Dodaj do ulubionych

Na przekor Rosjanom?

05.11.11, 20:13
Jak by nie bylo to ciesze sie ze chyba uklrainski przemysl sie podnosi.
www.altair.com.pl/start-7019
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 05.11.11, 20:43
      Za Chińskie pieniądze?!:)
      -Pozdrawiam!
      • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 14.11.11, 23:06
        Co za roznica za czyje?
        A to w ramach uzupelnienia
        www.altair.com.pl/start-7047
        ja bym chyba wolal jednak uzaleznienie rosyjko-ukrainskie niz francuskie czy amerykanskie.
        • marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 14.11.11, 23:49
          Nie w tym rzecz Browiec! Problem polega na tym ,że na dzień dzisiejszy korporacja "Wiertalioty Rossiji" ma zamknięty portfel zamówień na przeszło 1000 śmigłowców i kilkanaście kontraktów do podpisania w najbliższym czasie - sami nie wyrabiają takich ilości silników a te produkowane na Ukrainie to sprawdzony przez lata produkt - aby się wyrobić z już podpisanymi kontraktami po prostu muszą dokupić gotowych silników!
          -Pozdrawiam!
          • rzewuski1 Re: Na przekor Rosjanom? 15.11.11, 11:29
            to ze tyle zamówień śmigłowce to pewnie efekt wojny afgańskiej
            • marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 15.11.11, 15:43
              Ano nie do końca! W tamten rejon mają tylko jedno zamówienie w trakcie realizacji czyli kontrakt podpisany z Amerykanami na dostarczenie armii Afgańskiej 20 śmigłowców Mi-17W-5!
              Gros tych zamówień to własne potrzeby (około 600 sztuk):
              - Mi-28N - 97 +97 sztuk
              - Ka-52 - 140 sztuk
              - Ka-60 - 100 + 100 sztuk
              - Ka-226 - 36 sztuk
              - Mi-8AMTSz - 32 sztuki
              - Mi-8MTW-5 - 20 sztuk
              - Ansat-U - 15 sztuk
              - Ka-62 - ?
              - Mi-34S1 - 30 sztuk
              - Mi-38 - ?
              - Mi-26T - 15
              - Ka-31 - 10 sztuk
              - Ka-252 - 10 sztuk
              - Mi-35M - 30 sztuk
              -Pozdrawiam!
              • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 15.11.11, 20:35
                140 sztuk Ka-52?
                • marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 15.11.11, 23:11
                  140 sztuk to jest dopiero "pierwsze" podejście Browiec!:) Już dziś wiadomo ,że tych śmigłowców będzie sporo więcej - niestety tego o ile więcej to już nie wiadomo!:(
                  -Pozdrawiam!
                  • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 16.11.11, 17:46
                    Pytalem bo jakis czas temu podawales ze jednak nie bedzie ich tak duzo,a lubie ta konstrukcje:) Moze ten Mi-28 jednak nie jest taki wspanialy.
                    • marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 16.11.11, 23:03
                      Postanowienie o zaprzestaniu produkcji Ka-52 padło ZANIM sfinalizowano kontrakt na zakup okrętów desantowych "Mistral" Browiec - czyli miał to być na miarę Ka-50 "niszowy" śmigłowiec do wykonywania zadań specjalnych i dla jednostek specjalnych! W momencie sfinalizowania zakupu okrętów we Francji zdano sobie sprawę ,że jest to jedyny typ śmigłowca szturmowego ,który się nadaje na ich pokłady - stąd bardzo szybko decyzję zmieniono i stąd też bardzo szybko zaczęto przygotowywania do wielkoseryjnej produkcji tego śmigłowca! Pierwsze próby lądowania na mniejszych okrętach już przeprowadzono - śmigłowiec (jeszcze w wersji lądowej - morski Ka-52K/* ma pojawić się na "gotowo" kole 2014 roku) bez problemu lądował i startował na/z niszczycielu typ Projekt 1155 "Friegat"!
                      Ogółem z jak na razie mało jasnych planów (nie ma doprecyzowania ile śmigłowców potrzeba tak na prawdę) wynika ,że wersji morskiej czyli Ka-52K ma być wyprodukowane CO NAJMNIEJ 100 sztuk**!
                      -Pozdrawiam!
                      P.S.* - Wersja morska czyli Ka-52K od wersji lądowej ma się różnić składanymi łopatami wirnika, zwiększoną do maksimum zawartością kompozytów w konstrukcji łopat,składanymi w połowie długości skrzydłami,innym typem radaru i możliwością podwieszania i odpalania pocisków przeciwokrętowych typu Ch-35UE "Uran-M" (3M24UE)!
                      PS.** - Obecny kontrakt na 140 sztuk NIE PRECYZUJE ile ma być Ka-52 i Ka-52K! Sądząc po tym jak Rosja standaryzowała grupę śmigłowcową na "Mistralach" (8 Ka-52K i 8 Ka-29) to potrzeba by im było co najmniej 64 sztuki ( 32 na pokładach + 32 zapasowe) ale istnieje też możliwość (jak podają sami Rosjanie) ,że przewidywana jest konfiguracja grupy śmigłowcowej składającej się tylko z Ka-52K (16 sztuk) wtedy automatycznie potrzeby rosną do 128 sztuk (64 na pokładach + 64 zapasowe) - cały pic polega na tym ,że dla "Mistrali" Rosja zmieniła system jaki funkcjonuje do tej pory w "Pałubnoj Awiacji"(Lotnictwo Pokładowe) - czyli samoloty i śmigłowce pokładowe nie będą "przywiązane logistycznie" do lotnisk naziemnych i delegowane na pokłady okrętów tylko konkretne samoloty i śmigłowce będą przypisane konkretnym okrętom!
                      -P.S.-3 - Kolejny kontrakt (nie licząc tego na 140 sztuk) jest obecnie opracowywany i ma pojawić się w 2012 roku!
                      • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 17:57
                        Troche dziwna sprawa z tym Ka-52. Bo widac uznali go wczesniej(moim zdaniem mylnie) za niezbyt dobry sprzet,a teraz go kupuja bo nie ma nic innego. A dalsze zamowienia (ponad to co potrzeba na okrety)sa w takim ukladzie chyba spowodowane tylko chcecia obnizenia kosztu jednostkowego.
                        • o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:10
                          browiec1 napisał:

> Troche dziwna sprawa z tym Ka-52. Bo widac uznali go wczesniej(moim zdaniem myl
                          > nie) za niezbyt dobry sprzet,a teraz go kupuja bo nie ma nic innego. A dalsze z
                          > amowienia (ponad to co potrzeba na okrety)sa w takim ukladzie chyba spowodowane
                          > tylko chcecia obnizenia kosztu jednostkowego.
                          Nikt nie uznawał K-52 za zły śmigłowiec, więcej to świetny śmigłowiec ale inny niż Mi-28 i o wiele droższy niż Mi-28 . Cena , tylko cena , nie wiem co się tobie ubzdurało że "jest gorszy" . Chyba że myślisz że Armia zawsze kupuje najlepsze?
                          • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:14
                            Nic mi sie nie ubzduralo bo kilka razy juz tutaj napisalem ze moim zdaniem to dobry sprzet,ba uwazam ze lepszy od Mi-28. Dlatego dziwila mnie decyzja Rosjan,a tym bardzie w swietle tamtego decyzje obecne,ktore czesciowo Marek wyjasnil.
                            • o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:43
                              browiec1 napisał:

> Nic mi sie nie ubzduralo bo kilka razy juz tutaj napisalem ze moim zdaniem to d
                              > obry sprzet,ba uwazam ze lepszy od Mi-28. Dlatego dziwila mnie decyzja Rosjan,a
                              > tym bardzie w swietle tamtego decyzje obecne,ktore czesciowo Marek wyjasnil.
                              Ka-52 jest inny niż Mi-28 a Mi jest spoooro tańszy. No mimo wszystko coś musiało się tobie ubzdurać bo ja nie pamiętam ani jednego artykułu w stylu "Wybieramy Mi-28 bo K-52 jest do bani"
                              • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:49
                                Ja tez takiego artykulu nie widzialem,ale nawet jesli chodziloby tylko o cene to mimo wszystko powinni wiecej sztuk smiglowca o takich mozliwosciach zamowic juz wczesniej.
                                • o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 19:09
                                  browiec1 napisał:

> Ja tez takiego artykulu nie widzialem,ale nawet jesli chodziloby tylko o cene t
                                  > o mimo wszystko powinni wiecej sztuk smiglowca o takich mozliwosciach zamowic j
                                  > uz wczesniej.
                                  Nie był potrzebny! Rozumiesz to? Mi-28 spełniałby swoje zadania jako główny śmigłowiec wojsk lądowych lepiej od Ka-52 . Ka-52 służył do zdań specjalnych i z powodzeniem przeszedł testy bojowe na Kaukazie. Tylko że ma słabe opancerzenie , jest bardzo drogi i wymaga więcej nakładu na jego konserwację . Teraz Ka-52 jest potrzebny bo Kamov ma długoletnie doświadczenie w śmigłowcach morskich czego o Milu nie powiesz.
                                  • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 19:21
                                    No ok,ja sie z tym zgadzam,tylko w takim ukladzie skad tak duze zamowinie teraz i planowane nastepne,przekraczajace potrzeby Mistrali?
                                    • andrzej.sawa Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 19:23
                                      A czego chciał lenin i stalin,a putin,to jedna swołocz
                                    • o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 19:26
                                      browiec1 napisał:

> No ok,ja sie z tym zgadzam,tylko w takim ukladzie skad tak duze zamowinie teraz
                                      > i planowane nastepne,przekraczajace potrzeby Mistrali?
                                      Czytaj wypowiedź Marka.
                                      • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 22:33
                                        No czytalem,a Ty co z niej wywnioskowales?
          • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 15.11.11, 20:38
            Ale w czym rzecz,bo ja o czym innym pisalem,czyli o tym ze bedac Rosjaninem wolalbym produkt ukrainsko-rosysjki niz amerykanski czy od franc.
            P.S.Przeciez ta rosyjska fabryke silnikow za rok chyba maja dopiero odpalic?
            • marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 15.11.11, 23:37
              To w tym Masz rację! "Salut" już robi silniki ale z tego co wiem to na razie tylko lżejsze dla Ka-60/Ka-62 i Ka-226T!
              -Pozdrawiam!
              • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 16.11.11, 17:47
                No tak,ale ja pisalem o tej fabryce ktora teoretycznie ma uniezaleznic Rosje od ukrainskich silnikow.A cos ta sprawa z jej odpaleniem sie przeciaga.
                • marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 16.11.11, 23:05
                  W tym temacie nie jestem na bieżąco więc jak tylko odświeżę sobie informacje to pewnie coś skrobnę!:)
                  -Pozdrawiam!
                • o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:12
                  browiec1 napisał:

> No tak,ale ja pisalem o tej fabryce ktora teoretycznie ma uniezaleznic Rosje od
                  > ukrainskich silnikow.A cos ta sprawa z jej odpaleniem sie przeciaga.

Dobrze że dodałeś słowo "teoretycznie" Rosja nie dała by się uzależnić Ukrainie w żadnej dziedzinie.
                  • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:15
                    Czy by sie dala czy nie nie wiem,ale zdaje sie byc faktem ze wszystkie silniki do smiglakow srednich i ciezkich sa z tego ukrainskiego zakladu.
                    • o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:45
                      browiec1 napisał:

> Czy by sie dala czy nie nie wiem,ale zdaje sie byc faktem ze wszystkie silniki
                      > do smiglakow srednich i ciezkich sa z tego ukrainskiego zakladu.
                      Nie wszystkie ! To problem jeszcze z czasów ZSRR . Biura konstrukcyjne w Rosji , fabryki na Ukrainie . Jednym i drugim ciężko bez siebie.
                      • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:47
                        A gdzie sie te silniki do Mi-8 chocby produkuje?Bo marek wspominal zdaje sie o Salucie ale tam robia do lekkich maszyn naped.
                        Z tym rozdzialem masz oczywiscie racje tyle ze Ukraincy sie coraz bardziej uniezalezniaja a Rosjanie ponoc(i o to pytalem wczesniej) maja jakies problemy z odpaleniem tej wlasnej fabryki silnikow.
                        • o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 19:15
                          browiec1 napisał:

> A gdzie sie te silniki do Mi-8 chocby produkuje?Bo marek wspominal zdaje sie o
                          > Salucie ale tam robia do lekkich maszyn naped.
                          > Z tym rozdzialem masz oczywiscie racje tyle ze Ukraincy sie coraz bardziej unie
                          > zalezniaja a Rosjanie ponoc(i o to pytalem wczesniej) maja jakies problemy z od
                          > paleniem tej wlasnej fabryki silnikow.
                          Wydaje mi się że w Kazaniu,Ułan Ude i Ługiansku ale nie chce mi się sprawdzać .
                          • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 19:18
                            A tam nie buduje sie przypadkiem calych smiglakow,ale wyposazonych w ukrainskie silniki?
                            • o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 19:28
                              browiec1 napisał:

> A tam nie buduje sie przypadkiem calych smiglakow,ale wyposazonych w ukrainskie
                              > silniki?
                              Nie chce mi się szukać, przyjdzie marek i skoryguje. Nie wydaje mi się by Ukraińcy produkują silniki dla Mi-8/17
                              • marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 22:27
                                Niestety Otriku źle Ci się wydaje! O ile wcześniej czyli do 1997 roku wszystkie produkowane śmigłowce Mi-8 miały montowane silniki TW-2-117 produkowane w Permie (ogółem wyprodukowano 24 000 silników) - obecnie wszystkie nowo powstające kolejne modyfikacje Mi-8MT/Mi-17 napędzane są silnikami TW-3-117 produkowanymi na Ukrainie!
                                - W Permie (OAO Permskij Motornyj Zawod) produkowano też silniki D-25W dla Mi-6 i TWD-25W dla Mi-10!
                                Obecnie zakład produkuje silniki dla samolotów pasażerskich i transportowych a także dla myśliwców MiG-31:
                                - PS-90A/A1/A2/A-76
                                - D30F6
                                -Pozdrawiam!
                                • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 22:36
                                  Czyli oni juz w ogole nie produkuja silnikow dla smiglowcow? Sa jakies inne zaklady poza tym produkujacym naped dla lekkich maszyn? Bo i te dla M-26 ida z Ukrainy.
                                  P.S.Na angielskiej wiki jesli sie nie myle jako naped Mi-17V iles tam podawali jako naped silniki Klimowa,a te sa chyba rosyjskie?
                                  • o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 23:47
                                    browiec1 napisał:

> Czyli oni juz w ogole nie produkuja silnikow dla smiglowcow? Sa jakies inne zak
                                    > lady poza tym produkujacym naped dla lekkich maszyn? Bo i te dla M-26 ida z Ukr
                                    > ainy.
                                    > P.S.Na angielskiej wiki jesli sie nie myle jako naped Mi-17V iles tam podawali
                                    > jako naped silniki Klimowa,a te sa chyba rosyjskie?
                                    TW2-117 to są właśnie silniki Klimova. By być produkowane na Ukrainie nie muszą się nazywać Klimovchenko. O tym mówiłem , biura konstrukcyjne w Rosji fabryki na Ukrainie.
                                    • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 23:49
                                      No czyli jednak sa uzaleznieni od silnikow z Ukrainy.No i Marek pisal ze tam powstaje jakas wersja TW3.
                                      • marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 18.11.11, 00:24
                                        Najnowszym dzieckiem "OKB im Klimowa" jest Browiec obecnie powstający
                                        TW7-117W
                                        klimov.ru/production/helicopter/TV7-117V/
                                        Jak Chcesz Poczytać to Zmień sobie język na Angielski!
                                        -Pozdrawiam!
                                        • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 18.11.11, 16:22
                                          A co oni tak numeracje przeskoczyli?Zeby zostawic miejsce kolejnym ukrainskim modernizacjom? Swoja droga to ten silnik ma powstawac w nowych rosyjskich zakladach silnikowych?
                                          • marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 18.11.11, 18:24
                                            Browiec skieruj to pytanie do Sankt Petersburga!:) To nie są "Ukraińskie modernizacje" tylko Rosyjskie modernizacje! Jeśli chodzi o Ukraińskie konstrukcje to wiele ich nie ma:
                                            - MS-500W/W-01/W-02
                                            - AI-450/450M1
                                            i tyli!
                                            www.motorsich.com/
                                            Pozdrawiam!
                                            • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 19.11.11, 20:34
                                              Czyli ten TW3 to tez rosyjka konstrukcja ale na Ukrainie robiona?
                                              I ten co wymieniles bedzie tylko w Rosji produkowany?
                                              • marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 19.11.11, 21:10
                                                A cholera go wie?! W Sankt Petersburgu właśnie "OKB im Klimowa" jest w trakcie budowy zakładu produkującego silniki ale jakie to na razie nie wiadomo! Niby piszą ,że właśnie TW-07 ale tego jeszcze nie wiadomo na 100%!
                                                -Pozdrawiam!
                                                • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 19.11.11, 21:13
                                                  No wlasnie o ten zaklad mi od poczatku chodzilo. Myslisz ze w razie opoznien ten nowy silnik tez zleciliby do budowy Ukraincom?
                                                  • marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 19.11.11, 21:32
                                                    Wszystko możliwe! Zależeć to będzie od potrzeb!
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 19.11.11, 21:42
                                                    A ten nowy silnik to jakas nowa jakosc czy po prostu jest mocniejszy i moze bardziej ekonomiczny?
                                                  • marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 19.11.11, 22:29
                                                    Ponoć całkowicie nowa jakość!
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 19.11.11, 22:31
                                                    A dokladniej?
                                                  • marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 19.11.11, 22:38
                                                    Nie wiem???!
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 20.11.11, 19:09
                                                    Uwazaj bo uwierze:P
                                  • marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 23:48
                                    Browiec "OKB imieni Klimowa" to jest biuro konstrukcyjne w Sankt Petersburgu + zakład REMONTU silników śmigłowcowych! Praktycznie WSZYSTKIE silniki dla śmigłowców w ZSRR/Rosji skonstruowano w tym biurze!
                                    -Pozdrawiam!
                                • o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 23:44
                                  marek_boa napisał:

> Niestety Otriku źle Ci się wydaje! O ile wcześniej czyli do 1997 roku wszystkie
                                  > produkowane śmigłowce Mi-8 miały montowane silniki TW-2-117 produkowane w Perm
                                  > ie (ogółem wyprodukowano 24 000 silników) - obecnie wszystkie nowo powstające k
                                  > olejne modyfikacje Mi-8MT/Mi-17 napędzane są silnikami TW-3-117 produkowanymi n
                                  > a Ukrainie!
                                  > - W Permie (OAO Permskij Motornyj Zawod) produkowano też silniki D-25W dla Mi-
                                  > 6 i TWD-25W dla Mi-10!
                                  > Obecnie zakład produkuje silniki dla samolotów pasażerskich i transportowych a
                                  > także dla myśliwców MiG-31:
                                  > - PS-90A/A1/A2/A-76
                                  > - D30F6
                                  > -Pozdrawiam!
                                  ;) no i widzisz. Jedyną informację jaką na szybko znalazłem było zaprzestanie produkcji TW2-117 w 97' po serii 23000 coś tam .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka