Dodaj do ulubionych

Operacja Raviv...

15.06.14, 20:59
Ja oczywiście nie brałem udział, ale bylem niedaleko...

en.wikipedia.org/wiki/Operation_Raviv
Obserwuj wątek
    • anton_pl Re: Operacja Raviv... 15.06.14, 23:24
      Ale jako żołnierz?
      • mosze_zblisko_daleka Re: Operacja Raviv... 16.06.14, 06:10
        jasne...nie jak turysta...
        • anton_pl Re: Operacja Raviv... 16.06.14, 06:50
          To jesteś bohaterem, nie ma większego zaszczytu jak walczyć w obronie ojczyzny, przy okazji pozdrawiam Ciebie i cały naród Izraela:D
          • mosze_zblisko_daleka Re: Operacja Raviv... 16.06.14, 08:09
            Dziękuje, ale nie czuje się wcale bohaterem. To jest obowiązek każdego co walczy o ojczyznę swoją...

Mnie nie groziło nic, ja nie bylem na wrogim terytorium (jest mnie wzbroniono) ...
            Nawet włos nie spadł...
    • a4095211 Re: Operacja Raviv... 16.06.14, 10:46
      mosze_zblisko_daleka napisał:

> Ja oczywiście nie brałem udział, ale bylem niedaleko...
      >
      > en.wikipedia.org/wiki/Operation_Raviv

No szkoda, myślałem że ktoś wreszcie napisze ilu doradców z demoludów zabito przy radarach, oraz jak się nazywał ten radziecki generał.... :/

Pozdrawiam
      www.ssbn.pl
      • mosze_zblisko_daleka Re: Operacja Raviv... 16.06.14, 11:56
        Izrael nie szuka wojny z mocarstwem. Tez nikt nie wiedział ze Rosjanie znajdują się w tym miejscu. Po długim czasie przyszły wiadomości ze jeden Rosjanin został zabity.

Tylko raz jeden Izrael zaangażował atak na rosyjskie myśliwce (już opisałem ta bitwę) i jak skończyła się... (moim zdaniem to była głupota obu stron)
        • a4095211 Re: Operacja Raviv... 16.06.14, 12:15

> Izrael nie szuka wojny z mocarstwem. Tez nikt nie wiedział ze Rosjanie znajdują
          > się w tym miejscu. Po długim czasie przyszły wiadomości ze jeden Rosjanin zost
          > ał zabity.
          >
          > Tylko raz jeden Izrael zaangażował atak na rosyjskie myśliwce (już opisałem ta
          > bitwę) i jak skończyła się... (moim zdaniem to była głupota obu stron)

Mosze proszę, ty mnie tu nie cukruj jak z telewizora. Wszak dziecko wie, że ludzie radzieccy i inni doradcy z krajów niewątpliwej demokracji ludowej się udzielali w charakterze doradców, a z dużą dozą prawdopodobieństwa można było wówczas zakładać, iż znajdą się w okolicy stanowisk radarowych. Biorąc pod uwagę, chociażby zawyżony statystycznie odsetek egipskich blondynów w okolicy owych instalacji ;)

Pytałem tylko, czy jako osoba, która była w pobliżu, masz jakieś informacje na temat generała, który wówczas niespodziewanie zakończył swoje życie? Jakaś giełda, jakieś pogłoski pozwalające zidentyfikować owego wyższego oficera rodem z ZSRR.

Pozdrawiam
          www.ssbn.pl
          • mosze_zblisko_daleka Spytaj Marka... 16.06.14, 14:04
            On ma fenomenalną pamięć. Jak już pisałem nie wiedziałem że pośród zabitych Egipcjan był tez Rosjanin. To też nie był cel operacji.
            (bylem w "pobliżu" po drugiej stronie kanału)
            • a4095211 Re: Spytaj Marka... 16.06.14, 14:07

> On ma fenomenalną pamięć. Jak już pisałem nie wiedziałem że pośród zabitych Egi
              > pcjan był tez Rosjanin. To też nie był cel operacji.
              >

Marek - pytam się.

Pozdrawiam
              www.ssbn.pl
              • marek_boa Re: Spytaj Marka... 16.06.14, 14:49
                Tam w ogóle nie było Rosjan! Rosjanie - DWÓCH oficerów jako doradcy byli w 504.Batalionie kilka kilometrów od stacji!
                www.waronline.org/forum/viewtopic.php?t=6487&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=0664d169760f97e6b8b8ea265a25019d
                Pozdrawiam!
                • mosze_zblisko_daleka Dziękuję bardzo... 16.06.14, 15:27
                  Jeśli tak, to moje sumienie jest już czyste... ;-)
                • a4095211 Re: Spytaj Marka... 16.06.14, 15:49
                  marek_boa napisał:

> Tam w ogóle nie było Rosjan! Rosjanie - DWÓCH oficerów jako doradcy byli w 504.
                  > Batalionie kilka kilometrów od stacji!
                  > www.waronline.org/forum/viewtopic.php?t=6487&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=0664d169760f97e6b8b8ea265a25019d

Mosze pisze o początku września 1969 r.

Link który zapodałeś dotyczy raczej zakoszenia P-12 Jeniseja (konkretnie był to P-12MA Sura) w grudniu 1969 r.

Pozdrawiam
                  www.ssbn.pl
                  • marek_boa Re: Spytaj Marka... 16.06.14, 18:00
                    A to sorry! Byłem pewien,że o to Ci chodzi!
                    -Pozdrawiam!
                    • mosze_zblisko_daleka Re: Spytaj Marka... 16.06.14, 20:52
                      hahahahaha, to była inna operacja " Kogut 53" :

en.wikipedia.org/wiki/Operation_Rooster_53
                      Ja jestem tak pewien co Marek pisze i wcale nie czytałem... to moja wina.
                      O tej operacji tez już pisałem tutaj. Jeśli kogoś interesuje to mogę też dodać kilka slow ...
                      • yano2s Re: Spytaj Marka... 16.06.14, 21:21
                        Mosze
                        Taki Hassan Nasr Allah tez walczy o swoj kraj, z najezdzca.
                        • mosze_zblisko_daleka Re: Spytaj Marka... 16.06.14, 22:27
                          1. NasrAlla jest w Libanie. Jaki najeźdźca jest teraz tam.?
                          2. teraz hizbule walczą w Syrii z kim i przeciw kim?
                          3. Ale dla polityki wygodnie jest ze oni walczą z najeźdźca, tylko z niewiadomym...
                        • mosze_zblisko_daleka straty Nasr Allah... 17.06.14, 08:18
                          Do tej pory straty hizbula w Syrii są kilkakrotnie większe niż od wszystkich wojen z Syjonistami-okupantami.

Oni chyba szukają tam Żydów ...
                      • a4095211 Re: Spytaj Marka... 16.06.14, 22:50

> Ja jestem tak pewien co Marek pisze i wcale nie czytałem... to moja wina.
                        > O tej operacji tez już pisałem tutaj. Jeśli kogoś interesuje to mogę też dodać
                        > kilka slow ...

Zeszyciki poproszę. Obaj będziecie mieli wpisane nieprzygotowanie, a na jutro po sto razy proszę napisać "Będę śledził wątek i odpowiadał na temat"! :D

Pozdrawiam
                        www.ssbn.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka