anton_pl 10.01.12, 18:03 blogcenzurowany.blogspot.com/2012/01/uszykowanie-polskiej-piechoty-wedle.html#links Tutaj zaprezentowałem w skrócie uszykowanie polskiej piechoty wedle mnie, jakie są Wasze opinie?, i śmiało prezentujcie własne koncepcje...) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiarusik Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 18:13 ja bym dał karabiny laserowe a ludzi zastąpił cyborgami. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 18:14 to co pokazujesz pięknie-ładnie ale na poziomie DWS które może sobie wybierać i przebierać. Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 18:18 wiarusik napisała: > to co pokazujesz pięknie-ładnie ale na poziomie DWS które może sobie wybierać i > przebierać. To nie są korwety rakietowe :D, ani rakiety Patriot, zapewniam że budżet naszego MON aż nadto wystarczy na takie zakupy...) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 18:26 żeby antona zadowolić z pewnością zrzutkę zrobią z wszystkich ministerstw. trochę leosiów, trochę abramsiów, trochę leklersiów, trochę takich hełmów i siakich...chcesz F-22? dla ciebie wszystko, garść eurofighterów? proszę. lotniskowiec chcesz? jak najbardziej jesteśmy w stanie go kupić. jedno tylko pytanie-na ch.j? Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 19:08 wiarusik napisała: > żeby antona zadowolić z pewnością zrzutkę zrobią z wszystkich ministerstw. troc > hę leosiów, trochę abramsiów, trochę leklersiów, trochę takich hełmów i siakich > ...chcesz F-22? dla ciebie wszystko, garść eurofighterów? proszę. lotniskowiec > chcesz? jak najbardziej jesteśmy w stanie go kupić. jedno tylko pytanie-na ch.j > ? Na ch... to jest kondon, spadaj na drzewo albo czep się kaktusa :D Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 20:17 antonie, głupiś więc myślałem że prosty język do ciebie trafi :) Odpowiedz Link Zgłoś
sajgon-1 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 19:13 3.bp.blogspot.com/-5OC7PPhPx4o/Tfb7xE-qPaI/AAAAAAAABBY/Tptg2GgiDhk/s1600/30299.jpg Chodzi Ci o te hełmy marines? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 19:25 sajgon-1 napisał: > Chodzi Ci o te hełmy marines? :-) Tak o ten, że co?, że przestrzelony?, ale gostek obok stoi jak najbardziej żywy, każdy hełm jest do przestrzelenia, ale chodzi o odległość, jaki nabój, jaki kont, rykoszety, i inne cegłówki :D Odpowiedz Link Zgłoś
szto_tawariszczi Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 19:40 Antonie to się po polsku nazywa "uzbrojenie" polskiej piechoty w/g antona... PS. Jaki język jest Twoim językiem ojczystym ? Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 20:05 szto_tawariszczi napisał: > to się po polsku nazywa "uzbrojenie" polskiej piechoty w/g antona... Uzbrojenie to się bedzie nazywać jak to zakupią, a uszykowanie to stary termin wojskowy, czyśbyś o tym nie wiedział? :D Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 20:24 Anton czy aby Jesteś tego Pewien??!:) Termin "uszykowanie" jest faktycznie starym terminem wojskowym ale nie odnosi się do "wyposażenia"/"uzbrojenia" żołnierzy tylko do rozmieszczenia ich oddziałów w czasie bitwy! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 21:05 Marek, wreszcie jakiś merytoryczny głos, no prawie, ja nie piszę tam tylko o uzbrojeniu, ale i wyposażeniu, a mam słabość do takich różnych słówek :D wiarus, wiesz że w ustawieniach wyświetlasz się nadal na szaro?, więcej ci nie odpowiadam bo szkoda przestrzeni wirtualnej na ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
szto_tawariszczi Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 21:08 słabości słabościami ale zanim się coś opublikuje /:-) wypada wiedzieć co to znaczy ??? za moich czasów nazywało się to "Matoł, siadaj, dwója..." Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 21:12 Ty towarzysz a może byś coś merytorycznie napisał, żebyś nie szukał po internecie to merytorycznie znaczy na temat, w tej sprawie o której napisałem, poniał!, ruki pa szwam! wykonać! :D, może taki język jest ci bliższy??? Odpowiedz Link Zgłoś
sajgon-1 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 21:16 Antonie, ale ładnie te zdjęcia uszykowałeś, naprawdę :-))), a wiarus to łysa pała, jeszcze nic sensownego nie napisał :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 21:18 Dzięki Sajgonie :), jeśli to nie jakiś podstęp :D Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 12.01.12, 10:27 Uszykowanie, to XVI lub XVII-wieczne określenie pochodzące od słowa "szyk" czyli ustawienie ugrupowania na polu walki. Anton - użyłbym słowa "ordynek" od niemieckiego die Ordnung co oznacza uporządkowanie tj. wyposażenie i przygotowanie do walki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 12.01.12, 11:06 odyn06 napisał: > Uszykowanie, to XVI lub XVII-wieczne określenie pochodzące od słowa "szyk" czyl > i ustawienie ugrupowania na polu walki. > Anton - użyłbym słowa "ordynek" od niemieckiego die Ordnung co oznacza uporządk > owanie tj. wyposażenie i przygotowanie do walki. > Pozdrawiam No dobra słowa już nie zmienię, ale nikt z Was nie ma własnej koncepcji w co by wyposażył naszą piechotę?, no śmiało nie nać się, zaprezentujcie własne koncepcje, no śmiało :D Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 13.01.12, 14:15 Śmiałości nam nie brakuje, ale brakuje odpowiedzi na pytanie podstawowe: Do jakiej wojny winniśmy puszczać wodze fantazji, drenować kiszeń polskiego podatnika i zwiększać słupki zysku obcych koncernów? Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 10.01.12, 21:29 wiarus poluzuj gume w gaciach i do spania, dosyc pisania glupot na forum :D Odpowiedz Link Zgłoś
swiguszko Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 11.01.12, 09:17 Ja proponuje pozostać przy Berylu, tylko zrobić podstawowa wersje z kolba stała, tak jak w tych nowych kalasznikowach, mundury wprowadzić multikamu ale na europe w zielonkawym bardziej odcieniu, na pustynie pod ten kiolor bardziej. Pozostac przy RPG-7 tylko nowe pociski u ruskich kupic. UKM-2000 tak jak piszesz wprowadzac, a karabiny wyborowe to nasze polskie, a helmy w morateksie kupic, maja lepsze od maskpolu. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 11.01.12, 21:32 O co chodzi z ta kolba stalo? Zas pociski nowe do RPG mamy polskie.UKM-2000 tez w wojsku jest wiec nie wiem o co biega z tym wprowadzaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 11.01.12, 21:32 Stala oczywiscie;) Odpowiedz Link Zgłoś
swiguszko Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 12.01.12, 16:38 browiec1 napisał: > O co chodzi z ta kolba stalo? > Zas pociski nowe do RPG mamy polskie.UKM-2000 tez w wojsku jest wiec nie wiem o > co biega z tym wprowadzaniem. Gdzie masz polskie?, chodzi mi o nowoczesne tandemy i termobaryczne. Że UKM 2000 jest to dobry kierunek, tylko nich nic nie majdrują przy kolbie, ma być taka sama jak w PKM. Kolba stała to taka jak w AK-47, z tym że może być z tworzywa, taka jak w tych ostatnich ruskich kalasznikowach. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 11.01.12, 21:33 Anton jak na misje to podstawa jest to www.gadu-gadu.pl/dzwonek-w-telefonie-ratuje-przed-talibami?utm_source=gg&utm_medium=main Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 12.01.12, 08:31 Drogi i godny szacunku Browcu :D, kolba stała to kolba stała, nieskładana, ale z innej beczki - jakiś gość na moim blogu, zadał mi pytanie: kto maluje naszym żołnierzom hełmy w Afganistanie?, i ja nie wiem, czy są jakieś wytyczne monowców czy własna inicjatywa?, może Ty coś wiesz??? :D Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Uszykowanie polskiej piechoty - anton_pl 13.01.12, 16:53 Anton,ja wiem co to jest kolba skladana,pytalem w jakim ona sie tu kontekscie pojawila. Odpowiedz Link Zgłoś