Dodaj do ulubionych

POJĘCIA LOTNICZE

27.02.04, 20:29
Dobrze było by zebrać to w jednym miejscu, więc czy ktoś poczuje sie na
siłach by wyczerpująco wyjaśnić nastepujące pojecia:
Klapy,
klapy przednie
sloty
hamulce aerodynamiczne
stery wysokości
ster kierunku
spoiler
krawędź natarcia
krawędź spływu
kąt natarcia
kąt wznoszenia
kąt opadania
...
...
...

Może dodacie coś swojego do listy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtek Re: POJĘCIA LOTNICZE IP: *.chello.pl 27.02.04, 21:31
      Na poczatek moze to:
      www.szybowce.enter.net.pl/aermech.htm
      Wprawdzie o szybowcach, ale aerodynamika jest taka sama.
      Pozdr.
    • Gość: tomek Re: POJĘCIA LOTNICZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 22:00
      A jaka jest różnica pomiędzy klapą przednią a slotem?
      • Gość: Wojtek Re: POJĘCIA LOTNICZE IP: *.chello.pl 27.02.04, 22:05
        Klapa przednia, tzw. klapa Krugera, zwieksza wysklepienie profilu.
        Slot-powoduje zwiekszenie energii kinetycznej warstwy przysciennej-ergo-
        pozniejsze oderwania strug powietrza.
        Pozdr
        • gosca Re: POJĘCIA LOTNICZE 27.02.04, 22:08
          Znajdziesz może na to jakies fotki?
          • Gość: PAX Re: POJĘCIA LOTNICZE IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 27.02.04, 22:27
            A na airliners.net nie ma?
            • gosca Re: POJĘCIA LOTNICZE 27.02.04, 22:38
              Pewnie jest, tylko które to zobrazuje? Może wyszukasz odpowiednie?
              • Gość: PAX Re: POJĘCIA LOTNICZE IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 27.02.04, 22:40
                To bylo pytanie sarkastyczno-retoryczne.
                • gosca Re: POJĘCIA LOTNICZE 27.02.04, 22:42
                  Moje też!
                  • Gość: PAX Re: POJĘCIA LOTNICZE IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 27.02.04, 22:54
                    A to ciekawe, ze sie poznalas!
              • Gość: roland Re: POJĘCIA LOTNICZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 22:56
                Ja nie znalazłem. Może ktoś?
    • Gość: norbi Re: POJĘCIA LOTNICZE IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.02.04, 07:24
      boze swiety, ludziska. rozwazacie o takich kwestiach na tym forum ze glowa
      boli, ale gdyby zadac pytnie dlaczego samolot lata, to co byscie odpowiedzieli:
      bo wiatr wieje????
      gosia, normalnie nie wierze ze ty nic w tej kwestii nie piszesz, taka znawczyni.
      jakos nie widzialem nic od michala_pilota, wiec chyba dzisaj mial wolne. ludzie
      pisze z toronto, gdzie przyszlo mi siedziec. nie moge byc z wami na bierzaco,
      bo ja mam 6 godzin pozniej niz wy na zegarku, dlatego tylko czytam i ogladam o
      czym mowicie.
      co za pytania???!!!
      klapy:
      ktos madrze powiedzal,ze zwiekszaja plaszczyzne plata nasnego i niezaleznie czy
      sa z przodu plata (rzadziej spotykane) czy na jego koncu, ich celem jest
      zwiekszenie sily nosnej, przy spadku predkosci lotu. obserwujemy to zawsze przy
      ladowaniach i czasem przy starcie (tu zalezy od kierunku i sily wiatru). ale to
      aerodynamika jak ktos tam stwierdzil rowniez madrze.
      kat natarcia- kat zawarty pomiedzy osia symetrii plata, a osia (kierunkiem)
      naplywu strug powietrza. na logike, im wiekszy kat natarcia tym mamy do
      czynienia z szybszym nabieraniem wysokosci (+dochodzi cala historia
      przeciagniec, czyli zerwania strug...) az do momentu dojscia do lotu
      odwroconego gdzie odziwo caly czas mamy do czynienia z dodatnimi katami
      natarcia.
      co chcieliscie jeszcze? co to jest ster kierunku, wysokosci??? boze ludzie
      proponuje uprzejmie zmienic forum na moze turystyke,bo skoro po wywodach ktory
      samolot jest lepszy i "moze ktos zna jego chcrakterystyke" to po prostu jest
      upokarzajace... brak slow. kat splywu, jakie to pytanie? jest krawedz splywu na
      skrzydle a jak sie to odbywa zalezy w glownej mierze od profilu tego skrzydla.
      nie moge przez jakis czas myslalem ze tu rozsadni ludzie mowia. gosia to mile
      ze lubisz obrazki z samolotami, na pewno lepsze to niz lalki. michal ty jako
      kedyny rozsadnie mowisz na tym forum.
      nie chcialem nikomu zrobic przykrosci, ale pozdrawiam.
      norbi-pilot
      • gosca Re: POJĘCIA LOTNICZE 28.02.04, 09:21
        Jesteś jakiś zgorzkniały. Twoje wyjaśnienia są na "odwal się". Poniżasz osoby,
        które chcą się czegoś dowiedzieć. Jesteś nieszczęśliwy?
        • Gość: norbi Re: POJĘCIA LOTNICZE IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.02.04, 22:54
          Gosiu, przepraszam. jezeli odebralas to jako ponizenie naprawe przepraszam. nie
          chcialem zrobic ci przykrosci. mam nadzieje ze poza toba nikt juz wiecej tak
          tego nie odebral, bo nie ma powodow moim zdaniem aby tak to odbierac. to jest
          temat woda jak wiedza pozostali, bo ty chyba nie wiesz. trzebaby napisac tu
          ksiazke zeby powyjasniac te pojecia. Gosiu jezeli nie mam racji to mozesz mnie
          jeszcze uszczypnac tak jak lubisz. aha, tak jestem nieszczesliwy!!!!
          • gosca Re: POJĘCIA LOTNICZE 28.02.04, 23:01
            "Mądrej głowie to dwie słowie", jak podaje przysłowie - a Tobie opasłych
            książek potrzeba...
            • Gość: norbi Re: POJĘCIA LOTNICZE IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.02.04, 23:07
              lubisz szczypac, ale dlaczego. czy ktos jeszcze tu jest??? moze ja czegos nie
              rozumiem, ale napewno Gosienko Ciebie.
              • gosca Re: POJĘCIA LOTNICZE 28.02.04, 23:09
                Ręczę Ci Bobasku, ze nie tylko mnie nie rozumiesz.
      • Gość: gutek Re: POJĘCIA LOTNICZE IP: 195.205.183.* 29.02.04, 20:17
        "kat natarcia- kat zawarty pomiedzy osia symetrii plata, a osia (kierunkiem)
        naplywu strug powietrza."
        niekoniecznie. kąt natarcia- kąt zawarty pomiędzy cięciwą profilu a kierunkiem
        napływu strug.
        cięciwa - linia łącząca dwa najbardziej odległe punkty profilu.
        twoja definicja dotyczy tylko profili symetrycznych, a tak na marginesie jak
        cię nudzi to forum to po co tu zaglądasz.
        pzdr
        • Gość: norbi Re: POJĘCIA LOTNICZE IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.02.04, 21:57
          wcale mnie nie nudzi to forum, wiec dlaczego tak mowisz. fajnie ze mnie
          poprawiles.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka