Dodaj do ulubionych

Przedszkole prywatne-oczekiwania

19.04.09, 15:02
Drodzy rodzice.
Od jakiegoś czasu poważnie zastanawiam się nad otwarciem nowej placówki w
Bielsku-Białej. Chciałabym się dowiedzieć jakie mielibyście pomysły a propos
przedszkola prywatnego = profil, rodzaj zajęć, godziny otwarcia przedszkola
itp. Wszystkie opinie są dla mnie bardzo cenne, ponieważ zależy mi na otwarciu
placówki, która w pełni sprosta Państwa oczekiwaniom.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • a-nulla Re: Przedszkole prywatne-oczekiwania 20.04.09, 10:58
      Od przedszkola oczekuję, aby dziecko było w nim bezpieczne i przede
      wszystkim zadowolone. Żeby opiekunki miały zapał do zabawy i uczenia
      dzieci. Żeby leżakowanie nie zajmowało pół dnia, jak to bywa w
      państwowych przedszkolach. A najlepiej, gdyby w ogóle nie było
      obowiązkowe. Żeby przedszkolna przestrzeń była przyjazna i ładna. I
      żeby nie było zbyt dużo zajęć dodatkowych. Bo chciałabym, aby 3-4-
      latki miały czas na zabawę i budowanie dziecięcych relacji, a nie
      biegały w ciągu jednego dnia z angielskiego na konie, z karate na
      zajęcia z ceramiki i z basenu na kółko komputerowe. Żeby dzieci
      miały czas poleżeć na dywanie i pobawić się autkami, rysować,
      śpiewać, rozmawiać ze sobą. I najważniejsze – marzy mi się
      przedszkole, w którym dzieci codziennie (czy prawie codziennie),
      nawet na jesień czy w zimie wychodziły do ogrodu czy na spacer.
      Właściwie wszystko łatwe do wykonania :)
      • verka77 Re: Przedszkole prywatne-oczekiwania 20.04.09, 12:05
        elastyczne godziny - 7.00-18.00 minimum, a rozliczanie jakieś godzinowe albo
        inne dogodne ( jednego dnia potrzebuję zostawić dziecko np od 8-12.00 a innego
        od 7ej do 17ej..)
        • kasiale73 Re: Przedszkole prywatne-oczekiwania 20.04.09, 16:40
          a może nawet do 20tej? :)
          • kamymama Re: Przedszkole prywatne-oczekiwania 20.04.09, 18:17
            i noc sylwestrowa dla dzieci:) Tak żeby rodzice mogli spokojnie
            wyjść, pobawić się, wyleczyć kaca i przyjść po dziecko koło 12tej
            następnego dnia:)
            • cosala Re: Przedszkole prywatne-oczekiwania 20.04.09, 21:51
              A w Warszawie poszli jeszcze dalej i są przedszkola 24 na dobę, 7 dni w tygodniu
              ;) nie jestem pewna, ale takie 24godzinne przedszkole funkcjonuje chyba też w
              Tychach.
              • kamymama Re: Przedszkole prywatne-oczekiwania 21.04.09, 11:18
                Dobrze jest mieć furtkę jeśli wypadnie coś niespodziewanego i można
                zostawić dziecko w zaprzyjaźnionej placówce. Znając życie pewnie
                niektórzy rodzice zostawiają dzieciaki na noc z wygody.
                • mpd3 Re: Przedszkole prywatne-oczekiwania 25.04.09, 10:15
                  Aleście poleciały kobity z tymi godzinami! Może niech przedszkole zajmie się
                  dziećmi od poniedziałku do piątku, a odbierać się je będzie na weekend,
                  oczywiście oddając na noc ponownie, bo 'niedajboże' będzie się budzić (w nowym,
                  jakby nie było, miejscu) i nie da się rodzicom wyspać? ;)
                  Ja tam miałabym życzenie innego rodzaju: oddam dzieci wyłącznie do placówki, w
                  której rodzic decyduje o diecie i jeśli powiem, że w posiłkach mojego dziecka ma
                  nie być mięsa, ryb i jajek, to będę mieć pewność, że ich tam nie będzie.
                  Poza tym zgadzam się z a-nullą: nie faszerować maleńkich dzieci zajęciami
                  dodatkowymi, poświęcić im jaknajwięcej czasu i uwagi, zapewnić bezpieczeństwo i
                  wychodzić codziennie na świeże powietrze. Wszystkie te oczekiwania (łącznie z
                  dietą) spełnia Waldorf, więc póki co nie ma dla nas w BB lepszej placówki.
                  Problemem mogą być jedynie godziny otwarcia. Ja proponuję 7-16. Waldorf niestety
                  od 8-15:30 i niektórzy pracujący rodzice nie wyrabiają...
                  • kasiale73 Re: Przedszkole prywatne-oczekiwania 25.04.09, 15:46
                    a ja jak pracowałam, to co drugi dzień po 12godz. i co? mojej małej nie należy się przedszkole?:( jak mam wydać i na przedszkole i na opiekunkę to nie wystarczy mi pensji, a jak mam siedzieć w domu to po co i z czego wydać na przedszkole?
                    więc takie ruchome godziny to dla mnie jest super pomysł.
                    • mpd3 Kasiale73 26.04.09, 09:26
                      Wiem i rozumiem. Szczerze powiedziawszy napatrzyłam się ostatnio na rodziców,
                      którzy biegna z maluchami do przedszkola tak, żeby być tam dokładnie w godzinie
                      otwarcia, a z odbiorem zwlekają do ostatniej chwili. I nie dlatego, że pracują
                      tak długo, albo że mają coś do załatwienia. Poprostu nie potrafią zajmować się
                      własnymi dziećmi dłużej niż kilka godzin dziennie. Wszystko co wykracza poza
                      poranne przygotowanie ich do przedszkola i wieczorny posiłek + mycie + kładzenie
                      spać przerasta ich cierpliwość. Wkurza mnie taka postawa i stąd troszkę mnie na
                      ironię wzięło. Ale powtarzam: rozumiem, że są sytuacje takie jak opisana przez
                      Ciebie i że wtedy potrzebne jest długo pracujące przedszkole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka