Dodaj do ulubionych

Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl

10.01.12, 18:03
blogcenzurowany.blogspot.com/2012/01/uszykowanie-polskiej-piechoty-wedle.html#links
Tutaj zaprezentowałem w skrócie uszykowanie polskiej piechoty wedle mnie, jakie są Wasze opinie?, i śmiało prezentujcie własne koncepcje...)
Obserwuj wątek
    • wiarusik Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 18:13
      ja bym dał karabiny laserowe a ludzi zastąpił cyborgami.
    • wiarusik Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 18:14
      to co pokazujesz pięknie-ładnie ale na poziomie DWS które może sobie wybierać i przebierać.
      • anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 18:18
        wiarusik napisała:
        > to co pokazujesz pięknie-ładnie ale na poziomie DWS które może sobie wybierać i
        > przebierać.

To nie są korwety rakietowe :D, ani rakiety Patriot, zapewniam że budżet naszego MON aż nadto wystarczy na takie zakupy...)
        • wiarusik Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 18:26
          żeby antona zadowolić z pewnością zrzutkę zrobią z wszystkich ministerstw. trochę leosiów, trochę abramsiów, trochę leklersiów, trochę takich hełmów i siakich...chcesz F-22? dla ciebie wszystko, garść eurofighterów? proszę. lotniskowiec chcesz? jak najbardziej jesteśmy w stanie go kupić. jedno tylko pytanie-na ch.j?
          • anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 19:08
            wiarusik napisała:
            > żeby antona zadowolić z pewnością zrzutkę zrobią z wszystkich ministerstw. troc
            > hę leosiów, trochę abramsiów, trochę leklersiów, trochę takich hełmów i siakich
            > ...chcesz F-22? dla ciebie wszystko, garść eurofighterów? proszę. lotniskowiec
            > chcesz? jak najbardziej jesteśmy w stanie go kupić. jedno tylko pytanie-na ch.j
            > ?

Na ch... to jest kondon, spadaj na drzewo albo czep się kaktusa :D
            • wiarusik Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 20:17
              antonie, głupiś więc myślałem że prosty język do ciebie trafi :)
    • sajgon-1 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 19:13
      3.bp.blogspot.com/-5OC7PPhPx4o/Tfb7xE-qPaI/AAAAAAAABBY/Tptg2GgiDhk/s1600/30299.jpg
      Chodzi Ci o te hełmy marines? :-)
      • anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 19:25
        sajgon-1 napisał:
        > Chodzi Ci o te hełmy marines? :-)

Tak o ten, że co?, że przestrzelony?, ale gostek obok stoi jak najbardziej żywy, każdy hełm jest do przestrzelenia, ale chodzi o odległość, jaki nabój, jaki kont, rykoszety, i inne cegłówki :D
    • szto_tawariszczi Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 19:40
      Antonie

to się po polsku nazywa "uzbrojenie" polskiej piechoty w/g antona...

PS. Jaki język jest Twoim językiem ojczystym ?
      • anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 20:05
        szto_tawariszczi napisał:
        > to się po polsku nazywa "uzbrojenie" polskiej piechoty w/g antona...

Uzbrojenie to się bedzie nazywać jak to zakupią, a uszykowanie to stary termin wojskowy, czyśbyś o tym nie wiedział? :D
        • marek_boa Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 20:24
          Anton czy aby Jesteś tego Pewien??!:) Termin "uszykowanie" jest faktycznie starym terminem wojskowym ale nie odnosi się do "wyposażenia"/"uzbrojenia" żołnierzy tylko do rozmieszczenia ich oddziałów w czasie bitwy!
          -Pozdrawiam!
          • anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 21:05
            Marek, wreszcie jakiś merytoryczny głos, no prawie, ja nie piszę tam tylko o uzbrojeniu, ale i wyposażeniu, a mam słabość do takich różnych słówek :D

wiarus, wiesz że w ustawieniach wyświetlasz się nadal na szaro?, więcej ci nie odpowiadam bo szkoda przestrzeni wirtualnej na ciebie...
            • szto_tawariszczi Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 21:08
              słabości słabościami

ale zanim się coś opublikuje /:-)

wypada wiedzieć co to znaczy ???

za moich czasów nazywało się to "Matoł, siadaj, dwója..."
              • anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 21:12
                Ty towarzysz a może byś coś merytorycznie napisał, żebyś nie szukał po internecie to merytorycznie znaczy na temat, w tej sprawie o której napisałem, poniał!, ruki pa szwam! wykonać! :D, może taki język jest ci bliższy???
                • sajgon-1 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 21:16
                  Antonie, ale ładnie te zdjęcia uszykowałeś, naprawdę :-))), a wiarus to łysa pała, jeszcze nic sensownego nie napisał :-)))
                  • anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 21:18
                    Dzięki Sajgonie :), jeśli to nie jakiś podstęp :D
          • odyn06 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 12.01.12, 10:27
            Uszykowanie, to XVI lub XVII-wieczne określenie pochodzące od słowa "szyk" czyli ustawienie ugrupowania na polu walki.
            Anton - użyłbym słowa "ordynek" od niemieckiego die Ordnung co oznacza uporządkowanie tj. wyposażenie i przygotowanie do walki.
            Pozdrawiam
            • anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 12.01.12, 11:06
              odyn06 napisał:
              > Uszykowanie, to XVI lub XVII-wieczne określenie pochodzące od słowa "szyk" czyl
              > i ustawienie ugrupowania na polu walki.
              > Anton - użyłbym słowa "ordynek" od niemieckiego die Ordnung co oznacza uporządk
              > owanie tj. wyposażenie i przygotowanie do walki.
              > Pozdrawiam

No dobra słowa już nie zmienię, ale nikt z Was nie ma własnej koncepcji w co by wyposażył naszą piechotę?, no śmiało nie nać się, zaprezentujcie własne koncepcje, no śmiało :D
              • odyn06 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 13.01.12, 14:15
                Śmiałości nam nie brakuje, ale brakuje odpowiedzi na pytanie podstawowe:
                Do jakiej wojny winniśmy puszczać wodze fantazji, drenować kiszeń polskiego podatnika i zwiększać słupki zysku obcych koncernów?
    • anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 21:29
      wiarus poluzuj gume w gaciach i do spania, dosyc pisania glupot na forum :D
    • swiguszko Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 11.01.12, 09:17
      Ja proponuje pozostać przy Berylu, tylko zrobić podstawowa wersje z kolba stała, tak jak w tych nowych kalasznikowach, mundury wprowadzić multikamu ale na europe w zielonkawym bardziej odcieniu, na pustynie pod ten kiolor bardziej. Pozostac przy RPG-7 tylko nowe pociski u ruskich kupic. UKM-2000 tak jak piszesz wprowadzac, a karabiny wyborowe to nasze polskie, a helmy w morateksie kupic, maja lepsze od maskpolu.
      • browiec1 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 11.01.12, 21:32
        O co chodzi z ta kolba stalo?
        Zas pociski nowe do RPG mamy polskie.UKM-2000 tez w wojsku jest wiec nie wiem o co biega z tym wprowadzaniem.
        • browiec1 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 11.01.12, 21:32
          Stala oczywiscie;)
        • swiguszko Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 12.01.12, 16:38
          browiec1 napisał:
          > O co chodzi z ta kolba stalo?
          > Zas pociski nowe do RPG mamy polskie.UKM-2000 tez w wojsku jest wiec nie wiem o
          > co biega z tym wprowadzaniem.

Gdzie masz polskie?, chodzi mi o nowoczesne tandemy i termobaryczne.
          Że UKM 2000 jest to dobry kierunek, tylko nich nic nie majdrują przy kolbie, ma być taka sama jak w PKM.
          Kolba stała to taka jak w AK-47, z tym że może być z tworzywa, taka jak w tych ostatnich ruskich kalasznikowach.
    • browiec1 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 11.01.12, 21:33
      Anton jak na misje to podstawa jest to
      www.gadu-gadu.pl/dzwonek-w-telefonie-ratuje-przed-talibami?utm_source=gg&utm_medium=main
      • anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 12.01.12, 08:31
        Drogi i godny szacunku Browcu :D, kolba stała to kolba stała, nieskładana, ale z innej beczki - jakiś gość na moim blogu, zadał mi pytanie: kto maluje naszym żołnierzom hełmy w Afganistanie?, i ja nie wiem, czy są jakieś wytyczne monowców czy własna inicjatywa?, może Ty coś wiesz??? :D
        • browiec1 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 13.01.12, 16:53
          Anton,ja wiem co to jest kolba skladana,pytalem w jakim ona sie tu kontekscie pojawila.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka