Dodaj do ulubionych

Nowy UKM 2000 P

03.06.15, 09:24
www.altair.com.pl/news/view?news_id=16605
Co o tym sadziecie?, ja uwarzam ze kolbe spie...li, szyny po bokach niby po co?, latarke se przyczepi jeden z drugim, a zmiany konstrukcyjne wewnatrz to pewnie na lepsze, ale wzornictwo przemyslowe u nas lezy, no i zamowienie cholernie czuc malizna...
Obserwuj wątek
    • speedy13 Re: Nowy UKM 2000 P 03.06.15, 10:03
      Hej

anton_pl napisał:

> www.altair.com.pl/news/view?news_id=16605
      > Co o tym sadziecie?, ja uwarzam ze kolbe spie...li, szyny po bokach niby po co?

Nie zgodzę się z tobą. Kolba może brzydka, ale fajnie pomyślana: najwyraźniej po rozłożeniu mamy taki pionowy chwyt na końcu, może to w niektórych sytuacjach ułatwić poruszanie bronią. Zauważ, że ukm będzie eksploarowany nie tylko w wersji rkm-owej jak na obrazku, ale też na cięższej podstawie, czy montowany na pojazdach, śmigłowcach itp. W tych zastosowaniach może się to przydać. A szyny? teraz taka moda, zresztą nie są to przecież drogie elementy, no i zawsze lepiej je mieć i nie potrzebować niż na odwrót :D

> , latarke se przyczepi jeden z drugim, a zmiany konstrukcyjne wewnatrz to pewni
      > e na lepsze, ale wzornictwo przemyslowe u nas lezy, no i zamowienie cholernie c
      > zuc malizna...

Na ile wiem, UKM-2000 to dość udana broń i ogólnie chwalona, wywodząca się z rosyjskiego PK, także dość udanej konstrukcji. Nie słyszałem o jakichś poważnych problemach z nim. Więc nie ma pośpiechu z wprowadzeniem nowej wersji, będzie się to pewnie robić w miarę możliwości finansowych.
      • anton_pl Re: Nowy UKM 2000 P 03.06.15, 10:47
        speedy13 napisał:
        > Nie zgodzę się z tobą. Kolba może brzydka, ale fajnie pomyślana: najwyraźniej p
        > o rozłożeniu mamy taki pionowy chwyt na końcu, może to w niektórych sytuacjach
        > ułatwić poruszanie bronią. Zauważ, że ukm będzie eksploarowany nie tylko w wers
        > ji rkm-owej jak na obrazku

Jak tak uważasz to faktycznie może to i dobre jest, ale w żadnych zachodnich konstrukcjach takiej kolby nie ma, np. FN Minimi, ten na 7,62 mm ma bardzo elegancka kolba, moim zdaniem za dużo udziwniają, wojska specjalne to niewielka czesc armii a i tak zamawiaja zagraniczna bron, a ci nasi tak robia wszystko jak pod wojska specjalne, a piechocie takie watpliwe bajery sa nie potrzebne, nigdy, lub prawie nigdy sie z tego nie kozysta...
        Pozdrawiam! :D
        • menel13 Re: Nowy UKM 2000 P 08.06.15, 22:50
          A w czym problem przykręcić inną kolbę? Jak będzie zamówienie na 10 000 sztuk dla NSR to się zrobi wersję ekonomiczną.
          • anton_pl Re: Nowy UKM 2000 P 09.06.15, 07:52
            menel13 napisała:

> A w czym problem przykręcić inną kolbę? Jak będzie zamówienie na 10 000 sztuk d
            > la NSR to się zrobi wersję ekonomiczną.

10 000 sztuk, pisz tak częściej do mnie, już Cie lubie :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka