Dodaj do ulubionych

Ciekawostki historyczne

25.12.12, 09:53
www.youtube.com/watch?v=lY4qtRAmJK0

Ciekawe , naprawdę polecam.
Obserwuj wątek
    • marek_ogarek Re: Ciekawostki historyczne 29.12.12, 22:43
      Potwierdam, znalazlem to juz jakis czas temu i odsluchalem pare godzin opowiesci Jedrka. Mowi ciekawie. Ci ktorych zainteresowania militarne wykraczaja poza (relatywne moim zdaniem wcale nie najciekawszy) okres ostanich 100 lat, powinni koniecznie to zobaczyc.
    • skandy5 Re: Ciekawostki historyczne 30.12.12, 22:11
      Pamiętam jak pacholęciem będąc czytałem o zerwikapturze Podbipięty z czasów grunwaldzkich a którym jedynie pan Longinus Podbipięta mógł fechtować - dla innych (czyli w połowie XVII) był o wiele za ciężki by "krzyż zrobić". I wydawało się to mocno podejrzane.
      • billy.the.kid Re: Ciekawostki historyczne 31.12.12, 10:22
        cóż, 94% sienkiewicza tzn.potopu zaczerpnął on z mistrza adasia mickiewicza.
        zerwikaptur longinusa- SCYZORYK gerwazego rębajły klucznika mopanku.
        cały zywot jędrusia kmicicxa- wypisz wymaluj-historia ks.robaka -jacka soplicy.
        • skandy5 Re: Ciekawostki historyczne 31.12.12, 11:07
          Podbipięta i zerwikaptur to z Ogniem i Mieczem, gwoli scisłości jak juz piszesz co kto wziął z czego.
          • billy.the.kid Re: Ciekawostki historyczne 31.12.12, 13:30
            dobra-niech ci bedzie z TRYLOGII.
            co nie przeczy temu co wyżej naskrobałem.
    • windows3.1 nierówne 03.01.13, 14:14
      fakt że ciekawe, dzięki za link

całość nierówna.

Generalnie tam gdzie gość mówi o szczegółach (np. zasady działania hakownicy, średniowiecznych praktykach higiencznych) wydaje mi się wiarygodny.

Natomiast gdy zaczyna teoretyzować bywa bałamutny - vide np. banialuki o Inkwizycji (ok. 19:00), powtarzające stereotypowe mity nt zamiłowania inkwizytorów do palenia na stosie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka