Dodaj do ulubionych

Stalin a Hitler

05.03.12, 16:57
Gdyby Stalin był przygotowany do wojny z Niemcami, jak to twierdzi Tornson, toby się nie dał zaskoczyć w 1941r !
Nie zignorowałby wszystkich ostrzeżeń, których było bez liku, o przygotowaniach Niemców do wojny.
Nie wymordowałby najprawdopodobniej polskich oficerów wziętych do niewoli w 39r, tylko próbowałby ich wykorzystać do walki z Hitlerem itp.
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: Stalin a Hitler 05.03.12, 17:06
      strateg_x napisał:

> Nie wymordowałby najprawdopodobniej polskich oficerów wziętych do niewoli w 39r
      > , tylko próbowałby ich wykorzystać do walki z Hitlerem itp.

Probowal - wciagnal nawet do tego Berlinga, wowczas jeszcze w stopniu pulkownika, ktory namawial polskich żołnierzy wstapienia do armi pod berlem radzieckim. Ci odmawiali, traktujac ZSRR jak takiego samego najeżdźcę jak III Rzesza, i twierdzili ze bez zgody polskiego rządu, ktoremu slubowali, nie moga czegos takiego zrobic. Aby Berling w komforcie mogl wykonywac swoje zadanie, Beria wyciagnal mu nawet z łagru kochankę Berlionga, ta jednak gdy dowiedziala sie co Berling robi, wolala wrocic do łagru niz żyć z Berlingiem. Totez i wrocila.
      • bmc3i Re: Stalin a Hitler 05.03.12, 17:14
        bmc3i napisał:

> strateg_x napisał:
        >
        >
        > > Nie wymordowałby najprawdopodobniej polskich oficerów wziętych do niewoli
        > w 39r
        > > , tylko próbowałby ich wykorzystać do walki z Hitlerem itp.
        >
        > Probowal - wciagnal nawet do tego Berlinga, wowczas jeszcze w stopniu pulkownik
        > a, ktory namawial polskich żołnierzy wstapienia do armi pod berlem radzieckim.
        > Ci odmawiali, traktujac ZSRR jak takiego samego najeżdźcę jak III Rzesza, i twi
        > erdzili ze bez zgody polskiego rządu, ktoremu slubowali, nie moga czegos takie
        > go zrobic. Aby Berling w komforcie mogl wykonywac swoje zadanie, Beria wyciagna
        > l mu nawet z łagru kochankę Berlionga, ta jednak gdy dowiedziala sie co Berling
        > robi, wolala wrocic do łagru niz żyć z Berlingiem. Totez i wrocila.
        >

Zaznaczam przy tym, ze pisze o roku 40, a wiec nie tylko przed atakiem Niemiec na ZSRR, ale i przed smiercią wiekszosci z tych zolnierzy ktorzy odmowili Berlingowi, w roznych Ostaszkowach i innych Charkowach.
      • strateg_x Re: Stalin a Hitler 05.03.12, 17:23
        Jesteś pewien , że było to w 40r a nie później ?
        • bmc3i Re: Stalin a Hitler 05.03.12, 17:28
          strateg_x napisał:

> Jesteś pewien , że było to w 40r a nie później ?

Nie jestem pewny czy to byl rok 40, a nie 39 jeszcze. Jestem pewny ze nie bylo pozniej, bo wielu z tych ktorzy mu odmowilo, pozniej zgineli w roznych Katyniach.
          • maccard.3 Re: Stalin a Hitler 06.03.12, 08:59
            bmc3i napisał:

> strateg_x napisał:
            >
            > > Jesteś pewien , że było to w 40r a nie później ?
            >
            > Nie jestem pewny czy to byl rok 40, a nie 39 jeszcze. Jestem pewny ze nie bylo
            > pozniej, bo wielu z tych ktorzy mu odmowilo, pozniej zgineli w roznych Katyniac
            > h.
            >

Ostateczna decyzja o wdrożeniu "katynia" zapadła 5 marca 1940.
    • rzewuski1 Re: Stalin a Hitler 05.03.12, 18:09
      to już było na tym forum rozpatrywane wiele razy
      Stalin nie był geniuszem
      to dzięki jego głupiej polityce ZSRR poniósł główny ciężar wojny z III Rzesza
      20 milionów ludzi poszło do piachu niektórzy twierdza ze nawet dwa razy więcej
      ale u ruskich ludzi mnogo
    • strateg_x Re: Stalin a Hitler 05.03.12, 19:06
      Stalin miał szczęście, że Hitler był większym szaleńcem od niego i narwańcem.
      Gdyby Adolf przygotował się jeszcze jakieś 2 , 3 lata do wojny , toby ruskich rozwalił w dwa miesiące i byłoby po ptakach !
      • marek_boa Re: Stalin a Hitler 05.03.12, 19:33
        Napoleon też tak myślał! Tylko ,że jakoś nikomu dotąd się nie udało! No ale wiara w bajki nie jest czymś zdrożnym!:)
        • zlorf_flanelostopy Re: Stalin a Hitler 05.03.12, 20:22
          > Tylko ,że jakoś nikomu dotąd się nie udało! No ale wiara w bajki nie
          > jest czymś zdrożnym!:)
          Znikłeś Złotą Ordę, 1610.
          • marek_boa Re: Stalin a Hitler 05.03.12, 21:36
            Tak?! I jak długo to trwało?! Mówią na kremlu po Mongolsku lub po Polsku??!
            pl.wikipedia.org/wiki/Iwan_III_Srogi
            pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_polsko-rosyjska_1609-1618-Pozdrawiam!
            • maxikasek Re: Stalin a Hitler 06.03.12, 09:19
              > Tak?! I jak długo to trwało?! Mówią na kremlu po Mongolsku lub po Polsku??!
              Marku a po 123 latach zaborów mówią w Polsce po rosyjsku/niemiecku czy po polsku ;-)
              • marek_boa Re: Stalin a Hitler 06.03.12, 15:20
                Wiesz dobrze Maxi o co mnie chodziło!:)
                -Pozdrawiam!
      • tornson Re: Stalin a Hitler 05.03.12, 22:33
        strateg_x napisał:

> Stalin miał szczęście, że Hitler był większym szaleńcem od niego i narwańcem.
        > Gdyby Adolf przygotował się jeszcze jakieś 2 , 3 lata do wojny , toby ruskich r
        > ozwalił w dwa miesiące i byłoby po ptakach !
        Cieszyłbyś się, co?
        Ale nic by nie rozwalił, ZSRR szybciej odtwarzał swoje straty z czystek niż Rzesza rozwijała swoje siły zbrojne.
        • strateg_x Re: Stalin a Hitler 06.03.12, 14:43
          tornson napisał:

> Cieszyłbyś się, co?

Nisko mnie oceniasz, z czego miałbym się cieszyć.
          Gdyby Hitler wygrał tą wojnę to oznaczałoby koniec cywilizacji i koniec ludzkości !

> Ale nic by nie rozwalił, ZSRR szybciej odtwarzał swoje straty z czystek niż Rze
          > sza rozwijała swoje siły zbrojne.

Stalin wyrżnął 2/3 kadry oficerskiej i dopiero się rozkręcał, gdyby Hitler poczekał ze 2 lata,
          najprawdopodobniej, wyrżnąłby 90% dowódców i wtedy nic by ruskim już nie pomogło .
          • jack79 Re: Stalin a Hitler 06.03.12, 14:57
            > Gdyby Hitler wygrał tą wojnę to oznaczałoby koniec cywilizacji i koniec ludzkoś
            > ci !

to nie byłby koniec...po prostu świat wyglądałby inaczej, z naszego punktu widzenia sporo gorzej, ale raczej nie z punktu widzenia niemców
            to szokujące ale hitler uważał że tylko jego zwycięstwo jest ocaleniem dla kultury i cywilizacji
            chciał zniszczyć komunizm i chrześcijaństwo któremu zarzucał upadek cywilizacji i pogrążenie się w mrokach średniowiecza
            facet kilka godzin dziennie myślał o tym jak będą wyglądać miasta które zbuduje po wojnie

ponoć dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane....
          • stasi1 akurat w 41 to w zasadzie juz stalin 07.03.12, 12:11
            nie mordował swoich obywateli(te100tysięcy rocznie to pikuś do tego co było wcześniej). Najwyżej wsadzał do łagrów. Ale wojsku odebrano incjatywę, rozkaz choćby głupi trzeba wykonać
            • maccard.3 Re: akurat w 41 to w zasadzie juz stalin 07.03.12, 18:09
              stasi1 napisał:

> nie mordował swoich obywateli(te100tysięcy rocznie to pikuś do tego co było wcz
              > eśniej). Najwyżej wsadzał do łagrów. Ale wojsku odebrano incjatywę, rozkaz choć
              > by głupi trzeba wykonać

W armii czystki trwały. Nie masowe, ale nadal obejmowały najwyższe szczeble dowodzenia.
              • stasi1 ale większość tych czystek była 10.03.12, 09:13
                z przyczyn nie wykonywania rozkazów góry. A że nie ożna było ich wykonać? Kogo to obchodzi
                • maccard.3 Re: ale większość tych czystek była 25.05.12, 22:51
                  Nie będę się spierał czy większość czy nie większość. Po rozpoczęciu niemieckiego najazdu można było podciągać czystki pod "niewykonanie rozkazu bojowego". Faktem jest natomiast, że aresztowania kadry dowódczej trwały bez przerwy. Przykład: aresztowanie Smuszkiewicza ze sztabem, chyba 7 czerwca 1941 czyli "nakanunie" wojny.
                  • maxikasek Re: ale większość tych czystek była 26.05.12, 01:50
                    W maju 1941 rozpoczęła się kolejna czystka w armii- tym razem w lotnictwie.
                    • maccard.3 Re: ale większość tych czystek była 26.05.12, 08:13
                      To wszystko w ramach genialnie prowadzonych przygotowań do niemieckiej inwazji. Oczywista oczywistość.
      • cie778 Re: Stalin a Hitler 14.03.12, 17:30
        strateg_x napisał:

> Stalin miał szczęście, że Hitler był większym szaleńcem od niego i narwańcem.
        > Gdyby Adolf przygotował się jeszcze jakieś 2 , 3 lata do wojny

Nieprawdą jest jakoby. Hitler nie miał "jeszcze 2-3 lat" bo mu się kasa kończyła. Miał do wyboru: wojnę albo bankructwo Niemiec.

pozdrawiam
        jasiol
    • tornson A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 05.03.12, 22:32
      strateg_x napisał:

> Gdyby Stalin był przygotowany do wojny z Niemcami, jak to twierdzi Tornson, tob
      > y się nie dał zaskoczyć w 1941r !
      A gdzie i kiedy ja pisałem że był przygotowany? Potrzebował czasu by odbudować kadry, im więcej tym lepiej. Wojna w 1941 była poprostu lepsza dla ZSRR niż w 1939 tym bardziej że bez porozumienia L-M istniało wielkie ryzyko wsparcia (co najmniej surowcowego) dla Rzeszy ze strony mocarstw kolonialnych. Co innego 1938 rok, mając po swojej stronie Polskę i Czechosłowację, a przeciw słabe jeszcze wtedy Niemcy bez sojuszników mógłby je zgnieść, niestety nieprzejednana postawa Polski to uniemożliwiła.

> Nie zignorowałby wszystkich ostrzeżeń, których było bez liku, o przygotowaniach
      > Niemców do wojny.
      A skąd wiesz że ignorował? Może po prostu w tym czasie nie mógł jeszcze nic więcej zrobić. Pomimo batów jakie Żukow sprawił Japońcom ich postawa w razie konfliktu była wciąż niepewna i gro sił trzeba było trzymać na Dalekim Wschodzie.

> Nie wymordowałby najprawdopodobniej polskich oficerów wziętych do niewoli w 39r
      > , tylko próbowałby ich wykorzystać do walki z Hitlerem itp.
      Większość z nich wykorzystał (armie Berlinga i Andersa), ale to nie miało i nie miałoby większego wpływu na wynik wojny.
      • brigada_di_bandito Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 06.03.12, 08:33
        Fajnie piszecie.Na podstawie książki Andersa "Bez ostatniego rozdziału" Stalin nie miał już broni ani żywności żeby wyposażyć tworzącą się w Sovietach Polską armię.
        Bez wyolbrzymiania Amerykańskiej pomocy można napisać że bez niej Józek wyglądałby tragicznie w tamtym okresie.
      • maccard.3 Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 06.03.12, 09:04
        Tak, szczególnie można wierzyć w te pomoc "mocarstw kolonialnych".

Ale tylko jedno mocarstwo kolonialne zawarło w 1939 pakt przyjaźni z Niemcami i dostarczało im surowce. Inne europejskie kraje mające kolonie w tym czasie wypowiedziały Niemcom wojnę.
      • maxikasek Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 06.03.12, 09:35
        tornson ja cię prosze- przenieś się na Plotka- tam pasujesz.
        "ym bardziej że bez porozumienia L-M"
        Co to za porozumienie? ;-)
        "istniało wielkie ryzyko wsparcia (co n
        > ajmniej surowcowego) dla Rzeszy ze strony mocarstw kolonialnych"
        Japonia i Włochy? ;-)
        ", niestety nieprzejednana postawa
        > Polski to uniemożliwiła."
        Dzięki czemu sowieci swoją okupację zaczęli w 1939, a nie już w 1938.
        "Pomimo batów jakie Żukow sprawił Japońcom"
        Parafrazując słowa Gustlika z CzPiP: jeszcze ze dwa takie zwycięstwa i nie byłoby komu po rosyjsku mówić ;-). Lokalne kampanie ot i tyle.
        " ich postawa w razie konfl
        > iktu była wciąż niepewna i gro sił trzeba było trzymać na Dalekim Wschodzie."
        Tak- faktycznie. te 9 dywizji Armii Kwantuńskiej to potęga, że Stalin nocami nie mógł spać ;-) Front Dalekowschodni nie stanowił nawet 10% RKKA (dla przykładu z lipcaq 1940 Front Dalekowschodni miał posuiadać 15 DP z 200 ogółem). Gross sił stało w europejskiej częsci ZSRR.

> Większość z nich wykorzystał (armie Berlinga i Andersa),
        Zamordowanych- ponad 14 tys., "wykorzystanych" w obu armiach coś ok. 2 tys (z czego większość "ukryła sie" w łagrach). Faktycznie większość.
        • stasi1 Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 06.03.12, 12:17

> Tak- faktycznie. te 9 dywizji Armii Kwantuńskiej to potęga, że Stalin nocami ni
          > e mógł spać ;-) Front Dalekowschodni nie stanowił nawet 10% RKKA (dla przykładu
          > z lipcaq 1940 Front Dalekowschodni miał posuiadać 15 DP z 200 ogółem). Gross s
          > ił stało w europejskiej częsci ZSRR.
          >
          >Nie do końca tak
          ,,W 1939 roku dysponowała siłą 9 dywizji i liczebnością 270 tys. ludzi. Stanowiło to już tylko 1/5 wojsk lądowych Japonii. Główne siły lądowe walczyły w Chinach (24 dywizje - 710 tys. ludzi).

W następnych latach stosunek wojsk stacjonujących w Chinach i Mandżurii przedstawiał się następująco:
          Rok: Liczba żołnierzy w Chinach: Liczba żołnierzy w Mandżurii*:

1940- 680 tys. 400 tys.
          1941- 680 tys. 700 tys.
          1942 - 680 tys. 700 tys.
          1943- 680 tys. 600 tys.
          1944- 800 tys. 460 tys.
          1945- 1100 tys. 784 tys.

• maxikasek Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 06.03.12, 12:49
            Zgubiłeś * ;-) Czyli razem z Armią Mandżukuo i chińskimi sojusznikami.
            W dodatku rozmowa dotyczy okresu 1938-40 ;-)
            • maxikasek Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 06.03.12, 12:51
              Dodam, że w 1941 liczba dywizji wzrosła do 13 ;-)
              • stasi1 ale równie dobrze Japonia 07.03.12, 12:05
                w 41 mogła zaatakować ZSRR zamiast USA. Inna sprawa jakby tak zrobili to nie sądze że USA stało by bezczynnie i patrzyło co z tego wyniknie
                • ignorant11 Re: ale równie dobrze Japonia 10.03.12, 11:25
                  stasi1 napisał:

> w 41 mogła zaatakować ZSRR zamiast USA. Inna sprawa jakby tak zrobili to nie są
                  > dze że USA stało by bezczynnie i patrzyło co z tego wyniknie

A moze zachowaliby sie odwrotnie:))

Np zniesli embargo na rope

Chociaz atak na USA UK Holandie wydaje sie bardziej kuszacy.

Oczywiscie na Syberii sa zasoby, ale wtedy chyba jeszcze nie były udostepnione, zas brak infrastruktury czynił je trudnymi do zagospodarowania.

Duzo łatwiej w Oceanii
                  • stasi1 Re: ale równie dobrze Japonia 13.03.12, 19:42
                    to w takim razie po co to embargo robili wcześniej? I po co dostawy(prawie że darmowe, aby pomóc w walce z Niemcami?) robili do zsrr skoro teraz mieli by drugiemu agresorowi na to państwo pomagać?
      • strateg_x Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 06.03.12, 15:01
        >tornson napisał:

> A gdzie i kiedy ja pisałem że był przygotowany?

Pisałeś, że Stalin traktował Niemcy jako potencjalnego wroga, a to jest to samo .
        Gdyby tak było, miałby się na baczności i na pewno nie dałby się zaskoczyć .

>. Co innego 1938
        > rok, mając po swojej stronie Polskę i Czechosłowację, a przeciw słabe jeszcze
        > wtedy Niemcy bez sojuszników mógłby je zgnieść, niestety nieprzejednana postawa
        > Polski to uniemożliwiła.

Polska gdyby w 1938r dogadała się z Czechosłowacją zmieniłaby układ sił w europie na swoją korzyść i odebrałaby inicjatywę Hitlerowi i Stalinowi !
        Niepoparcie Czechosłowacji w 1938r było największym błędem politycznym II RP i gwoździem do własnej trumny !

>Może po prostu w tym czasie nie mógł jeszcze nic wię
        > cej zrobić.

Tutaj to już kompletnie od rzeczy gadasz .
        • sjs2011 Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 06.03.12, 16:08
          A Czesi chcieli naszego poparcia?
          • strateg_x Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 06.03.12, 17:26
            Czesi mieli nóż na gardle, a " tonący brzytwy się chwyta " i to należało wykorzystać !
            • rzewuski1 Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 06.03.12, 19:01
              zgadza się
              trzeba było udzielić wsparcia Czechom nawet bezwarunkowo
              w końcu Francja nawet ogłosiła mobilizacje w tym czasie
              jakbyśmy dali do zrozumienia Francuzom ze jesteśmy z nimi i z Czechami
              Hitler mógłby się cofnąć
              chociaż to wariat był
              do Tworek się nadający a nie do rządzenia mocarstwem wiec rożnie mogło by być
              ale bez sojuszu z Moskwa(Stalin udzielił poparcia Czechom) mając samych wrogów na granicach byłby w kiepskiej sytuacji , sama armia by go pewnie usunęła

• bmc3i Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 06.03.12, 19:06
                rzewuski1 napisał:

> zgadza się
                > trzeba było udzielić wsparcia Czechom nawet bezwarunkowo
                > w końcu Francja nawet ogłosiła mobilizacje w tym czasie
                > jakbyśmy dali do zrozumienia Francuzom ze jesteśmy z nimi i z Czechami
                > Hitler mógłby się cofnąć
                > chociaż to wariat był
                > do Tworek się nadający a nie do rządzenia mocarstwem wiec rożnie mogło by być
                > ale bez sojuszu z Moskwa(Stalin udzielił poparcia Czechom) mając samych wrogów
                > na granicach byłby w kiepskiej sytuacji , sama armia by go pewnie usunęła
                >

To latwo powiedziec teraz. Wowczas byla wieksza niepwenosc. Przypominam, ze my nawet obawialismy sie oglosic mobilizacje na kilka tygodni przed atakiem na Poslke, aby nie dac Niemcom pretekstu.,
              • maxikasek Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 06.03.12, 21:14
                Wlk Brytania wypięła się. Francuzi też powiedzieli Czechom, że nie zamierzają wszczynać wojny z Niemcami. POlacy wrogo nastawieni do Czechów (ze wzajemnością)- ponadto nasza "Dwójka" uważała Benesza za sowieckiego agenta. ROsjanie rozgrywali propagandowo sprawę, uzależniając swoją pomoc od działań Francji, zresztą poseł niemiecki w Moskwie to podsumował to po rozmowie z Litwinowem: "Moskwa próbuje wpakować Wlk. Brytanię i Frnację w wojnę, ale sami zostaną z tyłu"
                • rzewuski1 Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 06.03.12, 21:35
                  W sumie gdyby wtedy udało się Moskwie wpakować zachód w wojnie z Niemcami mogłoby być nieźle
                  ale to tylko gdybania

gdyby jednak Czechosłowację i Polskę łączył sojusz postawa Francji mogła by być ostrzejsza i bardziej zdecydowana
                  jednak i w Polsce i w Czechach musieli by rządzić naprawdę ludzie wybitni którzy wynieśli się ponad te spory polsko-czeskie,lubienie, nielubienie

• bmc3i Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 06.03.12, 21:39
                    rzewuski1 napisał:

> gdyby jednak Czechosłowację i Polskę łączył sojusz postawa Francji mogła by być
                    > ostrzejsza i bardziej zdecydowana
                    > jednak i w Polsce i w Czechach musieli by rządzić naprawdę ludzie wybitni którz
                    > y wynieśli się ponad te spory polsko-czeskie,lubienie, nielubienie

To nie byla tylko sprawa zwyklego lubienia-nielubienia, miedzy Polakami i Czechami. Na wzajemnych stosunkach bardzo ciazyla sprawa roku 1920, ówczesnej agresji czechoslowackiej i zaboru Ślaska Cieszynskiego, w momencie gdy Polacy bronili Warszawy.
                    • rzewuski1 Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 07.03.12, 17:45
                      To nie byla tylko sprawa zwyklego lubienia-nielubienia, miedzy Polakami i Czech
                      > ami. Na wzajemnych stosunkach bardzo ciazyla sprawa roku 1920, ówczesnej agresj
                      > i czechoslowackiej i zaboru Ślaska Cieszynskiego, w momencie gdy Polacy bronili
                      > Warszawy.
                      >
                      Politycznie nacisnęli Grabskiego w Spa gdy Polska była w ciężkiej sytuacji by Zaolzie przyłączyć do Czechosłowacji, Polska tam zrezygnowała z plebiscytu
                      ale militarna agresja Czechosłowacji na Zaolzie to styczeń 1919
                      wiec o żadnej agresji w 1920 Czechosłowacji mowy być nie może

dla Polski i Czechosłowacji Niemcy to był wróg śmiertelny i oba kraje liczyły ze poradzą dobie z nimi bez pomocy drugiego

• strateg_x Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 07.03.12, 18:27
                        Przedwojenna Polska miała bardzo duże szanse wygrania wojny z Niemcami ale Czesi... żadnych !
                        Jak naród 15 milionowy, w tym 25% Niemców, mógłby pokonać 70 milionowe Niemcy ?
                        Poza tym połączenie sił dawało olbrzymi atut psychologiczny !
                        • maxikasek Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 07.03.12, 19:12
                          > Przedwojenna Polska miała bardzo duże szanse wygrania wojny z Niemcami
                          A kiedy POlska miała te szanse?
                          • strateg_x Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 08.03.12, 08:40
                            Co jest naszym największym atutem militarnym podczas konfrontacji z Hitlerem ?
                      • stasi1 bardziej ioba kraje liczyli że 10.03.12, 09:16
                        poradzą sobie przy pomocy Francji. I jedni i drudzy się na tym sparzyli.
                      • ignorant11 Re: A już myślałem że to kolejna prowokacja. ;o) 10.03.12, 11:28
                        rzewuski1 napisał:

> To nie byla tylko sprawa zwyklego lubienia-nielubienia, miedzy Polakami i Czech
                        > > ami. Na wzajemnych stosunkach bardzo ciazyla sprawa roku 1920, ówczesnej
                        > agresj
                        > > i czechoslowackiej i zaboru Ślaska Cieszynskiego, w momencie gdy Polacy b
                        > ronili
                        > > Warszawy.
                        > >
                        > Politycznie nacisnęli Grabskiego w Spa gdy Polska była w ciężkiej sytuacji by
                        > Zaolzie przyłączyć do Czechosłowacji, Polska tam zrezygnowała z plebiscytu
                        > ale militarna agresja Czechosłowacji na Zaolzie to styczeń 1919
                        > wiec o żadnej agresji w 1920 Czechosłowacji mowy być nie może
                        >
                        > dla Polski i Czechosłowacji Niemcy to był wróg śmiertelny i oba kraje liczyły z
                        > e poradzą dobie z nimi bez pomocy drugiego

Tak bo kontrowersje polsko-czeskie wcale nie zakładały zniszczenia jeden drugiego.

A co innego juz z cccp i Niemcami

Obaj bandyci zakładali zniszczenie ładu werslaskiego, którym ESW zawdziecza swoja niepodległosc

>
                        >
                        >
                        >
                        >
                        >
    • herr7 Stalin pamiętał co się wydarzyło w lecie 1914 r 16.03.12, 16:02
      kiedy rosyjski car zarządził mobilizację. Dlatego starał się za wszelką cenę uniknąć podobnej sytuacji. A Niemcy chyba zdawali sobie sprawę z dylematu Stalina. Z drugiej strony Stalin nie rozumiał na czym polega wojna błyskawiczna i jakie przynosi skutki stronie zaatakowanej. Z tego błędnego myślenia mogli go jedynie odwieść wojskowi, ale ci sami musieliby zdawać sobie sprawę ze skutków blitzkriegu i mieć odwagę, żeby powiedzieć Stalinowi co może się wydarzyć, gdy dojdzie do najgorszego.
    • niegracz Re: Stalin a Hitler 25.05.12, 21:51

warto obejrzeć:
      aleseriale.pl/gid,9897,img,313748,page,4,fototemat.html
    • jeepwdyzlu ale brednie 26.05.12, 12:25
      Stalin ignorował ostrzeżenia bo 25 czerwca SAM MIAŁ napaść Niemcy i zająć całą Europę.
      Nie docenił Hilera
      i uderzenia z 22 czerwca zastało go w gaciach dociągniętych do połowy
      dlatego armia czerwona poszła w rozsypkę a Hitler zatrzymał się dopiero na Wołgą

Gdyby nie Barbarossa - w grudniu 41 nad Gibraltarem, w Egipcie, Indiach - powiewała by czerwona flaga...
      jeep
      • maxikasek Re: ale brednie 26.05.12, 15:18
        > Stalin ignorował ostrzeżenia bo 25 czerwca SAM MIAŁ napaść Niemc
        Na co oczywiście masz dokument ;-) z konkretną datą.
        • niegracz takie sa fakty 28.05.12, 20:40
          maxikasek napisał:

> > Stalin ignorował ostrzeżenia bo 25 czerwca SAM MIAŁ napaść Niemc
          > Na co oczywiście masz dokument ;-) z konkretną datą.
          ..
          Z choinki sie urwałeś?

- Poczytaj troche, chocby to forum
          - Stalin podpisywał niewiele dokumentów
          im jakies działania wymagały wiekszej tajemnicy tym mniej było sladów
          pozostawianych przez Stalina

- to że sam się przygotowywał do ataku na Europe od co najmniej połówy lat 30. jest faktem

jak i to że przygotowywal atak na Niemcy latem 1941 roku
          • maxikasek Re: takie sa fakty 28.05.12, 22:43
            > Z choinki sie urwałeś?
            >
            > - Poczytaj troche, chocby to forum
            > - Stalin podpisywał niewiele dokumentów
            A czy rozkaz ataku na POlskę czy Finlandię podpisywał STalin? A dokumenty są ;-)
            > - to że sam się przygotowywał do ataku na Europe od co najmniej połówy lat 3
            > 0. jest faktem
            jest.

> jak i to że przygotowywal atak na Niemcy latem 1941 roku
            >
            A to już twoje S-F ;-)
    • wladca_pierscienii proponuję mniej kasować, rzadziej archiwizować 28.05.12, 21:51

droga redakcjo!

zamiast "odgrzewania" popularnych wątków
      (znanego choćby z kiepskeigo "Forum Meżczyzna" )

PROPONUJĘ mniej kasować, rzadziej archiwizować
      istniejące wątki
    • wladca_pierscienii Re: Stalin a Hitler - stereotyp żydokomony 02.06.12, 10:56
      tak ciekawostka

komuniści i postkomuniści prze kilkadziesiąt lat
      starali się utrzymać hitlerowski stereotyp żydokomuny
      milcząc o Betarze i Żydowskim Związku Wojskowym

PS.
      dzisiaj o 14:00 w niekodowanej satelitarnej
      TVP KULTURA będzie film
      dokumentalny "BETAR"
      • maxikasek Re: Stalin a Hitler - stereotyp żydokomony 02.06.12, 11:47
        ŻŻW było o wiele bogatszą organizacją- otrzymywało wsparcie finansowe od diaspory via polski rząd w LOndynie via AK.
        Choć ostatnio nawet Żydzi wydali książkę, sceptycznie odnoszącą się do ŻŻW i współpracy z KB:
        www.jewish.org.pl/index.php/pl/historia-mainmenu-66/4705-woko-zw-woko-zw-woko-zw.html
        O ile ŻŻW było liczącą się organizacją to problem w tym, że o ich współpracy z KB głównie pisali czołowi działcze KB, po wojnie współpracownicy UB i czołowi antysemici w PRL ;-) Dziwnie przędą się losy ludzkie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka