chronski 19.11.09, 17:01 Przeglądając galerie zdjęć z Iraku zauważyłem w plecakach żołnierzy-rzecz jasna -tylko na granatniki-RPG Komar. Jak się spisał w Iraku.Ciekawe bo to polska konstrukcja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
browiec1 Re: komar 19.11.09, 20:48 Moze go maja z braku automatycznych granatnikow jako bron do zatrzym,ywania pojazdow?Bo bez glowicy odlamkowej/termobarycznej raczej trudno o inne zastosowania.Swoja droga w Afganie tez chyba go maja. Mnie zaciekawilo to zdanie z wiki" "Rozłożenie kolby powoduje odryglowanie pocisku i napięcie sprężyny mechanizmu spustowego." Po czyms takim mozna zlozyc kolbe znowu i zabezpieczyc wyrzutnie czy musem jest wystrzelenie pocisku? Odpowiedz Link Zgłoś
chronski Re: komar 19.11.09, 21:03 Tak okiem znawcy-dobra broń,czy wymagająca poprawy. Podobno można z niej z ruchomego pojazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: komar 19.11.09, 21:08 ja tam znawca nie jestem,tu predzej odyn moze sie wypowiedziec lub marek Boa.Moim zdaniem nic szczegolnego jak na czas tworzenia,ot takie uzupelnienie RPG7,z mniejszymi od niego mozliwosciami(ale tak pewnie mialo byc).Po prostu mis na miare naszych mozliwosci i potrzeb w danym momencie.A obecnie z braku laku... Odpowiedz Link Zgłoś
wzwod_poranny Re: komar 19.11.09, 21:16 Czytalem ze konstrukcja grozniejsza dla strzelca niz wroga. Wymaga stosowania grubej rekawicy. Niska skutecznosc. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: komar 19.11.09, 21:32 Nie jest to na pewno środek precyzyjnego rażenia, ale średnio wyszkolony strzelec powinien trafić czołg na odl. do 200 m. W Iraku się "toto" nosiło, ale nie używało, bo przeciwko czemu? Ostatnio gen. Stachowiak na posiedzeniu sejmowej komisji ON wspomniał, że mamy 100 tys. granatników, ale nie mamy zapalników. W Niewiadowie ich nie produkują i ktoś w MON-ie dał ciała.:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: komar 19.11.09, 22:39 Trafic moze i trafi,ale czy zrobi cos poza wkurzeniem zalogi owego czolgu?:) Co do Iraku to moze tak jak pisalem-zeby ewentualnie zatrzymac samochod na punkcie kontrolnym,tylko nie wiem czy to nie za szybki cel.Gdyby byly inne glowice to co innego.Choc taka glowica to moze daloby sie walnac np. w mur za ktorym siedzi strzelec. I o co chodzi z tymi granatnikami?O Komarze mowa? I jak to sie moglo(poza tym ze Polak potrafi) stac ze sa granatniki(czy moze granaty do nich?) a nie ma zapalnikow? Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: komar 20.11.09, 08:19 Fakt. Przebijalność teoretyczna - 2 razy mniejsza niż w w "siódemce", ale amerykańskie odpowiedniki Komara też cudowne nie są. Pomysł na Komara to przełom lat 60-tych i 70-tych. My mieliśmy robić pocisk, a Bułgarzy wyrzutnię i (chyba) zapalnik. Potem się wycofali i sami Komara skończyliśmy. Zakłady w Niewiadowie tłukły ten prosty produkt na tysiące i dopiero niedawno skonstatowano, że nie jest nam już potrzebny. Z tymi zapalnikami jest podobno wielka granda. Szczegółów nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: komar 20.11.09, 14:01 No ze granda to sie domyslam,tylko jak moglo do tego dojsc? Co do Komara,to bulgarzy poza wyrzutnia mieli zdaje sie silniki robic do pociskow.No i jakie odpowedniki amerykanskie masz na mysli?Pomijajac juz fakt ze nie piszemy tu porownania,to mimo wszystko taki LAW chyba jednak byl skuteczniejszy. P.S.Moza to taka granda?:) i95.photobucket.com/albums/l158/cmkinsac/M1Garand.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: komar 20.11.09, 18:16 Czytałem coś wręcz przeciwnego Odynie! Ponoć "Komar" był niezastąpiony przy likwidacji podejrzanych "pakunków" przy drodze czy też rozpoznanych min-pułapek! Nie wiem ile w tym prawdy ale ponoć Amerykanie bardzo wysoko ocenili ten sprzęt - w dodatku nie bardzo mieli coś podobnego w swoim arsenale! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: komar 20.11.09, 18:42 marek_boa napisał: Amerykanie bardzo wysoko ocenili ten sprzęt - w dodatku nie bardzo mieli coś podobnego w swoim arsenale! ------------------------------------ Do tego maja Wkm 12,7mm Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: komar 20.11.09, 18:46 swarozyc napisał: Do tego maja Wkm 12,7mm ------------------------------ sorry, oczywiscie nie maszynowy ale taki: en.wikipedia.org/wiki/File:Barrett_M99.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: komar 20.11.09, 18:48 Myślę ,że wkm 12,7mm a szczególnie pociski z niego wystrzelone to jednak nie to samo co strumień energii w jaki zmienia się przy uderzeniu w przeszkodę głowica kumulacyjna! Ekspertem nie jestem ale wydaje mnie się ,że większość nowszych materiałów wybuchowych pociskiem karabinowym zdetonować się nie da! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: komar 20.11.09, 18:57 Oczywiscie nie mozna porownywac energii pocisku 12,7mm z energia pocisku kumulacyjnego dowolnego kalibru, ale czytalem ze te olbrzymie karabiny mozna stosowac do niszczenia niewybuchow, min-pulapek na odleglosc. Taki maly komar jest wielokrotnie lzejszy i skuteczniejszy w wielu wypadkach Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: komar 20.11.09, 20:37 Te karabiny służą głównie do niszczenia sprzętu, bo na snajperski to kaliberek duży trochę, choć na 2 km może i do żołnierzy być skuteczny. Pisaliśmy już o tym na forum. Był na Discovery film o M-99. Walili z niego do promiennika anteny radaru, radiolokatora, noktowizora czołgowego, systemu prowadzenia ognia śmigłowca i radaru F-6. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Na stronie szwedzkich wojsk ladowych... 21.11.09, 11:16 opisano ten karabin jako sluzacy do niszczenia amunicji(?) i jako karabin wyborowy dla jednostek szturmowych(jägarenheter) www.mil.se/sv/Materiel-och-teknik/Vapen/Automatgevar-90/ Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: komar 22.11.09, 21:46 Ja tez slyszalem(a nawet gdzies w necie filmik ogladalem) ze te karabiny sluza rowniez do "rozbrajania" IED. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: komar 20.11.09, 19:14 Zgadza się Marku, ale takich przypadków było tylko kilka. Z Komara walono do podejrzanych samochodów z odl. ok. 100m. Czy Amerykanie go cenili? Tego nie wiem. Chyba Ukraińcy mieli coś podobnego. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: komar 20.11.09, 19:20 Odyn tego to ja już nie wiem! Po prostu gdzieś o tym czytałem! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: komar 22.11.09, 21:52 No odpowiednikiem to byolby pewnie M72 LAW,bp law 84 to juz inna klasa.Zas na minu pulapki moim zdaniem o wiele lepszy bylby automatyczny granatnik,ktorych to my wlasnie nie mamy(a i o wiele bardziej uniwersalny od Komara). Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: komar 22.11.09, 22:19 Browiec tylko ,że taki automatyczny granatnik musiał by mieć formę co najmniej AGS-17 "Plamja" aby był tak skuteczny jak "komar"! Tylko ,że w tym przypadku ZAPOMNIJ o przenoszeniu przez pojedynczego żołnierza! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: komar 23.11.09, 00:11 O takim wlasnie myslalem,bo koncu kto mowi o noszeniu na piechote? IED sa najczesciej na drogach wiec i pojzad jest w polizu,a taki granatnik wiecej moze niz Komar.Oczywiscie z braku laku... Sa tez przeciez jednak reczne granatniki bebnowe. Odpowiedz Link Zgłoś
chronski Re: komar 19.11.09, 21:37 Są mali a niezwyciężeni i to mi podoba. POLSKA powinna brać wzór co niektóre systemy uzbrojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: komar 21.11.09, 11:45 chronski napisał: > Jak się spisał w Iraku.Ciekawe bo to polska konstrukcja. sam zobacz, masz użycie bojowe Komara www.youtube.com/watch?v=rSbSmMNHLAY Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: komar 22.11.09, 21:48 Na tym filmiku widac tez puste butelki na tenmat przeznaczenia ktorych byla tu ostra dyskusja kiedys:) Odpowiedz Link Zgłoś
skandy5 Re: komar 22.11.09, 13:29 Do odpalenia Komara potrzebne są rękawica, okulary ochronne i spora doza odwagi. Czy istnieje druga taka współczesna konstrukcja? Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: komar 22.11.09, 13:57 skandy5 napisał: > > Do odpalenia Komara potrzebne są rękawica, okulary ochronne i spora doza odwagi ten gość na filmie powyżej nie ma rękawicy specjalnej, przyjrzyj się dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
skandy5 Re: komar 22.11.09, 17:30 Niestety, nie widzę. Nie wykluczone, że w warunkach nadzwyczajnych można sobie i tak postrzelać. Ciekawe, że problem okularów ochronnych rozwiązał się sam - gogle ochronne są w modzie także i u nas (choć wciąż chyba tylko za własne pieniądze(?)). Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: komar 22.11.09, 21:45 Jak chodzi o jednostki misyjne to gogle sa raczej standardowym wyposazeniem.Oczywiscie ich jakosc to inna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś