browiec1 19.05.12, 01:17 wyborcza.pl/1,75248,11748851,Gortat_w_mundurze__Karac_internautow__ktorzy_obrazaja.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_boa Re: STOP łamaniu prawa! 19.05.12, 11:51 Pan Gortat "dostał" mundur???! To od kiedy zgodnie z prawem ktoś kto nie jest żołnierzem może nosić mundur wojskowy ???! Artykuł 61 paragraf 1 Kw! Ewentualnie Rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 19 października 2005 roku " W sprawie zakazu używania munduru wojskowego lub jego części" - Dziennik Ustaw 31 październik 2005! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jack79 Re: STOP łamaniu prawa! 19.05.12, 13:02 co to w ogóle się porobiło że facet od rzucania piłki do kosza staje się autorytetem w takich sprawach?? GW już gnie totalnie... a co do tego co napisałeś marek to dobrze byłoby ukarać Pana Gortata to byłaby niezła nauczka - ktoś nawołuje do karania a sam zostaje ukarany :) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: STOP łamaniu prawa! 19.05.12, 13:09 w wku załatwił se powołanie nqa jakieś 1-dniowe manewry. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: STOP łamaniu prawa! 19.05.12, 17:43 Nie autorytetem tylko jest nieetatowym doradca,pomaga weteranom i naglasnia ten problem. Czyli robi wiecej niz politycy i internetowi krzykacze. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: STOP łamaniu prawa! 19.05.12, 13:10 Jeśli oficjalnie załatwiono zgodę MON - to mógł. Na tej samej zasadzie aktorzy w filmach noszą. Zresztą musiałbyś najpierw donieść na naszych polityków, którzy namiętnie pokazują się z mundurach z okazji wizyt w wojsku, a wątpię aby zajmowali się papierologią ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: STOP łamaniu prawa! 19.05.12, 13:49 Maxi w tym wypadku takie zezwolenie (według mnie) musiał by podpisać osobiście minister obrony narodowej - a ja się pytam - na jakiej podstawie???! To są po prostu jaja robione z ludzi! - Na temat polityków się nie wypowiadam bo gdybym to zrobił to mi zaraz moderator post wytnie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: STOP łamaniu prawa! 19.05.12, 13:55 > Maxi w tym wypadku takie zezwolenie (według mnie) musiał by podpisać osobiście > minister obrony narodowej - a ja się pytam - na jakiej podstawie???! To są po p > rostu jaja robione z ludzi! Właśnie Ci napisałem, że to co nosi Gortat to jeszcze nie mudnur ;-). Zaś MON może podpisać na podstawie- szczegolnei ważny dla wizerunku armii czy podobnie. NA tej samej zasadzie artyści dostają medale "za zasługi dla obronności kraju" po jednym koncercie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: STOP łamaniu prawa! 19.05.12, 13:52 Artykuł 61 paragraf 1 Kw! Ewentualnie > Rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 19 października 2005 roku " W > sprawie zakazu używania munduru wojskowego lub jego części" - Dziennik Ustaw 3 > 1 październik 2005! Sprawa jeszcze prostsza. Dopiero sprawdziłem- rozporządzenie dotyczy tylko wz.92 i wz.93. Od 2006 roku nie było aktualizacji- więc nowe mundury można nosić bezkarnie ;-) Co do "sławetnego" art.61 na interpelację poselską "czy za mundur żołnierza Imperium z Gwiezdnych Wojen też grzywna przysługuje ;-) " odpowiedź MS jest prosta- reguluje to ustawa o odznakach i mundurach z 1978 i akty wykonawcze czyli rozporządzenie MON z 2005 roku. A to jeszcze nie uwzględniło nowego wzoru ;-) orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/0B270A80 Zaś co do wz.2010- to MON podpisał rozporządzenie wprowadzające je do służby 30 kwietnia i jeszcze nie ma go na stronie MON (jest w dziale projekty)- czyli pewnie jeszcze nie weszło w życie. Podobnie w Dzienniku Ustaw jeszcze się nie ukazało. Więc to nie jest mundur ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: STOP łamaniu prawa! 19.05.12, 17:42 Wlasnie to mialem napisac-on jeszcze nie jest uzywany w wojsku wiec rownie dobrze mozna go za kostium uznac. Ale smutne jest to ze Kolegow szanownych takie bezdety bardziej interesuja niz dobre imie polskiego zolnierza. Odpowiedz Link Zgłoś
buona_parte Re: STOP łamaniu prawa! 19.05.12, 17:51 To dosyć proste browiec. Rzecz dotyczy WP, więc Boa się "wywnętrza". Gdyby chodziło o armię FR to miałbyś zaangażowanego obrońcę, nawet na kilkaset postów :pppppppppppp Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: STOP łamaniu prawa! 19.05.12, 18:50 Rzecz nie dotyczy WP tylko jakichkolwiek prób ocenzurowania internetu! Dziwnym trafem głośnym chórem podnoszą się krzyki o ściganie internautów a jakoś nie słychać nic o próbach prawnego ścigania wydawców różnych tabloidów?! Czyżby chodziło o "dopieprzenie" komuś >> bo da się<< a gazetom >>nie da się<< bo mają armię prawników?! -Pozdrawiam! P.S. Ukłony dla Cysarzowej! Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr nie ma wolności bez odpowiedzialnosci 20.05.12, 22:07 możesz mówić co chcesz ale licz się z tym że ktoś może powiedzieć "sprawdzam" A wtedy spotkacie się w sądzie. ======================== chcesz wylewać kubły pomyj na żołnierzy? OK. Rób to ale nie zdziw się gdy w końcu ktoś pociągnie ciebie za to do odpowiedzialności. PS Kiedyś łgarstwo wystarczyło odszczekać pod stołem - teraz czasy się zmieniły. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: nie ma wolności bez odpowiedzialnosci 20.05.12, 23:52 Zgadzam się! Tylko ,że to jest akurat kwestia moderatorów i wszelkiej maści zarządców różnych forum - to oni powinni dostać po du...ch! A nie do staną - nie oszukujmy się takie plugastwa przyciągają innych i reklamodawcy są zadowoleni! Odpowiedz Link Zgłoś
jack79 Re: STOP łamaniu prawa! 19.05.12, 18:33 > Ale smutne jest to ze Kolegow szanownych takie bezdety bardziej interesuja niz > dobre imie polskiego zolnierza. "żołnierza" powiadasz no to sa zgodnie z definicja żołnierze ale jakoś bardziej mi to słowo pasuje do kogoś kto broni własnej ojczyzny i współziomków, rodzin a ktoś kto z własnej nieprzymuszonej woli jedzie gdzieś daleko tylko po to by zarabiać kasę to zdecydowanie bardziej niż "żołnierz" pasuje "najemnik" bo chyba nie mamy wątpliwości że "żołnierze" jadą tam tylko dla kasy, po to by zarabiać pieniądze, a nie po to by walczyć za "wolność naszą i waszą"? Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: STOP łamaniu prawa! 19.05.12, 21:44 > bo chyba nie mamy wątpliwości że "żołnierze" jadą tam tylko dla kasy, po to by > zarabiać pieniądze, a nie po to by walczyć za "wolność naszą i waszą"? Jadą bo dostają taki "rozkaz". Alternatywą jest zwolnienie z wojska- po "nagłym spadku ocen" i trzech negatywnych opiniach w czasie kontraktu ;-) Pomijając pewną grupę "zapalenców" większośc jedzie bo musi. Są żołnierzami i wybierając ten zawód liczyli się, z tym że kiedyś kraj ich wyśle na wojnę. Odpowiedz Link Zgłoś
jack79 Re: twoje dylematy 20.05.12, 22:18 stawiasz znak równości między tymi co walczyli w Polsce w 1939 a tymi co dziś zarabiaja kasę w Afganistanie? to naprawdę to samo dla Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: STOP łamaniu prawa! 19.05.12, 18:42 Drogi Browcu dobre imię Polskiego żołnierza to takie jego postępowanie aby nie było co do niego zastrzeżeń a nie ściganie karne paru idiotów ,którzy leczą swoje kompleksy w internecie! Czy wprowadzanie jakichś odgórnych zakazów coś pomoże?! Bo ja bardzo wątpię! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ramol6 Re: STOP łamaniu prawa! 20.05.12, 10:20 Te wzory wymienione są literalnie? A co ze wzorem 124Z/MON? Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: STOP łamaniu prawa! 20.05.12, 14:35 > Te wzory wymienione są literalnie? A co ze wzorem 124Z/MON? tak są wymienione literalnie. 124Z też raczej podlega bo to odmiana wz93 a nie nowy wzór. Wz 93 to krój i kamuflaż, a nie materiał. Zaś 124 rózni się tylko materiałem (O ILE PAMIĘTAM). Odpowiedz Link Zgłoś
ramol6 Re: STOP łamaniu prawa! 21.05.12, 19:25 Materiałem i zapięciami (rzepy). Ciekawe, czy jest gdzieś prawnie ujęte, że wz.124z to odmiana wz.93. Jeśli nie, to ustawa wz.124z nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ramol6 Re: STOP łamaniu prawa! 21.05.12, 19:31 No i brak tylnej kieszeni w spodniach.. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: STOP łamaniu prawa! 20.05.12, 21:49 Czy ty zawsze musisz wrzucic swoje 3 grosze do tematu o ktorym nie masz bladego pojecia. Skompromitowales sie juz w dyskusji o sm-3 i jeszcze ci malo? Gortat nie popelnil zadnego przestepstwa a ni wykroczenia. Nielegalne jest uzywanie munduru, jego czesci lub odznaczen w celu wprowadzenia kogos w blad. Gortad przyjechal do jednostki i w celach kurtuazyjnych ubrano go w mundur (gdzie oni taki wielki znalezli). Kazdy wie ze nie jest on zolnierzem a koszykarzem. Nie ma mowy o jakim kolwiek wprowadzaniu w blad. Na tej samej zasadzie mundurow uzywaja aktorzy w filmach czy politycy wizytujacy poligony. A Gortad dobrze mowi. Zabolalo bo dotyczy to tez ciebie i probujesz odwrocic kota do gory ogonem. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: STOP łamaniu prawa! 20.05.12, 22:02 (gdzie oni taki > wielki znalezli). Szyty na miarę- to prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: STOP łamaniu prawa! 21.05.12, 00:05 Mareczku w temacie prawa to Ty się lepiej nie Wypowiadaj bo gó..o Wiesz na ten temat! Nie ma czegoś takiego w Polskim prawie jak "noszenie munduru w celu wprowadzenia kogoś w błąd" - jest ZAKAZ noszenia i używania umundurowania uregulowany prawnie! - Wisi mnie zwiędłym brokułem czy on się nazywa Gortad czy inny gość kolorowy! Kurtuazyjnie to Możesz z gaciami na spodniach ganiać po ulicach USA i udawać supermena a nie ubierać się w obowiązujący , w WP mundur! Jeśli "kurtuazja" ma polegać na łamaniu prawa (na szczęście do tego nie doszło) to pieprzyć taką kurtuazję! Aktorzy w filmach to całkiem co innego i dobrze o tym Wiesz! - Zabolało mnie tylko to ,że mogło dojść do złamania prawa a przy takiej wypowiedzi to by była czystej wody hipokryzja! - Kup dużą dawkę bilobilu - może na Twoją sklerozę pomoże?! Nie wypowiadałem się w temacie Polskich żołnierzy! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: STOP łamaniu prawa! 21.05.12, 21:55 Zobronione jest publiczne noszenie munduru. Glownie z tego wzgledu zeby rozne typki nie podszywaly sie pod zolnierzy policjantow itp. Gortat nie ganial w nim po ulicach tylko zalozyl w jednostce wojskowej pod okiem zolnierzy a celem byla promocja samego wojska. Trzeba miec kuku na muniu zeby sie tego czepiac. Owszem wylewales wiadra pomyj na zolnierzy w Afganistanie. Polskich i sojuszniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: STOP łamaniu prawa! 22.05.12, 00:40 Chyba coś główka ostatnio Cię boli?! Nie za duże upały w USA?! Nie ma czegoś takiego w prawie - "publiczne" lub "nie publiczne"! Zabronione jest W OGÓLE noszenie munduru przez osoby nieuprawnione: www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2005-216-1827 Względy ,które Przytoczyłeś dotyczą Kodeksu Wykroczeń - artykuł 61 paragraf 1 a nie ustawy o zakazie noszenia munduru! Nie Ośmieszaj bardziej niż to konieczne! Wali mnie gdzie Gortat paradował w mundurze - nie jest żołnierzem i nie ma prawa go nosić! - Owszem Jesteś Kłamcą - nic nowego! Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: STOP łamaniu prawa! 22.05.12, 11:39 Zabronione jest W OGÓLE nosze > nie munduru przez osoby nieuprawnione: Marku ale o co się pieklisz. To rozporządzenie zabrania noszenia konretnych wzorów- czyli wz.92 i wz.93. Wz. 2008 i 2010 nie obejmuje bo nikt od dawna nie aktualizował go, uznając pewnie i słusznie że to martwe prawo. Mało tego - to co ma Gortat na sobie to nawet nei mundur, bo jeszcze nie wprowadzony do użytku. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: STOP łamaniu prawa! 22.05.12, 15:02 Znając naszych rodaków i ich bezmyślność pieklę się....na zapas!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Cóż, Gortat nie pracuje głową, tylko innymi 21.05.12, 22:19 członkami, więc trudno mieć do niego pretensje. Gorzej z MONowskimi decydentami, którzy ten cyrk zorganizowali. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: STOP obrazaniu zolnierzy 22.05.12, 16:03 Ale smiesnie ten gostek z tym beretem wyglada :) Szczegolnie na tle tego krotkiego tlustego lysego. Dob KIhot i Sanczo Pansa :) Odpowiedz Link Zgłoś