Dodaj do ulubionych

Nowy czołg u ruskich wykryłem

02.02.15, 09:44
pp.vk.me/c614926/v614926171/127c9/7KJBumTmkec.jpg
O tu, podwozie podobne do T 80 ale ma wiecej kol nosnych, wierza pszykryta ale jaks dziwna, wysoki jakby, ta ta Armata!?, bo podobno maja byc na 1 Majowej defiladzie?
Obserwuj wątek
    • amunicyjny1 Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 10:00
      Obiekt 195
      • anton_pl Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 10:40
        amunicyjny1 napisał(a):

> Obiekt 195

To niby ta Armata?, ale jakis dziwny, wysoki, cos nie tak xD
        www.defence24.pl/uploads/images/2013/07/Bardzo-s%C5%82abej-jako%C5%9Bci-zdj%C4%99cie-przedstawiaj%C4%85ce-Obiekt-195-praddopodobnego-protoplasty-Armaty-1.jpg
        • misza_kazak Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 13:29
          anton_pl napisał:

> To niby ta Armata?, ale jakis dziwny, wysoki, cos nie tak xD

To jest jeden z Objektow (czyli doswiadczalnych pojazdow) wykorzystanych przy opracowaniu Armaty.

SAma Armata, to cos innego.
          • anton_pl Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 13:40
            misza_kazak napisał:
            > SAma Armata, to cos innego.

Ale podobno już sa, bo beda braly udzial w defiladzie, a ten to moze faktycznie jaksa ustanowka do testownia broni?, no sam juz nie wiem :/
            • marek_boa Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 14:03
              Nie "podobno już są" ale na pewno już są! W tym miesiącu 24 sztuki T-14 partii próbnej mają być przekazane wojsku na ćwiczenia do defilady 9 maja!
              -Pozdrawiam!
              P.S. Obejrzę je sobie z bliska w maju!:)
              • amunicyjny1 Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 17:19
                Co mu tam z pod szmaty wystaje , Drozd?
                • marek_boa Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 17:43
                  Konkretnie "Drozd-M"!
    • jurekski Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 10:50
      W tym linku jeszcze kilka innych fotek tego czołgu.
      megaobzor.com/fotografii-t-95-seriya-sovremennaya-voennaya-tehnika.html
      A przy okazji poniżej podobno obiekt z końca lat 80-tych wyposażony w działo 152mm, nie wiem czy nie fake bo podwozie takie nie zza Buga.
      mtdata.ru/u19/photo1E5B/20343189943-0/huge.jpeg
      A tu czołg z działem 152mm używany do badań w programie T-95
      militaryrussia.ru/i/284/311/V90RJ.jpg
      • anton_pl Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 12:25
        jurekski napisał:
        > W tym linku jeszcze kilka innych fotek tego czołgu.

To nie tego, to ten słynny Orzeł na podwoziu T 80 :D
      • marek_boa Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 12:32
        I tam!:) Na tych zdjęciach nie ma "Obiektu 195":)
        w Kolejności:
        1) Obiekt 640 "Czarny Orzeł"
        2) T-84
        3) Obiekt 640 "Czarny Orzeł"
        4) Obiekt 640 "Czarny Orzeł"
        5) Obiekt 640 "Czarny Orzeł"
        6) T-90A
        - Kolejne zdjęcie - przyznaję bez bicia ,że nie wiem co przedstawia
        - Ostatnie przedstawia makietę wieży ze 152mm armatą ustawioną na podwoziu czołgi T-72!
        Pozdrawiam!
        • marek_boa Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 03.02.15, 02:15
          Już chyba wiem co to zdjęcie przedstawia!:) To jest Brytyjski prototyp "Centuriona" z bezzałogową wieżą czyli "Centurion LPT"!
          4.bp.blogspot.com/-sbsT7Isd9ro/UdOwVn3RfrI/AAAAAAAAAR0/vAD20yjtzV0/s1600/Centurion+with+low+profile+turret.jpg
          • premier_stulecia Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 05.02.15, 00:55
            Żaden Centurion tylko zdekompletowany TTB - demonstrator na wannie Abramsa.
            pds23.egloos.com/pds/201202/18/54/c0037154_4f3e84e83514d.jpg
            • marek_boa Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 05.02.15, 00:59
              Faktycznie - oddaję honor!
              -Pozdrawiam!
    • misza_kazak Ktos zna los tej Katjuszy? 02.02.15, 21:31

Ktos zna los tej Katjuszy?

Mowia ze znajduje sie w Toruniu.
    • anton_pl Tak ma wyglądać Armata 03.02.15, 09:50
      i38.servimg.com/u/f38/15/54/62/79/6_polo10.jpg
      Na oko widać, przedłużoną lufe 125 mm z nowa termoizolacja, przedzial dla zalogi (3) z przodu, w środku bojowy, z tylu silnik, system kierowania ogniem to zagadka, jak bedzie cos na bazie Sosna U to znaczy ze wielkiego postepu w elektronice Rosjanie nie zrobili...
      • misza_kazak Re: Tak ma wyglądać Armata 03.02.15, 10:01
        anton_pl napisał:

> Na oko widać,

Antonie to radosna tworczosc jakiegos fana militariow ))

Co ty tam "na oko" chcesz zobaczyc ? :))
        • anton_pl Re: Tak ma wyglądać Armata 03.02.15, 12:32
          misza_kazak napisał:
          > Antonie to radosna tworczosc jakiegos fana militariow ))

Może i tak, wszystko jest w tajemnicy, chca na ta 70 rocznice pabiedy dac, zrozumiec mozna, ale zeby zadne zdjecie sie nie przedostalo? :D
          • misza_kazak Re: Tak ma wyglądać Armata 03.02.15, 13:16
            anton_pl napisał:

> Może i tak, wszystko jest w tajemnicy, chca na ta 70 rocznice pabiedy dac, zroz
            > umiec mozna, ale zeby zadne zdjecie sie nie przedostalo? :D

No gdy zaczna sie cwiczenia parady (w marcu) to moze jakies zdjecia sie pojawia - jesli beda na cwiczeniach.
      • misza_kazak Wizja "Otwagi-2004" 03.02.15, 10:08
        Wizja Otwagi-2004

Bardziej odpowiada modeli, pokazanej na wystawie pare lat temu.
        • patmate Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 07:21
          misza_kazak napisał:

> Wizja Otwagi-2004
          >
          > Bardziej odpowiada modeli, pokazanej na wystawie pare lat temu.

Drobne zastrzezenie. Wszystkie 3 dziala "patrza" w jednym kierunku. Watpie czy w realnej sytuacji powiazanie mniejszych kalibrow z kierunkiem strzelania uzbrojenia glownego ma sens.
          podobne koncepcje znajdziemy w Neubaufarzeug-u czy w Mausie. Do tej pory te koncepcje specjalnie nie przetrwaly (pomijam Abramsa z tym dzialkiem zamiast karabinu). Owszem taka konfiguracja pozwala na rozna elewacje luf, ale nie zmiane kierunku.
          Z drugiej strony nie dziwie sie rosyjskim koncepcjom, biorac pod uwage najnowsze bewupy czy beemdy.

Pzdr
          • marek_boa Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 13:09
            Kolejny "wykwit"?!:) Rozumiem ,że w "Merkavie" nie montują km-u nad lufą działa ?!:) Przykładów takiej koncepcji jest mnóstwo cytrynowa siła na świecie ale oczywiście Patmate nie podoba się Rosyjska koncepcja!
            - T-72M2 "Moderna"
            armor.kiev.ua/Tanks/Modern/T72/T72M2Moderna.jpg
            - A-41 "Centurion"
            pl.wikipedia.org/wiki/Centurion_%28A41%29#mediaviewer/File:Centurion_cfb_borden_1.JPG
            • cie778 Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 13:22
              marek_boa napisał:

> Przykładów takiej koncepcji jest mnóstwo cytrynowa siła

Nie poniosło Cię czasem? Centurion (i AMX-30 swoją drogą) się nie łapią, a takie "niezależne" w pionie działka wielu wymyślało - się zastanowiłeś, czemu nikt tego do linii nie wdrożył?

pozdrawiam
              jasiol
              • anton_pl Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 14:05
                cie778 napisał:
                > e "niezależne" w pionie działka wielu wymyślało - się zastanowiłeś, czemu nikt
                > tego do linii nie wdrożył?

Jakieś dzialka jak w tej wizji sa bez sensu, powinien byc wkm 12,7 zamontowany w srodku, w osi lufy glownej, na wierzy jeden wkm i 1 albo 2 km...
                • marek_boa Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 15:31
                  I jeszcze z pięć mniejszych?! A podczas walk miejskich Będziesz wyłaził z czołgu żeby rzucić granat albo odpalić granatnik tam gdzie kilka pocisków 30 mm zrobi ze ściany sito?! Spróbuj zrobić to samo z km-u 12,7mm - tylko ,żeby Ci się amunicja nie skończyła zanim przebijesz ścianę na wylot!
                  • patmate Re: Wizja "Otwagi-2004" 05.02.15, 00:33
                    marek_boa napisał:

> I jeszcze z pięć mniejszych?! A podczas walk miejskich Będziesz wyłaził z czołg
                    > u żeby rzucić granat albo odpalić granatnik tam gdzie kilka pocisków 30 mm zrob
                    > i ze ściany sito?! Spróbuj zrobić to samo z km-u 12,7mm - tylko ,żeby Ci się am
                    > unicja nie skończyła zanim przebijesz ścianę na wylot!

Jak zwykle wyciagasz pochopne wnioski. Co-axial czy tez wspolosiowy km czy dzialko instaluje sie szybko i prosto, dla niezaleznych dzialek 30mm potrzeba oddzielnych mechanizmow.
                    W przypadku ukladu powiazania dzialek z kierunkiem obrotu wiezy masz problem bo musisz obrocic cala wieze, a nie same 30mm. I jak bedziesz celowal? Jednym dzialkiem? Czy bedziesz mial "dziure" prawie 3 metrowa pomiedzy trajektoria pociskow? ? Czy bedziesz instalowal uklad regulacji zbieznosci dzialek? Czy to nie za wiele pytan?
                    Podobne zadanie spelni oddzielna wieza z pojedynczym 30mm , jako ze mniejsza bedzie miala wieksza predkosc obrotu i mniejsza bezwladnosc. Moze byc powiazana z zadaniami dowodcy w ukladzie hunter-killer.

Pzdr
                    • marek_boa Re: Wizja "Otwagi-2004" 05.02.15, 00:59
                      Współosiowe działka i km-y nie mają możliwości podnieść lufy tak wysoko aby zlikwidować nieprzyjacielskie stanowisko dajmy na to na czwartym piętrze budynku lub na jego dachu! W przypadku T-14 nie ma tego problemu!
                      Nie mam problemu - używam zamiennie w razie potrzeby czy to działka ,czy km-u lub armaty!
                      - Oddzielna wieżyczka to oddzielny układ sterowania i celowania - więcej mechanizmów ,które w dodatku MUSZĄ być umieszczone w wieży czołgu! Mechanizmy działka i km-u w T-14 są NA ZEWNĄTRZ wieży!
                      • patmate Re: Wizja "Otwagi-2004" 05.02.15, 01:48
                        marek_boa napisał:

> Współosiowe działka i km-y nie mają możliwości podnieść lufy tak wysoko..

Nie opowiadajmy sobie o sprawach oczywistych.

> kwidować nieprzyjacielskie stanowisko dajmy na to na czwartym piętrze budynku l
                        > ub na jego dachu! W przypadku T-14 nie ma tego problemu!

pozostaje kwestia szybkosci obrotu calej wierzy, a wiec szybkosci reakcji na zagrozenie i celowanie takim zespolem. To nie WWO zeby sie wstrzeliwac dzialkiem 30mm. No i w miescie mozesz nie obrocic takiej zespolonej wiezy ze wzgledu na przeszkody.

> Nie mam problemu - używam zamiennie w razie potrzeby czy to działka ,czy km-u
                        > lub armaty!

Jak zdazysz wycelowac / patrz wyzej.

> - Oddzielna wieżyczka to oddzielny układ sterowania i celowania - więcej mecha
                        > nizmów ,które w dodatku MUSZĄ być umieszczone w wieży czołgu!

Oddzielna wiezyczka z dzialem 30mm dalaby mozliwosci szybszej reakcji na zagrozenie oraz rozdzielenie funkcji celowania na dwie osoby (wspomniana wspolpraca "hunter-killer"), a wiec mozliwosc zwalczania wiekszej ilosci celow. Ponowne jej "sprzezenie" z dzialem glownym to kwestia automatyki. Sama wiezyczka duza nie powinna byc a posadowienie jej na stropie wiezy glownej powinno skutkowac wieksza "wspolosiowoscia" niz 2 dzialek zamontowanych po bokach. Do jakiego zadania ogniowego czolgowi pokroju Armaty potrzebne beda 2 dzialka 30mm? Zwykle taki zestaw to specjalistyczna pe-lotka. Do zadan ogniowych na ziemi nie sadze ze sa potrzebne 2 dzialka o lufach oddalonych o 3-4 metry.

>Mechanizmy działk
                        > a i km-u w T-14 są NA ZEWNĄTRZ wieży!

Co czyni je bardziej podatnym na uszkodzenia. A jesli sa opancerzone, to masowo zaczna byc podobne do wiezy pojedynczej. Jedyne na czym wygrywaja to mniejsza wysokosc pojazdu, ktora w dobie dronow i innych gadzetow zaczyna tracic na znaczeniu.

Pzdr
              • marek_boa Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 15:28
                Jasiolku o ile się orientuję to każdy kraj produkujący czołgi ma swoją własną koncepcję ich konstruowania i wdrażania do służby!
                Za to WSZYSTKIE nowe czołgi mają km-y ,które są obsługiwane z wnętrza wieży!
                W przypadku T-14 wzięto pod uwagę możliwości walk w mieście kiedy to nie jest potrzebne użycie armaty głównego kalibru!
                -Pozdrawiam!
            • patmate Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 17:51
              marek_boa napisał:

> Kolejny "wykwit"?!:) Rozumiem ,że w "Merkavie" nie montują km-u nad lufą działa
              > ?!:) Przykładów takiej koncepcji jest mnóstwo cytrynowa siła na świecie ale oc
              > zywiście Patmate nie podoba się Rosyjska koncepcja!

Nie zabieraj glosu, gdy nie rozumiesz slowa pisanego.
              Podwazam sens instalacji dzialek mniejszego kalibru niezaleznych od uzbrojenia glownego tylko w elewacji (wyjasniam niegramotnym - te dzialka nie moga zmienic kierunku strzelania - sa zalezne od kierunku wyznaczonego przez dzialo glownego kalibru - a przynajmniej tak to wyglada na rysunkach).
              Stad konkluzja, ze w konfiguracji zaprezentowanej na zalinkowanej stronie projekt ma wady, a na pewno jest to propozycja malo rozsadna w stosunku koszt/efekt.

Pzdr
              • marek_boa Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 18:16
                No tak! Dwa tygodnie temu Byłeś ekspertem od sprzętu WDW a teraz Jessteś od broni pancernej?!:) No to śmiało - Napisz ile czołgów skonstruowałeś ?!
                Nie dostrzegam wad takiej instalacji dodatkowego uzbrojenia za to same zalety! Nie potrzeba dodatkowych układów celowniczych ,nie potrzeba dodatkowych mechanizmów naprowadzania, mniej kłopotów z zasilaniem w amunicję!
                • patmate Re: Wizja "Otwagi-2004" 05.02.15, 01:05
                  marek_boa napisał:

> No tak! Dwa tygodnie temu Byłeś ekspertem od sprzętu WDW a teraz Jessteś od bro
                  > ni pancernej?!:) No to śmiało - Napisz ile czołgów skonstruowałeś ?!

Pierwszy zrobilismy z desek "pozyczonych" od stolarza, z silnikiem o mocy 2 zewnetrznych czolgistow, drugi mial pancerz z kapsli, trzeci mial pancerz reaktywny z pustych butelek po Baltyckiej :-)

> Nie dostrzegam wad takiej instalacji dodatkowego uzbrojenia za to same zalety!

Jakiego? coaxiala czy tej wydumki zalinkowanej przez kozaka?

Tak, czy siak zobaczymy w Maju, jak towarzysze bedom tupali po Placu Czerwonym.

Pzdr
                  • marek_boa Re: Wizja "Otwagi-2004" 05.02.15, 01:16
                    Przypuszczam ,że pierwsze zdjęcia pojawią się za kilka dni!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka