anton_pl 02.02.15, 09:44 pp.vk.me/c614926/v614926171/127c9/7KJBumTmkec.jpg O tu, podwozie podobne do T 80 ale ma wiecej kol nosnych, wierza pszykryta ale jaks dziwna, wysoki jakby, ta ta Armata!?, bo podobno maja byc na 1 Majowej defiladzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anton_pl Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 10:40 amunicyjny1 napisał(a): > Obiekt 195 To niby ta Armata?, ale jakis dziwny, wysoki, cos nie tak xD www.defence24.pl/uploads/images/2013/07/Bardzo-s%C5%82abej-jako%C5%9Bci-zdj%C4%99cie-przedstawiaj%C4%85ce-Obiekt-195-praddopodobnego-protoplasty-Armaty-1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 13:29 anton_pl napisał: > To niby ta Armata?, ale jakis dziwny, wysoki, cos nie tak xD To jest jeden z Objektow (czyli doswiadczalnych pojazdow) wykorzystanych przy opracowaniu Armaty. SAma Armata, to cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 13:40 misza_kazak napisał: > SAma Armata, to cos innego. Ale podobno już sa, bo beda braly udzial w defiladzie, a ten to moze faktycznie jaksa ustanowka do testownia broni?, no sam juz nie wiem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 14:03 Nie "podobno już są" ale na pewno już są! W tym miesiącu 24 sztuki T-14 partii próbnej mają być przekazane wojsku na ćwiczenia do defilady 9 maja! -Pozdrawiam! P.S. Obejrzę je sobie z bliska w maju!:) Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 17:19 Co mu tam z pod szmaty wystaje , Drozd? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 17:43 Konkretnie "Drozd-M"! Odpowiedz Link Zgłoś
jurekski Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 10:50 W tym linku jeszcze kilka innych fotek tego czołgu. megaobzor.com/fotografii-t-95-seriya-sovremennaya-voennaya-tehnika.html A przy okazji poniżej podobno obiekt z końca lat 80-tych wyposażony w działo 152mm, nie wiem czy nie fake bo podwozie takie nie zza Buga. mtdata.ru/u19/photo1E5B/20343189943-0/huge.jpeg A tu czołg z działem 152mm używany do badań w programie T-95 militaryrussia.ru/i/284/311/V90RJ.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 12:25 jurekski napisał: > W tym linku jeszcze kilka innych fotek tego czołgu. To nie tego, to ten słynny Orzeł na podwoziu T 80 :D Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 02.02.15, 12:32 I tam!:) Na tych zdjęciach nie ma "Obiektu 195":) w Kolejności: 1) Obiekt 640 "Czarny Orzeł" 2) T-84 3) Obiekt 640 "Czarny Orzeł" 4) Obiekt 640 "Czarny Orzeł" 5) Obiekt 640 "Czarny Orzeł" 6) T-90A - Kolejne zdjęcie - przyznaję bez bicia ,że nie wiem co przedstawia - Ostatnie przedstawia makietę wieży ze 152mm armatą ustawioną na podwoziu czołgi T-72! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 03.02.15, 02:15 Już chyba wiem co to zdjęcie przedstawia!:) To jest Brytyjski prototyp "Centuriona" z bezzałogową wieżą czyli "Centurion LPT"! 4.bp.blogspot.com/-sbsT7Isd9ro/UdOwVn3RfrI/AAAAAAAAAR0/vAD20yjtzV0/s1600/Centurion+with+low+profile+turret.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
premier_stulecia Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 05.02.15, 00:55 Żaden Centurion tylko zdekompletowany TTB - demonstrator na wannie Abramsa. pds23.egloos.com/pds/201202/18/54/c0037154_4f3e84e83514d.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nowy czołg u ruskich wykryłem 05.02.15, 00:59 Faktycznie - oddaję honor! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Ktos zna los tej Katjuszy? 02.02.15, 21:31 Ktos zna los tej Katjuszy? Mowia ze znajduje sie w Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Tak ma wyglądać Armata 03.02.15, 09:50 i38.servimg.com/u/f38/15/54/62/79/6_polo10.jpg Na oko widać, przedłużoną lufe 125 mm z nowa termoizolacja, przedzial dla zalogi (3) z przodu, w środku bojowy, z tylu silnik, system kierowania ogniem to zagadka, jak bedzie cos na bazie Sosna U to znaczy ze wielkiego postepu w elektronice Rosjanie nie zrobili... Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Tak ma wyglądać Armata 03.02.15, 10:01 anton_pl napisał: > Na oko widać, Antonie to radosna tworczosc jakiegos fana militariow )) Co ty tam "na oko" chcesz zobaczyc ? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Tak ma wyglądać Armata 03.02.15, 12:32 misza_kazak napisał: > Antonie to radosna tworczosc jakiegos fana militariow )) Może i tak, wszystko jest w tajemnicy, chca na ta 70 rocznice pabiedy dac, zrozumiec mozna, ale zeby zadne zdjecie sie nie przedostalo? :D Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Tak ma wyglądać Armata 03.02.15, 13:16 anton_pl napisał: > Może i tak, wszystko jest w tajemnicy, chca na ta 70 rocznice pabiedy dac, zroz > umiec mozna, ale zeby zadne zdjecie sie nie przedostalo? :D No gdy zaczna sie cwiczenia parady (w marcu) to moze jakies zdjecia sie pojawia - jesli beda na cwiczeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Wizja "Otwagi-2004" 03.02.15, 10:08 Wizja Otwagi-2004 Bardziej odpowiada modeli, pokazanej na wystawie pare lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 07:21 misza_kazak napisał: > Wizja Otwagi-2004 > > Bardziej odpowiada modeli, pokazanej na wystawie pare lat temu. Drobne zastrzezenie. Wszystkie 3 dziala "patrza" w jednym kierunku. Watpie czy w realnej sytuacji powiazanie mniejszych kalibrow z kierunkiem strzelania uzbrojenia glownego ma sens. podobne koncepcje znajdziemy w Neubaufarzeug-u czy w Mausie. Do tej pory te koncepcje specjalnie nie przetrwaly (pomijam Abramsa z tym dzialkiem zamiast karabinu). Owszem taka konfiguracja pozwala na rozna elewacje luf, ale nie zmiane kierunku. Z drugiej strony nie dziwie sie rosyjskim koncepcjom, biorac pod uwage najnowsze bewupy czy beemdy. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 13:09 Kolejny "wykwit"?!:) Rozumiem ,że w "Merkavie" nie montują km-u nad lufą działa ?!:) Przykładów takiej koncepcji jest mnóstwo cytrynowa siła na świecie ale oczywiście Patmate nie podoba się Rosyjska koncepcja! - T-72M2 "Moderna" armor.kiev.ua/Tanks/Modern/T72/T72M2Moderna.jpg - A-41 "Centurion" pl.wikipedia.org/wiki/Centurion_%28A41%29#mediaviewer/File:Centurion_cfb_borden_1.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 13:22 marek_boa napisał: > Przykładów takiej koncepcji jest mnóstwo cytrynowa siła Nie poniosło Cię czasem? Centurion (i AMX-30 swoją drogą) się nie łapią, a takie "niezależne" w pionie działka wielu wymyślało - się zastanowiłeś, czemu nikt tego do linii nie wdrożył? pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 14:05 cie778 napisał: > e "niezależne" w pionie działka wielu wymyślało - się zastanowiłeś, czemu nikt > tego do linii nie wdrożył? Jakieś dzialka jak w tej wizji sa bez sensu, powinien byc wkm 12,7 zamontowany w srodku, w osi lufy glownej, na wierzy jeden wkm i 1 albo 2 km... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 15:31 I jeszcze z pięć mniejszych?! A podczas walk miejskich Będziesz wyłaził z czołgu żeby rzucić granat albo odpalić granatnik tam gdzie kilka pocisków 30 mm zrobi ze ściany sito?! Spróbuj zrobić to samo z km-u 12,7mm - tylko ,żeby Ci się amunicja nie skończyła zanim przebijesz ścianę na wylot! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Wizja "Otwagi-2004" 05.02.15, 00:33 marek_boa napisał: > I jeszcze z pięć mniejszych?! A podczas walk miejskich Będziesz wyłaził z czołg > u żeby rzucić granat albo odpalić granatnik tam gdzie kilka pocisków 30 mm zrob > i ze ściany sito?! Spróbuj zrobić to samo z km-u 12,7mm - tylko ,żeby Ci się am > unicja nie skończyła zanim przebijesz ścianę na wylot! Jak zwykle wyciagasz pochopne wnioski. Co-axial czy tez wspolosiowy km czy dzialko instaluje sie szybko i prosto, dla niezaleznych dzialek 30mm potrzeba oddzielnych mechanizmow. W przypadku ukladu powiazania dzialek z kierunkiem obrotu wiezy masz problem bo musisz obrocic cala wieze, a nie same 30mm. I jak bedziesz celowal? Jednym dzialkiem? Czy bedziesz mial "dziure" prawie 3 metrowa pomiedzy trajektoria pociskow? ? Czy bedziesz instalowal uklad regulacji zbieznosci dzialek? Czy to nie za wiele pytan? Podobne zadanie spelni oddzielna wieza z pojedynczym 30mm , jako ze mniejsza bedzie miala wieksza predkosc obrotu i mniejsza bezwladnosc. Moze byc powiazana z zadaniami dowodcy w ukladzie hunter-killer. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Wizja "Otwagi-2004" 05.02.15, 00:59 Współosiowe działka i km-y nie mają możliwości podnieść lufy tak wysoko aby zlikwidować nieprzyjacielskie stanowisko dajmy na to na czwartym piętrze budynku lub na jego dachu! W przypadku T-14 nie ma tego problemu! Nie mam problemu - używam zamiennie w razie potrzeby czy to działka ,czy km-u lub armaty! - Oddzielna wieżyczka to oddzielny układ sterowania i celowania - więcej mechanizmów ,które w dodatku MUSZĄ być umieszczone w wieży czołgu! Mechanizmy działka i km-u w T-14 są NA ZEWNĄTRZ wieży! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Wizja "Otwagi-2004" 05.02.15, 01:48 marek_boa napisał: > Współosiowe działka i km-y nie mają możliwości podnieść lufy tak wysoko.. Nie opowiadajmy sobie o sprawach oczywistych. > kwidować nieprzyjacielskie stanowisko dajmy na to na czwartym piętrze budynku l > ub na jego dachu! W przypadku T-14 nie ma tego problemu! pozostaje kwestia szybkosci obrotu calej wierzy, a wiec szybkosci reakcji na zagrozenie i celowanie takim zespolem. To nie WWO zeby sie wstrzeliwac dzialkiem 30mm. No i w miescie mozesz nie obrocic takiej zespolonej wiezy ze wzgledu na przeszkody. > Nie mam problemu - używam zamiennie w razie potrzeby czy to działka ,czy km-u > lub armaty! Jak zdazysz wycelowac / patrz wyzej. > - Oddzielna wieżyczka to oddzielny układ sterowania i celowania - więcej mecha > nizmów ,które w dodatku MUSZĄ być umieszczone w wieży czołgu! Oddzielna wiezyczka z dzialem 30mm dalaby mozliwosci szybszej reakcji na zagrozenie oraz rozdzielenie funkcji celowania na dwie osoby (wspomniana wspolpraca "hunter-killer"), a wiec mozliwosc zwalczania wiekszej ilosci celow. Ponowne jej "sprzezenie" z dzialem glownym to kwestia automatyki. Sama wiezyczka duza nie powinna byc a posadowienie jej na stropie wiezy glownej powinno skutkowac wieksza "wspolosiowoscia" niz 2 dzialek zamontowanych po bokach. Do jakiego zadania ogniowego czolgowi pokroju Armaty potrzebne beda 2 dzialka 30mm? Zwykle taki zestaw to specjalistyczna pe-lotka. Do zadan ogniowych na ziemi nie sadze ze sa potrzebne 2 dzialka o lufach oddalonych o 3-4 metry. >Mechanizmy działk > a i km-u w T-14 są NA ZEWNĄTRZ wieży! Co czyni je bardziej podatnym na uszkodzenia. A jesli sa opancerzone, to masowo zaczna byc podobne do wiezy pojedynczej. Jedyne na czym wygrywaja to mniejsza wysokosc pojazdu, ktora w dobie dronow i innych gadzetow zaczyna tracic na znaczeniu. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 15:28 Jasiolku o ile się orientuję to każdy kraj produkujący czołgi ma swoją własną koncepcję ich konstruowania i wdrażania do służby! Za to WSZYSTKIE nowe czołgi mają km-y ,które są obsługiwane z wnętrza wieży! W przypadku T-14 wzięto pod uwagę możliwości walk w mieście kiedy to nie jest potrzebne użycie armaty głównego kalibru! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 17:51 marek_boa napisał: > Kolejny "wykwit"?!:) Rozumiem ,że w "Merkavie" nie montują km-u nad lufą działa > ?!:) Przykładów takiej koncepcji jest mnóstwo cytrynowa siła na świecie ale oc > zywiście Patmate nie podoba się Rosyjska koncepcja! Nie zabieraj glosu, gdy nie rozumiesz slowa pisanego. Podwazam sens instalacji dzialek mniejszego kalibru niezaleznych od uzbrojenia glownego tylko w elewacji (wyjasniam niegramotnym - te dzialka nie moga zmienic kierunku strzelania - sa zalezne od kierunku wyznaczonego przez dzialo glownego kalibru - a przynajmniej tak to wyglada na rysunkach). Stad konkluzja, ze w konfiguracji zaprezentowanej na zalinkowanej stronie projekt ma wady, a na pewno jest to propozycja malo rozsadna w stosunku koszt/efekt. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Wizja "Otwagi-2004" 04.02.15, 18:16 No tak! Dwa tygodnie temu Byłeś ekspertem od sprzętu WDW a teraz Jessteś od broni pancernej?!:) No to śmiało - Napisz ile czołgów skonstruowałeś ?! Nie dostrzegam wad takiej instalacji dodatkowego uzbrojenia za to same zalety! Nie potrzeba dodatkowych układów celowniczych ,nie potrzeba dodatkowych mechanizmów naprowadzania, mniej kłopotów z zasilaniem w amunicję! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Wizja "Otwagi-2004" 05.02.15, 01:05 marek_boa napisał: > No tak! Dwa tygodnie temu Byłeś ekspertem od sprzętu WDW a teraz Jessteś od bro > ni pancernej?!:) No to śmiało - Napisz ile czołgów skonstruowałeś ?! Pierwszy zrobilismy z desek "pozyczonych" od stolarza, z silnikiem o mocy 2 zewnetrznych czolgistow, drugi mial pancerz z kapsli, trzeci mial pancerz reaktywny z pustych butelek po Baltyckiej :-) > Nie dostrzegam wad takiej instalacji dodatkowego uzbrojenia za to same zalety! Jakiego? coaxiala czy tej wydumki zalinkowanej przez kozaka? Tak, czy siak zobaczymy w Maju, jak towarzysze bedom tupali po Placu Czerwonym. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Wizja "Otwagi-2004" 05.02.15, 01:16 Przypuszczam ,że pierwsze zdjęcia pojawią się za kilka dni! Odpowiedz Link Zgłoś