Dodaj do ulubionych

Alkohol i rower

IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 16:34
Siema dzis jechalam sobie na rowerze i zlapala mnie policja. Zostalam
poddana badaniu na alkomacie i okazalo sie ze mam 0,22 promila we krwi.
Bardzo sie zdenerwowalam bo przed wyjazdem wypilam tylko lampke wina :-(
Musialam oddac prawo jazdy :-( Czy ktos wie moze jakie moge miec z tego
tytułu jeszcze konsekwencje. Z góry dziękuje za pomoc. Pzd
Obserwuj wątek
    • Gość: Behi Jak Ciebie nie posadza na 2 lata to kolegium i .. IP: *.int.warszawa.sint.pl 30.07.03, 17:07
      prawko jazdy na rok. Potem ponowny egzamin.
    • Gość: protazy Re: Alkohol i rower IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.03, 17:32
      Gość portalu: Goska napisał(a):

> Siema dzis jechalam sobie na rowerze i zlapala mnie policja. Zostalam
      > poddana badaniu na alkomacie i okazalo sie ze mam 0,22 promila we krwi.
      > Bardzo sie zdenerwowalam bo przed wyjazdem wypilam tylko lampke wina :-(
      > Musialam oddac prawo jazdy :-( Czy ktos wie moze jakie moge miec z tego
      > tytułu jeszcze konsekwencje. Z góry dziękuje za pomoc. Pzd
      Powinni zastrzelić na miejscu.
      • wamal Re: Alkohol i rower 31.07.03, 11:17
        0.22 to jest stan po spożyciu, a nie nietrzeźwości (powyżej 0.5). Trzeba było
        od razu zażądać badania krwi (wynik byłby niższy). Ale i tak na rozprawie przed
        sądem grodzkim ze względu na niekaralność i pierwszą tego typu wpadkę (tak
        zakładam) nie powinno być źle. Już Rudi Schubert śpiewał: piłeś-nie jedź,
        nie piłeś-wypij Wars wita. Wyobraź sobie taką sytuację: jedziesz rowerem,
        odrobinę się chybnęłaś, a kierowca pojazdu wyprzedzającącego ciebie w panice
        trafi w drzewo. Z takim stężeniem płacisz mu rentę do końca życia, nawet jeśli
        jego pojazd nie powinien się poruszać po drogach publicznych, ale cóż on
        trzeźwy, a ty?. pzdr.
        • Gość: Goska Re: Alkohol i rower IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 11:33
          Dzieki wamal za slowa otuchy. Mam nadzieje ze dostane jedynie grzywne bo
          naprawde nie czułam sie w zadnym wypadku pijana. Masz racje to byl mój
          pierwszy raz i nigdy wcześniej nie byłam karana. W najgorszym wypadku zamkną
          mnie na 2 lata ;-(
      • Gość: Artur protazy pedałku IP: *.acn.waw.pl 04.09.03, 18:12
        A ja bym zastrzelił ciebie protazy:)
    • robertrobert1 Re: Alkohol i rower 31.07.03, 19:33
      Gość portalu: Goska napisał(a):

> > Musialam oddac prawo jazdy

Frajerka jestes. Aby jezdzic rowerem nie potrzebujesz prawa jazdy zatem podczas
      kontroli moglas powiedziec, ze prawa jazdy nie posiadasz. Mozesz klamac
      albowiem nie skladasz zeznan pod przysiega.
    • robertrobert1 Alkohol i rower i Czechy. 31.07.03, 19:38
      Jade za tydzien na wyprawe rowerowa po Czechach. A ze piwo tam maja dobre i
      tanie wiec beczki bede oproznial jedna za druga. A potem na rowerek. W koncu to
      ma byc wyprawa rowerowa. Ach jak bedzie milo...
      • wamal Re: Alkohol i rower i Czechy. 01.08.03, 09:00
        robertrobert1 napisał:

> Gość portalu: Goska napisał(a):
        >
        > > > Musialam oddac prawo jazdy
        >
        > Frajerka jestes. Aby jezdzic rowerem nie potrzebujesz prawa jazdy zatem
        podczas
        >
        > kontroli moglas powiedziec, ze prawa jazdy nie posiadasz. Mozesz klamac
        > albowiem nie skladasz zeznan pod przysiega.

Pewnie, że mogła. Ale upierdliwy funkcjonariusz sprawdziłby w wykazie, a wtedy
        z definicji traci prawo jazdy, bo dojdzie zarzut wprowadzenia funkcjonariusza w
        błąd. Sprawdź w KK.
      • nelsonek Re: Alkohol i rower i Czechy. 02.08.03, 09:39

I sam sobie oprzeczysz. po spozyciu alkoholu (i napoju alkoholowego) NIE WOLNO JEZDZIC ROWEREM, ANI SAMOCHODEM. I niech zgadne: jak spowodujesz wypadek po pijaku bedzie to wina kierowcy?
        • Gość: Robert Re: Alkohol i rower i Czechy. IP: *.astercity.net 29.08.03, 18:27
          nelsonek napisał:

>
          > I sam sobie oprzeczysz. po spozyciu alkoholu (i napoju alkoholowego) NIE
          WOLNO
          > JEZDZIC ROWEREM, ANI SAMOCHODEM. I niech zgadne: jak spowodujesz wypadek po
          pij
          > aku bedzie to wina kierowcy?

Nie kolego, nigdy sobie nie zaprzeczam. Ponadto jestem w pelni swiadomy swoich
          czynow. Piszac "Alkohol i rower i Czechy" bylem w pelni swiadom swoich planow.
          Teraz bedac juz po wyprawie ( zreszta opisanej

niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.rec.rowery&aid=26207349
          moge sie przyznac iz codziennie wypijalem 1 litr piwa poczym siadalem na rower
          ruszalem w dalsza droge.
    • meriadok Re: Alkohol i rower 01.08.03, 13:36
      grzywna + pół roku bez prawa jazdy.
      Jeżeli nie masz punktów karnych,
      przyznasz się, poddasz dobrowolnie karze
      (jest taka procedura) możesz uzyskać warunkowe
      umorzenie.
      pzdr.
      • Gość: Goska Re: Alkohol i rower IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.08.03, 18:10
        Meriadok moglbys napisac cos wiecej o tej procedurze ?? Poniewaz mam juz prawo
        jazdy ponad rok nie mam zadnych punktow karnych i nie bylam karana mam
        nadzieje ze sąd umorzy mi to postępowanie. Pzd.
    • Gość: piwo bezalkoholowe Re: Alkohol i rower IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.03, 23:54
      Na przyszlosc polecam piwo bezalkoholowe.
      Ostatnio tylko takie pije w czasie jazdy.
      Tylko ludzie patrza troche dziwnie ...

Poza tym polecam kalkulator stezenia alkoholu we krwi:

www2.gazeta.pl/auto/576399,37169.html
    • Gość: marcyk Re: Alkohol i rower IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 18.08.03, 10:09
      przechodzilem taka sprawe w ubieglym roku. Nic przyjemnego. Po dwuch piwach na rowerze.
      850 zl grzywny i prawo jady na rok(nie trzeba zdawac ponownie)
      W twoim przypadku(0,22) mozwesz stracic prawko na pol roku, bo ja nadmuchalem w balon 0,49.
    • Gość: anluk Re: Alkohol i rower IP: *.acn.pl / 10.69.4.* 29.08.03, 09:03
      Do jazdy na rowerze nie sa potrzebne żadne uprawnienia wiec dlaczego za jazde
      po pijaku na rowerze mam stracić prawo jazdy na samochód,czy pijany pieszy
      kierowca poruszający się po drodze publicznej straci prawo jazdy?
      • marcyk1 Re: Alkohol i rower 29.08.03, 09:52
        Go?? portalu: anluk napisa?(a):
        Sprawdz sobie paragraf 178 Kodeksu Karnego i bodajrze 48 kodeksu postepowania karnego lub cywilnego juz dokladnie nie pamietam.
        > Do jazdy na rowerze nie sa potrzebne ?adne uprawnienia wiec dlaczego za jazde Albo walnij sobie piwo lub setke wodki zadzwon na policje i donies ze taka a taka ulica jezdzi rowerzysta na gazie, pozniej wez rower i powoz sie na tej ulicy.
        > po pijaku na rowerze mam straci? prawo jazdy na samochód,czy pijany pieszy zatrzymia cie dmuchniesz a potem dowiesz sie dokladnie czy za jazde po spozyciu biora prawo jazdy czy nie. Nawet gdy nie masz prawka to i tak wpakuja ci zakaz prowadzenia pojazdow mechanicznych i na czas tego zakazu prawa jazdy nie zrobisz.
        > kierowca poruszaj?cy si? po drodze publicznej straci prawo jazdy?Wiem, ze ciezko to pojac ale takie sa niestety fakty. Moze ktos powiedziec, ze sie wymadrzam ale pisze to z wlasnego doswiadczenia, przechodilem ta procedure w ubieglym roku.
        Pozdrawiam i ostrzegam jest to nic milego i przyjemnego.
    • Gość: Artur Mogli darować IP: *.acn.waw.pl 04.09.03, 18:20
      Trzymam kciuki i mam nadzieję,że się wymigasz,ewentualnie symboliczna kara i
      zwrot prawka.Jeśli miałaś tylko tyle ile napisałaś a oni się czepnęli to
      musiały być to wyjątkowe świnie, formaliści i przygłupy.

(C)HWDP
    • Gość: Odin Re: Alkohol i rower IP: *.telia.com 14.09.03, 11:23
      ... jeszcze troche czasu uplynac musi,gdy ostatni rowerzysta zajechany bedzie-
      drogi bespieczniejsze beda. Gosiu ,ciesz sie ze sie tylko na tym skonczylo,ze
      nie musialas Sw. Piotrowi sie tlumaczyc,-wypilam tylko jedna lampke wina .Pzdr.
      ________________________________________________________________________________
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka