Dodaj do ulubionych

Boeing, a obsługa Buka

22.07.14, 09:57
www.defence24.pl/news_niewyszkolona-zaloga-mogla-zestrzelic-samolot-jak-dziala-system-buk-rekonstrukcja

Dlatego „separatyści”, mogli tylko w „prostacki” sposób strzelać do wszystkiego co lata nad ich terytorium i to robili, ponieważ nie mając doświadczenia i wiedzy operatorskiej myśleli, że każdy statek powietrzny, który się tam pojawi należy do sił powietrznych Ukrainy. Świadczy o tym chociażby wypowiedź z rozmowy telefonicznej przechwyconej przez ukraińskie służby specjalnej, w której kozacki watażka Kozicyn wyraźnie nie rozumie, że jest coś takiego jak cywilny ruch lotniczy: „Znaczy, że przywozili szpiegów. Na ch…a lecą. Teraz jest wojna k…a”.

[...]

Jednak odpowiedź, kto strzelał może tak naprawdę dać tylko przeszukanie szczątków i to przez wyspecjalizowaną grupę dochodzeniową. Wykorzystywana w systemie Buk rakieta 9K37 ma 5,5 metra długości, masę całkowitą 690 kg a głowica bojowa waży 70 kg. Nawet jeżeli zadziałał radiolokacyjny zapalnik zbliżeniowy i pocisk nie uderzył w samolot bezpośrednio a tylko jego odłamki, to ich ilość w szczątkach maszyny jest wystarczająca by praktycznie z pewnością określić, co było przyczyną wypadku.

Niestety „separatyści” zrobią teraz wszystko, by na to nie pozwolić. Sposób prowadzenia „akcji ratowniczej” przez "służby", lanie wodą już nie palących się szczątków, znoszenie w jedno miejsce części płatowca bez rejestracji pierwotnej lokalizacji, pozwolenie na grabież to tylko przykłady niektórych działań, które mogą uniemożliwić udowodnienie czegokolwiek. I nawet jeżeli ktoś w tej masie zebranych w jednym miejscu szczątków znajdzie fragmenty rakiety, to kwestią czasu jest uruchomienie machiny propagandowej przekonującej o podrzuceniu jej przez Kijów.
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: Boeing, a obsługa Buka 23.07.14, 08:37
      Nikt nie zauwazył tego artykułu?
      • cie778 Re: Boeing, a obsługa Buka 23.07.14, 17:25
        bmc3i napisał:

> Nikt nie zauwazył tego artykułu?

Zauważył, ale w artykule są argumenty. Nie pasuje więc on do forum, na którym większość piszących ma największą radochę, gdy znajdzie pretekst do zbluzgania interlokutora.

pozdrawiam
        jasiol
        • bmc3i Re: Boeing, a obsługa Buka 23.07.14, 21:33
          cie778 napisał:

> bmc3i napisał:
          >
          > > Nikt nie zauwazył tego artykułu?
          >
          > Zauważył, ale w artykule są argumenty. Nie pasuje więc on do forum, na którym w
          > iększość piszących ma największą radochę, gdy znajdzie pretekst do zbluzgania i
          > nterlokutora.
          >

No. Latwiej jest puscic propagandowego bąka z rosyjskiej prasy.
          • marek_boa Re: Boeing, a obsługa Buka 23.07.14, 21:48
            Oj Matrek,Matek! Czemu nie Wkleiłeś linku do artykułu?!:) Bo by się okazało ,że artykuł napisał Komandor Dura?!:) Ten sam ,którego WYŚMIEWAŁEŚ kilkukrotnie razem z Ogarkiem kiedy pisał o tym ,że Polskie OHP-y to ZŁOM?! Czyżbyś już nie mógł chodzić po własnym samobójstwie w oba kolana?!:) Jak Dura pisał ,że OHP-y to okręty potrzebne Polskiej MW jak ząb w du..e Wieszałeś psy na nim ,że co on tam wie! Teraz jak napisał artykuł (dobry i wyważony!) ,który Tobie Pasuje to już jest okej?!:)
            - Ech... To tylko moje mnienie w tym temacie ale myślę ,że Dura jeśli chodzi o elektronikę wojskową więcej już swojej wiedzy zapomniał niż Wy obaj z Ogarkiem kiedykolwiek się Naumiecie!
            O i to tyli!
            • bmc3i Re: Boeing, a obsługa Buka 23.07.14, 22:13
              marek_boa napisał:

> Oj Matrek,Matek! Czemu nie Wkleiłeś linku do artykułu?!:) Bo by się okazało ,że
              > artykuł napisał Komandor Dura?!:) Ten sam ,którego WYŚMIEWAŁEŚ kilkukrotnie ra
              > zem z Ogarkiem kiedy pisał o tym ,że Polskie OHP-y to ZŁOM?! Czyżbyś już nie mó
              > gł chodzić po własnym samobójstwie w oba kolana?!:) Jak Dura pisał ,że OHP-y to
              > okręty potrzebne Polskiej MW jak ząb w du..e Wieszałeś psy na nim ,że co on ta
              > m wie! Teraz jak napisał artykuł (dobry i wyważony!) ,który Tobie Pasuje to już
              > jest okej?!:)
              > - Ech... To tylko moje mnienie w tym temacie ale myślę ,że Dura jeśli chodzi o
              > elektronikę wojskową więcej już swojej wiedzy zapomniał niż Wy obaj z Ogarkiem
              > kiedykolwiek się Naumiecie!
              > O i to tyli!

Hm, to niezbyt duzo jak widac potrafisz pwoeidziec na temat tresci tego artykułu. Czyżbyś na swoich rosysjkich forach nie wyczytał odpowiedzi?
              • marek_boa Re: Boeing, a obsługa Buka 23.07.14, 23:34
                Skoro dla Ciebie "dobry i wyważony" artykuł to mało to ja nie mam więcej pytań!
                • bmc3i Re: Boeing, a obsługa Buka 23.07.14, 23:58
                  marek_boa napisał:

> Skoro dla Ciebie "dobry i wyważony" artykuł to mało to ja nie mam więcej pytań!

Twoje pytania są Twoją sprawą. Ja jednak pytałem Cie o Twoje zdanie. Potraktuj to jako komplement.
                  • marek_boa Re: Boeing, a obsługa Buka 24.07.14, 01:27
                    No to jeszcze raz - według mnie dobry i wyważony artykuł - czy mam to jeszcze raz napisać ale dużymi literami czy styknie??!
                    • bmc3i Re: Boeing, a obsługa Buka 24.07.14, 01:31
                      marek_boa napisał:

> No to jeszcze raz - według mnie dobry i wyważony artykuł - czy mam to jeszcze
                      > raz napisać ale dużymi literami czy styknie??!

Pytałem o ocene merytoryczna, a nie o uniki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka