Gość: Frowyz IP: 62.87.186.* 04.08.09, 06:22 Pomysl bardzo fajny. Szkoda tylko ze male pluszowe maskotki Reksia kosztowaly az 27 pln... Ktos chyba odrobinke przesadzil... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: konrad.ludwik02 Do skali placyku Reksio trochę "mikry", z drugiej IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.08.09, 07:34 Do skali placyku Reksio trochę "mikry", z drugiej jednak strony, dopasowany jest wielkością do postury dzieciaków, które się z nim witają, głaszczą i fotografują ... Kolejny uprządkowany fragment Miasta, ale co z Rynkiem: kaskada nieczynna, studnia nadal zapotniałym sarkofagiem, idiotyczny "zegar kwadransowy", kostki wylatują, zieleń śladowa ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arbaal z Białej Przerobić Neptuna na Bolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 08:30 Może udało by się przerobić Neptuna na Bolka z trójzębem ;-) Faktycznie Rynek to niezła kiszka. Mały a nadziabane tam bunkrów oraz zegarów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad.ludwik02 Re: Przerobić Neptuna na Bolka IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.08.09, 14:41 Tyle, że akurat Neptun (Gabeljura!) i Św. Nepomucyn - to wraz z Podcieniami pierzei zachodniej Rynku jego najbardziej udane fragmenty! Bolka i Lolka ustawiłbym w pobliżu b.SFR, np. na okrutnie zaniedbanym placyku po Stacji Benzynowej. Trochę zieleni i kwiatów, ławeczki (nie zapomieć o koszach na śmieci!) - i mielibyśmy kolejny uprządkowany fragment Miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy IP: 212.244.228.* 04.08.09, 09:43 Nie była to zła cena. W internecie tańszych nie znajdziesz... Odpowiedz Link Zgłoś
pan_slownik Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszych 04.08.09, 09:45 Nie Reksiu tylko Reksio! Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gibki Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy IP: 217.153.211.* 04.08.09, 10:40 Ale masz problem! Wiadomo o co chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprawny Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy IP: 78.8.136.* 04.08.09, 10:43 Oczywiscie, że taka forma jest problemem! Dziennikarz ma obowiązek poprawnego pisania, a nie bełkotu. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy 04.08.09, 11:10 REKSIO !!! Nie tylko dziennikarz... Wszyscy, mamy obowiązek ! To jest - jak szarańcza. Język splugawiony i zaśmiecony. Reksio, jedyna dopuszczalna forma ! Podobnie jak : Jasio, Misio, Stasio. Nie mówiąc już o językowym potworku: " Teściu " ! Ja spotkałem się nawet z zapisem " Słoniu " Ale, prawdę mówiąc, najgorszy jest ten " Jasiu "... Zgroza ! Grzesiek. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Reksio. 04.08.09, 11:37 Oczywiście, jedynie poprawna nazwa to "Reksio". Po pierwsze to nazwa własna, po drugie taka jest gramatyka języka polskiego. Koncówka -u w mianowniku rzeczownika r. męskiego pochodzi z niektórych gwar i posługują się nią osoby niewykształcone, nieoczytane oraz ludzie chcący pożartować. Znając poziom językowy Gazety Wyborczej śmiało stawiać można na to pierwsze. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad.ludwik02 Re: Reksio. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.08.09, 15:03 Przyznaję, "Reksio" napisałem odruchowo, ale wobec polemiki w temacie "Reksiu" - "Reksio" chętnie dowiedziałbym się, czy forma "Reksiu" istotnie jest niedopuszczalna? Faktycznie wg p. Doroszewskiego winno być "Reksio", ale jakie jest zdanie współczesnych autorytetów językoznawczych, np. p.p. Miodka i Bralczyka? Przecież język ciurkiem ewoluuje,i to nie tylko potoczny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xoxo Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy IP: *.171.79.218.static.crowley.pl 04.08.09, 12:32 tak, mam problem. mam problem z "wziąść", "nie ważne", "niewiem", "sprubuj" i milionem podobnych kwiatków. czyżby znajomość ortografii języka ojczystego stawała się wyłącznie domeną przemądrzałych filologów, a przeciętny Kowalski zmieniał się w półanalfabetę? :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamto Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszych IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 05.08.09, 12:16 Stawiać następne pomniki - Pampalini Łowca Zwierząt, Kangur hip-hop, Kapitan Kliper, Pan Bałagan, Lis Leon, Plastuś, Marceli Szpak ... jest tego trochę, Wrocław ma krasnale Bielsko-Biała może mieć postaci z kreskówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ck Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy IP: 79.97.147.* 05.08.09, 18:59 Niegłupi pomysł, chociaż większości postaci nawet ja nie znam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arbaal z Białej Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.09, 10:58 Jestem za! Super pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdro z Olsztyna Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy IP: 91.104.98.* 06.08.09, 17:44 Reksio super!Wychowalem sie na jego bajkach , jak bede w BB to napewno tam zajde Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiaa Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszych IP: 80.50.23.* 10.08.09, 10:34 Szkoda tylko ze robiac zdjecie w tle mamy bank :( Odpowiedz Link Zgłoś