ramyus 27.03.10, 14:10 0,49 kg na cm² (0,47 atm) można to opisać mniej abstrakcyjnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ignorant11 Re: ciśnienie 0,49 kg na cm² 27.03.10, 14:23 ramyus napisał: > 0,49 kg na cm² (0,47 atm) można to opisać mniej abstrakcyjnie? Sława! PO pierwsze to nie jest abstrakcyjnie. Po drugie 49kg/cm2 to jest gestosc powierzchniowa lub masa powierzchni... Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ramyus Re: ciśnienie 0,49 kg na cm² 27.03.10, 14:30 ignorant11 napisał: > ramyus napisał: > > > 0,49 kg na cm² (0,47 atm) można to opisać mniej abstrakcyjnie? > > > Sława! > > PO pierwsze to nie jest abstrakcyjnie. > > Po drugie 49kg/cm2 to jest gestosc powierzchniowa lub masa > powierzchni... > O ile wiem, można w ten sposób wyrazić ciśnienie. Taka jednostka ciśnienia dostępna jest też w internetowych przelicznikach jednostek miar. Chciałbym wiedzieć, czy "0,49 kg na cm²" to dużo czy mało i do czego można to przyrównać. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: ciśnienie 0,49 kg na cm² 27.03.10, 14:37 ramyus napisał: > ignorant11 napisał: > > > ramyus napisał: > > > > > 0,49 kg na cm² (0,47 atm) można to opisać mniej abstrakcyjnie? > > > > > > Sława! > > > > PO pierwsze to nie jest abstrakcyjnie. > > > > Po drugie 49kg/cm2 to jest gestosc powierzchniowa lub masa > > powierzchni... > > > > O ile wiem, można w ten sposób wyrazić ciśnienie. Taka jednostka ciśnienia dost > ępna jest też w internetowych przelicznikach jednostek miar. Chciałbym wiedzieć > , czy "0,49 kg na cm²" to dużo czy mało i do czego można to przyrównać. Oczywiscie czepiłem sie bo powinno sie podac poprawnie kG/cm2 kG jest jednostka siły a ta podzielona przez powierzchnie jest cisnieniem z definicji cisnienia. A jak porównac? Ok połowy cisnienia atmosferycznego Albo nacisk 1kG na cm/ Zatem jak chcesz miec model najprostszy to wex klocek 1cmX 1cm o połoz na niego odwaznik np 1kg. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: ciśnienie 0,49 kg na cm² 27.03.10, 14:39 ignorant11 napisał: > > O ile wiem, można w ten sposób wyrazić ciśnienie. Taka jednostka > ciśnienia dost > > ępna jest też w internetowych przelicznikach jednostek miar. > Chciałbym wiedzieć > > , czy "0,49 kg na cm²" to dużo czy mało i do czego można to > przyrównać. > > Oczywiscie czepiłem sie bo powinno sie podac poprawnie kG/cm2 kG > jest jednostka siły a ta podzielona przez powierzchnie jest > cisnieniem z definicji cisnienia. > > A jak porównac? > > Ok połowy cisnienia atmosferycznego > > Albo nacisk 1kG na cm/ powinno byc na cm2 > > Zatem jak chcesz miec model najprostszy to wex klocek 1cmX 1cm o > połoz na niego odwaznik np 1kg. albo jak chcesz dokłądnie to 0,49kg albo tez 1kg na klocek 1cm X 2cm > > > Odpowiedz Link Zgłoś
ramyus Re: ciśnienie 0,49 kg na cm² 27.03.10, 14:41 ignorant11 napisał: > Oczywiscie czepiłem sie bo powinno sie podac poprawnie kG/cm2 kG > jest jednostka siły a ta podzielona przez powierzchnie jest > cisnieniem z definicji cisnienia. > > A jak porównac? > > Ok połowy cisnienia atmosferycznego > > Albo nacisk 1kG na cm/ > > Zatem jak chcesz miec model najprostszy to wex klocek 1cmX 1cm o > połoz na niego odwaznik np 1kg. > > > Dzięki. Czyli to nie aż tak wielkie ciśnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: ciśnienie 0,49 kg na cm² 27.03.10, 14:48 ramyus napisał: > ignorant11 napisał: > > > > Oczywiscie czepiłem sie bo powinno sie podac poprawnie kG/cm2 kG > > jest jednostka siły a ta podzielona przez powierzchnie jest > > cisnieniem z definicji cisnienia. > > > > A jak porównac? > > > > Ok połowy cisnienia atmosferycznego > > > > Albo nacisk 1kG na cm/ > > > > Zatem jak chcesz miec model najprostszy to wex klocek 1cmX 1cm o > > połoz na niego odwaznik np 1kg. > > > > > > > > Dzięki. Czyli to nie aż tak wielkie ciśnienie? Sława! Zalezy jak porównywac wobec prózni to OGROMNE:))) Ale potocznie to raczej PODcisnienie. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ramyus Re: ciśnienie 0,49 kg na cm² 27.03.10, 14:55 ignorant11 napisał: > ramyus napisał: > > > ignorant11 napisał: > > > Oczywiscie czepiłem sie bo powinno sie podac poprawnie kG/cm2 kG > > > jest jednostka siły a ta podzielona przez powierzchnie jest > > > cisnieniem z definicji cisnienia. > > > > > > A jak porównac? > > > > > > Ok połowy cisnienia atmosferycznego > > > > > > Albo nacisk 1kG na cm/ > > > Zatem jak chcesz miec model najprostszy to wex klocek 1cmX 1cm o > > > połoz na niego odwaznik np 1kg. > > > > > > > > > > > > > Dzięki. Czyli to nie aż tak wielkie ciśnienie? > > Zalezy jak porównywac wobec prózni to OGROMNE:))) > > Ale potocznie to raczej PODcisnienie. > Hm. W takim razie być może coś nie tak z tymi internetowymi przelicznikami. 0,49 kg na cm² miało odpowiadać 7 funtom na cal kwadratowy, a to ostanie miało być nadciśnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: ciśnienie 0,49 kg na cm² 27.03.10, 15:01 ramyus napisał: > ignorant11 napisał: > > > ramyus napisał: > > > > > ignorant11 napisał: > > > > Oczywiscie czepiłem sie bo powinno sie podac poprawnie kG/cm2 > kG > > > > jest jednostka siły a ta podzielona przez powierzchnie jest > > > > cisnieniem z definicji cisnienia. > > > > > > > > A jak porównac? > > > > > > > > Ok połowy cisnienia atmosferycznego > > > > > > > > Albo nacisk 1kG na cm/ > > > > Zatem jak chcesz miec model najprostszy to wex klocek 1cmX 1c > m o > > > > połoz na niego odwaznik np 1kg. > > > > > > > > > > > > > > > > > > Dzięki. Czyli to nie aż tak wielkie ciśnienie? > > > > Zalezy jak porównywac wobec prózni to OGROMNE:))) > > > > Ale potocznie to raczej PODcisnienie. > > > > > Hm. W takim razie być może coś nie tak z tymi internetowymi przelicznikami. 0,4 > 9 > kg na cm² miało odpowiadać 7 funtom na cal kwadratowy, a to ostanie miało > być > nadciśnieniem. > Sława! Policzmy: 1pf to o ile pamietam ca 045kg= 05kg razy 7 wiec ca 3,5kg A cal to znowu ca 2,5cm razy 2,5cm wiec ca 5cm2 (???) wyszłoby ca 07kG/cm2 (???) licze w pamieci wiec przyblizam i dokładnie nie sprawdzałem miar angielskich. Zreszta cale i funty tez chyba sa rózne jak np mile i galoony??? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ramyus Re: ciśnienie 0,49 kg na cm² 27.03.10, 15:08 ignorant11 napisał: > ramyus napisał: > > > Hm. W takim razie być może coś nie tak z tymi internetowymi > przelicznikami. 0,4 > > 9 > > kg na cm² miało odpowiadać 7 funtom na cal kwadratowy, a to > ostanie miało > > być > > nadciśnieniem. > > > Policzmy: 1pf to o ile pamietam ca 045kg= 05kg razy 7 wiec ca 3,5kg > > A cal to znowu ca 2,5cm razy 2,5cm wiec ca 5cm2 (???) wyszłoby ca > 07kG/cm2 (???) licze w pamieci wiec przyblizam i dokładnie nie > sprawdzałem miar angielskich. > Czyli to wciąż mało Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: ciśnienie 0,49 kg na cm² 27.03.10, 15:27 ramyus napisał: > ignorant11 napisał: > > > ramyus napisał: > > > > > > Hm. W takim razie być może coś nie tak z tymi internetowymi > > przelicznikami. 0,4 > > > 9 > > > kg na cm² miało odpowiadać 7 funtom na cal kwadratowy, a to > > ostanie miało > > > być > > > nadciśnieniem. > > > > > > Policzmy: 1pf to o ile pamietam ca 045kg= 05kg razy 7 wiec ca 3,5kg > > > > A cal to znowu ca 2,5cm razy 2,5cm wiec ca 5cm2 (???) wyszłoby ca > > 07kG/cm2 (???) licze w pamieci wiec przyblizam i dokładnie nie > > sprawdzałem miar angielskich. > > > > > Czyli to wciąż mało No coz poczac??? \ Moge jeszcze wyjasnic, ze atmosfera techniczna a ja o takiej pisałem rózni sie od atm fizycznej, która jest nieco wieksza ale to chyba wiesz. Wspołczesnie nie uzywa sie tych jednostek, ale technicznie czesciej Bar 1 Ba albo w układzie SI pascala czyli 1N/m2 cisniesnie atm masz cos ok 1022hPa albo ca 100kPa albo 01Mpa PS A moze aglosasi wymyslili jaks inna jednostke powierzchni? Moze u nich cal kwadratowy to cos innego niz cał razy cal??? Oni sa mocno powaleni z tymi jednostkami:)) Sława! Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr 48052 Pa 27.03.10, 17:22 Jak udało ci się na forum urzyć indeksu górnego przy zapisie jednostek powierzchni? Odpowiedz Link Zgłoś
ramyus Re: 48052 Pa 27.03.10, 17:39 wkkr napisał: > Jak udało ci się na forum urzyć indeksu górnego przy zapisie > jednostek powierzchni? copy-paste Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: 48052 Pa 27.03.10, 18:14 ramyus napisał: > wkkr napisał: > > > Jak udało ci się na forum urzyć indeksu górnego przy zapisie > > jednostek powierzchni? > > copy-paste ok. dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: ciśnienie 0,49 kg na cm² 27.03.10, 18:05 ramyus napisał: > można to opisać mniej abstrakcyjnie? Bedzie mozna, jak podasz kontekst - czego i w jakich okolicznosciach dotyczy podana wartosc. Najlepiej w postaci calego akapitu oryginalu. Ctrl-C-Ctrl-V to uzyteczna w takim przypadku opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
ramyus Re: ciśnienie 0,49 kg na cm² 27.03.10, 18:53 crannmer napisał: > ramyus napisał: > > > można to opisać mniej abstrakcyjnie? > > Bedzie mozna, jak podasz kontekst - czego i w jakich okolicznosciach dotyczy > podana wartosc. > > Najlepiej w postaci calego akapitu oryginalu. Ctrl-C-Ctrl-V to uzyteczna w taki > m > przypadku opcja. Nie mogę wkleić, bo nie mam formy elektronicznej. Dysponuję za to tekstem pisanym, z którego wynika że eksplozja w trójkącie trzech głowic MRV o mocy 200 kt, dawała ekwiwalent eksplozji jednej głowicy o mocy 1 Mt, tworząc wywołane podmuchem nadciśnienie "seven pounds per square inch, które uważano za wystarczające do zniszczenia budynków na tym samym obszarze". siedem funtów na cal kwadratowy to owe 0,49 kg na cm² - jak wskazuje przelicznik miar, a więc prawdopodobnie jest tu jakaś pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: ciśnienie 0,49 kg na cm² 27.03.10, 19:40 ramyus napisał: > crannmer napisał: > > > ramyus napisał: > > > > > można to opisać mniej abstrakcyjnie? > > > > Bedzie mozna, jak podasz kontekst - czego i w jakich okolicznosciach doty > czy > > podana wartosc. > > > > Najlepiej w postaci calego akapitu oryginalu. Ctrl-C-Ctrl-V to uzyteczna > w taki > > m > > przypadku opcja. > > > Nie mogę wkleić, bo nie mam formy elektronicznej. Dysponuję za to tekstem > pisanym, z którego wynika że eksplozja w trójkącie trzech głowic MRV o mocy 200 > kt, dawała ekwiwalent eksplozji jednej głowicy o mocy 1 Mt, tworząc wywołane > podmuchem nadciśnienie "seven pounds per square inch, które uważano za > wystarczające do zniszczenia budynków na tym samym obszarze". > > siedem funtów na cal kwadratowy to owe 0,49 kg na cm² - jak wskazuje przel > icznik > miar, a więc prawdopodobnie jest tu jakaś pomyłka. szuakm i nic podejrzanego nie znajduje: pl.wikipedia.org/wiki/Pound pl.wikipedia.org/wiki/Pozauk%C5%82adowe_jednostki_miary miary.hoga.pl/default.asp 1 funt (UK) [lb]=0,453592 kilogram [kg] 1 cal^2 (UK) [Inch^2]=6,4516 centymentr kw. [cm^2] Moze jest błąd o jeden rzad, bo wydaje mi sie ze gdzies czytałem, ze takie cisnienie wynosi ca 7atm czyli ca 0,7Mpa... ???????????? Ale głowy nie dam. 7 atm to bardzo duzo bo az 70 000 kG na m2 ale nie znam wytzrymałosci budynków a tym bardziej bunkrów Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: ciśnienie 0,49 kg na cm² 27.03.10, 20:06 ignorant11 napisał: > ramyus napisał: > > > Nie mogę wkleić, bo nie mam formy elektronicznej. Dysponuję za to > tekstem > > pisanym, z którego wynika że eksplozja w trójkącie trzech głowic > MRV o mocy 200 > > kt, dawała ekwiwalent eksplozji jednej głowicy o mocy 1 Mt, > tworząc wywołane > > podmuchem nadciśnienie "seven pounds per square inch, które > uważano za > > wystarczające do zniszczenia budynków na tym samym obszarze". > > > > siedem funtów na cal kwadratowy to owe 0,49 kg na cm² - jak > wskazuje przel > > icznik > > miar, a więc prawdopodobnie jest tu jakaś pomyłka. > > szuakm i nic podejrzanego nie znajduje: > > pl.wikipedia.org/wiki/Pound > pl.wikipedia.org/wiki/Pozauk%C5%82adowe_jednostki_miary > miary.hoga.pl/default.asp > > 1 funt (UK) [lb]=0,453592 kilogram [kg] > > 1 cal^2 (UK) [Inch^2]=6,4516 centymentr kw. [cm^2] > > Moze jest błąd o jeden rzad, bo wydaje mi sie ze gdzies czytałem, ze > takie cisnienie wynosi ca 7atm czyli ca 0,7Mpa... > ???????????? > > Ale głowy nie dam. > > 7 atm to bardzo duzo bo az 70 000 kG na m2 > > ale nie znam wytzrymałosci budynków a tym bardziej bunkrów "seven pounds per square inch", to 7 psi en.wikipedia.org/wiki/Pounds_per_square_inch ... a wytrzymałośc bialoruskiej ciezarówki MAZ z wyrzutnia ICBM typu TEL to - jesli dobrze pamietam 3,5 - 4 psi. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Nie ma pomylki 27.03.10, 20:20 ramyus napisał: > "seven pounds per square inch, które uważano za > wystarczające do zniszczenia budynków na tym samym obszarze". > > siedem funtów na cal kwadratowy to owe 0,49 kg na cm² - kG, nie kg. 1 kG = 9,91 N. To jest sila, a nie masa (kg). > jak wskazuje przelicznik > miar, a więc prawdopodobnie jest tu jakaś pomyłka. Tam nie ma zadnej pomylki. 3 psi wystarczaja do ciezkich uszkodzen na budynkach o konstrukcji lekkiej. 5 psi niszczy wiekszosc normalnych, niewzmocnionych budynkow. 10 psi niszczy lub ciezko uszkadza wiekszosc budynkow stalowobetonowych. 20 psi niszczy nawet ciezkie budynki zelazobetonowe. Por. en.wikipedia.org/wiki/Effects_of_nuclear_explosions#Summary_of_the_effects Odpowiedz Link Zgłoś