IP: *.bicom.pl / *.bicom.pl 18.03.04, 12:10
dzis 59. rocznica. wiecie cos blizej na temat walk o to miasto. faktycznie
byly takie krwawe i takie ciezkie. bylem tam ostatnio i oczywiscie
odwiedzilem muzeum wp. na zdjeciach wygladalo tak jakby byla to faktycznie
masakra.
Obserwuj wątek
    • Gość: kpt. Żbik Re: kolobrzeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 13:22
      asgaard.w.interia.pl/index.htm
      tam znajdziesz dużo ciekawostek, pozdr

Ja od siebie dodam, że w jednym z niemieckich opracowań o Kolberg, jak Rosjanie
      ostrzeliwywali z artylerii tysiące uciekinierów w porcie. Nie dam sobie ręki
      uciąc, ale od ostrzału zginęło ich chyb akilka tysięcy.
      • corregidor Re: kolobrzeg 18.03.04, 14:07
        ok
        ostrzeliwali
        ale niemcom sie nalezalo
        • Gość: kpt. Żbik A czy ja pisze, że nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 14:16
          A czy ja pisze, że nie?

Czytam sobie książkę Jurgena Thornwalda "Wielka ucieczka" (ale do Kolberg
          jeszcze nie dojechałem), która jest opisem pasma nieszczęść narodu
          niemieckiego. Ciekawa.

Zastanaiwa mnie tylko, czy choć 10% z uciekinierów rozumie, co było przyczyną
          ich nieszczęść. Obawiam się, że nawet te 10% nie... ale może ktoś ma dostęp do
          wyników badań socjologicznych w ww. temacie.
          • Gość: mak Re: A czy ja pisze, że nie? IP: *.proxy.aol.com 18.03.04, 17:06
            z tego co sie orientuje to Rosjanie nie walczyli o Kolobrzeg tylko Polacy,nie
            wiem skad masz takie informacje.Kolobrzeg zostal zniszczony w czasie wojny w
            80%,to co pozostalo to niewiele,katedra,stary fort na wyspie Solnej,baszta
            Prochowa i kilkadziesiat poniemieckich kamienic,latarnia morska i siedziba
            dzisiejszego ratusza.Dzisiaj jest to ladne miasto z ok.40 000 mieszkancow.
            • Gość: kpt. Żbik Re: A czy ja pisze, że nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 11:38
              O Kołobrzeg ze strony radzieckiej walczyły:

W dniach 4 - 7 III 1945:
              45 brygada pancerna
              Wspierały ją:
              270 pułk moździerzy gwardyjskich (rakietowych)
              362 pułk artylerii pancernej
              9 samodzielny batalion gwardii motocyklistów

W dniach 6 - 9 III 1945:
              272 Świrsko - Pomorska Dywizja Piechoty
              1061, 1063 oraz 1065 pułki piechoty
              815 pułk artylerii
              340 samodzielny dywizjon artylerii pancernej

W dniach 16 - 17 III 1945
              6 Leningradzka Brygada Artylerii Rakietowej z 5 armii uderzeniowej
              Wyposażona w "katiusze" M-31 kal. 300 mm

Poczytaj sobie link, do doskonale wykonanej strony WWW o walkach w Kołobrzegu.
              Podałem go wyżej.
          • _misza sugerujesz.., wyrzycili ile to? 25,000 firm polski 18.03.04, 17:15
            ch z RFN, zamkneli zarzad w kiciu bez komunikowania sie ze swiatem...tacy
            przyjaciele...sprzed 10 lat... jak na sasiadow to oni sa jacys nerwowi...
            pewnie, jak podpierdolili drzwiczki do krematorium to tez zesmy sie smiali z
            tego...
          • Gość: jipp Re: A czy ja pisze, że nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 17:19
            czytalem ta ksiazke kilka lat temu
            bardzo mi sie podobala i naprawde dlugi czas wspolczulem tym nieszczesnikom

potem, po wielu latach przepracowanych z niemcami zrozumialem, dlaczego
            zasluzyli sobie na takie traktowanie jakie ich spotkalo i zostalo opisane w tej
            ksiazce. litosci i wspolczucia juz we mnie nie ma ani grama.

ale nie chce tu wywolywac polemiki na temat stosunkow polsko niemieckich, wiec
            zamykam jadaczke ;-)
      • _misza Re: kolobrzeg 18.03.04, 17:13
        a w innych opracowaniach niemieckich Dachau to bylo eksperymentalne sanatorium
        dla cyganow cierpiacych na migreny...za malo icb jak widac lali w tym
        Kolobrzegu...wybujali im z glow idee Unii Europejskiej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka