Dodaj do ulubionych

Winglet ????

IP: *.net.autocom.pl 16.02.06, 18:40
Witam wszystkich, czy mógłby mi ktoś napisać coś na temat wingletów? Do czego
slużą i w ogóle? Jedyne co wiem, to to, że po polsku to "rozpraszacze wirów
brzegowych", i że dzięki nim zmniejsza się zużycie paliwa, ale w jaki sposób
już mi niestety nie wieadomo.
Z góry dziękuje za informacje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: jast Re: Winglet ???? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 16.02.06, 23:35
      a bo tak - zmniejszaja zawirowania ale dodaja wage. Jedno jest korzystne drugie
      nie. Zalezy od samolotu (i producenta samolotu) czy uznaja ze bilans sie oplaca
      czy nie. Zmniejszone zawirowania oczywiscie zmniejszaja opor lotu. Jak bilans
      wagi i oporu jest korzystny to masz zmniejszone zuzycie paliwa, wiekszy zasieg
      (typowo rzedu 1-2%).
    • saturn5 Re: Winglet ???? 24.02.06, 23:19
      > Jedyne co wiem, to to, że po polsku to "rozpraszacze wirów
      > brzegowych", i że dzięki nim zmniejsza się zużycie paliwa, ale w jaki sposób
      > już mi niestety nie wieadomo.

Co w jaki sposob? W jaki sposob zmniejsza opory czy w jaki sposob zmniejsza
      wiry? To dwa zupelnie rozne zagadnienia, to pierwsze jest duzo latwiejsze.
      Kazde wiry to opory. Wsadz patyk do wody i szybko go prowadz - zobacz jakie
      beda wiry i jakie opory. Na to drugie to tylko ekspert z aerodynamiki moglby
      cos powiedziec.
    • jestem-tu Re: Winglet ???? 03.03.06, 18:50
      witam,
      najprostsze wyjasnienie dzialania wingletow, tylko opisowo, bez rysunkow,
      potrzeba troche wyobrazni.
      • jestem-tu Re: Winglet ???? 03.03.06, 19:04
        strugi powietrza naplywajace od przodu na skrzydlo rozdzielaja sie, czesc
        przeplywa po dolnej powierzchni skrzydla, a czesc przeplywa po gornej
        powierzchni skrzydla. Powstaje roznica cisnien powietrza ktora tworzy sile
        nosna. Powietrze pojdzie kazda dostepna droga aby wyrownac roznice cisnien.
        Dlatego przeplyw powietrza wystepuje rowniez wokol bocznej krawedzi skrzydla
        (wyobrazmy dla prostoty skrzydlo o obrysie prostokatnym). Wlasnie ten przeplyw
        powietrza wokol konca skrzydla tworzy wir brzegowy a na wytwarzanie wiru zuzywa
        sie energie. W TV na filmach widac ten wir gdy maly samolot laduje na
        piaszczystym lotnisku. To na tyle, prosto bez uzywania fachowej terminologii.
        • Gość: Gosc Re: Winglet ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 19:54
          Przyklady takich wirow - bardzo dobrze widac na ponizszych zdieciach.

www.airliners.net/open.file?id=1008033&size=L&width=1024&height=691&sok=&photo_nr=&prev_id=&next_id=
          www.airliners.net/open.file?id=0892875&size=L
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka