Dodaj do ulubionych

Wojska Assada przeszły do natarcia

• mosze_zblisko_daleka 100 czołgów przekroczyło granice... 23.06.13, 17:47
      Jordania-Syria i dołączyło się do rebelii:

eldorar.com/node/14418
      • rzewuski1 Re: 100 czołgów przekroczyło granice... 24.06.13, 23:00
        Jakich czołgów?
        Załogi do tych czołgów to rebelianci czy Jordańczycy?
        • rzewuski1 No i co z tymi czołgami? 25.06.13, 11:10
          Już walczą z oddziałami Asada?
          Jakie typy czołgów, nie wierze ze taka ilość nie została zauważona.
          en.ammonnews.net/article.aspx?articleno=21749#.UcldTdixlpA
          Tutaj napisali ze sprzęt pochodzi z Europy.
          Jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
          Rebelianci opanowali punkty graniczne z Jordanią?
    • corregidor Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 24.06.13, 19:18
      Mam wrażenie, że jesteśmy świadkami straszliwie krwawej wojny religijnej, gdzie sunnici skoczyli do gardeł szyitom po latach tyranii tych pierwszych, a wojny religijne zawsze są najkrwawsze i najbardziej barbarzyńskie (na marginesie jakby nie było duchownych niezaleznei od religii, o ile świat byłby piękniejszy i pokojowy:) ).

Asad należy do jakiejś sekty szyickiej, mam w związku z tym poparcie iranu i jego libańskich aliantów z hezbollahu.

Nie rozumiem dlaczego rosja stoi za tym krwawym dyktatorem murem. Rosja zwalcza islamskich fundamentalistow z czeczenii i innych z jednej strony i ma z tym olbrzymi problem, a z drugiej strony hojna ręką finansuje innych nie mneij krwawych fundamentalistów. Powinna się zdecydować, bo ten fundanmentalizm do niej wróci.

Z jednej strony wspóczuje im w tej syrii, żal mi niewinnych ofiar tych jadek i rzezi, z drugiej bardzo sobie chwalę, że należymy do leniwego tłustego zachodu, chroni nas bariera bomb, napalmu i rakiet, a nasze problemy koncentrują się wokół tego, jaki kupić samochów czy dokąd pojechac na wakacje (oczywiście mógłby się podnieść chór oburzonych, że u nas tez jest ciężko).
      • marek_boa Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 24.06.13, 19:57
        Asad nie należy do żadnej "sekty szyickiej" tylko jest Alawitą!
        pl.wikipedia.org/wiki/Alawizm
        Jest to najbardziej postępowy i tolerancyjny odłam Islamu i bodaj jedyne państwo Arabskie gdzie bez konfliktowo żyli obok siebie chrześcijanie,muzułmanie,prawosławni etc!
        Reszta to niestety bzdety nie warte komentarza!
        • corregidor Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 24.06.13, 22:08
          mniej wiecej tak tolerancyjny i postępowy jak himmler. mozesz spokojnie chodzic piszac takie bzdury
          • marek_boa Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 24.06.13, 22:55
            Skoro Ty Możesz spać spokojnie i nie przeszkadza Ci zamordyzm panujący w takich "demokracjach" jak Arabia Saudyjska,Kuwejt,Bahrajn,Pakistan czy Afganistan - wszystkie te kraje popierane są przez USA to czemu ja mam niespokojnie chodzić po UK?!
            • corregidor Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 24.06.13, 23:46
              mi przeszkadaja wszelkie wymienione przez ciebie dyktatury.

a u nas jest demokracja i sobie to wypracowalismy

i jest super w uk tez jest super poniewaz jest demokracja

nie rozumiem dlaczego ktos moze bronic dyktatur, moja wyobraznia tego nie ogarnia

chlasz angielska whisky i beer i psioczysz nieswiadom tego ze zyjesz w demokracji

w taakiej syrii za slowo potepienia asada wylawoałbyś w rowie w kulą w głowie

zacznij myśleć, tylko w demokracji możesz powiedzieć że rząd to kretyn, doceń to
              • marek_boa Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 25.06.13, 00:15
                Sorry ale Ty coś Bierzesz?! Bo jeśli tak to zmień dealera albo Bierz połowę! Mieszkam sobie w UK i jak obserwuję tą "demokrację" to mnie się rzygać chce!
                - Nie chlam nalewki na myszach ani sikacza nazywanego tu piwem (oczywiście mam na myśli Angielskie piwo) bo jedynym trunkiem jaki mój organizm przyswaja to są produkty mające wdzięczną nazwę "Napoleon"!
                Ano psioczę bo taki już los emeryta! A Ty Pyszczysz o czymś ,o czym Pojęcia nie Masz - w Syrii za potępienie Asada nie ląduje się z kulką w głowie, w rowie! Kulkę łapie się za strzelanie do Syryjskich żołnierzy i podkładanie bomb gdzie giną kobiety i dzieci! Za to samo kulkę łapie się w takich demokracjach jak UK,USA,Francja czy Hiszpania!
                Demokracja drogi chłopcze powoli się kończy! Zdziwisz się jak szybko do tego dojdzie!
                • foton.3 Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 25.06.13, 08:12
                  Tak Marek tu ma rację, odnośnie Assada i tych niby piw też, ja jedyne piwo jakie pije to Noteckie z małego browaru w Czarnkowie, ale z Kołobrzegu to 180 km, no można je jeszcze podobno dostać w jednym supermarkecie w Koszalinie, to znacznie bliżej ale jeszcze nie byłem...)
      • o333 Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 24.06.13, 20:08
        corregidor napisał:

> Mam wrażenie, że jesteśmy świadkami straszliwie krwawej wojny religijnej, gdzie
        > sunnici skoczyli do gardeł szyitom po latach tyranii tych pierwszych, a wojny
        > religijne zawsze są najkrwawsze i najbardziej barbarzyńskie (na marginesie jak
        > by nie było duchownych niezaleznei od religii, o ile świat byłby piękniejszy i
        > pokojowy:) ).
        >
        > Asad należy do jakiejś sekty szyickiej, mam w związku z tym poparcie iranu i je
        > go libańskich aliantów z hezbollahu.
        >
        > Nie rozumiem dlaczego rosja stoi za tym krwawym dyktatorem murem. Rosja zwalcza
        > islamskich fundamentalistow z czeczenii i innych z jednej strony i ma z tym ol
        > brzymi problem, a z drugiej strony hojna ręką finansuje innych nie mneij krwawy
        > ch fundamentalistów. Powinna się zdecydować, bo ten fundanmentalizm do niej wró
        > ci.
        >
        .
        Następny idiota bez pojęcia.
        • corregidor Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 24.06.13, 22:09
          kolejny kretyn
          • o333 Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 24.06.13, 22:19
            corregidor napisał:

> kolejny kretyn

Może i tak ale przynajmniej wiem wiele na temat tego konfliktu czego o tobie nie można powiedzieć a zanim otworzysz swoją śmierdzącą paszczę przynajmniej nauczyłbyś się rozróżniać odłamy islamu, sprawdzić ilu jest Sunnitów ilu Szyitów. Gdzie mieszkają i jakiego wyznania byli dyktatorzy w tamtym rejonie świata od II WŚ. Potem sprawdź kto to jest fundamentalista. No ale po co ja to piszę, jesteś kolejnym ćwierćmózgiem który nawet jeśli będzie chciał się czegoś dowiedzieć to i tak nie zrozumie.
            • corregidor Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 24.06.13, 22:24
              kazdy dyktator, ktory morduje swoj naród jest jednoznaczny. O czym ty piszesz ?
              Dlaczego go usprawiedliwisz ? bierzesz za to kase ? powiniennes się wstydzić, że bronisz takie monstrum i pomyśl o małych dzieciach mordowanych przez jego zołdaków.
              • o333 Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 24.06.13, 22:30
                corregidor napisał:

> kazdy dyktator, ktory morduje swoj naród jest jednoznaczny. O czym ty piszesz ?
                > Dlaczego go usprawiedliwisz ? bierzesz za to kase ? powiniennes się wstydzić, ż
                > e bronisz takie monstrum i pomyśl o małych dzieciach mordowanych przez jego zoł
                > daków.

W którym zdaniu, ty tępy ćwoku widzisz bym kogoś bronił??? Ja piszę że ty masz zerową wiedzą na którą opierasz swój gó...any światopogląd troglodyty.
                • corregidor Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 24.06.13, 22:37
                  pokaż ze stać cie na więcej :)
      • rzewuski1 Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 24.06.13, 21:08
        e rozumiem dlaczego rosja stoi za tym krwawym dyktatorem murem. Rosja zwalcza islamskich fundamentalistow z czeczenii i innych z jednej strony i ma z tym olbrzymi problem, a z drugiej strony hojna ręką finansuje innych nie mneij krwawych fundamentalistów. Powinna się zdecydować, bo ten fundanmentalizm do niej wróci.

Asadowie byli sojusznikami ZSRR a potem Rosji.
        Stąd ten zachwyt kremlinów nad tym krajem , jaki wspaniały był, cudowny i ogólnie super.
        Fundamentalizm to akurat raczej reprezentuje tutaj strona rebeliancka.
        • corregidor Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 24.06.13, 22:16
          pamiętam, że w latach 80 wybuchło w jakimś syryjskim mieście powstanie, które zostało przez asadów utopione we krwi.

Rachunek krzywd myślę jest olbrzymi.

Ja intuicyjnie opowiadam się po stronie słabszych, asad nie ma w moich oczach jakiegokolwiek usprawiedliwienia
          • rzewuski1 Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 24.06.13, 23:03
            Ja nie opowiadam się za żadna stroną, ciesze się z sojusznik Rosji ma wielkie problemy, z drugiej strony rebelianci mi się nie podobają i źle im życzę.
            Obie strony są siebie warci .
            • drugiwojwa Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 25.06.13, 10:32
              Ja nie bardzo wiem co można zarzucić Assadowi ?
              To człowiek wykształcony w W. Brytanii, ma liberalne poglądy religijne. Chrześcijanie, ateiści, alawici, szyici, sunnici, żydzi i inni mogli spokojnie sobie żyć w Syrii.
              A tu widzę jednookiego sunnitę (kandydata na samobójcę) który mówi : niewierni mają 3 wyjścia : zmiana wiary na sunnicką, płacenie podatku religijnego albo wycieczka na tamten świat.
              Oczywiście z punktu widzenia Izraela to dobrze jak jaki Hamas (sunnicki) i Hezbollach (szyicki) biorą się za łby. Przypomina to trochę chińską mądrą małpę która siedzi na drzewie i widzi jak tygrysy się pozabijają.... A Rosja ? Popiera Assada bo wie że jak on przegra to nastąpi efekt domina , Iran, potem kraje islamskie powstałe po rozpadzie ZSRR no i na deser sama Rosja w której jest miliony sunnitów, których już setki wyjechało z Rosji i walczy przeciwko Assadowi. A może ktoś lubi prawo oparte na szariacie z takimi rozrywkami jak ukamieniowanie niewiernej żony to gratuluję .... sadyzmu.
              • o333 Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 25.06.13, 11:12
                Ten jednooki Jordańczyk był faktycznie niezły. Mam nadzieję że zaraz po tym jak dziennikarze wyszli z celi był długo bity i rażony prądem.
                • mosze_zblisko_daleka hamas popiera rebelie... 25.06.13, 12:04
                  tak mówi rzecznik hamasu Aziz Daud, ze obalenie reżimu jest ważniejsze niż walka przeciw syjonistom...

humor syryjski:

pisze: tak zostawi Hamd ben Khalifa (z Kataru), a tak zostawi Baszar z Damaszku:

rotter.net/User_files/forum/51c95914075a514e.jpg
        • corregidor Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 24.06.13, 22:40
          dwa kolosy na glinianych nogach wspierające się
    • foton.3 Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 25.06.13, 13:11
      foton3.blox.pl/2013/06/Ciezkie-walki-w-Damaszku.html
      Na filmie są disiejsze walki w dzielnicy Damaszku Al Kabun, przeglądając inne filmy z ostatniego czasu zauważyłem znaczne nasycenie oddziałów rebelsow w ppk i wyrzutnie opelot produkcji chińskiej...
      • rzewuski1 Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 25.06.13, 13:19
        Jak znajdziesz jakieś czołgi po stronie rebeliantów , to wrzucaj filmiki czy zdjęcia tutaj.
        Podobno rebelianty dostały 100 czołgów od Europejczyków.
        • o333 Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 25.06.13, 13:26
          rzewuski1 napisał:

> Jak znajdziesz jakieś czołgi po stronie rebeliantów , to wrzucaj filmiki czy z
          > djęcia tutaj.
          > Podobno rebelianty dostały 100 czołgów od Europejczyków.
          Co za bzdury, nie od Europejczyków a od Sudów, zdjęcie krążące po internecie miało być niby koncentracją na granicy KSA i Jordanii. A nie Jordanii i Syrii.
        • foton.3 Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 25.06.13, 18:22
          rzewuski1 napisał:
          > Jak znajdziesz jakieś czołgi po stronie rebeliantów , to wrzucaj filmiki czy z
          > djęcia tutaj.
          > Podobno rebelianty dostały 100 czołgów od Europejczyków.

Czołgów po stronie rebeliantów to jest sporo, ale są to zdobyczne T 55, 62, 72, a o czołgach z europy to nie słyszałem, choć coś tam jeden gostek pisał ale zdjęć jeszcze nie ma. Poniżej zamieszczam film na którym widać jak za pomocą chińskiej rakiety rebelianci zestrzelili Mi 8...
          www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=r3IIc1I6f74
    • mosze_zblisko_daleka Tartus, ex... 26.06.13, 15:03
      Teraz podają rożne agencje ze Rosja opuszcza port Tartus z powodu zbliżających się walk z rebelią...
    • mosze_zblisko_daleka Re: Wojska Assada przeszły do natarcia ???? 26.06.13, 19:55
      mówi pułkownik Zijad Tlas lotnik, który zdezerterowal 1.5 roku temu :
      "teraz reżim ma tylko 90 samolotów i śmigłowców. dwa lata temu miał 350. stan techniczny ich nie jest dobry. ustało się w rekach reżimu 4 lotniska + 2 inne w Damaszku i daleko na południu kraju. on dodaje ze z 36,000 oficerów w Syrii jest 28,000 Alawitów (75%). straty wojska są okropne około 80,000 Alawitów zabitych."

rotter.net/User_files/forum/51cb11b61b576a3c.jpg
      jak to było "za dobrych czasach"...

rotter.net/User_files/forum/51cb0fbd11761c6b.jpg
      dawni przyjaciele:

rotter.net/User_files/forum/51cb0f720ffbc2f3.jpg
    • mosze_zblisko_daleka Kissinger, dla Miszki... 27.06.13, 11:30
      Nawet Kissinger (pamiętacie jego?) mówi że Obama oszukuje swoich:

www.panarmenian.net/eng/news/163704
      • misza_kazak Dlaczego dla mnie? 27.06.13, 14:57
        mosze_zblisko_daleka napisał:

> Nawet Kissinger (pamiętacie jego?) mówi że Obama oszukuje swoich:

Dlaczego dla mnie?
        Ja (jak i 90% mieszkancow Swiata) znamy od dawna ze pindosowska machina propagandy od setek lat oklamuje wlasne posluszne i glupie spoleczenstwo.

I Barak Hussejnowicz tutaj nie jest zadnym wyjatkiem. Klamie tak samo jak busz, rejgan czy rozwelt.
    • mosze_zblisko_daleka Re: Wojska Assada 27.06.13, 20:24

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eT2E2NizmWY
      www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xMyvBzKOWI8
      www.youtube.com/watch?v=opFEyr22RFA&feature=youtu.be
    • mosze_zblisko_daleka dowódcy brygad rebelii... 30.06.13, 07:20
      rotter.net/User_files/forum/51cf6f8223b50cee.jpg
      • foton.3 Re: dowódcy brygad rebelii... 30.06.13, 09:15
        Armia syryjska atakuje ze wszystkich stron ważne strategicznie miasto Homs, silny punkt oporu rebeliantów.
        • foton.3 Re: dowódcy brygad rebelii... 30.06.13, 09:16
          Znaczy Hims... podobne te nazwy :D
    • mosze_zblisko_daleka Straty hizbul... 30.06.13, 22:11
      www.youtube.com/watch?v=vdqeNsIYVkw&feature=player_embedded
    • mosze_zblisko_daleka był czołg... 01.07.13, 18:25
      www.youtube.com/watch?v=J3yizGDc6gc&feature=player_embedded
    • zlorf_flanelostopy Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 01.07.13, 23:09
      "Syrian rebels beheads bishop François Murad"
      This video shows Syrian rebels slaughtering three people in the countryside of Edlib, including the Metropolitan “François Murad”, who was patron of Sumaan al-Amoudi Monastery, under the charge of dealing with the government and the Syrian Army;the video shows people who speak Arabic with a broken accent, saying that through this act, they are applying the law of God.
      Read more at www.liveleak.com/view?i=ead_1372329728#7lKmLDx6bCHgGdxL.99

Nie, nie obejzalem.
      • drugiwojwa Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 02.07.13, 10:08
        BANDYCI
        • foton.3 Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 02.07.13, 10:13
          Rządy Assada szanuje właśnie za to że zapewniał równość wszystkim tamtejszym wyznaniom i mniejszością etnicznym.
          • drugiwojwa Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 03.07.13, 10:46
            foton.3 napisał:
            Rządy Assada szanuje właśnie za to że zapewniał równość wszystkim tamtejszym wyznaniom i mniejszością etnicznym.
            Właśnie oto chodzi, a mnie mimo że do jakiekolwiek religii daaaleko, uważam że człowiek nie ma prawa zabijać bezbronnego człowieka chyba że został skazany przez świecki sąd na karę śmierci za udowodnione morderstwo. A tu mamy do czynienia z bandytami wśród których są zamaskowani prowodyrzy i debilni religijni sadyści. I tym bandytom amerykanie mają dawać broń ?
            Makabra...
    • foton.3 Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 07.07.13, 10:48
      www.youtube.com/watch?v=85AvkpGYp-4#at=248
      Na filmie widzimy wczorajsze walki o główną trasę przelotową w dzielnicy Damaszku Al Qabun, niestety Kraśko w Wiadomościach Wam tego nie pokaże...
      • rpg_7 Re: Wojska Assada przeszły do natarcia 08.07.13, 10:05
        tutaj z walk o Al-Qusayr
        www.youtube.com/watch?v=g15QUHyH2BU
        www.youtube.com/watch?v=VJU_K08HJhg
        fajnie bo ten ostatni opublikowany (film) 30 kwietnia a podobno walki zaczęły się 19 maja.
    • mosze_zblisko_daleka Cos bylo w zeszlym tygodniu w Latakija... 09.07.13, 08:03
      Rebelianci mówią ze Izrael zaatakował magazyny z bronią wypalana z O/P i z rakietami :

www.alhadathnews.net/archives/88865
      www.syriatruth.org/%D8%A7%D9%84%D8%A3%D8%AE%D8%A8%D8%A7%D8%B1/%D8%A3%D8%AD%D8%AF%D8%A7%D8%AB%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%80%D8%A7%D8%B9%D8%A9/tabid/93/Article/10079/Default.aspx
      • mosze_zblisko_daleka Re: Cos bylo w zeszlym tygodniu w Latakija... 09.07.13, 23:05
        Teraz mówią, ze były tam magazyny z rakietami Jachont i spadły na nich rakiety wypalane od morza...
        • mosze_zblisko_daleka CNN 13.07.13, 07:41
          security.blogs.cnn.com/2013/07/12/israel-believed-behind-recent-syria-strike/?hpt=hp_t3
          • mosze_zblisko_daleka Sunday Times... 14.07.13, 07:04
            www.thetimes.co.uk/tto/news/world/middleeast/article3816189.ece
            • foton.3 Re: Sunday Times... 14.07.13, 09:49
              www.youtube.com/watch?v=3Mr1-MRRLUE
              www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yIdpwS25K-M#at=13

Na pierwszym filmie widzimy ostatnie walki w dzielnicy Danaszku Al Kabun, chodzi o utrzymanie głównej arterii przelotowej przez tą dzielnicę a następnie całkowite oczyszczenie dzielnicy z rebeliantów. Na drugim filmie widzimy przerzut piechoty za pomocą BWP 2 osłanianych przez T 72 AV...
    • mosze_zblisko_daleka hizbule w Syrii 12.07.13, 09:06
      Zabity najwyższy (do tej pory) oficer hizbulow gen. Fares Hasan AlKapali:

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=J5FYjramYU0
    • mosze_zblisko_daleka Nowa broń... 16.07.13, 09:11
      Co znaleziono w bazie P/L niedaleko Damaszku:

rotter.net/User_files/forum/51e46b8919e7c1cf.jpg
    • mosze_zblisko_daleka Nowa bron u rebelii 18.07.13, 22:28
      www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TKkwMutUZLI
      • mosze_zblisko_daleka W Damaszku... 19.07.13, 16:19
        W Damaszku jest kluczowa dzielnica nazywa się AlKabun القابون.

Ona jest zdobyta przez rebelie i reżim widząc i wiedząc o co chodzi wysyła najlepsze jednostki
        żeby odbić AlKabun. Wysłali pułkownika Hassan Mancur العقيد حسن منصور na czele tej jednostki, który na czele żołnierzy zaatakował pozycje rebelii. Po zaciętych walkach nie udało się wojskom odbić i Hassan Mancur zginął razem ze swoimi (doprawdy byl bardzo dobry oficer).
        Asad widząc to, tym razem wysłał wysokiego oficera od Gwardii Republikańskiej
        gen. brygady Haidar Muhammad Muhammad العميد الركن حيدر محمد محمد . Samochód razem z kilkoma jego oficerów wpadli na zasadzkę rebelii i wszyscy zginęli.
        Teraz rebelia czeka na 3 rundę...
        • foton.3 Re: W Damaszku... 19.07.13, 16:27
          www.youtube.com/watch?v=xxwnfH4FWNs
          Tutaj ostatni film z walk o Kabun, główna arteria przez Kabun jest cały czas przejezdna...
      • rpg_7 Re: Nowa bron u rebelii 19.07.13, 18:57
        nasuwają mi się dwa pytania w związku z tym filmem:
        co to za samojezdna haubica (kaliber, podwozie) i skąd się ona znalazła w rękach rebeliantów (kraj pochodzenia)? może ktoś z Was wie? przecież jej nie było na składzie wojsk rządowych. ja rozumiem przemycić granatnik przeciwpancerny z Chorwacji ale samojezdną haubicę? :)
        • marek_boa Re: Nowa bron u rebelii 19.07.13, 20:46
          Jak najbardziej było i jest na składzie wojsk rządowych bo to Syryjska konstrukcja! Na podwoziu Mercedesa-4140 ustawiono 130mm haubicę M-46!
          bmpd.livejournal.com/455314.html
          Pozdrawiam!
          • rpg_7 Re: Nowa bron u rebelii 20.07.13, 14:11
            to chyba od niedawna używają ww armaty? (wojska rządowe)
            • marek_boa Re: Nowa bron u rebelii 20.07.13, 16:38
              No tak gdzieś od 2003?!
              • rpg_7 mają jeszcze inne? 21.07.13, 11:32
                z opisów pod filmem zrozumiałem, że Syryjczycy zaczęli wprowadzać nowe uzbrojenie do swojego arsenału (jak systemy rakietowe i armatnie). wychodzi na to, że po 2000 roku Syryjczycy chcieli dokonać modernizacji swojej armii (wraz z zakupem samolotów Jak-130 i Mig-29 w Rosji, modernizacja T-72 i zapewne inne programy, jak Jachont czy S-300 PMU). Z tego co pamiętam, to zakupili p-lotnicze Pancyry. Mam wrażenie, że cała ta rewolucja, przynajmniej w Syrii, miała za zadanie rozwalenie państwa tak, aby uniemożliwić modernizację jej armii.
                ps.
                może masz informacje jakie były dokładne plany modernizacyjne Syrii przed 2011 rokiem co nowego? ile sztuk?
                • marek_boa Re: mają jeszcze inne? 21.07.13, 13:08
                  Praktycznie jedyne dostępne informacje są tylko i wyłącznie o zakupach sprzętu w Rosji lub o jego modernizacji:
                  -> zakupy:
                  - 9K338 "Igła-S" - 160 wyrzutni
                  - 96K6 "Pancyr S-1 - 50 wyrzutni + 700 pocisków rakietowych
                  - 9K37M1-2 "Buk-M1-2" - 20 sztuk
                  - S-300PMU-2 - 2 baterie (12 wyrzutni)
                  - 9K317ME "Buk-M2E" - 8 sztuk
                  - K300 "Bastion-P" - 8 sztuk
                  - MiG-29M/M2 - 24 sztuki
                  - Jak-130 - 36 sztuk
                  -> remonty i modernizacje:
                  - MiG-23 - ?
                  - S-125 "Peczora-2M" - ?
                  - Mi-14PŁ - 10 sztuk
                  - Ka-28 - 4 sztuki
                  - Mi-25 - ?
                  o i tyle wiem!
      • mosze_zblisko_daleka Snajperzy w Aleppo.. 22.07.13, 07:08
        www.youtube.com/watch?v=y3jbNepN6kM
        • foton.3 Re: Snajperzy w Aleppo.. 22.07.13, 10:33
          Jakiś zbiegły gostek z lotnictwa opowiadał że na dzien dzisiejszy lotnictwo ma ok. 90 samolotów bojowych, główną robote robią Su 22 i MiG 23 BN...
    • mosze_zblisko_daleka Re: Wojska Assada przeszły do natarcia ? 22.07.13, 19:57
      2013.uploaded.fresh.co.il/2013/07/22/95445974.jpg
      2013.uploaded.fresh.co.il/2013/07/22/17778021.jpg
      2013.uploaded.fresh.co.il/2013/07/22/64206108.jpg
      2013.uploaded.fresh.co.il/2013/07/22/46432347.jpg
    • mosze_zblisko_daleka Zasadzka na konwój... 23.07.13, 22:16
      www.youtube.com/embed/Jy0gYb4yzuM
      Odkryte masowe groby hizbulow w Syrii. Oni nie zabierają poległych do domu, obawiają się protesty rodzin zabitych...

www.akhbarlelnasher.com/node/92949

p.s.
      szef izraelskiego wywiadu wojskowego powiedział dziś, ze do Syrii przychodzi tysiące dżihadzistow z całego świata, którzy chcą proklamować państwo islamskie...
    • mosze_zblisko_daleka gen. hizbulow zabity... 25.07.13, 10:30
      Abu Ali Mahdi, oni coś okrywają zabicie jego przez rebeliantów..

======

Od Saudii przychodzi wiadomość, ze Izrael wspomaga rebelie i Saudja płaci Żydom.
      Od kiedy zachód/NATO/Obama tylko mówią ze wyślą pomoc, ale ona coś opóźnia się...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka