czaja1 18.05.14, 22:10 Rozwałka Niemców w Dachau, wcześniej o tym nie słyszałem. feldgrau.info/index.php/60-2010-09-01-06-27-56/5719-reznya-v-dakhau blogbiszopa.pl/2011/06/godzina-zemsty/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szto_tawariszczi Re: Dachau 19.05.14, 05:44 Ale o co chodzi ? Przecież to była jedyna rozsądna reakcja po zdobyciu obozu koncentracyjnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
aardwolf_ge Re: Dachau 19.05.14, 07:36 Film Martina Scorsese 'Wyspa tajemnic' (Shutter Island) z 2010 roku z Leonardo DiCaprio nawiązuje do tego wydarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Dachau 19.05.14, 07:37 Po pierwsze - dlaczego Niemcy nie uciekli? W większości przypadków tak robili. Po drugie - rozwałka na miejscu? Bo ja wiem... Z jednej strony to jest to usprawiedliwione a z drugiej w ten sposób giną informacje na temat zbrodni. Na przykład na temat danych osobowych ludzi którzy tam zginęli. Może Niemcy wskazaliby jakieś katalogi itp? Odpowiedz Link Zgłoś
aardwolf_ge Re: Dachau 19.05.14, 08:12 Część, włącznie z komendantem Weissem uciekła. Zostali głównie ranni z lazaretu i więźniowie z więzienia dla SS-manów. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Dachau 19.05.14, 09:46 Problem w tym, że strażników zginęła tam mniejszość- ci zdązyli zwiać. Głównie to byli ranni ze szpitala i rekruci w kompani szkolnej SS. Wprawdzie komisja amerykańska "ustaliła" liczbę zamordowanych na 39, ale również wymyśliła komendanta obozu Heinricha Skodzensky'ego- nikt taki nie istniał. Obóz poddał d-ca kompani szkolnej Untersturmführer Heinrich Wicker. Odpowiedz Link Zgłoś
szto_tawariszczi Re: Dachau 19.05.14, 16:30 Cóż, kandydanci na morderców mieli pecha - nie zdążyli sobie pomordować :-) Odpowiedz Link Zgłoś