browiec1 05.11.11, 20:13 Jak by nie bylo to ciesze sie ze chyba uklrainski przemysl sie podnosi. www.altair.com.pl/start-7019 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 05.11.11, 20:43 Za Chińskie pieniądze?!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 14.11.11, 23:06 Co za roznica za czyje? A to w ramach uzupelnienia www.altair.com.pl/start-7047 ja bym chyba wolal jednak uzaleznienie rosyjko-ukrainskie niz francuskie czy amerykanskie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 14.11.11, 23:49 Nie w tym rzecz Browiec! Problem polega na tym ,że na dzień dzisiejszy korporacja "Wiertalioty Rossiji" ma zamknięty portfel zamówień na przeszło 1000 śmigłowców i kilkanaście kontraktów do podpisania w najbliższym czasie - sami nie wyrabiają takich ilości silników a te produkowane na Ukrainie to sprawdzony przez lata produkt - aby się wyrobić z już podpisanymi kontraktami po prostu muszą dokupić gotowych silników! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Na przekor Rosjanom? 15.11.11, 11:29 to ze tyle zamówień śmigłowce to pewnie efekt wojny afgańskiej Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 15.11.11, 15:43 Ano nie do końca! W tamten rejon mają tylko jedno zamówienie w trakcie realizacji czyli kontrakt podpisany z Amerykanami na dostarczenie armii Afgańskiej 20 śmigłowców Mi-17W-5! Gros tych zamówień to własne potrzeby (około 600 sztuk): - Mi-28N - 97 +97 sztuk - Ka-52 - 140 sztuk - Ka-60 - 100 + 100 sztuk - Ka-226 - 36 sztuk - Mi-8AMTSz - 32 sztuki - Mi-8MTW-5 - 20 sztuk - Ansat-U - 15 sztuk - Ka-62 - ? - Mi-34S1 - 30 sztuk - Mi-38 - ? - Mi-26T - 15 - Ka-31 - 10 sztuk - Ka-252 - 10 sztuk - Mi-35M - 30 sztuk -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 15.11.11, 23:11 140 sztuk to jest dopiero "pierwsze" podejście Browiec!:) Już dziś wiadomo ,że tych śmigłowców będzie sporo więcej - niestety tego o ile więcej to już nie wiadomo!:( -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 16.11.11, 17:46 Pytalem bo jakis czas temu podawales ze jednak nie bedzie ich tak duzo,a lubie ta konstrukcje:) Moze ten Mi-28 jednak nie jest taki wspanialy. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 16.11.11, 23:03 Postanowienie o zaprzestaniu produkcji Ka-52 padło ZANIM sfinalizowano kontrakt na zakup okrętów desantowych "Mistral" Browiec - czyli miał to być na miarę Ka-50 "niszowy" śmigłowiec do wykonywania zadań specjalnych i dla jednostek specjalnych! W momencie sfinalizowania zakupu okrętów we Francji zdano sobie sprawę ,że jest to jedyny typ śmigłowca szturmowego ,który się nadaje na ich pokłady - stąd bardzo szybko decyzję zmieniono i stąd też bardzo szybko zaczęto przygotowywania do wielkoseryjnej produkcji tego śmigłowca! Pierwsze próby lądowania na mniejszych okrętach już przeprowadzono - śmigłowiec (jeszcze w wersji lądowej - morski Ka-52K/* ma pojawić się na "gotowo" kole 2014 roku) bez problemu lądował i startował na/z niszczycielu typ Projekt 1155 "Friegat"! Ogółem z jak na razie mało jasnych planów (nie ma doprecyzowania ile śmigłowców potrzeba tak na prawdę) wynika ,że wersji morskiej czyli Ka-52K ma być wyprodukowane CO NAJMNIEJ 100 sztuk**! -Pozdrawiam! P.S.* - Wersja morska czyli Ka-52K od wersji lądowej ma się różnić składanymi łopatami wirnika, zwiększoną do maksimum zawartością kompozytów w konstrukcji łopat,składanymi w połowie długości skrzydłami,innym typem radaru i możliwością podwieszania i odpalania pocisków przeciwokrętowych typu Ch-35UE "Uran-M" (3M24UE)! PS.** - Obecny kontrakt na 140 sztuk NIE PRECYZUJE ile ma być Ka-52 i Ka-52K! Sądząc po tym jak Rosja standaryzowała grupę śmigłowcową na "Mistralach" (8 Ka-52K i 8 Ka-29) to potrzeba by im było co najmniej 64 sztuki ( 32 na pokładach + 32 zapasowe) ale istnieje też możliwość (jak podają sami Rosjanie) ,że przewidywana jest konfiguracja grupy śmigłowcowej składającej się tylko z Ka-52K (16 sztuk) wtedy automatycznie potrzeby rosną do 128 sztuk (64 na pokładach + 64 zapasowe) - cały pic polega na tym ,że dla "Mistrali" Rosja zmieniła system jaki funkcjonuje do tej pory w "Pałubnoj Awiacji"(Lotnictwo Pokładowe) - czyli samoloty i śmigłowce pokładowe nie będą "przywiązane logistycznie" do lotnisk naziemnych i delegowane na pokłady okrętów tylko konkretne samoloty i śmigłowce będą przypisane konkretnym okrętom! -P.S.-3 - Kolejny kontrakt (nie licząc tego na 140 sztuk) jest obecnie opracowywany i ma pojawić się w 2012 roku! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 17:57 Troche dziwna sprawa z tym Ka-52. Bo widac uznali go wczesniej(moim zdaniem mylnie) za niezbyt dobry sprzet,a teraz go kupuja bo nie ma nic innego. A dalsze zamowienia (ponad to co potrzeba na okrety)sa w takim ukladzie chyba spowodowane tylko chcecia obnizenia kosztu jednostkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:10 browiec1 napisał: > Troche dziwna sprawa z tym Ka-52. Bo widac uznali go wczesniej(moim zdaniem myl > nie) za niezbyt dobry sprzet,a teraz go kupuja bo nie ma nic innego. A dalsze z > amowienia (ponad to co potrzeba na okrety)sa w takim ukladzie chyba spowodowane > tylko chcecia obnizenia kosztu jednostkowego. Nikt nie uznawał K-52 za zły śmigłowiec, więcej to świetny śmigłowiec ale inny niż Mi-28 i o wiele droższy niż Mi-28 . Cena , tylko cena , nie wiem co się tobie ubzdurało że "jest gorszy" . Chyba że myślisz że Armia zawsze kupuje najlepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:14 Nic mi sie nie ubzduralo bo kilka razy juz tutaj napisalem ze moim zdaniem to dobry sprzet,ba uwazam ze lepszy od Mi-28. Dlatego dziwila mnie decyzja Rosjan,a tym bardzie w swietle tamtego decyzje obecne,ktore czesciowo Marek wyjasnil. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:43 browiec1 napisał: > Nic mi sie nie ubzduralo bo kilka razy juz tutaj napisalem ze moim zdaniem to d > obry sprzet,ba uwazam ze lepszy od Mi-28. Dlatego dziwila mnie decyzja Rosjan,a > tym bardzie w swietle tamtego decyzje obecne,ktore czesciowo Marek wyjasnil. Ka-52 jest inny niż Mi-28 a Mi jest spoooro tańszy. No mimo wszystko coś musiało się tobie ubzdurać bo ja nie pamiętam ani jednego artykułu w stylu "Wybieramy Mi-28 bo K-52 jest do bani" Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:49 Ja tez takiego artykulu nie widzialem,ale nawet jesli chodziloby tylko o cene to mimo wszystko powinni wiecej sztuk smiglowca o takich mozliwosciach zamowic juz wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 19:09 browiec1 napisał: > Ja tez takiego artykulu nie widzialem,ale nawet jesli chodziloby tylko o cene t > o mimo wszystko powinni wiecej sztuk smiglowca o takich mozliwosciach zamowic j > uz wczesniej. Nie był potrzebny! Rozumiesz to? Mi-28 spełniałby swoje zadania jako główny śmigłowiec wojsk lądowych lepiej od Ka-52 . Ka-52 służył do zdań specjalnych i z powodzeniem przeszedł testy bojowe na Kaukazie. Tylko że ma słabe opancerzenie , jest bardzo drogi i wymaga więcej nakładu na jego konserwację . Teraz Ka-52 jest potrzebny bo Kamov ma długoletnie doświadczenie w śmigłowcach morskich czego o Milu nie powiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 19:21 No ok,ja sie z tym zgadzam,tylko w takim ukladzie skad tak duze zamowinie teraz i planowane nastepne,przekraczajace potrzeby Mistrali? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 19:23 A czego chciał lenin i stalin,a putin,to jedna swołocz Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 19:26 browiec1 napisał: > No ok,ja sie z tym zgadzam,tylko w takim ukladzie skad tak duze zamowinie teraz > i planowane nastepne,przekraczajace potrzeby Mistrali? Czytaj wypowiedź Marka. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 22:33 No czytalem,a Ty co z niej wywnioskowales? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 15.11.11, 20:38 Ale w czym rzecz,bo ja o czym innym pisalem,czyli o tym ze bedac Rosjaninem wolalbym produkt ukrainsko-rosysjki niz amerykanski czy od franc. P.S.Przeciez ta rosyjska fabryke silnikow za rok chyba maja dopiero odpalic? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 15.11.11, 23:37 To w tym Masz rację! "Salut" już robi silniki ale z tego co wiem to na razie tylko lżejsze dla Ka-60/Ka-62 i Ka-226T! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 16.11.11, 17:47 No tak,ale ja pisalem o tej fabryce ktora teoretycznie ma uniezaleznic Rosje od ukrainskich silnikow.A cos ta sprawa z jej odpaleniem sie przeciaga. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 16.11.11, 23:05 W tym temacie nie jestem na bieżąco więc jak tylko odświeżę sobie informacje to pewnie coś skrobnę!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:12 browiec1 napisał: > No tak,ale ja pisalem o tej fabryce ktora teoretycznie ma uniezaleznic Rosje od > ukrainskich silnikow.A cos ta sprawa z jej odpaleniem sie przeciaga. Dobrze że dodałeś słowo "teoretycznie" Rosja nie dała by się uzależnić Ukrainie w żadnej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:15 Czy by sie dala czy nie nie wiem,ale zdaje sie byc faktem ze wszystkie silniki do smiglakow srednich i ciezkich sa z tego ukrainskiego zakladu. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:45 browiec1 napisał: > Czy by sie dala czy nie nie wiem,ale zdaje sie byc faktem ze wszystkie silniki > do smiglakow srednich i ciezkich sa z tego ukrainskiego zakladu. Nie wszystkie ! To problem jeszcze z czasów ZSRR . Biura konstrukcyjne w Rosji , fabryki na Ukrainie . Jednym i drugim ciężko bez siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 18:47 A gdzie sie te silniki do Mi-8 chocby produkuje?Bo marek wspominal zdaje sie o Salucie ale tam robia do lekkich maszyn naped. Z tym rozdzialem masz oczywiscie racje tyle ze Ukraincy sie coraz bardziej uniezalezniaja a Rosjanie ponoc(i o to pytalem wczesniej) maja jakies problemy z odpaleniem tej wlasnej fabryki silnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 19:15 browiec1 napisał: > A gdzie sie te silniki do Mi-8 chocby produkuje?Bo marek wspominal zdaje sie o > Salucie ale tam robia do lekkich maszyn naped. > Z tym rozdzialem masz oczywiscie racje tyle ze Ukraincy sie coraz bardziej unie > zalezniaja a Rosjanie ponoc(i o to pytalem wczesniej) maja jakies problemy z od > paleniem tej wlasnej fabryki silnikow. Wydaje mi się że w Kazaniu,Ułan Ude i Ługiansku ale nie chce mi się sprawdzać . Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 19:18 A tam nie buduje sie przypadkiem calych smiglakow,ale wyposazonych w ukrainskie silniki? Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 19:28 browiec1 napisał: > A tam nie buduje sie przypadkiem calych smiglakow,ale wyposazonych w ukrainskie > silniki? Nie chce mi się szukać, przyjdzie marek i skoryguje. Nie wydaje mi się by Ukraińcy produkują silniki dla Mi-8/17 Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 22:27 Niestety Otriku źle Ci się wydaje! O ile wcześniej czyli do 1997 roku wszystkie produkowane śmigłowce Mi-8 miały montowane silniki TW-2-117 produkowane w Permie (ogółem wyprodukowano 24 000 silników) - obecnie wszystkie nowo powstające kolejne modyfikacje Mi-8MT/Mi-17 napędzane są silnikami TW-3-117 produkowanymi na Ukrainie! - W Permie (OAO Permskij Motornyj Zawod) produkowano też silniki D-25W dla Mi-6 i TWD-25W dla Mi-10! Obecnie zakład produkuje silniki dla samolotów pasażerskich i transportowych a także dla myśliwców MiG-31: - PS-90A/A1/A2/A-76 - D30F6 -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 22:36 Czyli oni juz w ogole nie produkuja silnikow dla smiglowcow? Sa jakies inne zaklady poza tym produkujacym naped dla lekkich maszyn? Bo i te dla M-26 ida z Ukrainy. P.S.Na angielskiej wiki jesli sie nie myle jako naped Mi-17V iles tam podawali jako naped silniki Klimowa,a te sa chyba rosyjskie? Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 23:47 browiec1 napisał: > Czyli oni juz w ogole nie produkuja silnikow dla smiglowcow? Sa jakies inne zak > lady poza tym produkujacym naped dla lekkich maszyn? Bo i te dla M-26 ida z Ukr > ainy. > P.S.Na angielskiej wiki jesli sie nie myle jako naped Mi-17V iles tam podawali > jako naped silniki Klimowa,a te sa chyba rosyjskie? TW2-117 to są właśnie silniki Klimova. By być produkowane na Ukrainie nie muszą się nazywać Klimovchenko. O tym mówiłem , biura konstrukcyjne w Rosji fabryki na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 23:49 No czyli jednak sa uzaleznieni od silnikow z Ukrainy.No i Marek pisal ze tam powstaje jakas wersja TW3. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 18.11.11, 00:24 Najnowszym dzieckiem "OKB im Klimowa" jest Browiec obecnie powstający TW7-117W klimov.ru/production/helicopter/TV7-117V/ Jak Chcesz Poczytać to Zmień sobie język na Angielski! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 18.11.11, 16:22 A co oni tak numeracje przeskoczyli?Zeby zostawic miejsce kolejnym ukrainskim modernizacjom? Swoja droga to ten silnik ma powstawac w nowych rosyjskich zakladach silnikowych? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 18.11.11, 18:24 Browiec skieruj to pytanie do Sankt Petersburga!:) To nie są "Ukraińskie modernizacje" tylko Rosyjskie modernizacje! Jeśli chodzi o Ukraińskie konstrukcje to wiele ich nie ma: - MS-500W/W-01/W-02 - AI-450/450M1 i tyli! www.motorsich.com/ Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 19.11.11, 20:34 Czyli ten TW3 to tez rosyjka konstrukcja ale na Ukrainie robiona? I ten co wymieniles bedzie tylko w Rosji produkowany? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 19.11.11, 21:10 A cholera go wie?! W Sankt Petersburgu właśnie "OKB im Klimowa" jest w trakcie budowy zakładu produkującego silniki ale jakie to na razie nie wiadomo! Niby piszą ,że właśnie TW-07 ale tego jeszcze nie wiadomo na 100%! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 19.11.11, 21:13 No wlasnie o ten zaklad mi od poczatku chodzilo. Myslisz ze w razie opoznien ten nowy silnik tez zleciliby do budowy Ukraincom? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 19.11.11, 21:32 Wszystko możliwe! Zależeć to będzie od potrzeb! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Na przekor Rosjanom? 19.11.11, 21:42 A ten nowy silnik to jakas nowa jakosc czy po prostu jest mocniejszy i moze bardziej ekonomiczny? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 19.11.11, 22:29 Ponoć całkowicie nowa jakość! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 23:48 Browiec "OKB imieni Klimowa" to jest biuro konstrukcyjne w Sankt Petersburgu + zakład REMONTU silników śmigłowcowych! Praktycznie WSZYSTKIE silniki dla śmigłowców w ZSRR/Rosji skonstruowano w tym biurze! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Na przekor Rosjanom? 17.11.11, 23:44 marek_boa napisał: > Niestety Otriku źle Ci się wydaje! O ile wcześniej czyli do 1997 roku wszystkie > produkowane śmigłowce Mi-8 miały montowane silniki TW-2-117 produkowane w Perm > ie (ogółem wyprodukowano 24 000 silników) - obecnie wszystkie nowo powstające k > olejne modyfikacje Mi-8MT/Mi-17 napędzane są silnikami TW-3-117 produkowanymi n > a Ukrainie! > - W Permie (OAO Permskij Motornyj Zawod) produkowano też silniki D-25W dla Mi- > 6 i TWD-25W dla Mi-10! > Obecnie zakład produkuje silniki dla samolotów pasażerskich i transportowych a > także dla myśliwców MiG-31: > - PS-90A/A1/A2/A-76 > - D30F6 > -Pozdrawiam! ;) no i widzisz. Jedyną informację jaką na szybko znalazłem było zaprzestanie produkcji TW2-117 w 97' po serii 23000 coś tam . Odpowiedz Link Zgłoś