grogreg 08.01.10, 17:23 ..w użyciu. Mój typ. Madsen wz 1902. Zaprojektowany ponad 100 lat temu i ciągle......używany w Brazylii....Bodajże policja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odyn06 Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 08.01.10, 18:45 Czy ten PM nie jest konstrukcji duńskiej? Widziałem peemy o tej nazwie w muzeum duńskiej Obrony Regionalnej. Nazwisko "podchodzące" pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 08.01.10, 19:13 Owszem. Tylko, że to jest karabin maszynowy, względnie lekki lub ręczny karabin maszynowy. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 08.01.10, 19:23 world.guns.ru/smg/MADSEN-1.JPG Wygląda jak peem. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 08.01.10, 21:20 No bo ten to pewnie jakios pm.A to jest ten ze zdjecia upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/Madsen.svg/800px-Madsen.svg.png www.deactivated-guns.co.uk/detail/Madsen_1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 09.01.10, 14:38 A tu masz w oryginale:-)) Der blev lavet mange Madsen våben. Den meste kendte er maskinpistolen. Og lige for at gøre det hele mere spændende, så havde det danske politi faktisk en Madsen, som kunne skyde om hjørnet. Ikke i 90 grader, ej heller 45, men dog så buet at skytten ikke skulle rundt om en hjørne etc. Blev brugt til at skyde fx ind i et hus. Mest kendt er naturlig vis Jomfru Madsen. Et "let" maskingevær som blandt andet det danske forsvar brugte i en del år. Men Madsen har også lavet Tunge Maskingevær, som Findland brugte under krigen, mod Soviet. Madsen våben er faktisk ret populærer og hvis ikke vi havde den politik vi havde (på det tidspunkt Madsen var på toppen), kunne vi helt sikkert have solgt Madsen våben til mange krigsførende nationer. Et sådan salg ville have gjort det muligt for Madsen (Dansk Industri Syndikat) at overlever og specielt udvikle nye våben. Tænk hvad det kunne være blevet til. Madsen havde faktisk lavet en automatgevær i 7,62 NATO, som var helt på højde med G3 (som det danske forsvar endte med at vælge). Selv om forsvaret havde valgt Madsen geværet havde det ikke hjulpet. Når man kun må sælge til det daske politi og forsvar er det jo ret begrænset, hvor stor en omsætning man kan lave. Og vidreudvikling kræver stor omsætning. Pzdr:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc a kolega Maxim to co? 09.01.10, 14:48 choc jest już wycofany ze wszystkich(?) armii świata, ale podejrzewam że w magazynach mobilizacyjnych jeszcze gdzieś leży. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc a nasz Vis... 09.01.10, 14:49 Łucznik wznowił produkcję w wersji "Gold"... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: a kolega Maxim to co? 09.01.10, 14:51 Maxim, to "klasyczny" karabin maszynowy. Wiem, że kilka lat temu był w ofercie Korei Północnej:-)) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: a kolega Maxim to co? 09.01.10, 14:57 Co masz na mysli piszac klasyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: a kolega Maxim to co? 09.01.10, 17:39 Klasyczny, tzn. obsługiwany przez 2 żołnierzy, podstawa na kółkach, zasilany z taśmy, płyta pancerna z przodu (wariant), chłodzony wodą..... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: a kolega Maxim to co? 09.01.10, 21:06 Odyn sorry ale muszę Cię zmartwić!:) Jeśli chodzi o Rosyjską odmianę ckm Maxim to obsługa etatowa składała się nie z dwóch tylko...siedmiu żołnierzy! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: a kolega Maxim to co? 10.01.10, 04:38 Troche techniki i czlowiek glupieje:P Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: a kolega Maxim to co? 10.01.10, 04:39 A to ma jakies znaczenie w zwiazku ze zwiazkiem...znaczy tym watkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
remov Słowo, którego Ci brakuje... 10.01.10, 15:14 ... to ciężki karabin maszynowy. A maximy nie były ostatnie w służbie. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Słowo, którego Ci brakuje... 10.01.10, 17:53 Ciezki to sie zgadza,ale jesli moze byc MG42 to czemu nie maxim? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 09.01.10, 15:00 Po co mi oryginal jak sa bardziej ludzkie jezyki?:) en.wikipedia.org/wiki/Madsen_machine_gun world.guns.ru/smg/smg60-e.htm Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 09.01.10, 17:45 Skoro Niegracz może tyranizować forum cytatami po rosyjsku, to i ja mogę walnąc choć jeden cytat w języku powstałym po spotkaniu pijanego Niemca z Anglikiem chorym na gardło. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 09.01.10, 18:57 odyn06 napisał: Skoro Niegracz może tyranizować forum cytatami po rosyjsku, to i ja mogę walnąc choć jeden cytat w języku powstałym po spotkaniu pijanego Niemca z Anglikiem chorym na gardło. -------------------------------------------------- Ja dużo zrozumialem... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 09.01.10, 19:14 Bo masz blisko:-)) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 10.01.10, 04:43 Ze tak po pisowsku zapodam-to gdzie ten zdrajca siedzi?:))))Norwegia? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 10.01.10, 04:40 A to widze rownasz do najlepszych:))) Odpowiedz Link Zgłoś
remov Madsen rkm i Madsen pm 12.01.10, 12:17 browiec1 napisał: > Po co mi oryginal jak sa bardziej ludzkie jezyki?:) > en.wikipedia.org/wiki/Madsen_machine_gun > world.guns.ru/smg/smg60-e.htm A co ma jedno do drugiego? O ile na pierwszym faktycznie jest rkm Madsena, o którym mowa od początku wątku, to na drugim m/50 - pistolet maszynowy tej firmy, nie mający nic wspólnego z zagadnieniem. Po co to zamieszanie? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Madsen rkm i Madsen pm 12.01.10, 15:28 Po to ze sie odyn pytal.To mu dalem dwa linki gdzie w pierwszym jest wpomniany przez Grogrega madsen,a w drugim ten pm o ktory sie w;lasnie Odyn pytal. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 08.01.10, 21:25 A to jest ten Twoj(poza tym jest przeciez jego opis na stronie z ktorej podales zdjecie:) www.imfdb.org/index.php?title=Madsen_M50 Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 11.01.10, 10:04 odyn06 napisał: > world.guns.ru/smg/MADSEN-1.JPG > Wygląda jak peem. > Pzdr Może se wyglądać. Ważne jaką amunicja strzela. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 11.01.10, 18:26 Ten, który oglądałem strzelał 9 mm para. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 11.01.10, 21:18 Bo Wy Koledzy zdaje sie o zupelnie roznych modelach broni rozmawiacie. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Najbardziej wiekowa broń automatyczna, a ciąg 08.01.10, 21:22 moze i ten jest jeszcze uzywany ale ja bym jednak postawil osobiscie (jak chjodzi o wartosc bojowa) na M2 Browning. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: ...a nie na M1911A1? 09.01.10, 00:56 tez o tym pomyslalem ale zdaje sie Koledzy mysleli o jakiejs broni maszynowej. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: ...a nie na M1911A1? 12.01.10, 12:15 browiec1 napisał: > tez o tym pomyslalem ale zdaje sie Koledzy mysleli o jakiejs broni > maszynowej. W temacie wątku wyraźnie napisano, że automatyczna. Pistolet samopowtarzalny również jest bronią automatyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: ...a nie na M1911A1? 12.01.10, 15:29 racja,tyle ze wszyscy zaczeli tu wpisywac jakies karabiny maszynowe.Ale w takim razie czemu nie zaliczlaby sie tu maxim? Odpowiedz Link Zgłoś
buraque MG-42 n/t 09.01.10, 15:08 grogreg napisał: > ..w użyciu. > > Mój typ. > Madsen wz 1902. Zaprojektowany ponad 100 lat temu i > ciągle......używany > w > Brazylii....Bodajże policja Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: MG-42 n/t 09.01.10, 18:05 Karabin maszynowy Madsen M1903 Madsen Dane podstawowe Państwo Dania Rodzaj ręczny karabin maszynowy Historia Prototypy 1890 Produkcja seryjna od 1903 Dane techniczne Kaliber 8 mm Nabój 8 mm M89 Magazynek łukowy, 20 nab. Wymiary Długość 1145 mm Długość lufy 585 mm Masa broni 9 kg Inne Prędkość pocz. pocisku 715 m/s Szybkostrzelność teoretyczna 450 p/m Zasięg skuteczny 1000 m Karabin maszynowy Madsen - duński ręczny karabin maszynowy z roku 1903, strzelający nabojami kalibru 8 mm, pierwsza udana konstrukcja tego typu; zmodernizowany w roku 1920. Wkm Madsen o kalibrze 20 mm był przeskalowaną i przerobioną wersją rkm-u o kalibrze 8 mm. Ręczny karabin maszynowy Madsen był bronią samoczynno - samopowtarzalną. Zasada działania oparta o krótki odrzut lufy. Zasilanie z łukowych magazynków o pojemności 20 naboi. Posiadał montowany dwójnóg. Był montowany na motocyklach typu Nimbus, używany przez oddziały kawalerii duńskiej, norweskiej i szwedzkiej. W wersji zmodernizowanej wszedł na uzbrojenie armii bułgarskiej, portugalskiej i chińskiej. To znalazłem u Szwedów i mam pytanie: czy ktoś ma info potwierdzające posty Duńczyków z forum Militaria o tym, że lkm Madsen był na wyposażeniu Finów w trakcie wojny zimowej ze Stalinem. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: MG-42 n/t 09.01.10, 20:44 Finowie zakupili w latach 20-tych kilkaset sztuk m/20 (ale nie wiem czy to ich oznaczenie na m/03 czy chodzi o zmodernizowaną wersję). Wiekszośc sprzedali jako przestarzały w 1937 Estonii, ale ostatnie ok.60 szt. sprzedali dopierow 1960. Więc na pewno brały udział ;-). pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: MG-42 n/t 10.01.10, 14:51 Interarms COmpany, a potem... mógł kupić każdy. Od kolekcjonerów w USa po jakieś partyzantki czy inne państewka w III Świecie ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: MG-42 n/t 10.01.10, 17:50 Wlasnie o jakichs krzewicielach demokracji w stylu wschodnim pomyslalem:) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: MG-42 n/t 10.01.10, 04:42 No w koncu w czasie II wojny paru Niemiaszkow skosil. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Drobny szczegół 10.01.10, 15:16 grogreg napisał: > ..w użyciu. Mój typ. Madsen wz 1902. Tyle tylko, że na zdjęciu nie jest Madsen z 1902, ale odmiana powstała pół wieku później. Taki drobny szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Drobny szczegół 10.01.10, 17:53 Tu chyba dobre zdjecie dali? en.wikipedia.org/wiki/Madsen_machine_gun Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Drobny szczegół 11.01.10, 10:06 Fakt. A le konstrukcja ciągle ta sama. Tak jak MG43 i MG3. Też niby różnią szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Drobny szczegół 12.01.10, 12:14 grogreg napisał: > Fakt. Ale konstrukcja ciągle ta sama. Niby racja, a jednak broń na zdjęciach nie pochodzi z początku wieku, a jest wiele lat późniejsza. > Tak jak MG43 i MG3. Też niby różnią szczegóły. Tutaj albo popełniłeś literówkę i miałeś na myśli MG 42, albo nie wiesz, że MG43, czyli MG4 (nowy karabinek maszynowy H&K do amunicji 5,56 mm x 45) nie ma nic wspólnego z MG3. Jeżeli to pierwsze, to oczywiście racja, ale nadal - użytkowane obecnie MG3 nie powstały w latach 1940., ale najwcześniej blisko dekadę później. Odpowiedz Link Zgłoś