magdulichaa 05.01.09, 12:44 ktoś się orientuje gdzie w Bielsku-Białej można zrobić dziecku biorezonans aparatem Mora? i czy trzeba mieć skierowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adaja1 Re: Biorezonans - gdzie? 05.01.09, 17:36 W necie sprawdziłam na śląsku nie ma. Najbliżej chyba Mszana Dolna... Dziwne. A czemu chcesz to dziecku robić???? Ja niestety jestem niezwolennikiem cudów-wianków a tak mi to w pobieżnej obserwacji wygląda... Odpowiedz Link Zgłoś
magdulichaa Re: Biorezonans - gdzie? 05.01.09, 19:48 ada! ponieważ moja mała córeczka ma niezdefiniowaną na piśmie astmę oskrzelową, a naczytałam się na forum "alergie", że to mogą być robale, które ktore dają podobne objawy alergii i astmy a niekoniecznie muszą być wykryte w badaniu kału, to pomyślałam, że można by spróbować tego cudu.........., dziewczyny bardzo chwalą a na dzien dzisiejszy, żeby sprawdzić, czy to robale a nie astma to pozostaje mi przez 14 dni oddawać kupkę "robaczka" mojego do badania i może się uda coś znaleźć...........hmmmmm sama nie wiem............ sceptycznie jestem do tego nastawiona do tego biorezonansu ale dla dobra dziecka zrobię wszystko, nie chcę jej faszerować sterydami, jesteśmy po szpitalu i sama ordynatorka powiedziała, że warto dziecko przebadać w kierunku pasożytów........, czemu nie zrobili tych badań w szpitalu????? bo nie było juz funduszy............... tak swoją drogą liczyłam na odzew z Twojej strony dzięki!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magdulichaa Re: Biorezonans - gdzie? 06.01.09, 12:29 co do biorezonansu to daję sobie z nim spokój, rozmawiałam z naszą pediatrą i zaproponowała coś innego, więc dostosuję się do jej zaleceń pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mysty magdulichaa 11.01.09, 11:18 a mogłabyś zdradzić co zaproponowała Twoja pediatra ? Odpowiedz Link Zgłoś
magdulichaa Re: magdulichaa 12.01.09, 10:12 żadne rewelacje, ale.... jak wiadomo okres wylęgania tego robactwa to ok 28 dni więc w tym czasie co trzeci dzień muszę zanosić kał do badania na "pasożyty" i na lamblie, na dzień dzisiejszy dwie próby są wole od pasożytów, nie mniej jednak ja jestem przekonana o tym, że jakieś dziadostwo w sobie mają i idąc tym tropem po rozmowie z pediatrą ustaliłyśmy, że jeśli mimo tego , że w badaniach nie wyjdą pasożyty na moją prośbę prze leczy całą rodzinę właściwymi lekami dla nas i dzieci i potem zobaczymy, nie chcę najmniejszej podawać sterydów związanych z podejrzeniem astmy, skoro bardzo podobne objawy daje właśnie glista ludzka, zobaczymy co się z teg wszystkiego "wykluje" Odpowiedz Link Zgłoś
u_brzoska Re: magdulichaa 12.01.09, 20:11 Witam, wg mojego pediatry samo mikroskopowe badanie kalu w kierunku pasozytow moze nie byc wiarygodne. My robilismy antygen na lamblie i ktorys jeszcze z pasozytow, juz nie pamietam. Podobno to badanie (niestety odplatne) daje pewnosc co do wyniku. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
mpd3 magdulichaa! 13.01.09, 08:48 A mogłabyś napisać jakie są te wspólne objawy astmy i obecności pasożytów, please? Odpowiedz Link Zgłoś
mysty u_brzóska, 13.01.09, 09:42 dzieki Ci bardzo, proszę jeszcze o informację czy ja ten antygen mogę zrobić w Bielsku, natenprzykład w Factorze ? pozdrufki :) Odpowiedz Link Zgłoś
mysty we Frydzie robią test Elisa, 13.01.09, 10:58 czy to to samo co antygen ? no i czytam, że ta metoda jest w 50% pewna, a njlepsze to badanie mikroskopowe flotacyjne. Cokolwiek to znaczy :> Odpowiedz Link Zgłoś
u_brzoska Re: u_brzóska, 13.01.09, 20:15 my robilismy w labolatorium przy pediatryku bielskim, moj lekarz twierdzi ze to najbardziej wiarygodne lab. w Bielsku. Ale Fryda tez pewnie robi. Factor - nie wiem :( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdulichaa Re: Biorezonans - gdzie? 13.01.09, 11:11 u brzuska napisała "Witam, wg mojego pediatry samo mikroskopowe badanie kalu w kierunku pasozytow moze nie byc wiarygodne. My robilismy antygen na lamblie i ktorys jeszcze z pasozytow, juz nie pamietam. Podobno to badanie (niestety odplatne) daje pewnosc co do wyniku. Pozdrawiam, " oczywiście jest w tym wiele prawdy, antygen na lamblie wychodzi dodatni pod warunkiem, że wsztrzelisz się w okres wydalania syst, czego życzę przy pierwszym badaniu, prawda jest taka, że trzeba mieć dużo szczęścia by za pierwszym razem wykryli lamblie poza tym cysty lamblii podobne są do resztek pokarmowych i często są z nimi mylone badanie na antygen lamblii można zrobić u Frydy, w Euromedice, i chyba w większych przychodniach, jeszcze w Faktorze mpd3 napisała "A mogłabyś napisać jakie są te wspólne objawy astmy i obecności pasożytów, please? " - napady kaszlu zwłaszcza w nocy, kaszel taki szczekający, ataki duszności, jakby dziecko nie mogło złapać tchu, cienie pod oczami, problemy ze spaniem, zwężanie się oskrzeli co powodowało świszczący oddech jak u starego człowieka, now nie wiem co jest przejawem robali, a co początkiem astmy, może to faktycznie początki astmy, ale nie mniej jednak chcę to sprawdzić zanim trzeba będzie dziecku sterydy podawać, w ogóle poruszyła mnie opowieść jednej z dziewczyn, wkleję wam odnośnik tam jest mnóstwo cennych wiadomości, między innymi na temat badań na pasożyty, lamblie, testy Elisa forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=86360296 może , któraś z was skorzysta z tej wiedzy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdulichaa Re: Biorezonans - gdzie? 13.01.09, 11:18 u_brzoska, przepraszam cię pomylił mi się twój nik, wielkie sorki a tu jeszcze coś do poczytania na temat badania "na lamblie" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=56057207&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
u_brzoska Re: Biorezonans - gdzie? 13.01.09, 20:22 magdulichaa napisała: > u brzuska napisała > "Witam, > wg mojego pediatry samo mikroskopowe badanie kalu w kierunku pasozytow moze nie > byc wiarygodne. My robilismy antygen na lamblie i ktorys jeszcze z pasozytow, > juz nie pamietam. Podobno to badanie (niestety odplatne) daje pewnosc co do wyn > iku. > Pozdrawiam, " > > oczywiście jest w tym wiele prawdy, antygen na lamblie wychodzi dodatni pod > warunkiem, że wsztrzelisz się w okres wydalania syst, czego życzę przy pierwszy > m > badaniu, prawda jest taka, że trzeba mieć dużo szczęścia by za pierwszym razem > wykryli lamblie poza tym cysty lamblii podobne są do resztek pokarmowych i > często są z nimi mylone > > badanie na antygen lamblii można zrobić u Frydy, w Euromedice, i chyba w > większych przychodniach, jeszcze w Faktorze No wlasnie badanie antygenu nie opiera sie na szukaniu cyst w probce, tylko jest to bodajze jakas metoda odczynnikowa/biochemiczna, nie orientuje sie dokladnie, ale tak jak magdulicha piszesz prawdopodobienstwo trafienia na cysty jest ograniczone, stad samo mikroskopowe badanie jest niewiarygodne, trzeba zrobic antygen. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
mysty Kobiety, na forum Alergie 13.01.09, 12:03 strasznie sobie chwalą laboratorium Felix z Warszawy (kupowe próbki :P można przesłać kurierem). Jakby kto chciał to linka wrzucam laboratoriumfelix.com/analizy.html Odpowiedz Link Zgłoś
magdulichaa Badania na "robaki" 13.01.09, 13:15 czyli inaczej badania parazytologiczne wykonuje nasz bielski Sanepid koszt to 39, 80 zł, jeżeli jest skierowanie od lekarza to za darmo ale można zrobić prywatnie, przed oddaniem pierwszej próbki kału do badania należy iść do Sanepidu pobrać odpowiednią probówkę, zapłacić i następnego dnia oddać do badania (kał może być przechowywany w lodówce, ale nie w zamrażarce), po około tygodniu znowu iść do Sanepidu pobrać probówkę i znowu oddać do badania i znowu po tygodniu po kolejną probówkę i na tym koniec, są jeszcze testy paskowe na owsiki do pobrania w Sanepidzie, no to ja już się wypowiedziałam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
lumja Re: Badania na "robaki" 14.01.09, 07:59 ogladalam raz jakis program na temat pasozytow w organizmach ludzkich, i tam min. mowili, że wiele laboratoriow w Polsce ma problem z wykrywanie pasozytow, a juz zwlaszcza lamblii. Przed badaniem najlepiej spytac czy dane lab. juz kiedys przypadki lamblii wykryło. jesli odpowiedź bedzie twierdzaca to dobrze i im wiecej przypadkow tym lepiej bo to znaczy, że oni maja praktuke i jest wieksze prawdopodobieństwo prawidlowej diagnozy. Poleclai tez tam, że dobrze badac kal na obecnośc pasożytow w labach weterynaryjnych, bo oni maja w tym najwieksza praktykę. Odpowiedz Link Zgłoś