niegracz
26.07.12, 18:21
user maxikasek
napisał bzdurną opinię jakoby Polacy wyrazili w sierpniu zgodę na przemarsz wojsk sowieckich w ramach wspołnej akcji przeciw Niemcom
pisze tak: Bo jak 23 sierpnia Polacy dali zgodę na to- to
> już nie było to potrzebne.
oraz tak:
A co Beck przekazał Francuzom w imieniu rządu polskiego 23 sierpnia?
po dłuższej przerwie rządu polski zakomunikował o godz. 12.15, iż
upoważnia gen. Doumeneca by ten oświadczył w Moskwie:
Uzyskaliśmy pewność, że w wypadku wspólnej akcji przeciwko
agresji niemieckiej współpraca między Polską i ZSRR, na warunkach
technicznych, które zostaną określone, nie jest wykluczona." \
nie tylko nie umiesz czytac ze zrozumieniem ale i nie rozumiesz po polsku
nadajesz interpretację sowiecka tekstwoi który znacze cos zupelnie innego
Jakie było stanowisko Rządu Polski w tej sprawie świadczy cytowany niżej dokument\
www.ibidem.com.pl/zrodla/1918-1939/polityka/miedzynarodowa/1939-08-23-depesza-okolna-becka.html
Oświadczyłem, że Rząd Polski nie wierzy w skuteczność tych zabiegów taktycznych, jednak ułożyliśmy pewną formułę, ażeby ułatwić delegacji francusko-angielskiej sytuację, przy czym ponowiłem na wewnętrzny użytek nasze zastrzeżenia co do przemarszu.
Formuła brzmiałaby:?sztaby francuski i angielski są pewne, że w razie wspólnej akcji przeciw agresorom współpraca między ZSRR a Polską nie jest wykluczona w warunkach do ustalenia. Wobec tego sztaby uważają za konieczne przeprowadzenie ze sztabem sowieckim wszelkich hipotez?.
Dodałem przy tej okazji jeszcze raz kategoryczne oświadczenie, że nie sprzeciwiam się tej formule jedynie dla ułatwienia taktyki, natomiast nasze zasadnicze stanowisko wobec ZSRR jest ostateczne i pozostaje bez zmiany