Dodaj do ulubionych

Morski Ka-52 "Alligator"

17.07.11, 10:58
ria.ru/video/20110717/399402273.html
- Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • adam_al Re: Morski Ka-52 "Alligator" 17.07.11, 22:19
      Na rosyjskie Mistrale jak znalazł.
      • marek_boa Re: Morski Ka-52 "Alligator" 17.07.11, 23:32
        No bo to o to chodzi Adasiu!:)
        -Pozdrawiam!
    • dirloff Re: Morski Ka-52 "Alligator" 18.07.11, 00:00
      Pytanie na marginesie - a co z programami 50tki i Mi-28 (N...?)? Coś czytałem (także na tym forum, Twojego autorstwa), że po wyprodukowaniu kilku/kilkunastu sztuk, Ka-50 idzie w odstawkę, natomiast Mi-28 ma problemy z nieukończoną/niedopracowaną awioniką/elektroniką/podzespołami? Ile z tych trzech typów/podtypów (50/52/28) zbudowano, a ile ma być zbudowanych i oddanych do użytku? I czy są w pełni wyposażone w docelowe systemy, zgodnie z planami?
      • marek_boa Re: Morski Ka-52 "Alligator" 18.07.11, 16:10
        Produkcja Ka-50 "Cziernaja Akuła" po wyprodukowaniu 15 sztuk została zakończona a 11 maszyn jest w 344.CBPiPLS AA w Torżku! Śmigłowce te są/będą wykorzystywane tylko i wyłącznie do misji specjalnych!
        - Ka-52 "Alligator" jak dotąd wyprodukowano 16 sztuk i produkcja jest kontynuowana wedle kontraktu na dostawę 30 sztuk do 2012 roku! Jak na razie operacyjnych jest 8 sztuk w Czernigowce a 4 kolejne mają dołączyć na dniach! Po 2012 roku przewidywane jest podpisanie kolejnego kontraktu na 30 sztuk w wersji lądowej i co najmniej drugie tyle w wersji morskiej czyli Ka-52K!
        - Śmigłowców Mi-28 jak dotąd wyprodukowano 47 sztuk:
        - 2 sztuki Mi-28A
        - 7 maszyn przedseryjnych Mi-28N "Nocznoj Ochotnik"
        - 6 maszyn seryjnych Mi-28N użytkowanych jest w 344.CBPiPLS AA w Torżku
        - 16 maszyn seryjnych Mi-28N lata bojowo w 6971.Bazie Lotniczej w Budionnowsku
        - 16 maszyn seryjnych Mi-28N lata bojowo w 6974.Bazie Lotniczej w Jegorłykskaja
        - Pod koniec tego roku pierwsze śmigłowce Mi-28N trafią do 6978.Bazy Lotniczej w Berdsku
        Ogółem kontrakt opiewał na 97 maszyn ,które mają być dostarczone do 2015 roku kiedy to podpisany zostanie nowy kontrakt na zapewne drugie tyle śmigłowców!
        -Pozdrawiam!
        P.S. Wszystkie maszyny ,które przekazano do jednostek bojowych są w pełni ukompletowane!
        • browiec1 Re: Morski Ka-52 "Alligator" 18.07.11, 16:18
          Czemu Marku Ka-50 przekazano 11 sztuk,jakas dziwna liczba,powinno byc chyba 12.
          To samo z Mi-28,czemu 97 maszyn? I co z 9 smiglowcami Mi-28 przedseryjnymi,beda je jakos modernizowac?
          Napisales ze maszyny sa w pelni ukompletowane-ale czy w docelowy osprzet?tam nie mieli radaru zmieniac?
          • misza_kazak Re: Morski Ka-52 "Alligator" 19.07.11, 08:06
            browiec1 napisał:

> Czemu Marku Ka-50 przekazano 11 sztuk,jakas dziwna liczba,powinno byc chyba 12.

Ogolem zostalo wyprodukowano 15 Ka-50. 5 tstowych prdseryjnych - numery 010-015 (013 nie nadano ze wzgldow "suejwernych" ).
            i 10 seryjnych - numery 018-027.

W 1985 roku rozbil sie pierwszy testowy 010 - pilot Bohater Zwiazku Radzieckiego E.I. Larjuszyn nie przezyl.
            W 1998 roku rozbil sie seryjny Ka-50 - pilot Bohater Rosji B.A. Worobjew nie przezyl.

Na dzien dziesiejszy zostalo sprawnych 11 smiglowcow Ka-50, ktorzy wszystkie znajduja sie w 344 CBPiPLS AA.

> To samo z Mi-28,czemu 97 maszyn?

No bo tyle zamowili :) Dlaczego liczba zawsz musi byc parzysta ? :)

> I co z 9 smiglowcami Mi-28 przedseryjnymi,beda
            > je jakos modernizowac?

Na razie nic o planach modernizacji nie wiadomo.

> Napisales ze maszyny sa w pelni ukompletowane-ale czy w docelowy osprzet?tam ni
            > e mieli radaru zmieniac?

Tego nie wiem.
            • marek_boa Re: Uzupełnienie... 19.07.11, 16:13
              Mi-28A nie będą modernizowane bo te maszyny pozostały w zakładach do testowania nowych urządzeń tak samo jak 7 przedseryjnych Mi-28N - z ,których każdy jest praktycznie w innej konfiguracji:
              - 1 został przerobiony na wersję eksportową Mi-28NE
              - 1 jest w trakcie modernizacji na nową wersję Mi-28NM
              - 1 jest w trakcie przeróbek na wersję szkolno-bojową Mi-28UB
              Pozostałe 4 mają różne wyposażenie (reduktory,elektronikę etc.)
              - Nowy radar pojawi się dopiero na Mi-28NM!
              -Pozdrawiam!
              P.S. Zapomniałem o dwóch prototypach czyli Mi-28 - oba również są w zakładach!
            • browiec1 Re: Morski Ka-52 "Alligator" 27.07.11, 21:26
              A co w takim razie stalo sie z jeszcze dwoma Ka-50?
              • marek_boa Re: Morski Ka-52 "Alligator" 28.07.11, 03:42
                Nico!:) Oba zostały przerobione na prototypy nowych maszyn czyli jeden na Ka-50Sz a drugi na Ka-50-2 Erdogan!
                -Pozdrawiam!
        • dirloff Re: Morski Ka-52 "Alligator" 19.07.11, 18:06
          Cóż, szkoda, że zamknięto program Czarnego Szczupaka (jak to w końcu jest - szczuka czy akuła...?;-) ). Ów śmiglak jest wyjątkowo zacny wizerunkowo. Wygląda maksymalnie futurystycznie, designersko. Mógłby grać w filmach sf bez większych przeróbek. Wygrał klasyczniejszy w budowie - a przez to i łatwiejszy w produkcji i użytkowaniu - Mi-28, który tak naprawdę jest klonem/kopią/rozwiniętem Mi-24 i AH-64.

PS. Ile obecnie użytkowuje Hindów Rosja i jak wyglądają plany ich modernizacji? Czy są takie w ogóle? Są to jeszcze setki, czy już tylko dziesiątki? I jak będzie wyglądała "zastępowalność" Mi-24 przez Mi-28? Pewnie 1:1 byłby możliwy wyłącznie przy dalszym istnieniu Sajuza...
          • marek_boa Re: Morski Ka-52 "Alligator" 19.07.11, 19:01
            "Cziernaja Akuła" to po polsku "Czarny Rekin" - Szczupak po Rosyjsku to "Szczuka"!
            - Mi-24 różnych wersji w WWS jest obecnie :
            - Mi-24W/Mi-24P/Mi-24R/Mi-24K - 592 sztuki
            - Mi-24PN - 28 sztuk
            - Mi-35M - podpisany kontrakt na 22 sztuki
            - W najbliższym czasie wycofane zostaną wszystkie Mi-24W a inne mają być sukcesywnie odmładzane! Mi-28 według obecnych planów ma być około 200 sztuk!
            -Pozdrawiam!
            • browiec1 Re: Morski Ka-52 "Alligator" 27.07.11, 21:28
              To widze z tymi Mi-35 podobnie jak z Su-30:) Tylko te Su-30 maja sens z tego co pisales,a nowe Mi-35?
              Jesli wycofaja wersje W to o ile zmniejszy sie ilosc ogolna Mi-24?
              • marek_boa Re: Morski Ka-52 "Alligator" 28.07.11, 03:56
                Około 150 sztuk!
                -Pozdrawiam!
    • browiec1 Re: Morski Ka-52 "Alligator" 18.07.11, 15:58
      Ile ich planuja machanc?
      P.S.mam takie pytanie z innej beczki-jako przyczyne udupienia U-2 pilotowanego przez Powersa od kiedy pamietam podaje sie zestrzelenie przes SA-2(podobno odpalono ich kilkanascie). Ale zdaje sie tez pilot Su-9 twierdzi ze to strumien gazow z jego silnika spowodowal katastrofe amerykanskiej maszyny,co jest w koncu prawda?
      • marek_boa Re: Morski Ka-52 "Alligator" 19.07.11, 17:29
        To trochę naciągane Browiec! Su-9 ,którym miał być staranowany U-2 nie miał uzbrojenia a pilot przeprowadzał samolot z zakładu na lotnisko wojskowe! Pomimo braku uzbrojenia pułap maksymalny na jaki Su-9 mógł się wdrapać to 19 500 metrów czyli całe pół kilometra do U-2! Tak naprawdę to U-2 został zestrzelony pierwszym pociskiem zestawu S-75 bo...dwa pozostałe pomimo odpalenia z wyrzutni nie zeszły! Następnie zaczęła się seria pomyłek - radarzyści na monitorach radarów nadal widzieli lecący cel - pomimo tego ,że U-2 już powoli spadał - więc odpalono kolejne trzy pociski ,których głowice cel dosięgnły w ten sam sposób jak pierwszego pocisku - czyli eksplodowały w odległości 25 metrów od celu - w tym momencie Powers wyskoczył z samolotu!Niestety w powietrzu była jeszcze para poderwanych wcześniej MiG-ów-19 - ze względu na bałagan z nie zmienionym kodem systemu "swój-obcy" czyli w danej chwili nie aktualnym! Do obu samolotów odpalono po dwa pociski - dwa na szczęście nie trafiły ale drugie dwa były celne! Pomimo tego Radzieckiemu pilotowi udało się wyskoczyć ze spadochronem choć był ciężko ranny - niestety na ziemię spadł już martwy!
        -Pozdrawiam!
        • dirloff Re: Morski Ka-52 "Alligator" 19.07.11, 18:10
          Uprzedziłeś moje pytanie, które miałem dopisać pod pytaniem Browca. Przyznam się, że do niedawna niewiele czy w ogóle nic nie wiedziałem o tym, że Rosjanie zestrzelili dwa własne myśliwce, wysłane w pogoń za amerykańskim U-2. O sprawie nie czytałem nic konkretnego, natomiast w żadnym z ogl. o tym programów nie było chyba nic o tych sowieckich stratach. Zatem to prawda?
          Czy od początku radzieckie żródła wspominały o własnych zestrzeleniach, czy było to cenzurowane do czasów rosyjskich?
          • marek_boa Re: Morski Ka-52 "Alligator" 19.07.11, 19:03
            Zestrzelony został dwoma pociskami jeden myśliwiec MiG-19 a nie dwa! Długo było to utrzymywane w tajemnicy!
            -Pozdrawiam!
    • misza_kazak Skoro rozmawiamy o smiglowach.. 21.07.11, 10:53
      Skoro rozmawiamy o smiglowach..

Operator wylozyl nowy, jak zawsze, swietny reportaz z 344 Centum w Torzku!

onepamop.livejournal.com/837593.html
      onepamop.livejournal.com/837830.html
      Pozdro!
      Misza
      • adam_al Re: Skoro rozmawiamy o smiglowach.. 21.07.11, 13:34
        Masz rację, materiał pierwsza klasa.
      • browiec1 Re: Skoro rozmawiamy o smiglowach.. 27.07.11, 21:38
        Ten Mi-24 to odpicowany jak wyscigowka:)
        Co to za smiglowice na jednym ze zdjec (widac tylko przod podobny do Bella) z podswietlonymi zegarami?
        I to dzialo to chyba z II wojny?
        Dobre tez te podwieszenia na Ka-50:P
        W pierwszym linku jest jakas dziwna wyrzutnia na podwoziu MTLB,co to jest?I czego dotyczy ten filmik z silami UN?
        • speedy13 Re: Skoro rozmawiamy o smiglowach.. 27.07.11, 23:45
          Hej

browiec1 napisał:

> Ten Mi-24 to odpicowany jak wyscigowka:)

Te takie z kolorowymi dziobkami to miejscowa grupa akrobacyjna "Bierkuty" (oczywiście akrobacja akrobacją ale są to wojskowi lotnicy i normalnie się szkolą, stąd strzelania z nich)

> Co to za smiglowice na jednym ze zdjec (widac tylko przod podobny do Bella) z p
          > odswietlonymi zegarami?

To jest Mi-8 a w zasadzie nie śmigłowiec a trenażer (symulator lotu) Mi-8.

> I to dzialo to chyba z II wojny?

Powiedziałbym że 37 mm armata plot. wz.1939 ale w takim stanie że trudno mieć pewność (np. była też prawie identyczna armata 25 mm)

> W pierwszym linku jest jakas dziwna wyrzutnia na podwoziu MTLB,co to jest?I cze
          > go dotyczy ten filmik z silami UN?

Filmik mi jakoś wolno idzie i nie mam cierpliwości do niego. Na początku jest mowa, że w 1987 roku jakiś tam rosyjski attache wojskowy w USA dowiedział się że Amerykanie opracowują nową wersję AH-64. Ale w ZSRR były już w opracowaniu śmigłowce jeszcze nowocześniejsze (tzn. w filmie tak twierdzą :))

Pojazd na podwoziu MTLB to jest BMA: Bojewaja Maszina Awianawodczika, wóz bojowy obserwatora naprowadzającego ataki śmigłowców i samolotów szturmowych. Uzbrojony był w niekierowane pociski rakietowe do wskazywania celów: 8 rakiet 90 mm 9M41 Illuminacja, oraz 24 rakiety 80 mm S-8, zapewne też z głowicami oświetlającymi lub dymnymi. Pojazd skonstruowano pod koniec lat 80-tych. Przewidywano przydzielenie go na szczeblu batalionu pancernego i zmechanizowanego. Ostatecznie jednak wskutek rozpadu ZSRR prace nad nim przerwano, powstały tylko 2 prototypy + 20 szt. serii próbnej.

(to nie znaczy że ja taki mądry jestem bynajmniej, jest to wszystko tam opisane, w podpisach pod fotkami i w komentarzach).
          • marek_boa Re: Skoro rozmawiamy o smiglowach.. 28.07.11, 04:00
            To działo to tak jak Speedy Napisał 37mm pelotka a służy do nauki latania z zewnętrznym ładunkiem podwieszanym! Komentarz jest taki ,że poprzez loty pod śmigłowcami zwiedziło już cały ZSRR a teraz zwiedza Rosję!:)
            -Pozdrawiam!
        • misza_kazak Re: Skoro rozmawiamy o smiglowach.. 28.07.11, 09:04
          browiec1 napisał:

> I czego dotyczy ten filmik z silami UN?

Opowiada historie powstania 344 centrum i pilotazowej gruppy "Berkuty".
          A takze o sluzbie naszych smiglowcow w wojskach ONZ.
          A pod koniec troche o walkach w Czecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka