Dodaj do ulubionych

Nasi ojcowie w TVP

18.06.13, 10:07
Po tym pierwszym odcinku widać że strasznie wali tam propaganda, wygląda to tak: szlachetni Niemcy, godni szacunku Żydzi i zdziczały motłoch z europy wschodniej który morduje Żydów. Jak tak to dlaczego Niemcy nie powstrzymali tego motłochu a einzacgrupen specjalnie podburzało ludzi przeciw Żydom, a nie było to trudne w kontekście bolszewickiej okupacji tamtych terenów i tego co się wtedy tam działo. Zarówno w czasie okupacji bolszewickiej jak i pogromów organizowanych przez Niemców zginęło masę niewinnych ludzi, jednak sprawcą tego nie był "motłoch" z europy wschodnie, co najwyżej odgrywał rolę narzędzia a i ofiary później. Jakie są Wasze opinie po tym pierwszym odcinku?
Obserwuj wątek
    • rzewuski1 Re: Nasi ojcowie w TVP 18.06.13, 11:28
      Ja nie oglądałem, szkoda czasu.
      • teodor_jeske_choinski_1 Re: Nasi ojcowie w TVP 18.06.13, 14:31
        Milicja ukrainska w Smolensku
        i Polak w Gliwicach, posiadajacy karabin.

i w ogole jaki ci niemcy oh i ah i mysla i cierpia i analizuja...
        Obluda i klamstwo ze az mi w hoju strzyka..!
        Trzeci odcinek dzisiaj(u mnie)
    • przyjacielameryki Re: Nasi ojcowie w TVP 18.06.13, 14:31
      foton.3 napisał:

> Po tym pierwszym odcinku widać że strasznie wali tam propaganda, wygląda to tak
      > : szlachetni Niemcy, godni szacunku Żydzi i zdziczały motłoch z europy wschodni
      > ej który morduje Żydów. Jak tak to dlaczego Niemcy nie powstrzymali tego motłoc
      > hu a einzacgrupen specjalnie podburzało ludzi przeciw Żydom, a nie było to trud
      > ne w kontekście bolszewickiej okupacji tamtych terenów i tego co się wtedy tam
      > działo. Zarówno w czasie okupacji bolszewickiej jak i pogromów organizowanych p
      > rzez Niemców zginęło masę niewinnych ludzi, jednak sprawcą tego nie był "motłoc
      > h" z europy wschodnie, co najwyżej odgrywał rolę narzędzia a i ofiary później.
      > Jakie są Wasze opinie po tym pierwszym odcinku?

Niestety masz rację. Mówię niestety bo bliskie mi są przyjazne, partnerskie relacje Polska-Niemcy a ten film szkodzi tym relacjom, głównie właśnie z powodu takiego sztucznego wybielania hitlerowców. To drętwy i sztuczny film, nie wiele pokazuje prawdy z tamtych lat a przesuwanie zbrodniczych, nieludzkich akcentów na Ukraińców zamazuje obraz całkowicie. Ukraińcy nie byli święci ale w tego rodzaju przekazach należy zachować proporcje bo ich brak wypacza prawdę, tym bardziej że przecież wiemy jak było, Niemcy z II w.ś. rozliczyły się solidnie i szkoda czasu i pieniędzy na taką marną propagandę. Niemieccy producenci filmowi powinni w przyszłości z większą starannością opisywać rzeczywistość tamtych lat bo w przeciwnym wypadku narażą się na kpiny i marginalizację. Ten film miał kiepskie recenzje w Niemczech.
      • rzewuski1 Re: Nasi ojcowie w TVP 18.06.13, 15:01
        Bo tak naprawdę Niemcy są naszym potencjalnym wrogiem, pamiętają o ziemiach im zabranych.
        Na razie jest u nich demokracja ale żaden ustrój nie jest wieczny i wcześniej czy później upomną się o to co im zabrano.
        • foton.3 Re: Nasi ojcowie w TVP 18.06.13, 15:47
          Zgadzam się z przedmówcami - i też mi ci Ukraińcy w Smoleńsku nie pasowali :D, ale pomyślałem sobie: może coś przeoczyłem ale chwilę potem widzę że pułk tego szlachetnego niemieckiego oficera dalej operuje w rejonie Smoleńska, i ta wnikliwa psychoanaliza nad każdym zabitym, itd., w zasadzie nie szło tego oglądać ale z obowiązku obejrzałem, a dzisiaj w warzywniaku stwierdziłem że dużo ludzi to oglądało i z niecierpliwością czekają na następny odcinek, jeden gości nawet powiedział: "jaki życiowy film, i że mu się podobał". Ludzie naprawdę bardzo słabo znają historie...
          • maxikasek Re: Nasi ojcowie w TVP 19.06.13, 07:59
            > Zgadzam się z przedmówcami - i też mi ci Ukraińcy w Smoleńsku nie pasowali :D,
            Bo rosyjska policja pomocnicza, byłaby "niepoprawna politycznie" widać dla ZDF ;-)

Jedno trzeba przyznać- film dobrze zrobiony warsztatowo. Wprawdzie te dziesiątki myśliwców nie wiedzieć czemu na niskim pułapie lecące nad miasto (sceny pod Kurskiem) śmieszą- ale to nei Spielberg.
            Wprawdzie nie chciało mi się tego oglądać, ale obejrzałem z nudów II część i wciągnął mnie film. Wprawdzie często infantylny- ów Polak czy Niemiec pod Gliwicami to pikuś, ale skąd broń u Polaka pod Radomiem? I raczej nie był to leśniczy. Czy scena w stacji telegraficznej- pół dnia siedzą spokojnie i żadnego kontrataku? A potem w nocy- strzał prosto w głowę ;-)
        • jeepwdyzlu rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 08:05
          Bo tak naprawdę Niemcy są naszym potencjalnym wrogiem, pamiętają o ziemiach im zabranych.
          Na razie jest u nich demokracja ale żaden ustrój nie jest wieczny i wcześniej czy później upomną się o to co im zabrano.
          -------------------------------------
          My też upomnimy się o Lwów i Wilno?
          A może o Kijów i Smoleńsk?

jeep
          • maxikasek Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 08:09
            A tu już przypomina się stare powiedzenie: kijów to dostaniecie, ale lwów- ta sami sobie nałapcie ;-)
          • rzewuski1 Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 08:23
            Nie mowie ze dzisiaj ale w przyszłości na pewno takie zagrożenie ze strony Niemiec jest realne.
            Jeśli myślisz ze nie to jesteś naprawdę naiwny i ślepy jak te kocięta i nie potrafisz rozpoznać wrogów.

• jeepwdyzlu Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 08:28
              Powtórzę pytanie:
              Czy Ty też chcesz zwrotu Lwowa?
              Napisz wprost: TAK lub NIE.
              jeep
              • rzewuski1 Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 08:47
                A co mają wspólnego potencjalne polskie rewindykacje terytorialne na wschodzie z niemieckimi?
                Niemcy reprezentują potencjał i mogą zdobyć potencjalnych sojuszników by odebrać Polsce Szczecin, Wrocław .

Ja nie jestem za powrotem tych miast do Polski ale w Polsce są ludzie którzy o tym marzą.
                grudqowy.salon24.pl/68786,czy-lwow-i-wilno-moga-byc-polskie
                www.youtube.com/watch?v=HXEeXodt6BM
                • jeepwdyzlu Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 10:43
                  A co mają wspólnego potencjalne polskie rewindykacje terytorialne na wschodzie z niemieckimi?
                  -------------
                  Tak jak TY masz w dupie Lwów
                  tak oni Szczecin i Wrocław.
                  Minęły pokolenia, nawet sentymentu już nie ma.
                  Mieszkam we Wrocławiu i Szczecinie - mocno interesuję się przedwojenną historią tych miast - grupy zapaleńców nawiązały kontakty z ziomkostwami - żeby wymieniać informacje, zachoać wspomnienia, zdobyć fotografię. Raz - zdumiewa Ich, ze w Polsce ludzi to interesuje, dwa - to interesuje NAS, a nie Ich dzieci.
                  NIkt nam Wrocławia zabrać nie chce a Niemcy ie są naszym wrogiem.
                  Rosjanie co innego - jesteśmy ich cierniem w dupie.
                  jeep
                  • maxikasek Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 12:10
                    Do mojego domu kilkanaście lat temu przyjechała poprzednia właścicielka. Nieśmiało, z chodnika robiła zdjęcia- ojciec przyuważył, podszedł zaprosił "w gości". Od tej pory przyjeżdżali co roku, aż do momentu kiedy zmarła. Jej syn choć rodzony też w tym domu, już nie przyjeżdża.
                    TYle obchodzą Niemców te ziemie i wszelkie ziomkostwa (na tyle ile kasy można wyciągnąć z bycia "wypędzonym").
                  • rzewuski1 Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 17:14
                    Naprawdę nikt?
                    pl.wikipedia.org/wiki/Narodowodemokratyczna_Partia_Niemiec
                    • maxikasek Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 18:03
                      Tia a i u nas znajdziesz kilkanascie tysięcy marzących o odebraniu Kresów ;-)
                      • rzewuski1 Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 20:29
                        Nie przekonacie mnie ze Niemcy zapomnieli o tych ziemiach i nie stanowią dla Polski żadnego zagrożenia.Przyjdzie kryzys , demokracja upadnie i taka NPD albo coś podobnego dojdzie tam do władzy i zabawa rozpocznie się od nowa.Niemcy nie są rozbite jak kiedyś tylko zjednoczone a takie Niemcy zawsze pchały się na wschód i były siła nie powstrzymania.teraz może jest sojusz
                        w ramach NATO i UE ale nic nie jest wieczne i prędzej czy później te sojusze przestana istnieć.
                        Granice tez nie są wieczne jak historia pokazuje.
                        jeśli chodzi o mnie to uważam ze najbardziej zagrożona granica będzie właśnie ta z Niemcami i ona pierwsza runie.
                        • patmate Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 22:00
                          rzewuski1 napisał:

> Granice tez nie są wieczne jak historia pokazuje.
                          > jeśli chodzi o mnie to uważam ze najbardziej zagrożona granica będzie właśnie t
                          > a z Niemcami i ona pierwsza runie.

mam nadzieję ze nie - Niemcy to już zaczyna być mix narodowościowy i Turek nie pragnie mieszkać w Posen gdy może w Hamburgu.
                          Ponadto najpierw znowu musiałoby się zaludnić Enerdowo.
                          Niemcy poszli w ślady Amerykanó i wiedzą że kapitał rządzi a nie granice lądowe.

pzdr
            • maxikasek Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 08:47
              Albo my upomnimy się o Strzałów vel Stralsund, Roztokę vel Rostock, Skwierzyn vel Schwerin itd ;-).
              Bo co mogą chcieć Turcy od eks-niemieckich miast w Polsce? No chyba, że Polacy będą chcieli rodzinne strony przyłączyć do "dojczland" ;-)
              Wg ostatniego spisu powszechnego w Niemczech : nie "doliczyli się" 1,5 mln ludzi, co piąty ma pow. 65 lat. Na 80,2 mln ludzi- 6,2 mln to obcokrajowcy (7,7%) a 15 mln imigranci (18,9%)- czyli już ponad 1/4 "niemców" to nie Niemcy. ;-)
              • rzewuski1 Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 09:12
                Tak to i możną Rosję skreślić z listy wrogów.nie mówię że dzisiaj , demografia to nie jest coś stałego, może się to wszystko odwrócić a Turcy mogą stać godnymi spadkobiercami imperialnych Niemiec.
                • maxikasek Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 09:34
                  No dobra- a tak poważnie to wojny obecnie wywołuje się tylko wtedy, kiedy może to przynieść zysk. A jaki zysk może przynieść Niemcom przyłączenie do macierzy Ziem Wyzyskanych? Oni ledwo dyszą po wchłonięciu DDR. Jeszcze jeden taki anschluss i pójdą z torbami ;-)
                  • rzewuski1 Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 17:07
                    To napisałem ze nie dzisiaj, tylko jak upadnie obecny system gospodarczo-polityczny.
          • rzewuski1 Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 19.06.13, 09:28
            My też upomnimy się o Lwów i Wilno?
            > A może o Kijów i Smoleńsk?
            >
            > jeep

www.youtube.com/watch?v=cAZhs4WdphI
            Ta piosenka jest fajna , wpada w ucho,ignorantowi się spodoba.
          • ignorant11 Re: rzewuski IQ45 (pralka automatyczna ma 60) 14.07.13, 22:30
            jeepwdyzlu napisał:

> Bo tak naprawdę Niemcy są naszym potencjalnym wrogiem, pamiętają o ziemiach im
            > zabranych.
            > Na razie jest u nich demokracja ale żaden ustrój nie jest wieczny i wcześniej c
            > zy później upomną się o to co im zabrano.
            > -------------------------------------
            > My też upomnimy się o Lwów i Wilno?
            Anawet Madagaskar w czym nas popra Zydzi, ktorzy rzdza swiatem...

> A może o Kijów i Smoleńsk?
            >
            > jeep
            >
            >
            >
    • brmtvungernsternberg Re: Nasi ojcowie w TVP 18.06.13, 22:00
      Po prostu ohyda . Brak slow .
    • patmate Re: Nasi ojcowie w TVP 18.06.13, 22:06
      Ciekawe czy TVP zapłaciła pełną stawkę za serial, czy może za darmo. Jeżeli zapłaciła to ciekawa sprawa - finansujemy nieprzychylną Polakom produkcję.
      A że Niemcy usiłują się wybielać - no cóż nihil novi sub sole....
      pzdr
      • billy.the.kid Re: Nasi ojcowie w TVP 18.06.13, 22:32
        no,nie podniecajcie się chłopaki.
        nie przypominam sobie żebym oglądał jakiś FABULARNY film wojenny, który pokazywałby wydarzenia historyczne zgodnie z PRAWDĄ HISTORYCZNĄ-które też jest WZGLĘDNA.
        a filmiki te są produkowane dla KASY, a nie w celu nauczania dziatwy historii.
        a KASA jakoś tak smiesznie NIGDY nie będzie zgodna z HISTORIĄ.
        • patmate Re: Nasi ojcowie w TVP 18.06.13, 22:35
          billy.the.kid napisał:

> a filmiki te są produkowane dla KASY, a nie w celu nauczania dziatwy historii.

ale niestety ta dziatwa do ksiązek nie zajrzy, a zapamięta obrazki....

pzdr
          • billy.the.kid Re: Nasi ojcowie w TVP 19.06.13, 07:40
            jasne. ale pretensje o to możemy kierować do ojców tejże dziatwy i jej nauczycieli. na ostatnim miejscu do ludków którzy ciężko tyrają na chlebuś przy produkcji filmowej.
    • wladca_pierscienii Jack Eisner: "Przeżyłem!" - pierwowzór oddziału AK 14.07.13, 13:56
      w odcinku 3 jest taka sytuacja:
      partyzanci atakują pociąg, aby zdobyć broń
      gdy okazało się, że w 2-3 wagonach są więźniowie w pasiakach
      partyzanci ich zostawili "bo większość z nich to Żydzi"

niemiecki Żyd Victor samowolnie ich wypuścił z wagonów
      za co dowódca oddziału kazał mu opuścić oddział
      (ale dał na drogę pistolet)
      w programie telewizyjnym autor scenariusza
      o dowódcy oddziały wyraził się, że sprzyjał
      temu Żydowi Viktorowi

moim zdaniem pierwowzór tej sytuacji został zaczerpnięty z książki
      Jack Eisner: "Przeżyłem!" ("The Survivor")
      która ma być wspomnieniami obywatela amerykańskiego,
      przedwojennego obywatela polskiego, mieszkańca Warszawy
      uczestnika Powstania w Getcie Warszawskim

jakiś czas po powstaniu trafił do oddziału partyzanckiego AK
      (strony 150-155 polskiego wydania)
      którym dowodził Młot (nazwisko?, pseudonim?)
      jego prawa ręka - Janek Piła

ukrywał swoje żydowskie pochodzenie
      ale mimo to niektórzy się domyślali
      i słyszał powtarzane przy nim z entuzjazmem i przyjemnością
      dowcipy o "Beduinach" "kotach" i "parchach"
      które mierzyły w Żydów

pewnego dnia dowódca postanowił napaść na obóz SS w Trawnikach
      pl.wikipedia.org/wiki/Ob%C3%B3z_szkoleniowy_SS_w_Trawnikach
      by zdobyć broń i amunicję
      partyzanci byli obojętni na los żydowskich więźniów

autor miał być w gronie kilku partyzantów bez broni
      co wpadli do wartowni
      by wynieść broń i amunicję
      on wyniósł najwięcej za to słyszał komentarze "żydowskie szczęście"
      będąc przy wartowni rzucił granatem w wieżę strażniczą,
      bo wartownik strzelał z niej do więźniów

dowódca, żeby go chronić
      wyprowadził go do lasu i dał na drogę chleba i wódki

problem z tym, że
      jakoś głucho o takim ataku na obóz w Trawnikach
      i ucieczkach Żydów podczas tego ataku
      www.trawniki.hg.pl/traw/uciecz.html
      drugi problem z jego wspomnieniami jest taki
      ze podczas powstania w getcie warszawskim
      powstańcy wywiesili biało-niebieską flagę żydowską

AK przysłało flagę biało-czerwoną do powieszenia obok tej pierwszej

według tej książki, jej autor wszedł do kanałów
      by w kanałach odebrać flagę
      w kanałach spotkał się z człowiekiem z AK,
      który przedstawił się jako Kazik
      (strony 117-118)
      ten uparł się, by osobiście dostarczyć sztandar na teren getta
      tak zrobił, po czym wrócił na "aryjską" stronę

problem z tym, że człowiekiem, który dostarczył
      biało-czerwony sztandar na teren getta
      był Symcha (Szymon) Ratajzer-Rotem pseudonim "Kazik"

uczestnik powstania w getcie warszawskim
      dzisiaj 22:15 w niekodowanym satelitarnym TVP Kultura
      będzie o film dokumentalny o nim "Rotem"
      tv.wp.pl/#program-1249131

obawiam się, że tutaj też Jack Eisner pofantazjował

ale jak jest taka nowoczesna moda na obalanie mitów
      to ja też chcę poobalać mity... ;_)
    • wladca_pierscienii "Przygody Wernera Holta" NRD 1964 01.02.14, 11:30
      czasem w KINO POLSKA
      pokazują "Przygody Wernera Holta"
      tv.wp.pl/wyszukiwanie-programy.html?query=przygody+wernera+holta
      ("Die Abenteuer des Werner Holt")

film produkcji NRD z 1964/1965 roku

porządnie zrobiony zdecydowanie lepszy od
      "Nasi nazi ojcowie"

różnica klas na korzyść filmu z NRD,
      jedyna wada tego, ze robiono go w kraju komunistycznym,
      jest to, że film jest czarno-biały

film składa się z dwóch odcinków - składa się z często
      niechronologicznie poukładanych części
      (wspomnienia głównego bohatera)

ciekawostka - pokazany był konflikt między żołnierzami
      niemieckimi na tle "fali" żołnierskiej w armii niemieckiej

ale działo to się, na terenie Niemiec
      w jednostce artylerii przeciwlotniczej...

jak główni bohaterowie służyli w piechocie blisko
      radzieckich krasnoarmiejców
      lub czeskich?/słowackich? partyzantów
      to już "fali" żołnierskiej chyba nie było...
      (no a przynajmniej jej nie pokazali)
      • wladca_pierscienii "Most" 1959 r. 03.02.17, 18:10
        pewien facet negatywnie ocenił film "Most" remake z 2008 roku
        www.filmweb.pl/film/Most-1959-149808/discussion/2+10,1980428
        wpisując negatywną opinię na filmie "Most" z 1959 roku (oryginał)
      • patmate Re: "Przygody Wernera Holta" NRD 1964 03.02.17, 18:19
        wladca_pierscienii napisał:

> czasem w KINO POLSKA
        > pokazują "Przygody Wernera Holta"
        > tv.wp.pl/wyszukiwanie-programy.html?query=przygody+wernera+holta
        > ("Die Abenteuer des Werner Holt")
        >
        > film produkcji NRD z 1964/1965 roku
        >
        > porządnie zrobiony zdecydowanie lepszy od
        > "Nasi nazi ojcowie"
        >

Filmu nie widziałem, ale książka - pierwsza część fajna właśnie o służbie w Reichsvertigung. Druga część o świetlanej przyszłości w NRD już mniej.
        Czytało się w czasie gdy ukazała się 08/15 Kirsta.

Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka