sjs2011 01.04.15, 08:27 Wg doniesień rosyjskiej telewizji Polak z pod Kozienic jest tajnym doradcą Putina - wygląda na to ze to Marek Boa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antyk-acap Re: Marek Boa doradcą Putina? 01.04.15, 08:46 form.abw.gov.pl/fm/form/dodaj2,dok.html Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Marek Boa doradcą Putina? 01.04.15, 10:02 Nie dałem się nabrać. Prima Aprilis :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
el.commendante Re: Marek Boa doradcą Putina? 01.04.15, 10:02 radioretro1208.republika.pl/badz_czujny%5B1%5D.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
pak40 Re: Marek Boa doradcą Putina? 01.04.15, 13:32 Nie, Marek dostanie Order Świętego Andrzeja Apostoła Pierwszego Powołania z mieczami, na 9 mają mu przygotowują. www.gazeta.ru/politics/2015/03/31_a_6619961.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Marek vs Putin? 01.04.15, 14:31 Ja myślę ze Putin jest doradca Marka. Marek daje nam tylko koście, ciekawi mnie kto dostaje mięso...? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Marek Boa doradcą Putina? 01.04.15, 16:22 W sumie cieszyłbym się gdyby Putin miałby takich doradców. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: Marek Boa doradcą Putina? 02.04.15, 00:44 O tym samym pomyślałem. Zwłaszcza w dziedzinie ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
czaja1 Re: Marek Boa doradcą Putina? 02.04.15, 21:20 Baaa A pamiętacie jak dał link do ruskiej gazety, że go osobiście Putin odznaczył za propagowanie rosyjskiego uzbrojenia i jeszcze ładę "dorzucił". Odpowiedz Link Zgłoś
czaja1 Re: Marek Boa doradcą Putina? 02.04.15, 21:27 rzewuski1 napisał: > To Misza dal. Ma ktoś jeszcze ten artykuł?? Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Marek Boa doradcą Putina? 02.04.15, 22:57 To faktycznie misza zalinkował. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator Re: Marek Boa doradcą Putina? 03.04.15, 12:55 Doradca nie doradca mniejsza z tym. Potencjalnych przeciwników nie należy lekceważyć ani nie należy sie bać. Należy ich poznać aby realnie oceniać co mogą a co nie Z wiadomości Boa którymi nas zarzuca można się wiele dowiedzieć i jeszcze więcej wywnioskować ;-) Czytam i staram sie rozumieć co pisze i dlaczego pisze właśnie to. A poza tym wesołych Świąt Wielkanocnych. Zdrowia i aby to całe żelastwo o którym rozmawiamy nie była naprawdę zastosowane. Kawi . Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Marek Boa doradcą Putina? 03.04.15, 12:58 AMEN!:) Z kim jak z kim ale z Tobą Kawi ciężko się nie zgodzić!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Marek Boa doradcą Putina? 03.04.15, 12:56 A pudło! To Misza wkleił ten link!:) Odpowiedz Link Zgłoś
sendrox Re: Marek Boa doradcą Putina? 03.04.15, 13:51 Od jakiegoś czasu przeglądam portale i fora o tematyce zbrojeniowej. Nie znam się jeszcze na tyle dobrze w tej tematyce by wchodzić w konkretne dyskusje ale regularnie czytam Wasze wpisy. Może nie jestem zbyt obiektywny, bo w dużej mierze podzielam poglądy marka_boa (przede wszystkim odnośnie światopoglądu) i zgodnie z obowiązującą ostatnio w Polsce tendencją specyficznej 'tolerancji' zostanę zwyzywany od ruskich agentów. Jednak nie jestem sobie w stanie wyobrazić jak człowiek choć trochę myślący może uważać marka_boa za osobę bez wiedzy, a często takie wpisy na tym forum się zdarzają. To, że człowiek ma inne poglądy niż Wasze nie przekreśla faktu, że na temacie zna się jak mało kto, wiedzę ma rozległą i wnioskując z jego wpisów - ciągle ją pogłębia. Do tego jego zapatrywania podziela więcej osób - gwarantuję to Wam, bo proamerykańska czołobitność wcale nie jest w Polsce stuprocentowa. P.S. Marku, podaj jak możesz i znasz linki do portali lub innych forów gdzie w miarę obiektywnie można śledzić tematykę wojskowości i przemysłu zbrojeniowego (polskojęzyczne, rosyjskiego nie znam). Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Marek Boa doradcą Putina? 03.04.15, 14:26 Wiedza nie polega tylko na ctrl+c ctrl+v Odpowiedz Link Zgłoś
sendrox Re: Marek Boa doradcą Putina? 03.04.15, 14:34 Robiąc ctrl+c ctrl+v trzeba wpierw dotrzeć w odpowiednie miejsce, zapoznać się z tym co się kopiuje, tak żeby wkleić to w odpowiednie miejsce - między innymi tak zdobywa się wiedzę. Kiedyś się szło do biblioteki i robiło kopię lub ksero, teraz wygląda to tak jak opisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Marek Boa doradcą Putina? 03.04.15, 14:53 Wystarczy słuchać oficera prowadzącego. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Marek Boa doradcą Putina? 04.04.15, 01:08 No i nie trafić na kretyna tak jak Ty Masz! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Marek Boa doradcą Putina? 03.04.15, 14:44 Przykro mi ale na dobrą sprawę to ja nie korzystam z Polskich portali czy blogów militarnych i z czystym sumieniem nie za bardzo mogę cokolwiek polecić! Specyfikę informacji jakimi się interesuję zaspokajam śledząc Rosyjskie blogi lub fora bo tam tych informacji jest najwięcej! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
czaja1 Re: Marek Boa doradcą Putina? 04.04.15, 14:31 Nikt Boa nie zarzuca niewiedzy, ale: 1. Jak jest Polakiem to niech nim będzie, idee potem. 2. Pamiętam poprzedni ustrój i.... a. Nie po to pracuję tyle lat aby ktoś przylazł i mi to zabrał. b. Jakby co to rodzina za granicę (w domyśle wodę, bo czołgi kiepsko jakoś pływają). c. Samemu dać im tyle "miłości" żeby sobie poszli.... 3. Jako dziecko wychowane w ustroju socjalistycznym nie mogłem pojąć o co chodzi starszym na temat "ruskich". 4. Teraz już wiem... Pozdrawiam Marku Boa spokojnych świąt Odpowiedz Link Zgłoś
sendrox Re: Marek Boa doradcą Putina? 04.04.15, 15:56 Też byłem dzieckiem wychowanym u tamtym ustroju i mógłbym polemizować które imperium wyrządziło nam więcej zła - Związek Radziecki (Rosja), USA czy Niemcy wraz z Unią. Nie twierdzę, że było idealnie przed 90-tym rokiem. Jednak teraz też mamy nad sobą tyrana. Zazwyczaj nawet nie dyskutujecie nad tym jaki sprzęt miałaby wybrać polska armia tylko od razu zakładacie że amerykański, chociaż zapewne na świecie jest zbliżona jakością konkurencja. Tak samo jest w wielu innych dziedzinach gospodarki. Ktoś kiedyś napisał gdzieś zdanie które mi się bardzo spodobało: "Rosja i Stany Zjednoczone to takie same agresywne państwa imperialistyczne, z tym że USA bardziej dba o swój PR." Co to znaczy być Polakiem? Być przeciwko Rosji? Modlić się do Obamy? Dlaczego? Ja na przykład jestem Polakiem, nie cierpię bandyty zza oceanu, jak kupuję jakiekolwiek produkty to wpierw staram się polskie, a jak nie ma to rosyjskie (jeśli są), a dalej inne pochodzenia słowiańskiego. Na samym końcu produkcji USA. Może to Ty nie jesteś Polakiem bo zwracasz się przeciwko własnej rasie słowiańskiej (która nam wyrządziła dużo złego ale po pierwsze my im też, a po drugie jakbyśmy leżeli obok USA zamiast Meksyku to byśmy mieli ich za wroga narodowego). Nie rozumiem skąd w Polsce takie uwielbienie wobec narodu (zlepku uciekinierów, po części potomków przestępców którzy uciekli tam z Europy przed prawem, po części morderców ludności tubylczej, a po części uciekinierów przed różnymi wojnami z całego świata) który ma swój kraj tak daleko, ma tak głęboko w dupie większość świata i uważa, że wszyscy powinni im się podporządkować i że wszystko co ich jest najlepsze? Opanowali naszą telewizję, a to obecnie kreuje umysły większości osób, na każdym kroku, w każdym filmie wmawia się nam że to amerykanie uratują świat, że to co oni robią jest wspaniałe, modne, każda inna kultura jest zła ... No i wmówili, jak widać niestety na tyle skutecznie, że strach mieć inne zdanie bo zostanie się zwyzywanym od zdrajcy własnego narodu ... Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Marek Boa doradcą Putina? 04.04.15, 16:39 Ty tak na serio czy żarty sobie robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Marek Boa doradcą Putina? 04.04.15, 16:58 Tylko tak się składało że na zło z zsrr nic nie mogliśmy powiedzieć. Sami się do nas wprosili i za nic nie chcieli odejść. USA jak całą UE sami wprosiliśmy do nas. Jeszcze uważamy że za mało ich u nas jest. Bylibyśmy bezpieczniejsi jakby w Białymstoku stała dywizja pancerna Abramsów a w Lublinie takaż sama tylko leo 6 Markowi większość z nas nawet do pępka nie dorasta(ja ledwie do pięt) ale z jego postawy wynika(przynajmniej ja tak wywnioskowuje) że jakby był konflikt Polska -Rosja to raczej osobiście poparł by tą drugą. Jakby nie patrząc raczej mało na forum jest takich którzy to samo by zrobili. Ja osobiście uważam że Kukliński to zdrajca jednak nasza polska racja stanu wymaga abyśmy teraz byli bliżej NATO niż ZBiRu Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Marek Boa doradcą Putina? 04.04.15, 17:08 sendrox napisał(a): > Zazwyczaj nawet nie dyskutujecie nad tym jaki sprzęt miał > aby wybrać polska armia tylko od razu zakładacie że amerykański, chociaż zapewn > e na świecie jest zbliżona jakością konkurencja. Dlatego pewnie mamy amerykańskie Spike-y ;-) Zaraz będziemy mieli amerykańskie podwozia do Krabów. Niebawem MW będzie eksploatowała OP Made in USA.... pewnie atomowe ;-) > Tak samo jest w wielu innych d > ziedzinach gospodarki. Gospodarka od jakichś 15 lat jest pod silnym wpływem gospodarki zachodnioeuropejskiej. >Ktoś kiedyś napisał gdzieś zdanie które mi się bardzo sp > odobało: "Rosja i Stany Zjednoczone to takie same agresywne państwa imperialist > yczne, z tym że USA bardziej dba o swój PR." Niebagatelne znaczenie dla RP ma fakt, że FR jest "troszkę" bliżej i chyba nie muszę tłumaczyć implikacji tego faktu. > Co to znaczy być Polakiem? Być przeciwko Rosji? Modlić się do Obamy? Dlaczego? > Ja na przykład jestem Polakiem, nie cierpię bandyty zza oceanu, jak kupuję jaki > ekolwiek produkty to wpierw staram się polskie, a jak nie ma to rosyjskie (jeśl > i są) ile można kupić Ład? , a dalej inne pochodzenia słowiańskiego. Co masz pochodzenia słowiańskiego? Paprykę z Bułgarii? >Na samym końcu produkcji USA. co masz na naszym rynku Made in USA? Śladowe ilości samochodów? >Mo > że to Ty nie jesteś Polakiem bo zwracasz się przeciwko własnej rasie słowiański > ej (która nam wyrządziła dużo złego ale po pierwsze my im też, a po drugie jakb > yśmy leżeli obok USA zamiast Meksyku to byśmy mieli ich za wroga narodowego). Tylko, że byśmy jeździli do USA zarobić. Do FR na razie raczej się nie da. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sendrox Re: Marek Boa doradcą Putina? 04.04.15, 18:23 Jeździć zarobić za granicę? I tam płacić od tego podatek? To wpierw niech te osoby oddadzą za wieloletnią bezpłatną naukę, wieloletnią opiekę zdrowotną, wieloletnie chodzenie po ulicach, chodnikach itd - wszystko zapewnione przez państwo które inwestuje w młodego obywatela nie po to żeby potem pracował na PKB konkurencji tylko po to żeby się to kiedyś zwróciło (bo mając na myśli inwestycję państwa rozumiemy przecież pracę tego aktualnie starszego pokolenia). Dla mnie ten kto wyjeżdża i pracuje na innych uprzednio nie oddając Państwu za wychowanie to złodziej. Nawet w piłce nożnej klub końcowy musi płacić klubom macierzystym za wyszkolenie młodego zawodnika ... Ile można kupić Ład? Niewiele ale po co? Najwięcej pieniędzy trakcie życia wydajemy na pożywienie i rzeczy użytku krótkotrwałego - uwierz że tych z Rosji trochę się znajdzie. Jednak powiedziałem chyba dość jasno, że staram się wpierw znaleźć jeśli nie polskie to wyprodukowane u nas (da się w 90% jak się postara). Produktów firm amerykańskich jest w Polsce mnóstwo (jak choćby McDonalds czy Coca Cola). Na temat wyposażenia armii nie jestem w stanie polemizować bo słabo się znam, a święta są i nie mam czasu szukać. Pamiętam po prostu jaki był nacisk na zakup F16 zamiast bodajże szwedzkiego Gripena i argumenty które mnie śmieszyły w stylu "wybierzmy f16 bo amerykanie będą naszymi przyjaciółmi". Ja osobiście raczej się śmieję z osób którym jestem w stanie wcisnąć za niezłe pieniądze coś czego już nie używam. No ale dobra, w tym temacie możecie mnie zjechać bo mało się na tym znam. Co do wproszenia się, kolega u góry to pisał, to uważam że zarówno USA jak i Unia (trochę w mniejszym stopniu) się do nas właśnie wprosili. Bo pomimo że sam głosowałem w referendum za przystąpieniem do tej drugiej, to teraz bym zagłosował inaczej, a na ówczesne moje zdanie duży wpływ miała telewizyjna propaganda której uległem. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Marek Boa doradcą Putina? 04.04.15, 19:06 sendrox napisał(a): > Ile można kupić Ład? Niewiele ale po co? Najwięcej pieniędzy trakcie życia wyda > jemy na pożywienie i rzeczy użytku krótkotrwałego - uwierz że tych z Rosji troc > hę się znajdzie. Nie to forum. Na wiarę tutaj nie przyjmujemy :-(.... co to będą? Jabłka? sory za ironię. Zgodzę się że surowce energetyczne, ale to niepożądany element i częściowo się zmienia. > Jednak powiedziałem chyba dość jasno, że staram się wpierw zna > leźć jeśli nie polskie to wyprodukowane u nas (da się w 90% jak się postara). > Produktów firm amerykańskich jest w Polsce mnóstwo (jak choćby McDonalds czy Co > ca Cola). Mc D to franszyza. C-C - OK jest amerykańska. > Pamiętam po prostu jaki był nacisk na zakup > F16 zamiast bodajże szwedzkiego Gripena i argumenty które mnie śmieszyły w styl > u "wybierzmy f16 bo amerykanie będą naszymi przyjaciółmi". jakby nie patrzeć jest to obecnie chyba najpopularniejszy myśliwiec. > Co do wproszenia się, kolega u góry to pisał, to uważam że zarówno USA jak i Un > ia (trochę w mniejszym stopniu) się do nas właśnie wprosili. No cóż jeśli mięliśmy trwać w postsowieckim skansenie, to ja nie mam większych obiekcji. >Bo pomimo że sam g > łosowałem w referendum za przystąpieniem do tej drugiej, to teraz bym zagłosowa > ł inaczej, a na ówczesne moje zdanie duży wpływ miała telewizyjna propaganda kt > órej uległem. Czy za parę lat napiszesz, że obecne stanowisko wynikło z propagandy Russia Today TV? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sendrox Re: Marek Boa doradcą Putina? 04.04.15, 20:10 Nie, bo obecnie nie jestem za nowym Układem Warszawskim tylko za większą samodzielnością Polski. Rosyjskie produkty codziennego użytku na rynku polskim, przykłady: wódki (to codzienny użytek sporej liczby Polaków : ) Żubrówka, Bols, Absolwent, piwa Biały Niedźwiedź, Stary Melnik, buty Kari, Centro, majonez Prowansal (ale tutaj nie wiem czy to czasem ukraiński nie jest). To z ogólnodostępnych w wielu sklepach. No i jest jeszcze cała paleta rosyjskich produktów w sklepach 'Matrioszka' - tam większość jest rosyjska. Żebyś mnie źle nie zrozumiał, ja nie jestem prorosyjski tylko antyamerykański (przynajmniej tak mi się wydaje), a odpychanie od jednego sprawia zbliżanie się do drugiego. Denerwuje mnie po prostu częsta antypolskość osób proamerykańskich (wszystko to co z zachodu jest fajne, a nasze to szajs, takie panują trendy więc nie ma popytu na nasze, coraz mniej produkujemy i coraz mniej jest funduszy na rozwój czego konsekwencją staje się zacofanie i produkcja szajsu ... błędne koło). Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Marek Boa doradcą Putina? 04.04.15, 23:03 sendrox napisał(a): > Nie, bo obecnie nie jestem za nowym Układem Warszawskim tylko za większą samodz > ielnością Polski. Samodzielność trzeba sobie wypracować. Obecnie chyba niemożliwe, chyba, że pod Bełchatowem odkryjemy kopalnię bomb od A do N oraz rakiet balistycznych.... ;-) > Rosyjskie produkty codziennego użytku na rynku polskim, przykłady: wódki (to co > dzienny użytek sporej liczby Polaków : ) Żubrówka, Bols, Absolwent, piwa Biały > Niedźwiedź, Stary Melnik, buty Kari, Centro, majonez Prowansal (ale tutaj nie w > iem czy to czasem ukraiński nie jest). Tia, tak jak japońskie filmy z wytwórni Paramount Pictures..... ;-). Na szczęście Żytnia ostała się jako polska ...... > No i jest jeszcze cała paleta rosyjskich produktów w sklepach 'Matrioszka' - ta > m większość jest rosyjska. Nie widziałem sklepów Matrioszka. To jakieś supermarkety? ;-) > Żebyś mnie źle nie zrozumiał, ja nie jestem prorosyjski tylko antyamerykański ( > przynajmniej tak mi się wydaje), a odpychanie od jednego sprawia zbliżanie się > do drugiego. Nie wiem, chodzi o uczciwy bilans korzyści i strat. Mam wrażenie że z naszym wschodnim sąsiadem nie jest specjalnie korzystny. Ameryce potęgę wręczyli idioci ze Starego Kontynentu, wodząc się za łby w czasie obu wojen światowych. > Denerwuje mnie po prostu częsta antypolskość osób proamerykańskich > (wszystko to co z zachodu jest fajne, a nasze to szajs, takie panują trendy wi > ęc nie ma popytu na nasze, Trudno ludzi przekonać do kupna 126p gdy za rogiem są używane VW... >coraz mniej produkujemy i coraz mniej jest funduszy > na rozwój czego konsekwencją staje się zacofanie i produkcja szajsu ... błędne > koło). Chyba trochę z tego wychodzimy, mimo, że przeszłość pozbawiła nas wielu atutów (obojętnie z czyjej winy). Podstawą jest stworzenie kapitału, który będzie faktycznie polski. Długa i zawiła droga. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sendrox Re: Marek Boa doradcą Putina? 05.04.15, 09:27 Ja z większością Twoich wypowiedzi się zgadzam, zdaję sobie sprawę że samodzielność w naszych obecnych realiach to utopia, że sami Amerykę upaśliśmy (jako Europa) itd. Po prostu nie mogę słuchać jak tak bardzo się wszędzie stara zachód jednostronnie gloryfikować, bo swoje na sumieniu oni też mają. Matrioszka to sklep w Warszawie, nie wiem czy ma inne punkty gdzieś, ale po wyglądzie sądzę że pretenduje do bycia sieciówką, tylko nie typu tesco ale bardziej wielkością punktu porównywalny do takiej żabki. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Marek Boa doradcą Putina? 06.04.15, 21:37 sendrox napisał(a): > Ja z większością Twoich wypowiedzi się zgadzam, zdaję sobie sprawę że samodzie > lność w naszych obecnych realiach to utopia, że sami Amerykę upaśliśmy (jako Eu > ropa) itd. Po prostu nie mogę słuchać jak tak bardzo się wszędzie stara zachód > jednostronnie gloryfikować, bo swoje na sumieniu oni też mają. Podstawową racją stanu dla III RP jest wypracowanie takiej sytuacji, aby trwale ograniczyć możliwość ponownej zależności od Rosji, no chyba , że pragniemy wrócić do systemu wartości które reprezentuje sąsiad ze wschodu. Jeżeli Masz inny pomysł jak to osiągnąć, to zapraszam. Do polityki. > Matrioszka to sklep w Warszawie, nie wiem czy ma inne punkty gdzieś, ale po wyg > lądzie sądzę że pretenduje do bycia sieciówką, tylko nie typu tesco ale bardzie > j wielkością punktu porównywalny do takiej żabki. Raczysz żartować. Wystarczy sprawdzić w necie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Marek Boa doradcą Putina? 04.04.15, 21:12 Gdyby dziś zniknęła Rosja /z rynku nie z mapy/ nic wielkiego by sie stało -partner handlowy ,mniejszy niż Słowacja czy Czechy na naszym rynku Gdyby dziś zniknęły USA była by to katastrofa dla świata... Co się wpraszasz do Rosji? Rosja nas chce? Uzna jakikolwiek poziom partnerstwa oprócz kolonii...karnej? Tam gdzie okupantem były USA każdy kraj kwitł /Japonia, Niemcy/ tam gdzie CCCP był z przyjacielską wizytą było blisko małpy... po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
sendrox Re: Marek Boa doradcą Putina? 05.04.15, 09:33 Tak samo by rynki zastąpiły Rosję jak i USA i po początkowej panice, długofalowo wielka tragedia by się nie stała. Szczególny dobrobyt zapanował po interwencji USA w Iraku i Afganistanie (to z bieżących spraw), a także w Wietnamie, Laosie, Kambodży, Gwatemali, Salwadorze, na Bałkanach itd itd - normalnie krainy mlekiem i miodem płynące. Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Marek Boa doradcą Putina? 05.04.15, 12:50 Rosja nie istnieje jako producent czegokolwiek oprócz Kałasznikowa Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Marek Boa doradcą Putina? 05.04.15, 11:12 W jakim sensie ta UE się do nas wprosiła? Sami chcieliśmy. Oni aby nas zniechęcić wprowadzili ograniczenia, 10 lat bez swobodnego zatrudnienia, tak samo mniejsze dopłaty dla rolnictwa. A my pomimo tego jednak tam weszliśmy. Ja uważam że dobrze że weszliśmy do UE, i na tym Polska skorzystała. Co do współpracy z zsrr to juz taki nie był bym pewny Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Marek Boa doradcą Putina? 04.04.15, 21:32 A dziękuję bardzo i na wzajem! Szanuję Twoje poglądy choć się z nimi nie zgadzam! Taki już jestem dziwny ,że nikomu swoich nie narzucam! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś