Dodaj do ulubionych

krotko, zwiezle, na temat, i bez nienawisci prosze

IP: *.bielsko.msk.pl 06.12.03, 18:55
witam. w kilku punktach streszcze to co mam do przekazania, tworzac nowy
watek, poniewaz stary calkowicie wyszedl poza swoj zalazek.

1. uprasza sie ludzi wszelkich skrajnosci (polskich nacjonalistow,
schlonzakow, i sympatykow ziomkostw) o nieudzielanie sie w niniejszym watku.

2. Bielsko-Biala... temat rzeka. we wczesniejszym watku podalem tylko kilka
odnosnikow do historycznych dziejow tego pieknego miasta. nie okreslalem sie
slazakiem, niemcem, polakiem czy czechem. okreslilem sie BIELSZCZANINEM. nie
probuje udowadniac przynaleznosci bielska gdziekolwiek. jezeli juz to do
ziemi lezacej u podnoza beskidow. owszem, znajduje sie w granicach
historycznych slaska cieszynskiego, lecz niechaj do glow wszelkiej masci
skrajnosci dotrze: dzisiejszy slask, jaki by nie byl, nie jest juz slaskiem
sprzed 60, 100, 150 lat. slask cieszynski z gornym slaskiem, czy wogole
slaskiem pojetym jako taki, ma jedynie wspolne jedno slowo w nazwie i nic
pozatym!!! sam osobiscie czujac sie "cysarokiem", majac krew niemiecka i
polska w zylach, a rodziny - i po mieczu i kadzieli - mieszkaja na terenach
CK (rudzica, czechowice, bielsko, cieszyn, novy jicin, opava, cieszyn,
ostrava, itd itd.). juz od wielu pokolen. przy okazji: czuje awersje do tzw.
hanyslandu zrodzonego przez wladze komunistyczne. to tak a propo prob
robienia ze mnie RASisty. tak samo nie jestem zadnym schlonzakym, ani
sympatykiem ziomkostwa.

3. prosze o nieodpowiadanie na zadne slowo zawarte w punkcie drugim.

4. wroce do tematu przewodniego mojego pierwszego posta. prosze o opinie, co
lezy na sercu mieszkancom naszego zacnego grodu? jakie zmiany
architektoniczne, komunikacyjne, byscie w nim widzieli? co powinno zostac
zrobione w pierwszej kolejnosci? ja osobiscie mam duzo pomyslow na
przywrocenie Bielitz jego dawnej swietnosci, albo inaczej - zeby nikogo nie
urazic - na dodanie mu swietnosci, skoro ma ono pretendowac do miana naszej
malej stolicy i metropolii.

5. w razie wypowiedzi dotyczacych nawolywania do nienawisci
etnicznej/regionalnej, bede wnioskowal o usuwanie poszczegolnych
postow/watkow z niniejszej grupy.

pozdrawiam, zycze jeszcze milych mikolajek ;-]

:: mcmaxim of the dark hell ::
:: mcmaxim@//nospam//boo.pl ::
Obserwuj wątek
    • albrecht1 Re: krotko, zwiezle, na temat, i bez nienawisci p 06.12.03, 19:03
      Max, prosiłeś o zwięzłość. Polecam ten wątek z naszego forum.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=9231159Pzdr
      • Gość: mcmaxim Re: krotko, zwiezle, na temat, i bez nienawisci p IP: *.bielsko.msk.pl 06.12.03, 19:12
        1. kim jestes? wir kennen uns?
        2. link nie dziala - prawdopodobnie jest urwany.

pozdrawiam,

• albrecht1 Re: krotko, zwiezle, na temat, i bez nienawisci p 06.12.03, 19:33
          Przepraszam, w adres linku wplatały mi się pozdrowienia "Pzdr"
          spróbuj teraz
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=9231159
          • Gość: mcmaxim Re: krotko, zwiezle, na temat, i bez nienawisci p IP: 195.116.232.* 06.12.03, 20:53
            hmmm... no wiec - gdybys nie zauwazyl, wtracilem tam juz wczesniej swoje 2
            grosze ;-) jednak mysle o tym, aby utworzyc jakies stowarzyszenie milosnikow
            naszego miasta, ale nie takie ktore zajmowalo by sie tylko grzaniem stolkow,
            ale polepszaniem komfortu zycia w tym grodzie, chocby bez poklasku innych
            ludzi, tylko dla wlasnej frajdy. a do mojego skrotu myslowego wkradl sie
            blad... nie powinno byc "?" albo powinny byc inny szyk... zastanawialem sie po
            prostu ze skads sie musimy znac, lecz nie wiem skad, skoro znasz me imie...
            ponawiam - tym razem formalnie jako pytanie - kennen wir uns?... jesli tak, to
            skad, jak gdzie itp... jesli nie chcesz sie na forum ujawniac, zapraszam na
            priv, adres w stopce :)

• wikin Re: krotko, zwiezle, na temat, i bez nienawisci p 07.12.03, 16:12
              mcmaxim/
              w takich dyskusjach i pytaniach jak te, dopiero się ujawnia, kto wogóle ma coś
              do powiedzenia na temat dnia dzisiejszego miasta, bo mieszka tu, kto wogóle w
              jego imieniu ma się prawo wypowiadać, a kto jest zwykłym krzykaczem
              udowadniającym śląskość czy małopolskość BB,
              to nie jest forum bielszczan, tych tu niewiele, tylko forum spierających się o
              BB ślązaków i małopolan, slezanów, tomków itd., poniekąd gości na tym forum,
              na szczęście miasto BB ma inne fora, na których można liczyć na szersze grono
              dyskusjne na tematy dotyczące miasta
              rzeczywiście trochę za ostro zacząłeś z tymi nazistami, okupacją, szumowinami
              ale generalnie zgadzam się z Tobą

a to moja wizja przyszłości miasta :
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=8190668&a=8296909
              • tomek9991 Re: krotko, zwiezle, na temat, i bez nienawisci p 07.12.03, 22:32
                Nie bądź wikin naiwny !
                Ostatnią rzeczą na której im zależy to dobro Bielska.
                Oni tylko szerzą swoją schlonską propagandę i udają teraz aniołki.

Pozdrowienia
                • tomek9991 Re: krotko, zwiezle, na temat, i bez nienawisci p 07.12.03, 22:53
                  I nie bądź zdziwiony Wikin, jeśli ten "mcmaxim" to Albrecht albo Slezan.
                  Jego pierwszy post był ordynarną prowokacją.
                  A teraz "mcmaxim" gra komedię udając zatroskanego o los Bielska.
    • tomek9991 To jest twoje forum prywatne ? 06.12.03, 20:34
      Każdy ma prawo tutaj pisać,a ty nie jesteś moderatorem.
      Polskim nacjonalistą nie jestem.
      Za to ty mnie o to oskarżyłeś, wielokrotnie obraziłeś też w inny sposób,
      obraziłeś mieszkańców Bielska-Białej pisząc, że miasto jest obecnie okupowane
      i że trzeba je odbudować, napisałeś, że 90% piszących na forum to szumowiny,
      obraziłeś wszystkich Polaków pisząc o polskich nazistach,
      a teraz udajesz świętego
      i straszysz cenzurą.

W tej sytuacji mogę tylko życzyć tobie, żeby Mikołaj mimo wszystko
      nie przyniósł tobie rózg.
      • slezan Re: To jest twoje forum prywatne ? 07.12.03, 21:42
        Idź, Tomku, i nie grzesz więcej. Ja, choć jestem RAŚistą, nie mieszkam w
        Bielsku itd., widze pare rzeczy, które w mieście trzeba zmienić. Rynek to
        wstyd. Także ta arteria przez środek miasta. No i przydałyby się tramwaje,
        które już kiedyś były. Uważam także, że dzisiaj skromna juz lizebnie
        ewangelicka grupa wyznaniowa, powinna byc wraz ze swymi tradycjami bardziej
        dowartościowana.
        • tomek9991 Re: To jest twoje forum prywatne ? 07.12.03, 22:34
          Rynek będzie odnowiony, tramwaje są czystym nonsensem.
          A o ewangelików się obłudnie nie martw
          i nie rób waśni wyznaniowych.
          Żyją z katolikami w zgodzie i są doceniani,
          czego przykładem może być senator Tyrna.
          • slezan Re: To jest twoje forum prywatne ? 07.12.03, 22:47
            Tak, bardzo doceniani. A o zgodzie to świadczą wyniki najbardziej tolerancyjnej
            partii III RP - LPRu, którego twierdza w województwie jest okręg bielski. Nie
            masz nic do powiedzenia, to po co się kompromitujesz? Masochista jakiś z Ciebie?
            • tomek9991 Re: To jest twoje forum prywatne ? 07.12.03, 22:49
              Dlaczego szerzysz waśnie religijne i podburzasz ewangelików ?
              Jesteś zwykłe ścierwo.
              • slezan Re: To jest twoje forum prywatne ? 08.12.03, 00:03
                Dobrze, juz dobrze. Idź spać:-)
                • wikin Re: To jest twoje forum prywatne ? 08.12.03, 07:52
                  obaj siebie jesteście warci,
                  slezan choć przez chwilę przemówił ludzkim głosem, choć jeszcze nie wigilia,
                  szkoda, że nie powiedział nic oryginalnego
                  więc może załóżcie sobie osobny temat, a dajcie nam zainteresowanym porozmawiać
                  sobie
                  • slezan Re: To jest twoje forum prywatne ? 08.12.03, 09:15
                    Chcesz zbawiać miasto i świat na oryginalne sposoby? To życzę powodzenia. Z
                    reguły jednak pozostaje zrobic to, co ktoś już kiedyś wypróbował.
                    Infrastruktura drogowa, wizytówka w postaci starówki (jeśli taka jest), sprwny
                    i ekologiczny transport publiczny oraz elementy społeczeństwa wielokulturowego.
                    Atutem Bielska jest z penością wysoki poziom skolnictwa średniego. Można by
                    pomyśleć o ewnagelickim uniwersytecie.
                    Po Twojej kuriozalnej reakcji mam pewne wątpliwości czy jesteś zaintresowany
                    czymkolwiek poza wsłuchiwaniem siw swój aksamitny głos. Proponuję zamiast
                    produkowac się na forum, pokrzyczeć do studni.
                    • wikin Re: To jest twoje forum prywatne ? 08.12.03, 11:10
                      slezan napisał:

> Chcesz zbawiać miasto i świat na oryginalne sposoby? To życzę powodzenia. Z
                      > reguły jednak pozostaje zrobic to, co ktoś już kiedyś wypróbował.
                      > Infrastruktura drogowa, wizytówka w postaci starówki (jeśli taka jest),
                      sprwny
                      > i ekologiczny transport publiczny oraz elementy społeczeństwa
                      wielokulturowego.
                      > Atutem Bielska jest z penością wysoki poziom skolnictwa średniego. Można by
                      > pomyśleć o ewnagelickim uniwersytecie.
                      > Po Twojej kuriozalnej reakcji mam pewne wątpliwości czy jesteś zaintresowany
                      > czymkolwiek poza wsłuchiwaniem siw swój aksamitny głos. Proponuję zamiast
                      > produkowac się na forum, pokrzyczeć do studni.

tak chcę by było moje miasto piękne, i zdaje sobie sprawę że moje wizje nie są
                      zbyt realne, tak jak i twoje wizje śląska, ze śląskim Bielskiem oddzielonym od
                      Białej
                      zarzuciłem Ci brak oryginalność bo powtórzyłeś to o czym wszyscy wiedzą i
                      nieraz było powtórzone na tym forum - dla Twojej informacji zarówno w temacie
                      rynku jak i dróg, mozolnie, bo mozolnie, ale coś się dzieje, a paru zapaleńców
                      chce budować tramwaje
                      pomysł z uniwersytetem całkiem ciekawy, ale wolałbym by w mieście funkcjonowała
                      jedna silna uczelnia, niż kilka małych, niezdolnych wypracować wysokiej pozycji
                      i własnej kadry
                      to raczej Cieszyn jako silny ośrodek kulturalny, a przy okazji siedziba biskupa
                      ewangelickiego i stolica polskich ewangelików powinien powalczyć o taką
                      placówkę, ma już niezłe podstawy filia UŚ
                      • slezan Re: To jest twoje forum prywatne ? 08.12.03, 20:18
                        Prywatne uczelnie kościelne to w moim przekonaniu niezłe wzbogacenie oferty
                        edukacyjnej. Cieszyn ma, owszem, filię UŚ i dlatego na ewangelicki uniwersytet
                        bym tam nie liczył. Filia panstwowej zkoły nie przejdzie na własnośc luteran. W
                        przypadku uniesrytetu kościelnego zawsze można liczyć na jakieś wpsarcie z
                        zewnątrz. Wspólnoty wyznaniowe są ponadnarodowe.
                        Mankment Bielska to sport - brak względnie dobrej drużyny w którejś z
                        najbardziej popularnych dyscyplin (piłka nożna, męska koszykówka, żużel). To
                        mnie akurat by nie przeszkadzało, ale dla wielu to poważny brak.
                        • tomek9991 Uniwersytet ewangelicki ? 08.12.03, 20:29
                          Dobrze sie czujesz ? Pytanie jest retoryczne, bo widzę, że kontakt z
                          rzeczywistością utraciłeś dawno.
                          Nidy nie było żadnych planów ewangelickiego uniwersytetu i nie będzie.
                          W Warszawie jest Chrześcijańska Akademia Teologiczna, gdzie kształcą się
                          prawosławni i ewangelicy.
                          A w Cieszynie na UŚ jest teologia katolicka i ewangelicka.
                          I to zupałnie wystarcza.

A co do biskupa, to ewangelicki biskup ma siedzibę w Bielsku, choć diecezja
                          nazywa się cieszyńska.
                          • slezan Re: Uniwersytet ewangelicki ? 08.12.03, 21:44
                            Jesteś cep i to najłagodniejsze określenie na jakie mogę sobie pozwolić. Twój
                            stosunek do edukacji wyjaśnia jednak żenujący brak wiedzy.
                            W Warszawie jest też państwowy uniwersytet - po co zatem państwowe uczelnie w
                            innych miastach?
                            Tomaszek ma wysokie mniemanie o luteranach. Po co im uniwersytet. Pomijam już
                            to, że na KUL studiują nie tylko katolicy. Metodyści mogą mieć uniwersytet w
                            Teksasie, mormoni w Utah, ale luteranom w Bielsku uczelnia niepotrzebna. To
                            jest słynna tolerancja Tomaszka.
                            • wikin Re: Uniwersytet ewangelicki ? 08.12.03, 21:59
                              slezan/
                              1. mam nadzieje, że skończą się podziały na uczelnie państwowe i niepaństwowe,
                              i to władze lokalne, przy pomocy państwa, a także prywatnych instytucji będą
                              tworzyć na swoim terenie uczelnie, takie jakie są potrzebne lokalnym
                              społecznościom
                              2. gdyby władze dały Ci wybór, że albo może być w Cieszynie uniwersytet śląski
                              albo dofinansowany przez państwo ewangelicki uniwersytet, to co byś wybrał ??
                              • slezan Re: Uniwersytet ewangelicki ? 08.12.03, 22:04
                                wikin napisał:

> slezan/
                                > 1. mam nadzieje, że skończą się podziały na uczelnie państwowe i
                                niepaństwowe,
                                > i to władze lokalne, przy pomocy państwa, a także prywatnych instytucji będą
                                > tworzyć na swoim terenie uczelnie, takie jakie są potrzebne lokalnym
                                > społecznościom

Ja mam ndzieję, ze nie będzie uniwersyetów panstwowych, ale prywatne
                                i "stanowe", funkcjonujące bez pomocy państwa.

> 2. gdyby władze dały Ci wybór, że albo może być w Cieszynie uniwersytet
                                śląski
                                > albo dofinansowany przez państwo ewangelicki uniwersytet, to co byś wybrał ??

Zasadniczo uważam, że uniwersytet nalezący do kościoła, czyli prywatny, nie
                                powinien być dofinansowywany pzez państwo (dotyczy to też KUL). Cieszyn stać na
                                własną uczelnię - na bazie filii UŚ powinien rozwinąc się samodzielny
                                uniwersytet. Na forum Cieszyna pisałem kiedys o pomyśle na uniwersytet polsko-
                                czeski w dwóch częściach miasta.
                                • wikin Re: Uniwersytet ewangelicki ? 08.12.03, 22:48
                                  slezan napisał:

> > 2. gdyby władze dały Ci wybór, że albo może być w Cieszynie uniwersytet
                                  > śląski
                                  > > albo dofinansowany przez państwo ewangelicki uniwersytet, to co byś wybrał
                                  > ??
                                  >
                                  > Zasadniczo uważam, że uniwersytet nalezący do kościoła, czyli prywatny, nie
                                  > powinien być dofinansowywany pzez państwo (dotyczy to też KUL). Cieszyn stać
                                  na
                                  > własną uczelnię - na bazie filii UŚ powinien rozwinąc się samodzielny
                                  > uniwersytet. Na forum Cieszyna pisałem kiedys o pomyśle na uniwersytet
                                  polsko-
                                  > czeski w dwóch częściach miasta.

odpowiedz krótko na moje pytanie, gdyby był taki wybór, jaki według Ciebie
                                  uniwersytet powinien mieć Cieszyn, ewangelicki czy śląski
                                  nie obchodzą mnie Twoje wizje
                                  • wikin Re: Uniwersytet ewangelicki ? 08.12.03, 22:50
                                    wikin napisał:

> odpowiedz krótko na moje pytanie, gdyby był taki wybór, jaki według Ciebie
                                    > uniwersytet powinien mieć Cieszyn, ewangelicki czy śląski
                                    > nie obchodzą mnie Twoje wizje

tzn. nie obchodą w tym miejscu akurat,
                                    ogólnie to jest jakiś pomysł
                                  • slezan Re: Uniwersytet ewangelicki ? 08.12.03, 22:51
                                    Odpowiedziałem. I to wystarczająco czytelnie. Jak Cię nie ineteresują "moje
                                    wizje" to po co pytasz?
                                    • wikin Re: Uniwersytet ewangelicki ? 08.12.03, 22:54
                                      slezan napisał:

> Odpowiedziałem. I to wystarczająco czytelnie. Jak Cię nie ineteresują "moje
                                      > wizje" to po co pytasz?

interesuje mnie co uważasz jest bardziej potrzebne cieszynowi uniwersytet
                                      propagujący jego śląskość, czy wzmacniający lokalną, różną od reszty kraju
                                      wiarę
                                      chcę tylko usłyszeć co Ty byś wybrał dla Cieszyna, mając tylko taką możliwość
                                      wyboru
                                      • wikin Re: Uniwersytet ewangelicki ? 08.12.03, 22:56
                                        i proszę o krótką odpowiedź śląski czy ewangelicki
                                        • slezan Re: Uniwersytet ewangelicki ? 08.12.03, 23:01
                                          i śląski i ewangelicki.
                                          • wikin Re: Uniwersytet ewangelicki ? 08.12.03, 23:07
                                            slezan napisał:

> i śląski i ewangelicki.

nie potrafisz wybrać jednego ??
                                            nie twierdzę że filia UŚ propaguje śląskość,
                                            ale gdyby taki uniwersytet mógł powstać w Cieszynie albo też uniwersytet
                                            ewangelicki, już przez samo istnienie podkreślający znaczenie tej wiary na tym
                                            terenie
                                            więc jestem ciekaw czy jesteś w stanie wybrać, między wzmacnianiem śląskości
                                            na tej ziemii a wzmacnianiem lokalnej wiary charakterystycznej dka tego obszar
                                            więc jeszcze jaki jest Twój wybór
                                            • slezan Re: Uniwersytet ewangelicki ? 08.12.03, 23:11
                                              Nie widzę sprzeczności. Jako instytucja stanowiąca własność kościoła
                                              ewangelicko-augsburskiego uniwersytet dodawałby luteranom prestiżu. Wydział
                                              teologiczny kształciłby kościelne kadry. Historycy zajmowaliby się także
                                              historią Śląska.A matematycy matematyką.
                                        • tomek9991 Uwaga 08.12.03, 23:02
                                          Sami ewangelicy, czyli najbardziej zainteresowani NIE SĄ za powstaniem
                                          uniwersytetu ewangelickiego
                                          i jak ktoś nie wierzy, to niech się skontaktuje z biskupem.
                                          Ewangelików mieszka w powiatach Bielsko i Cieszyn około 40 000,
                                          w całej Polsce około 100 000
                                          i NIE PORZEBUJĄ uniwersytetu !
                                          To są fantazje Slezana, zupełne bzdury.
                                          • slezan Re: Uwaga 08.12.03, 23:05
                                            No bo oczywiście na uniwersytecie ewangelickim studiowaliby sami luteranie, a
                                            biskup przepytywałby ich na egzaminie wstępnym ze znajomości pism Lutra i
                                            Melanchtona. Tak, tak, Tomaszku, idź lepiej spać.
                                            • wikin Re: Uwaga 09.12.03, 08:18
                                              slezan napisał:

> No bo oczywiście na uniwersytecie ewangelickim studiowaliby sami luteranie, a
                                              > biskup przepytywałby ich na egzaminie wstępnym ze znajomości pism Lutra i
                                              > Melanchtona. Tak, tak, Tomaszku, idź lepiej spać.

no i co się tak unosisz
                                              rzeczywiście ewangelicy są na tyle prężną grupą, że gdyby im na tym zależało,
                                              już dawno mieli swoją uczelnię
                                              • slezan Re: Uwaga 09.12.03, 08:33
                                                To źle, że im nie zależy.
                                      • slezan Re: Uniwersytet ewangelicki ? 08.12.03, 23:00
                                        Filia Uniwersytetu Śląskiego wzmacnia śląskość? Uniwersytet kościelny zajmuje
                                        się wzmacnianiem wiary? To nieporozumienie. Jeżeli na obu uniwersytetach byłby
                                        wydział matematyki, to na jednym wykładano by ją w wersji śląskiej, a na drugim
                                        w ewangelickiej?
                                        • tomek9991 Prośba do Slezana ( gorąca ) 08.12.03, 23:08
                                          Czy mógłbyś łaskawie jako katolik narodowści śląskiej nie robić ewangelikom
                                          niedźwiedziej przysługi
                                          i nie wypowiadać sie w ich imieniu ?
                                          Robisz z nich, Polaków i ewangelików, zintegrowanych z resztą mieszkańców
                                          Bielska-Białej odmienną grupę, nastawiasz ich przeciwko katolikom,
                                          a katolikom pośrednio wmawiasz, że nie są ewangelicy Polakami.

Wszystkich zainteresowanych KOMPETENTNYMI informacjami odsyłam do biskupa Pawła
                                          Annweilera.
                                          • slezan Re: Prośba do Slezana ( gorąca ) 08.12.03, 23:15
                                            Część ewangelików w B.-B. to Niemcy, których garstka tu jeszcze została. Czy są
                                            zintegrowani z resztą społeczności? Mam wątpliwości czy w pełni, skoro LPR
                                            odnotowuje akurat w Bielsku takie wyniki.
                                            A uniwersytet, bez względu na to czyją jest własnością, to dobro publiczne i
                                            instytucja działająca z pożytkiem dla wspólnoty lokalnej oraz regionalnej. Od
                                            kogoś kto z trudem skończył podstawówkę nie oczekuję jednak zrozumienia dla tej
                                            problematyki.
                                            • tomek9991 Re: Prośba do Slezana ( gorąca ) 08.12.03, 23:17
                                              Człowieku ! Przestań bredzić !
                                              • slezan Re: Prośba do Slezana ( gorąca ) 08.12.03, 23:30
                                                Nie popłacz się, boroku.
                                            • wikin Re: Prośba do Slezana ( gorąca ) 09.12.03, 08:11
                                              slezan napisał:

> Część ewangelików w B.-B. to Niemcy, których garstka tu jeszcze została. Czy

> zintegrowani z resztą społeczności? Mam wątpliwości czy w pełni, skoro LPR
                                              > odnotowuje akurat w Bielsku takie wyniki.
                                              > A uniwersytet, bez względu na to czyją jest własnością, to dobro publiczne i
                                              > instytucja działająca z pożytkiem dla wspólnoty lokalnej oraz regionalnej. Od
                                              > kogoś kto z trudem skończył podstawówkę nie oczekuję jednak zrozumienia dla
                                              tej
                                              > problematyki.

1. BB potrzebuje własnego uniwersytetu regionalnego, i działania w tym kierunku
                                              są mozolnie, ze względu na opory centrum, realizowane
                                              2. Myślę że uniwersytet ponad granicami - wg Twojego pomysłu - jest z kolei
                                              zgodny z oczekiwaniami mieszkańców Cieszyna, patrzących chętnie za Olzę
                                              3. Uniwersytet ewangelicki, to powinna być przede wszystkim inicjatywa
                                              wspólnoty wyznaniowej, uzupełniająca mapę akademicką regionu, aczkolwiek mogący
                                              osłabiać pozycję dwóch pierwszych uczelni
                                              4. Bielscy i bialscy niemcy byli w większości katolikami
                                              5. Dobre wyniki LPR w BB to dla mnie nowość, ale może masz rację, pamiętaj
                                              jednak że poparcie dla tej partii może wynikać z tego, że ta partia walczy z
                                              hipermarketami i broni licznych w mieście kupców, a niewiele ma wspólnego z
                                              hasłami katolickimi
                                              • slezan Re: Prośba do Slezana ( gorąca ) 09.12.03, 08:37
                                                Z tym LPR-em może być oczywiście różnie. Choć wydaje mi się, że ktoś, kto
                                                przejmuje się obecnością luteran, powstrzymałby się od głosowania na taką
                                                partię. Widocznie dla wielu obecność gminy ewangelickiej jest może nie tyle
                                                przeszkodą, co nieznaczącym faktem
                                                • wikin Re: Prośba do Slezana ( gorąca ) 09.12.03, 10:03
                                                  slezan napisał:

> Z tym LPR-em może być oczywiście różnie. Choć wydaje mi się, że ktoś, kto
                                                  > przejmuje się obecnością luteran, powstrzymałby się od głosowania na taką
                                                  > partię. Widocznie dla wielu obecność gminy ewangelickiej jest może nie tyle
                                                  > przeszkodą, co nieznaczącym faktem

a nie przyszło Ci do głowy, że walczą o swoje przetrwanie, bo przecież jakby
                                                  nie było hipermarkety naruszają ich interesy, to dla nich najważniejsze
                                                  może się okazać, że znaleźli się i luteranie, prowadzący jakiś drobny handel,
                                                  którzy popierają w tym zakresie LPR
                                                  • bebokk Uwagi od ewangelika 09.12.03, 10:13
                                                    W pełni popieram Tomka, Darka i Wikina.
                                                    Jestem delikatnie mówiąc wściekły za to, co robi Slezan na tym forum.
                                                    Jest to niedopuszczalne.
                                                    Jemu marzy się cholernie druga Jugosławia.

A co do LPR, to mój sąsiad jest w LPR i żyjemy w zgodzie.
                                                    Nie spotkałem się z ani jedną antyewangelicką wypowiedzią działacza LPR w
                                                    naszym regionie.
                                                    Nikt tez z wyjątkiem działaczy narodowści śląskiej nie kwestionuje polskości
                                                    ewangelików.
                                                    Małysz jest tego najlepszym dowodem.
                                                    Ludzie żyją u nas w zgodzie i to takim jak Slezan najbardziej się nie podoba.
                                                  • aldon Re: Uwagi od ewangelika 09.12.03, 10:48
                                                    bebokk napisał:

> W pełni popieram Tomka, Darka i Wikina.
                                                    > Jestem delikatnie mówiąc wściekły za to, co robi Slezan na tym forum.
                                                    > Jest to niedopuszczalne.
                                                    > Jemu marzy się cholernie druga Jugosławia.
                                                    >
                                                    > A co do LPR, to mój sąsiad jest w LPR i żyjemy w zgodzie.
                                                    > Nie spotkałem się z ani jedną antyewangelicką wypowiedzią działacza LPR w
                                                    > naszym regionie.
                                                    > Nikt tez z wyjątkiem działaczy narodowści śląskiej nie kwestionuje polskości
                                                    > ewangelików.
                                                    > Małysz jest tego najlepszym dowodem.
                                                    > Ludzie żyją u nas w zgodzie i to takim jak Slezan najbardziej się nie podoba.
                                                    Prowokacja z dzieleniem ludzi według wyznania nie udała się więc teraz Slezan
                                                    będzie udowadniał, że górale beskidzcy to potomkowie Sillingów, mieszkańcy
                                                    żabiego kraju czyli okolic Chybia to czystej krwi Germanie a w ogóle Adam
                                                    Małysz to nie żaden Polak tylko przedstawiciel schloonsko-germańskiego
                                                    mischvolku. Pozdrawiam bebokk i nie daj sie tym RASiowym szowinistom.

Aldon
                                                  • slezan Re: Uwagi od ewangelika 09.12.03, 13:55
                                                    Nie wiem jakiego pochodzenia jest Adam Małysz (specjalnie mnie ten problem nie
                                                    pasjonuje), ale z Twoich wypowiedzi wnoszę, że faktycznie człowiek z Cro Magnon
                                                    nie wyparl całkowicie naendertalczyka i że mam do czynienia z przedstawicielem
                                                    tego ostatniego gatunku.
                                                  • wikin Re: Uwagi od ewangelika 09.12.03, 21:17
                                                    slezan/
                                                    1. właściwie to powiedz kiedy to LPR miał aż takie poparcie, bo ja słyszę, że
                                                    miasto uchodzące dotąd za antylewicowe, ostatnio zwiększyło znacznie poparcie
                                                    dla SLD
                                                    2. hipermarkety w BB są nowością (liczą ledwie dwa lata), a lobby kupieckie
                                                    jest tu silnijesze niż gdziekolwiek indziej
                                                    3. chyba nie znasz prawdziwego śląska cieszyńskiego, przecież nie licząc
                                                    miast, tam co drugi kościół i proboszcz jest ewangelicki, więc gdzie tu
                                                    miejsce na katolicką nietolerancję
                                                    4. obrażasz innych, więc powiedz po czym mamy rozpoznać Twoją inteligencję ??
                                                  • slezan Re: Uwagi od ewangelika 09.12.03, 21:47
                                                    Ad 1. W ostatnich wyborach samorządowych LPR wypadła szczególnie dobrze w
                                                    Waszym okręgu - prawie 15% głosów do sejmiku i drugie miejsce za SLD. Z prognoz
                                                    wynikało, że kandydat LPR ma szansę na drugą turę wyborów prezydenckich.
                                                    Ostatecznie dostał prawie 10% głosów. LPR miala dwóch radnych miejskich.
                                                    Ad. 2 Być może
                                                    Ad. 3 Nietolerancja pojawia się właśnie tam, gdzie konkurencja dysponuje realną
                                                    siłą. A Ślaska Cieszyńskiego to nie znasz chyba Ty - Istebna i Koniaków są
                                                    katolickie, kiedyś wybory wygrała tam nawet Wyborcza Akcja Katolicka.
                                                    Ad. 4 Jakoś nie zależy mi na docenieniu mojej inteligencji. Nie obrażam
                                                    nikogo,kto nie stosuje podobnych metod wobec mojej osoby.
                                                  • wikin Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 08:36
                                                    slezan napisał:

> Ad 1. W ostatnich wyborach samorządowych LPR wypadła szczególnie dobrze w
                                                    > Waszym okręgu - prawie 15% głosów do sejmiku i drugie miejsce za SLD. Z
                                                    prognoz
                                                    > wynikało, że kandydat LPR ma szansę na drugą turę wyborów prezydenckich.
                                                    > Ostatecznie dostał prawie 10% głosów. LPR miala dwóch radnych miejskich.

sejmik wojewódzki nikogo nie obchodzi
                                                    kandydatów mających szanse na drugą turę i 10% poparcia było kilku

> Ad. 2 Być może
                                                    > Ad. 3 Nietolerancja pojawia się właśnie tam, gdzie konkurencja dysponuje
                                                    realną
                                                    > siłą. A Ślaska Cieszyńskiego to nie znasz chyba Ty - Istebna i Koniaków są
                                                    > katolickie, kiedyś wybory wygrała tam nawet Wyborcza Akcja Katolicka.

Istebna z Koniakowem to tylko jedna z wielu gmin śląska cieszyńskiego, na
                                                    dodatek położona głęboko w górach, do której bezpośrednie połączenie z resztą
                                                    cieszyńskiego (drogę przez kubalonkę) wybudowano dopiero przed wojną,
                                                    więc całkiem możliwe że jest ona odmienna od reszty cieszyńskiego

> Ad. 4 Jakoś nie zależy mi na docenieniu mojej inteligencji. Nie obrażam
                                                    > nikogo,kto nie stosuje podobnych metod wobec mojej osoby.

więc okaż się mądrzejszy i to ty przestań obrażać pierwszy
                                                  • tomek9991 Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 08:57
                                                    W Istebnej wójtem jest ewangeliczka od 1990 roku
                                                    i 90% na nią głosujących to katolicy.
                                                    Ewangelicy są tam w zdecydowanej mniejszości.
                                                  • slezan Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 12:51
                                                    I podczas otatniej kampanii wyborczej wykorzystywano w gminie argument
                                                    wyznaniowy - pisała o tym prasa. Tak więc jest grupa ludzi, która nie akceptuje
                                                    zgodnego wpsółżycia ewangelików i katolików. Polecam także wywiad z Pilchem
                                                    w "GW" z zeszłego piątku (dodatek katowicki).
                                                  • tomek9991 Slezan to faktycznie gnida dworska 10.12.03, 13:30
                                                    Żeby wszędzie szukać śladów konfliktów wyznaniowych, robić z najmniejszej igły
                                                    największe widły,
                                                    wymyślać na poczekaniu nieistniejące problemy ( np. wbrew intencjom pisarza
                                                    Pilcha interpretować jego wywiad w ostatniej Wyborczej jako walkę religijną )
                                                  • slezan Re: Slezan to faktycznie gnida dworska 10.12.03, 15:11
                                                    Twoją wypowiedź traktuję jako kolejny dowód bzeradnośći - przyjmuję ja zatem z
                                                    satysfakcją i dosyć, przyznam, niskim uczuciem schadenfreude. Ponieważ jednak
                                                    zauważyłem u Ciebie symptomy sklerozy, spieszę z przypomnieniem - teza, którą
                                                    podważyłem zakładała, że ewangelicy są w pełni zintegrowani z większością
                                                    wyznaniową i współżycie obu grup jest idealne. A powiedz mi, Tomaszku, skąd
                                                    znasz intencje Pilcha?
                                                    Dodam, że najlepszym dowodem, że brak tolerancji w społeczeństwie jest
                                                    problemem jest Twoja radosna twórczość na forum. Nie ma większego znaczenia czy
                                                    brak tolerancji dotyczcy ewangelików, Niemców, Ślązaków czy jakiejkolwiek grupy
                                                    narodowej bądź wyznaniowej.
                                                  • aldon Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 13:31
                                                    slezan napisał:

> I podczas otatniej kampanii wyborczej wykorzystywano w gminie argument
                                                    > wyznaniowy - pisała o tym prasa. Tak więc jest grupa ludzi, która nie
                                                    akceptuje
                                                    >
                                                    > zgodnego wpsółżycia ewangelików i katolików. Polecam także wywiad z Pilchem
                                                    > w "GW" z zeszłego piątku (dodatek katowicki).
                                                    Człowieku szukasz dziury w całym. Ewangelicy i katolicy zyją sobie zgodnie na
                                                    Śląsku Cieszyńskim a ty chcesz na siłę udowodnić, że ewangelicy są
                                                    dyskryminowani. Ja z kolei mógłbym powiedzieć, że jest całkiem spora grupa
                                                    ludzi tzw. narodowości slaskiej, która nienawidzi Polski i Polaków i
                                                    wykorzystuje tą nienawiść do własnych celów nie tylko w kampanii wyborczej.
                                                  • aldon Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 13:35
                                                    slezan napisał:

> Nie wiem jakiego pochodzenia jest Adam Małysz (specjalnie mnie ten problem
                                                    nie
                                                    > pasjonuje), ale z Twoich wypowiedzi wnoszę, że faktycznie człowiek z Cro
                                                    Magnon
                                                    >
                                                    > nie wyparl całkowicie naendertalczyka i że mam do czynienia z
                                                    przedstawicielem
                                                    > tego ostatniego gatunku.
                                                    Wasz fuehrer Gorzelik porównywał swego czasu Polske do małpy, teraz ty
                                                    porównujesz mnie do nendertalczyka. Interesujące. Była juz kiedys taka teoria o
                                                    germańskim nadczłowieku i słowiańskich podludziach. Jak widze lubicie wracać do
                                                    swoich brunatnych korzeni.
                                                  • slezan Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 15:13
                                                    Ooo, nagle się ktoś obruszył. Pamiętasz takie powiedzenie - nie czyń drugiemu,
                                                    co Tobie niemiłe? A widze,że przypomnienie i skomentoanie wypowiedzi Lloyd
                                                    George'a bardzo ubdoło Ciebie i Twoich koleżków. Widać jest coś na rzeczy:-)
                                                  • aldon Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 15:27
                                                    slezan napisał:

