Dodaj do ulubionych

Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów

22.08.14, 17:44
Niestety nie nowej pod kalibrowej , a odłamkowo burzącej, niewątpliwie też bardzo potrzebnej,na dodatek polskiej konstrukcji i produkcji, co niewątpliwie jest pocieszające,ale na minus tego zakupu to ze nie jest to amunicja z zapalnikiem programowalnym.
www.defence24.pl/news_14-tys-pociskow-dla-polskich-leopardow
Inna pocieszająca wiadomość z tego niusu jest taka ze MON planuje zakup nowej amunicji podkalibrowej dla której zachowuje miejsce dla wprowadzenia danych w SKO Leosiów.Niestety nic nie wiadomo kiedy i ile;-(.
Obserwuj wątek
    • krzy-czy Re: Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów 23.08.14, 09:46
      jakiż jest koszt jednostkowy takiej piguły????
      • jeepwdyzlu Cena? Pytanie retoryczne... 23.08.14, 09:53
        jakiż jest koszt jednostkowy takiej piguły????
        ----------
        za wysoki!
        po co nam leopardy, po co nam amunicja, po co nam niepodległość????
        • krzy-czy Re: Cena? Pytanie retoryczne... 23.08.14, 10:05
          a no bo to widzisz tak jakoś smiesznie niepodległość ma bardzo niewiele wspólnego z leopardami.
          zapytałem konkretnie-a ty dżpie od razu dopatrujesz sie jakichś niecnych pomysłów w moje główeńce.
          • antyk-acap Re: Cena? Pytanie retoryczne... 23.08.14, 10:10
            Ma dużo wspólnego. Za sąsiadów mamy kacapów. A niepodległym sąsiadem kacapów możesz być tylko wtedy gdy masz czym zajebać kacapa.
            • jeepwdyzlu Re: Cena? Pytanie retoryczne... 23.08.14, 11:03
              Za sąsiadów mamy kacapów. A niepodległym sąsiadem kacapów możesz być tylko wtedy gdy masz czym zajebać kacapa.
              ---------
              To powinno być motto tego forum!
              :-)
              jeep
              • krzy-czy Re: Cena? Pytanie retoryczne... 23.08.14, 11:08
                najwięcej kacapów utłuczeta,moje kochane wolaki, takiemy pigułami co to janek kos i gustlik używali w swojem czyłgu rudym.
                a te są właśnie takie prawie że same-tylko ździebko mniejsze.
                jakoś tak smiesznie wolactwo nie wie ile to tyż piniendzorów pójdzie na to zaj...nie kacapów.???
                chiba po zapłaceniu za te piguły na paliwko do tych leo już nie starczy.
                • jeepwdyzlu Re: Cena? Pytanie retoryczne... 23.08.14, 11:09
                  nahuj piszesz jak czterolatek?
                  nie umiesz inaczej?
                  i do kogo?
                  My Polacy nie wolaki...

jeep
            • billy.the.kid Re: Cena? Pytanie retoryczne... 24.08.14, 07:43
              no,niezłe. walnij jeszcze coś smiesznego.
      • misza_kazak Re: Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów 23.08.14, 11:10
        > jakiż jest koszt jednostkowy takiej piguły????

Zalezy od wielu czynnikow, ale poziom cen to jakies 1500-3000 EURO za sztuke
    • misza_kazak Re: Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów 23.08.14, 10:22
      jopekpl napisał:

> Niestety nie nowej pod kalibrowej , a odłamkowo burzącej, niewątpliwie też bard
      > zo potrzebnej,na dodatek polskiej konstrukcji i produkcji, co niewątpliwie jest
      > pocieszające,ale na minus tego zakupu to ze nie jest to amunicja z zapalnikiem
      > programowalnym.

Jakos malo dla blisko 250 czolgow. To wychodzi okolo 60 pociskow na czolg.

> Inna pocieszająca wiadomość z tego niusu jest taka ze MON planuje zakup nowej a
      > municji podkalibrowej dla której zachowuje miejsce dla wprowadzenia danych w SK
      > O Leosiów.Niestety nic nie wiadomo kiedy i ile;-(.

A jaka to "nowa" amunicja nie wiadomo? Polski czy niemecki pocisk? jaki dokladnie>?
      • jopekpl Re: Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów 23.08.14, 13:16
        misza_kazak napisał:

> Jakos malo dla blisko 250 czolgow. To wychodzi okolo 60 pociskow na czolg.

Lepsze to niz dotychczasowe 3000

> A jaka to "nowa" amunicja nie wiadomo? Polski czy niemecki pocisk? jaki dokladn
        > ie>?
        Na 99% jest to pocisk rodzimy opracowany na bazie pocisku do rosyjskiej armaty 125mm , była już o tym tu dyskusja.
        • krzy-czy Re: Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów 23.08.14, 13:33
          no patrzta ludkowie moje kochane.
          toż dopiero ruski misza potrafił odpowiedziec jakie piniendze te zabawki kosztują.
          • jopekpl Re: Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów 23.08.14, 13:38
            krzy-czy napisał:

> no patrzta ludkowie moje kochane.
            > toż dopiero ruski misza potrafił odpowiedziec jakie piniendze te zabawki kosztu
            > ją.

Misza podał ramki w jakich mieszczą się ceny takich pocisków, a nie ile taki nasz pocisk kosztuje.
            • krzy-czy Re: Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów 23.08.14, 13:43
              no,chyba daleko popza te ramki nie wychodzi.
              • ramol6 Re: Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów 24.08.14, 00:36
                Kiedyś mignęło mi info, że 125mm do T-72 wychodził po ok. 7000 zł. Do leosia chyba dużo droższy nie powinien być.
                • marek_boa Re: Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów 24.08.14, 12:41
                  Cena jednego naboju 120 mm DM-63 czyli APFSDS to od 7000 do 9000 $!
                  -Pozdrawiam!
                  • ramol6 Re: Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów 24.08.14, 12:46
                    Marek, ale nie porównuj najnowszej amunicji podkalibrowej do prostej amunicji o-b.
                    • marek_boa Re: Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów 24.08.14, 14:33
                      Niczego nie porównuję - znalazłem informację o cenie takiego pocisku i zapodałem!
                      -Pozdrawiam!
                  • misza_kazak Re: Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów 24.08.14, 12:56
                    marek_boa napisał:

> Cena jednego naboju 120 mm DM-63 czyli APFSDS to od 7000 do 9000 $!
                    > -Pozdrawiam!

Marku, cena pociskow jest zalezna od wielkosci kontraktu i klienta :)

www.deagel.com/Projectiles/DM-63_a000938001.aspx
                    Turjca kupila w 2006 roku 15000 pociskow za $55.200.000
                    czyli jeden pocisk za $3,680

Pozdro!
                    Misza
                    • marek_boa Re: Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów 24.08.14, 14:34
                      Ależ ja tego nie neguję!
                      -Pozdrawiam!
        • misza_kazak Re: Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów 23.08.14, 13:45
          jopekpl napisał:

> > Jakos malo dla blisko 250 czolgow. To wychodzi okolo 60 pociskow na czol
          > g.

> Lepsze to niz dotychczasowe 3000

Oczywiscie, ale jakas polmiara. Moze chca kupic tanich pociskow zeby bylo czm strzelac na cwiczeniach, a potem planuja zakupic duza ilosc pociskow z zapalnikiem dystansowym?

> Na 99% jest to pocisk rodzimy opracowany na bazie pocisku do rosyjskiej armaty
          > 125mm , była już o tym tu dyskusja.

Ok, poszukam.
          • jopekpl Re: Kupujemy 14tyś szt. amunicji do Leopardów 23.08.14, 14:17
            misza_kazak napisał:

> jopekpl napisał:

> Oczywiscie, ale jakas polmiara. Moze chca kupic tanich pociskow zeby bylo czm
            > strzelac na cwiczeniach, a potem planuja zakupic duza ilosc pociskow z zapalnik
            > iem dystansowym?

coś w tym rodzaju , nowe zapalniki też są już rozwijana przez nasz przemysł, na jakim sa etapie nie wiem .
            > > Na 99% jest to pocisk rodzimy opracowany na bazie pocisku do rosyjskiej a
            > rmaty
            > > 125mm , była już o tym tu dyskusja.
            >
            > Ok, poszukam.
            >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka