Dodaj do ulubionych

400 baniek dla Bumaru...

27.07.11, 23:20
No, wreszcie jakaś dobra wiadomość. Plus to, że pieniądze mają być wydane na sprzęt, a nie biurokrację. Choć zagrożenie przekręciarsko-defraudacyjne zawsze u nas istnieje... Zwłaszcza cieszy (mnie) Anders, z którego może być w miarę dobra gąsienicowa platforma pancerna. Na marginesie - jak widać, bez pomocy państwa, ów przemysł dawno temu by już padł...

www.rp.pl/artykul/693578-Wiecej-pieniedzy-na--innowacje-w-Bumarze.html

PS. Ten fragment o "nowoczesnej amunicji dużych kalibrów" czego dotyczy? Amunicja czołgowa, działkowa (od 20 do 40mm), wkw/wkm (12,7mm)...?
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: 400 baniek dla Bumaru... 27.07.11, 23:34
      dirloff napisał:

> No, wreszcie jakaś dobra wiadomość. Plus to, że pieniądze mają być wydane na sp
      > rzęt, a nie biurokrację. Choć zagrożenie przekręciarsko-defraudacyjne zawsze u
      > nas istnieje... Zwłaszcza cieszy (mnie) Anders, z którego może być w miarę dobr
      > a gąsienicowa platforma pancerna. Na marginesie - jak widać, bez pomocy państwa
      > , ów przemysł dawno temu by już padł...
      >
      > www.rp.pl/artykul/693578-Wiecej-pieniedzy-na--innowacje-w-Bumarze.html
      >
      > PS. Ten fragment o "nowoczesnej amunicji dużych kalibrów" czego dotyczy? Amunic
      > ja czołgowa, działkowa (od 20 do 40mm), wkw/wkm (12,7mm)...?

A ja jak zwykle pomarudzę:

"Szanse na znaczące zasilanie będą miały tylko projekty, które zakończą się wdrożeniem nowoczesnej broni w ciągu dwóch, trzech lat"

A jesli nie? To w końcu broń, rodzaj dóbr którego programy R&D ciagną sie latami i nie ma w tym nic normalnego. Grupa Bumar bedzie musiala zwrocic dotację? A co z rozwojem? Przeciez nawet jesli produkt nie zostanie sprzedany polskim siłom zbrojnym, zawsze mozna walczyc o eksport, a poza tym - liczy sie rozwój firmy jako korporacji, a tak ze jej rozwój technologiczny który może zostać osiągnięty, mimo ze wojsko nic nie kupiło. Liczy sie przeciez nie tylko terazniejszośc, ale i przyszle potrzeby wojska.
    • adam_al Re: 400 baniek dla Bumaru... 28.07.11, 08:21
      > PS. Ten fragment o "nowoczesnej amunicji dużych kalibrów" czego dotyczy? Amunic
      > ja czołgowa, działkowa (od 20 do 40mm), wkw/wkm (12,7mm)...?

Duże kalibry - 122, 152, 155 mm. Nowoczesna amunicja do Kraba/Kryla, Raka, pociski Feniks do Langusty.
    • anton_pl Re: 400 baniek dla Bumaru... 28.07.11, 10:11
      Pewnie że dobra wiadomość - a rząd dał o 5 miliardów więcej na NFZ, pacjenci i tak tego nie odczują, natomiast lekarze zmienią sobie auta na nowe itd., nie lepiej by to było przeznaczyć te pieniądze na przemysł i nowe technologie?, ale rząd mamy jaki mamy - znaczy popaprańców...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka