Dodaj do ulubionych

Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie

IP: *.c201.msk.pl 22.06.08, 20:54
Fajna akcja.
Obserwuj wątek
    • Gość: stan Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.08, 09:55
      Mam prpozycje , aby poszeżyć trasę zwiedzania i przejść się tunelem pod dworcem (piekne artystyczne powybijane okna), następnie plac po drugiej stronie dworca( krzywe , dziurawe chodniki i ulice, tumany kurzu lub bajora po opadach deszczu, no i oczywiście piękne architektoniczne cuda typu handlowe budy ). Następnie ul. Gazowniczą. Tu napotykamy na perełkę budownictwa czyli siedzibę SITA ( blaszane budy, silosy z solą, sterty odpadów no i ten cudowny zapaszek). Gwarantuję wszystkim niezapomniane wrażenia.
      • yeti Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie 23.06.08, 10:02
        ehh stan, nie przesadzaj wszędzie, dosłownie wszędzie, tak jest i to
        nie znaczy, że nie należy się chwalić tym co jest i jest nadodatek
        piękne. Bardzo żałuję, że nie mogłem być, uwielbiam Bielsko
        szczególnie właśnie te wszystkie wymienione okolice, znam i te
        piękne i te "śmierdzące" miejsca, i zakorkowane Bielsko i te ciche i
        spokojne okolice i mimo wszystko z chęcią bym tam zamieszkał.
        • Gość: stan Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.08, 11:07
          Może nie wszędzie, nie w ścisłym centrum miasta i nie tak długo latami taki fakt ma miejsce jak w Bielsku. .
    • Gość: aliveinchains Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 10:40
      Ciesze się że taki oddolny ruch ludzi ineresujących sie miastem,
      jego zabytkami i historią jest w Bielsku silny...to kolejny
      argument, że miasto bez autochtonicznej ludności niemieckiej i z
      stosunkowo małym udziale ludności cieszyńskiej nie jest miastem
      bez "tradycji czy korzeni" i gdzi "wymazuje się historię"...jak
      niektórzy zza Wisły (Górny Śląsk) śmią twierdzić. Spacer po BB
      zgromadził więcej ludzi niz marsz autonomii w Katowicach w zeszłym
      roku (nie wspomne, że na sodkanie z Gorzelikiem w BB przyszło 5
      osób!).
      • poughkeepsie kiedy i gdzie następna wycieczka? nt 23.06.08, 12:13

• Gość: bielszczanin_biels Re: kiedy i gdzie następna wycieczka? nt IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.08, 19:26
          Mi brakuje w Bielsku czegoś takiego co jest w Krakowie, ludzie w Krakowie na Rynku i w jego okolicach odpoczywają w dosłownym słowa znaczeniu a tymczasem centrum Bielska służy albo do nocnych imprez albo do zakupów a poza tym wszyscy pędzą jak szaleni, może problem leży w tym że te bardziej służące do odpoczynku dzielnice leżą daleko od centrum, przyznajcie się jak często widzicie ludzi spokojnie spacerujących po centrum? Bo ja stosunkowo żadko, tylko pęd i pęd i głowa uniesiona do góry...
          • Gość: bielszczanin_bb Re: kiedy i gdzie następna wycieczka? nt IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.08, 19:27
            miałem oczywiście na myśli okolice Rynku w Krakowie
            • Gość: Michael Re: kiedy i gdzie następna wycieczka? nt IP: *.c201.msk.pl 24.06.08, 01:03
              > miałem oczywiście na myśli okolice Rynku w Krakowie

Tam to dopiero pęd!
      • Gość: Skoczowjok Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to gdzie? IP: *.stk.vectranet.pl 23.06.08, 19:37
        Nie przesadzaj z tym Gorzelikiem, w końcu chop nie ma gazety by swoje spotkanie
        reklamować przez miesiąc. bardziej niepokoją mnie twierdzenia, że Bielko nie
        jest górnośląskie. A niby jakie jest wielkopolskie, morawskie? Ślask Cieszyński
        jest integralna częścią górnego Śląska. A, przepraszam, zapomniałem, że jest
        taki, znany od wieków staroeuropejski region "Podbeskidzie". "Podbeskidzie"
        znane było już w XVII wieku jako łacińskie "Bodbeskitis", natomiast rzymianie
        sprowadzali stąd szlachetne tkaniny, zwane "bodbeskidkami", a papież Klemens II
        na łożu śmierci westchnął "Ach, gdybym tylko jeszcze raz ujrzał Bodbeskidzie".

A na poważnie, to nie zakłamujmy historii. Bielsko było kiedyś niemiecką "wyspą"
        na Górnym Śląsku, teraz jest polską. Nie znaczy to jednak, że należy kłamać. Tym
        bardziej, że jest to miasto przewspaniałe w naszym województwie. Województwo
        składa się w połowie ze Śląska i w połowie z Małopolski - tak jak nasze wielkie
        miasto! I to jest piękne! Nie zakłamujmy tego!
        • Gość: det Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.08, 22:11
          I znów to samo...aż ręce opadają, jak się wysilisz to znajdziesz na forum kilka
          obszernych wątków w których kwestia przynależności B-B historycznej,
          geograficznej, kulturalnej, mentalnej itd. była szeroko omawiana. A jak ci się
          nie chce to podam ci kilka faktów:
          - nie istnieje samodzielne miasto Bielsko
          - AD 2008 istnieje miasto Bielsko-Biała (połączone na równych prawach organizmy
          miejskie:
          *Bielsko [historycznie i geograficznie leżące na terenie Śląska Cieszyńskiego, w
          ostatnich wiekach związanego z monarchią Austro-Węgierską, które przed wojną
          zamieszkiwali głównie Niemcy i Żydzi]
          *Biała [historycznie i geograficznie leżące na terenie Małopolski/Galicji, w
          czasach istnienia państwa Polskiego w jego granicach, które zamieszkiwali
          głównie Polacy]
          - B-B administracyjnie podlega pod woj.śląskie
          - po wojnie zdecydowana większośc Niemców z Bielska wyjechała
          - na ich miejscu w skutek migracji osiedlili się ludzie głównie z centralnej i
          wschodniej Polski, a że to było kilkadziesiąt lat temu to dla ich dzieci B-B
          jest miejscem z którym w większości przypadków mocno się utożsamiają.
          - termin/nazwa Podbeskidzie jest stosunkowo nowa (w użyciu od kilkunastu lat),
          nie obejmuje ściśle określonego obszaru (w przybliżeniu przyjmuje się ją jako
          skrótową nazwę terenu miasta B-B i najbliższych okolic) jednakże sam fakt że
          jest coraz częściej używana zarówno przez mieszkańców (którzy w ten sposób
          określają swoje przywiązanie i tożsamość terytorialną) jak i media (chociaż te
          nie zawsze ze szczęśliwym skutkiem) jest dowodem na to że ten termin jest może
          nie idealnym, ale dobrym określeniem miejsca w którym żyjemy. Przynajmniej wg.
          mnie lepszym niż np. "... B-B na śląsko-cieszyńsko-małopolsce"
          - każdą nazwę terenu historycznego czy geograficznego ktoś kiedyś wymyślił - nie
          wzieła się z powietrza - ktoś wymyślił, ktoś powtórzył, ktoś zaakceptował, ktoś
          zaczął używać, ktoś wpisał na mapę. Nie wiadomo czy za kilkadziesiąt lat nie
          będzie to oficjalna nazwa tych terenów. Może się przyjąć jak np.Podkarpacie, a
          może nie.

Rozumiem że twój wywód na temat "znanego od wieków staroeurpejskiego regionu
          ..." jest ironiczny, ale idąc tym samym tokiem myślenia ciekawe czy rzymianie
          używali w czasie wypraw po bursztyn nazwy "gornos slązakos"... itd, itd, pomyśl
          nad tym.
          Pozdrawiam :)
          • rodowiczmaryla Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g 11.07.08, 03:47
            Ale ta wycieczka nie byla po kuchniach i sypialniach dzisiejszych
            mieszkancow - tylko po MIESCIE ! I mowa byla o jego HISTORII,
            KULTURZE, TOZSAMOSCI, RODOWODZIE, CHARAKTERZE, SWIETNOSCI etc. !!!

Manipulujecie i basta ! :(((((((((

To poprostu post-neo-kolonializm,
            proba przekretu i przywlaszczenia sobie obcego
            i zniwelowania wszytkiego do jednej "globalnej" zupy !
            Glowny cel: polonizacja. Slepy widzi, a dzidzi zrozumie. Fuj!

Bielsko to SLASK !
            Jesli naplywowi sie nie identyfikuja, to sa i pozostaja GOSCMI !

A Biala, to wiocha - byla i jest.
            Wiocha i slumsy i rezerwuar taniej, OBCEJ sily roboczej.

Nie po Bialej chodziscie,
            ino glownie po Bielsku.
            • Gość: gooral Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.08, 08:30
              > Bielsko to SLASK !
              > Jesli naplywowi sie nie identyfikuja, to sa i pozostaja GOSCMI !
              Bielsko to Czechy i basta !

>
              > A Biala, to wiocha - byla i jest.
              > Wiocha i slumsy i rezerwuar taniej, OBCEJ sily roboczej.
              Tak, a Bielsko to siedziba V kolumny, Niemców i Żydów !!!,
              rewelacyjne myślenie, rodem faktycznie ze Śląska

> Nie po Bialej chodziscie,
              > ino glownie po Bielsku.
              Ino, przed wybudowanie Sfery chodziło się głownie po Białej, bo w
              Bielsku był syf i zero atrakcji, co najwyżej bar Pierożek na ZWM

Jak Ci nie odpowiada że Bielsko-Biała to jedno miasto i to nie
              śląskie to znaczy że nie jesteś z tąd, ponieważ tutaj zawsze było
              wiele kultur, religi i wpływów, w tym sląskie były chyba najmniej
              odczuwalne
        • Gość: det Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.08, 22:25
          Jeszcze jedno jeśli chodzi o twój zarzut o zakłamywanie historii: jeśli nie
          istnieje samodzielne miasto Bielsko, a istnieje miasto B-B to podkreślanie na
          każdym kroku jego śląskości przy jednoczesnym pomijaniu historii związanej z
          Galicją także jest zakłamywaniem.

Ps: powyższe zdanie dotyczy tematu twojego postu : "Jeśli Bielsko nie leży na
          Górnym Ślasku, to gdzie?", poza tym sam sobie na nie odpowiedziałeś w ostatnim
          akapicie ...:)

• Gość: KazimierzW Bielsko jest śląskie, B-B ślasko-małopolskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.08, 13:23
            Nie umiesz czytac ze zrozumieniem. Chop nikaj nie napisał, że
            Bielsko jest samodzielnym miastem. Pisał o historycznym Bielsku,
            czyli części Bielska-Białej, a tam gdzie pisał o całym mieście
            przecież wyraźnie - w ostatnim akapicie - pisał o jego śląsko-
            małopolskim charakterze. Ale czytanie z sensem jest trudne...
            Bielsko jest śląskie, a Bielsko-Biała ślasko-małopolskie. B-B można
            nazywać zarówno miastem śląskim jak i miastem małopolskim. Podobnie
            jak Ostrava jest jedenocześnie miastem śląskim, jak też morawskim.
            • Gość: det Re: Bielsko jest śląskie, B-B ślasko-małopolskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.08, 14:46
              Jeśli łaska przytocz mi cytat gdzie "Skoczowjok" pisał o historycznym Bielsku,
              bo może nie umiem czytać ze zrozumieniem ale wg.mnie w tym poście do którego sie
              odniosłam, pisze o Bielsku w czasie teraźniejszym . Kontekst pseudo-historyczny
              pojawił się jedynie przy okazji ironicznego wywodu nt. Podbeskidzia. Tak jak
              pisałam wcześniej: Bielsko jako takie nie istnieje, istnieje Bielsko-Biała
              skrótowo i potocznie zwana Bielskiem. Jeśli w tym poście nie było wyraźnego
              określenia że jego treść odnosi sie do minionych wieków ( a ja takiego
              określenia nie znalazłam) rozumiem że "Skoczowjok" pisał o współczesnym mieście
              B-B. I w tym kontekście pisanie o B-B jako mieście górnośląskim jest błędne. No
              chyba że czegoś znów nie zrozumiałam bo nie umiem czytać z sensem...:)

No i piszę to co miałam napisać na samym początku tego wątku: świetny pomysł GW
              na taką wycieczkę :)
              • Gość: Mirek17 Re: Bielsko jest śląskie, B-B ślasko-małopolskie IP: *.stk.vectranet.pl 26.06.08, 21:14
                Ja zrozumiałem "Skoczowioka", że pisze o historycznym i jednocześnie
                teraźniejszym Bielsku - czyli zachodniej części Bielska-Białej. Samodzielne
                Bielsko nie istnieje, ale jest przecież Bielsko, jako część miasta. Mówi sie
                przecież "bielko-bialki ratusz", ale "bielski rynek", "bielski zamek", "dworzec
                w Bielsku". Mówi się "mieszkam w Białej" jak i "mieszkam w Bielsku". Dlatego
                pomimo, że od kilkudziesięciu lat nie ma miasta Bielsko, to możemy mówić na tę
                część miasta Bielsko. Nie rozumiem po co ukrywać, że miasto Bielsko-Biała składa
                się z Bielska i Białej - przecież to wynika z samej nazwy miasta i herbu. I to
                jest w B-B fajne! A Bielsko jest śląskie i tyle. Nie ma się czego przecież wstydzić.
                • Gość: Michael Re: Bielsko jest śląskie, B-B ślasko-małopolskie IP: *.c201.msk.pl 27.06.08, 12:33
                  Mówi się "mieszkam w Białej" jak i "mieszkam w Bielsku".

Tak, ale "mieszkam w Bielsku" = (najczęściej) mieszkam w B-B.
                  "Mieszkam w Białej" - rzadko (określenia Biala używa się często jako
                  synonimu okolic kościola Opatrzności Bożej, czyli części centrum i
                  os. Biala Krakowska).

Ale generalnie się zgadzam.
              • rodowiczmaryla Re: Bielsko jest śląskie, B-B ślasko-małopolskie 11.07.08, 03:49
                Ale Wyscie nie chodzili po dzisiejszej fabryce Fiata czy McDonaldzie,
                ino po starej Starowce itp. ! Logika ????!!!
            • Gość: gooral Re: Bielsko jest śląskie, B-B ślasko-małopolskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.08, 15:09
              prawda jest jednak taka, że Bielsko było miastem
              środkowoeuropejskim, nie śląskim. A Bielsko-Biała jest miastem, jak
              większość postPRLowskim, starającym się, z sukcesem ale wolno, być w
              całości na powrót miastem środkowoeuropejskim.
              • rodowiczmaryla Re: Bielsko jest śląskie, B-B ślasko-małopolskie 11.07.08, 03:50
                > że Bielsko było miastem
                > środkowoeuropejskim, nie śląskim.

Tee Goral: jestes po bielskim pifku ?
                Albo zatrules sie loscypkom ?
                • Gość: gooral Re: Bielsko jest śląskie, B-B ślasko-małopolskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.08, 11:24
                  z Twoich opisów jasno wynika, że Ty nie po jednym
        • Gość: aliveinchains Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 10:03
          GW co chwilę promuje Gorzelika...a efekt taki, że przyszło 5
          osób,reszta dziennikarze.

Podbeskidzie, Podbeskidzie..i znów stara śpiewka "Bielszczzanie
          zakłamują historię"...zakłamuja historię, bo nie
          eksponują "górnośląskosci miasta"? Górnośląskości - utorzsamianej z
          pruskim śląskiem? Tu był śląsk austriiacki i galicja...te karty
          historii odbiły się na wyglądzie miasta najbardziej.

Czy kulturę zawsze musicie utorzsamiać z ludźmi wymachującymi
          niebiesko-żółtym sztandarem, godojących śląską godką, określających
          siębie ślązakami? Dla mnie o wiele bardziej istotna jest kultura
          miejska - muzea, stan zabytków, miejsca publiczne, wydarzenie,
          spektakle, wernisarze społeczeństwo utorzsamiające się z miastem,
          korzystające z jego uroków i położenia, pracujące dla miasta...pod
          tym względem miasta GOP mogą się od BB sporo nauczyć.

• Gość: sbl Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 14:04
            w tym miejscu nalezy podziekowac mieszkancom bialej za wymyslenie akcji ktora w Chorzowie odbyla sie pare miesiecy temu. Nalezy rowniez podziekwac za organizacje tych wszystkich koncertow, wystaw i innych wystepow w Spodku a takze meczy i koncertow na stadionie slaskim. Dziekujemy i prosimy o jeszcze My tepy narod slaski
            • Gość: aliveinchains Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 15:05
              chodzi mi o tzw "życie miasta"..."klimat", "salon miasta" coś co ma
              Kraków, Wrocław, Toruń, BB...Katowice, czy Bytom i Zabrze nie...

OPwszem Chorzów i katowice mają miejsce na robienie koncertów...ale
              czy te imprezy sprawiają że centra tych miast ozywiają się? Proszę
              nie podawaj mi przykładu Stawowej...bo za taki folwark to ja
              dziękuję.
              • settembrini Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g 24.06.08, 15:17
                widze, ze ty nadal z uporem wartym lepszej sprawy te same spiewki szerzysz. juz
                fanzoliles na ssc, teraz znowu tutaj sie uzewnetrzniasz ? :) rzadko korzystam z
                urokow zycia nocnego w bielsku, niestety kojarzy mi sie tylko z okropnym klubem
                znajdujacym sie w strefie, nie pomne juz jego nazwy. jednak nie dokonuje na tej
                podstawie zadnych szerszych supozycji, czego i tobie zycze. a co do ilosci
                imprez wszelakich, to nawet nie podnos tematu :) bo doszlo nawet do tego, ze
                katowickie kluby organizuja jeden z ciekawszych (w opinii wielu znacznie
                bardziej niz open'er) festiwali muzycznych, w cieszynie.
                • Gość: aliveinchains Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 19:14
                  sett prawda kole cię w oczy...Katowice nie stworzyły do tej pory
                  centrum atrakcyjnego dla mieszkańców...i choćbyś moje wypowiedzi
                  nazywał skrzekiem nic to nie zmieni. A nawet twój gury Gorzelik
                  tydzień temu przyznał że BB ma bardziej zadbane centrum i lepiej
                  zorganizowana edukację na poziomie szkół średnich i gimnazjalnyh..

Jesli sett z rozrywkami i tym co do zaoferowania ma miasto kojażysz
                  tylko klub Klimat...to "świaowcu" nie wypowiadaj się. Ja na ssc
                  wymieniłem konkretne kluby i ulice Katowic, ty nawet będąc w BB nie
                  fatygujesz się by pospacerowac po centrum - wybaczam, u was nie ma
                  takiej tradycji:)

Imprezy w Katowicach - sporo tych słynnych dj czy jazzmanów gra
                  również potem w BB. Nie oceniaj oferty imprezowej na podstaie "co
                  jest grane"...

a tak na marginesie jeszcze o imprezach/wydarzeniach:
                  - największy festiwal jazzowy w woj sląskim? W BB
                  - jedyny festiwal teatrów ulicznych i lakowych w woj sląskim w BB...
                  - czy Katowice, zarzucajace BB "zakłamywanie historii" organizują
                  spotkania takie jakie robią to historycy Proszyk "Fabryka sensacji",
                  Polak i Kenig...na które tłumnie przychodza mieszkańcy?

Katowice nie dojzaly cywilizacyjnie by stworzyć chocby jeden deptak
                  na wzrór naszej 11 listopada...nie dojżały by zrobić coś z dworcem.
                  Za to chełpią się górnośląskościa...to jest najważniejsze! To objaw
                  prawdziwej kultury...

• settembrini Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g 24.06.08, 23:52
                    Gość portalu: aliveinchains napisał(a):

> sett prawda kole cię w oczy...Katowice nie stworzyły do tej pory
                    > centrum atrakcyjnego dla mieszkańców...i choćbyś moje wypowiedzi
                    > nazywał skrzekiem nic to nie zmieni.

ale przeciez nie o atrakcyjnosci centrum dyskutujemy

> A nawet twój gury Gorzelik
                    > tydzień temu przyznał że BB ma bardziej zadbane centrum i lepiej
                    > zorganizowana edukację na poziomie szkół średnich i gimnazjalnyh..

nie wiem jaki poziom maja szkoly srednie w katowicach, bo nie mialem okazji
                    doswiadczyc, nie znam tez obecnych uczniow, ale jesli oceniac mam poziom szkol w
                    bielsku po twojej ortografii to sam wiesz co ;P (ale to tez o niczym nie swiadczy :)

> Jesli sett z rozrywkami i tym co do zaoferowania ma miasto kojażysz
                    > tylko klub Klimat...to "świaowcu" nie wypowiadaj się. Ja na ssc
                    > wymieniłem konkretne kluby i ulice Katowic, ty nawet będąc w BB nie
                    > fatygujesz się by pospacerowac po centrum - wybaczam, u was nie ma
                    > takiej tradycji:)
                    >

albo czytales nieuwaznie, albo nie rozumiesz :) pisalem przeciez, ze ja po
                    klubie 'klimat' nie wyciagam absolutnie zadnych wnioskow. mialem okazje tam byc
                    (podobnie jak w kilku innych miejscach), ale nie tworze absolutnie zadnych
                    uogolnien na tej podstawie. nie twierdze, ze w bielsku mozna umrzec z nudow,
                    twierdze natomiast, ze dla wielbiciela muzyki nie ma czego porownywac. ale nie
                    kazdy jest najwyrazniej muzycznym hobbystą.

> Imprezy w Katowicach - sporo tych słynnych dj czy jazzmanów gra
                    > również potem w BB. Nie oceniaj oferty imprezowej na podstaie "co
                    > jest grane"...

zgadzam sie, w bielsku jest wiele okazji dla melomanow. ciesze sie z tego.

> a tak na marginesie jeszcze o imprezach/wydarzeniach:
                    > - największy festiwal jazzowy w woj sląskim? W BB
                    > - jedyny festiwal teatrów ulicznych i lakowych w woj sląskim w BB...
                    > - czy Katowice, zarzucajace BB "zakłamywanie historii" organizują
                    > spotkania takie jakie robią to historycy Proszyk "Fabryka sensacji",
                    > Polak i Kenig...na które tłumnie przychodza mieszkańcy?

dr polak dostal gornoslaskiego tacyta :) za propagowanie historii.

> Katowice nie dojzaly cywilizacyjnie by stworzyć chocby jeden deptak
                    > na wzrór naszej 11 listopada...nie dojżały by zrobić coś z dworcem.
                    > Za to chełpią się górnośląskościa...to jest najważniejsze! To objaw
                    > prawdziwej kultury...

nie myl katowic i instytucji, spolek, ktore sa wlascicielem dworca. jako
                    katowiczanin nie czuje sie odpowiedzialny za stan dworca, za ktory odpowiada
                    pkp, spola skarbu panstwa zarzadzana z warszawy. nie czuje sie tez (podobnie jak
                    100% moich znajomych) odpowiedzialny za to, ze srodmiescie katowic wola o pomste
                    do boga. zreszta na tej samej zasadzie nie jest twoja zasluga ulica 11 listopada
                    w bb. natomiast istotnie, chelpie sie gornoslaskoscia, bo jest dla mnie istotna.
                    • Gość: aliveinchains Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.08, 10:35
                      Znów Warszawa jest czemus winna? Biedni ci warszawiacy...
                      Dziwne, że Kraków i BB jakoś sobie z dworcami poradziło. Czy
                      Warszawa odpowada za brud, butiki i szare ściany? A czy wiesz, że
                      Śląska PKP ma swoista autonomię i sama może o takich sprawach
                      decydować..podobnie jak o połączeniach kolejowych?

Możesz osobiście nie utorzsamiać się z władzami miasta...ale kto je
                      wybiera jak nie katowiczanie?
                      • slezan Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g 26.06.08, 23:34
                        A co to jest śląska PKP? Nie znam takiej struktury. Jest szereg
                        spółek (PKP Przewozy Regionalne, PKP Cargo itp.), jedna z nich
                        zarządza dworcami i żadnej autonomii na Śląsku nie ma.
                        • Gość: Michael Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g IP: *.c201.msk.pl 27.06.08, 12:35
                          A co to jest śląska PKP? Nie

Może chodzi o śląską DOKP (Dyrekcję Okręgową Kolei Państwowych) w
                          Katowicach.
                  • rodowiczmaryla Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g 11.07.08, 03:59
                    > Katowice nie dojzaly cywilizacyjnie
                    > by stworzyć chocby jeden deptak
                    A to Wyscie "stworzyli" to wszystko ???
                    To Wasza nibyslaska cywilizacja - serio i na trzezwo ???!!!
                • rodowiczmaryla Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g 11.07.08, 03:57
                  NO, niedawno w Cieszynie byla zorganizowana
                  przez ratusz i austryjakozerce burmistrza Ficka
                  parada...ulanow !!! Buahahahahahahahaha!
          • rodowiczmaryla Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g 11.07.08, 03:51
            Österreichisch-Schlesien to nie Slask ????!
          • rodowiczmaryla Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g 11.07.08, 03:56
            Dla mnie o wiele bardziej istotna jest kultura
            miejska - muzea, stan zabytków, miejsca publiczne, wydarzenie,
            spektakle, wernisarze społeczeństwo utorzsamiające się z miastem,
            korzystające z jego uroków i położenia, pracujące dla miasta...pod
            tym względem miasta GOP mogą się od BB sporo nauczyć.
            ---------
            Generalnie popieram.
            Ale to negowanie historii, charakteru i przynaleznosci kulturowej
            mnie ROZWSCIECZAS ! Przeciez te groby, to sa groby SLAZAKOW.
            Np. krewni moich znajomych z pracy.
            A kto budowal to miasto, kto tam zyl ???

Wszyscy Bielszczanie-SLAZACY-Niemcy/Austryjacy "zwiali" do
            Rajchu/KuK ? A wszyscy Bielszczanie-SLAZACY-Zydzi zamordowani ?
            A nawet gdyby - to co ? Zmienia to HISTORIE MIASTA ???

---> Smieszna wersja historii! I nieprawdziwa ! STERYLNA !!!

• Gość: pedRo Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 13:52
          w herbie macie odpowiedniego orla to jest najwazniejsze
          • Gość: arch Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 15:15
            pudło...orzel pochodzi z herbu Ksiestwa Cieszynskiego
            • settembrini Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g 24.06.08, 15:18
              a orzel w herbie ksiestwa to skad sie wzial? :)))
              • Gość: gooral Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 15:56
                tak, Oświęcim i Wadowice również go mają, i to na tych samych
                zasadach. BB ma też lilie z herbu biskupów wrocławskich. Tylko o
                czym to ma świadczyć ?
                Czy Gorzów Wlkp. mając w herbie orła Branderburskiego jest obecnie
                miastem brandenburskim i znajduje się w Brandenburgii ?...... :)

To samo dotyczy BB, poza tym ten półorzeł to tylko 1/4 powierzchni
                herbu BB :)
                • rodowiczmaryla Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g 11.07.08, 04:01
                  > Czy Gorzów Wlkp. mając w herbie orła Branderburskiego jest obecnie
                  > miastem brandenburskim i znajduje się w Brandenburgii ?...... :)

Ale smolisz, ojejku, niech zyje piekna Ukraina ! :)))
                  Jak to mo byc logiczno-rzeczowo-historyczno "argumyntacja",
                  to lepiyj zaroski konczymy tyn pseudodialog, hehe.
                  • Gość: gooral Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.08, 11:27
                    jak się nie da zanegować, to można wyśmiać :). Też dobra metoda, ale
                    nie zmienia argumentacji
              • Gość: aliveinchains Re: Jeśli Bielsko nie leży na Górnym Ślasku, to g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 19:16
                a czy ty jesteś dalej taki niedouczony, że ten niczegowinny orzeł
                nie świadczy o tym że BB musi być miastem górnośląskim? Dalej nie
                wiesz pod czyimi wpływami było Księstwo od II poł XVIIw?
        • wislok1 Eee tam 24.06.08, 21:12
          To ciągłe grzebanie w tym, co było kiedyś aby dzielić ludzi teraz, jest wkurzające
          • Gość: Antypodbeskidzie W herbie Cieszyna i B-B jest orzeł górnoślaski! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.08, 14:32
            Jakie dzielenie ludzi??? To jest własnie wspaniałe, że Bielsko-Biała
            ma dwie regionalne tożsamości. I trzeba sie tym cieszyć, a nie
            tworzyć jakieś sztuczne "Podbeskidzia". Nazywanie górnośląskiego
            orła w herbie B-B orłem cieszyńskim jest żenujące, bo w herbie
            Ksiestwa Cieszyńskiego jest właśnie orzeł górnoślaski, a Śląsk
            Cieszyński wchodzi w skład Górnego Śląska. Księstwo Cieszyńskie
            należało do Austro-Wegier (to nie był zabór!!!), ale to nie znaczy,
            że regionalnie to ksiestwo przestało być górnośląskie. Wręcz
            przeciwnie - to Sląsk Cieszyński można nazwać bardziej górnośląskim,
            bo to przecież Prusy najechały na Austro-Węgry, a nie na odwrót.
            • albrecht1 Re: W herbie Cieszyna i B-B jest orzeł górnoślask 26.06.08, 15:27
              Zgadzam się, tu nie chodzi o to by dzielić ludzi, zresztą po co?
              Nie tylko Bielsko-Biała, ale i inne miejscowości sięgają po dorobek minionych
              pokoleń, by sie wyróżnić, zaistnieć jako niepowtarzalne miejsce na ziemi, by nie
              być kolejnym anonimowym punktem tranzytowym.
            • Gość: gooral tratarata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.08, 15:29
              jak juz pisałem , Oświęcim i Wadowice również mają połowę z herbu
              piastów cieszyńskich. BB ma też lilie z herbu biskupów wrocławskich.
              Więc idąc za tym przykładem należymy do Dolnego Śląska ? Dalej
              wnioskując, to skoro orzeł to 1/4 herbu, lilie biskupie to 1/4
              herbu, 1/2 natomiast to róże z małopolskiego herbu dawnej Białej,
              tym samym dzielimy miasto na trzy części ?

Oprzytomnij, BB jest jednym miastem, odwołującym się do wielu
              tradycji. śląska to tylko część i to obecnie niezauważalna z pozycji
              przeciętnego mieszkańca BB.
              • albrecht1 Re: tratarata 26.06.08, 15:36
                W sumie dobrze być jakimś, a nie przeciętnym. W tym gronie znajdzie się takich
                ludzi jak prof. Chojecka czy dr Polak ;)
                • Gość: gooral Re: tratarata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.08, 16:06
                  zgadza się ;)
                • rodowiczmaryla Re: tratarata 11.07.08, 04:04
                  Czy to ten prof Polak, co sie juz tak osmieszal ? tez politycznie ?
              • Gość: Karol17 Sam uzasadniasz górnosląskość herby B-B IP: *.stk.vectranet.pl 26.06.08, 21:39
                > jak juz pisałem , Oświęcim i Wadowice również mają połowę z herbu
                > piastów cieszyńskich.

Ależ ty sie nie znasz na historii. Przecież oba te miasta należały przed wiekami
                do Górnego Ślaska, właśnie wtedy kiedy powstały te miasta i herby. A to, że w
                herbie Bielska (części składowej herbu Bielska-Białej) jest pół orła
                górnośląskiego, to jest to typowa praktyka przedstawiania herbowego w miastach
                górnośląskich. Porównaj z "połowicznymi" herbami innych miast górnośląskich jak
                np. Wodzisław Śląski, Toszek, Pszczyna, Gliwice, Orlowa, Karvina - właśnie tak
                wygladaja herby GÓRNOSLĄSKIE!
                • Gość: gooral Re: Sam uzasadniasz górnosląskość herby B-B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.08, 08:21
                  ale ty umiesz czytać, rewelacja !!! a czy ja temu, o czym ty
                  podajesz zaprzeczam ?, przeczytaj jeszcze raz.

Prawda jest taka że herby o niczym nie świadczą poza wskazaniem na
                  przynależność terytorialną miast w okresie ich nadawania. Tak jak
                  Wadowice i Oświęcim też należeliśmy do Księstwa Cieszyńskiego w
                  momencie erygowania miasta, tyle i tylko tyle z tego pozostało :)
            • wislok1 Prusy nie najechały na Austro-Węgry 27.06.08, 23:48
              AW powstały w 1867.
              Prusy w 1740 najechały na Monarchię Habsburgów, Bielsko było wtedy oficjalnie w
              Królestwie Czech!
              Królem Czech był Habsburg.
              Dyskusja czy orzeł jest taki czy siaki to absurd, kiedy szanowni dyskutanci nie
              znacie PODSTAW historii Bielska
              • wislok1 Bielsko-Biała to typowe miasto pogranicza 27.06.08, 23:51
                I licytowanie się czego jest więcej jest dość śmieszne.
                BB to miły kociołek, gdzie te wszystkie wpływy się wymieszały, ze wszystkich
                wypada być zadowolonym
                • Gość: bbb Re: Bielsko-Biała to typowe miasto pogranicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 19:13
                  No właśnie jest to miły kociołek, ale niektórzy chcą nasze miasto
                  określać tylko jako górnośląskie.
          • rodowiczmaryla Re: Eee tam 11.07.08, 04:03
            > w tym, co było kiedyś
            No, ale o czym byl ten turystyczno-edukacyjny spacer ?
            O warunkach meteorologicznych albo o cenach w sklepie ?
            Nie osmieszaj sie - chodzilo o historie miasta ! Basta!
        • Gość: MarcinBB Bielsko-Biała jest podbeskidzkie! IP: 79.139.0.* 07.07.08, 17:03
          No cóż - może mi powiesz jak starożytni Rzymianie nazywali Warmię? Opolszczyznę?
          Lubelszczyznę? Czy mówienie, że Neapol leży we Włoszech nie jest nadużyciem? A
          Polska? Co to za twór? Czy nie używało się kiedyś nazwy "ziemie barbarzyńców"
          albo "Sarmacja"? A Irlandia? Cóż to za przekłamanie?? Celtowie w III wieku wcale
          tak nie nazywali swego kraju!
          Historia historią a czas nie stoi w miejscu. Kiedyś były Prusy, dziś mamy Mazury
          i Warmię. Kiedyś był po prostu Śląsk, (Silesia, Schleisen, Slezko) teraz jest
          Górny i Dolny i do tego przedzielony Opolszczyzną. Kiedyś Bielsko było śląskie,
          Biała małopolska. A teraz miasto leży na Podbeskidziu. Ludzie,których
          nazjeżdżało się tu od lat 70 z całego kraju nic nie łączy ani ze Śląskiem ani z
          Małopolską. Utworzyła się nowa tożsamość, utworzył się nowy rejon. Nie walczcie
          z tym - nie zawrócicie kijem Wisły. Za tysiąc lat ludzie i tak będą to inaczej
          nazywać.
          • rodowiczmaryla Re: Bielsko-Biała jest podbeskidzkie! 11.07.08, 04:06
            > Górny i Dolny i do tego przedzielony Opolszczyzną
            Marcin, po dobrymu: idz sie LECZYC - gibko!
          • rodowiczmaryla Re: Bielsko-Biała jest podbeskidzkie! 11.07.08, 04:07
            Ludzie,których nazjeżdżało się tu od lat 70 z całego kraju nic nie
            łączy ani ze Śląskiem ani z Małopolską. Utworzyła się nowa
            tożsamość, utworzył się nowy rejon
            -----------
            Utworzylo sie nowe MIASTO ?? :))))))))
    • albrecht1 Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie 26.06.08, 15:32
      Świetne zdjęcie tytułowe. Wygląda to tak, jakby wycieczkowicze zostali dopiero
      co wypuszczeni z więzienia, które widać w tle ;)
    • malloppo Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie 27.06.08, 13:51
      A i tak wiele znaków na niebie i ziemi wskazuje, że bielszczanie i
      białanie wolą Kraków od Katowic. I tym miłym akcentem zakończmy
      udowadnianie górnośląskości miasta. Bo czy bielszczanie zyczyliby
      sobie stawiać swoje miasto w jednym szeregu z Bytomie, Zabrzem,
      Siemianowicami czy Chorzowem? Chyba nie;)
      • Gość: Marcin Wolę śląski Wrocław niż prowincjonalny Kraków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.08, 16:18
        Idiotyczny argument.
        A ja wole Paryż. I co, jestem paryżaninem ;)))?
        Bielsko-Biała jest śląsko-małopolska i kropka.
        Należy się cieszyć zarówno ze śląskości, jak i małopolskości B-B, a
        nie bić pianę.
        • Gość: gooral Re: Wolę śląski Wrocław niż prowincjonalny Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 17:43
          taaak, ślasko-małopolska. ślask został w 1/4 herbu, tak jak np. w
          Wadowicach, a pozostałą śląskość BB muszą udawadniać co najwyżej
          archeologowie :)
    • Gość: Jaskiniowiec Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie IP: 57.66.193.* 30.06.08, 14:26
      Cytat:
      "Nasz spacer powoli się kończy. Dwie godziny to, niestety, zdecydowanie za mało,
      by pokazać wszystkie warte zwiedzenia miejsca w mieście. Waligóra planuje, że
      przyjedzie do Bielska-Białej następnego dnia.

- Chciałbym zobaczyć lotnisko, o którym bielszczanie podczas spaceru opowiadali
      mi, że jest jednym z najpiękniej położonych w Polsce. Polecali mi też wizytę w
      Dolinie Wapienicy, wjazd kolejką linową na Szyndzielnię i zobaczenie jeszcze
      kilku innych miejsc - mówi pan Andrzej."

Tak tak koniecznie te śmieci w krzakach przy Wapieniczance to super atrakcja.
      Polecałbym zaprowadzić tego pana np na ulicę Czerwoną już miesiąc kilka worów
      śmieci wala się pochodniku i fermentuje - w tej wsi nawet nie ma kto za wywóz
      śmieci płacić.

Zastanawiam się czemu społeczność tej gminy uwielbia taplać się w syfie...Czyżby
      świnie nie ludzie?
    • Gość: Bielszczanin Fakty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 20:04
      1. Gurny Ślunsk to wy macie w tych Katowicach, Zabrzu, a teraz to i
      nawet w Sosnowcu, choć to teoretycznie Małopolska. Bielsko-Biała (na
      szczęście) nigdy nie miało wiele wspólnego z tamtym regionem.
      Dopiero teraz władze w Katowicach próbują zrobić z B-B przedmieście
      wieeelkiej aglomeracyji.

2. Nie ma dziś żadnego podziału na Bielsko i Białą. Biała jeszcze
      funkcjonuje jako określenie wschodniej części Śródmieścia, ale
      Bielsko to dzisiaj tylko określenie historyczne (chyba, że w ustach
      osób pamiętających Piłsudskiego). Na marginesie: to wasze Bielsko
      dzieli się na Stare Miasto, Dolne Przedmieście, Górne Przedmieście i
      Żywieckie Przedmieście. Żadne odrębności nie istnieją - jedynie
      Gorzelik (ten, który w imię autonomii podzieliłby GZM) mówi na
      łamach "Angory": jeszcze w 1950 były to dwa odrębne miasta!

3. Świetnie, że ktoś spoza Bielska-Białej zauważył, że to miasto
      jest bardzo atrakcyjne turystycznie. Szkoda tylko, że nie
      pokazaliście 3 Maja, Sixta, Słowackiego - tam jest
      tyle "wiedeńskich" gmachów i kamienic...
      • albrecht1 Re: Fakty 30.06.08, 22:12
        I po co to zacietrzewienie? Sporo już napisano o związkach Bielska ze Śląskiem,
        że nie będę sie powtarzał. Odsyłam do źródeł, licznych i udokumentowanych.
        Bielsko istnieje jako część Bielska-Białej- zachowała się nazwa, herb, historia
        etc. Każdego dnia wielu z nas mówi, że mieszka, żyje, pracuje w Bielsku,
        oczywiście odnosząc to do całego miasta. Tak jest po prostu prościej.
        Bielsko-Biała nie zrodziło się z niczego, lecz, jak słusznie zauważyłeś Ty i dr
        Gorzelik, z połączenia dwóch miast pogranicza.
        Nawet ostatnie święto ul. 11 listopada do tego nawiązywało.

Co do pkt. 3- jest okazja by następną wycieczkę poprowadzić tamtymi rejonami.
        Trudno zwiedzić w ciągu paru godzin całe miasto. Tego jest zbyt wiele.
      • rodowiczmaryla Re: Fakty 11.07.08, 04:08
        1. Gurny Ślunsk to wy macie w tych Katowicach, Zabrzu, a teraz to i
        nawet w Sosnowcu, choć to teoretycznie Małopolska. Bielsko-Biała (na
        szczęście) nigdy nie miało wiele wspólnego z tamtym regionem.
        Dopiero teraz władze w Katowicach próbują zrobić z B-B przedmieście
        wieeelkiej aglomeracyji.
        ----------
        Bajery. :)))))))))
    • Gość: poka poka Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie IP: *.c198.msk.pl 03.07.08, 00:03
      widzę, że wiele zostało powiedziane o historii miasta (co najwyraźniej wskazuje
      na fakt, iż ludzie mają obecnie nadmiar wolnego czasu, bo jest to już kolejna z
      wielu, żeby nie powiedzieć kilkunastu dyskusji na ten temat) i na tym widze, że
      ostatnio koncentrowała się rozmowa, dochodząc nawet do wniosków, iż tożsamość
      miasta zależy od herbu nadanego 800 lat wstecz... korzenie piękna rzecz, ale
      chciałbym zwrócić uwagę na trochę inny aspekt tożsamości miasta a bardziej jego
      mieszkańców.

Mianowicie po 4 latach spędzonych na studiach w Katowicach tak ja, jak i liczne
      grono moich znajomych ciągle nie czujemy się na Śląsku jak w domu. Nie mam
      wrażenia, że przyjechałem ze Śląska na Śląsk, wręcz przeciwnie występuje znaczna
      dystynkcja: jadę z Bielska (skrót wyłącznie podyktowany praktyką) na Śląsk, a
      nie ze Śląska na Śląsk. De facto pokolenie moich rówieśników nie utożsamia się
      ze Śląskiem w jakikolwiek sposób wykraczający poza przynależność administracyjną
      na szczeblu województwa wyrażoną literą S na tablicach rejestracyjnych. I błagam
      bez historycznych aspektów gdzie sięgał Górny Śląsk 800 lat temu, Śląsk jest
      postrzegany głownie przez GOP (i to wina samych Ślązaków, że pozwalają tak
      zubażać swą kulturę) i wizerunek ten jest bardzo delikatnie mówiąc
      nadszarpnięty. Więc proszę się nie dziwić gdy dla bielszczanina określenie hanys
      wywołuje negatywne skojarzenie z poziomem cywilizacyjnym który prezentuje GOP.
      Więc jeśli Ślązacy poświęcili by cześć czasu jaki marnują próbując "narzucić"
      tożsamość śląską na tereny za Wisłą na rozwijanie marnowanego potencjału jaki ma
      GOP to może bielszczanom łatwiej byłoby się identyfikować z prawdziwie
      atrakcyjnym regionem za miedzą, którym póki co Śląsk nie jest.

A, że jest tu tylu miłośników historii (choć o panowaniu Franz Joseph'a to już
      jakoś cicho) to może znajdą się również miłośnicy architektury, którzy łaskawie
      uświadomią piewcom śląśkości jak bardzo takowa różni się po obu stronach w
      dawnej granicznej rzeki Wisły, co tym bardziej powinno budzić pewne
      zastanowienia zanim wrzucimy wszystko do jednego tygielka.

Na koniec krótko: Jeśli przeciętny Katowiczanin będzie się chciał uważać za
      Kaszuba a przeciętny Poznaniak za Hindusa to mi osobiście nic do tego, jeśli im
      pasuje i z tym czują się dobrze to Boże błogosław, oby tylko nie zaczęli mi
      wmawiać, iż przez to ze oni są Kaszubem, bądź Hindusem ja tez muszę nim być.

pozdrawiam
      • albrecht1 Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie 04.07.08, 10:19
        Gość portalu: poka poka napisał(a):

> De facto pokolenie moich rówieśników nie utożsamia się
        > ze Śląskiem w jakikolwiek sposób wykraczający poza przynależność administracyjną
        > na szczeblu województwa wyrażoną literą S na tablicach rejestracyjnych. I błaga
        > m
        > bez historycznych aspektów gdzie sięgał Górny Śląsk 800 lat temu, Śląsk jest
        > postrzegany głownie przez GOP

Polecam lekturę tego krótkiego tekstu, w zakresie "niewiedzy geograficzno -
        historycznej o Śląsku i Ślązakach":
        bedur.blog.pl/archiwum/?rok=2001&miesiac=9

>(i to wina samych Ślązaków, że pozwalają tak
        > zubażać swą kulturę) i wizerunek ten jest bardzo delikatnie mówiąc
        > nadszarpnięty.

Ciekawe, jak jest to możliwe skoro w ostatnich 80 latach Ślązacy nie mieli
        możliwości decydowania o swoim wizerunku, kulturze czy rozwoju języka. To
        centrala decydowała i nadal to robi, jak ma się rozwijać region i kim mają być
        jego mieszkańcy: albo tylko Polakami, albo tylko Niemcami.

> Więc jeśli Ślązacy poświęcili by cześć czasu jaki marnują próbując "narzucić"
        > tożsamość śląską

Nie narzuca się tożsamości śląskiej mieszkańcom. Dyskutuje się o miejscu nie
        ludziach. To dwie różne sprawy.

(...)
        >może bielszczanom łatwiej byłoby się identyfikować z prawdziwie
        > atrakcyjnym regionem za miedzą,

A gdyby tak zrobić województwo śląsko-małopolskie? W obecnym kształcie byłoby to
        bliższe prawdy.
        www.wojewodztwoslaskie.eu/index3.php?id=wojewodztwo_slasko-malopolskie

>
        > to może znajdą się również miłośnicy architektury, którzy łaskawie
        > uświadomią piewcom śląśkości jak bardzo takowa różni się po obu stronach w
        > dawnej granicznej rzeki Wisły,
        (...)

Proszę zwrócić uwagę jak bardzo różni się architektura obu części naszego miasta
        z końca XIX na ul. 11 listopada. Choć po obu częściach było to cesarstwo
        austriackie.

> Na koniec krótko: oby tylko nie zaczęli mi
        > wmawiać, iż przez to ze oni są Kaszubem, bądź Hindusem ja tez m>uszę nim być.

Moim zdaniem cała dyskusja odnosi się do miejsca jakim jest Bielsko-Biała, nie
        zaś do ludzi i narzucania mieszkańcom kim mają być.
        Z faktu, że ktoś mieszka np. w Irlandii nie wynika że automatycznie MUSI być lub
        czuć się Irlandczykiem. Całkiem możliwe, że to będzie Polak.
        • Gość: CK Cieszyniak Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie IP: 213.134.166.* 06.07.08, 01:42
          Albrecht historię Śląska to my znamy, tyle, że zauważ, że ludzie zza Wisły
          rozumeją Śląsk głównie przez pryzmat swojej pruskiej górnosląskości. Od 1742
          roku nasze ziemie nalezaly do roznych państw. Te róznice w podejsciu do
          tubylczej i naplywowej ludnosci jeszcze bardziej uwydatniły się po powstaniu
          Austro-Węgier. Przynaleznośc do roznych monarchii sprawiła, że mamy do czynienia
          z zupełnie roznymi regionami. U nas spkojnie mogla rozwijac sie polskość, Polacy
          mogli aktywnie uczestniczyć w życiu politycznym prowincji jak i kraju. U nas
          mogłes uczyc sie po polsku, załatwiać sprawy po polsku w urzedach. W której
          innej części sląska tak było?
          Jakoś u nas nie ma problemu slązak czy polak. Mozna być tym i tym.

popatrz na architekturę miast Śląska cieszyńskiego. Bielsko, Cieszyn przypomina
          mi bardziej Ostrawę, Brno, czy nawet slowacka Bratysławę niz ktorekolwiek z
          miast GOPu.

Popatrz na nasz folklor. Im bardziej w górach tym bardziej przypominaja mi sie
          klimaty podhalańskie i żywczańskie niż gornosląskie. Nasza gwara to zupelnie
          inna bajka niż "ślunsko godko".

Piszesz o zwiazkach historycznych z gornym slaskiem. Ja moge wiele napisac o
          naszych relacjach z Galicja i Krakowem za czasów Franza Josefa. A czy za czasów
          własnego wojewodztwa dobrze sie nam nie układalo z sąsiadami z Wadowic i
          Kalwarii? Komu przeszkadzalo to województwo i wcielenie nas do desymetrycznego
          tworu z GOP i ROW?

Generalnie to GOP ma wiecej wspolnego z Wroclawiem niż z nami, choć Wrocław i
          Dolny Sląsk robią wszystko by zdystansować się od GOPu. Jeszcze bardziej
          zadziwia mnie sprawa Opola. Stolica Gornego Sląska nie chce być z Katowicami w
          jednym regionie?
          Niech elity gornoślaskie z UŚl, GW, TVP3 i innych instytucji zrozumeją wreszcie,
          że Sląsk Cieszyński to specyficzna, wielokulturowa perełka. Majac ją w swym
          województwie niech się z tego ciesza. Tu zawsze mieszkał tygiel róznych
          społeczności - niemców starych, niemców nowych, polaków, zydów ortodoksyjnych,
          zydów liberalnych, czechów, górali, ślązaków, galicjoków. Zylismy razem przez
          wiele lat, a z portretow patrzył na nas Franz Josef.
          • rodowiczmaryla Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie 11.07.08, 04:13
            > że Sląsk Cieszyński to specyficzna, wielokulturowa perełka
            Gorny Slask sklada sie z okolo 15 specyficznych perelek.
            Jest jak szwajcarsko bombonierka. Ale SLASKICH perelek !
        • Gość: beskid_slaski Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 16:37
          www.wojewodztwoslaskie.eu/index3.php?id=wojewodztwo_slasko-malopolskie
          ^^^

albrecht bardzo sympatyczny ten apel, ale nie wydaje ci się, że w
          tym wojewodztwie za duzo trucia dupy o tożsamośiach, autonomiach,
          naodowości śląskiej?
          Niech każde miasto, powiat, obywatel ma swoja tożsamość, chyba nie o
          to chodziło jak tworzono to województwo, by szukać dowodów na
          górnośląskość Bielska, Cieszyna, czy Żywca. Podobno chodziło wspólne
          interesy, dobrze zorganizowaną komunikację, infrastrukturę i dalsze
          zacieśnianie tych związków. Jakoś po 10 latach nie widze, bysmy
          czuli się bardziej związani z GOP. Nie widzę by co chwilę śmigały
          pociągi relacji Żywiec-Katowice. Nie widzę by Katowice radziły sobie
          na tyle dobrze by być gospodarczym kołem zamachowym dla nas; są
          daleko w tyle za Krakowem. Nie widzę, by nasza młodzież jeździła na
          studia na Górny Śląsk, gdyż woli uczelnie krakowskie.
          Nie widzę wreszcie i całe szczęście tej górnośląskiej kultury w
          naszym regionie. Śląsk Cieszyński to mały tygielek i nie
          podkreślajmy tylko 16wiecznej górnośląskości regionu, bo to jest
          głupie. Histora toczyła się dalej, ale myśmy byli na innym, chyba
          dla naszej kultury lepszym torze tej historii.
          • Gość: biała Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 19:27
            Już jako dzieci,jeżdżąc na kolonie,na tych z Bytomia,czy Sosnowca
            wołaliśmy"hanysy",a oni do nas "gorole".Były wyraźne dwa
            obozy.Kiedyś jadąc pociągiem do Katowic,odezwał się do mnie taki
            prawdziwy ślązak.Mówił i mówił,a ja ni w ząb nie byłem w stanie go
            zrozumieć.Ciekawe,że gorala z Podhala jakoś rozumię.Jeżdżąc w
            Beskidy,zawsze była zauważalna niechęć tamtejszych ludzi do
            Hanysów.Nas traktowali jak swoich.Nad morzem zaś mówiono o nich
            stonki-ale to tak poza nawiasem.Mój wujek na jakiś czas osiedlił się
            w Siemianowicach Śląskich.Miałem przyjemność tam
            jeździć.Cóż,zupełnie inna kultura...
        • Gość: aliveinchains Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.08, 11:55
          Albrecht,
          Jesli załozyc, że o więzach danego subregionu z inna aglomeracją,
          decyduje przepływ ludności i co za tym idzie połączenia
          komunikacyjne...to jasno wychodzi, że Śląsk Cieszyński ciągnie do
          Krakowa bardziej niż do Katowic.

Popatrz ile masz połączeń BB-Kr vs BB-Katowice....to samo sprawdz w
          przypadku Cieszyna (tu róznica jeszcze bardziej na korzyść Krakowa)..
          Taka dygresja na temat naszej przyjaźni śląsko-gornośląskiej...
          Jest dalece prawdopodobne, że BDI wejdzie do programu TEN-T, więc i
          argument o braku dwupasmówki za 10 lat przestanie być kluczowym, w
          którym województwie powinnismy być. A nawet jak zostaniemy w śląskim
          to i tak Katowice będą dla nas metropolią tylko czysto teoretycznie.

GOP marnuje swoje szanse na rozwoj skupając się na metropoliach i
          autonomiach. My dla nich jesteśmy co najwyżej "południowym regionem
          wsparcia"..
          • settembrini Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie 08.07.08, 10:23
            > Jesli załozyc, że o więzach danego subregionu z inna aglomeracją,
            > decyduje przepływ ludności i co za tym idzie połączenia
            > komunikacyjne...to jasno wychodzi, że Śląsk Cieszyński ciągnie do
            > Krakowa bardziej niż do Katowic.

masz racje co do tezy, ze o wiezzach swiadcza przeplywy ludnosci. tylko ze aby
            oszacowac te przeplywy nie wystarczy policzyc polaczen pks, pkp i prywatnych
            przewoznikow :) na linii bb-katowice prawdopodobnie 80% ludzi podrozuje wlasnym
            transportem, ja w kazdym badz razie sposrod osob mieszkajacych w kato lub bb i
            co najmniej 3 krotnie w tygodniu odwiedzajacych drugie z miast, nie znam nikogo
            podrozujacego pociagiem lub autobusem (a osob takich jest kilka).
            w przypadku cieszyna jest podobnie, choc ten polaczony jest ponadto siatka 18
            polaczen pks dziennie, busami i jakims pojedynczym chyba kolejowym.
            • Gość: aliveinchains Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 15:00
              na linii bb-katowice prawdopodobnie 80% ludzi podrozuje wlasnym
              > transportem,

Prawdopodobnie:)...ja tam nie wiem ile, ale myslę, że tak samo
              prawdopodobnie duzo ludzi jeździ własnym transportem na linii BB-
              Kraków - ta typowo lokalna droga (via Wadowice) jest masakrycznie
              przeładowana samymi osobówkami (tiry sa generalnie kierowane na
              autostradę). Z roodziną też częściej do Kr podrózuję samochodem.
              Samemu wolę jednak autobus..

te 80% to chyba liczba wzieta z sufitu:) No bo sett ty jako dorosły
              facet wiesz, że wielu studentów nie ma samochodu, również wielu
              pracujacych w Kato nie ma samochodu do dyspozycji (bo potzrbuje go
              bardziej drugi z małżonków), lub najzwyczajniej w świecie nie chce
              poświęcać miesięcznie na dojazd 700-1000 PLN(sic!) a tak wychodzi z
              paliwem, częściami na trasie 120km w kółku (z Cieszyna to 150
              km)...wielu kierowców z przyjemnością przesiadłoby sie do PKSu i
              płaciłoby ok 250 mln/m-c..ale w naszym zintegrowanym województwie
              tego nie ma! I nic nie zapowiada by było (trochę znam sprawe od
              podszewki). Więc albo wydajesz kase na samochód, albo wleczesz się
              pociągami, albo robisz wszystko by nie jeździć do Katowic:)

Nie ulega wątpliwości że komunkacja publiczna to jeden z
              wazniejszych elementów współpracy regionalnej. Nic nie tłumaczy
              tragicznej jakości i ilości połączeń na linii BB-Katowice, czy tym
              bardziej Cieszyn-Katowice...

• cieszyn_tubylec do aliveinchains 09.07.08, 14:53
                stary, jesteś niezwykle ciekawym gosciem:-) Czytam twe posty na tym
                i innym forum i zawsze wszystkie tematy regionalne sprowadzasz do
                walki CK Śląsk kontra Górny Śląsk, zły transport w województwie,
                mało mieszkań budowanych w GOP. Trochę mnie to offtopowanie śmieszy,
                ale w wielu sprawach masz racje:-)
                Sam trochę, poniekąd zawodowo, interesuję się sprawami rozwoju
                regionalnego. 10 lat temu gdy decydowano czy Cieszyn miał być w
                województwie katowickim czy krakowskim, było wiadome, że wybierzemy
                katowickie (ochrzczone śląskim). To Katowice i GOP były w fazie
                rozwoju jakiego stary Kraków mógłby pozazdrościć. Chcieliśmy być w
                silniejszym regionie. Obecnie to Katowice są w stagnacji, dając się
                prześcignąć nie tylko przez Kraków ale i Poznań, Wrocław, a nawet
                Łódź. Stąd może wynikać flustracja katowiczan i ślązaków, walka o
                śląską narodowość i autonomię, której my w Cieszynie nie chcemy.
                Na pytanie dlaczego takie marne połączenia są między Cieszynem a
                Katowicami odpowiem krótko. Czy jest tam po co jeździć? My
                Cieszyniacy do pracy i na zakupy jeździmy do Bielska-Białej, do
                szkół do Krakowa, a i robimy wypady na czeską stronę do Cieszyna
                Czeskiego i Ostrawy. Nie znam ludzi ktorzy specjalnie za czymś
                jeździliby do Katowic. Autobusy odjeżdzajace do tego miasta
                zabierają raptem po kilka ludzi. Widocznie nie ma sensu by zwiekszać
                liczbę połączeń. Takie moje cieszyńskie 3 grosze:-)
                Pozdrawiam.
                • rodowiczmaryla Re: do aliveinchains 11.07.08, 04:16
                  Przeciez Wom nawet ludzie po drugiej stronie som obce (Czeski
                  Cieszyn). A moje krewne zyjom tam od setek lot od Hulczina i
                  Bohumina, od Rudyszwoldu i Elguthu do Karwiny i Opawy i Cieszyna !
        • Gość: bielszczanin4 Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.08, 14:17
          Albrecht tak mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego (ale ci prawdziwi, a
          nie takie gornośląskie podciepy jak ty) oceniaja RAŚ.
      • rodowiczmaryla Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie 11.07.08, 04:10
        De facto pokolenie moich rówieśników nie utożsamia się
        ze Śląskiem w jakikolwiek sposób
        -----
        Ale przeciez to tylko i wylacznie WASZ problem.
        Zreszta spowodowany nieumiejetnoscia Waszych Dziadkow
        i co jest skandalem: Waszych Rodzicow !

Dlaczego Gorna Slask ma cierpiec ?
        Czamu Slonzoki muszom sie niby dopasowac do Wos ?
        A nawet fakty historyczne probujecie wklupac jak Wom pasuje. :(((((
      • rodowiczmaryla Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie 11.07.08, 04:11
        Sorki - ale tyca ludzie jak Ty
        sa po prostu problemem, coby niy pedziec wrogiem Slaska !
      • Gość: Kamillo Różnice miedzy Gop-em a B-B o niczym nie świadczą IP: *.stk.vectranet.pl 12.07.08, 10:05
        > jadę z Bielska (skrót wyłącznie podyktowany praktyką) na Śląsk, a
        > nie ze Śląska na Śląsk

W tej dyskusji powstaje podstawowy błąd w rozumieniu. Piszecie, że GOP, czyli
        ten katowicki Śląsk różni się od cieszyńskiego i że w GOP-ie nie czujecie sie
        jak w domu, a w B-B tak. Przecież nikt tego nie neguje. Katowice i Gliwice od
        Bielska i Cieszyna różnią się znacznie - gwarą autochtonów, krajobrazami,
        tradycją itd. A co ma powiedzieć Ślązak z np. z Niemodlina - też czuje różnice w
        Katowicach. Bo Śląsk to jest wielki obszar i na tym obszarze są lokalne różnice
        - to jest normalne i nie potwierdza odmienności regionalnej, ale subregionalnej.

Błędem jest też utożsamianie całego Śląska z GOP-em. Tak patrząc, to faktycznie
        "Śląsk" jest jeden i inny od nas. Ale Śląsk to nie jest tylko GOP.
    • rodowiczmaryla Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie 11.07.08, 03:38
      > Nie tylko z Bielska-Białej i okolic, także z różnych miast Śląska

Bielsko to SLASKIE miasto !!! Tak bylo, jest i bedzie !!!!!
      I nikt tego nie zmieni !!!! Nawet jego dzisiejsi mieszkancy (czesc) !
      • Gość: gooral Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.08, 11:29
        BIELSKO TO CZESKIE MIASTO, BYŁO, JEST i BĘDZIE !!!!!
    • rodowiczmaryla Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie 11.07.08, 03:39
      > Wszyscy mówią, że to miasto z pięknymi zabytkami,
      > że jest tutaj co zwiedzać.

Facet z Katowic "odkrywajacy" Bielsko.
      Ale holckop - nie wstyd podawac nazwisko ? :))))))))
    • rodowiczmaryla Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie 11.07.08, 03:41
      > To nie jest miasto polskie, czeskie czy austriackie. To miasto
      > prawdziwie środkowoeuropejskie - tłumaczy Chorąży.

SLASKIE, SLASKIE, SLASKIE !!!!!!!!!!
      • Gość: gooral Re: Bielsko-Biała to miasto środkowoeuropejskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.08, 11:31
        siedź już w tym Cieszynie i następnym razem zarzyj coś na noc, bo
        bredzenie Ci wyszło 'sakramencko do życi'...
    • Gość: Podbeskidzie Bielsko-Biała to stolica Podbeskidzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 20:01
      Mieszkańcy Górnego Śląska na siłę chcą zrobić z Podbeskidzia Śląsk,
      a z Bielska-Białej śląskie miasto!!!

RAŚ chce podzielić miasto, że by Bielsko było w autonomii, a Biała w
      woj. małopolskim. PODBESKIDZIE TO ODRĘBNY REGION, a Bielsko-Biała to
      jego stolica.

Podpisz się pod apelem: www.petycje.pl/3291
      • Gość: Michael Re: Bielsko-Biała to stolica Podbeskidzia IP: *.c201.msk.pl 11.07.08, 22:40
        Mieszkańcy Górnego Śląska na siłę chcą zrobić z Podbeskidzia Śląsk,
        > a z Bielska-Białej śląskie miasto!!!
        >
        > RAŚ chce podzielić miasto, że by Bielsko było w autonomii, a Biała
        w
        > woj. małopolskim. PODBESKIDZIE TO ODRĘBNY REGION, a Bielsko-Biała
        to
        > jego stolica.
        >
        > Podpisz się pod apelem: www.petycje.pl/3291

Akurat RAŚ ma zerową silę przebicia. Równie dobrze możemy postulować
        przeniesienie stolicy z Warszawy do B-B.
        • Gość: pytanie Re: Bielsko-Biała to stolica Podbeskidzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.08, 01:05
          A gdzie RAŚ postuluje podział miasta? Proszę o źródło. Tylko nie
          wypociny w "Kronice Beskidzkiej", ale uźródłowiony cytat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka