Dodaj do ulubionych

Gen. Ratajczak w MSNBC

10.02.23, 19:57

Wow, jestem pod wrażeniem. Świetny wywiad. Opinie w punkt i angielski bez zarzutu. Czasami słyszę polskich polityków - niższej i wyższej rangi - w amerykańskich mediach, czy brytyjskich, to wypada to dość żenująco językowo. Tu bardzo dobry i swobodny angielski.
Obserwuj wątek
    • odyn06 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 10.02.23, 20:12
      Czy to nie Jędrzejczak?
      • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 10.02.23, 20:22
        odyn06 napisał:

> Czy to nie Jędrzejczak?

Ty lepiej znasz polskich generałów :) Przedstawiają go jako Rajmund T. Andrzejczak
        • odyn06 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 10.02.23, 20:29
          Masz racje
          Bo jest Jędrzejczak, Andrzejczak….
          😁
          • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 10.02.23, 20:32
            odyn06 napisał:

> Masz racje
            > Bo jest Jędrzejczak, Andrzejczak….
            > 😁

A mi cos się ubzdurało Ratajczak.
            Sposób w jaki jednak udzielił wywiadu, rzeczowość i odwaga, spowodowały, że nie czułem się zaskoczony, gdy kończąc studio, prowadząca je Mika Brzezinski powiedziała, że czuje się dumna ze swojego polskiego pochodzenia.
            • odyn06 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 10.02.23, 20:44
              Jadam pytanie do Rodaków w Ameryce: czy ta stacja jest opiniotwórcza i czy skład dyskutantów to ludzie których Amerykanie słuchają.
              • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 10.02.23, 20:55
                odyn06 napisał:

> Jadam pytanie do Rodaków w Ameryce: czy ta stacja jest opiniotwórcza i czy skła
                > d dyskutantów to ludzie których Amerykanie słuchają.

FOX, CNN i MSNBC, w takiej kolejności, to cztery największe informacyjne stacje telewizyjne w USA, wg danych z 2021 roku. Mika Brzezinski zaś jest jednym z kilku czołowych hostów MSNBC
                • odyn06 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 10.02.23, 21:02
                  Dziękuje.
                  W Polsce już ten wywiad jest szeroko i pochlebnie komentowany.
                  Stajnia trolli tez ujada, ale to normalne.
                  • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 10.02.23, 21:13
                    odyn06 napisał:

> Dziękuje.
                    > W Polsce już ten wywiad jest szeroko i pochlebnie komentowany.
                    > Stajnia trolli tez ujada, ale to normalne.

Jeśli zadając to pytanie miałeś z tyłu głowy kwestię czy dobrze wybrał pod względem zasięgu stacji i nośności przekazu, to odpowiedz brzmi "tak". Wszystkie te trzy stacje na bieżąco codziennie relacjonują wojnę na Ukrainie, i praktycznie codziennie komentują w nich amerykańscy emerytowani generałowie. W tym przypadku, przypuszczam że to Brzeziński dowiedziała sie że gen. Andrzejczak jest w Stanach, to natychmiast go zaprosiła.

Moją uwagę zwrócił jednak fakt, że wywiad z generałem prowadziło aż 5 hostów. Nie było to zwykłe studio o Ukrainie - jeden, rzadziej dwóch prowadzacych, i jeden zaproszony gość - lecz 1 generał i 5 prowadzacych
                    • odyn06 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 11.02.23, 08:24
                      I o to mi chodziło.
                      Dzisiaj nie wystarczy mieć coś do powiedzenia.
                      To powinno dotrzeć do odbiorcy.
                      • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 07:27
                        odyn06 napisał:

> I o to mi chodziło.
                        > Dzisiaj nie wystarczy mieć coś do powiedzenia.
                        > To powinno dotrzeć do odbiorcy.

Problem w tym taki, że odbiorcy tak jak w Polsce dzielą się na dwa odrębne plemiona. Ci którzy oglądają Fox News, nie oglądają MSNBC, i na odwrót. Jak w Polsce z TVP i TVN.
                      • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 05:57
                        odyn06 napisał:

> I o to mi chodziło.
                        > Dzisiaj nie wystarczy mieć coś do powiedzenia.
                        > To powinno dotrzeć do odbiorcy.

bmc3i napisał:

> Moją uwagę zwrócił jednak fakt, że wywiad z generałem prowadziło aż 5 hostów. N
                        > ie było to zwykłe studio o Ukrainie - jeden, rzadziej dwóch prowadzacych, i jed
                        > en zaproszony gość - lecz 1 generał i 5 prowadzacych

Trzy dni temu, ta sama piątka, w tym samym studiu MSNBC przeprowadziła wywiad ze Jensem Stoltenbergiem, sekretarzem generalnym NATO.

• stary_chinczyk Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 04:54
                Nie oglądam tv prawie wcale. Ale z tego co się orientuję, to stacje tv mają lokalne wersje programów informacyjnych czy publicystycznych. Więc pewnie zależy od regionu. Osobiście pani Brzeziński nawet w życiu nie widziałem. Zdajecie że to córka czy wnuczka Zbigniewa Brzezińskiego.
    • krzy-czy Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 10.02.23, 20:24
      może podpoiwedz cóś matruś co ten facio nawija.
      bo jakoś tam w jakimś psim języku.
      • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 10.02.23, 20:34
        krzy-czy napisał:

> może podpoiwedz cóś matruś co ten facio nawija.
        > bo jakoś tam w jakimś psim języku.

Widzisz billy... ja rozumiem psi ruski, rozumiem ukraiński, rozumiem tez angielski. Ty nie rozumiesz? Twój problem.
        • krzy-czy Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 11.02.23, 09:47
          coś ci tu matruś napisałem o pięknym języku mickieiwcza, słowackiego i tuwima,
          ale natychmiast mój liścik zniknął jak sen jaki złoty.
          • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 07:32
            krzy-czy napisał:

> coś ci tu matruś napisałem o pięknym języku mickieiwcza, słowackiego i tuwima,
            > ale natychmiast mój liścik zniknął jak sen jaki złoty.

Nauczyłem się billy przez lata, że masz zacięcie poetyckie, ale ludobójca Stalin też do Teatru Balszoj chodził, a Adolf lubował się muzyce klasycznej Wagnera.
            • krzy-czy Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 09:33
              widzę maqtruś że nie lubisz panów mickieiwcza słowackiego
              i tuwima-twoje prawo.
              nauczyłbym się może i angola
              ale jak ten gen.zaczcznie nawijać po polsku
              zostanę się z tym angolskim jak jakiś głupek./cytat z nowickiego
              a nie jak więszość myśli z himilsbacha/.
              poza tym miło by było gdybyś szanował
              inbnych użytkowników tego foruma
              opartego na ludkach z polski- anie udawał pawi-
              patrzcie jaki jeżdym światowy.
            • odyn06 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 12:10
              Z poetów wyrastali krwawi dyktatorzy np. prezydenci Agostino Neto w Angolii i Dżugaszwili w Gruzji. Major Mengistu Haile Mariam też podobno pisał wiersze opiewając piękno etiopskiej przyrody, a. był wyjątkowym skur…em.
      • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 10.02.23, 21:14
        Że kacapy to fjuty których trzeba rżnąć równo z trawą.
        • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 10.02.23, 21:25
          Takie wypowiedzi to tylko na ruskim Kanalie Pierwym. W żadnej amerykańskiej telewizji taka wypowiedź by nie przeszła. A gdyby ktoś się odważył coś takiego powiedzieć, to nie zaprosiłaby go przed kamery nawet telewizja przemysłowa w fabryce mioteł.
          • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 10.02.23, 21:26
            O białych heteroseksualnych mężczyznach też nie?
    • jorl11 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 11.02.23, 09:25
      menel13 napisała:

> Że kacapy to fjuty których trzeba rżnąć równo z trawą.

na to

bmc3i napisał:

> Takie wypowiedzi to tylko na ruskim Kanalie Pierwym.

i jak zwykle bmc naklamal.
      W zadnej ruskiej panstwowej TV cos takiego by nie przeszlo. Do wieziena z takim za obraze Rosjan byloby przeciez.
      Ale przechodzi nie tylko w polskim necie, patrz np m13, ale takich jest mnostwo, ale i w polskiej panstwowej TV, w pierwszym kanale.
      I u Ciebie bmc w necie praktycznie tez.
    • jorl11 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 11.02.23, 09:33
      bmc3i napisał:

> Wow, jestem pod wrażeniem. Świetny wywiad. Opinie w punkt i angielski bez zarzu
      > tu. Czasami słyszę polskich polityków - niższej i wyższej rangi - w amerykański
      > ch mediach, czy brytyjskich, to wypada to dość żenująco językowo. Tu bardzo dob
      > ry i swobodny angielski.

Posluchalem pare minut tego palanta, generala. Jak opowiadal ze Victory dla Ukrainy to skonczylem ogladac.
      Glupi jak but, ale w Polsce juz tacy jestescie.
      • jorl11 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 11.02.23, 09:36
        Jak zaczelem prace w Niemczech to slabo bylo z moim niemieckim. Ale wlasciciel fabryki powiedzial o mnie
        "nie wazne jak mowi a wazne co mowi"

Dla Ciebie bmc jest inaczej wazne "Nie wazne co mowi wazne jak mowi"
        • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 11.02.23, 09:41
          jorl11 napisał:

> Jak zaczelem prace w Niemczech to slabo bylo z moim niemieckim. Ale wlasciciel
          > fabryki powiedzial o mnie
          > "nie wazne jak mowi a wazne co mowi"
          >
          A najważniejsze jak zamiata.
          • jorl11 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 11.02.23, 10:46
            menel13 napisała:

> A najważniejsze jak zamiata.

Sadzisz prymitywie po sobie
            • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 11.02.23, 12:10
              Dlaczego prymitywnie? Ja się tam nie wstydzę że na szmacie jeździłem.
      • stary_chinczyk Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 04:33

>
        > Posluchalem pare minut tego palanta, generala. Jak opowiadal ze Victory dla Ukr
        > ainy to skonczylem ogladac.
        > Glupi jak but, ale w Polsce juz tacy jestescie.

Sam jesteś głupi jak but, farbowany Niemiec
        • ignorant11 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 19:11
          stary_chinczyk napisał:

>
          > >
          > > Posluchalem pare minut tego palanta, generala. Jak opowiadal ze Victory d
          > la Ukr
          > > ainy to skonczylem ogladac.
          > > Glupi jak but, ale w Polsce juz tacy jestescie.
          >
          > Sam jesteś głupi jak but, farbowany Niemiec

jaki tam farbowany? Klasyczny folksdojcz
    • maxikasek Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 11.02.23, 20:20
      To fakt - różnica przy prezydenckim this..this...this ;-)
      • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 11.02.23, 20:28
        maxikasek napisał:

> To fakt - różnica przy prezydenckim this..this...this ;-)

Zacznijmy od tego, że Duda nie mógłby prowadzić rozmowy bez tłumacza. Nie zroxumialby połowy, z tego co do niego mowią. Ale to dotyczy nie tylko jego. Czasem słyszę w radiu polskich politykow w BBC. Nie wiem dlaczego BBC uparla sie dzwinic tak czesto do nich, do roznych mniej lub bardziej znanych parlamentarzystów z Sejmu, czy wysokich urzednikow z tego czy innego ministerstwa. To językowo ... porazka. Po prostu dukają.
        • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 11.02.23, 20:35
          Tymczasem generał mówił bardzo swobodnie i ze swadą, nawet nie peszyly go kamery. Slychać oczywiscie jego polski akcent, ale tylko osoby nieprzeciętnie utalentowane językowo potrafią pozbyć się swojego ojczystego akcentu, gdy mówią w jezyku obcym.
        • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 11.02.23, 21:02
          bmc3i napisał:

> To językowo ... porazka. Po prostu dukają.

Może właśnie dlatego.
          A co do generała to kilka lat obracał się w środowisku anglojęzycznym i żadne kursy tego nie zastąpią.
        • krzy-czy Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 11.02.23, 22:02
          widzisz matruś.
          tak jakoś smiesznie politycy
          mają tłumaczy nie po to żeby rozumieć co inni nawijają,
          i nie po to żeby inni ich rozumieli.

w poważnych, ważnych rozmowach, czas tłumaczenia ma być wykorzystany
          dla myślenia o sprawie o której się rozmawia.
          żeby później nie być łapanym za słówka.
        • stary_chinczyk Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 04:46
          Zacznijmy od tego, że żaden Amerykanin nigdy, choćby niewiem jakie miał trudności ze zrozumieniem cudzoziemca, nie skrytykuje ani nie będzie narzekał na poziom jego angielskiego.
          Nigdy nie poprawi też błędów językowych.
          Takie zachowanie jest natomiast typowe dla Polaków. Niestety zresztą. Bardzo prostackie zachowanie.
          Co z tej „płynnej angielszczyzny”, jeśli się w niej nie potrafi powiedzieć nic użytecznego ?
          Nie forma się liczy a treść.
          • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 06:03
            stary_chinczyk napisał:

> Zacznijmy od tego, że żaden Amerykanin nigdy, choćby niewiem jakie miał trudnoś
            > ci ze zrozumieniem cudzoziemca, nie skrytykuje ani nie będzie narzekał na pozio
            > m jego angielskiego.
            > Nigdy nie poprawi też błędów językowych.

To prawda, ale w życiu codziennym. Nie dotyczy polityków wypowiadających się publicznie. Gdzie Amerykanie jeżdżą jak mogą po politykach, także z powodów językowych.

> Takie zachowanie jest natomiast typowe dla Polaków. Niestety zresztą. Bardzo pr
            > ostackie zachowanie.
            > Co z tej „płynnej angielszczyzny”, jeśli się w niej nie potrafi powiedzieć nic
            > użytecznego ?
            > Nie forma się liczy a treść.

• stary_chinczyk Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 08:16
              bmc3i napisał:

> stary_chinczyk napisał:
              >
              > > Zacznijmy od tego, że żaden Amerykanin nigdy, choćby niewiem jakie miał t
              > rudnoś
              > > ci ze zrozumieniem cudzoziemca, nie skrytykuje ani nie będzie narzekał na
              > pozio
              > > m jego angielskiego.
              > > Nigdy nie poprawi też błędów językowych.
              >
              > To prawda, ale w życiu codziennym. Nie dotyczy polityków wypowiadających się pu
              > blicznie. Gdzie Amerykanie jeżdżą jak mogą po politykach, także z powodów język
              > owych.

Jest to tak prymitywne, jak krytykowanie czyichś zdolności kulinarnych, sportowych czy artystycznych. Czy jeśli ktoś nie wraża się płynnie literacką angielszczyzną, ma siedzieć cicho i nic nie mówić ? Ludzie mają różne zdolności lingwistyczne, w różnym wieku zaczynali się uczyć języka i do różnych poziomów doszli.
              Ty tak wszystko świetnie potrafisz ? Mówisz po angielsku jak Amerykanin ? To gratuluję. A co z francuskim, chińskim, rosyjskim ? Na wszelkich innych polach też jesteś mistrzem ?
              • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 15:03
                stary_chinczyk napisał:

> Ty tak wszystko świetnie potrafisz ? Mówisz po angielsku jak Amerykanin ? To gr
                > atuluję. A co z francuskim, chińskim, rosyjskim ? Na wszelkich innych polach te
                > ż jesteś mistrzem ?

Ale chrzanisz. Ciekawe czy Ty pchasz się na rewię jazdy figurowej, jeśli nie potrafisz jeździec na łyżwach
                • stary_chinczyk Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 17:12

>
                  > Ale chrzanisz. Ciekawe czy Ty pchasz się na rewię jazdy figurowej, jeśli nie po
                  > trafisz jeździec na łyżwach

Ludzie z których szydzisz nie występują w programach dotyczących języka angielskiego. Poproszono ich o wypowiedź w sprawie, w której mają wiedzę, są ekspertami, lub są w nią zaangażowani. Wypowiadają się jak potrafią.
                  • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 19:07
                    stary_chinczyk napisał:

>
                    > >
                    > > Ale chrzanisz. Ciekawe czy Ty pchasz się na rewię jazdy figurowej, jeśli
                    > nie po
                    > > trafisz jeździec na łyżwach
                    >
                    > Ludzie z których szydzisz nie występują w programach dotyczących języka angiels
                    > kiego. Poproszono ich o wypowiedź w sprawie, w której mają wiedzę, są ekspertam
                    > i, lub są w nią zaangażowani. Wypowiadają się jak potrafią.

Kazdy polityk ktory zgadza sie na wywiad w jezyku obcym, czyli dla zagranicznego odbiorcy, powinien wiedzieć ze jego wypowiedź ma takie a nie inne skutki o charakterze promocyjnym, dla kraju w imieniu ktorego sie wypowiada. A jak sam masz problemy sformułowaniu myśli inbrakuje Ci słów, to nie pchasz sie do wywiadu, bo po pierwsze bedziesz mial problemy w zrozumieniu o co Cie pytajacy pyta, a po drugie odbiorcy beda mieli problemy w zrozumieniu Ciebie. Wywiad bedzie kontrproduktywny. Powinienes skorzystac z tłumacza.
          • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 07:41
            stary_chinczyk napisał:

> Takie zachowanie jest natomiast typowe dla Polaków. Niestety zresztą. Bardzo pr
            > ostackie zachowanie.
            Bzdura. Dzięki temu delikwent przestaje robić błędy.

> Co z tej „płynnej angielszczyzny”, jeśli się w niej nie potrafi powiedzieć nic
            > użytecznego ?
            Przecież wiadomo że wszyscy Polacy to debile. W odróżnieniu od starych chińczyków.

Oczywiście. Nie ma żadnej różnicy między "Polemizowałbym" a " Co ty qrwa piedrolisz debilu".
            • stary_chinczyk Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 07:59
              :

>
              >
              > > Takie zachowanie jest natomiast typowe dla Polaków. Niestety zresztą. Bar
              > dzo pr
              > > ostackie zachowanie.
              > Bzdura. Dzięki temu delikwent przestaje robić błędy.
              >

Oczywiście. Jak podrwisz z kogoś stylu tańca, umiejętności kulinarnych czy jazdy na łyżwach też mu to napewno pomoże.
              Nauka języka to wieloletni proces. Jednorazowe uwagi od przypadkowych ludzi w niczym nie pomagają. Żeby kogoś uczyć po pierwsze ten ktoś musi tego sobie życzyć a po drugie trzeba mieć do tego kwalifikacje.
              • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 08:17
                stary_chinczyk napisał:

> Nauka języka to wieloletni proces.

Oczywiście

> Jednorazowe uwagi od przypadkowych ludzi w n
                > iczym nie pomagają.

Pomagają

>Żeby kogoś uczyć po pierwsze ten ktoś musi tego sobie życz
                > yć a po drugie trzeba mieć do tego kwalifikacje.

Zapewniam cię że banda pijaków w barze ma wystarczające kwalifikacje. O ile jest życzenie.
                • ignorant11 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 19:27
                  menel13 napisała:

>
                  >
                  >
                  >
                  > > Nauka języka to wieloletni proces.
                  >
                  > Oczywiście
                  >
                  > > Jednorazowe uwagi od przypadkowych ludzi w n
                  > > iczym nie pomagają.
                  >
                  > Pomagają
                  >
                  > >Żeby kogoś uczyć po pierwsze ten ktoś musi tego sobie życz
                  > > yć a po drugie trzeba mieć do tego kwalifikacje.
                  >
                  > Zapewniam cię że banda pijaków w barze ma wystarczające kwalifikacje. O ile jes
                  > t życzenie.

Dokładnie! Kiedys w Portsmouth wdałem sie w rozmowy z 2ma dzentelmenami, których dialektu nie rozumiałem do tego stopnia, ze gdy zobaczyli brak reakcji u mnie to zaraz tłumaczyli na... angielski. Swojja droga maja tam taki dialekt, ze nie rozumiałem nawet... liczebników, czyli podstawowych wyrazów w kazdym jezyku.

Zdarzało sie, że gdy mi brakowało jakiegos słówa po niemiecku czy angielsku to wstawiałem łacińskie i na ogól wychodziło.

Ale o błędy jezykowe jest bardzo łatwo np w Rosji " kakije u Was płochije priuki" "Kakaja u Was krasna roż" Albo w Czechach "szukam...", ale mnie CZeszka nauczyła, że tam aby "szukać" trzeba "chledać".

Oczywiscie zyczliwie przyjmowałem te uwagi podpowiedzi, vo od kogo mogłbym sie lepiej nauczyc?
                  • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 20:39
                    Oczywiscie. Ja tez kiedyś zle wymawialem jakieś slowo, dopóki ktoś zwrócił mi uwgaę ze wymawia sie je inaczej. Tyle ze trwalo to kilka lat do tego momentu.
          • ignorant11 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 19:14
            stary_chinczyk napisał:

> Zacznijmy od tego, że żaden Amerykanin nigdy, choćby niewiem jakie miał trudnoś
            > ci ze zrozumieniem cudzoziemca, nie skrytykuje ani nie będzie narzekał na pozio
            > m jego angielskiego.
            > Nigdy nie poprawi też błędów językowych.
            > ostackie zachowanie.
            > użytecznego ?

Ja nigdy nie poprawiam cudzoziemców. Przeciwnie chwale ich Polszczyzne, czesto na wyrost. A jeśli zadzra mi sie zwrócic uwage na jakis bład jezykowy, to jedynie w bardzo prywatnej ciepłej pogawedce, bo od niego oczekiwałbym tego samego.
            • ignorant11 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 19:15
              ignorant11 napisał:

>
              > > Zacznijmy od tego, że żaden Amerykanin nigdy, choćby niewiem jakie miał t
              > rudnoś
              > > ci ze zrozumieniem cudzoziemca, nie skrytykuje ani nie będzie narzekał na
              > pozio
              > > m jego angielskiego.
              > > Nigdy nie poprawi też błędów językowych.
              > > Takie zachowanie jest natomiast typowe dla Polaków. Niestety zresztą. Bar
              > dzo pr
              > > ostackie zachowanie.
              > > Co z tej „płynnej angielszczyzny”, jeśli się w niej nie potrafi powiedzie
              > ć nic
              > > użytecznego ?
              > > Nie forma się liczy a treść.
              >
              > Ja nigdy nie poprawiam cudzoziemców. Przeciwnie chwale ich Polszczyzne, czesto
              > na wyrost. A jeśli zadzra mi sie zwrócic uwage na jakis bład jezykowy, to jedy
              > nie w bardzo prywatnej ciepłej pogawedce, bo od niego oczekiwałbym tego samego.
              >
              >
              >

Ostatnio z pewnym Ukraińcem wdałem sie w dyskusje czy ma byc na czy w Ukrainie jak pilnuje lewacka nowomowa.
              • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 19:43
                ignorant11 napisał:

> Ostatnio z pewnym Ukraińcem wdałem sie w dyskusje czy ma byc na czy w Ukrainie
                > jak pilnuje lewacka nowomowa.
                >
                I jak ma być?
    • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 19:47
      a co sądzicie o tym:
      • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 19:56
        Że jak zwykle wyszukujesz szeroko pojęte antyukraińskie opinie
        • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 20:46
          no ale co sądzisz o tych opiniach?
          w Polsce tez sie wielu wkurza ze my ukraińcom wszystko a oni nam Banderę, no i nawet w USA niektórzy widza to podobnie

p.s. Tucker Carlson to nie jest wyszukiwanie, bo to film to "mainstream" skoro kanał ma ponad 10mln subskrybentów
          zresztą nie cały świat widzi tą wojnę jak my, ostatnio trafiłem na indonezyjski kanał (7mln subskrybentów) i tam wręcz modla sie o wygrana Rosji, a wojnę przedstawiają dokładnie w odwrotny sposób jak u nas (wciaz pisza o tym ile ukraińcy stracili ludzi i czołgów)
            • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 21:00
              > > zresztą nie cały świat widzi tą wojnę jak my, ostatnio trafiłem na indone
              > zyjski
              > > kanał (7mln subskrybentów)

co ważne, indonezja to "republika" na 270mln ludzi i współpracująca z zachodem:
              pl.wikipedia.org/wiki/Indonezja#Polityka_zagraniczna
              • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 21:35
                Czy powinniśmy się martwić tym że jakiś indonezyjski polsat jest po stronie rosji?
                • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 21:47
                  menel13 napisała:

> Czy powinniśmy się martwić tym że jakiś indonezyjski polsat jest po stronie ros
                  > ji?

nie, tak sie tylko bronie ze ja jeden na swiecie jak zwykle wklejam coś niezgodnie z linią obecnej prawdy
                  • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 21:54
                    cojestdoktorku napisał:

> menel13 napisała:
                    >
                    > > Czy powinniśmy się martwić tym że jakiś indonezyjski polsat jest po stron
                    > ie ros
                    > > ji?
                    >
                    > nie, tak sie tylko bronie ze ja jeden na swiecie jak zwykle wklejam coś niezgod
                    > nie z linią obecnej prawdy

Nie, sam wklesza swoją prawdę, i tylko prawdę. Którą ktoś Ci podsuwa do spamowania.
                    • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 21:58
                      to nie jest "moja prawda" tylko "prawda indonezyjska"
                      nie widze zadnych przewag prawdy ukraińskiej nad prawdą indonezyjską, na obie patrze tak smao krytycznie
                      gdyby tak nie było juz dawno bym sie tu chwalił ze wiem ilu zginęło ukraińców itp.
                      no ale to by było równie głupie jak wiara w dane ukraińskie o tym ilu zginęło rosjan
                      • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 22:06
                        cojestdoktorku napisał:

> to nie jest "moja prawda" tylko "prawda indonezyjska"
                        > nie widze zadnych przewag prawdy ukraińskiej nad prawdą indonezyjską, na obie p
                        > atrze tak smao krytycznie
                        > gdyby tak nie było juz dawno bym sie tu chwalił ze wiem ilu zginęło ukraińców i
                        > tp.
                        > no ale to by było równie głupie jak wiara w dane ukraińskie o tym ilu zginęło r
                        > osjan

Te prawdy nie mają żadnego znaczenia. Zamiast tego wystarczy popatrzeć na mapę.
                      • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 22:09
                        cojestdoktorku napisał:

> to nie jest "moja prawda" tylko "prawda indonezyjska"
                        > nie widze zadnych przewag prawdy ukraińskiej nad prawdą indonezyjską,

Taka jest różnica, że Ukraina została zbrojnie zaatakowana w celu zlikwidowania państwa przez sąsiada. Indonezja nie. Wystraczająco istotna róznica?

na obie p
                        > atrze tak smao krytycznie

Nie, patrzysz krytycznie tylko i wyłącznie na Ukrainę i na zachó. Nigdy nie na Rosję, Chiny, i cały świat antyzachodni.

> gdyby tak nie było juz dawno bym sie tu chwalił ze wiem ilu zginęło ukraińców i
                        > tp.
                        > no ale to by było równie głupie jak wiara w dane ukraińskie o tym ilu zginęło r
                        > osjan
                        • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 22:14

> Taka jest różnica, że Ukraina została zbrojnie zaatakowana w celu zlikwidowania
                          > państwa przez sąsiada. Indonezja nie. Wystraczająco istotna róznica?

przeciez ta różnica świadczy za prawdą indonezyjską a nie ukraińską
                          indonezja nie uczestniczy w wojnie więc moze być bardziej obiektywna
                          Ukraina uczestniczy więc jest subiektywna

mniej wiecej z tego powodu w sądach przesłuchuje się obiektywnych świadków wydarzeń i do ich zeznań przykłada większa wagę niż do zeznań tych którzy np. uczestniczyli w wypadku i kazdy ciągnie w swoją stronę

> Nie, patrzysz krytycznie tylko i wyłącznie na Ukrainę i na zachó. Nigdy nie na
                          > Rosję, Chiny, i cały świat antyzachodni.

patrze krytycznie na wszystkich
                          tylko na tym forum wszyscy tak dużo krytyki wylewaja na chiny, rosje i resztę ze juz nic wiecej sie powiedzieć nie da
                          a pozostaaje bardzo wiele miejsca na krytykę drugiej strony, tu jest wiecej pola do popisu, czy jak to mówi menel "bohaterstwa"

• menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 22:20
                            cojestdoktorku napisał:

> patrze krytycznie na wszystkich
                            > tylko na tym forum wszyscy tak dużo krytyki wylewaja na chiny, rosje i resztę z
                            > e juz nic wiecej sie powiedzieć nie da
                            > a pozostaaje bardzo wiele miejsca na krytykę drugiej strony, tu jest wiecej po
                            > la do popisu, czy jak to mówi menel "bohaterstwa"
                            >
                            Oczekujesz że w ramach równouprawnienia krytyki będę pisał że Ukraina przegrywa wojnę?
                          • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 22:20
                            cojestdoktorku napisał:

>
                            > > Taka jest różnica, że Ukraina została zbrojnie zaatakowana w celu zlikwid
                            > owania
                            > > państwa przez sąsiada. Indonezja nie. Wystraczająco istotna róznica?
                            >
                            > przeciez ta różnica świadczy za prawdą indonezyjską a nie ukraińską
                            > indonezja nie uczestniczy w wojnie więc moze być bardziej obiektywna
                            > Ukraina uczestniczy więc jest subiektywna

Jak Indonesia będzie walczyła o swoje życie i istnieje, to wtedy będzie obiektywna.
                            Pomijając już fakt, że nie wrzuciłeś to "wypowiedzi Indonezji" lecz indonezyjskiego Curslona, której treści nawet nie rozumiesz.

> mniej wiecej z tego powodu w sądach przesłuchuje się obiektywnych świadków wyda
                            > rzeń i do ich zeznań przykłada większa wagę niż do zeznań tych którzy np. uczes
                            > tniczyli w wypadku i kazdy ciągnie w swoją stronę
                            >
                            >
                            > > Nie, patrzysz krytycznie tylko i wyłącznie na Ukrainę i na zachó. Nigdy n
                            > ie na
                            > > Rosję, Chiny, i cały świat antyzachodni.
                            >
                            > patrze krytycznie na wszystkich

Wręcz przeciwnie. Przynajmniej jeszcze nigdy nie zdarzyło Ci sie opublikować tu postów które nie byłyby antyzachodnie, antyamerykańskie, i antyukraińskie. Brawo za obiektywizm.

• menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 21:59
                    Jest wątek z filmikami to wklejaj tam i nie rób z siebie bohatera.
                    • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 22:05
                      zadałeś pytanie czy putin rzadzi, wiec odpowiedziałem co myślę i jeszcze podparłem to filmem w którym były minister finansów grecji mówi jak wyglada autorytaryzm europejski, zeby nie było ze sobie to teraz wymysliłem
                      nie rozumiem co to ma wspólnego z "robieniem z siebie bohatera"?
                      gdybym sie chwalił ze jadę na front ukraiński no to wtedy faktycznie "bohater", ale odpowiadanie na pytania i wklejanie filmów to nie jest bohaterstwo moim zdaniem

• menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 22:07
                        Jestes bohaterem bo "jeden na swiecie jak zwykle wklejam coś niezgodnie z linią obecnej prawdy ".
            • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 21:42
              cojestdoktorku napisał:

> > zresztą nie cały świat widzi tą wojnę jak my, ostatnio trafiłem na indone
              > zyjski
              > > kanał (7mln subskrybentów) i tam wręcz modla sie o wygrana Rosji, a wojn
              > ę prze
              > > dstawiają dokładnie w odwrotny sposób jak u nas (wciaz pisza o tym ile uk
              > raińcy
              > > stracili ludzi i czołgów)
              >

A Ty skad wiesz co oni przedstawiają w tym języku, rozumiesz go, i jak na to trafiłeś?
              • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 21:49
                > A Ty skad wiesz co oni przedstawiają w tym języku, rozumiesz go, i jak na to tr
                > afiłeś?

a youtube podpowiedział
                szukałem niedawno filmów z frontu na Ukrainie no i algorytm mi zasugerował taki akurat kanał
                nie trzeba znać jezyka by wiedzieć w którą stronę oni "ciągną"
                • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 21:51
                  cojestdoktorku napisał:

> > A Ty skad wiesz co oni przedstawiają w tym języku, rozumiesz go, i jak na
                  > to tr
                  > > afiłeś?
                  >
                  > a youtube podpowiedział
                  > szukałem niedawno filmów z frontu na Ukrainie no i algorytm mi zasugerował taki
                  > akurat kanał
                  > nie trzeba znać jezyka by wiedzieć w którą stronę oni "ciągną"

No patrz. Kiedyś marek_boa wrzucił tu link do jakiejś japońskiej strony w języku japońskim, pokazując że Japończycy nie chcą Amerykanów na Okinawie. Japońskiego nie znał ani w ząb, ale "buszował w internecie, i przypadkowo na tę stronę trafił".
          • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 21:38
            cojestdoktorku napisał:

> no ale co sądzisz o tych opiniach?
            > w Polsce tez sie wielu wkurza ze my ukraińcom wszystko a oni nam Banderę, no i
            > nawet w USA niektórzy widza to podobnie
            >
            > p.s. Tucker Carlson to nie jest wyszukiwanie, bo to film to "mainstream" skoro
            > kanał ma ponad 10mln subskrybentów
            > zresztą nie cały świat widzi tą wojnę jak my, ostatnio trafiłem na indonezyjski
            > kanał (7mln subskrybentów) i tam wręcz modla sie o wygrana Rosji, a wojnę prze
            > dstawiają dokładnie w odwrotny sposób jak u nas (wciaz pisza o tym ile ukraińcy
            > stracili ludzi i czołgów)

Tucker Carlson to nie jest osoba którą chciałbym kiedykolwiek więcej słuchać. Najpierw szerzył w foxie kłamstwa wyborcze, a potem pozwany o 1,3 mld USD odszkodowania, bronił się przed sądem że to były tylko jego opinie a nie fakty, i że tylko idioci mogliby wierzyć że on mówi o faktach.
          • stary_chinczyk Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 08:30
            Sprawa jest prosta. Ten gościu nie dba ani Ukrainę ani o Rosję. Nie obchodzą go one. Jego celem jest krytyka urzędującego prezydenta i jego administracji. I nie ma oporów aby użyć do tego jakiegokolwiek argumentu. Gdyby Biden zachowywał się jak np Orban, Macron czy Scholz Carlson pewnie wolałby o pomstę do nieba że nie pomaga Ukrainie.
            Indonezja też ma swoje interesy. Europa Wschodnia mało ją interesuje.
            Ciekawe tylko czy ty masz jakiś interes w popieraniu Rosji ? Czy robisz to ot tak, z potrzeby serca ?
            • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 13:14
              > Ciekawe tylko czy ty masz jakiś interes w popieraniu Rosji ? Czy robisz to ot t
              > ak, z potrzeby serca ?

w którym miejscu (dotyczącym wojny na Ukrainie) poparłem rosję?

• cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 13:17
              >Gdyby Biden zachowywał
              > się jak np Orban, Macron czy Scholz Carlson pewnie wolałby o pomstę do nieba że
              > nie pomaga Ukrainie.

on porusza kilka wątków, ale generalnie najbardziej krytykuje "nakaz klaskania"
              naprawdę obrońców wolnosci i demokracji nie mierzi to ze w USA teraz trzeba klaskac tak jak trzeba było klaskac za Stalina?
      • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 20:38
        To samo co u nas. Totalna opozycja.
        • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 20:50
          menel13 napisała:

> To samo co u nas. Totalna opozycja.

mi sie spodobało bo sam sie ostatnio nabijam z tych "wartości zachodnich i demokracji", "wolnosci słowa" itp.
          no i wychodzi ze w kongresie USA trzeba klaskać, a u ruska można sobie otwarcie krytykowac Putina i jest ok:

buzzday.info/pl/2023/01/11/rosja-jest-na-skraju-kleski-niespodziewany-atak-na-putina/?utm_medium=cpc&utm_source=mgid.com&utm_campaign=buzzday_pln_desk&utm_term=57714101&utm_content=15267330&adclid=9f8af85073dbb836bdc03e916e447e69
          • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 20:53
            cojestdoktorku napisał:

> a u ruska można sobie otwarcie
            > krytykowac Putina i jest ok:
            >
            Przecież Girkin to robi służbowo.
            • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 20:54
              > Przecież Girkin to robi służbowo.

ma polecenie od Putina krytykowac Putina?
              • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 21:32
                A jesteś pewien że putin wydaje jeszcze jakieś polecenia?
                  • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 21:52
                    Urzekła mnie twoja historia.
                  • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 21:54
                    Przyjęte do wiadomości bez oglądania. A poza tym spamujesz.
                    • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 21:56
                      bezczelny jestes chłopie
                      odpowiadam grzecznie na Twoje pytania, a Ty mi teraz psizesz ze spamuje
                      wiec nigdy wiecej nie odpowiem na Twoje pytanie, nie warto być grzecznym
                      • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 22:06
                        cojestdoktorku napisał:

> bezczelny jestes chłopie
                        > odpowiadam grzecznie na Twoje pytania, a Ty mi teraz psizesz ze spamuje
                        > wiec nigdy wiecej nie odpowiem na Twoje pytanie, nie warto być grzecznym

Siedzenie w intrenecie tylko po to aby wyszukiwać antyzachodnie materiały, i seryjne ich masowe wklejanie, niezależnie od kogo pochodzą, jak byś to określił? Zachód nie jest idealny, ale Ty jedynie wyszukujesz materiały o jego słabościach i tylko to tu publikujesz. Jak sam byś określił własną aktywnośc w tym kontekscie?.
                        • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 22:08
                          Nie podniecaj się tak. Akurat ten indonezyjski kanał znam i oglądam.
                  • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 21:54

> w zachodnim Ci co rzadzą są ukryci głeboko:

chodzi mi o cześć filmu od 5:20
                    • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 22:02
                      Żadna nowina tylko co to ma do putlerka i do tego czy już go dawno nie ukatrupili?
                    • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 22:17
                      cojestdoktorku napisał:

>
                      > > w zachodnim Ci co rzadzą są ukryci głeboko:
                      >
                      > chodzi mi o cześć filmu od 5:20

Powołałeś wideo Carlsona, który już krótko po ruskiej inwazji grzmiał na Foxie, dlaczego z powodu Ukrainy mamy więcej płacić za paliwo, i czołowego piewcę Trumpa, który dwa dni po rozpoczęciu ruskiej inwazji opiewał jaki to geniusz jest z Putina, to co Cie powstrzymuje przed wrzucaniem tu filmików w wypowiedziami samego Putina, czy choćby Miedwiediewa?
                      • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 22:23
                        nie widzę nic złego w powoływaniu sie na znanego komentatora z USA, miliony amerykanów go ogladaja a tysiace wyrazaja głosy poparcia, facet jest z USA, nie klaszcze razem ze wszystkimi czyli jest szansa ze jest obiektywny,
                        poza tym wciąż jeszcze jest dopuszczany do głosu i nie został zdemaskowany jako ruski trol, nie widze powodu by nie był oglądany wiec równiez w Polsce

Putin, Miedwiediew czy Zeleński obiektywni nie są,
                        nawet gdyby chcieli być to z racji obecnej sytuacji mieliby z tym problem
                        • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 22:26
                          cojestdoktorku napisał:

> nie widzę nic złego w powoływaniu sie na znanego komentatora z USA, miliony ame
                          > rykanów go ogladaja a tysiace wyrazaja głosy poparcia, facet jest z USA, nie kl
                          > aszcze razem ze wszystkimi czyli jest szansa ze jest obiektywny,

Z całą pewnością. Prawda zawsze leży po środku, prawda? Jeden powie że 2+2=4, ale inny powie, że równa się 6. Czyli naprawdę 2+2=5.

> poza tym wciąż jeszcze jest dopuszczany do głosu i nie został zdemaskowany jako
                          > ruski trol, nie widze powodu by nie był oglądany wiec równiez w Polsce
                          >
                          > Putin, Miedwiediew czy Zeleński obiektywni nie są,

To czyją obiektywną opinię powołasz, w odpowiedzi na pytanie czy Ukraina powinna się bronić?

> nawet gdyby chcieli być to z racji obecnej sytuacji mieliby z tym problem
                          • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 22:29

> To czyją obiektywną opinię powołasz, w odpowiedzi na pytanie czy Ukraina powinn
                            > a się bronić?

juz na takie pytanie nie odpowiadam
                            wogóle to jest to pytanie jest maksymalnie głupie, zadam Ci podobne

na czyją opinię powinien się powołać czy bmc3i powinien dalej oddychac?
                            • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 23:26
                              cojestdoktorku napisał:

>
                              > > To czyją obiektywną opinię powołasz, w odpowiedzi na pytanie czy Ukraina
                              > powinn
                              > > a się bronić?
                              >
                              > juz na takie pytanie nie odpowiadam
                              > wogóle to jest to pytanie jest maksymalnie głupie, zadam Ci podobne
                              >
                              > na czyją opinię powinien się powołać czy bmc3i powinien dalej oddychac?

To nie jest pytanie głupie, tylko tak w rzeczywistości głębiej ukryte pytanie to Twoje intencje i motywacje na tym forum. Kwestionuję je, inaczej mówiąc. Ty to wiesz i dlatego unikasz odpowiedzi na nie. Ale brak odpowiedzi, tez jest odpowiedzią.
                        • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 12.02.23, 22:43
                          cojestdoktorku napisał:

> nie widzę nic złego w powoływaniu sie na znanego komentatora z USA, miliony ame
                          > rykanów go ogladaja a tysiace wyrazaja głosy poparcia, facet jest z USA, nie kl
                          > poza tym wciąż jeszcze jest dopuszczany do głosu i nie został zdemaskowany jako
                          >
                          Oglądałeś film Matka noc z Nickiem Nolte?
                        • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 16:18
                          cojestdoktorku napisał:

>
                          > Putin, Miedwiediew czy Zeleński obiektywni nie są, '

Mówisz o najbardziej skompromitowanym kłamstwami hoscie telewizyjnym w USA, który gdy wybuchła już pandemia, a nie wprowadzono jeszcze lockdownu, gdy w Nowym Jorku ludzie umierali tysiącami dziennie i grzebano ich w masowych grobach, bo zakłady pogrzebowe nie wyrabiały, on w prime time namawiał ludzi do zabierania rodzin do restauracji "bo świecą pustkami i można tam pobić w komfortowej atmosferze", a "jak ja złapie infekcję, to co z tego..., to pokonam ją!"

A jak został pozwany o kłamstwa wyborcze, to powiedział w sądzie ze to były tylko jego opinie, i tylko idioci mogli uwierzyć ze to były fakty.

Ty głos takiego gościa dajesz jako obiektywnego?

> nawet gdyby chcieli być to z racji obecnej sytuacji mieliby z tym problem
          • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 01:46
            cojestdoktorku napisał:

> menel13 napisała:
            >
            > > To samo co u nas. Totalna opozycja.
            >
            > mi sie spodobało bo sam sie ostatnio nabijam z tych "wartości zachodnich i demo
            > kracji", "wolnosci słowa" itp.
            > no i wychodzi ze w kongresie USA trzeba klaskać, a u ruska można sobie otwarcie
            > krytykowac Putina i jest ok:

Tak, tak, a w kwestii oceny hitlerowskiego ataku na Polskę w 1939 roku, tez zachowujesz "neutralne stanowisko", między III Rzeszą, a Polską. W Kongresie, gdzie Roosevelt "ogłosił ograniczony stan wyjątkowy", Polsce można było klaskać ale Hitlera trzeba było krytykować "i to było ok?"
            • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 13:08
              > Tak, tak, a w kwestii oceny hitlerowskiego ataku na Polskę w 1939 roku, tez zac
              > howujesz "neutralne stanowisko", między III Rzeszą, a Polską.

co Ty mi tu zmyslasz?
              napad na Polskę był bandycki
              i napad na Ukrain też jest bandycki
              nigdy nie zmieniłem tu zdania

to w niczym nie zmienia faktu ze na Ukrainie znalazłoby sie kilku faszystów, ze niektórzy Polacy, ale też amerykanie irytują się Zelenskim, ze Ukraincy równiez popełniaja zbrodnie na froncie, albo temu ze nie wszystkie kraje świata kibicują Ukrainie jak my

a te Twoje ciągotki w kierunku ograniczenia wolnosci w pogladach to niestety musisz sobie schowac w kieszeń
              z jednej strony krytykujesz reżimy, a sam byś na podrzednym forum nawet ograniczył wolnośc słowa
              • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 13:22

> napad na Polskę był bandycki
                > i napad na Ukrain też jest bandycki

i tu sie pewnie zgadzamy, ale rozwinę trochę:
                napad na Irak tez był bandycki - i to Ciebie będzie irytować, bo dla Ciebie rozwalanie Ukrainy to zbrodnia (słusznie) ale juz rozwalanie Iraku albo Libii to jest ok
                to nie ja mam problem, tylko Ci co takie same agresywne zachowania chcą oceniac inaczej ze wzgledu na swoje przekonania polityczne i sympatie
                • menel13 Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 14:10
                  cojestdoktorku napisał:

> napad na Irak tez był bandycki

A napad Iraku na Kuwejt jaki był?
                • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 19:17
                  cojestdoktorku napisał:

>
                  > > napad na Polskę był bandycki
                  > > i napad na Ukrain też jest bandycki
                  >
                  > i tu sie pewnie zgadzamy, ale rozwinę trochę:
                  > napad na Irak tez był bandycki - i to Ciebie będzie irytować, bo dla Ciebie roz
                  > walanie Ukrainy to zbrodnia (słusznie) ale juz rozwalanie Iraku albo Libii to j
                  > est ok
                  > to nie ja mam problem, tylko Ci co takie same agresywne zachowania chcą ocen
                  > iac inaczej ze wzgledu na swoje przekonania polityczne i sympatie

Czyli "tak, ale...". Klasyka.
                  To juz w sądac biegli od dawna mówią, ze oskarżony w rzeczywistosci nie przyznaje sie do winy, gdy mów "tak, ale ofiara...."

• cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 14.02.23, 16:12
                    > Czyli "tak, ale...". Klasyka.
                    > To juz w sądac biegli od dawna mówią, ze oskarżony w rzeczywistosci nie przyzna
                    > je sie do winy, gdy mów "tak, ale ofiara...."

przecież to Ty mówisz "tak ale"
                    dla mnie bandycka jest kazda agresja
                    dla Ciebie też, do momentu az nie zacznie sie rozmowa o agresywnych atakach USA, wtedy pojawia sie zaczyna sie "ale"

• bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 14.02.23, 17:44
                  cojestdoktorku napisał:

>
                  > > napad na Polskę był bandycki
                  > > i napad na Ukrain też jest bandycki
                  >
                  > i tu sie pewnie zgadzamy, ale rozwinę trochę:
                  > napad na Irak tez był bandycki - i to Ciebie będzie irytować, bo dla Ciebie roz
                  > walanie Ukrainy to zbrodnia (słusznie) ale juz rozwalanie Iraku albo Libii to j
                  > est ok
                  > to nie ja mam problem, tylko Ci co takie same agresywne zachowania chcą ocen
                  > iac inaczej ze wzgledu na swoje przekonania polityczne i sympatie

Nie widzalem abys kiedykolwiek napusal ze bandycka byla ruska agresja na Ukraine w 2014 i 2022.
                  • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 15.02.23, 14:49
                    nieprawda, nawet w tym wątku napisałem, nawet to zacytowałeś
                    za to Ty nigdy nie napisałeś ze jakas agresja USA to była bandyterka, taka moralnosc kalego, ale nie Twoja wina, bo takie są właśnie "wartosci zachodnie", jak my napadamy to mamy powody, a jak inni to zbrodnia
                    • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 15.02.23, 15:20
                      własnie wycięto mi wątek w którym znany dziennikarz mówi kto rozwalił NSII:
                      dorzeczy.pl/swiat/402388/seymour-hersh-to-usa-wysadzily-gazociagi-nord-stream-kluczowa-rola-norwegii.html
                      nic zaskakującego i radek nie jest ruską onucą, a tylko Ci co go linczują wychodza na idiotów

no i po raz kolejny widac tą dzisiejszą hipokryzję
                      komuna była zła bo cenzurowała
                      teraz cenzury nie ma bo jest "wolność", a w wolnosci jest "moderacja" :P
                      • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 15.02.23, 15:57
                        To sa tylko opinie, i nic woecej. Rownie dobrzevTwoja opinia moglaby byc dowodem na to, że to Amerykanie wysadzili NS
                        • cojestdoktorku Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 15.02.23, 16:12
                          to jest dziennikarz śledczy o wieloletniej ugruntowanej reputacji
              • bmc3i Re: Gen. Ratajczak w MSNBC 13.02.23, 19:14
                cojestdoktorku napisał:

> > Tak, tak, a w kwestii oceny hitlerowskiego ataku na Polskę w 1939 roku, t
                > ez zac
                > > howujesz "neutralne stanowisko", między III Rzeszą, a Polską.
                >
                > co Ty mi tu zmyslasz?
                > napad na Polskę był bandycki
                > i napad na Ukrain też jest bandycki
                > nigdy nie zmieniłem tu zdania

Nigdy takiego nie zaprezentowałeś. Z wszystkich Twoich wypowiedzi, jawi sie tu obraz że to zachodnia pomoc w obronie dla Ukrainy jest bandycka. "Ameryka walczy do ostatniego Ukraińca".

> to w niczym nie zmienia faktu ze na Ukrainie znalazłoby sie kilku faszystów, ze
                > niektórzy Polacy, ale też amerykanie irytują się Zelenskim, ze Ukraincy równie
                > z popełniaja zbrodnie na froncie, albo temu ze nie wszystkie kraje świata kibic
                > ują Ukrainie jak my

Tymczasem w ostatnich wyborach parlamentarnych na Ukrainie, ugrupowania skrajnie prawicowe uzyskały mniej niż 2% poparcia, czyli mniej niż w kazdym kraju zachodnim i mniej niż w Rosji.

> a te Twoje ciągotki w kierunku ograniczenia wolnosci w pogladach to niestety mu
                > sisz sobie schowac w kieszeń
                > z jednej strony krytykujesz reżimy, a sam byś na podrzednym forum nawet ogranic
                > zył wolnośc słowa

Krytykuję Ciebie, że cala Twoja dzialalność na tym forum, jest tylko i wylacznie antyzachodnia i antyukraińska. Nigdy ale to nigdy, nie piszesz inaczej.
    • cojestdoktorku Re: sierioża a wy tak diengi? 15.02.23, 16:14
      po pierwsze nie nagle, bo arykuły o tym mówiace maja co najmniej tydzień
      po drugie czemu ruskim trolem nie nazwiesz tego dziennikarza a tych co go cytują?

>Podsyłają wam materiały z kremla?

nie z Kremla tylko z Chicago:
      pl.wikipedia.org/wiki/Seymour_Hersh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka