jopekpl 28.10.14, 20:09 www.biztok.pl/gospodarka/polska-firma-promuje-nowatorskie-farmy-wiatrowe-odksztalci-rozumienie-energetyki-odnawialnej_a18328 coś zrobić, byle urzędasy tego nie zniszczyli Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gangut A co tu mają do rzeczy urzędnicy? 28.10.14, 22:51 Albo te zalety są prawdziwe, goście robią biznes i urzędnicy nie mają nic do rzeczy. Albo kolejni geszefciarze, którzy chcą wyciągnąć kasę od państwa, a jak dostaną zasłużonego kopa w dupę to płaczą że "Polska nie docenia geniuszy". Odpowiedz Link Zgłoś
maccard.3 Re: A co tu mają do rzeczy urzędnicy? 29.10.14, 19:58 Szlag mnie trafia jak kolejny raz widzę w tv rozpaczania nad "zniszczonymi przez urzędasów" geniuszami. Turbinka Kowalskiego, która miała sprawiać, że Polonez zyskiwał 30% mocy przy o tyle samo zmniejszonym zużyciu paliwa, albo preparat prof. Tołpy całkowicie leczący raka - to takie właśnie wynalazki. Ale to się łatwo sprzedaje, bo to czasy "zbrodniczego PRL-u". Wszystko da się przypisać. Ktoś zna jakieś aktualne "epokowe odkrycia"? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: A co tu mają do rzeczy urzędnicy? 29.10.14, 20:08 Zderzak Łagiewki. pl.wikipedia.org/wiki/Lucjan_%C5%81%C4%85giewka Odpowiedz Link Zgłoś
teodor_jeske_choinski_1 Re: A co tu mają do rzeczy urzędnicy? 29.10.14, 21:55 Taka turbine wiatrowa widzialem w jednym czasopismie szwedzkim w latach 80. Sluzyc miala do napedu statkow. Nie wiem czy pomysl zostal zrealizowany. Zalaczam zdjecie realnego, wspolczesnego statku z podobnym urzadzeniem. www.kuriren.nu/nknyheter/unikt-skepp-anlande-till-lanet-7512110.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: A co tu mają do rzeczy urzędnicy? 30.10.14, 00:40 teodor_jeske_choinski_1 napisał(a): > Taka turbine wiatrowa widzialem w jednym czasopismie szwedzkim w latach 80. Slu > zyc miala do napedu statkow. Nie wiem czy pomysl zostal zrealizowany. Zalaczam > zdjecie realnego, wspolczesnego statku z podobnym urzadzeniem. > www.kuriren.nu/nknyheter/unikt-skepp-anlande-till-lanet-7512110.aspx To co o czym piszesz to nie turbina wiatrowa, przynajmniej nie do wytwarzania prądu, był to walec napędowy wprawiany w ruch silnikiem który służył do napędu statku . pl.wikipedia.org/wiki/Rotorowiec Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Ano to 30.10.14, 00:47 gangut napisał: > Albo te zalety są prawdziwe, goście robią biznes i urzędnicy nie mają nic do rz > eczy. > Albo kolejni geszefciarze, którzy chcą wyciągnąć kasę od państwa, a jak dostaną > zasłużonego kopa w dupę to płaczą że "Polska nie docenia geniuszy". jan.cwiecek.salon24.pl/102529,polskie-wynalazki O tym piecu do utylizacji azbestu czytałem już jakiś czas temu, patent kupiła firma zagraniczna(już nie pamiętam jaka i jakiego kraju) i robi na tym sporą kasę, co ciekawe piece te są ponoć i kupowane przez polaków za spore pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Coś więcej znalazłem 30.10.14, 00:50 www.polskieradio.pl/23/266/Artykul/178755,Mikrofale-unieszkodliwia-azbest Odpowiedz Link Zgłoś