wiarusik 02.02.11, 18:25 tak tylko z obowiązku napomknę: www.polska-zbrojna.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=11170:gawron-obrasta-w-piorka&catid=51:marynarka-wojenna&Itemid=100 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiarusik Re: postępy w budowie gawrona 02.02.11, 18:28 ohłapy chyba raczej nie będą "modernizowane", tak więc wypadałoby przyśpieszyć z korwetą. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: postępy w budowie gawrona 02.02.11, 21:50 To jest kryminalne marnotrawstwo kapitału.. Tylko katolak ze swoim stosunkiem do ekonomii tak potrafi.. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 02.02.11, 22:58 No wlasnie mialem pytac czy ktos rzucil jakas "optymistyczna data" wprowadzenia.Swoja droga dos duza sie wydaje. Bedzie sie ladnie prezentowac jako pomnik/plywajace muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: postępy w budowie gawrona 02.02.11, 23:30 browiec1 napisał: > No wlasnie mialem pytac czy ktos rzucil jakas "optymistyczna data" wprowadzenia > .Swoja droga dos duza sie wydaje. Bedzie sie ladnie prezentowac jako pomnik/ply > wajace muzeum. Dlaczego pływajace muzeum? Lubie Twoja zgryźliwość ale az taka chyba nieuzasadniona... Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 02.02.11, 23:35 To niestety nie jest moja zgryzliwosc a moim zdaniem trzezwe spojrzenie na sytuacje.Zobacz ile zbudowali w 10 lat,zajmie im to jeszcze z drugie tyle i to pewnie bez calego wyposazenia(taki drugi Kaszub)-to wlasnie bedzie sie nadawalo do zwiedzania a nie do walki.No moze jako duzy okret patrolowy dla SG bo planuja kupic.Juz teraz nie ma nawet mozliwosci pierwowzoru. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: postępy w budowie gawrona 03.02.11, 01:22 browiec1 napisał: > To niestety nie jest moja zgryzliwosc a moim zdaniem trzezwe spojrzenie na sytu > acje.Zobacz ile zbudowali w 10 lat,zajmie im to jeszcze z drugie tyle i to pewn > ie bez calego wyposazenia(taki drugi Kaszub)-to wlasnie bedzie sie nadawalo do > zwiedzania a nie do walki.No moze jako duzy okret patrolowy dla SG bo planuja k > upic.Juz teraz nie ma nawet mozliwosci pierwowzoru. No niby nie zaczeli sami od podstaw ale oparli sie na MEKO 100 i mimo wszystko przynajmniej na razie dooopa:(( Ale sam pomysł 7 Gawronów byłby wzmonieniem istotnym MarWoja Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 03.02.11, 01:34 Pomysl dobry,reazlizacja jak zwykle. A moglismy miec juz dwie w pelni wartosciowe korwety pod polska bandera... Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: postępy w budowie gawrona 03.02.11, 16:40 bo to "duża korweta" w przeciwieństwie do "małych korwet" czyli orkanów. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 03.02.11, 18:04 Raczej normalna:) A pisalem odnosnie tego jak sie prezentuje na tle ludzi na zdjeciu.taki palac Kultury dla MW,podobnie wartsciowy. Odpowiedz Link Zgłoś
say69mat Re: postępy w budowie gawrona 03.02.11, 01:16 ... ja też, z obowiązku ... Fajna łajba się nam kroi, byleby jakiegoś 'złomexu' nie napakowali w ramach oszczędności. Np ... system 'Wróbel' miast 'Goalkeeper', albo inna Katusza z postumentu miast RiM. Bo łajba ma fajną linię, i szkoda byłoby ją jakimś przechodzonym złomem, tak w ramach oszczędności schrzanic. Skoro mamy takie problemy budżetowe z finansowaniem projektów militarnych. To tym bardziej nie stac nas na 'belejakościprowizorkie'. Ale ta smętna prawda długo dociera do 'szypułek' decydentów. Dla nich ... ciąc, to męska rzecz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 03.02.11, 01:32 No wlasnie takie plany upchniecia bazaru z drugiej reki tez sie pojawialy i nie zdziwie sie jesli dojda do skutku,ba zdziwilbym sie gdyby bylo inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 11:38 say69mat napisał: > ... ja też, z obowiązku ... > > Fajna łajba się nam kroi, byleby jakiegoś 'złomexu' nie napakowali w ramach osz > czędności. Np ... system 'Wróbel' miast 'Goalkeeper', albo inna Katusza z postu > mentu miast RiM. Bo łajba ma fajną linię, i szkoda byłoby ją jakimś przechodzon > ym złomem, tak w ramach oszczędności schrzanic. Skoro mamy takie problemy budże > towe z finansowaniem projektów militarnych. To tym bardziej nie stac nas na 'be > lejakościprowizorkie'. Ale ta smętna prawda długo dociera do 'szypułek' decyden > tów. Dla nich ... ciąc, to męska rzecz!!! Jeszcze troche Klich pozostanie ministrem obrony, to zrobi z niej hulk. Odpowiedz Link Zgłoś
say69mat Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 13:14 Jeszcze troche Klich pozostanie ministrem obrony, to zrobi z niej hulk. ... czyli łajba w stadium ... RiP. Na forach pobąkują, że Klich nadal nie widzi ... Marynarki, to chyba przez wzgląd na notoryczny ból ... pleców. Ponoc Sojusznicy wyklepali u Pana Ministra remont i upgrade OHłaPów. Ponoc spora kasa na ten cel jest przeznaczona. Bo nie ma to jak zobwiązania Sojusznicze, i właściwe 'plecy' na właściwym miejscu. Tak w sam raz, aby swoje wyklepac ... bo nie wyobrażam sobie remontu OHłaPów, w jakiejś z naszych stoczni. Zobowiązania Sojusznicze to jedno, a transfer technologi i 'upgrade' Sojusznika to już ... bussines ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 13:23 No i dobrze ,że nie Widzisz remontu/modernizacji OHP w Polskich stoczniach bo remont/modernizacja taki/taka w Polskich stoczniach nie jest możliwy! Po za tym nie po to Amerykanie "podarowali" nam te pływające kurioza aby na remontach/modernizacjach zarabiał ktoś inny a nie oni! Nie omieszkam dodać ,że przyjęcie tych dwóch "koni trojańskich" przez Polskę to była największa głupota i humbug jaki udało się zrobić po 1989 roku! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 13:45 > No i dobrze ,że nie Widzisz remontu/modernizacji OHP w Polskich stoczniach Pomijając kwestie technologiczne, to patrząc na różnego rodzaju przewałki związane z Gawronem i remontami innych naszych okrętów to zapewne prace w polskich stoczniach byłyby droższe niż w zagranicznych stoczniach, a i z jakością pewnie byłoby nie halo. > Nie omieszkam dodać ,że przyjęcie tyc > h dwóch "koni trojańskich" przez Polskę to była największa głupota i humbug jak > i udało się zrobić po 1989 roku! Zgodziłbym się z Tobą, gdyby wtedy posiadano w Polsce jakikolwiek pomysł, wizję którą próbowano realizować. Może i PHP to nieuzbrojone łajby, ale dzięki nim mogliśmy w jakiś sposób wywiązywać się z zobowiązań natowskich, utrzymywać załogi. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 14:08 W tym sęk Adasiu ,że po przestudiowaniu kilku artykułów napisanych przez obecnych/byłych oficerów na OHP "wymówka" o przejęciu fregat w celu szkolenia/podtrzymywania nawyków załóg Polskich okrętów to jeszcze większe kuriozum dla zamydlenia oczu i pic na wodę - fotomontaż niż samo przyjęcie tych "skarbonek"! - Samo to ,że przed przekazaniem Polsce tych okrętów wszystko co jawiło się na nich jako "nowoczesne" zostało przez samych Amerykanów zdemontowane a na to miejsce zamontowano sprzęt z ,którym okręty te weszły do służby w latach 70-tych powinno dać "przejmującym" coś do myślenia - no ale nie dało!:( Znaczy się mówiąc wprost - marynarze ,którzy przeszli z innych okrętów musieli się deczko cofnąć w rozwoju aby naumieć się obsługiwać "nowoczesny" sprzęt czyli na przykład obsługę komputera na papierowe taśmy perforowane!!! O "nowoczesności" monochromatycznych monitorów w centrum bojowym z ,których w Polsce zrezygnowano w połowie lat 90-tych bodaj nie będę się już rozpisywał! - Konkluzja jest prosta - Amerykanie podarowali nam te "skarbonki" li tylko w nadziei ,że będą się mogli na nich jeszcze dość smacznie obłowić! Sorry ale w tym przypadku współpraca sojusznicza przed 1989 rokiem z ZSRR w podobnych sprawach jawi się jako niedościgniony wzór cnót wszelakich! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 14:37 > - Konkluzja jest prosta - Amerykanie podarowali nam te "skarbonki" li tylko Problem nie leży po stronie Dawcy tylko Biorcy. Nikt nie będzie dbał o nasze interesy za nas. To że daliśmy sobie wcisnąć OHPy to nasza wina - obstaję przy swoim - wtedy nie było żadnej wizji (zresztą kiedy była?). Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 16:04 Ależ Adasiu ja nie twierdzę ,że nie Masz racji! Patrząc tylko po tym co się w MON-nie wyprawia po 1989 roku można dojść do wniosku ,że jest to stan permanentny to raz a dwa dość blado wygląda sytuacja kiedy sojusznik robi nas w konia! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 16:46 marek_boa napisał: > W tym sęk Adasiu ,że po przestudiowaniu kilku artykułów napisanych przez obecny > ch/byłych oficerów na OHP "wymówka" o przejęciu fregat w celu szkolenia/podtrzy > mywania nawyków załóg Polskich okrętów to jeszcze większe kuriozum dla zamydlen > ia oczu i pic na wodę - fotomontaż niż samo przyjęcie tych "skarbonek"! > - Samo to ,że przed przekazaniem Polsce tych okrętów wszystko co jawiło się na > nich jako "nowoczesne" zostało przez samych Amerykanów zdemontowane a na to mi > ejsce zamontowano sprzęt z ,którym okręty te weszły do służby w latach 70-tych > powinno dać "przejmującym" coś do myślenia - no ale nie dało!:( Znaczy się mówi > ąc wprost - marynarze ,którzy przeszli z innych okrętów musieli się deczko cofn > ąć w rozwoju aby naumieć się obsługiwać "nowoczesny" sprzęt czyli na przykład o > bsługę komputera na papierowe taśmy perforowane!!! Urban legends. Po co takie brednie tu wypisujesz? O "nowoczesności" monochroma > tycznych monitorów w centrum bojowym z ,których w Polsce zrezygnowano w połowie > lat 90-tych bodaj nie będę się już rozpisywał! > - Konkluzja jest prosta - Amerykanie podarowali nam te "skarbonki" li tylko w > nadziei ,że będą się mogli na nich jeszcze dość smacznie obłowić! I dlatego zeby zarobic na Polakach, wydawali wlasna kase na downgrade? Sorry ale w t > ym przypadku współpraca sojusznicza przed 1989 rokiem z ZSRR w podobnych sprawa > ch jawi się jako niedościgniony wzór cnót wszelakich! > -Pozdrawiam! Bo tyle w tym prawdy co napisales, ile w wypocinach tornsona Odpowiedz Link Zgłoś
anton_1 Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 19:26 A teraz odpowiedzcie sobie na pytanie - ile za te setki milionów można by kupić km MG-4, granatników jednorazowych AT-4 CS, i porządnych hełmów od Niemców, a nie to dziadostwo z Maskpolu czyli wz.2005, żołnierze wyglądają w nich jak w kaskach budowlanych. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 02:45 I tym wszystkim patrolowalbys morze?:)) A z helmow sie nie smiej:) www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,9039582.html Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 09:00 Czyli Twierdzisz ,że pierwszy oficer na ORP Gen.K.Pułaski pisząc :..." Pamiętam moje zdumienie,gdy w dyskusji z jednym z zastępców dowódcy fregaty nie poparł on mojej negatywnej opinii na temat stanu okrętowego systemu dowodzenia,a był nim wręcz zachwycony.Ja patrzyłem na kilkunastoletnie monitory i system operacyjny wczytywany z taśmy papierowej(chyba jedyny taki czytnik taśmy w Polsce!), a on na to ,że >> jednak niekiedy udaje mu się ten system włączyć<<"... ordynarnie kłamał?! - Matrek Wytłumacz no mnie w takim razie czemu przed przekazaniem okrętów Polsce Amerykanie zdemontowali z nich "Phalanxy Block 1A" i na to miejsce zamontowali "Phalanxy Block 0 " a teraz proponują wymianę abarot na "Phalanxy Block 1A" ino za zielone???! - Podoba mnie się takie postawienie sprawy - Udowadniasz na siłę ,że bladego pojęcia o temacie nie Masz?! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 13:45 marek_boa napisał: > Czyli Twierdzisz ,że pierwszy oficer na ORP Gen.K.Pułaski pisząc :..." Pamięta > m moje zdumienie,gdy w dyskusji z jednym z zastępców dowódcy fregaty nie poparł > on mojej negatywnej opinii na temat stanu okrętowego systemu dowodzenia,a był > nim wręcz zachwycony.Ja patrzyłem na kilkunastoletnie monitory i system operacy > jny wczytywany z taśmy papierowej(chyba jedyny taki czytnik taśmy w Polsce!), a > on na to ,że >> jednak niekiedy udaje mu się ten system włączyć< > 60;"... ordynarnie kłamał?! > - Matrek Wytłumacz no mnie w takim razie czemu przed przekazaniem okrętów Pols > ce Amerykanie zdemontowali z nich "Phalanxy Block 1A" i na to miejsce zamontowa > li "Phalanxy Block 0 " a teraz proponują wymianę abarot na "Phalanxy Block 1A" > ino za zielone???! > - Podoba mnie się takie postawienie sprawy - Udowadniasz na siłę ,że bladego p > ojęcia o temacie nie Masz?! Czy rdynarnie kłamał? A moze klamal ten kto pisal ten tekst? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 14:06 Tekst ten napisany został w formie artykułu przez p.Maksymiliana Dura w NTW nr 11/2010 p.t "Co dalej z polskimi fregatami"! M.Dura jest byłym pierwszym oficerem na ORP Gen.K.Pułaski! Myślę ,że akurat facet wie co pisze! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 14:09 marek_boa napisał: > Tekst ten napisany został w formie artykułu przez p.Maksymiliana Dura w NTW nr > 11/2010 p.t "Co dalej z polskimi fregatami"! M.Dura jest byłym pierwszym ofice > rem na ORP Gen.K.Pułaski! Myślę ,że akurat facet wie co pisze! Nie wiem Marek. Ktos tam gdzies kiedys tez pisal, ze GBI z polskich baz wycelowane bedą w rosyjskie icebeemy na Kola, a to ze ich tam nie ma i nigdy nie bylo nie bylo dla niego zadnym problemem. Jak to mowia - papier jest cvierpliwy i wszystko przyjmie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 14:45 Czyli Twierdzisz jednak ,że komandor porucznik M.Dura - oficer sztabowy MW ,absolwent WAT-u i Paryskiego College Interarmees De Defence, były szef Zabezpieczenia Technicznego okrętu zwiadu radioelektronicznego ORP Hydrograf po prostu nie zna się na elektronice i pisze bzdury?! Ciekawe podejście! Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 14:47 zyli Twierdzisz jednak ,że komandor porucznik M.Dura - oficer sztabowy MW ,ab > solwent WAT-u i Paryskiego College Interarmees De Defence, były szef Zabezpiecz > enia Technicznego okrętu zwiadu radioelektronicznego ORP Hydrograf po prostu ni > e zna się na elektronice i pisze bzdury?! Ciekawe podejście! ja myślę ze to jest agent sowiecki względnie dezinformacja byłego WSI Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 14:51 Myślę Rzewuski ,że trafiłeś w sedno! Wszem i wobec wiadomo ,że WAT to wylęgarnia Rosyjskich szpiegów czego i ja Jestem dowodem! Chyba jednak miałem za słabe stopnie i GRU nie wysłało mnie na dalszą naukę do Paryża!:( A ja taki chętny byłem pouczyć się od Francuzek....!:( -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 17:16 Dokladnie to platny dezinformator WSI.Ja bym sie nie zdziwil jakby maczal paluchy w remoncie Tutki(dobrze Antek to wyczail). Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 00:30 browiec1 napisał: > Dokladnie to platny dezinformator WSI.Ja bym sie nie zdziwil jakby maczal paluc > hy w remoncie Tutki(dobrze Antek to wyczail). A zadziwlys sie, gdybys byl kapitanem radziekiego K-219, i wbrew stabnowisku admiralicji radzieckeij w Leniongradzie zaprzeczal ze miales jakas kolizjie z amerykasńska "Augustą"(SSN-710), czemu zaprzeczalo takze dowodztwo floty amerykańskiej, gdy dowodztwo floty radzieckiej nieugiecie stlo na stanowisku ze dowodzxony przez Ciebie w czasie twojego dowodztwa nim okret zderzyl sie z okrętem amerykanskim? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 15:18 Czyzbys Matrek nagle zostal obronca MONu wierzacym w jego prawdomownosc? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 00:25 marek_boa napisał: > Czyli Twierdzisz jednak ,że komandor porucznik M.Dura - oficer sztabowy MW ,ab > solwent WAT-u i Paryskiego College Interarmees De Defence, były szef Zabezpiecz > enia Technicznego okrętu zwiadu radioelektronicznego ORP Hydrograf po prostu ni > e zna się na elektronice i pisze bzdury?! Ciekawe podejście! Nie, twierdze ze ktos pisze jakis tekst z okreslona motywacja - udowadniajac to co che w jakims celu udowodnic. Zupelnie jak kapitan WMF pierwszej rangi jakis tam, piszac w zachodniej prasie cos zupelnie przeciwnego od tego co mowilo w tej samej sptrawie dowodztwo floty WMF w sprawie rzekomej kolisji jednego z okretow WMF z oaop US Navy, krtopremu on - dowodca rzeczonego okretu w danym momencie wbrew stanowisku Admiralicji w Leningradzie zaprzeczal. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 09:18 Matrek Wijesz się jak piskorz byle nie przyznać się do błędu?!:) Ino ,że w tym wypadku to Ci się nie dziwię - w wojsku nie Byłeś to i nie Masz bladego pojęcia o podstawowej zależności w armii - jest trzy możliwości: - Punkt pierwszy - dowództwo ma zawsze rację - Punkt drugi - gdy dowództwo nie ma racji patrz punkt pierwszy - Punkt trzeci - gdy nie widzisz punktu pierwszego dowództwo nie widzi cię w armii! Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 14:45 bmc3i napisał: > Czy rdynarnie kłamał? A moze klamal ten kto pisal ten tekst? Kłamał, bo system operacyjny wczytuje się tam z taśmy magnetycznej na szpulach, takich samych jak stosowano w latach 70-tych w komputerach klasy ODRA. Z taśmy perforowanej wczytuje się na tych okrętach oprogramowanie do innych systemów. Potwierdzam również, że Amerykanie przed przekazaniem nam OHP'ów robili downgrade systemów. Przykre to ale to prawda a nie żadne urban legends. A co do meldunków składanych przez dowódców dotyczących stanu systemów na okręcie, to jeden z chorążych mówił mi, że dostał propozycję nie do odrzucenia - albo się zamknie i przestanie pisać meldunki o niesprawności albo może zacząć szukać innej pracy. Było to zaraz po przekazaniu tych okrętów naszej MW, gdy w TV jeszcze wszem i wobec trąbiono o "najnowocześniejszych okrętach w naszej MW". To tyle z rzeczy o których można napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 14:49 Dodam tylko, że niektóre z systemów okrętowych udało się przywrócić do działania tylko dzięki uporowi i poświęceniu załóg służących na tych okrętach. Później trochę podreperowano w ramach kolejnych remontów/modernizacji. Ale fakty są takie, że nasza MW otrzymała te okręty w stanie opłakanym. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 15:21 No to sie zalogi podszkolily z elektroniki archeologicznej;) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 02:39 Co do okretow i ich remontow u nas nawet na pewno by tak bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 02:38 Czy ja wiem?Gdyby zostalo tak jak mialo byc-czyl okret przejsciowy do podtrzymania nawykow do momentu dostarczenia nowych okretow byloby ok.Ale nie robienie z tego "perspektywicznego" sprzetu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 09:03 Jakich nawyków Browiec?! W MW obowiązuje taka sama polityka kadrowa jak i gdzie indziej - trzy lata na danym stanowisku i poszedł gdzie indziej! Po za tym czyich nawyków?! W załodze OHP znalazło się około 8 procent marynarzy z ORP Warszawa II! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 17:13 Ale o co chodzi z marunarzami z Warszawy? Mnie chodzilo tylko o to ze marynarze powinni plywac tak jak piloci latac.Bez OHP w tym okresie siedzieliby w porcie,o te nawyki mi chodzilom,sluzbe na morzu.Ale jak pisalem ten wariant powinien byc jedynie przejsciowy a nie docelowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 19:14 O to chodzi ,że taki marynarz lub oficer z trałowca po przeniesieniu na OHP musi się szkolić! Po ukończeniu szkolenia ,które zazwyczaj trwa trzy lata przenoszą go na przykład na okręt hydrograficzny - pytanie za 100 punktów - będzie coś wiedział na okręcie hydrograficznym?! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 22:34 Nie i jest to glupota,tylko co to ma wspolnego z marynarzami z Warszawy na OHP? Warszawe pocieto to gdzies ich wsadzili,chyba ze miales na mysli to ze tylko pare procent bylo z Warszawy zamiast calosc. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 09:20 Zgadłeś! Katarynka dla Ciebie ale wrotki zabieram!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 15:22 Tylko zastanawia mnie co za debil to wymyslil i czmu ma to sluzc(oficjalnie).Bo to w koncu takie cuda nie tylko w marynarce. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 19:21 Teoretycznie ma służyć temu co by marynarze byli wszechstronnie przeszkoleni i każdy mógł zastąpić każdego - ale takie rozwiązania mogą się sprawdzić tylko i wyłącznie wtedy gdy dany rodzaj wojsk ma uzbrojenie jednej proweniencji a nie od sasa do lasa! Czyli ktoś tam chciał dobrze a wyszło jak zwykle! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 07.02.11, 20:36 Niestety norma u nas. Ale i tak ta zasada nawet realizowana dobrze wydaje sie niezbyt przemyslana. Odpowiedz Link Zgłoś
say69mat Re: podstępy w budowie gawrona 04.02.11, 23:18 ... na remont i unowocześnienie OHłaPów przeznaczono w budżecie 450mln Pln. Nie mam pojęcia jaki jest koszt ostateczny budowy 'Gawrona', bo fregata nówka kosztuje +/- 2,5mld. I jak się mawia Gawron jest pierwszy i ostatni, przynajmniej wg. wizji Pana Ministra z ... plecami. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: podstępy w budowie gawrona 05.02.11, 02:44 No za cene gawrona mielibysmy juz dwoe nowoczesne korwety z Niemiec. Tyle ze ponoc MON potwierdzil zakup drugiej jednostki. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: podstępy w budowie gawrona 05.02.11, 09:07 Te 450 mln papierów starczy na doprowadzenie OHP-ów do stanu wyjściowego czyli będziemy mieli dwa nie uzbrojone (w koszty remontów NIE WPISANO zakupów uzbrojenia) okręty w standardzie z początku lat 80-tych! - Na dzień dzisiejszy jedynym w pełni sprawnym uzbrojeniem na naszych OHP-ach są 76mm działa!!! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: podstępy w budowie gawrona 05.02.11, 17:12 No to jak znalazl dwa duze patrolowce dla SG:) Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_rybaka Deja vu.. 06.02.11, 15:20 Polityka zbrojeniowa II Rzeczypospolitej uparcie trwała przy założeniu, że wojny w najbliższej przyszłości nie będzie. Wielka Brytania, którą od Niemiec dzieliła bariera Francji i własne morze, już na dwa lata przed wybuchem wojny poczęła drukować kartki żywnościowe, gromadzić zapasy i szkolić kadry Food Ministry w przewidywaniu rychłego konfliktu. Rosja, dla ochrony zdobyczy swej rewolucji, przez 20 lat zbroiła się konsekwentnie i forsownie. Inaczej oceniał sytuację polakatolik. W Polsce jeszcze w przededniu Września wywożono zagranicę tę trochę działek przeciwlotniczych, jakie zdołano już wyprodukować w kraju . W konsekwencji przyjętego tak rozumnie założenia postawiono w Polsce na program długofalowej, ze względów budżetowych powolnej rozbudowy krajowych fabryk broni, z poniechaniem gromadzenia za wszelką cenę i wszelkimi sposoby broni i sprzętu gotowego. Uważano, że w zakresie swych specjalności fabryki zawsze zdążą zaspokoić potrzeby armii na wypadek wojny, gdyby takowa groziła. Pełne wykorzystanie tych fabryk dla produkcji wojennej uznano za zbyt kosztowne i niekonieczne, By jednak nie niszczały, po stanowiono je wykorzystać w jakiś sposób. "Tak więc Państwowe Wytwórnie Uzbrojenia produkowały względnie jeszcze produkują rowery i kłódki, maszyny do pisania, meble biurowe i inne wyroby stolarskie, maszyny tytoniowe, narzędzia, itd. - Państwowe Zakłady Lotnicze - obręcze do rowerów, błotniki rowerowe itp. Państwowa Wytwórnia Prochu - podobno nawet pułapki na myszy, szczotki do zębów, łyżwy itd." Bernadzikiewicz T., Przerosty Etatyzmu, W-wa,1936, wyd. II-gie, str.43. Na rowerach, które Państwowe Wytwórnie Uzbrojenia produkowały w roku 1931 - państwo poniosło coś ponad 1 milion zł straty. Na karabinach, których Państwowe Wytwórnie Uzbrojenia w roku 1931 nie produkowały - stratę we wrześniu 1939 poniósł cały naród. Odpowiedz Link Zgłoś
say69mat Re: gniewko_syn_rybaka napisał: Deja vu.. 07.02.11, 16:59 ... świetnie to ująłeś, bo w naszych warunkach/'rozumkach' wojny nigdy nie widac. Aż jest, i jest baardzo źle ... klęska. Klęska, bo brakuje ... dowóców, karabinów, amunicji, hełmów i sznurowadeł. Bo magazyny amunicyjne i uzbrojenia wysadza się w trakcie prowadzenia działań bojowych. A dane wywiadu wojskowego w zamieszaniu wojennym 'przekazuje' się agresorowi. I nie wydaje mi się, że jest to kwestia li tylko wyznawanej religii narodu. Anglicy wbrew pozorom, są narodem głęboko wierzącym, Christian religious factor ... is a major factor of national faith. Ale to z Anglii po trzykroc w ubiegłym stuleciu ratowano kontynent przed zagrożeniem dla tzw. demokracji ... no cóż. W końcu to Anglicy kupowali u nas Boforsy ... co nam się udał kupic u Anglików??? Wracając do 'Gawrona', w latach 80'tych, w radiowej trójce funkcjonowała słynna postac 'kierownika ... Cyrku w budowie'. Budowa 'Gawrona' jest nawiązaniem do tej szczytnej tradycji programów satyrycznych, na gruncie programów zbrojeniowych. I nie jestem w stanie zrozumiec, dla czego cały czas. Jako naród współtworzymy program satyryczny dla ... sąiadów??? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: gniewko_syn_rybaka napisał: Deja vu.. 07.02.11, 17:35 say69mat napisał: > Wracając do 'Gawrona', w latach 80'tych, w radiowej trójce funkcjonowała słynna > postac 'kierownika ... Cyrku w budowie'. Budowa 'Gawrona' jest nawiązaniem do > tej szczytnej tradycji programów satyrycznych, na gruncie programów zbrojeniowy > ch. I nie jestem w stanie zrozumiec, dla czego cały czas. Jako naród współtworz > ymy program satyryczny dla ... sąiadów??? Dlatego ze wg 3/5 spoleczeństwa "jestesmy w Unii Europejskiej i NATO - więc po co sie zbroic?" A politykom w to graj, przeciez zbrojenia sa trudne i kosztowne, jesli wiec mozna "wykonac wole narodu" idąc na łatwiznę, tym lepiej. A ze mamy jeszcze bonusy polityczne takiej postawy - wygrywamy dzieki temu wybory, przeto zyc nie umierac. A kto mysli inaczej, to katol, oszolom i amerykanski imperialista. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: gniewko_syn_rybaka napisał: Deja vu.. 07.02.11, 20:40 Swietny tego przyklad miales w sprawie ktora przewidzialem z miesiac przed jej ujawnieniem-ze zmodernizowane Sokoly w zasadzie rozwiazaly kwestie wszystkich typow smiglowcow potrzebnych armii,na dodatek bez kupowania nowych. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Deja vu.. 07.02.11, 20:38 No coz,tak to bywa.U nas zaklady z nazwy zbrojeniowe produkowaly cywilny badziew,w Rosji z nazwy cywilne produkowaly czolgi:) Odpowiedz Link Zgłoś
say69mat Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 00:20 ... czyli, czy zdarzył się CUD ... ??? A ktoś w monie np. ... pomyślał, aby do uzbrojenia fregaty wykorzystac rozwiązania zastosowane w systemie LOARA. Artylerię 35mm, bądź pociski rakietowe jako element tzw obrony bezpośredniej okrętu. Czy jest to zadaniem zbyt skomplikowanym aby tego typu system przeprojektowac i zastosowac na okręcie. Miast kultowych systemów 'Wróbelek' czy 'Sopelek', skoro w monie lubią można taki system nazwac 'Dzięciołek'. Bo to się aż prosi ... czy też jest to niemożliwe z innych, niż technologiczne względów. Chodzi mi po inercję urzędniczą, walkę między biurkami, czy kompletną niekompatybilnośc intelektualną przeedstawicieli rodzajów broni w resorcie ... ??? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 10:25 Say a Pomyślałeś ile by trwało i kosztowało "zmarynizowanie" "Loary"?! Przypomnę tylko ,że Rosjanom stworzenie systemu CADS-N-1 "Kortik" na bazie 2S6(2K22) "Tunguzka" zajęło prawie 10 lat! Po za tym według założeń "Gawron" ma być uzbrojony w wyrzutnie: - MK 48 z pociskami RIM-162C ESSM - Mk 49 z pociskami RIM-116 RAM Ewentualnie gdyby były problemy z Mk 49 to na jej miejsce mają być zamontowane dwa zestawy AK-630! - Stawiam dolary przeciwko orzechom ,ze zakup Amerykańskich wyrzutni będzie tańszy od opracowania własnego systemu o podobnych właściwościach o jakieś....200 procent! W temacie AK-630 ,które leżą w magazynie nie ma co w ogóle mówić o kosztach pozyskania! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
say69mat Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 13:28 Stawiam dolary przeciwko orzechom ,ze zakup Amerykańskich wyrzutni będzie ta > ńszy od opracowania własnego systemu o podobnych właściwościach o jakieś....200 > procent! W temacie AK-630 ,które leżą w magazynie nie ma co w ogóle mówić o ko > sztach pozyskania! ... zgadzam się z Tobą, że RiM będą tańsze, a AK-630 zalegają magazyny. Tylko, że istnieje 'moda'/tendencja do wykorzystywanie armat 35 mm. Czy to w charakterze pojedyńczych, z manualną obsługą systemu, czy, jako wieżowe sprzężone automaty. I tak się zatanowiłem, skoro na LOARĘ, poszła kasa, to może sytem wieży artyleryjskiej dało by się zastosowac na Gawronie. Bądź same armaty, jako pojedyńcze stanowiska ogniowe. Przecież AK-630 nie wyczerpuje zakresu zastosowań artylerii okrętowej. Dzięki za Pozdrowienia ... Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 14:10 niby jest propozycja armaty 35 mm morskiej, wyszło to przy okazji prezentacji armaty san. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:06 Ale jako armaty uniwersalnej? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:08 Te AK-630 to z czego zdjete? Z Tarantul? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:17 Zgadza się! Od ręki dostępne jest 8 sztuk tych zestawów! 4 sztuki zdjęte z 2 okrętów typu Projekt 1241RE "Mołnia" (ORP Górnik i ORP Hutnik) i 4 sztuki z wycofanego niszczyciela typ Projekt 61MP (ORP Warszawa II)! Oczywiście chodziło mnie o zestawy AK-630M!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:35 A w jakim one sa stanie? Nawet nie wiedzialem ze Warszawa miala az 4 takie zestawy. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:54 A tego to już nie wiem Browiec! Przypuszczam ,ze dobrym! O przechowywany a jeszcze perspektywiczny sprzęt u nas się raczej dba! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:56 U nas wszystko jest perspektywiczne:P Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 16:43 Niestety nie wszystko - że wspomnę o wycofaniu 2S7 "Pion"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 22:17 Wlasnie to mialem na mysli-dziwne pojecie slowa perspektywiczny:) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:05 Wrobel i pochodne nie maja byc montowane na Gawronie.Sama Loara na okrecie tego typu wydaje mi sie srednia,wersja rakietowa nigdy nie powstala(a jesli by ja zrobili to pewnie w oparciu o rakiety francuskie),a artyleryjska chyba za duza. Moze jako pojedyncza armata do zadan "antypirackich"-ale do tego styknie mniejszy kaliber. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:18 kaliber 35mm jest jak najbardziej kalibrem przeciwlotniczym i w pewnym stopniu uniwesalnym. Szwedzi na swoich okretach maja tylko dwa kalibry; 40 i 57 mm automatyczne, z amunicją programowalną www.youtube.com/watch?v=WSkU_VNXd14&NR=1 Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: postępy w budowie gawrona 08.02.11, 14:06 Ciekaw jestem czy ten system możnaby było przystosować do naszego działka 35 mm, za rozsądne pieniądze? www.baesystems.com/BAEProd/groups/public/documents/bae_publication/bae_pdf_40mk3.pdf "Państwo i Kościół katolicki są to instytucje skazane na walkę ze sobą zawsze i wszędzie." Józef Grabiec-Dąbrowski Historyk, Sekretarz Ligi Państwowości Polskiej w roku 1917 www.greektube.org/content/view/42863/2/ Odpowiedz Link Zgłoś