> Ooo, nagle się ktoś obruszył. Pamiętasz takie powiedzenie - nie czyń
                                                    drugiemu,
                                                    > co Tobie niemiłe? A widze,że przypomnienie i skomentoanie wypowiedzi Lloyd
                                                    > George'a bardzo ubdoło Ciebie i Twoich koleżków. Widać jest coś na rzeczy:-)
                                                    A może bys tak w centrum Bielska-Białej albo innego schloonskiego miasta
                                                    powiedział, że Polska to małpa. Mógłbys jeszcze dodać, że bielszczanie są
                                                    Schloonzakami a Bielsko zostanie włączone do autonomicznego Schloonska czy im
                                                    sie to podoba czy nie. ciekawe jak bielsko-bialscy Schloonzacy by na te
                                                    rewelacje zareagowali.
                                                  • wikin Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 15:52
                                                    aldon napisał:

> slezan napisał:
                                                    >
                                                    > > Ooo, nagle się ktoś obruszył. Pamiętasz takie powiedzenie - nie czyń
                                                    > drugiemu,
                                                    > > co Tobie niemiłe? A widze,że przypomnienie i skomentoanie wypowiedzi Lloyd
                                                    >
                                                    > > George'a bardzo ubdoło Ciebie i Twoich koleżków. Widać jest coś na rzeczy:
                                                    > -)
                                                    > A może bys tak w centrum Bielska-Białej albo innego schloonskiego miasta
                                                    > powiedział, że Polska to małpa. Mógłbys jeszcze dodać, że bielszczanie są
                                                    > Schloonzakami a Bielsko zostanie włączone do autonomicznego Schloonska czy im
                                                    > sie to podoba czy nie. ciekawe jak bielsko-bialscy Schloonzacy by na te
                                                    > rewelacje zareagowali.

nie, ja myślę ze wystarczy by zaczął swą śląskość głosić na innych bielskich
                                                    forach, by zobaczył jak się kocha śląsk naprawdę u nas,
                                                    może wreszcie zrozumie, że mimo historii, tu już nie śląsk
                                                  • slezan Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 20:49
                                                    To nadal Śląsk, tyle, że bez Ślązaków. Nie macie takiej mocy sprawczej, by
                                                    zmienić kształt historycznego regionu z dniana dzień. Na to trzeba
                                                    dziesięcioleci i to przy powszechnej zgodzie na taką operację.
                                                  • tomek9991 Powrót do Adama i Ewy 10.12.03, 21:00
                                                    Idąc tym tokiem rozumowania ( ? )
                                                    należy stworzyć na nowo pogańskich Prusów
                                                    oraz Polacy powinni opuścić Warmię i Mazury,
                                                    bo przecież historycznie to są ziemie owych Prusów.

A może wogóle wrócić do czasów Adama i Ewy, kiedy cała historia się zaczęła ?
                                                  • wikin Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 21:40
                                                    slezan napisał:

> To nadal Śląsk, tyle, że bez Ślązaków. Nie macie takiej mocy sprawczej, by
                                                    > zmienić kształt historycznego regionu z dniana dzień. Na to trzeba
                                                    > dziesięcioleci i to przy powszechnej zgodzie na taką operację.

przeczytaj swoje słowa dokładnie
                                                    region historyczny !!! to chyba coś co było a już nie ma
                                                    dyskutujemy o obecnym stanie, a nie tym co było 100 lat temu
                                                    zgoda powszechna jest,
                                                    dziesięcioleci, a dokładnie ile ??
                                                    bo już minęły 52 lata od połączenia miast, a 27 od utworzenia województwa
                                                    bielskiego
                                                    więc jakie jeszcze warunki ??
                                                  • albrecht1 Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 21:45
                                                    Wikin, jednakże mimo to w publikacji np. z 1982 r. o województwie bielskim
                                                    czytamy, że województwo składa się z dwóch częsci śląskiej i małopolskiej.
                                                    W przewodniku dr Polaka z 1992 r. jest informacja iż Bielsko-Biała leży (czas
                                                    teraźniejszy) na pograniczu Śląska i Małopolski.
                                                  • slezan Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 22:20
                                                    No i o to chodzi. W momencie, kiedy takie głosy niemal zupełnie zanikną, można
                                                    będzie mówić o zmianie granic regionu historycznego. Ale to szybko nie nastąpi
                                                    z dwóch powodów:
                                                    1) wielu naukowców czy popularyzatorów wiedzy nadal podkreśla, że Bielsko to
                                                    Śląsk
                                                    2) śląskim nazywa się twór administracyjny, do którego Bielsko należy
                                                  • wikin Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 22:46
                                                    slezan/
                                                    nie gdy głosy zanikną, tylko gdy mieszkańcy dokonają takiego wyboru
                                                    1) czy Ci naukowcy-popularyzatorzy mają prawo się wypowiadać za mieszkańców ??
                                                    2) to zupełnie inny śląsk z Sosnowcem, żywcem i częstochową - faktycznie
                                                    obecnie istniejący i narzucony nam odgórnie, choć władze w swej deklaracji
                                                    wyraźnie określiło, gdzie BB chce należeć

albrecht/
                                                    ja w swoim wydaniu tego przewodnika znalazłem m.in. takie zapisy - "jest
                                                    centrum (...) regionu zwanego umownie podbeskidziem", "BB powstało 1 stycznia
                                                    1951 z połączenia dwóch organizmów miejskich leżących (...) na pograniczu
                                                    dwóch polskich krain historycznych - Śląska i Małopolski"
                                                    cóż poczekajmy na publikacje autorów naszego pokolenia, czy będą pisać o
                                                    śląsku w czasie teraźniejszym
                                                  • slezan Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 22:55
                                                    Na tej zasadzie w ZSRR przegłosowano, że Boga nie ma. Wola mieszkańców jest
                                                    tylko jednym z czyników wpływających na kształt regionu historycznego. Można w
                                                    krótkim czasie na mocy tej woli zmienić granice regionu administracyjnego, ale
                                                    historycznego nie. W obecnej sytucji ludzie wykształceni mówią, że Bielsko leży
                                                    na terenie Śląska, bo dysponują wiedzą historyczną. Ludzie niewykształceni
                                                    spoza regionu, bo województwo nazywa się śląskie. A Ty masz im do
                                                    przeciwstawienia jedynie swoje nie bo nie. To naprawdę za mało.
                                                  • slezan Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 22:33
                                                    Meritum wypowiedzi, do której się tak czesto odnosisz, utwierdzając mnie w
                                                    przekonaniu że szef RAŚ trafi w sedno było następujące - państwo polkie
                                                    dokonało dewastacji Górnego Śląska. Tudnoz tym twierdzeniem polemizować, ale
                                                    próbuj, jeżeli maz ochotę.
                                                    W wielu śląskich miastach mówi się o Polsce znacznie gorzej - chyba brak Ci
                                                    kontaktu ze śląską "ulicą". Jeżeli sytuacja będzie dalej rozwijała się w tym
                                                    kierunku, na ulicach Bytomia, Rudy Śląskiej czy Chorzowa nie usłyszy się o
                                                    Polsce pochlebnego słowa. Ale Ciebie, ani podobnych Tobie osobników wychowanych
                                                    w świecie pustych frazesów, przyczyny tego stanu rzeczy nie interesują.
                                                    Mieszkańcom B.-B. ani nikomu innemu nie zamierzam wmawiac kim są. Podobnie nie
                                                    zyczę sobie, by ktos wmawiał mnie kim jestem lub mogę być.
                                                  • wikin Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 23:00
                                                    slezan napisał:

> Meritum wypowiedzi, do której się tak czesto odnosisz, utwierdzając mnie w
                                                    > przekonaniu że szef RAŚ trafi w sedno było następujące - państwo polkie
                                                    > dokonało dewastacji Górnego Śląska. Tudnoz tym twierdzeniem polemizować, ale
                                                    > próbuj, jeżeli maz ochotę.
                                                    > W wielu śląskich miastach mówi się o Polsce znacznie gorzej - chyba brak Ci
                                                    > kontaktu ze śląską "ulicą". Jeżeli sytuacja będzie dalej rozwijała się w tym
                                                    > kierunku, na ulicach Bytomia, Rudy Śląskiej czy Chorzowa nie usłyszy się o
                                                    > Polsce pochlebnego słowa. Ale Ciebie, ani podobnych Tobie osobników
                                                    wychowanych
                                                    >
                                                    > w świecie pustych frazesów, przyczyny tego stanu rzeczy nie interesują.
                                                    > Mieszkańcom B.-B. ani nikomu innemu nie zamierzam wmawiac kim są. Podobnie
                                                    nie
                                                    > zyczę sobie, by ktos wmawiał mnie kim jestem lub mogę być.

niewiele mnie obchodzi co państwo polskie zrobiło śląskowi, to naprawdę Wasz
                                                    problem i radźcie sobie z nim sami,
                                                    wcale specjalnie nie kocham państwa polskiego, więc możesz sobie go krytykować
                                                    tylko tak się głupio składa, niezależnie od przyczyn, ale my mamy dokładnie
                                                    taką samą opinię o śląsku, co Wy o państwie polskim ... dziwnym zbiegiem
                                                    okoliczności to samo co słyszałem w katowicach o warszawiakach, my mówiliśmy o
                                                    ślązakach ...
                                                    zapytaj bielskiej ulicy co sądzi o śląsku, też nie usłyszysz pochlebnej opinii
                                                    widzisz sam że tak jak wy chcecie autonomii, tak i my nie chcemy większych
                                                    związków z wami
                                                  • slezan Re: Uwagi od ewangelika 10.12.03, 23:14
                                                    Po pierwsze - mój post stanowił odpowiedź na post niejakiego aldona. Po drugie
                                                    różnica między nami polega na tym, że my krytykujemy państwo, a Wy czepiacie
                                                    się ludzi. Jesteście przy tym infntylni, bo ci, których się czepiacie, nie mają
                                                    żadnego wpływu na Wasz los. Łatwo jest ujadać na tych co nie mają władzy -
                                                    postawcie się państwu, jak jesteście tacy zdeterminowani. To przynajmniej
                                                    wzbudzić może szacunek.
                                                  • wikin Re: Uwagi od ewangelika 11.12.03, 09:30
                                                    slezan napisał:

> Po pierwsze - mój post stanowił odpowiedź na post niejakiego aldona. Po
                                                    drugie
                                                    >
                                                    > różnica między nami polega na tym, że my krytykujemy państwo, a Wy czepiacie
                                                    > się ludzi. Jesteście przy tym infntylni, bo ci, których się czepiacie, nie
                                                    mają
                                                    >
                                                    > żadnego wpływu na Wasz los. Łatwo jest ujadać na tych co nie mają władzy -
                                                    > postawcie się państwu, jak jesteście tacy zdeterminowani. To przynajmniej
                                                    > wzbudzić może szacunek.

nie czepiamy się ludzi tylko
                                                    1. organizacji, którą reprezentujesz, przecież nie czepiam się tylko Ciebie,
                                                    tylko wszystkich, którzy narzucają nam taką czy inną śląskość
                                                    nie macie wpływu na nasz los, ale chcecie go mieć
                                                    2. władz wojewódzkich, a więc i państwu
                                                  • slezan Re: Uwagi od ewangelika 11.12.03, 12:38
                                                    Moja organizacja nikomu niczego nie narzuca. Towarzystwo Miłośników Ziemi
                                                    Pcimskiej narzuca komuś miłość do Pcimia? A władzom wojewódzkm nie stawiacie
                                                    się w żaden sposób. Poza antyśląskimi (a więc bijącymi nie we administrację
                                                    rządową)pokrzykiwaniami nie robicie nic.
                                                  • wikin Re: Uwagi od ewangelika 11.12.03, 13:11
                                                    slezan napisał:

> Moja organizacja nikomu niczego nie narzuca. Towarzystwo Miłośników Ziemi
                                                    > Pcimskiej narzuca komuś miłość do Pcimia? A władzom wojewódzkm nie stawiacie
                                                    > się w żaden sposób. Poza antyśląskimi (a więc bijącymi nie we administrację
                                                    > rządową)pokrzykiwaniami nie robicie nic.

więc rozumiem że akceptujesz, że śląsk może istnieć bez Bielska ?? jeżeli tak
                                                    to możemy zakończyć tę dyskusję

mówiąc precyzyjnie to są antykatowickie pokrzykiwania w tym wypadku,
                                                    poza tym, (może i skazane na porażkę) inicjatywy zmierzające do przywrócenia
                                                    woj.bielskiego lub za przyłączeniem do małopolski
                                                    w przeciwieństwie do was jesteśmy przedsiębiorczy i w ten sposób, a nie na
                                                    ulicy, radzimy sobie z zachłannością centrum, polityków itd.
                                                  • slezan Re: Uwagi od ewangelika 11.12.03, 16:45
                                                    Nie zauważam jakoś tej Waszej przedsiębiorczości.
                                                  • wikin Re: Uwagi od ewangelika 11.12.03, 18:40
                                                    slezan napisał:

> Nie zauważam jakoś tej Waszej przedsiębiorczości.

weź więc sobie roczniki statystyczne i poczytaj je

powtórzę moją poprzednią propozycję :
                                                    skoro Twoja organizacja nic nikomu nie narzuca, więc powiedz czy akceptujesz,
                                                    że śląsk może istnieć bez Bielska ?? jeżeli tak to możemy zakończyć tę dyskusję

przypomnę Ci jeszcze jeden fakt z nie tak odległej historii
                                                    rok 1981 (może 1980, wybacz nie pamiętam dokładnie, sam wtedy miałem ledwie
                                                    parę lat)
                                                    strajk w BB, całe miasto stanęło na około tydzień
                                                    znasz cel tego strajku ??
                                                    podpowiem Ci, był inny niż w Gdańsku, Jastrzębiu itd. i w jego efekcie powstał
                                                    region solidarności Podbeskidzie
                                                  • slezan Re: Uwagi od ewangelika 11.12.03, 19:55
                                                    Lepiej pamiętam posty w Jaworzu i Jasienicy pod hasłem tu był, jest i będzie
                                                    Śląsk.
                                                    Co do roczników statystyznych - potencjał dawnego bielskiego był
                                                    nieporównywalny z potencjałem katowickiego. Zastanów się ile bielskie zarabiało
                                                    na katowickim (zatudnienie w kopalniach, turystyka itd.). Ciekaw jestem o ile
                                                    spadłaby atrakcyjność inwestycyjna B.-B., gdyby nie sąsiedztwo potężnej
                                                    konurbacji katowickiej, gdzie pod inwestycje brak terenów.
                                                  • wikin Re: Uwagi od ewangelika 11.12.03, 20:30
                                                    slezan napisał:

> Lepiej pamiętam posty w Jaworzu i Jasienicy pod hasłem tu był, jest i będzie
                                                    > Śląsk.

jaworze i jasienica są poza granicami BB i choćby w przeciwieństwie do BB
                                                    należą do euroregionu śląsk cieszyński
                                                    i przeciwnie do nich miasto BB zadeklarowało chęć przyłączenia do Małopolski

> Co do roczników statystyznych - potencjał dawnego bielskiego był
                                                    > nieporównywalny z potencjałem katowickiego.

oczywiście, że liczące 4 razy więcej ludności województwo, ma też większy
                                                    potecjał, więc globalne PKB Rosji jest większe zapewne od PKB Belgii czy
                                                    Holandii ...
                                                    co prawda mówiliśmy o przedsiębiorczości, co prawda miałem na myśli tylko
                                                    mieszkańców BB, ale dobrze że uogólniłeś,
                                                    woj.bielskiego było 7 pod względem potencjału na 49 województw, a 13 pod
                                                    względem ludnośći

Zastanów się ile bielskie zarabiało
                                                    >
                                                    > na katowickim (zatudnienie w kopalniach, turystyka itd.). Ciekaw jestem o
                                                    ile
                                                    > spadłaby atrakcyjność inwestycyjna B.-B., gdyby nie sąsiedztwo potężnej
                                                    > konurbacji katowickiej, gdzie pod inwestycje brak terenów.

a możeby wzrosła, skąd niby to wiesz ??
                                                    a wiesz dlaczego zbudowano FSM w Tychach ?? chyba mi nie powiesz, że w BB jest
                                                    całe mnóstwo terenów pod inwestycje, a przepraszam szyndzielnia z dębowcem to
                                                    wciąż wolna przestrzeń ;-)
                                                  • albrecht1 Re: Uwagi od ewangelika 11.12.03, 20:36
                                                    wikin napisał:

> jaworze i jasienica są poza granicami BB i choćby w przeciwieństwie do BB
                                                    > należą do euroregionu śląsk cieszyński
                                                    > i przeciwnie do nich miasto BB zadeklarowało chęć przyłączenia do Małopolski

No własnie, wychodzi lokalny centralizm. My Miasto Środka, a reszta się nie
                                                    liczy. Dla mnie to jednak przejaw kompleksów. Wolę już cieszyński lokalny
                                                    patriotyzm, gdzie spogląda się z szerszej perspektywy.
                                                    Jak długo można dyskutować na ten temat niech świadczy dyskujsa na bb.pl
                                                    www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=dysputy/odpowiedzi&nzw=37348
                                                  • wikin Re: Uwagi od ewangelika 11.12.03, 22:01
                                                    albrecht1 napisał:

> wikin napisał:
                                                    >
                                                    > > jaworze i jasienica są poza granicami BB i choćby w przeciwieństwie do BB
                                                    > > należą do euroregionu śląsk cieszyński
                                                    > > i przeciwnie do nich miasto BB zadeklarowało chęć przyłączenia do Małopols
                                                    > ki
                                                    >
                                                    > No własnie, wychodzi lokalny centralizm. My Miasto Środka, a reszta się nie
                                                    > liczy. Dla mnie to jednak przejaw kompleksów. Wolę już cieszyński lokalny
                                                    > patriotyzm, gdzie spogląda się z szerszej perspektywy.
                                                    > Jak długo można dyskutować na ten temat niech świadczy dyskujsa na bb.pl
                                                    > www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=dysputy/odpowiedzi&nzw=37348

znasz moje stanowisko w tej dyskusji i jest niezmienne i tu
                                                    polecam z tej dyskusji wpisy maxa, są najsensowniejsze
                                                    a miasto środka,
                                                    jak to każda stolica i Warszawa i katowice i nawet cieszyn, też wcale nie jest
                                                    otwarty na głosy swej prowincji
                                                    trzymając się termonologii śląsko-małopolskiej,
                                                    to BB jest stolicą, centrum dwóch przylegających do niego obszarów, ale to
                                                    chyba nie znaczy, że nie ma prawa wybierać, który z nich jest całemu miastu
                                                    bliższy,
                                                    choć tak naprawdę, pomimo deklaracji władz miasta ("jeśli nie bielskie to
                                                    małopolska"), mozna mówić raczej o neutralnym wyborze mieszkańców ani śląsk
                                                    ani małopolska, tylko podbeskidzie
                                                  • albrecht1 Re: Uwagi od ewangelika 12.12.03, 20:27
                                                    wikin napisał:
                                                    > znasz moje stanowisko w tej dyskusji i jest niezmienne

Rozumiem i akceptuję. Nie spodziewam się radykalnej zmiany poglądów.

> to BB jest stolicą, centrum dwóch przylegających do niego obszarów, ale to
                                                    > chyba nie znaczy, że nie ma prawa wybierać, który z nich jest całemu miastu
                                                    > bliższy,

Ma prawo. To jasne.

> choć tak naprawdę, pomimo deklaracji władz miasta ("jeśli nie bielskie to
                                                    > małopolska"), mozna mówić raczej o neutralnym wyborze mieszkańców ani śląsk
                                                    > ani małopolska, tylko podbeskidzie

Taki wybór oznacza raczej rozterkę kim i gdzie jesteśmy. Dlatego też pozostaję
                                                    przy swoim zdaniu. Łatwiej mi łączyć przeszłość z dniem dzisiejszym, bowiem
                                                    ciągle nurtuje mnie myśl dlaczego przestać postrzegać Bielsko z perspektywy
                                                    jego śląskiego dorobku? Czy tylko w imię hasła "nie jestem hanysem", ergo to
                                                    nie jest Śląsk? Sorry, nie skorzystam. Wolę takie spojrzenie jak to:
                                                    www2.gazeta.pl/auto/1,24766,1820151.html
                                                  • wikin Re: Uwagi od ewangelika 14.12.03, 12:20
                                                    albrecht1 napisał:

> > choć tak naprawdę, pomimo deklaracji władz miasta ("jeśli nie bielskie to
                                                    > > małopolska"), mozna mówić raczej o neutralnym wyborze mieszkańców ani śląs
                                                    > k
                                                    > > ani małopolska, tylko podbeskidzie
                                                    >
                                                    > Taki wybór oznacza raczej rozterkę kim i gdzie jesteśmy. Dlatego też
                                                    pozostaję
                                                    > przy swoim zdaniu. Łatwiej mi łączyć przeszłość z dniem dzisiejszym, bowiem
                                                    > ciągle nurtuje mnie myśl dlaczego przestać postrzegać Bielsko z perspektywy
                                                    > jego śląskiego dorobku?

to oczywiste, przecież ludność się wymieszała, i jeszcze doszła do tego
                                                    ludność napływowa, nie ma czystych tożsamości, i w takim sensie śląskość, albo
                                                    raczej śląśkocieszyńskość miasta zanika
                                                    to trochę podobnie jak z narodem amerykańskim, irlandczycy, włosi, polacy itd.
                                                    pomimo pewnej odrębności, generalnie są amerykanami, utożsamiajcymi się ze
                                                    swoim państwem, wręcz patriotami, co w żaden sposób nie koliduje z
                                                    ich "etniczności",
                                                    ale w wyniku mieszania się ludnośći, zatracają się te tożsamości, ustepując
                                                    nowej - amerykańskiej

Czy tylko w imię hasła "nie jestem hanysem", ergo to
                                                    > nie jest Śląsk? Sorry, nie skorzystam.

być może to jest błędne założenie, ale raczej mówiąc o hanysie mamy na myśli
                                                    mieszkańców b.woj.katowickiego, często włącznie z Zagłębiem, ale na pewno nie
                                                    mieszkańców cieszyna

> Wolę takie spojrzenie jak to:

chyba nie ten link
                                                  • slezan Re: Uwagi od ewangelika 11.12.03, 20:36
                                                    Inwestycje w Tychach wynikaja z faktu, że jest to obrzeże konurbacji - w środku
                                                    jest mnóstwo ludzi (potencjalnych nabywców), ale nie ma terenów - bo te
                                                    zdegradowł przemysł.
                                                    Skąd wiem? wiedzieć nie wiem, ale przypuszczam na podstawie ogólnej teorii,
                                                    która mówi, że era postindustrialna przyniesie rozwój ośrodków położonych wokół
                                                    obszarów wielkoprzemysłowych. te ostatnie musza dokonać znacznie większego
                                                    wysiłku, żeby przyciągnąc inwestorów.
                                                    Cholera, mam sfatygowaną klawiaturę. Ostatnio zamiast protestów wyszły posty.
                                                    Muszę bębnić jak Ivo Pogorevic.
                                                  • wikin Re: Uwagi od ewangelika 11.12.03, 21:47
                                                    slezan napisał:

> Inwestycje w Tychach wynikaja z faktu, że jest to obrzeże konurbacji - w
                                                    środku

pytałem czy znasz przyczynę, dla której wybudowano część FSM w Tychach
                                                    a więc odpowiadam brak terenów w mieśćie BB

> jest mnóstwo ludzi (potencjalnych nabywców), ale nie ma terenów - bo te
                                                    > zdegradowł przemysł.
                                                    > Skąd wiem? wiedzieć nie wiem, ale przypuszczam na podstawie ogólnej teorii,
                                                    > która mówi, że era postindustrialna przyniesie rozwój ośrodków położonych
                                                    wokół
                                                    >
                                                    > obszarów wielkoprzemysłowych. te ostatnie musza dokonać znacznie większego
                                                    > wysiłku, żeby przyciągnąc inwestorów.

ale jak sam zauważasz w pierwszej kolejności chodzi o najbliższe Tychy,
                                                    Pszczyna itd. BB jest bardzo ciasnym miastem, na dodatek ukształtowanie
                                                    terenu, więc chyba to nie są tesz najlepsze tereny
                                                    poza tym
                                                    ja nigdy nie twierdziłem, że nie możemy współpracować, i nie mam nic przeciw,
                                                    tylko nie jako jeden śląsk, tylko jako śląsk i podbeskidzie, i nie twierdzę że
                                                    nie możemy być obrzeżem aglomeracji
                                                  • slezan Re: Uwagi od ewangelika 09.12.03, 13:52
                                                    Dyskusje z Tobą są dla mnie niewyczerpanym źródłem radości. Z taką bezsilnością
                                                    i intelektualną niemocą rzadko mam okazję zetknąć się w realu.
                                                    Abstrahując od moich wypowiedzi na temat narodowości ewangelików, w których
                                                    zakwestionowałem jedynie Wasze infantylne i żenujące rewelacje jakoby
                                                    wszyscy... itd., tylko jedna uwaga.
                                                    To, że jeden ewangelik (Małysz) uważa się za Polaka nie jest dowodem, że
                                                    wszyscy ewangelicy uważają sie za Polaków. Na tej zasadzie należałoby
                                                    stwierdzić, ze wszyscy biskupi kościoła episkopalnego to geje. Masz poważne
                                                    problemy z logicznym myśleniem. Współczuję, bo podejrzewam, ze w codziennym
                                                    życiu rodzi to poważne problemy.
                                                  • slezan Re: Prośba do Slezana ( gorąca ) 09.12.03, 13:47
                                                    Wszystko jest możliwe. Z tym że poblem hipermarketów występuje w wielu innych
                                                    miastach, a LPR niekoniecznie odnosi tam sukcesy. Podkreślam jednak, że ktoś
                                                    kto przywiązuje wagę do tolerancji i w różnoodności postrzega wartość nie
                                                    zagłosuje na LPR.
                                            • darek1918 Re: Prośba do Slezana ( gorąca ) 09.12.03, 09:55
                                              Skoro ewangelicki uniwersytet nie powstał to znaczy, ze ewangelicy takiego nie
                                              potrzebują. Ewangelicy sa znakomicie zintegrowani i w Bielsku-Białej i w całej
                                              Polsce. Marcin Tyrna bielski ewangelik był przeciez marszałkiem Senatu
                                              poprzedniej kadencji a głosowało na niego w wyborach kilkadziesiąt tysięcy
                                              mieszkańców województwa w tym i Bielska-Białej. A co z ewangelikiem Adamem
                                              Małyszem czy on jest może wyobcowany z polskiego społeczeństwa? I powiedz mi
                                              Slezan ilu to jest w Bielsku-Białej tych niemieckich ewangelików 10,12 a może
                                              20. Nie rozumiem po co taki uniwersytet miałby powstawać. Żeby dzielic
                                              miejscową społeczność?
                                              • slezan Re: Prośba do Slezana ( gorąca ) 09.12.03, 13:44
                                                Mam nadzieję, że tylko udajesz nierozgarniętego. Wyobraź sobie, że znam kilku
                                                ewngelików z Cieszyńskiego i nie sądzę, by byli w pełni "zintegrowani".
                                                Twierdzą, ze często spotykają się z niechęcią lokalnego kościoła katolickiego,
                                                czyli poszczególnych proboszczów.
                                                Zdanie - "skoro ewangelicki uniwersytet nie powstał to znaczy, że ewangelicy
                                                takiego nie potrzebują" ma wydźwięk kabaretowy. Mam pomysł na kilka podobnych
                                                stwierdzeń:
                                                "skoro Jasiu nie ma Mercedesa, to znaczy, że go nie potrzebuje"
                                                "Skoro w Iraku nie przestrzegano praw czowieka, to znaczy, że nie byly one tam
                                                potrzebne"
                                                "Skoro w Polsce nie ma autostrad, to znaczy, że obywatele RP ich nie
                                                potrzebują".

Inteligencję czowieka poznać po tym, czy łapie niuanse. Nie pisałem, ze wszyscy
                                                ewanegelicy są wyobcowani, ani że Niemcy wśród bielskich ewangelików są liczni
                                                (liczbę Niemców w Bielsku oceniano w latach 90. na ok. 500 osób, nie znam
                                                natomiast wyników spisu powszechnego w mieście).
                                                A jeżeli Twoim zdaniem uniwersytet ewangelicki dzieliłby ludzi, to świadczy o
                                                zupełnym braku logiki. Skoro dzieliłby, to oznaczałoby brak integracji
                                                mniejszości luteranskiej z katolicka większością. A temu przecież zaprzeczasz.
                                                • Gość: Bielszczanin Przestaniesz jątrzyć i judzić gnido dworska ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.03, 17:30
                                                  Tobie najlepiej odpowiadałaby wojna domowa
                                                  w Polsce.
                                                  Do tego ciągle dążysz i ciągle prowokujesz, szczujesz jednych na drugich.
                                                  • slezan Cóz za kurtuazja:-) 09.12.03, 21:50
                                                    Jestem pod wrażeniem. Czy użycie czasownika "judzić" wskazuje na Twój stosunek
                                                    do religii czy do narodu?
                  • tomek9991 Re: To jest twoje forum prywatne ? 08.12.03, 16:44
                    Wikinie ! Ja ciebie nigdy nie obraziłem.
                    Nie atakuję swoich i nie będę tego nigdy robił.
                    Przepraszam, jeśli jestem niegrzeczny, ale nie widzę osobiście innego sposobu
                    na nich.
                    Zrozum, że ja jedynie nie chcę, abyś dyskutował z mcmaxim, bo to kolejne
                    wcielenie slezana/albrechta ( niewłaściwe skreślić ).
                    Zresztą to doskonale widać, bo "przypadkowo" ciągle wałkują te tramwaje.
                    Robi on sobie jaja raz obrażając Polaków, drugim razem udając świętego.

Wiem też, że ta sama ekipa ( slezan/albrecht + arnold ) rozwaliła forum
                    Cieszyn.
                    Zapewne ich głównym celem jest rozpowszechnianie opinii, że Bielsko popiera RAŚ
                    i że organizacja ta jest powszechnie akceptowana.

Pozdrawiam
                    • wikin Re: To jest twoje forum prywatne ? 08.12.03, 19:36
                      tomek9991 napisał:

> Wikinie ! Ja ciebie nigdy nie obraziłem.
                      > Nie atakuję swoich i nie będę tego nigdy robił.
                      > Przepraszam, jeśli jestem niegrzeczny, ale nie widzę osobiście innego
                      sposobu
                      > na nich.
                      > Zrozum, że ja jedynie nie chcę, abyś dyskutował z mcmaxim, bo to kolejne
                      > wcielenie slezana/albrechta ( niewłaściwe skreślić ).
                      > Zresztą to doskonale widać, bo "przypadkowo" ciągle wałkują te tramwaje.
                      > Robi on sobie jaja raz obrażając Polaków, drugim razem udając świętego.
                      >
                      > Wiem też, że ta sama ekipa ( slezan/albrecht + arnold ) rozwaliła forum
                      > Cieszyn.
                      > Zapewne ich głównym celem jest rozpowszechnianie opinii, że Bielsko popiera
                      RAŚ
                      > i że organizacja ta jest powszechnie akceptowana.
                      >
                      > Pozdrawiam

widzisz Tomek,
                      choć pewnie jestem tobie niż im bliższy, bo uważam się za Polaka,
                      to nie mam nic przeciw RAŚ dopóki nie zaczyna wmawiać mi śląskość i nie
                      zaczyna głosić bzdur o wspaniałej śląskiej gospodarce
                      niech sobie odrywają swój (ale podkreślam swój) śląsk i rządzą się sami,
                      restrukturyzują sami kopalnie, huty itd., przynajmniej my bielszczanie nie
                      będziemy musieli na to łożyć i nie będziemy od nich zależni
                      nie widzę też przeszkód dyskutować ze slezanem, albrechtem i mcmaximem, jak i
                      z Tobą, na temat przyszłości miasta, jeśli tylko macie coś sensownego do
                      powiedzenia
                      a mcmaxim wyraźnie na wstępie tego tematu podkreślił, że jego, podobnie jak
                      mój, wzrok jest skierowany na góry
                      to tym razem ty Tomek rozwaliłeś całkiem normalny wątek, który pewnie jak
                      Polska długa i szeroka pojawia się na forach od Szczecina po Przemyśl,
                      wplatając wojnę śląsko-(mało)polską
                      • tomek9991 Re: To jest twoje forum prywatne ? 08.12.03, 20:23
                        Jestem z Żywca, a raczej z Wilkowic.
                        Co do RAŚ, to właśnie oni narzucają wizję Śląska
                        antypolskiego, proniemiekciego, a jednocześnie wcielającego do swoich terenów
                        Bielsko, Cieszyn, Opole i inne obaszary, gdzie ludzie nie mają na to
                        najmniejszej ochoty.

A co do mcmaxim : to postac wirtualna.
                        Myslałem, że to jakiś ziomek z wizytą w Polsce, a tu pisze z Bielska.
                        A wcześniej "zapomniał" jak Bielsko się po polsku nazywa
                        i pisał o sobie Bielitzer, udawał Niemca.
                        • slezan Re: To jest twoje forum prywatne ? 08.12.03, 21:47
                          Właśnie nasz przewodniczący, jerzy Gorzelik, wydał dekret wcielający
                          do "antypolskiego i proniemieckiego" Śląska kolejne obszary sięgające po Ural.
                          Co do tego kto jest anty. To dziwnym trafem Tobie przeszkadza używanie języka
                          niemieckiego, a nie mnie polskiego. Czyżbys innym przypisywał własne fobie a
                          rebours?
          • Gość: mcmaxim Re: To jest twoje forum prywatne ? IP: *.bielsko.msk.pl 08.12.03, 11:03
            tomek9991 napisał:

> Rynek będzie odnowiony, [ciach]
            daj, Panie Boze, aby nie tak jak Pigal.

> tramwaje są czystym nonsensem.
            prosze o konkretne uzasadnienie??? niby dlaczego nonsensem?

• Gość: nikt istotny Re: krotko, zwiezle, na temat, i bez nienawisci p IP: *.crowley.pl 25.12.03, 18:32
      Oj, Polacy my Polacy. Jaką my mamy okropną naturę. Temat pojawia się ciekawy,
      pogadać nam się chce, więc gadamy... Tylko że zaraz pojawia się temat zastępczy
      jakiś wątek drażniący i hop-siup odbiegamy od tematu. Więc niby gadamy ale
      efekt z tego żaden.
      A teraz są Święta więc spróbujmy zgodnie z intencją „mcmaxim” złożyć życzenia
      Bielsku:

Bielsko moje drogie

Życzę Ci pięknej szaty
      Wiele zieleni
      Nowych budynków
      Miłych mieszkańców
      Dalszych inwestycji
      Nawet tych chybionych
      Ale działania i ruchu

Żyj moje miasto
      I ciesz moje oczy
      Miej piękne sklepy
      Dawaj nam radość
      Bielsko moje drogie

Życzę Ci pięknej szaty
      Wiele zieleni
      Nowych budynków
      Miłych mieszkańców
      Dalszych inwestycji
      Nawet tych chybionych
      Ale działania i ruchu

Żyj moje miasto
      I ciesz nasze oczy
      Dawaj nam radość
      Z czystych ulic
      I bezpiecznych bram
      Bądź pełne miejsc uciechy
      Dla nas i naszych gości

Niech wreszcie nadejdą
      Ludzie młodzi
      Z wiarą i nadzieją
      I zajmą się Tobą
      Bo jesteś tego warte
      Jak kochanka umiesz
      Dziękować za wszystko

Wesołych Świąt!

• mazer Re: krotko, zwiezle, na temat, i bez nienawisci p 25.12.03, 20:35
        Dawno tu nie zaglądałem.
        Wesołych Świąt Forum Bielsko.
        Nikt Istotny/ podpisuję się pod Twoim wpisem.
      • Gość: mcmaxim Re: krotko, zwiezle, na temat, i bez nienawisci p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 16:34
        moze troszke spoznione, ale... <b>dziekuje bardzo</b> za te zyczliwa wypowiedz,
        oby jak najwiecej takich, i podpisuje sie pod takimi zyczeniami na nowy rok...

pozdrawiam serdecznie

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka