06.07.12, 18:04
jaki to karabin?
www.youtube.com/watch?v=mmJLal0wcog&feature=related
Obserwuj wątek
    • czebu Re: karabin 09.07.12, 19:31
      To chyba jest karabin szturmowy Colt M4A1. Niech mnie inni poprawią, jeżeli źle myślę.
      • m-kow Re: karabin 10.07.12, 00:20
        Niby najbliżej temu do HK417 z 20 calową lufą. Na nabój 7.62 NATO. Trudno ocenić na filmie, czy facet dostaje kopa karabinowego, czy pośredniego bo gość z kamerą się przestraszył.
        Ale... dwójnóg jest montowany wprost na lufie, czegoś takiego nie zrobiliby Niemcy, więc to może być też "domowy" SOPMOD z 20 calową lufą, handguardem i tym nieszczęsnym bipodem na lufę za 30 baksów
        Gdyby to był HK 417 broń nazywała by się "półautomatyczny karabin wyborowy". W polskiej nomenklaturze od roku 2004 rozpoznany przez Ciebie M4A1 to karabinek automatyczny, nie żaden karabin szturmowy. To samo dotyczy "M16". Nie musimy używać nazw wymyślonych przez nazi inżynierów dla Hitlera, żeby się odpie...ił od ich StG 44.
        • crannmer Trzymanie sie nomenklatury 10.07.12, 08:17
          m-kow napisał:
          > Gdyby to był HK 417 broń nazywała by się "półautomatyczny karabin wyborowy". W
          > polskiej nomenklaturze od roku 2004 rozpoznany przez Ciebie M4A1 to karabinek a
          > utomatyczny, nie żaden karabin szturmowy. To samo dotyczy "M16". Nie musimy uży
          > wać nazw wymyślonych przez nazi inżynierów

Ani nie musimy kalkowac kowbojskich i hamerykanskich okreslen na pojecia w polskiej nomenklaturze znane od blisko stulecia. Ktore to hamerykanskie okreslenia nie zawsze pokrywaja sie z polskimi.

Ten karabin (czy karabinek, jesli jest na naboj posredni) zwalby sie samopowtarzalny *), a nie polautomatyczny. Jak juz sie tak mamy trzymac polskiej nomenklatury :->

_____
          *) zakladajac, ze rzeczywiscie jest tylko samopowtarzalny i nie ma nastawy na ogien ciagly
          • m-kow Re: Trzymanie sie nomenklatury 10.07.12, 13:17
            :-)
            Tak, normatywnie HK 417 nazywałby się karabinem automatycznym. Zrobiłem więcej zamieszania nawet, bo miałbym prawo napisać o "półautomatyczności", znaczy samopowtarzalności gdybym to coś z filmu nazwał MR762, bo tak nazywa się odmiana na rynek cywilny, oczywiście pozbawiona możliwości prowadzenia ognia ciągłego:-)

A więc ... "Może to też być "domowo" modyfikowana za pomocą zestawu akcesoriów SOPMOD cywilna odmiana M4 z lufą 508 mm, osłoną lufy z systemem szyn montażowych i dwójnogiem zaciskanym na lufie na zatrzask za 30 dolarów amerykańskich."

:-)))
            • crannmer Re: Trzymanie sie nomenklatury 10.07.12, 15:22
              m-kow napisał:
              > Zrobiłem więcej
              > zamieszania nawet, bo miałbym prawo napisać
              > o "półautomatyczności", znaczy samopowtarzalności

Najwiecej zamieszania robisz traktujac okreslenie "polautomatyczny" jako synonim do samopowtarzalnego. Choc jedno nijak nie jest drugim.

Polautomatyczna jest np. bron jednostrzalowa (!), ktora po strzale sama i bez ingerencji obslugi wyrzuca luske i napina urzadzenie uderzeniowe.

Natomiast Ty masz an mysli wyrazenie "samopowtarzalna", ale uzywasz kalki z angielskiego semi-automatic. Ktore to wyrazenie angielskie po polsku znaczy samopowtarzalna.
              • m-kow Re: Trzymanie sie nomenklatury 10.07.12, 18:38
                > Najwiecej zamieszania robisz traktujac okreslenie "polautomatyczny" jako synonim do >samopowtarzalnego.
                A niby przecytowałeś mój cudzysłów z ostatniego posta...

> Polautomatyczna jest np. bron jednostrzalowa (!), ktora po strzale sama i bez
                >ingerencji obslugi wyrzuca luske i napina urzadzenie uderzeniowe.
                Coś mi się zdaje, że MR762 właśnie to robi. I nic więcej.
                Jeśli już drzemy koty nomenklaturowe:-) to: mechanizm uderzeniowy
                • crannmer Re: Trzymanie sie nomenklatury 10.07.12, 21:03
                  m-kow napisał:
                  > > Polautomatyczna jest np. bron jednostrzalowa (!), ktora po strzale sama i
                  > > bez ingerencji obslugi wyrzuca luske
                  > >i napina urzadzenie uderzeniowe.
                  > Coś mi się zdaje, że MR762 właśnie to robi. I nic więcej.

Owszem, wiecej. Wprowadza nowy naboj do komory.
                  Czego bron polautomatyczna zwykle nie robi.
                  Dlatego MR762 zwie sie po polsku samopowtarzalna, a po angielsku semi-auto.
    • speedy13 Re: karabin 09.07.12, 19:53
      Na pewno konstrukcja z rodziny M16/AR-15, natomiast co konkretnie, to nie potrafię powiedzieć. Raczej nie M4 co czebu sugerował, lufa wygląda na długą a nie skróconą.
      • czebu Re: karabin 09.07.12, 20:19
        speedy13 napisał:

> Na pewno konstrukcja z rodziny M16/AR-15, natomiast co konkretnie, to nie potra
        > fię powiedzieć. Raczej nie M4 co czebu sugerował, lufa wygląda na długą a nie s
        > króconą.
        Ty jesteś tego pewien? Ja napisałem, żebyście mnie poprawili, nie dlatego, że Wam się coś wydaje. Tylko dlatego, że Wy jesteście tego pewni. To, że tak piszę, to nie znaczy, że masz zaprzeczać temu co myślę.
        Nie wiem, czy w ogóle masz jakieś doświadczenie z używaniem broni. Jeżeli jesteś pewien swojej odpowiedzi, to zakładam, że trzymałeś w rękach niejeden karabin szturmowy.
        Proste porównanie:M4A1 oraz M16. Zastanów się jeszcze raz.
        • crannmer Re: karabin 10.07.12, 08:18
          czebu napisał:
          > Ty jesteś tego pewien? Ja napisałem, żebyście mnie poprawili, nie dlatego, że W
          > am się coś wydaje. Tylko dlatego, że Wy jesteście tego pewni. To, że tak piszę,
          > to nie znaczy, że masz zaprzeczać temu co myślę.
          > Nie wiem, czy w ogóle masz jakieś doświadczenie z używaniem broni. Jeżeli jeste
          > ś pewien swojej odpowiedzi, to zakładam, że trzymałeś w rękach niejeden karabin
          > szturmowy.

A z jakiego Onetu toto wypadlo?
      • skandy5 Re: karabin 10.07.12, 08:49
        Można by i u nas takie cacko wprowadzić.

Oczywista zmiana konstrukcyjna polegałaby na konieczności powtarzania przed i po strzale miast Allach Akbar:

"W imię ojca i syna"

albo

"Wierzę w jednego Boga..."

ewentualnie coś z kultu maryjnego

• anton_pl Re: karabin 10.07.12, 09:55
          Jakaś komercyjna odmiana M 16...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka