Dodaj do ulubionych

Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszych

IP: 62.87.186.* 04.08.09, 06:22
Pomysl bardzo fajny. Szkoda tylko ze male pluszowe maskotki Reksia
kosztowaly az 27 pln... Ktos chyba odrobinke przesadzil...
Obserwuj wątek
    • Gość: konrad.ludwik02 Do skali placyku Reksio trochę "mikry", z drugiej IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.08.09, 07:34
      Do skali placyku Reksio trochę "mikry", z drugiej jednak strony,
      dopasowany jest wielkością do postury dzieciaków, które się z nim
      witają, głaszczą i fotografują ...
      Kolejny uprządkowany fragment Miasta, ale co z Rynkiem: kaskada
      nieczynna, studnia nadal zapotniałym sarkofagiem, idiotyczny "zegar
      kwadransowy", kostki wylatują, zieleń śladowa ...
      • Gość: Arbaal z Białej Przerobić Neptuna na Bolka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 08:30
        Może udało by się przerobić Neptuna na Bolka z trójzębem ;-)
        Faktycznie Rynek to niezła kiszka.
        Mały a nadziabane tam bunkrów oraz zegarów.
        • Gość: konrad.ludwik02 Re: Przerobić Neptuna na Bolka IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.08.09, 14:41
          Tyle, że akurat Neptun (Gabeljura!) i Św. Nepomucyn - to wraz z
          Podcieniami pierzei zachodniej Rynku jego najbardziej udane
          fragmenty!
          Bolka i Lolka ustawiłbym w pobliżu b.SFR, np. na okrutnie
          zaniedbanym placyku po Stacji Benzynowej. Trochę zieleni i kwiatów,
          ławeczki (nie zapomieć o koszach na śmieci!) - i mielibyśmy kolejny
          uprządkowany fragment Miasta!
    • Gość: Matylda Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy IP: 212.244.228.* 04.08.09, 09:43
      Nie była to zła cena. W internecie tańszych nie znajdziesz...
    • pan_slownik Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszych 04.08.09, 09:45
      Nie Reksiu tylko Reksio!
      Wstyd.
      • Gość: gibki Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy IP: 217.153.211.* 04.08.09, 10:40
        Ale masz problem! Wiadomo o co chodzi!
        • Gość: poprawny Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy IP: 78.8.136.* 04.08.09, 10:43
          Oczywiscie, że taka forma jest problemem!

Dziennikarz ma obowiązek poprawnego pisania, a nie bełkotu.
          • greges58 Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy 04.08.09, 11:10
            REKSIO !!!

Nie tylko dziennikarz...
            Wszyscy, mamy obowiązek !
            To jest - jak szarańcza. Język splugawiony i zaśmiecony.
            Reksio, jedyna dopuszczalna forma !

Podobnie jak : Jasio, Misio, Stasio.
            Nie mówiąc już o językowym potworku: " Teściu " ! Ja spotkałem się nawet z zapisem " Słoniu "

Ale, prawdę mówiąc, najgorszy jest ten " Jasiu "...
            Zgroza !

Grzesiek.
            • aegis_of_heart Reksio. 04.08.09, 11:37
              Oczywiście, jedynie poprawna nazwa to "Reksio".
              Po pierwsze to nazwa własna, po drugie taka jest gramatyka języka polskiego.

Koncówka -u w mianowniku rzeczownika r. męskiego pochodzi z niektórych gwar i
              posługują się nią osoby niewykształcone, nieoczytane oraz ludzie chcący pożartować.

Znając poziom językowy Gazety Wyborczej śmiało stawiać można na to pierwsze. Wstyd.
              • Gość: konrad.ludwik02 Re: Reksio. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.08.09, 15:03
                Przyznaję, "Reksio" napisałem odruchowo, ale wobec polemiki w
                temacie "Reksiu" - "Reksio" chętnie dowiedziałbym się, czy
                forma "Reksiu" istotnie jest niedopuszczalna?
                Faktycznie wg p. Doroszewskiego winno być "Reksio", ale jakie jest
                zdanie współczesnych autorytetów językoznawczych, np. p.p. Miodka i
                Bralczyka? Przecież język ciurkiem ewoluuje,i to nie tylko potoczny!
        • Gość: xoxo Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy IP: *.171.79.218.static.crowley.pl 04.08.09, 12:32
          tak, mam problem. mam problem z "wziąść", "nie ważne", "niewiem", "sprubuj" i
          milionem podobnych kwiatków. czyżby znajomość ortografii języka ojczystego
          stawała się wyłącznie domeną przemądrzałych filologów, a przeciętny Kowalski
          zmieniał się w półanalfabetę? :>
    • Gość: jamto Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszych IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 05.08.09, 12:16
      Stawiać następne pomniki - Pampalini Łowca Zwierząt, Kangur hip-hop, Kapitan Kliper, Pan Bałagan, Lis Leon, Plastuś, Marceli Szpak ... jest tego trochę, Wrocław ma krasnale Bielsko-Biała może mieć postaci z kreskówek.
      • Gość: ck Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy IP: 79.97.147.* 05.08.09, 18:59
        Niegłupi pomysł, chociaż większości postaci nawet ja nie znam ;)
      • Gość: Arbaal z Białej Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.09, 10:58
        Jestem za! Super pomysł.
        • Gość: pozdro z Olsztyna Re: Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszy IP: 91.104.98.* 06.08.09, 17:44
          Reksio super!Wychowalem sie na jego bajkach , jak bede w BB to
          napewno tam zajde
    • Gość: Grzesiaa Reksiu robi furorę nie tylko wśród najmłodszych IP: 80.50.23.* 10.08.09, 10:34
      Szkoda tylko ze robiac zdjecie w tle mamy bank :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka