Dodaj do ulubionych

postępy w budowie gawrona

02.02.11, 18:25
tak tylko z obowiązku napomknę:
www.polska-zbrojna.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=11170:gawron-obrasta-w-piorka&catid=51:marynarka-wojenna&Itemid=100
Obserwuj wątek
    • wiarusik Re: postępy w budowie gawrona 02.02.11, 18:28
      ohłapy chyba raczej nie będą "modernizowane", tak więc wypadałoby przyśpieszyć z korwetą.
      • swarozyc Re: postępy w budowie gawrona 02.02.11, 21:50
        To jest kryminalne marnotrawstwo kapitału..
        Tylko katolak ze swoim stosunkiem do ekonomii tak potrafi..
      • browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 02.02.11, 22:58
        No wlasnie mialem pytac czy ktos rzucil jakas "optymistyczna data" wprowadzenia.Swoja droga dos duza sie wydaje. Bedzie sie ladnie prezentowac jako pomnik/plywajace muzeum.
        • ignorant11 Re: postępy w budowie gawrona 02.02.11, 23:30
          browiec1 napisał:

> No wlasnie mialem pytac czy ktos rzucil jakas "optymistyczna data" wprowadzenia
          > .Swoja droga dos duza sie wydaje. Bedzie sie ladnie prezentowac jako pomnik/ply
          > wajace muzeum.

Dlaczego pływajace muzeum?

Lubie Twoja zgryźliwość ale az taka chyba nieuzasadniona...
          • browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 02.02.11, 23:35
            To niestety nie jest moja zgryzliwosc a moim zdaniem trzezwe spojrzenie na sytuacje.Zobacz ile zbudowali w 10 lat,zajmie im to jeszcze z drugie tyle i to pewnie bez calego wyposazenia(taki drugi Kaszub)-to wlasnie bedzie sie nadawalo do zwiedzania a nie do walki.No moze jako duzy okret patrolowy dla SG bo planuja kupic.Juz teraz nie ma nawet mozliwosci pierwowzoru.
            • ignorant11 Re: postępy w budowie gawrona 03.02.11, 01:22
              browiec1 napisał:

> To niestety nie jest moja zgryzliwosc a moim zdaniem trzezwe spojrzenie na sytu
              > acje.Zobacz ile zbudowali w 10 lat,zajmie im to jeszcze z drugie tyle i to pewn
              > ie bez calego wyposazenia(taki drugi Kaszub)-to wlasnie bedzie sie nadawalo do
              > zwiedzania a nie do walki.No moze jako duzy okret patrolowy dla SG bo planuja k
              > upic.Juz teraz nie ma nawet mozliwosci pierwowzoru.

No niby nie zaczeli sami od podstaw ale oparli sie na MEKO 100 i mimo wszystko przynajmniej na razie dooopa:((

Ale sam pomysł 7 Gawronów byłby wzmonieniem istotnym MarWoja
              • browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 03.02.11, 01:34
                Pomysl dobry,reazlizacja jak zwykle.
                A moglismy miec juz dwie w pelni wartosciowe korwety pod polska bandera...
        • wiarusik Re: postępy w budowie gawrona 03.02.11, 16:40
          bo to "duża korweta" w przeciwieństwie do "małych korwet" czyli orkanów.
          • browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 03.02.11, 18:04
            Raczej normalna:) A pisalem odnosnie tego jak sie prezentuje na tle ludzi na zdjeciu.taki palac Kultury dla MW,podobnie wartsciowy.
    • say69mat Re: postępy w budowie gawrona 03.02.11, 01:16
      ... ja też, z obowiązku ...

Fajna łajba się nam kroi, byleby jakiegoś 'złomexu' nie napakowali w ramach oszczędności. Np ... system 'Wróbel' miast 'Goalkeeper', albo inna Katusza z postumentu miast RiM. Bo łajba ma fajną linię, i szkoda byłoby ją jakimś przechodzonym złomem, tak w ramach oszczędności schrzanic. Skoro mamy takie problemy budżetowe z finansowaniem projektów militarnych. To tym bardziej nie stac nas na 'belejakościprowizorkie'. Ale ta smętna prawda długo dociera do 'szypułek' decydentów. Dla nich ... ciąc, to męska rzecz!!!
      • browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 03.02.11, 01:32
        No wlasnie takie plany upchniecia bazaru z drugiej reki tez sie pojawialy i nie zdziwie sie jesli dojda do skutku,ba zdziwilbym sie gdyby bylo inaczej.
      • bmc3i Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 11:38
        say69mat napisał:

> ... ja też, z obowiązku ...
        >
        > Fajna łajba się nam kroi, byleby jakiegoś 'złomexu' nie napakowali w ramach osz
        > czędności. Np ... system 'Wróbel' miast 'Goalkeeper', albo inna Katusza z postu
        > mentu miast RiM. Bo łajba ma fajną linię, i szkoda byłoby ją jakimś przechodzon
        > ym złomem, tak w ramach oszczędności schrzanic. Skoro mamy takie problemy budże
        > towe z finansowaniem projektów militarnych. To tym bardziej nie stac nas na 'be
        > lejakościprowizorkie'. Ale ta smętna prawda długo dociera do 'szypułek' decyden
        > tów. Dla nich ... ciąc, to męska rzecz!!!

Jeszcze troche Klich pozostanie ministrem obrony, to zrobi z niej hulk.
        • say69mat Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 13:14
          Jeszcze troche Klich pozostanie ministrem obrony, to zrobi z niej hulk.

... czyli łajba w stadium ... RiP. Na forach pobąkują, że Klich nadal nie widzi ... Marynarki, to chyba przez wzgląd na notoryczny ból ... pleców. Ponoc Sojusznicy wyklepali u Pana Ministra remont i upgrade OHłaPów. Ponoc spora kasa na ten cel jest przeznaczona. Bo nie ma to jak zobwiązania Sojusznicze, i właściwe 'plecy' na właściwym miejscu. Tak w sam raz, aby swoje wyklepac ... bo nie wyobrażam sobie remontu OHłaPów, w jakiejś z naszych stoczni. Zobowiązania Sojusznicze to jedno, a transfer technologi i 'upgrade' Sojusznika to już ... bussines ;)))
          • marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 13:23
            No i dobrze ,że nie Widzisz remontu/modernizacji OHP w Polskich stoczniach bo remont/modernizacja taki/taka w Polskich stoczniach nie jest możliwy! Po za tym nie po to Amerykanie "podarowali" nam te pływające kurioza aby na remontach/modernizacjach zarabiał ktoś inny a nie oni! Nie omieszkam dodać ,że przyjęcie tych dwóch "koni trojańskich" przez Polskę to była największa głupota i humbug jaki udało się zrobić po 1989 roku!
            -Pozdrawiam!
            • adam_al Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 13:45
              > No i dobrze ,że nie Widzisz remontu/modernizacji OHP w Polskich stoczniach
              Pomijając kwestie technologiczne, to patrząc na różnego rodzaju przewałki związane z Gawronem i remontami innych naszych okrętów to zapewne prace w polskich stoczniach byłyby droższe niż w zagranicznych stoczniach, a i z jakością pewnie byłoby nie halo.

> Nie omieszkam dodać ,że przyjęcie tyc
              > h dwóch "koni trojańskich" przez Polskę to była największa głupota i humbug jak
              > i udało się zrobić po 1989 roku!

Zgodziłbym się z Tobą, gdyby wtedy posiadano w Polsce jakikolwiek pomysł, wizję którą próbowano realizować. Może i PHP to nieuzbrojone łajby, ale dzięki nim mogliśmy w jakiś sposób wywiązywać się z zobowiązań natowskich, utrzymywać załogi.
              • marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 14:08
                W tym sęk Adasiu ,że po przestudiowaniu kilku artykułów napisanych przez obecnych/byłych oficerów na OHP "wymówka" o przejęciu fregat w celu szkolenia/podtrzymywania nawyków załóg Polskich okrętów to jeszcze większe kuriozum dla zamydlenia oczu i pic na wodę - fotomontaż niż samo przyjęcie tych "skarbonek"!
                - Samo to ,że przed przekazaniem Polsce tych okrętów wszystko co jawiło się na nich jako "nowoczesne" zostało przez samych Amerykanów zdemontowane a na to miejsce zamontowano sprzęt z ,którym okręty te weszły do służby w latach 70-tych powinno dać "przejmującym" coś do myślenia - no ale nie dało!:( Znaczy się mówiąc wprost - marynarze ,którzy przeszli z innych okrętów musieli się deczko cofnąć w rozwoju aby naumieć się obsługiwać "nowoczesny" sprzęt czyli na przykład obsługę komputera na papierowe taśmy perforowane!!! O "nowoczesności" monochromatycznych monitorów w centrum bojowym z ,których w Polsce zrezygnowano w połowie lat 90-tych bodaj nie będę się już rozpisywał!
                - Konkluzja jest prosta - Amerykanie podarowali nam te "skarbonki" li tylko w nadziei ,że będą się mogli na nich jeszcze dość smacznie obłowić! Sorry ale w tym przypadku współpraca sojusznicza przed 1989 rokiem z ZSRR w podobnych sprawach jawi się jako niedościgniony wzór cnót wszelakich!
                -Pozdrawiam!
                • adam_al Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 14:37
                  > - Konkluzja jest prosta - Amerykanie podarowali nam te "skarbonki" li tylko

Problem nie leży po stronie Dawcy tylko Biorcy. Nikt nie będzie dbał o nasze interesy za nas. To że daliśmy sobie wcisnąć OHPy to nasza wina - obstaję przy swoim - wtedy nie było żadnej wizji (zresztą kiedy była?).
                  • marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 16:04
                    Ależ Adasiu ja nie twierdzę ,że nie Masz racji! Patrząc tylko po tym co się w MON-nie wyprawia po 1989 roku można dojść do wniosku ,że jest to stan permanentny to raz a dwa dość blado wygląda sytuacja kiedy sojusznik robi nas w konia!
                    -Pozdrawiam!
                • bmc3i Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 16:46
                  marek_boa napisał:

> W tym sęk Adasiu ,że po przestudiowaniu kilku artykułów napisanych przez obecny
                  > ch/byłych oficerów na OHP "wymówka" o przejęciu fregat w celu szkolenia/podtrzy
                  > mywania nawyków załóg Polskich okrętów to jeszcze większe kuriozum dla zamydlen
                  > ia oczu i pic na wodę - fotomontaż niż samo przyjęcie tych "skarbonek"!
                  > - Samo to ,że przed przekazaniem Polsce tych okrętów wszystko co jawiło się na
                  > nich jako "nowoczesne" zostało przez samych Amerykanów zdemontowane a na to mi
                  > ejsce zamontowano sprzęt z ,którym okręty te weszły do służby w latach 70-tych
                  > powinno dać "przejmującym" coś do myślenia - no ale nie dało!:( Znaczy się mówi
                  > ąc wprost - marynarze ,którzy przeszli z innych okrętów musieli się deczko cofn
                  > ąć w rozwoju aby naumieć się obsługiwać "nowoczesny" sprzęt czyli na przykład o
                  > bsługę komputera na papierowe taśmy perforowane!!!

Urban legends. Po co takie brednie tu wypisujesz?

O "nowoczesności" monochroma
                  > tycznych monitorów w centrum bojowym z ,których w Polsce zrezygnowano w połowie
                  > lat 90-tych bodaj nie będę się już rozpisywał!
                  > - Konkluzja jest prosta - Amerykanie podarowali nam te "skarbonki" li tylko w
                  > nadziei ,że będą się mogli na nich jeszcze dość smacznie obłowić!

I dlatego zeby zarobic na Polakach, wydawali wlasna kase na downgrade?

Sorry ale w t
                  > ym przypadku współpraca sojusznicza przed 1989 rokiem z ZSRR w podobnych sprawa
                  > ch jawi się jako niedościgniony wzór cnót wszelakich!
                  > -Pozdrawiam!

Bo tyle w tym prawdy co napisales, ile w wypocinach tornsona
                  • anton_1 Re: postępy w budowie gawrona 04.02.11, 19:26
                    A teraz odpowiedzcie sobie na pytanie - ile za te setki milionów można by kupić km MG-4, granatników jednorazowych AT-4 CS, i porządnych hełmów od Niemców, a nie to dziadostwo z Maskpolu czyli wz.2005, żołnierze wyglądają w nich jak w kaskach budowlanych.
                    • browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 02:45
                      I tym wszystkim patrolowalbys morze?:))
                      A z helmow sie nie smiej:)
                      www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,9039582.html
                  • marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 09:00
                    Czyli Twierdzisz ,że pierwszy oficer na ORP Gen.K.Pułaski pisząc :..." Pamiętam moje zdumienie,gdy w dyskusji z jednym z zastępców dowódcy fregaty nie poparł on mojej negatywnej opinii na temat stanu okrętowego systemu dowodzenia,a był nim wręcz zachwycony.Ja patrzyłem na kilkunastoletnie monitory i system operacyjny wczytywany z taśmy papierowej(chyba jedyny taki czytnik taśmy w Polsce!), a on na to ,że >> jednak niekiedy udaje mu się ten system włączyć<<"... ordynarnie kłamał?!
                    - Matrek Wytłumacz no mnie w takim razie czemu przed przekazaniem okrętów Polsce Amerykanie zdemontowali z nich "Phalanxy Block 1A" i na to miejsce zamontowali "Phalanxy Block 0 " a teraz proponują wymianę abarot na "Phalanxy Block 1A" ino za zielone???!
                    - Podoba mnie się takie postawienie sprawy - Udowadniasz na siłę ,że bladego pojęcia o temacie nie Masz?!
                    • bmc3i Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 13:45
                      marek_boa napisał:

> Czyli Twierdzisz ,że pierwszy oficer na ORP Gen.K.Pułaski pisząc :..." Pamięta
                      > m moje zdumienie,gdy w dyskusji z jednym z zastępców dowódcy fregaty nie poparł
                      > on mojej negatywnej opinii na temat stanu okrętowego systemu dowodzenia,a był
                      > nim wręcz zachwycony.Ja patrzyłem na kilkunastoletnie monitory i system operacy
                      > jny wczytywany z taśmy papierowej(chyba jedyny taki czytnik taśmy w Polsce!), a
                      > on na to ,że >> jednak niekiedy udaje mu się ten system włączyć<&#
                      > 60;"... ordynarnie kłamał?!
                      > - Matrek Wytłumacz no mnie w takim razie czemu przed przekazaniem okrętów Pols
                      > ce Amerykanie zdemontowali z nich "Phalanxy Block 1A" i na to miejsce zamontowa
                      > li "Phalanxy Block 0 " a teraz proponują wymianę abarot na "Phalanxy Block 1A"
                      > ino za zielone???!
                      > - Podoba mnie się takie postawienie sprawy - Udowadniasz na siłę ,że bladego p
                      > ojęcia o temacie nie Masz?!

Czy rdynarnie kłamał? A moze klamal ten kto pisal ten tekst?
                      • marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 14:06
                        Tekst ten napisany został w formie artykułu przez p.Maksymiliana Dura w NTW nr 11/2010 p.t "Co dalej z polskimi fregatami"! M.Dura jest byłym pierwszym oficerem na ORP Gen.K.Pułaski! Myślę ,że akurat facet wie co pisze!
                        • bmc3i Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 14:09
                          marek_boa napisał:

> Tekst ten napisany został w formie artykułu przez p.Maksymiliana Dura w NTW nr
                          > 11/2010 p.t "Co dalej z polskimi fregatami"! M.Dura jest byłym pierwszym ofice
                          > rem na ORP Gen.K.Pułaski! Myślę ,że akurat facet wie co pisze!

Nie wiem Marek. Ktos tam gdzies kiedys tez pisal, ze GBI z polskich baz wycelowane bedą w rosyjskie icebeemy na Kola, a to ze ich tam nie ma i nigdy nie bylo nie bylo dla niego zadnym problemem. Jak to mowia - papier jest cvierpliwy i wszystko przyjmie.

• marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 14:45
                            Czyli Twierdzisz jednak ,że komandor porucznik M.Dura - oficer sztabowy MW ,absolwent WAT-u i Paryskiego College Interarmees De Defence, były szef Zabezpieczenia Technicznego okrętu zwiadu radioelektronicznego ORP Hydrograf po prostu nie zna się na elektronice i pisze bzdury?! Ciekawe podejście!
                            • rzewuski1 Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 14:47
                              zyli Twierdzisz jednak ,że komandor porucznik M.Dura - oficer sztabowy MW ,ab
                              > solwent WAT-u i Paryskiego College Interarmees De Defence, były szef Zabezpiecz
                              > enia Technicznego okrętu zwiadu radioelektronicznego ORP Hydrograf po prostu ni
                              > e zna się na elektronice i pisze bzdury?! Ciekawe podejście!

ja myślę ze to jest agent sowiecki względnie dezinformacja byłego WSI
                              • marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 14:51
                                Myślę Rzewuski ,że trafiłeś w sedno! Wszem i wobec wiadomo ,że WAT to wylęgarnia Rosyjskich szpiegów czego i ja Jestem dowodem! Chyba jednak miałem za słabe stopnie i GRU nie wysłało mnie na dalszą naukę do Paryża!:( A ja taki chętny byłem pouczyć się od Francuzek....!:(
                                -Pozdrawiam!
                              • browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 17:16
                                Dokladnie to platny dezinformator WSI.Ja bym sie nie zdziwil jakby maczal paluchy w remoncie Tutki(dobrze Antek to wyczail).
                                • bmc3i Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 00:30
                                  browiec1 napisał:

> Dokladnie to platny dezinformator WSI.Ja bym sie nie zdziwil jakby maczal paluc
                                  > hy w remoncie Tutki(dobrze Antek to wyczail).

A zadziwlys sie, gdybys byl kapitanem radziekiego K-219, i wbrew stabnowisku admiralicji radzieckeij w Leniongradzie zaprzeczal ze miales jakas kolizjie z amerykasńska "Augustą"(SSN-710), czemu zaprzeczalo takze dowodztwo floty amerykańskiej, gdy dowodztwo floty radzieckiej nieugiecie stlo na stanowisku ze dowodzxony przez Ciebie w czasie twojego dowodztwa nim okret zderzyl sie z okrętem amerykanskim?
                                  • browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 15:18
                                    Czyzbys Matrek nagle zostal obronca MONu wierzacym w jego prawdomownosc?
                            • bmc3i Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 00:25
                              marek_boa napisał:

> Czyli Twierdzisz jednak ,że komandor porucznik M.Dura - oficer sztabowy MW ,ab
                              > solwent WAT-u i Paryskiego College Interarmees De Defence, były szef Zabezpiecz
                              > enia Technicznego okrętu zwiadu radioelektronicznego ORP Hydrograf po prostu ni
                              > e zna się na elektronice i pisze bzdury?! Ciekawe podejście!

Nie, twierdze ze ktos pisze jakis tekst z okreslona motywacja - udowadniajac to co che w jakims celu udowodnic. Zupelnie jak kapitan WMF pierwszej rangi jakis tam, piszac w zachodniej prasie cos zupelnie przeciwnego od tego co mowilo w tej samej sptrawie dowodztwo floty WMF w sprawie rzekomej kolisji jednego z okretow WMF z oaop US Navy, krtopremu on - dowodca rzeczonego okretu w danym momencie wbrew stanowisku Admiralicji w Leningradzie zaprzeczal.
                              • marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 09:18
                                Matrek Wijesz się jak piskorz byle nie przyznać się do błędu?!:) Ino ,że w tym wypadku to Ci się nie dziwię - w wojsku nie Byłeś to i nie Masz bladego pojęcia o podstawowej zależności w armii - jest trzy możliwości:
                                - Punkt pierwszy - dowództwo ma zawsze rację
                                - Punkt drugi - gdy dowództwo nie ma racji patrz punkt pierwszy
                                - Punkt trzeci - gdy nie widzisz punktu pierwszego dowództwo nie widzi cię w armii!
                      • maciekqbn Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 14:45
                        bmc3i napisał:

> Czy rdynarnie kłamał? A moze klamal ten kto pisal ten tekst?

Kłamał, bo system operacyjny wczytuje się tam z taśmy magnetycznej na szpulach, takich samych jak stosowano w latach 70-tych w komputerach klasy ODRA.

Z taśmy perforowanej wczytuje się na tych okrętach oprogramowanie do innych systemów.

Potwierdzam również, że Amerykanie przed przekazaniem nam OHP'ów robili downgrade systemów. Przykre to ale to prawda a nie żadne urban legends.

A co do meldunków składanych przez dowódców dotyczących stanu systemów na okręcie, to jeden z chorążych mówił mi, że dostał propozycję nie do odrzucenia - albo się zamknie i przestanie pisać meldunki o niesprawności albo może zacząć szukać innej pracy. Było to zaraz po przekazaniu tych okrętów naszej MW, gdy w TV jeszcze wszem i wobec trąbiono o "najnowocześniejszych okrętach w naszej MW".

To tyle z rzeczy o których można napisać.
                        • maciekqbn Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 14:49
                          Dodam tylko, że niektóre z systemów okrętowych udało się przywrócić do działania tylko dzięki uporowi i poświęceniu załóg służących na tych okrętach. Później trochę podreperowano w ramach kolejnych remontów/modernizacji. Ale fakty są takie, że nasza MW otrzymała te okręty w stanie opłakanym.
                          • browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 15:21
                            No to sie zalogi podszkolily z elektroniki archeologicznej;)
              • browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 02:39
                Co do okretow i ich remontow u nas nawet na pewno by tak bylo.
            • browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 02:38
              Czy ja wiem?Gdyby zostalo tak jak mialo byc-czyl okret przejsciowy do podtrzymania nawykow do momentu dostarczenia nowych okretow byloby ok.Ale nie robienie z tego "perspektywicznego" sprzetu.
              • marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 09:03
                Jakich nawyków Browiec?! W MW obowiązuje taka sama polityka kadrowa jak i gdzie indziej - trzy lata na danym stanowisku i poszedł gdzie indziej! Po za tym czyich nawyków?! W załodze OHP znalazło się około 8 procent marynarzy z ORP Warszawa II!
                -Pozdrawiam!
                • browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 17:13
                  Ale o co chodzi z marunarzami z Warszawy? Mnie chodzilo tylko o to ze marynarze powinni plywac tak jak piloci latac.Bez OHP w tym okresie siedzieliby w porcie,o te nawyki mi chodzilom,sluzbe na morzu.Ale jak pisalem ten wariant powinien byc jedynie przejsciowy a nie docelowy.
                  • marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 19:14
                    O to chodzi ,że taki marynarz lub oficer z trałowca po przeniesieniu na OHP musi się szkolić! Po ukończeniu szkolenia ,które zazwyczaj trwa trzy lata przenoszą go na przykład na okręt hydrograficzny - pytanie za 100 punktów - będzie coś wiedział na okręcie hydrograficznym?!
                    -Pozdrawiam!
                    • browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 05.02.11, 22:34
                      Nie i jest to glupota,tylko co to ma wspolnego z marynarzami z Warszawy na OHP? Warszawe pocieto to gdzies ich wsadzili,chyba ze miales na mysli to ze tylko pare procent bylo z Warszawy zamiast calosc.
                      • marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 09:20
                        Zgadłeś! Katarynka dla Ciebie ale wrotki zabieram!:)
                        -Pozdrawiam!
                        • browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 15:22
                          Tylko zastanawia mnie co za debil to wymyslil i czmu ma to sluzc(oficjalnie).Bo to w koncu takie cuda nie tylko w marynarce.
                          • marek_boa Re: postępy w budowie gawrona 06.02.11, 19:21
                            Teoretycznie ma służyć temu co by marynarze byli wszechstronnie przeszkoleni i każdy mógł zastąpić każdego - ale takie rozwiązania mogą się sprawdzić tylko i wyłącznie wtedy gdy dany rodzaj wojsk ma uzbrojenie jednej proweniencji a nie od sasa do lasa! Czyli ktoś tam chciał dobrze a wyszło jak zwykle!
                            -Pozdrawiam!
                            • browiec1 Re: postępy w budowie gawrona 07.02.11, 20:36
                              Niestety norma u nas. Ale i tak ta zasada nawet realizowana dobrze wydaje sie niezbyt przemyslana.
    • say69mat Re: podstępy w budowie gawrona 04.02.11, 23:18
      ... na remont i unowocześnienie OHłaPów przeznaczono w budżecie 450mln Pln. Nie mam pojęcia jaki jest koszt ostateczny budowy 'Gawrona', bo fregata nówka kosztuje +/- 2,5mld. I jak się mawia Gawron jest pierwszy i ostatni, przynajmniej wg. wizji Pana Ministra z ... plecami.
      • browiec1 Re: podstępy w budowie gawrona 05.02.11, 02:44
        No za cene gawrona mielibysmy juz dwoe nowoczesne korwety z Niemiec.
        Tyle ze ponoc MON potwierdzil zakup drugiej jednostki.
      • marek_boa Re: podstępy w budowie gawrona 05.02.11, 09:07
        Te 450 mln papierów starczy na doprowadzenie OHP-ów do stanu wyjściowego czyli będziemy mieli dwa nie uzbrojone (w koszty remontów NIE WPISANO zakupów uzbrojenia) okręty w standardzie z początku lat 80-tych!
        - Na dzień dzisiejszy jedynym w pełni sprawnym uzbrojeniem na naszych OHP-ach są 76mm działa!!!
        -Pozdrawiam!
        • browiec1 Re: podstępy w budowie gawrona 05.02.11, 17:12
          No to jak znalazl dwa duze patrolowce dla SG:)
    • gniewko_syn_rybaka Deja vu.. 06.02.11, 15:20
      Polityka zbrojeniowa II Rzeczypospolitej uparcie trwała przy założeniu, że wojny w najbliższej przyszłości nie będzie. Wielka Brytania, którą od Niemiec dzieliła bariera Francji i własne morze, już na dwa lata przed wybuchem wojny poczęła drukować kartki żywnościowe, gromadzić zapasy i szkolić kadry Food Ministry w przewidywaniu rychłego konfliktu. Rosja, dla ochrony zdobyczy swej rewolucji, przez 20 lat zbroiła się konsekwentnie i forsownie.
      Inaczej oceniał sytuację polakatolik. W Polsce jeszcze w przededniu Września wywożono zagranicę tę trochę działek przeciwlotniczych, jakie zdołano już wyprodukować w kraju . W konsekwencji przyjętego tak rozumnie założenia postawiono w Polsce na program długofalowej, ze względów budżetowych powolnej rozbudowy krajowych fabryk broni, z poniechaniem gromadzenia za wszelką cenę i wszelkimi sposoby broni i sprzętu gotowego.
      Uważano, że w zakresie swych specjalności fabryki zawsze zdążą zaspokoić potrzeby armii na wypadek wojny, gdyby takowa groziła. Pełne wykorzystanie tych fabryk dla produkcji wojennej uznano za zbyt kosztowne i niekonieczne, By jednak nie niszczały, po stanowiono je wykorzystać w jakiś sposób.
      "Tak więc Państwowe Wytwórnie Uzbrojenia produkowały względnie jeszcze produkują rowery i kłódki, maszyny do pisania, meble biurowe i inne wyroby stolarskie, maszyny tytoniowe, narzędzia, itd. - Państwowe Zakłady Lotnicze - obręcze do rowerów, błotniki rowerowe itp. Państwowa Wytwórnia Prochu - podobno nawet pułapki na myszy, szczotki do zębów, łyżwy itd."
      Bernadzikiewicz T., Przerosty Etatyzmu, W-wa,1936, wyd. II-gie, str.43.
      Na rowerach, które Państwowe Wytwórnie Uzbrojenia produkowały w roku 1931 - państwo poniosło coś ponad 1 milion zł straty. Na karabinach, których Państwowe Wytwórnie Uzbrojenia w roku 1931 nie produkowały - stratę we wrześniu 1939 poniósł cały naród.
      • say69mat Re: gniewko_syn_rybaka napisał: Deja vu.. 07.02.11, 16:59
        ... świetnie to ująłeś, bo w naszych warunkach/'rozumkach' wojny nigdy nie widac. Aż jest, i jest baardzo źle ... klęska. Klęska, bo brakuje ... dowóców, karabinów, amunicji, hełmów i sznurowadeł. Bo magazyny amunicyjne i uzbrojenia wysadza się w trakcie prowadzenia działań bojowych. A dane wywiadu wojskowego w zamieszaniu wojennym 'przekazuje' się agresorowi. I nie wydaje mi się, że jest to kwestia li tylko wyznawanej religii narodu. Anglicy wbrew pozorom, są narodem głęboko wierzącym, Christian religious factor ... is a major factor of national faith. Ale to z Anglii po trzykroc w ubiegłym stuleciu ratowano kontynent przed zagrożeniem dla tzw. demokracji ... no cóż. W końcu to Anglicy kupowali u nas Boforsy ... co nam się udał kupic u Anglików???
        Wracając do 'Gawrona', w latach 80'tych, w radiowej trójce funkcjonowała słynna postac 'kierownika ... Cyrku w budowie'. Budowa 'Gawrona' jest nawiązaniem do tej szczytnej tradycji programów satyrycznych, na gruncie programów zbrojeniowych. I nie jestem w stanie zrozumiec, dla czego cały czas. Jako naród współtworzymy program satyryczny dla ... sąiadów???
        • bmc3i Re: gniewko_syn_rybaka napisał: Deja vu.. 07.02.11, 17:35
          say69mat napisał:

> Wracając do 'Gawrona', w latach 80'tych, w radiowej trójce funkcjonowała słynna
          > postac 'kierownika ... Cyrku w budowie'. Budowa 'Gawrona' jest nawiązaniem do
          > tej szczytnej tradycji programów satyrycznych, na gruncie programów zbrojeniowy
          > ch. I nie jestem w stanie zrozumiec, dla czego cały czas. Jako naród współtworz
          > ymy program satyryczny dla ... sąiadów???

Dlatego ze wg 3/5 spoleczeństwa "jestesmy w Unii Europejskiej i NATO - więc po co sie zbroic?" A politykom w to graj, przeciez zbrojenia sa trudne i kosztowne, jesli wiec mozna "wykonac wole narodu" idąc na łatwiznę, tym lepiej. A ze mamy jeszcze bonusy polityczne takiej postawy - wygrywamy dzieki temu wybory, przeto zyc nie umierac. A kto mysli inaczej, to katol, oszolom i amerykanski imperialista.
          • browiec1 Re: gniewko_syn_rybaka napisał: Deja vu.. 07.02.11, 20:40
            Swietny tego przyklad miales w sprawie ktora przewidzialem z miesiac przed jej ujawnieniem-ze zmodernizowane Sokoly w zasadzie rozwiazaly kwestie wszystkich typow smiglowcow potrzebnych armii,na dodatek bez kupowania nowych.
      • browiec1 Re: Deja vu.. 07.02.11, 20:38
        No coz,tak to bywa.U nas zaklady z nazwy zbrojeniowe produkowaly cywilny badziew,w Rosji z nazwy cywilne produkowaly czolgi:)
    • say69mat Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 00:20
      ... czyli, czy zdarzył się CUD ... ???

A ktoś w monie np. ... pomyślał, aby do uzbrojenia fregaty wykorzystac rozwiązania zastosowane w systemie LOARA. Artylerię 35mm, bądź pociski rakietowe jako element tzw obrony bezpośredniej okrętu. Czy jest to zadaniem zbyt skomplikowanym aby tego typu system przeprojektowac i zastosowac na okręcie. Miast kultowych systemów 'Wróbelek' czy 'Sopelek', skoro w monie lubią można taki system nazwac 'Dzięciołek'. Bo to się aż prosi ... czy też jest to niemożliwe z innych, niż technologiczne względów. Chodzi mi po inercję urzędniczą, walkę między biurkami, czy kompletną niekompatybilnośc intelektualną przeedstawicieli rodzajów broni w resorcie ... ???
      • marek_boa Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 10:25
        Say a Pomyślałeś ile by trwało i kosztowało "zmarynizowanie" "Loary"?! Przypomnę tylko ,że Rosjanom stworzenie systemu CADS-N-1 "Kortik" na bazie 2S6(2K22) "Tunguzka" zajęło prawie 10 lat! Po za tym według założeń "Gawron" ma być uzbrojony w wyrzutnie:
        - MK 48 z pociskami RIM-162C ESSM
        - Mk 49 z pociskami RIM-116 RAM
        Ewentualnie gdyby były problemy z Mk 49 to na jej miejsce mają być zamontowane dwa zestawy AK-630!
        - Stawiam dolary przeciwko orzechom ,ze zakup Amerykańskich wyrzutni będzie tańszy od opracowania własnego systemu o podobnych właściwościach o jakieś....200 procent! W temacie AK-630 ,które leżą w magazynie nie ma co w ogóle mówić o kosztach pozyskania!
        -Pozdrawiam!
        • say69mat Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 13:28
          Stawiam dolary przeciwko orzechom ,ze zakup Amerykańskich wyrzutni będzie ta
          > ńszy od opracowania własnego systemu o podobnych właściwościach o jakieś....200
          > procent! W temacie AK-630 ,które leżą w magazynie nie ma co w ogóle mówić o ko
          > sztach pozyskania!

... zgadzam się z Tobą, że RiM będą tańsze, a AK-630 zalegają magazyny. Tylko, że istnieje 'moda'/tendencja do wykorzystywanie armat 35 mm. Czy to w charakterze pojedyńczych, z manualną obsługą systemu, czy, jako wieżowe sprzężone automaty. I tak się zatanowiłem, skoro na LOARĘ, poszła kasa, to może sytem wieży artyleryjskiej dało by się zastosowac na Gawronie. Bądź same armaty, jako pojedyńcze stanowiska ogniowe. Przecież AK-630 nie wyczerpuje zakresu zastosowań artylerii okrętowej.
          Dzięki za Pozdrowienia ...
          • wiarusik Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 14:10
            niby jest propozycja armaty 35 mm morskiej, wyszło to przy okazji prezentacji armaty san.
            • browiec1 Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:06
              Ale jako armaty uniwersalnej?
        • browiec1 Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:08
          Te AK-630 to z czego zdjete? Z Tarantul?
          • marek_boa Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:17
            Zgadza się! Od ręki dostępne jest 8 sztuk tych zestawów! 4 sztuki zdjęte z 2 okrętów typu Projekt 1241RE "Mołnia" (ORP Górnik i ORP Hutnik) i 4 sztuki z wycofanego niszczyciela typ Projekt 61MP (ORP Warszawa II)! Oczywiście chodziło mnie o zestawy AK-630M!:)
            -Pozdrawiam!
            • browiec1 Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:35
              A w jakim one sa stanie? Nawet nie wiedzialem ze Warszawa miala az 4 takie zestawy.
              • marek_boa Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:54
                A tego to już nie wiem Browiec! Przypuszczam ,ze dobrym! O przechowywany a jeszcze perspektywiczny sprzęt u nas się raczej dba!
                -Pozdrawiam!
                • browiec1 Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:56
                  U nas wszystko jest perspektywiczne:P
                  • marek_boa Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 16:43
                    Niestety nie wszystko - że wspomnę o wycofaniu 2S7 "Pion"!
                    -Pozdrawiam!
                    • browiec1 Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 22:17
                      Wlasnie to mialem na mysli-dziwne pojecie slowa perspektywiczny:)
      • browiec1 Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:05
        Wrobel i pochodne nie maja byc montowane na Gawronie.Sama Loara na okrecie tego typu wydaje mi sie srednia,wersja rakietowa nigdy nie powstala(a jesli by ja zrobili to pewnie w oparciu o rakiety francuskie),a artyleryjska chyba za duza. Moze jako pojedyncza armata do zadan "antypirackich"-ale do tego styknie mniejszy kaliber.
        • swarozyc Re: Na marginesie budowy gawrona ... 08.02.11, 15:18
          kaliber 35mm jest jak najbardziej kalibrem przeciwlotniczym i w pewnym stopniu uniwesalnym.
          Szwedzi na swoich okretach maja tylko dwa kalibry; 40 i 57 mm automatyczne, z amunicją programowalną
          www.youtube.com/watch?v=WSkU_VNXd14&NR=1
    • swarozyc Re: postępy w budowie gawrona 08.02.11, 14:06
      Ciekaw jestem czy ten system możnaby było przystosować do naszego działka 35 mm, za rozsądne pieniądze?
      www.baesystems.com/BAEProd/groups/public/documents/bae_publication/bae_pdf_40mk3.pdf
      "Państwo i Kościół katolicki są to instytucje skazane na walkę ze sobą zawsze i wszędzie."
      Józef Grabiec-Dąbrowski
      Historyk, Sekretarz Ligi Państwowości Polskiej w roku 1917
      www.greektube.org/content/view/42863/2/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka