Dodaj do ulubionych

Boeing E-3A ladowal dzis na okeciu??

17.05.04, 19:38
moze ktos cos wie - okolo 15.z minutami jechalem pulawska i pomimo ze
samoloty lataja tym korytarzem standardowo uslyszalem ryk silnikow
glosniejszy niz zazwyczaj az wyjrzalem przez szybe i o maly wlos nie
spowodowalem zderzenia - nad samochodem lecial 4 silnikowy potezny samolot z
charakterystycznym wielkim radarem...

albo mam omamy wzrokowe albo nie moglem sie mylic ze byl to wlasnie
AWACS.niestety nie udalo mi sie rozpoznac oznakowania.

ktos cos wie na ten temat - jaka byla misja i czy dzis na okeciu wyladowal
AWACS czy mialem omamy wzrokowe???
Obserwuj wątek
    • Gość: dokt0r mozliwe IP: *.a.001.pth.iprimus.net.au 17.05.04, 19:49
      Ciemno szary z czarnym dyskiem (zreszta to nic nie da, wiekszosc z nich ma ten kolor)? Juz kiedys byl NATO (USAF) E-3 (widzialem zdjecie).
      • marcus_crassus do doktora - juz mam 17.05.04, 20:07
        napisze ci pozniej dobre zrodlo do podobnych matrialow ale wlasniemi kurczak na
        kuchni dochodzi :))
    • cattaraugus Re: Boeing E-3A ladowal dzis na okeciu?? 17.05.04, 19:49
      Mam lornetę 20x60 i mieszkam nad jedną ze ścieżek podejścia/startu (w
      zależności od wiatru), więc będę go pilnować. Z tym sprzętem znaki odczytuję
      spokojnie. Jeśli go namierzę - postnę raport czy to luksemburski specimen, czy
      RAF-owski, czy może Pindos Air Force.

pozdro
      • marcus_crassus dalem tez info na forum "samoloty" :)) 17.05.04, 19:55
        ryk silnikow byl bardzo wyrazny...z poczatku myslalem ze cos
        bardzo nisko leci - dlatego wyjrzalem.kiedy juz wyjrzalem zobaczylem ze samolot
        znajdowal sie w korytarzu na standardowej wysokosci ale mial jakies dziwne
        oznakowanie (nie udalo mi sie rozpoznac bo szybko zaczalem gapic sie na ten
        talerz)...albo naprawde musze sie leczyc albo to byl on...jestem ciekawy
        poniewaz w dodatku okecie to lotnisko cywilne wiec dlaczego ladowal on wlasnie
        tutaj???jesli mnie wzrok nie mylil rzecz jasna.

wczoraj byl piknik lotniczy w goraszce ale z tego co wiem AWACSa nie mialo tam
        byc.wiec jego ladowanie jesli okazaloby sie prawda musialoby miec jakas inna
        przeczyne...przelot tylko i miedzyladowanie czy jakas misja???

ciekawy jestem czy to ktos widzial :)))

czuje sie jakbym widzial UFO ;)))
        • Gość: dokt0r hmmm IP: *.a.001.pth.iprimus.net.au 17.05.04, 20:44
          Jutro bedzie lecial premier Ukrainy do kwatery glownej, za miesiac bedzie szczyt
          NATO w Turcji, wosjka Slowacji i Estonii moga w najblizszych dniach leciec do
          Iraku - to jedyne w miare zwiazane wydarzenia ktore by wytlumaczyly obecnosc E-3??
      • marcus_crassus byl byl :)))) sa foty :)))))) 17.05.04, 20:31
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html;JSESSIONID_GW=ApD3eFNwCcXcFqEMvjhlL1HEsUjcxxfDxaAETHa2o4AQXpVV4s2e!-1696391003?f=531&w=12720206&a=12721249

ktos potrafi rozpoznac oznakowanie?? ;)))
        • cattaraugus NATO vel OTAN? 17.05.04, 20:40
          marcus_crassus napisał:
          > ktos potrafi rozpoznac oznakowanie?

Mogę się mylić, ale jak patrzę na tę paćkę na stateczniku pionowym - to
          obstawiam luksemburskiego ogólnonatowskiego. One mają tylko cywilną rejestrację
          Luksemburga (LX) a na tym stateczniku (właśnie ta rozmazana na zdjęciu paćka)
          NATO-wską różę wiatrów z tym ichnim "NATO-OTAN".

Jak się znajdzie lepszy mądrala - to pokornie chylę czoła.
          • Gość: dokt0r Re: NATO vel OTAN? IP: *.a.001.pth.iprimus.net.au 17.05.04, 20:52
            Naprawde trudno z tego zdjecia sie dowiedziec. Porownaj:
            www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=110894
            Jesli rejestracja jest LX-N-xxxxxx (gdzie xxx to numer 11111-99999) to jest to
            rejestracja wojskowa (NATO).
            • marcus_crassus no to jest chyba ten :))) 17.05.04, 20:57
              zdjecie dodano May 16, 2004.

www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=284293
              • marcus_crassus o kurde..cos mi sie pojebalo ;)))) 17.05.04, 20:59
                to oczywiscie nie AWACS ;))) tak sie zagapilem na oznakowanie ze nie zauwazylem
                nawet tego ;))) ale wpadka ;)))

swoja droga to zdjecie z wczoraj..a dzis AWACS ;)))

cos jest na rzeczy???
                • marcus_crassus i znow bylem za szybki -to nawet nie jest od nas 17.05.04, 21:03
                  ta strona mnie zmylila...myslalem wpierw ze wszystkie zdjecia sa z okecia a te
                  pstrykneli Edmonton Int'l Airport ;)))

moze ja sie juz dzis lepiej nie bede odzywal ;)))
                • Gość: dokt0r LOL! :) IP: *.a.001.pth.iprimus.net.au 17.05.04, 21:06
                  Sam nie zauwazylem :) Patrzylem na male szczegoly jak kolor statecznika i numer
                  a o dysku zapomnialem :)
              • Gość: dokt0r jak to? IP: *.a.001.pth.iprimus.net.au 17.05.04, 21:03
                Skad wiesz ze to akurat ten? Przeciez z tych zdjec z Okecia nie widac numeru?
                Dlaczego by lecial z Kanady (14 maj) na Okecie (17 maja), sa przeciez blizej w
                Niemczech...
                • marcus_crassus nie,doktor...po prostu myslalem ze to 17.05.04, 21:07
                  17 maj dzis jest i sie tak zapedzilem ze pomyslalem ze to ten - wszystko mi sie
                  powalilo - zarowno miejsce (ten nie byl z okecia) jak i nawet data i
                  samolot ;)))

po prostu wlaczylem i sie tak ucieszylem ze nie pomyslalem nawet ze to nie
                  AWACS (ja pisalem o tym drugim zeby bylo zabawniej) - tamten mial inne
                  oznakowania.

spojrz na kolor zielony na stateczniku pionowym.to nie jest oznakowanie z
                  luxemburga
                  • Gość: dokt0r Re: nie,doktor...po prostu myslalem ze to IP: *.a.001.pth.iprimus.net.au 17.05.04, 21:19
                    OK, zbiorowa wpadka :) Nie widze koloru zielonego na stateczniku, ale
                    rzeczywiscie jest na cos pomalowany (a jesli to zludzenie/kiepska jakosc
                    zdjecia?). Najbardziej chyba malowac stateczniki 'lubia' Amerykanie - zwlaszcza
                    popatrz ten czarny poziomy pas na gorze ogona (widoczny na wszystkich 3
                    zdjeciach), a ponizej chyba jest flaga USA???

airxtas.webpark.pl/707-1.jpg
                    airxtas.webpark.pl/707-2.jpg
                    airxtas.webpark.pl/707-3.jpg
                    (kopiuje z forum Samoloty -
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=531&w=12720206&a=12721249)
                    Tutaj zdjecia jakiegos E-3 z 14 maja - Geilenkirchen AB (Niemcy) -
                    www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=284228
                    www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=284224
                    • marcus_crassus na tym stateczniku jest cos poziomego 17.05.04, 21:45
                      raz mi sie widzi jako zielone,na innym jako jakies barwy czerwonawe - moze
                      polaczenie gry swiatla + niewyraznego zdjecia.

mi tez przypominalo z poczatku barwy USAF.

ale tylko tak od biedy :)

choc moze ten ciemny pas z gory w oznakowaniu USAF + flaga US + swiatlo/cien +
                      jakos zdjecia daly w sumie taki efekt :)
                      • Gość: dokt0r Re: na tym stateczniku jest cos poziomego IP: *.a.001.pth.iprimus.net.au 17.05.04, 21:54
                        Te USAFy chyba stacjonuja w ETAR i wydaje mi sie ze Cattaraugus ma racje mowiac
                        ze jest to misja cykliczna, tak tylko sie zastanawiam gdzie zdobyc wiecej info
                        na ten temat?
              • cattaraugus Re: no to jest chyba ten :))) 17.05.04, 21:04
                marcus_crassus napisał:
                > zdjecie dodano May 16, 2004.

No właśnie - luksemburska graciarnia, odwieczna wersja E-3A z rzędami okienek,
                jak w airlinerze. Na tych postowanych przez Ciebie zdjęciach tak jakby widać
                linię-zarys tych okienek. Nie pamiętam, ile z tych gratów w wersji A
                upgradowano do C, ale nie wszystkie. To co postowal doktor to już jest
                egzemplarz po MLU, a coś mi się zdaje, że to nie to widać nad warszawką.
                • cattaraugus Ale jaja - też wlazłem na minę :-))))))) 17.05.04, 21:06
                  Tak się mści nieoglądanie całych dużych zdjęć przekraczających wielkość
                  monitora.

Ale numer :-))))

Spadam już stąd, bo się speszyłem.
                  • Gość: dokt0r hehe, nie spadaj, pozostaje kwestia misji IP: *.a.001.pth.iprimus.net.au 17.05.04, 21:09
                    Jak sie dowiedziec po co moglby ten E-3 przyleciec na Okecie?
                    • cattaraugus pozostaje kwestia misji 17.05.04, 21:15
                      Gość portalu: dokt0r napisał(a):
                      > Jak sie dowiedziec po co moglby ten E-3 przyleciec na Okecie?

Po tych wcześniejszych głupotach już się dziś niczego nie wstydzę. To zagadam w
                      te słowa:

A może po prostu kolejna sesja "otwartego nieba"? To jest przecież impreza
                      cykliczna, a już strasznie dawno nic się nie działo. Byłby już czas na jakieś
                      loty inspekcyjne z terenu Polski. Głupio gadam?
                      • marcus_crassus ja mam jeszcze wieksza glupote co do 17.05.04, 21:19
                        obserwacji ciekawego samolotu na tym korytarzu ale tego nie napisze na
                        forum ;)))

bo nikt w to nie uwierzy.wysle info doktorowi na maila.jak chcesz moge Ci tez
                        wyslac :))
                        • cattaraugus to dawaj - już nam dziś nic bardziej nie zaszkodzi 17.05.04, 21:24
                          marcus_crassus napisał:
                          > jak chcesz moge Ci tez wyslac :))

No to dawaj. Jak szaleć - to szaleć! :-)))
                        • Gość: dokt0r Re: ja mam jeszcze wieksza glupote co do IP: *.a.001.pth.iprimus.net.au 17.05.04, 21:24
                          OK, wyslij to poczekam. Ale juz jest 3 rano wiec sie nie bede wiecej teraz
                          zastanawial nad tym :)
    • Gość: dokt0r Monte Cassino IP: *.d.002.pth.iprimus.net.au 18.05.04, 16:16
      Kwasniewski mial leciec do Wloch i nawet ktos na 'Samoloty' widzial rzadowy
      Tu-154 tuz przed E-3 - moze wlasnie o to chodzi?
    • abstrakt2003 Dzisiaj Boeing E-3A wystratowł z okecia 19.05.04, 17:45
      Widziałem go o 9 rano, tuż po starcie, nad Raszynem.
      P.S.
      Oznaczeni nie udało mi sie odczytać :(
    • Gość: kpt. Żbik Ja chyba wiem... ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 18:13
      Witam. Moja hipoteza jest taka:
      Samolot przyleciał z bratnią wizytą po pokazach ILA Berlin 2004 (do 16-go).

www.airliners.net/open.file/579294/M/
      www.airliners.net/open.file/580918/M/

Byłem, widziałm ;-)

pozdrawiam
      • bonzo7 Re: Ja chyba wiem... ;-) 20.05.04, 19:36
        Dziś ok 12.45 widziałem jak startował , poszedl a górę o wiele szybciej niż
        samoloty rejsowe , ale też o bardziej zadymił .
        • marcus_crassus poza tym byl naprawde bardzo glosny 20.05.04, 22:18
          ryk silnikow byl slyszalny bardzo mocno w samochodzie.myslalem doslownie ze
          jakis samolot ma problemy i leci sbyt nisko.
          • marcus_crassus /zbyt/ 20.05.04, 22:18
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka