krzysztofelektryk125 30.12.18, 16:50 Witam mam takie pytanie ,gdzie były katastrofy samolotu IŁ 62 oprócz w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
speedy13 Re: Katastrofy IŁ 62 31.12.18, 21:38 Dość szczegółowa lista katastrof samolotów IŁ-62 znajduje się w angielskiej wikipedii: Ił-62 Crashes Są tam zarówno katastrofy z przyczyn technicznych jak i wskutek błędów załogi i z innych powodów, w tym również zdarzenia gdzie obyło się bez ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofelektryk125 Re: Katastrofy IŁ 62 01.01.19, 19:50 Ok dzięki za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofelektryk125 Re: Katastrofy IŁ 62 01.01.19, 19:52 O tym w 2009 roku Aira Air słyszałem Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofelektryk125 Re: Katastrofy IŁ 62 25.01.19, 23:27 Pytanie dotyczące katastrofy nad Konigs Wusterhausen. Co to za gorący przewód co spowodował pożar??? Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Katastrofy IŁ 62 27.01.19, 15:13 krzysztofelektryk125 napisał(a): > Pytanie dotyczące katastrofy nad Konigs Wusterhausen. > Co to za gorący przewód co spowodował pożar??? Trudno mi niestety o ładną i merytoryczną odpowiedź, bo na układach klimatyzacji znam się słabo. Tak ogólnie wiem, że czasem przy różnych okazjach puszcza się w coś bardzo gorące powietrze technologiczne. Bo się je potem odpowiednio zmiesza z zimnym z otoczenia, które jest "za darmo", i będzie się miało takie jak trzeba. A przedtem, ponieważ jest takie gorące to potrzeba go niewiele, przewody nie muszą być grube, straty ciepła będą ale jak to jest takie gorące to są bez znaczenia itp. Więc być może w tych lotniczych klimach dla zaoszczędzenia masy przewodu też tak robiono. Aczkolwiek 300°C uważam za takie już pewne tzw. przegięcie fujary. Bo to jest temperatura samozapłonu wielu popularnych rzeczy: papieru, skóry, oleju, wielu tworzyw szt. Więc jak nam taki przewód popuści to z wielkim prawdopodobieństwem mamy od razu na dzień dobry pożar. I to zapewne w takim miejscu do którego nie ma dostępu, żeby gasić. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofelektryk125 Re: Katastrofy IŁ 62 27.01.19, 20:58 Aha czyli ten przewód to od klimatyzacji. Ok dzięki Odpowiedz Link Zgłoś