patmate 16.12.16, 00:30 www.defence24.pl/509924,artyleryjski-kontrakt-stulecia-podpisany-regina-za-46-mld-zl Kraby i Regina. Kiedy ten temat się zaczął? I trzeba było koreańskiego podwozia. Czyli helikoptry za 15 lat? ;-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brmtvungernsternberg Re: Regina zatwierdzona 20.12.16, 18:08 Podwozia nie potrafia zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i GBU-38 JDAM 22.12.16, 06:52 Zamówione 440 bomb JDAM typu GBU-38 dla F16 z ładunkiem 500 funtów Zbliża się również do finału kontrakt na zamówienie takiej samej liczby GBU-12 D/B Paveway Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: GBU-38 JDAM 22.12.16, 10:10 bmc3i napisał: > Zamówione 440 bomb JDAM typu GBU-38 dla F16 z ładunkiem 500 funtów > Zbliża się również do finału kontrakt na zamówienie takiej samej liczby GBU-12 > D/B Paveway > > pl.wikipedia.org/wiki/GBU-12 pl.wikipedia.org/wiki/Joint_Direct_Attack_Munition Przy celności rzedu 90% daje to zdolnośc zniszczenia ca 800 celów. Czy mozmy przeliczyc, co oznacza na wpw? Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: GBU-38 JDAM 22.12.16, 10:56 bmc3i napisał: > Zamówione 440 bomb JDAM typu GBU-38 dla F16 z ładunkiem 500 funtów > Zbliża się również do finału kontrakt na zamówienie takiej samej liczby GBU-12 > D/B Paveway To są zakupy bez przetargu i bez udziału PGZ Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: GBU-38 JDAM 22.12.16, 14:47 patmate napisał: > bmc3i napisał: > > > Zamówione 440 bomb JDAM typu GBU-38 dla F16 z ładunkiem 500 funtów > > Zbliża się również do finału kontrakt na zamówienie takiej samej liczby G > BU-12 > > D/B Paveway > > To są zakupy bez przetargu i bez udziału PGZ > > Pzdr Przetarg nie jest jedyną dopuszczalną formą zamówień publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: GBU-38 JDAM 22.12.16, 19:23 bmc3i napisał: > Przetarg nie jest jedyną dopuszczalną formą zamówień publicznych. A czy napisłem coś innego? Wyraziłem jedynie żal, że zakupy bezprzetargowe idą gładko, a te gdzie naprawdę można wesprzeć krajowy przemysł (Ślązak, Krab) ślimaczą się w nieskończoność. A gdy jest firma polska z dobrym produktem - wyrzuca się jąz przetargu (WB Electronics z dronami). Bo musi być spółka Skarbu Państwa. Teraz Ukraina kupuje u WB Electronics, a my będziemy czekali aż ktoś z PGZ zmajstruje jakiegoś knota albo dogada się z WB Electronics. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: GBU-38 JDAM 22.12.16, 19:33 patmate napisał: > bmc3i napisał: > > > Przetarg nie jest jedyną dopuszczalną formą zamówień publicznych. > > A czy napisłem coś innego? > Wyraziłem jedynie żal, że zakupy bezprzetargowe idą gładko, a te gdzie naprawd > ę można wesprzeć krajowy przemysł (Ślązak, Krab) ślimaczą się w nieskończoność. > A gdy jest firma polska z dobrym produktem - wyrzuca się jąz przetargu (WB Ele > ctronics z dronami). Bo musi być spółka Skarbu Państwa. Teraz Ukraina kupuje u > WB Electronics, a my będziemy czekali aż ktoś z PGZ zmajstruje jakiegoś knota a > lbo dogada się z WB Electronics. > > Pzdr No ale polskie firmy nie produykuja tych bomb albo produkcja kilkuset szt jest nieopłacalna. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: GBU-38 JDAM 22.12.16, 21:46 > A gdy jest firma polska z dobrym produktem - wyrzuca się jąz przetargu (WB Ele > ctronics z dronami). Bo musi być spółka Skarbu Państwa. Teraz Ukraina kupuje u > WB Electronics, a my będziemy czekali aż ktoś z PGZ zmajstruje jakiegoś knota a Ciekawe ze to jest wogole legalne. Dyskryminacja firm ze wzgledu na wlasciciela. Nie daloby sie rzadu EU albo jakas inna organizacja postraszyc ? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: GBU-38 JDAM 22.12.16, 22:52 stary_chinczyk napisał: > > A gdy jest firma polska z dobrym produktem - wyrzuca się jąz przetargu (W > B Ele > > ctronics z dronami). Bo musi być spółka Skarbu Państwa. Teraz Ukraina kup > uje u > > WB Electronics, a my będziemy czekali aż ktoś z PGZ zmajstruje jakiegoś k > nota a > > Ciekawe ze to jest wogole legalne. Dyskryminacja firm ze wzgledu na wlasciciela > . Nie daloby sie rzadu EU albo jakas inna organizacja postraszyc ? A jest taka dyskryminacja? Ja pamietam taki przykład dyskryminacji polskich przedsiebiorstw w ogóle. Przetarg na system zarządzania walką dla Ślązaka. MON narzuca SMW Specyfikację Istotnych Warunków Zamówienia, w której w warunkach podmiotowych przetargu znalazł się wymóg wykonania w ciągu ostatnich pięciu lat takiego samego zamówienia dla rządu zagranicznego. Oczywiście żadne polskie przedsiębiorstwo nie będzie miało takiego zamówienia w swojej historii, bo żaden obcy rząd nie powierzy takiego samego zamówienia przedsiębiorstwo które nie wykonało go "w ciągu ostatnich pięciu lat" dla swojego własnego rządu. A polski rząd nie powierzy własnemu przedsiębiorstwu, bo nie wykonało takiego zamówienia dla radu obcego. I kolo się zamyka - polskie firmy wykluczone z przetargu. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: GBU-38 JDAM 22.12.16, 23:00 patmate napisał: > bmc3i napisał: > > > Przetarg nie jest jedyną dopuszczalną formą zamówień publicznych. > > A czy napisłem coś innego? > Wyraziłem jedynie żal, że zakupy bezprzetargowe idą gładko, a te gdzie naprawd > ę można wesprzeć krajowy przemysł (Ślązak, Krab) ślimaczą się w nieskończoność. > A gdy jest firma polska z dobrym produktem - wyrzuca się jąz przetargu (WB Ele > ctronics z dronami). Bo musi być spółka Skarbu Państwa. Teraz Ukraina kupuje u > WB Electronics, a my będziemy czekali aż ktoś z PGZ zmajstruje jakiegoś knota a > lbo dogada się z WB Electronics. Ale co w sprawie GBU-38 miałby robić WB E? Przeciez nie bombę bo się tym nie zajmuje, a własnego JDAM kit nie ma chyba na podorędziu. Odpowiedz Link Zgłoś