, że tak. Po co nam ta ciemna ukraina w Śląsku Cieszyńskim!!!!!!!!

Z Ciebie taki Piast, jak ze mnie Kołodziej, jeżeli już tak u nas ciemno, to
                wiedz, że my takie nazwy jak Ukraina piszemy z dużej litery, a więc coś z tą
                ciemnotą Ci nie wyszło.
              • zywy63 Re: Żywiecczyzna z powrotem bez Bielska do Malopol 14.12.01, 18:29

Smutne sobie świadectwo wystawiasz!
                Na tym forum nie zwyklismy używać inwektyw, zatem życzę Ci oświecenia i
                pozdrawiam z "głebokich ciemności"
              • mazer Re: Żywiecczyzna z powrotem bez Bielska do Malopol 15.12.01, 06:17

Drogi kolego. Może tak więcej kultury. Ostatecznie nie musisz lubić Małopolski,
                nie musi Ci się podobać pomysł przyłączenia Bielska-Białej do tego regionu. Twoje
                prawo. Piszac o Ukrainie na Śląsku Cieszyńskim myslałeś pewnie o osobach
                pochądzących spoza naszego regionu. Ja pochodzę stąd i tutaj jest moja mała
                ojczyzna. Znikąd się nie przeprowadzałem, ani moi dziadkowie. Od połowy XIX
                stulecia moi przodkowie mieszkali najpierw w Komorowicach (tych krakowskich),a
                potem przenieśli się do Bielska, tak tego dawnego Bielitz. Nie muszę szukać
                korzeni gdzieś daleko i nie jestem żadnym przybłedą. Mam prawo wyrazać swoje
                przekonania i chęć przyłączenia mojego rodzinnego miasta do regionu, który darzę
                sympatią. Gdzie widzę jego miejsce. Z całym szacunkiem dla Ślązaków, wśród
                których mam wielu przyjaciół.
                Wiesz Piast jesli jest wielu takich jak Ty, moze zorganizujcie jakąś organizację
                nacisku i zażądajcie od władz wojewódzkich, że nie życzycie sobie
                takiej "ciemnoty" u siebie. Jako ciemniak chętnie Cię wesprę, bo nasze cele są w
                tym punkcie zbieżne. Zapraszam też na korepetycje z geografii. Wyjaśnię Ci gdzie
                leży Ukraina i że jest to obecnie nasz strategiczny partner.
                Wiesz Piast

• krzyzak1 Re: Żywiecczyzna z powrotem bez Bielska do Malopol 14.12.01, 15:09
              Gość portalu: michi napisał(a):

> Witam!
              > Chyba sie troche zapedziliscie. Bedziecie miec wszystkich przeciw sobie.
              > O ile organizacje dazace do przywrocenia historycznych granic Slaska w pelni
              > popra starania Zywca czy Jaworzna (moge za to reczyc!) to nigdy nie zgodza sie
              > na Bielsko.
              > Jeszcze pytanie do Zywego. Naprawde bez zadnej ironii. Czy poza Toba w Zywcu
              > ktos sie tym interesuje?

Tak, ja też jestem tym zainteresowany, ale jako "napływowiec" muszę zrozumieć
              sprawy Bielsko - Bialskie, aby kogoś nie urazić. Odnośnie Żywca nie mam żadnych
              obiekcji choć podkreślam, że jestem "napływowcem".

Rozmowy na forum nawet najgoretsze niczego nie
              > zalatwia! Tu trzeba dzialac! Czy dzieje sie cos w tej sprawie poza dyskusja?

Myślę, że wciągając do dyskusji można rozpocząć działania, ale zgadzam się z
              Tobą, że wszystko musi być wyważone, żeby czegoś nie spalić przedwcześnie.
              Te sprawy prowadzić powinni jednak rodowici Żywczanie (odnośnie Żywca), a tacy
              jak ja powinni się przyłączyć, ale nie biernie.

> Zycze powodzenia!
              Dziękuję.

• zywy63 Re: Żywiecczyzna z powrotem bez Bielska do Malopol 14.12.01, 18:38

> Witam!
              > Chyba sie troche zapedziliscie. Bedziecie miec wszystkich przeciw sobie.
              > O ile organizacje dazace do przywrocenia historycznych granic Slaska w pelni
              > popra starania Zywca czy Jaworzna (moge za to reczyc!) to nigdy nie zgodza sie
              > na Bielsko.
              > Jeszcze pytanie do Zywego. Naprawde bez zadnej ironii. Czy poza Toba w Zywcu
              > ktos sie tym interesuje? > Zycze powodzenia!

Jest nas tu trochę takich, którzy nie mianują się Ślązakami dla doraźnych
              korzyści i pozostają Małopolanami.
              A na marginesie: zwróć uwagę na fragment Twojego tekstu: "...organizacje ...
              NIGDY NIE ZGODZĄ SIĘ ...". I tu masz własnie sedno problemu. Ślaskie organizacje
              uzurpują sobie prawo do zgody lub nie zgody na coś do czego prawo mają wyłącznie
              bielszczanie. Jak potraktowałbyś gdyby społeczność Bielska nagle oświadczyła, że
              nie zgadza sie na przynależność Raciborza do Opolszczyzny?
              Pozdrawiam.
              • slezan Re: Żywiecczyzna z powrotem bez Bielska do Malopol 21.12.01, 22:12
                zywy63 napisał(a):

> Jest nas tu trochę takich, którzy nie mianują się Ślązakami dla doraźnych
                > korzyści i pozostają Małopolanami.
                > A na marginesie: zwróć uwagę na fragment Twojego tekstu: "...organizacje ...
                > NIGDY NIE ZGODZĄ SIĘ ...". I tu masz własnie sedno problemu. Ślaskie organizacj
                > e
                > uzurpują sobie prawo do zgody lub nie zgody na coś do czego prawo mają wyłączni
                > e
                > bielszczanie. Jak potraktowałbyś gdyby społeczność Bielska nagle oświadczyła, ż
                > e
                > nie zgadza sie na przynależność Raciborza do Opolszczyzny?
                > Pozdrawiam.

Różnica polega na tym, że przedstawiciele owych śląskich oorganizacji zapewne w
                większym stopniu identyfikują się z dawnymi tradycjami Bielska niż obecni
                mieszkańcy tego miasta. Drodzy przybysze z Małopolski, lub ich dzieci, historia
                Bielska nie zaczęła się po 1945 roku, tak jak historia Ulsteru nie wzięła swego
                początku od kolonizacji angielsko-szkockiej. Moglibyście zdobyć się na więcej
                szacunku dla pokoleń bielszczan, tak jak obecni Wrocławianie, którzy szanują
                śląsko-niemiecką przeszłość swego miasta i coraz częściej sami określają się
                mianem Ślązaków.
      • Gość: mazer Re: Żywiecczyzna z powrotem i Bielskiem do Małopolski! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.12.01, 19:38
        zywy63 napisał(a):

> Może to rozszerzymy jednak o Bielsko - Białą (Krakowską)?
        Jestem jak najbardziej za. Pisałem juz o tym wielokrotnie. Tak jak Śląsk zmieniał
        swoje granice w przeszłości, tak i teraz jest to możliwe. Chciałbym, żeby moje
        rodzinne miasto było częscią Małopolski. Zdecydowanie wolę Kraków. W mieście sa
        takie same nastroje, przynajmniej wśród tych, których spotykam. Żyjemy na
        historycznym pograniczu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by stać się w całości
        częścią małopolsiego regionu razem z Żywcem. Woj. Śląskie w historycznych
        granicach to dla mnie absurd, bo niby z jakiego okresu brać pod uwagę te granice.
        Dlacze ten a nie inny okres, no i jeszcze potrzebna byłaby rewizja granic z Rep.
        Czeską.

• malopolanin Re: Żywiecczyzna z powrotem i Bielskiem do Małopolski! 14.12.01, 20:33
          No i widzę, że forum odżywa :) To mi się podoba
          Pozdrowienia
    • Gość: Krzyżak Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 22:07
      Też jestem za tym ,aby Żywiecczyzna powróciła z powrotem do Małopolski.
      Trzymam kciuki.
      Pozdrawiam wszystkich chcących do Krakowa.
      • Gość: krzyzak1 Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 15.12.01, 21:50
        Gość portalu: Krzyżak napisał(a):

> Też jestem za tym ,aby Żywiecczyzna powróciła z powrotem do Małopolski.
        > Trzymam kciuki.
        > Pozdrawiam wszystkich chcących do Krakowa.

Dziękuję Ci za to rodaku.
        • Gość: Augustus Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 23.01.02, 17:21
          Popieram was w staraniach o powrót w granice Małopolski. Jakby na to nie
          patrzeć Żywiecczyzna była cześcią Małopolski i nie można wam się dziwićże
          chcecie powrotu do swych korzeni. Wvcześniej ktoś pisał, że po 2 latach od
          wprowadzenia reformy administracyjnej dokona się niezbędnych koretkt granic.
          Czas minął a jedyną zmianą było przyłąćzenia Sławkowa do Śląska bo akurat
          Małopolaninom ze Sławkowa było tak wygodniej. Pozdrawiam
    • Gość: góral WĄTEK NA FORUM KRAKOWSKIM IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 09:34
      dyskusja przeniosła się na forum krakowskie

GORĄCO POLECAM
      • malopolanin Re: WĄTEK NA FORUM KRAKOWSKIM 20.12.01, 13:54
        I ja też ponownie zapraszam :)
        Im więcej głosów, tym większa szansa, że dopniecie swego
        Pozdrawiam
        • Gość: Wilym Bielsko nie jest wasze IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 23.12.01, 13:44
          Tez Wam zycze powodzenia w waszych staraniach, tylko prosze: nie wyciagajcie
          prawicy po to co nie jest Wasze. To ze po 1945 roku skolonizowaliscie Bielsko,
          wyrzucajac uprzednio jego mieszkancow nie daje Wam prawa do jego ankesji -
          popatrcie na siebie i zauwazcie, ze to co proponujecie to wypisz wymaluj to
          samo co zrobiono z Wami inkorporujac do Slaska!!!
          • Gość: mazer Re: Bielsko jest nasze. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.12.01, 15:37
            Witam.
            Bielsko jest o tyle nasze, że jestesmy mieszkańcami tego miasta, a piszący te
            słowa od urodzenia, a jesli patrzeć na genealogię to juz dobre 150 lat.
            Kolejna rzecz Wilym, to proszę nie uogólniaj i więcej precyzji w wyrażaniu
            sądów. Nikt tutaj z nas obecnych nie wyrzucał poprzednich mieszkańców dawnego
            Bielitz. Takie czasy były czy to się nam podoba czy nie. Z sowiecką armią nie
            dyskutowało się. Już o tym pisałem w wątku o komitecie obrony podbeskidzia.
            O ile wiem jest w Polsce swoboda przemieszczania się. Ludzie żyjący tutaj
            owszem skądś kiedyś przyjechali, ale mylisz się jeślichodzi o jakiś
            kolonizacyjny spisek. Po prostu taka była tendecja, że warto było zamieszkać w
            Bielsku. Teraz niestety już raczej nie. Służę, jeśli chcesz, danymi z Urzędu
            Miejskiego. I tak teraz jest, że mieszkańcy w swej większości chcą zmiany
            administracyjnej. Chcemy być częścią Małopolski i jest to nasze prawo. Śląsk
            jako taki obumarł tu w Bielsku i poza historią, której nie zamierzam zaprzeczać
            czujemy się związani właśnie z Krakowem, jesli nie możemy mieć własnego
            województwa. Mamy silne więzi z Żywcem i razem chcemy znaleźć się w małopolskim
            regionie. Głosy o śląskiej przynależności w tym Twój są spoza miasta, co jest
            wyrazem tego co powyżej: nie jesteśmy Ślązakami, jestemy Bielszczanami. Dzis to
            dwa różne, oddzielne określenia, kiedyś owszem zbieżne.
            I cóż to tyle Wilym. Pozdrowienia świąteczne dla Ślonska.
            • Gość: krzyzak1 Re: Bielsko jest nasze. IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 23.12.01, 19:13
              Obiecałem i słowa dotrzymam, ale muszę dojśc do siebie zanim wejdę na forum
              krakowskie. Wypowiedzi przeczytałem wszystkie, a dyskusje wśród znajomych i
              rodziny prowadzę już od tygodnia. Obiecuję, że po przeanalizowaniu wszystkiego,
              też napiszę co mnie nurtuje, bo za Krakowem byłem jestem i bedę.
            • Gość: belfer Re: Bielsko jest nasze. IP: *.mci.tychy.pl 30.12.01, 15:22
              Oczywiscie, ze warto bylo zamieszkac w Bielsku, bo ktos stworzyl wczesniej wam
              warunki, rozwinal miasto spowodowal, ze stalo sie atrakcyjne. Okazcie szacunek
              tym, ktorzy tego dokonali, wy przyszliscie na gotowe, wypelniliscie
              bielski "pejzaz urbanistyczny" nawiazujacy do teraz do slaskiej tradycji.
              Bardzo duzo czasu uplynie zanim potrzebne beda wykopaliska archeologiczne, aby
              stwierdzic obecnosc Slaska w Bielsku. Zmiana wojewodztwa nic nie zmieni akurat
              w tej kwestii. Nowi mieszkancy nie czuja Slaska, bo nie moga go czuc, skoro nie
              zetkneli sie z nim wczesniej.
              Moja rodzina pochodzi z Zywiecczyzny (Jelesnia), bo po wojnie osiadla w jednej
              z nyskich wsi. I nikt nie zaprzecza, ze to slaska wies (pomimo tego, ze w
              nazwie wojewodztwa nie ma Slaska). A tradycja pozostala nasza zywiecka - bo to
              Slask sie zmienia pod wplywem mieszkancow, a nie odwrotnie.
              • Gość: mazer Re: Bielsko jest nasze. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.12.01, 18:32
                O, rany. Dobrze,nie będę zaprzeczał historii, ani faktom.
                Specyfika Bielska-Białej polega na jego dualiźmie, pograniczu Małopolski i
                Śląska. Przyszliśmy na gotowe? Tzn, że przez ostatnie 50 lat nic się w mieście
                nie działo, a jego obecni mieszkańcy leżeli sobie brzuchami do góry?
                Zgoda absolutna, że Bielsko rozwijało się wiele setek lat. Szanuję to co
                odziedziczyliśmy po śląskich i niemieckich poprzednikach. Ale czy skoro przez
                600 lat Bielsko należało do Czech, a potem wraz z nimi do monarchii austro-
                węgireskiej, to czy w 1919 roku niepotrzebnie Wojsko Polskie walczyło z
                czeskimi wojskami, o Księstwo Cieszyńskie?
                I ostatnia rzecz. Skoro większość Bielszczan chciałaby zmiany województwa na
                Małopolskie, to czy nie ma do tego prawa? Skoro Sławków chce powrotu do Sląska
                i stanie się tak za 2 dni, to coś złego? My chcielibyśmy w drugą stronę, a
                Bielsko nie leży koło Nysy lecz na pograniczu śląsko-małopolskim. Bliżej nam do
                Krakowa, z całym szacunkiem dla Ślazaków.
                • Gość: mariusz Re: Bielsko jest nasze. IP: 195.205.241.* 31.12.01, 11:47
                  Sławków nie przechodzi do Śląska, tylko do województwa śląskiego! Poczucie
                  tożsamości regionalnej jest w całym Zagłębiu Dąbrowskim bardzo dobrze
                  rozwinięte, a przynależność tej ziemi do tego, czy innego województwa ma wymiar
                  czysto praktyczny. Mogę to stwierdzić z całą odpowiedzialnością, bo przez 5 lat
                  studiowałem w Sosnowcu i tam nie ma Śląska.
                  • Gość: mazer Re: Bielsko jest nasze. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.12.01, 12:26
                    Zgoda i przepraszam za nieścisłość: Sławków przechodzi do woj. slaskiego.
                    Czy zatem społeczność Bielska-Białej składajaca się w większości z ludzi
                    swiadomych ma prawo do okreslenia się w jakim regionie chce żyć? Czy ma prawo
                    tworzyć swoją teraźniejszość i przyszłość zgodnie ze swoimi oczekiwaniami?
                    Moim zdaniem tak. A ty jak sądzisz?
                    Ps. Nie neguję historycznej ślaskości Bielska, ani małopolskiej Białej
                    Krakowskiej. Pytam o dzień dzisiejszy.
                    • Gość: Wilym Re: Bielsko jest nasze. IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 01.01.02, 10:34
                      Mazer! Dzien dzisiejszy jest taki, ze Malopolanie zamieszkuja tak samo
                      malopolska Biala jak i slaskie Bielsko i nic tego nie zmieni (no chyba ze jakas
                      kolejna wedrowka ludow, na co sie raczej nie zanosi). Granice regionow to nie
                      kreski rysowane olowkiem, ktore jednym pociagnieciem gumki mozna wymazywac. W
                      przypadku Slawkowa jednym z argumentow "za" przylaczeniem do wojewodztwa
                      slaskiego byl ten, ze mieszkancy tego miasta... kibicuja GKS owi Katowice.
                      Argument, ze tak powiem po byku. Na tej samej zasadzie co oni udowadniali
                      slaskosc swego miasta (czyli cos co nie istnieje) Ty udowadniasz malopolski
                      charakter swego. Wybacz, alez uporem maniaka (chyba juz sie do tego
                      przyzwyczailes)bede na Twoje wypowiedzi reagowal w jeden sposob: VETO !
                      • Gość: mazer Re: Bielsko jest nasze. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.01.02, 20:58
                        Wilym.
                        Czy wola mieszkańców Bielska-Białej jest czymś nienormalnym? Czy prawo do
                        samookreslenia się i chęć przynależności do takiego o nie innego województwa to
                        coś tak niezwykłego? Przecież prawo przewiduje taką mozliwość.
                        Problem polega na tym, że ten kawałek Ślaska, o który tak bardzo zabiegasz,
                        chce przyłączenia do małopolskiego województwa. Jeśli nie akceptujesz tego, to
                        wybacz, Twój głos jest zbieżny z decydentami z urzedu wojewódzkiego w
                        Katowicach.
                        To juz wole odpowiedź jaką otrzymałem od RAŚ, że jesli bedziemy chcieli
                        przyłączenia do woj. małopolskiego to szat nie będą rozdzierali i zaakceptują
                        to. Przecież o to chodzi, prawo samookreslenia się grup ludzkich, jak to ma
                        zapisane w swoich celach właśnie Ruch Autonomii Śląska.
                      • Gość: mazer Re: Bielsko jest nasze. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.01.02, 21:02
                        Przepraszam, umknęło mi.
                        Wilym, powiedz jak określasz pojecie "ślaski charakter miasta". Co to oznacza.
                        Wg. mnie tożsamość i charakter kształtują i nadają danemu miejscu mieszkańcy.
                        A Ty jak uwazasz?
                        • Gość: Wilym Re: Bielsko jest nasze. IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 01.01.02, 22:51
                          Mazer!
                          Ja tez nie bede rozdzieral szat! Musiales mnie zle zrozumiec. Po prostu
                          twierdze, ze przylaczenie Bielska do Malopolski jest tak samo chybionym
                          pomyslem jak przylaczanie Slawkowa do woj. slaskiego. Jesli chodzi o to jak
                          rozumiem slaskosc Bielska to moja odpowiedz jest prosta: tak samo jak
                          Wroclawia, Brzegu, Boleslawca i innych miast dolnoslaskich. Dzis ich mieszkancy
                          to mieszanka ludzi z najprzerozniejszych zakatkow Polski, ale nikt nie neguje
                          slaskosci tych miejscowosci, slaskosci jako dziedzictwa tworzonego przez wieki.
                          Wejdz sobie na forum kaliskie - jest tam watek dotyczacy mozliwosci
                          przylaczenia Kalisza do wojewodztwa dolnoslaskiego. Moim zdaniem paranoja, ale
                          niestety jak sie okazuje w Polsce wszystko mozna wymyslic. Nawet to,
                          ze "Slazacy maja w Bielsku pamietac, ze sa goscmi" - tak grzmiala bielska
                          poslanka, niejaka pani Staniszewska. Uwazasz, ze miala racje? Owszem, jako
                          mieszkaniec Gliwic moge czuc sie w Bielsku jako gosc na tych samych zasadach co
                          w Zabrzu, Opolu, Kędzierzynie, Poznaniu, Londynie itd. Ale jako Slazak, czy to
                          sie komus podoba czy nie, w Bielsku czuje sie jak u siebie.
                          Aha! I przeciez nie zabronilem Wam decydowac o swym losie. Napisalem tylko, ze
                          Bielsko to dla mnie slaskie miasto i jestem przeciwny jego wlaczaniu do
                          Malopolski!
                          Pozdrawiam,

Wilym
                          • Gość: sam Re: Bielsko jest nasze. IP: *.houston-02rh15rt.tx.dial-access.att.net 01.01.02, 22:57
                            mysle ze wola wyborcow w demokracji powinna byc szanowana. Wniescie taka petycje
                            zrobcie oddolna rewolucje, chetni niech podpisuja sie pod nia, i gdy wieksza
                            polowa zglosi taka propozycje w natepnych wyborach powinien byc vote na temat.
                            Gdyby zwolennicy Malopolski zwyciezyli , wtedy zywiecczyzna wroci do swoich
                            korzeni czy stac nasza mlodziez na zorganizowanie takiej kampani?
                            • emii Re: Bielsko jest nasze. 02.01.02, 08:50
                              Wilym z Gliwic - czuje się jak u siebie w Bielsku? Ciekawe jak czują się
                              Wilymowie z Sosnowca w Bielsku?
                              Sprawa przypomina mi sytację na Litwie - każdy Polak czuje się tam jak u
                              "siebie" mimo, iż Litwini nie cierpią Polaków - uważają nasz język za język
                              okupacyjny i nie chcą go znać, a kierowców samoch. z polską rejestracją - lekko
                              mówiąc traktuje się nieuprzejmie. Można i tak pewnie !
                              • malopolanin Re: Bielsko jest nasze.- do emii 02.01.02, 11:41
                                Emii,czemu się nie wypowiadasz na forum krakowskim? Tam byś miał na co
                                odpowiadać:) Serdecznie zapraszam i pozdrawiam
                          • Gość: mazer Re: Bielsko jest nasze. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.01.02, 20:19
                            Wilym.
                            Dotarliśmy do granic tego gdzie się rozumiemy. Dalej nasze spojrzenia rozchodzą
                            się diametralnie. Ty czujesz się w Bielsku u siebie. Ano, proszę Cię bardzo.
                            Z całym szacunkiem Wilym, przypominasz mi kierowcę, który jeździ na pamięć, nie
                            przyjmując do wiadomości, że nastąpiła zmiana organizacji ruchu i jedzie pod
                            prąd. Zmieniły się nazwy ulic, znaki drogowe, a Ty ciągle powtarzasz, że kiedys
                            było inaczej. Tak było.
                            Dla mnie ten skrawek ziemi jest moją małą ojczyzną, którą nazywam (i nie tylko
                            ja) Podbeskidziem. Tym co powstało po połączeniu Bielska i Białej. Dwóch
                            elementów ze Śląska i Małopolski. Wynik tego równania to właśnie Podbeskidzie.
                            I to jest mój dom. Ponieważ mieszkańcy są po prostu Polakami, bez resentymentów
                            do autonomii, mamy inne spojrzenie na historię, inny język od gwary śląskiej,
                            więc te wszystkie różnice powodują, że Śląsk traktujemy jako coś spoza naszego
                            regionu, coś czego w naszym Bielsku nie ma. W tym Podbeskidziu spędziłem
                            ostatnie 20 kilka lat i dla mnie jest to tak samo prawdziwe i żywe jak dla
                            Ciebie Śląsk w Bielsku. Uważam, że my Bielszczanie mamy prawo do kreowania i
                            tworzenia naszego małego regionu tak jak chcemy, wspólnie z Żywcem i resztą
                            Małopolski. To dla nas ,naszym zdaniem, lepszy partner. Państwa, regiony
                            miejsca zmieniają się z biegiem czasu. Jest wiele przykładów z historii. I tak
                            właśnie zmieniło się śląskie Bielsko w Bielsko-Białą-stolicę Podbeskidzia.
                            Wiem, nie zgadzasz się z tym. W porządku, już słyszałem Twoje "veto!". Dlatego,
                            proponuję end of topic. Tutaj się różnimy i tak już chyba pozostanie.
                            Pozdrawiam.
                            • malopolanin Re: Bielsko jest nasze. 02.01.02, 20:23
                              Mazer - doskonale powiedziane, mogę skopiować na forum Kraków? Chyba, że sam to
                              zrobisz.:)
                              Pozdrawiam
                              • Gość: mazer Re: Bielsko jest nasze. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.01.02, 16:30
                                Kopiuj Waść, bardzo proszę.
          • Gość: góral Re: Bielsko było jest i będzie nasze !!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.02, 08:57
            Gość portalu: Wilym napisał(a):

> Tez Wam zycze powodzenia w waszych staraniach, tylko prosze: nie wyciagajcie
            > prawicy po to co nie jest Wasze. To ze po 1945 roku skolonizowaliscie Bielsko,
            > wyrzucajac uprzednio jego mieszkancow nie daje Wam prawa do jego ankesji -
            > popatrcie na siebie i zauwazcie, ze to co proponujecie to wypisz wymaluj to
            > samo co zrobiono z Wami inkorporujac do Slaska!!!

Za kogo się wypowiadasz ??? !!!, moja rodzina mieszka w Bielsku i Białej oraz
            okolicznych miejscowościach od polokeń. Nigdy mieszkańcy tej ziemi nie czuli się
            i nigdy nie będą się czuć ślązakami, bo to fikcja, za dużo nas różni.
            Bielska już nie ma i nie wypowiadaj się za jego budowniczych, bo historię miasta
            i regionu tworzą ludzie a od 1939 (pierwsze połączenie miast) tworzą ją
            mieszkańcy Bielska-Białej. I nie dziel miast, ja wam proponuję podzielić Dąbrowę
            i Górniczą, Tarnowskie i Góry etc ... więc takie pierdoły jak proponujesz na
            naszym i na krakowskim forum przedyskutuj sobie na waszym śląskim wątku w bardzo
            doborowym i na poziomie towarzystwie.
            Co do kolonializmu to nie zmieniaj historii, ludzie z Małopolski byli tutaj od
            zawsze, natomiast Bielsko budowali głównie koloniści z zachodu i wiem że na pewno
            nie czuli się ślązakami w waszym rozumieniu. Kolonializm to jest teraz kiedy
            rzesze sztygarów i innych przenoszą się w nasz region starając się go kształtować
            na waszą modłę, mdło się robi od waszego humoru i "polszczyzny", i całe szczęście
            że powoli wszyscy u nas mają was dość, ponadludzi ze śląska (większość czuje się
            po pierwsze ślązakami, dalej ewentualnie polakami)!!!
            • Gość: Wilym Re: Bielsko było jest i będzie nasze !!!! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 20:45
              Mazer zgoda! Finito, dalej nie ma sensu drazyc tematu. Mam tylko nadzieje ze
              wytlumaczysz niejakiemu goralowi dlaczego jego analogie dotyczace Bielska-
              Bialej i Dabrowy Gorniczej (ktora na Slasku nie lezy) czy Tarnowskich Gor nie
              maja sensu, bo facet chyba wyjatkowo nie wie o czym mowi. A to ze na "Wasze
              Podbeskidzie" przyjezdzaja rzesze sztygarow to chyba Wam na Waszym Podbeskidziu
              nie powinno przeszkadzac, bo:
              - jesli osiadaja na zachod od Bialej to sa u siebie
              - no i daja Wam zarobic, bylo nie bylo
              End of topic.
              • malopolanin Bielsko było jest i będzie nasze !!!- mazer, wilym 02.01.02, 20:51
                Nie mówicie chyba, że to koniec waszych wypowiedzi w tej sprawie ? :((((
                • Gość: mazer Re: Bielsko było jest i będzie nasze !!!- mazer, wilym IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.01.02, 16:42
                  Mam poczucie, że co miałem do powiedzenia, to zostało powiedziane.
                  Moje spojrzenie i spojrzenie Wilyma , na teraźniejszość Bielska są rózne. Jaki
                  jest sens przekrzykiwania się "moje, nie prawda, bo moje!" etc.
                  Nie mam monopolu na prawdę i szanuję poglady Wilyma, ale się z nimi nie
                  zgadzam. On z moimi też. I tutaj się zgadzamy- że się nie zgadzamy. I tyle.
                  A wolność słowa polega i na tym, że trzeba słuchać i tych, którzy się od nas
                  różnią.
                  Jak mnie jeszcze coś nowego najdzie to napiszę, ale chwilowo inne zajęcia
                  spędzają mi sen z powiek. Trzymajcie się wszyscy, pozdrawiam.
              • Gość: góral Re: Bielsko było jest i będzie nasze !!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.02, 08:17
                Gość portalu: Wilym napisał(a):

> Mazer zgoda! Finito, dalej nie ma sensu drazyc tematu. Mam tylko nadzieje ze
                > wytlumaczysz niejakiemu goralowi dlaczego jego analogie dotyczace Bielska-
                > Bialej i Dabrowy Gorniczej (ktora na Slasku nie lezy) czy Tarnowskich Gor nie
                > maja sensu, bo facet chyba wyjatkowo nie wie o czym mowi. A to ze na "Wasze
                > Podbeskidzie" przyjezdzaja rzesze sztygarow to chyba Wam na Waszym Podbeskidziu
                >
                > nie powinno przeszkadzac, bo:
                > - jesli osiadaja na zachod od Bialej to sa u siebie
                > - no i daja Wam zarobic, bylo nie bylo
                > End of topic.

Wilym, ty chyba jesteś jednak typowym ślązakiem - arogant i ordynus (jak to
                określił kiedyś emi). Zapamietaj że Bielska które leżało na Śląsku już nie
                ma !!!!, a Bielsko-Biała która jest i będzie nie jest już na Śląsku i nigdy nie
                będzie miastem śląskim.
                Jeżeli natomiast odnosisz się do wypowiedzi to rób to bezpośrednio lub dyskutuj
                na forum katowickim, tam znajdziesz bardzo wielu naśladowców - również arogantów
                i ordynusów.

Pozdrawiam
                • slezan Re: Bielsko było jest i będzie nasze !!!! 03.01.02, 14:54
                  A to ci popis kultury! Najbardziej przypadło mi do gustu określenie nas,
                  Ślązaków, mianem ponadludzi z racji naszej tożsamości. Otóż, Góralu, muszę Ci
                  powiedzieć, że choć jako Ślązak nie uważam się za Polaka, to nie urastam od
                  tego w swoich oczach do rozmiarów Uebermenscha. Ale skoro Ty sugerujesz, że być
                  Polakiem to coś lepszego niż być Ślązakiem, to może zapadłeś na jakiś kompleks
                  nadczłowieka?
                  Rozbawiły mnie Twoje słowa skierowane do mego śląskiego rodaka, którego
                  chciałbyś pozbyć się z bielskiego forum. Marzy Ci się dyskusja w jednomyślnym
                  gornie? Przypominałaby ona - użyję to preferowanego przez Ciebie dosadnego
                  języka - kręcenie się gówna w przerębli.
                  Co do poruszonego tu tematu prawa mieszkańców Bielska do samostanowienia,
                  problem wydaje się bardziej złożony niż twierdzą niektórzy forumowicze.
                  Wyobraźmy sobie następującą sytuację - Słowacy kolonizują Podhale, z czasem
                  stanowią tam większość, żądają referendum, w którym opowiadają się za
                  przynależnością do Słowacji. Niby zgodne to z podstawową regułą demokracji, ale
                  pozostałby pewien niesmak. Także w przypadku Bielska trudno wyważyć racje obu
                  stron.
                  Mam wrażenie, że Wasza niechęć do Śląska wynika z jego nieznajomości. Na Wasz
                  obraz tej ziemi składają się jedynie sztygarzy, budujący sobie dacze. Podobnie
                  Wasz entuzjazm dla Krakowa świadczy o braku znajomości panujących w tym mieście
                  zwyczajów. Nie sądzę, by większość z Was zaakceptowała krakowską zaściankową
                  wielkopańskość.
                  • malopolanin Re: Bielsko było jest i będzie jego mieszkańców!! 03.01.02, 15:12
                    slezan napisał(a):

> A to ci popis kultury! Najbardziej przypadło mi do gustu określenie nas,
                    > Ślązaków, mianem ponadludzi z racji naszej tożsamości. Otóż, Góralu, muszę Ci
                    > powiedzieć, że choć jako Ślązak nie uważam się za Polaka, to nie urastam od
                    > tego w swoich oczach do rozmiarów Uebermenscha. Ale skoro Ty sugerujesz, że być
                    >
                    > Polakiem to coś lepszego niż być Ślązakiem, to może zapadłeś na jakiś kompleks
                    > nadczłowieka?
                    > Rozbawiły mnie Twoje słowa skierowane do mego śląskiego rodaka, którego
                    > chciałbyś pozbyć się z bielskiego forum. Marzy Ci się dyskusja w jednomyślnym
                    > gornie? Przypominałaby ona - użyję to preferowanego przez Ciebie dosadnego
                    > języka - kręcenie się gówna w przerębli.
                    > Co do poruszonego tu tematu prawa mieszkańców Bielska do samostanowienia,
                    > problem wydaje się bardziej złożony niż twierdzą niektórzy forumowicze.
                    > Wyobraźmy sobie następującą sytuację - Słowacy kolonizują Podhale, z czasem
                    > stanowią tam większość, żądają referendum, w którym opowiadają się za
                    > przynależnością do Słowacji. Niby zgodne to z podstawową regułą demokracji, ale
                    >
                    > pozostałby pewien niesmak. Także w przypadku Bielska trudno wyważyć racje obu
                    > stron.
                    > Mam wrażenie, że Wasza niechęć do Śląska wynika z jego nieznajomości. Na Wasz
                    > obraz tej ziemi składają się jedynie sztygarzy, budujący sobie dacze. Podobnie
                    > Wasz entuzjazm dla Krakowa świadczy o braku znajomości panujących w tym mieście
                    >
                    > zwyczajów. Nie sądzę, by większość z Was zaakceptowała krakowską zaściankową
                    > wielkopańskość.

Tylko bez szkalowania Krakowa, proszę. Na naszym forum nie mamy zwyczaju obrażać
                    Ślązaków, tylko dyskutujemy rzeczowo.
                    Co do wielkopańskości Krakowa - to taki stereotyp :dowód - przeczytaj sobie nasz
                    wątek o Żywiecczyźnie - wszyscy chętnie ją widzą w Małopolsce nie jako kolejną
                    zdobycz, ale cennego partnera.
                    Nawet Wilym , który uważa się za Ślązaka, prawie nigdy na naszym forum nie
                    obrażał Krakowa, podobnie jak my nie obrażamy Śląska.
                    Nie przystoi też porównywać hipotetycznej kolonizacji Podhala przez Słowaków do
                    zasiedlania Bielska po wojnie. Różnica jest zasadnicza; Słowacy tego nie zrobili
                    i nie zrobią, a zasiedlenie B po wojnie to fakt.
                    A dlaczego to Bielszczanie nie mogą decydować sami o sobie? Czy np. Ukraińcy we
                    Lwowie też tego prawa nie mają?
                    Teraz Bielsko to Polska, a Lwów to Ukraina i nikt nie ma prawa mieszkańcom tych
                    miast zabraniać samostanowienia! Oczywiście nie można zapominać o przedwojennym
                    charakterze i historii tych miast.
                    Pozdrawiam

• slezan Re: Bielsko było jest i będzie jego mieszkańców!! 03.01.02, 15:24
                      Drogi Małopolanini! Moja opinia o Krakowie jest wynikiem kilkuletniego pobytu w
                      tym pięknym mieście. Trudno mówić tu więc o powielaniu stereotypów. Nie sądzę,
                      bym wyrażając swój pogląd "szkalował" Krakusów. Jeżeli ktoś poczuł się urażony,
                      to odsyłam do licznych, obraźliwych wypowiedzi o Ślązakach na bielskim forum.
                      Wbrew temu co piszesz jest ich dość sporo.
                      Porównanie sytuacji Bielska do hipotetycznej kolonizacji Podhala przez Słowaków
                      jest dobre jak każde inne. Skąd możesz wiedzieć co wydarzy się w przyszłości?
                      Historia lubi płatać figle. Ponadto - poruszając juz inny aspekt - chciałbym
                      zauważyć, że w ziemskim powiecie bielsko-bialskim (po śląskiej stronie) jak i w
                      samym Bielsku wciąż żyją ludzie, którzy uważają sie za Ślązaków. Przypominasz
                      sobie napisy w Jaworzu i Jasienicy, które były reakcją na propozycję włączenia
                      tych terenów do woj. małopolskiego - "TU BYŁ, JEST I BĘDZIE ŚLĄSK!". Co
                      zamierzasz zrobić z tymi ludźmi - wysiedlić?
                      • Gość: góral Re: Bielsko było jest i będzie jego mieszkańców!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.02, 17:01
                        Drogi Ślązaku, moja opinia wynika tak jak twoja z wieloletniego pobytu w
                        Krakowie jak i wieleletniej pracy na Śląsku.
                        Obecnie zarządzam firmą w której pracuje wielu Ślązaków i cenię ich pracę oraz
                        ich osobowość w przeciwieństwie do wspomnianych arogantów i ordynusów.

Zamalowywanie napisu Podbeskidzie przy wyjeździe z Bielska-Białej na Katowice
                        potwierdza jedynie to co napisałem wcześniej. Co do Jaworza i Jasienicy to nikt
                        nie twierdzi żę część czy nawet większość mieszkańców to Ślązacy, zarówno
                        rodowici jak i 'spadachroniarze' ze Śląska, bo Jaworze i Jasienica to
                        najbardziej skolonizowany przez właśnie sztygarów i dyrektorów kopalń na
                        emeryturze teren powiatu bielskiego.
                        Jednak nie zmienia to faktu woli większości mieszkańców do przejścia do
                        Małopolski, a ślązacy u nas mieszkający na pewno nie będą się czuli obco, jak
                        również w przeciwieństwie do obecnej sytuacji nie będą obrażani tak jak obecnie
                        górnoślązacy obrażają nas.
                        Co do czucia się ponadludzmi to nigdy na tym forum jak i w kontaktach
                        międzyludzkich nie słyszałem żeby Polak wywyższał się ponad innych, co
                        natomiast wielokrotnie można odczuć spotykając się ze ślązakami (ale bynajmniej
                        nie uważam ich za mniejszość narodową, czym starają się być - KPINA!!!!!)

Dla powyższego będziemy się starali o zorganizowanie referendum, by wola
                        większości mieszkańców była możliwa do wyrażenia.

Wy na Gornym Śląsku staracie się być ośrodkiem opiniotwórczym, kultularnym
                        etc., ZAPOMNIJCIE O TYM Z TAKĄ RETORYKĄ KTÓRĄ STOSUJECIE NA CO DZIEŃ JAK I NA
                        TYM FORUM.

Co do zaściankowości, to utrzymujecie tą legendę wy aby podnieść marną jakość
                        swoich standardów i czuć się dobrze - powodzenia.
                      • Gość: mazer Re: Bielsko było jest i będzie jego mieszkańców!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.01.02, 20:47
                        Co do mieszkańców Jasienicy, Jaworza, Czechowic-Dz. to masz rację Slezan. To
                        jest faktycznie problem. Nieuwzględnianie jakiejkolwiek woli, powoduje urazy i
                        poczucie sprawiedliwości. Trzeba być konsekwentnym, skoro domagamy się
                        referendum ws. Bielska, to wypowiedź śląskich gmin z naszego powiatu, co do ich
                        losu też trzeba brać pod uwagę. To jest to o czym już pisałem. Gdy istniało
                        woj. bielskie obydwa brzegi rz. Białej mogły się integrować. Teraz znowu się to
                        dzieli. Powiat bielski jest unikalny, bo łączy część śląską i małopolską.
                        Szkoda patrzeć jak teraz to się rozłazi.
                        • malopolanin Re: Bielsko było jest i będzie jego mieszkańców!! 03.01.02, 20:53
                          Tak, Bielsko - Biała ma pecha, że jest blisko dwóch aglomeracji. W wypadku,
                          gdyby leżało np. na miejscu Olsztyna to miałoby zapewniony status województwa.
                        • Gość: mazer korekta IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.01.02, 21:00
                          Miało być oczywiście "poczucie niesprawiedliwości".
                          Sorry
    • malopolanin Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 03.01.02, 16:38
      Dzięki :)
      • kaixo Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 03.01.02, 19:36
        Malopolanin! Mialem Cie za rzeczowego forowicza, wiec za co dziekujesz
        goralowi? Za jego argumenty, ktore maja sie nijak do rzeczywistosci i sa w
        zasadzie praktyczna wersja moralnosci Kalego? Jak przylaczano Zywiec do
        slakiego i probowano z mieszkancow zywiecczyzny zrobic Slazakow to bylo zle,
        ale jak sie ma wlaczyc Slazakow (np. z Jaworza) do Malopolski i ich polonizowac
        to dobrze tak?
        A kpina gorala z tego, ze Slazacy uwazaja sie za narod? Pamietaj, ze z Polakow
        do dzis sie kpi, np. w USA i chyba was to nie cieszy. A ostatnio na waszej
        ziemi kpili z Was panowie z hakenkreuzami, stawiacie sie w tej samej roli?
        Goral niech najpierw nauczy sie geografii i kultury osobistej, a potem zabiera
        glos!
        • malopolanin Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 03.01.02, 20:26
          Nie dziękowałem Góralowi lecz Mazerowi, za to, że mogę skopiować jego wypowiedź.
          Tylko to podziękowanie wyskoczyło za wypowiedzią Górala.:)))
          Co do twojej wypowiedzi - wiem, że Czechowice - Dziedzice, Jasienica i Jaworze
          były przeciw Małopolsce. I mają do tego prawo. Problem jednak w tym, że są w
          powiecie bielskim. Jeśli nie chcą być w Małopolsce, to muszą się przyłączyć do
          innego powiatu ( proponuje:Jasień i Jaworze do cieszyńskiego, a Cz.-Dz. będą
          musiały tworzyć powiat z Pszczyną).
          Ja mówię, że podstawa to wola mieszkańców: Sławków chciał do Śląska i życzę mu
          tam wszystkiego najlepszego.Niech jednak zostanie też uwzględniona wola BB i
          Żywca.
          Pozdrawiam
          • malopolanin Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! - do m 03.01.02, 20:54
            Do mazera- Czemu nie zaglądasz na krakowskie forum :( ?)
            • Gość: mazer Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! - do m IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.01.02, 20:57
              malopolanin napisał(a):

> Do mazera- Czemu nie zaglądasz na krakowskie forum :( ?)
              Spróbuję zajrzeć, ale dziś w nocy wyjeżdżam na kilka dni.
              Do napisania w przyszłym tygodniu.

• malopolanin Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! - do m 03.01.02, 20:59
                To szerokiej drogi i nie zapominaj o krakowskim forum!
        • Gość: góral Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! IP: *.plusgsm.pl 03.01.02, 22:04
          kaixo napisał(a):

> Malopolanin! Mialem Cie za rzeczowego forowicza, wiec za co dziekujesz
          > goralowi? Za jego argumenty, ktore maja sie nijak do rzeczywistosci i sa w
          > zasadzie praktyczna wersja moralnosci Kalego? Jak przylaczano Zywiec do
          > slakiego i probowano z mieszkancow zywiecczyzny zrobic Slazakow to bylo zle,
          > ale jak sie ma wlaczyc Slazakow (np. z Jaworza) do Malopolski i ich polonizowac
          >
          > to dobrze tak?
          > A kpina gorala z tego, ze Slazacy uwazaja sie za narod? Pamietaj, ze z Polakow
          > do dzis sie kpi, np. w USA i chyba was to nie cieszy. A ostatnio na waszej
          > ziemi kpili z Was panowie z hakenkreuzami, stawiacie sie w tej samej roli?
          > Goral niech najpierw nauczy sie geografii i kultury osobistej, a potem zabiera
          > glos!

Nie wyjeżdżaj z takimi argumentami, bo nie masz podstaw. Moja rodzina tutaj żyję
          od pokoleń i współtworzyła zarówno Białą jak i Bielsko i nie życzę sobie
          rewizjonistycznej i kolonistycznej gangramelady śląskich pyszałków !!!!
          Co wy myślicie, że dlatego że wasi dziadkowie byli z wermachtem w różnych
          rejonach Europy to wszędzie chcecie mieć śląsk?. A obecna wasza postawa nie
          przypomina wszystkim postawy ziomkostwa niemieckiego ??!!!

Właśnie wasza arogancja do nas uwidacznia się w takich postawach. Jednak mogę Wam
          tylko podziękować, bo takie postawy potwierdzają jedynie słuszność naszych
          stwierdzeń i przekonują coraz więcej mieszkańców o zmianie przynależności
          wojewódzkiej, a uwierz mi że takie przekonanie nabierają również ślązacy
          cieszyńscy zamieszkujący gminy Jasienica i Jaworze. Nie chcą się utożsamiać z
          arogancją i buta górnoślązaków i w przeciwieństwie do was uważają się w pierwszej
          kolejności za Polaków.

Co do kpin to myślisz że w USA emigranci ze śląska uważani są za kogoś innego od
          Polaków ??. Po za tym chyba naoglądałeś się za dużo filmów w stylu "Szczęśliwego
          Nowego Jorku". Ja jestem w Stanach średnio dwa razy do roku zarówno na wschodnim
          jak i zachodnim wybrzeżu, a Polaków, szczególnie informatykó ceni się bardzo
          wysoko. Natomiast 'polish jokes' to zamierzchłość gł. z pierwszej emigracji,
          gdzie emigracja 'za chlemem' wygnała głównie ludzi niewykształconych i nie
          chcących się integrować. Dodatkowo byli to w większości katolicy, których nie
          dopuszczanow zarówno do wyższych stanowisk jak i odpowiedniej możliwości edukacji.
          Obecnie coś takiego o czym piszesz nie istnieje poza marginesowym
          zjawiskiem 'ludzi cieni' pracujących 'na czarno' (w wielu przypadkach ze śląska).
          Co do geografii to polecam dodatkowe kursy, bo śląsk leży w Polsce a w paszporcie
          masz kiepie obywatelstwo polskie, chyba że fatherland wystawił ci drugie za
          dziadka o którym wyżej.

Wracając do kolonizacji to nikt nie ma zamiaru nikogo polonizować bo śląska
          kultura i gwara jest częścią kultury polskiej i nikt nie ma jej zamiaru
          zmieniać !!!, a częśc mieszkańców Jaworza czy Jasienicy nigdy nie usłyszała od
          nas i nie usłyszy złego słowa czy zachowania, bo to są nasi współmieszkańcy i w
          równym stopniu tworzą nasz region !!!

• kaixo Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 03.01.02, 22:30
            tak tak góral, już dobrze, dobrze... cichutko, cśśśśś, Wehrmacht Ci się śni,
            tak?
            Nie bój się już, ćśśśśśśśśś, lekarz już do Ciebie jedzie,

spokój, ćśśśśśśśśśśśś
            • Gość: góral Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! IP: *.plusgsm.pl 03.01.02, 22:57
              bez obaw kolego ...., miłych snów o RAŚ i śląsku w granicach od morza do morza
              • slezan Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 04.01.02, 10:08
                Z tego co wiem, to RAŚ mówi o Śląsku w granicach historycznych (tj. z
                Bielskiem, ale na pewno bez Żywca, Częstochowy, Jaworzna i Sosnowca). Jeżeli
                uważasz, że kultura i mowa śląska są rdzennie polskie to jesteś ignorantem i
                niewiedza dyskwalifikuje Cię jako partnera w poważnej dyskusji. To, że na Ziemi
                Cieszyńskiej większość Ślązaków uważa się także za Polaków to rezultat
                trwającej kilkadziesiąt lat indoktrynacji. Powinieneś poczytać sobie o
                działalności Śląskiej Partii Ludowej i jej lidera Józefa Kożdonia. W wyborach
                do Sejmu Krajowego w Opawie przed I wojną światową ten zwolennik odrębności
                narodowej Ślązaków zmiótł polskiego działacza ks. Londzina - o czymś to
                świadczy! Nie oceniam tu działalności samego Kożdonia (konsekwentnie
                szkalowanego przez polskich historiografów), wskazuję tylko na poparcie dla
                pewnej idei.
                Polskim nacjonalistom proponuję dowieść polskiego charakteru śląskiej kultury
                Bielska. Jeżeli to się nie uda to istnieje jeszcze możliwość przeprowadzenia
                badań frenologicznych, które wykażą niezbicie, że mieszkańcy tego pięknego
                śląskiego miasta byli tak naprawdę zniemczonymi Polakami.
                • emi44 Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 04.01.02, 11:04
                  Czy Adam Małysz – ślązak z Wisły zdobywa medale dla Narodu Śląskiego?
                  • slezan Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 04.01.02, 11:19
                    emi44 napisał(a):

> Czy Adam Małysz – ślązak z Wisły zdobywa medale dla Narodu Śląskiego?

Można odpowiedzieć na pytanie pytaniem - czy Korzeniowski - Polak z Małopolski -
                    zdobywa mendale dla narodu polskiego?
                    W obu przypadkach odpowiedź brzmi - nie!!! Każdy z nich zdobywa medale dla
                    siebie. Natomiast rózne grupy ludzi, którzy uważają, że mają coś wspólnego z
                    wybitnym sportowcami (narodowość, pochodzenie, orientacja seksualna, kolor skóry,
                    wyznanie itp.) cieszą się z ich sukcesów. Ja osobiście cieszę się z sukcesów
                    Małysza, ponieważ tak jak ja jest Ślązakiem (choć zapewne o innej opcji narodowej)
                    i poza tym sympatyczny z niego facet. Nie kibicuję natomiast reprezentacji Polski
                    w piłce nożnej, ponieważ większość polskich piłkarzy jest zdemoralizowana i
                    wykazuje brak profesjonalizmu. Z polskością jako taką się nie identyfikuję więc
                    nie mam żadnych powodów (może poza Dudkiem w bramce), by wspierać polską drużynę.
                    • emi44 Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 04.01.02, 11:39

Odpowiedź brzmi
                      • slezan Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 04.01.02, 11:47
                        emi44 napisał(a):

>
                        > Odpowiedź brzmi
                        • emi44 Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 04.01.02, 12:22
                          Slezan nie możesz porównywać państw totalitarnych do demokratycznych,
                          przestrzegających porządku prawnego. W naszych warunkach sportowcy np. z
                          Twojego śląskiego podwórka pakują manatki i reprezentują inne kraje np. Niemcy.
                          Podejrzewam, że Małyszowi nikt na siłę biało-czerwonego dresu nie zakłada!
                          Ale jeśli jest inaczej to może zmienić narodowość, ale o to należy zapytać jego
                          samego. Moje wartości życiowe są ugruntowane czego i Tobie należałoby życzyć.
                          • slezan Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 04.01.02, 12:35
                            To że państwo przestrzega porządku prawnego nie oznacza jeszcze, że nie jest
                            państwem totalitarnym. Zwróć uwagę, że nazistów nie sądzono w oparciu o prawo
                            III Rzeszy. Ale to spór czysto akademicki i nie warto go w tym wątku
                            kontynuować. Zgodzę się, że obecnie RP nie jest państwem totalitarnym, choć nie
                            jest również państwem prawa. Sądzę natomiast, że cała patriotyczna otoczka
                            wokół sportu dla samych sportowców ma z reguły drugorzędne znaczenie (bez
                            względu na to co plotą w mediach). Liczy się indywidulany sukces - jak w życiu
                            każdego człowieka. A większość ludzi chce osiągnąć ten sukces jak najmniejszym
                            kosztem. Wyobraź sobie Małysza, który odmawia reprezentowania Polski, bo czuje
                            się Ślązakiem - to byłby koniec jego kariery! Sytuacja czysto hipotetyczna, bo
                            akurat w przypadku Małysza poczucie śląskości nie jest chyba szczególnie
                            istotne i nie kłóci się z polską identyfikacją narodową. Dla mnie i tak jest w
                            porządku, bo to skromny człowiek, a przy tym rzetelny i wytrwały. To z
                            pewnością cechy, które składają się na śląski etos, bedący, niestety, już w
                            znacznym stopniu wspomnieniem.
                            • emi44 Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 04.01.02, 13:06
                              Z prawa konstytucyjnego też na bakier? Ważne jest to jakiego prawa się
                              przestrzega, nie tego ustanowionego przez siebie dla własnych partykularnych
                              potrzeb, ale prawa międzynarodowego ratyfikowanego i przyjętego przez większość
                              demokratycznych państw !! Z Twojej wypowiedzi wynika, że III Rzesz to
                              totalitarne państwo prawa !! Nonsens, bzdura. Królowie francuscy mawiali „Prawo
                              to ja, bo ja je ustanawiam” – ale czy to jest państwo prawa? Wg. Twoich
                              kryteriów tak. RP jest państwem przestrzegającym norm międzynarodowych –
                              przykładem jest wyrok sądu strasburskiego w sprawie narodu śląskiego.
                  • Gość: góral Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 12:47
                    wracając do tematu, niezależnie jakie są sympatie czy antypatinie sportowe czy
                    inne, fakt jest taki że większość mieszkańców powiatu bielskiego i żywieckiego
                    nie jest ślązakami a jeszcze większa opowie się za przyłączeniem do województwa
                    małopolskiego.
                    • kaixo takie tam 04.01.02, 19:23
                      Ja sie nie dziwie ze Zywiecczyzna bedzie chciala przylaczenia do Malopolski bo
                      to jest Malopolska. Powiat bielski to efemeryda o przewadze gmin malopolskich
                      wiec tez sie temu nie bede dziwil, ale juz samo Bielsko i to co na zachod od
                      Bialej to Slask, wiec góral nie zachowuj sie proszę jak wygłodniały barbarzyńca
                      tylko zgódź się na rzeczywistość. Choćbyscie nawet inkorporowali Bielsko do
                      Malopolski to ono i tak pozostanie slaskie.
                      Emi 44! Nie pouczaj innych co do zasad prawnych jesli sam sie na nich nie
                      znasz. wskaz mi jakie to zasady prawa międzynarodowego zakazywałyby III Rzeszy
                      przyjecia Ustaw Norymberskich? Wlasnie dlatego przywodcy nazistowscy nie byli
                      sadzeni w oparciu o prawo niemieckie, bo wowczas nie istnialy normy prawne
                      takie jak chocby obowiazujace obecnie deklaracje praw czlowieka, o ochronie
                      praw mniejszosci narodowych itd. Prawo nazistowskie tworzylo okreslony system
                      zasad prawnych (przypuszczam ze wiesz, a jesli nie to gwoli przypomnienia:
                      tworzyl je skadinad dobry prawnik Carlo Schmitt, ktory jednak ulegl pokusom
                      nazizmu) na podstawie ktorych, kazda, nawet najbardziej odrazajaca dzialalnosc
                      rezimu nazistowskiego byla uznana za zgodna z prawem. To samo tyczylo sie ZSRR:
                      prawo a system demokratyczny to dwie rozne rzeczy.
                      Konczysz sarkastycznie, wiec ja tez: pamietaj ze przewodniczacym skladu w
                      Strassburgu byl sedzia niemiecki. A więc super tandem: Polacy i Niemcy przeciw
                      Slazakom (jest nas zbyt wielu?). Tylko Czesi wychodza z twarza, ale co to dla
                      Was, przeciez zawsze byliscie lepsi od "pepikow", co?
                      • Gość: góral Re: takie tam IP: *.plusgsm.pl 05.01.02, 10:33
                        kaixo napisał(a):

> Ja sie nie dziwie ze Zywiecczyzna bedzie chciala przylaczenia do Malopolski bo
                        > to jest Malopolska. Powiat bielski to efemeryda o przewadze gmin malopolskich
                        > wiec tez sie temu nie bede dziwil, ale juz samo Bielsko i to co na zachod od
                        > Bialej to Slask, wiec góral nie zachowuj sie proszę jak wygłodniały barbarzyńca
                        >
                        > tylko zgódź się na rzeczywistość. Choćbyscie nawet inkorporowali Bielsko do
                        > Malopolski to ono i tak pozostanie slaskie.
                        > Emi 44! Nie pouczaj innych co do zasad prawnych jesli sam sie na nich nie
                        > znasz. wskaz mi jakie to zasady prawa międzynarodowego zakazywałyby III Rzeszy
                        > przyjecia Ustaw Norymberskich? Wlasnie dlatego przywodcy nazistowscy nie byli
                        > sadzeni w oparciu o prawo niemieckie, bo wowczas nie istnialy normy prawne
                        > takie jak chocby obowiazujace obecnie deklaracje praw czlowieka, o ochronie
                        > praw mniejszosci narodowych itd. Prawo nazistowskie tworzylo okreslony system
                        > zasad prawnych (przypuszczam ze wiesz, a jesli nie to gwoli przypomnienia:
                        > tworzyl je skadinad dobry prawnik Carlo Schmitt, ktory jednak ulegl pokusom
                        > nazizmu) na podstawie ktorych, kazda, nawet najbardziej odrazajaca dzialalnosc
                        > rezimu nazistowskiego byla uznana za zgodna z prawem. To samo tyczylo sie ZSRR:
                        >
                        > prawo a system demokratyczny to dwie rozne rzeczy.
                        > Konczysz sarkastycznie, wiec ja tez: pamietaj ze przewodniczacym skladu w
                        > Strassburgu byl sedzia niemiecki. A więc super tandem: Polacy i Niemcy przeciw
                        > Slazakom (jest nas zbyt wielu?). Tylko Czesi wychodza z twarza, ale co to dla
                        > Was, przeciez zawsze byliscie lepsi od "pepikow", co?

Ja nie zaprzeczam że Bielsko leżało na Śląsku Cieszyńskim, a gminy Jaworze i
                        Jasienica są gminami śląskimi jak wyżej. Ja tylko twierdzę że dzisiejsi ślązacy
                        nie mają wiele wspólnego z budowniczymi i twóracami miasta Bielska, dlatego że w
                        równym stopniu tworzyli go Żydzi,Niemcy,Czesi,osadnicy z Fryzji od których
                        pochodzi część mojej rodziny jak i Polacy, a śląskość była związkiem
                        administracyjnym, nie przeczę że chcianym i korzystnym dla rozwoju miasta, ale
                        niewątpliwie nic nie mającym wspólnego z dzisiejszym pojmowaniem 'śląskości'.
                        Dla powyższego jakiekolwiek wypowiedzi górnoślązaków mogą mieć jedynie, i całe
                        szczęście wymiar jedynie dyskusji. Oddając rzeczywistość to jest wyborem ludzi
                        którzy swój region nazywają Podbeskidziem do jakiego województwa chcą należeć,
                        niezależnie od twierdzeń czy Bielsko było miastem niemieckim, czeskim,
                        holenderskim czy polskim. Tego miasta już nie ma i nie będzie a Bielsko-Biała
                        leży na Podbeskidziu i razem z Żywcem łączą je bardzo mocne więzi, razem
                        natomiast zmierzają ku Małopolsce, życząc Śląskowi jak największego rokwitu, bo
                        warto mieć bogatego i stabilnego partnera. Nie staram się zachowywać jak
                        wspomniany barbarzyńca bo musiałbym naśladować lobby śląskie które nie uznało
                        głosu większości i włączyło nas na siłę do woj.śląskiego, ja chcę żebyście uznali
                        wolę o której ty również piszesz i się z nią zgadzasz, a my z pewnąścią
                        uszanujemy śląskość części mieszkańców naszego regionu, co i teraz czynimy.
                        Faktem jest również że opolskie nie powinno istnieć i razem z byłym
                        woj.katowickim tworzyć wspólnie woj.śląskie.

Co do Czechów, to ich stosunej do Polski jest równie sarkastyczny jak nas do
                        nich, a biorąc to pod uwagę Czesi nie chcąc uznać tak dużej mniejszości polskiej
                        w swoich granicach uznali mniejszość śląską, co nie zaprzeczam że jest na rękę
                        obywatelom polskim spod znaku RAS.
                        • slezan Re: takie tam 05.01.02, 12:16
                          I znowu błąd w interpretacji faktów! Uznanie nardowości śląskiej w Republice
                          Czeskiej (a w zasadzie dopuszczenie takiej opcji w spisie powszechnym jeszcze w
                          Czechosłowacji w 1991 r.) nie miało nic wspólnego z działaniami przeciwko
                          mniejszości polskiej. Zdecydowana większość deklaracji o przynalezności do
                          mniejszości sląskiej wyatąpiła w okolicach Opawy, gdzie opcja polska nigdy się
                          nie pojawiła.
                          • Gość: Wilym Re: takie tam IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 13:44
                            Zresztą Czesi nigdy nie negowali istnienia polskiej mniejszości w swym
                            państwie. Ostatni spis wykazał około 50 tys obywateli czeskich narodowości
                            polskiej i nikt nie mówił o "spolonizowanych CZechach czy Morawcach". Zresztą
                            góral Twoja argumentacja jest dość pokrętna. Gdyby było tak jak starasz się to
                            przedstawić to Czesi musieliby zatracić instynkt samozachowawczy i w celu
                            zniszczenia 50tys mniejszosci polskiej porywac sie na narod czeski! narodowosc
                            slaska w 1991r. zadeklarowalo w CSFR ok 46 tys osob, ale narodowosc morawska
                            juz prawie 1,5 miliona osob! Czyli co? Czesi chcieli zniszczyc dzielnych
                            Polakow, ale w sumie to sami sobie wbili noz w plecy?
                            Nie przypisuj drugim intencji, ktore im nie przyswiecaja
                            Slezan, kaixo - ino tak dalij!
                            • Gość: góral Re: takie tam IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.02, 08:52
                              Szanowni Górnoślązacy, bo dzielicie się chyba jeszcze na strony świata lub
                              odległość bliżej lub dalej nieba. Ja tylko twierdzę że dziwnym jest fakt nie
                              uznania narodowości śląskiej poza Czechami.
                              Poza tym nie jest to sprawa tego wątku i proponuję wam założyć inny, bo
                              rozmydlanie tematu może się wydać za celowe, a chyba chcecie prowadzić dyskusję
                              merytoryczną w temacie 'wędrówki powiatów' ???
                              • slezan Re: takie tam 07.01.02, 09:24
                                Dyskusja już toczy się na innych forach. Na bielskim to Ty wywołałeś ten temat.
                                Ale zgoda - nie należy to do meritum naszego sporu.
                      • Gość: mazer Re: takie tam IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.01.02, 10:01
                        kaixo napisał(a):

>. Choćbyscie nawet inkorporowali Bielsko do
                        > Malopolski to ono i tak pozostanie slaskie.

Kaixo, czy mozesz zdefiniować na czym Twoim zdaniem polega obecna "ślaskość
                        Bielska"?
                        • Gość: michi Re: takie tam IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 07.01.02, 14:56
                          Gość portalu: mazer napisał(a):

> kaixo napisał(a):
                          >
                          > >. Choćbyscie nawet inkorporowali Bielsko do
                          > > Malopolski to ono i tak pozostanie slaskie.
                          >
                          > Kaixo, czy mozesz zdefiniować na czym Twoim zdaniem polega obecna "ślaskość
                          > Bielska"?

Ta dyskusja (ktora ktos wyzej nazwal merytoryczna (!) ) jest po prostu smieszna.
                          Taki przegadywanie przeciez do niczego nie doprowadzi i nikogo nie przekona.
                          • Gość: Piast Re: no właśnie! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.02, 21:16

> >
                            > > Kaixo, czy mozesz zdefiniować na czym Twoim zdaniem polega obecna "ślaskoś
                            > ć
                            > > Bielska"?
                            >
                            > Ta dyskusja (ktora ktos wyzej nazwal merytoryczna (!) ) jest po prostu smieszna
                            > .
                            > Taki przegadywanie przeciez do niczego nie doprowadzi i nikogo nie przekona.
                            >

A wystarczy porównać architekturę Białej i Bielska. Gołym okiem widać gdzie
                            rusyczyzna, a gdzie Śląsk.
                            • Gość: góral Re: no właśnie! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 10:21
                              proponuję wizytę w VisionExpress lub u innego okulisty oraz kurs przyśpieszony
                              z historii !!!
                              • Gość: góral Re: no właśnie! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 10:36
                                z architektury oraz urbanistyki też by nie zaszkodził
                                • kaixo Re: no właśnie! 08.01.02, 21:56
                                  Góral jak zwykle z gracją! Do szkoły chłopie nie chodziłeś i stylów
                                  architektonicznych nie odróżniasz? Do tego wystarczy ogólniak mój drogi zuchu!
                                  • Gość: góral Re: no właśnie! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 07:49
                                    Nie kolego śląski, ponawiam propozycję kursów. Ja style Bielska i Białej
                                    odróżniam, natomiast nie widzę jakiejkolwiek zbieżności stylów z waszymi śląskimi
                                    miastami, wzorowanymi na architekturze pruskiej. Architektura Bielska i większej
                                    części Białej wzorowana jest natomiast na architekturze uwczesnego Wiednia, a
                                    architektami miasta byli w większości wiedeńczycy. Jest nawiązanie do
                                    architektury Galicji. Proponuję zapoznać się z historią architektury Naszego (nie
                                    Waszego) miasta Bielska-Białej.

Hej
                                    • slezan Re: no właśnie! 09.01.02, 18:48
                                      Do architektury Wiednia, mój miły Góralu, nawiązuje także architektura Opawy
                                      (co - może to nie Śląsk?), Cieszyna i całego Śląska Austriackiego, który był
                                      prowincją odrębną od Galicji. Śląsk Austriacki to ta część Śląska Górnego,
                                      która po wojnach śląskich 1740-1763 pozostała przy Austrii.
                                      • Gość: góral PREHISTORIA ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 23:16
                                        a co było przed śląskiem ???
                            • mazer Re: no właśnie! 08.01.02, 23:16

>
                              > A wystarczy porównać architekturę Białej i Bielska. Gołym okiem widać gdzie
                              > rusyczyzna, a gdzie Śląsk.
                              Brawo, chylę czoła znawcy!
                              Wzorem Wilyma, założe, ale dla odmiany, Twój fanclub.

• mazer Re: takie tam 08.01.02, 23:20

>
                            > Ta dyskusja (ktora ktos wyzej nazwal merytoryczna (!) ) jest po prostu smieszna
                            > .
                            > Taki przegadywanie przeciez do niczego nie doprowadzi i nikogo nie przekona.
                            >

Masz rację Michi, temat się najwyraźniej wyczerpał.
                            • Gość: góral Re: takie tam IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 07:44
                              Tak, temat się wyczerpał. Kusząc się na podsumowanie charakterystycznym jest iż
                              w sprawie Bielska Białej wypowiadają się mieszkańcy Podbeskidzia opowiadając
                              się za przyłączeniem do woj.małopolskiego.
                              W obronie legendarnej śląskości Bielska, którego już nie ma, stają obcy
                              górnoślązacy.
                              To jedynie potwierdza wszelkie wywody na temat kolonializmu śląskiego, buty i
                              arogancji.
                              • slezan Re: takie tam 09.01.02, 18:50
                                Oj mocne słowa. Z łatwością przychodzi Ci wyzywanie innych od kolonistów, co
                                wydaje mi się dosyć ryzykowne. Bo skąd wzięli się Małopolanie w Bielsku?
                              • Gość: Piast Re: góralu ucz się historii IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 22:29
                                Kaixo już cię uświadomił, że zabór austriacki obejmował także część Śląska. Tak
                                wię status architektury Bielskiej jest oczywisty i gołym okiem widać, że są
                                znaczące różnice w tym zakresie między Bielskiem i Białą /pod warunkiem pewnej
                                spostrzegawczości oczywiście/. Co do odwoływania się do mitycznego Podbeskidzia
                                tworu skądinąd komuszego to ujawniłeś swoje żenujące prowinencje.
                                • kaixo Re: góralu ucz się historii 09.01.02, 22:39
                                  Góralu, wyjaw mi na czym polega "śląska legendarność Bielska"? Z tego co wiem,
                                  legenda to nie potwierdzona opowiesc o rzekomych prawdziwych wydarzeniach
                                  rozpowszechniona wsrod ludu. Legendarny jest wasz smok wawelski, wasz Janosik
                                  (wasz, czy moze Slowakow), wasza Wanda co nie chciala Niemca (i pewnie jak ja
                                  rzucil to biedaczka z rozpaczy wskoczyla do Wisly), ale z tego co wiem Bielsko
                                  lezalo i dalej lezy na Slasku!
                                  Nie konfabuluj człowieku. Zreszta nawet twe urojenia pelne sa wdzieku!
                                  • Gość: góral Re: ślązaku, czy ci nie żal IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 22:49
                                    bo śląskość dawnego Bielska była, natomiast dla niego wasze pojęcie śląskości
                                    jest legendą, tak jak dla was Bielsko nią pozostanie. Bo nie ma już Bielska, a
                                    Bielsko-Biała nie jest 'sląskie', a znakomitej większości mieszkańców wasza
                                    śląskość wychodzi ponad gardło.. , co dla was musi być przykre.
                                    Można by nad tym ubolewać, ale to jest komiczne, więc czemu ?
                                    • Gość: Piast Re: góralu ucz się też geografii!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.02, 21:56
                                      Nie wiem skąd bierzesz butę, by wkładać w gardło większości mieszkańców krainy
                                      określanej przez ciebie jako Podbeskidzie wrogi stosunek do Śląska. Chętnie
                                      usłyszę o jakiś badaniach socjologicznych n/t. Mam wielu znajomych z Bielska,
                                      sam mieszkałem tu wiele lat i jakoś się z tym nie spotkałem. Może więc wynika
                                      to z twoich kompleksów. Poza tym dowiedz się, że stolicą żywiecczyzny jest
                                      Żywiec, a nie Bielsko. Ciekaw też jestem jak wygląda mapa z granicami
                                      Podbeskidzia, gdzie się ten perelowski wymysł zaczyna i kończy! I jeszcze
                                      jedno, nie myl prowincji z proweniencjami - bo następna lekcja będzie z
                                      polskiego.
                                • Gość: góral Re: góralu ucz się historii IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 22:39
                                  Szanowny Piaście,czytajcie między wierszami. Mnie historii nie trzeba uczyć,
                                  natomiast wasza interpretacja pozostaje dalej archaiczna.
                                  Co do mitodologii dla nas mitem jest Śląsk, a Podbeskidzie faktem. Ale demokracja
                                  daje możliwość pozostania przy swoich poglądach, tak też ... pozdrawiam.
                                • Gość: góral Re: góralu ucz się historii IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 22:42
                                  ...co do żenujących prowincji to popis waszej śląszczyzny jest znakomity,
                                  potwierdza wszystkie ww teorie i przytoczenia.
                                  • kaixo Re: góralu ucz się historii 09.01.02, 23:14
                                    Góral! Twoja elokwencja sięgnęła zenitu, teraz może już byc tylko gorzej, więc
                                    przemyśl sprawę zanim znowu coś wyprodukujesz.
                                    Tak a propos slasczyzny, to dla odmiany chcialbym wiedziec czym charakteryzuje
                                    sie twoja malopolszczyzna-podbeskidczyzna.
                                    • Gość: góral Re: góralu ucz się historii IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 23:25
                                      kaixo napisał(a):

> Góral! Twoja elokwencja sięgnęła zenitu, teraz może już byc tylko gorzej, więc
                                      > przemyśl sprawę zanim znowu coś wyprodukujesz.
                                      > Tak a propos slasczyzny, to dla odmiany chcialbym wiedziec czym charakteryzuje
                                      > sie twoja malopolszczyzna-podbeskidczyzna.

Ja wiem że wpajanie na śląsku ignorancji dla 'obcych' (goroli) oraz ich poniżanie
                                      macie we krwi, więc gratuluję poziomu wypowiedzi.
                                      Co do ostatniego pytania to ja bym to nazwał 'teraźniejszością', a charakteryzuje
                                      się ona tym co na pierwszy rzut oka i pierwszy odgłos mówi Cio tym że nie jesteś
                                      już na Śląsku. Oczywiście moje i twoje oceny mogą być tendencyjne, natomiast
                                      potwierdzą to wszyscy przyjezdni z poza naszych regionów.
                                      Ja nie należę jak wiesz do sympatyków Śląska i waszego pojmowania śląskości, a
                                      Bielsko-Biała jest moim domem i domem mojej rodziny od stuleci i czuję się w nim
                                      bardzo dobrze i zależy mi na moim mieście i moim regionie - tym 'legendarnym' i
                                      wyszydzanym przez Śląsk Podbeskidziu.
                                      • Gość: antylewy Re: góralu ucz się historii IP: *.112.popsite.net 10.01.02, 06:14
                                        Odrebnosc kulturalna Podbeskidzia jest oczywista, rejon ten mial wiecej
                                        wspolnego z Malopolska niz Slaskiem, czy byly to wiezy ekonomiczne czy tez
                                        kulturalne. Jednak w dobie swiatowej globalizacji wydaje sie byc malym
                                        problemem. Na odrebnosci mozna zarabiac pieniadze i na tym Gorale musza sie
                                        skoncetrowac. Przyklad dali bracia Golcowie, rejon jest bogaty i niepowtarzalny
                                        moze sam w sobie stworzyc mikroklimat biznesowy i kulturalny. A z kim bedziemy
                                        prowadzic swoja dzialalnosc gospodarcza zalezy tylko od nas samych. Niestety
                                        podatki bedziemy odprowadzac na Slask i czy w zamian dostanie rownowartosc.
                                        Obecnie Slask nie ma nawet bliskiego znaczenia ekonomicznego w skali kraju w
                                        porownaniu do tego gdy w czasach raju PRL-u byl ze prawie pempkiem tego kraju.
                                        • Gość: michi Re: GRATULUJE !!! IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 10.01.02, 14:00
                                          Witam wszystkich!
                                          Chcialbym pogratulowac autorom tych fascynujacych, rzeczowych (!) wypowiedzi
                                          powyzej. Mam jednak nadzieje ze to juz koniec.
                                          Acha, chcialbym jeszcze podziekowac Góralowi za kilka cennych uwag na temat
                                          kultury (i nie tylko) Slazakow. Dla mnie jako (mlodego) Slazaka starajacego sie
                                          na codzien kultywowac SLASKOSC (!) Twoje spostrzezenia Góralu pozwalaja mi
                                          znowu dowiedziec sie czegos nowego o sobie. Czekam na wiecej.

• slezan Re: góralu ucz się historii 10.01.02, 18:10
                                          Ciekaw jestem skąd te wnioski - na czym opiera się twierdzenie, że "region ten
                                          miał więcej wspólnego z Małopolską niż ze Śląskiem". Proszę o uzasadnienie.
                                          Jeżeli pisałbyś o czasach współczesnych to można by polemizować na jakimś
                                          poziomie. Jeżeli piszesz w czasie przeszłym to winieneś uzasdanić te swoje
                                          rewelacje, bo rzucają one całkiem nowe światło na historię terenów zwanych
                                          przez Ciebie Podbeskidziem.
                                          • Gość: belfer Re: góralu ucz się historii IP: *.mci.tychy.pl 17.01.02, 14:54
                                            Co do związków z Krakowem, to są one zrozumiałe, ponieważ cały Górny Śląsk jest
                                            z nim mocno związany. Tak więc niemal w równym stopniu na owe związki można
                                            powoływać się tak na Śląsku Cieszyńskim, jak i na tzw. Czarnym Śląsku. W
                                            przeszłości polskie kręgi narodowe miały wyraźne wsparcie ze strony właśnie
                                            Krakowa, podobna pomoc szła ponadto ze strony kościoła (zresztą Bytomskie przez
                                            wiele stuleci znajdowało się pod wspólnym zwierzchnictwem kościelnym z
                                            Krakowem), część wyższych uczelni górnośląskich (UŚ, ASP) powstała na bazie
                                            filii krakowskich szkół. Znaczna część ludności Katowic, ale także innych
                                            miast, pochodzi z Małopolski, a obie aglomeracje są połączone pod względem
                                            gospodarczym (GOP - Jaworznicko-Chrzanowski OP - Krakowski OP) i komunikacyjnym
                                            (główna linia kolejowa i autostrada A4, wzdłuż której nie można wykluczyć
                                            powstania kiedyś technopolii). W każdym razie warunki współpracy są doskonałe,
                                            trzeba tylko wiedzieć, jak je wykorzystać, a granica województw nie będzie tu
                                            problemem.

Co do śląskości Bielska, to wiąże się ona nie tyle z konkretnymi przykładami
                                            (choć takie istnieją: katolicko-protestancki charakter, Św. Mikołaj - patron
                                            katedry, Św. Jadwiga trzebnicka - patronka Śląska, obecna w katedrze, niektórzy
                                            patroni ulic), lecz w tym, co składa się na pojęcie regionu, czyli: ludzie,
                                            krajobraz (głównie kulturowy) oraz dziedzictwo materialne i niematerialne
                                            ludności, także napływającej obecnie.
                                            Nieraz wystarczy przecież dobra, choćby współczesna, mapa i trochę rysunków czy
                                            fotografii, aby odczytać historię i charakter miasta, regionu czy całego kraju -
                                            szczególnie w czasach, gdy ludzie nie bardzo interesują się sprawami ziemi,
                                            którą zamieszkują. Teoretyzując - żeby pozbyć się Śląska z Bielska, najpierw
                                            należy go dokładnie poznać, żeby wiedzieć, z czego chce się zrezygnować i co
                                            wyrzucić, a następnie zastanowić, czy jest to naprawdę konieczne - bo jeśli
                                            chodzi o niechęć do samej nazwy lub pewnego miasta średniej wielkości - to
                                            chyba nie warto. Rok 1951 należy uważać jedynie za kolejny krok w integracji
                                            dwóch miast, które ciążyły ku sobie od momentu powstania Białej i wychodzi na
                                            to, że 50 lat to zbyt mało, żeby skończyć z odwoływaniem się do tego, co wg
                                            jednych minęło bez śladu, a wg innych jest i ma się dobrze. Tym bardziej, że
                                            zasadniczy wizerunek miasta od wojny nie zmienił się zbyt dużo - nowi
                                            mieszkańcy pozostawili obraz miasta, taki, jaki tu zastali, gdyż widocznie
                                            uznali, że nie ma potrzeby go zmieniać i wtopili się w ten - być może na
                                            początku obcy dla niektórych- krajobraz idealnie. Dlatego stojąc na pl.
                                            Chrobrego czy bielskim Rynku, trudno jest sobie wyobrazić, że mamy przed sobą
                                            małopolskie miasto.
                                            Hasło "Dwa regiony w jednym mieście" może być pomysłem na wypromowanie miasta,
                                            jako wyjątkowego miejsca, o fascynującej przeszłości, wynikającej z położenia
                                            na kulturowym pograniczu. Bo historia może być szansą na przyszłość.
                                            Weźmy przykłady Łodzi czy krakowskiego Kazimierza - odwoływanie się do dorobku
                                            byłych już mieszkańców zwiększyło zainteresowanie tymi miejscami.
                                            Być może wprowadzona do szkół edukacja regionalna sprawi, że najmłodsze
                                            pokolenie bardziej zainteresuje się losami ziemi, na której mieszkają,
                                            rozbudzona zostanie ciekawość. Bo to naprawdę wyjątkowe miasto, ciągle jeszcze
                                            w pewnych dziedzinach mało znane. Dlatego życzę mu ludzi, potrafiących wgłębić
                                            się w jego tajemnice i odnaleźć atmosferę właściwą tylko temu jednemu miejscu -
                                            na pewno obecną i dziś w murach starych domów, zaułkach, parkach i
                                            cmentarzach...

I na koniec, to że dziś istnieje miasto o nazwie Bielsko-Biała nie znaczy, że
                                            nie ma odrębności - w stolicy Węgier nikt dziś nie pomyli Budy z Pesztem, choć
                                            już 150 lat są razem.
                                            • mazer Uczmy się historii 17.01.02, 15:35
                                              Witaj Belfer!
                                              Bardzo pięknie napisałeś! Jak prawdziwy rasowy belfer. Dzieki Ci za okreslenie
                                              tego czym moze być nasze miasto. Połączeniem dwóch w jednym. Jak w reklamie,
                                              ale to reklama żywa i prawdziwa.
                                              Jest oczywiście podział, ten naturalny, ale jest i wiele wspólnych elementów. I
                                              słusznie zauważyłeś, że rok 1951 był dopełnieniem pewnego procesu integracji.
                                              Próby zniszczenia tego sa dla mnie przejawem ignorancji, nieznajomości miasta.
                                              Pozostawmy więc dwa w jednym i pamiętajmy o obydwu częściach. Faktycznie to
                                              szansa na przyszłość.
                                              Pozdrawiam.
                                              • Gość: krzyzak1 Re: Uczmy się historii IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 16:48
                                                mazer napisał(a):

> Witaj Belfer!
                                                > Bardzo pięknie napisałeś! Jak prawdziwy rasowy belfer. Dzieki Ci za okreslenie
                                                > tego czym moze być nasze miasto. Połączeniem dwóch w jednym. Jak w reklamie,
                                                > ale to reklama żywa i prawdziwa.

To miasto już jest tym, o czym piszecie. Tak je przynajmniej odbierałem w latach
                                                60-tych i później, przy każdym przyjeździe w okresie wakacyjnym. Tak samo na nie
                                                patrzyłem w latach 9--tych będąc na krótko prawie, że mieszkańcem. Dzisiaj
                                                przyjeżdząm do niego z Żywca, kiedy tylko dusza zapragnie, a pragnie często.
                                                Bez trudności odnajdyję w nim i Budapeszt i Wiedeń, Poznań i moje uliczki z
                                                Torunia. Panowie, w pewnym sensie jest to naprawdę wyjątkowe miasto i popatrzcie
                                                na nie, oczyma przybysza, który patrzy na jego piękno i klimat, a nie zawsze chce
                                                mu się szukać historii.
                                                • Gość: michi Re: Dziekuje IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 18.01.02, 15:07
                                                  Ladnie powiedziane Belfer!
                                                • malop Re: Uczmy się historii 19.01.02, 22:58
                                                  Ja z jaworzna też chcę do Małopolski

Inni z Jaworzna wymyślili bieg Jaworzno rynek W Krakowie
                                                  i go przebiegli Dla powrotu do Małopolski

Piszcie coś też o Jaworznie
                                                  Tu się działa!!!
                                                  • Gość: MALOPOLS ====JAWORZNO=== IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.02, 23:00
                                                    malop napisał(a):

> Ja z jaworzna też chcę do Małopolski
                                                    >
                                                    > Inni z Jaworzna wymyślili bieg Jaworzno rynek W Krakowie
                                                    > i go przebiegli Dla powrotu do Małopolski
                                                    >
                                                    > Piszcie coś też o Jaworznie
                                                    > Tu się działa!!!

• emi44 Żywy wanted !!! 23.01.02, 23:58
                                                    Gdzie się podział Żywy64 ????
                                                  • malopolanin Re: Żywy wanted !!! 24.01.02, 09:03
                                                    Żywy63 raczej :)
                                                    A tak serio, to już Go przywoływałem na forum Kraków i nie odzywa się :(
                                                  • emi44 Re: Żywy wanted !!! 24.01.02, 11:20
                                                    Żywy63 to on był w zeszłym roku !!
                                                  • zywy63 Re: Żywy wanted !!! 24.01.02, 13:25
                                                    emi44 napisał(a):

> Żywy63 to on był w zeszłym roku !!

Hop, hop! Moi mili przyjaciele!!!!
                                                    Jestem, nie umarłem i Emi ma rację że "63" to ja byłem w zeszłym roku :-).

Milczałem, bo tak sie składało, ale teraz wracam i zabieram się do roboty.
                                                    W Dzienniku Polskim w ubiegły piatek był artykuł "Pogranicze w rozterce"
                                                    redaktora Molendy. Zebrał wypowiedzi różnych osób z różnymi poglądami. Większość
                                                    niestety ni do rymu ni do sensu.

Chyba jednak będziemy robili referendum na żywiecczyźnie. Myślę ze nie od rzeczy
                                                    byłoby jego rozszerzenie na Bielsko-Białą. Zainteresowanych hobbystycznym (znaczy
                                                    bezpłatnym) uczestniczeniem w pracach przygotowawczych proszę o kontakt e-mailem.

Pozdrawiam wszystkich,
                                                    Żywy63

• emi44 Re: Żywy wanted !!! 25.01.02, 15:45
                                                    No Cieszę się, że jesteś - może jakiś namiar na ten artykuł (www lub inne?).
                                                  • zywy63 Re: Żywy wanted !!! 26.01.02, 12:56
                                                    emi44 napisał(a):

> No Cieszę się, że jesteś - może jakiś namiar na ten artykuł (www lub inne?).

Cześć, podaje namiar na artykuł red. Adama Molendy p.t. "Pogranicze w rozterce":

wejdz na stronę www.dziennik.kraków.pl;
                                                    otwórz ARCHIWUM z dnia 18 stycznia 2002;
                                                    kliknij zakładkę MAGAZYN;
                                                    po prawej znajdziesz tytuł: "Pogranicze w rozterce"

Pozdrawiam, Żywy
    • zywy63 Re: Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski! 23.02.02, 21:24
      Zapraszam na stronę forum miejskiego ŻYWIEC. Tam o referendum.
      Wejście na forum z katalogu forum, na dole strony link: miejskie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka