Gość: pedadog IP: 139.1.128.* 07.05.09, 07:43 Byzydury, berednie i dyrydymały. Najdłuższy drążony tunel w Polsce ma 1602m (między Wałbrzychem, a Jedliną). Jeszcze dłuższe są warszawskie: tunel średnicowy i tunel metra. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uczeń Re: Laliki dumne, bo mają tunel IP: *.domainunused.net 07.05.09, 08:19 Mistrzu - ale tu jest mowa o tunelu DROGOWYM, a Ty wspominasz o tunelach KOLEJOWYCH. To zasadnicza różnica(choćby ze względu na kwestię odprowadzania spalin oraz bezpieczeństwa pasażerów samochodów - pociąg jest mniejszym zagrożeniem niż kilkadziesiąt aut, które może znaleźć się w tunelu i jak któreś się np. zapali to jest niezły piec z kominem - patch tunel pod MtBlanc) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: we Re: Laliki dumne, bo mają tunel IP: *.wip.pl 07.05.09, 08:32 Przecież tunel w Warszawie na wisłostradzie ma prawie kilometr wiec co by nie pisac to ten tu i tak nie jest najdłuższy Odpowiedz Link Zgłoś
airborell Re: Laliki dumne, bo mają tunel 07.05.09, 09:20 Tia, o ile się nie mylę tunel w Jedlinie powstał, kiedy na kolei dominowała trakcja parowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedadog Re: Laliki dumne, bo mają tunel IP: 139.1.128.* 07.05.09, 09:31 Gość portalu: uczeń napisał(a): > Mistrzu - ale tu jest mowa o tunelu DROGOWYM, A nieprawda, w artykule stoi jak byk: "Najdłuższy w Polsce tunel jest już gotowy" Ani on najdłuższy w Polsce ani gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandal Re: Laliki dumne, bo mają tunel IP: 217.17.32.* 07.05.09, 10:20 Tunel Wisłostrady w Warszawie jest tunelem drogowym. W artykule nie ma słowa o jakichkolwiek rozróżnieniach. Laliki może są najdłuższym tunelem drogowym poza miastem, ale to jest już naciągana i bzdurna kategoria chyba tylko po to, aby komuś ego podbudować. skandal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaza Jest jeszcze wiele możliwości IP: *.wip.pl 07.05.09, 10:52 Mozna wymyśleć jeszcze wiele kategorii dla tego najdłuższego tunelu w Polsce Moze to być najdłuższy tunel w Polce na południe od Warszawy, albo najdłuższy dwupasmowy tunel drogowy (w wawie ma po 3 pasy ruchu). Jest pewnie jeszcze wiele sposóbów aby go oficjalnie nazwać najdłuższym tunelem w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: Laliki dumne, bo mają tunel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 12:25 Gościu jest poważna różnica międz tunelem drążonym a tunelem budowanym "odkrywkowo" a później "przykrytym". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: Laliki dumne, bo mają tunel IP: *.wip.pl 07.05.09, 12:35 A ja ci powiem ze tunel drogowy to tunel drgowy. Jakie ma znaczenie czy jest drążony czy budowany odkrywkowo? Skoro tytuł brzmi że to najdłuższy tunel w Polsce to tak powinno być. Zresztą mimowolnie podałeś kolejna kategorię Mamy najdłuższy drążony tunel w Polsce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Tunel Wisłostradowy w Warszawie ma 900 m IP: *.wip.pl 07.05.09, 08:36 Więc komu ten kit wciskacie o najdłuższym tunelu drogowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Tunel Wisłostradowy w Warszawie ma 900 m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 08:43 > Więc komu ten kit wciskacie o najdłuższym tunelu drogowym? Ja zawsze słyszałem, że będzie to najdłuższy _pozamiejski_ tunel drogowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Nie ma to jak manipulacja IP: *.wip.pl 07.05.09, 08:50 W teksie jest to napisane ale tytuł i nagłówek jasno i dobitnie krzyczą " Najdłuższy tunel w Polsce" i jest to dwukrotnie powtórzone. Nie ma to jak podbudowac ego mieszkańców stosując drobna manipulację :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielszczanin4 Manipulacja tak, ale zamierzona, jak większość tyt IP: 79.139.2.* 07.05.09, 09:23 Chodzi o klikalność i tyle - żeby czytelnik portalu kliknął na danym artykule. Też mnie irytując i są żenujące te tytułu - ale chodzi o kasę właściciela portalu. Nie tylko w Gazecie tak robią - przoduje Interia... Tutaj są głupie tytuły. Tam skrajnie idiotyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: Manipulacja tak, ale zamierzona, jak większoś IP: *.wip.pl 07.05.09, 10:07 Na szczęście jak się często siedzi na necie i ma podstawowe obycie z portalami to można łatwo wychwycic kiedy tytuł jest pod publike a kiedy ma wartość. Przykładowo wczoraj portale Grzmiały: "Jest decyzja w sprawie przyszłości Benchackera!!!" Nie wchodząc w artykuł można się domyśleć że żadnej spektakularnej decyzji nie ma bo gdyby była to byłby nagłówek "Benchacker Zwolniony!!!" Bardzo czesto jest krzykliwy tytuł który sugeruje wielką tresc której oczywiście nie ma bo jesli jest coś wielkiego to jest to zawarte w tytule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodwoz Re: Manipulacja tak, ale zamierzona, jak większoś IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 07.05.09, 10:11 A kto to taki, ten "Benchacker"? nie słyszałem o takim. Zresztą, bierzesz przykład z prezydenta . On Ben[b]hackera nazwał Benhauerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Manipulacja tak, ale zamierzona, jak większoś IP: *.wip.pl 07.05.09, 10:28 Nie wiem jak się pisze nazwisko naszego selekcjonera , ale potrafię odczytać wiarygodnośc danego tytułu. Tutaj włąsnie o tym dyskutujemy nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo W Norwegi to sa tunele... IP: *.82-134-42.bkkb.no 07.05.09, 16:31 ale nie lubie nimi jezdzic... a do pracy codziennie 2 km w jedna strone tunelem a to przecietny tunel... pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 Ten koło Laerdal ma tylko 25 km 07.05.09, 20:58 A na Wychodnem Slovensku zrobili tunel pod Braniskiem - 5 km. U nas niecałe 700 m i tyle sensacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Laliki dumne, bo mają tunel IP: *.miconet.pl 07.05.09, 20:37 do wszystkich 'tunelospecjalistów'; wisłostrada to żaden tunel tylko przykryta droga, podobnie jak przejazd pod katowickim rondem, który nota bene jest dłuższy od tego warszawskiego ponicpotrzebnegowynalazku. laliki to tunel drążony, czyli tunel - tunel, a nie droga przysypana trawnikiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter bb Re: Laliki dumne, bo mają tunel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 23:23 Ej, mądrale jak się czyta tą waszą dyskusję to boki mozna zrywać. W zeszłym roku byłem w Lalikach i przyglądałem się pracom przy budowie tego tunelu i byłem pełen podziwu dla skali przedsięwzięcia, ilości sprzętu i ludzi którzy tam pracowali. A tu mi taki warszawiok wrescy, że jego droga z dachem jest najdłuższa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baca Nie bądź taki mądry specjalisto od 7 boleści IP: *.wip.pl 08.05.09, 09:21 Tunel – budowla komunikacyjna w postaci długiego korytarza – podziemna lub podwodna, wykonana metodą odkrywkową lub drążenia. Służy do omijania przeszkód terenowych. Możesz mi zatem powiedziec dlaczego tunel wisłostradowy nie jest tunelem? Znasz jakieś inne prawo budowalne? Metoda budowy nie ma wpływu na końcowa budowlę. Tunele metra w Warszawie też częściowo były budowane odkrywkowo i co w związku z tym, nie są tunelami? Odpowiedz Link Zgłoś