Dodaj do ulubionych

Przyszłość NATO

17.07.24, 00:04
Różnie sie mowi o przyszlości NATO.

Chocby Macron mówił o śmierci mozgowej...

Z drugiej strony interesy poszczególnych krajów sa rozbiezne.

Francuzi, Niemcy, a nawet Hiszpanie i moze Włosi maja interesy na MŚ, a nie na Baltyku czy Czarnym.

Chca po staremu handlować z kacapią i robic deale naropie, zreszta gebelsy nadal kupuja ruska rope, za ktora placą... Kazachom. Inne kraje kupowały "indyjskie" paliwa...

Warto tez zwrócić uwagę,że art 5 zobowiązuje do stosownej reakcji, która moze byc zdecydowana nota czy sankcja wizowa dla kilku urzedników czy propagandzistów.

jeśli NATO ma miec przyszlość to wewnątzr NATO powinnismy zawierac kolejne umowy wojskowe czy zbrojeniowe bi- i mulilatralne.

Np z Nordykami, z Brytolami czy Rumunami. Ale i Wysehradami, Bałtami lokalne inicjatywy.

Taka ciekawa inicjatywa jest np via carpatia jako droga rokadowa, moze być CPK, połaczenia kolejowe, huby logistyczne. Bo to wszystko infrastruktura o podwójnym zastosowaniu. Linia kolejowa, lotnicsko, hub, rurociag nie odroznia cywilnych pasażerów od personelu wojskowego a disel do czołgu i ciezarówki tez nie odróznialny...

Wspolne zakupy broni, bo wtedy łatwo zbudowac bazy logistyczne i serwisowe dla jednolitego typu uzbrojenia.

łatwiej tez cwiczyć gdy jest wspolny pułk miedzynarodowy gdzie mlodzi oficerowie poznają się wzajemnie i zdobywaja rozeznanie geograficzne lokalne.
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: Przyszłość NATO 17.07.24, 04:20
      Widać NATO ma dużo wrogów. I na wschodzie i na zachodzie.
    • stasi1 Re: Przyszłość NATO 17.07.24, 10:29
      I jaką umowę przewodujesz z tą grupą Wyszehradzką?
      • ignorant11 Re: Przyszłość NATO 18.07.24, 00:59
        stasi1 napisał:

> I jaką umowę przewodujesz z tą grupą Wyszehradzką?

Wspołny czołg, wspolny samolot wspolna haubica, wspolny BWP wspolna logityka itp bardzo wiele mozemy razem negocjujac lepsze warunki i rozwiając wlasne kompetencje
        • bmc3i Re: Przyszłość NATO 18.07.24, 01:23
          ignorant11 napisał:

> stasi1 napisał:
          >
          > > I jaką umowę przewodujesz z tą grupą Wyszehradzką?
          >
          > Wspołny czołg, wspolny samolot wspolna haubica, wspolny BWP wspolna logityka it
          > p bardzo wiele mozemy razem negocjujac lepsze warunki i rozwiając wlasne kompe
          > tencje

I czym bedziesz strzelał z tego wspólnego czołgu, wspólnej haubicy, BWP i armaty, przy wystzreliwaniu tysięcy pocisków dziennie? Skad weżmiesz mięso armatnie, na wojnę?
          • ignorant11 Re: Przyszłość NATO 18.07.24, 13:06
            bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
            >
            > > stasi1 napisał:
            > >
            > > > I jaką umowę przewodujesz z tą grupą Wyszehradzką?
            > >
            > > Wspołny czołg, wspolny samolot wspolna haubica, wspolny BWP wspolna logit
            > yka it
            > > p bardzo wiele mozemy razem negocjujac lepsze warunki i rozwiając wlasne
            > kompe
            > > tencje
            >
            > I czym bedziesz strzelał z tego wspólnego czołgu, wspólnej haubicy, BWP i armat
            > y, przy wystzreliwaniu tysięcy pocisków dziennie? Skad weżmiesz mięso armatnie,
            > na wojnę?

A Ty skad weźmiesz? Rzuciłem kilka przykładów, dobrze, że przypomniłes o wspolnym programie amunicyjnym STandart i jedziemy z milionami sztuk amunicji 155, 120 i miny i drony itp...
            • bmc3i Re: Przyszłość NATO 18.07.24, 14:26
              ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:
              >
              > > ignorant11 napisał:

> > I czym bedziesz strzelał z tego wspólnego czołgu, wspólnej haubicy, BWP i
              > armat
              > > y, przy wystzreliwaniu tysięcy pocisków dziennie? Skad weżmiesz mięso arm
              > atnie,
              > > na wojnę?
              >
              >
              > A Ty skad weźmiesz? Rzuciłem kilka przykładów, dobrze, że przypomniłes o wspoln
              > ym programie amunicyjnym STandart i jedziemy z milionami sztuk amunicji 155, 12
              > 0 i miny i drony itp...

Tylko wspólnie z całym NATO mamy zasoby i potencjał przewyzszający Rosję, a nie z małymi państewkami sciany wschodniej.
              • ignorant11 Re: Przyszłość NATO 18.07.24, 14:59
                bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
                >
                > > bmc3i napisał:
                > >
                > > > ignorant11 napisał:
                >
                > > > I czym bedziesz strzelał z tego wspólnego czołgu, wspólnej haubicy,
                > BWP i
                > > armat
                > > > y, przy wystzreliwaniu tysięcy pocisków dziennie? Skad weżmiesz mię
                > so arm
                > > atnie,
                > > > na wojnę?
                > >
                > >
                > > A Ty skad weźmiesz? Rzuciłem kilka przykładów, dobrze, że przypomniłes o
                > wspoln
                > > ym programie amunicyjnym STandart i jedziemy z milionami sztuk amunicji 1
                > 55, 12
                > > 0 i miny i drony itp...
                >
                >
                > Tylko wspólnie z całym NATO mamy zasoby i potencjał przewyzszający Rosję, a nie
                > z małymi państewkami sciany wschodniej.

Nie jestesmy małym państewkiem:))) Znacznie słabsza Ukraina jakoś przez ponad 2 lata powstrzymuje kacapski blitz....

Zreszta nie wspominalem o UKSA czy Norwegii bo szlo o zagajenie. Niemców chyba nie liczysz? To knur trojański.

Flanka E to również Rumunia Kraje Nordyckie, które produkują zaawansowana broń a tez potrafia wciagnąc kacapów w arktyczny Afganistan...

Program Orka widzialby we wspołpracy z Ludkwistami, którzy maja bardzo ciekawy A 26, maja tez Grippeny, ktore moze byłby lepsze niż FA 50.

Obecne NATO opiera sie o USA i poza siłami amerykanskimi niewiele znaczy, a tu trzeba budowac własny komponent lokalny. Najpierw włąsne siły sojusze powyzej...

A obrona Polski nie moze sie ograniczac tylko do własnego terytorium, zreszta nigdy sie nie ograniczała.., bo Baltia czy Słowacja, Nie mowiac o tradycyjnych Rusiach: Białej i Kijowskiej, gdzie rozgrywaliśmy głowne bitwy...
        • stasi1 Re: Przyszłość NATO 24.07.24, 00:08
          Węgry będą produkowali swój czołg więc z kim chcesz ten wspólny produkować? I jaki wspólny samolot? I jaką wspólną haubice?
    • cheyenne20 Re: Przyszłość NATO 17.07.24, 11:00
      Wojna z Rosją udowodniła, że NATO ma się dobrze. To dzięki Natowskiemu dowodzeniu, rozpoznaniu satelitarnemu i lotniczemu, walce radioelektronicznej i dostawom uzbrojenia - Ukraińska armia skutecznie działa na froncie.
      Rosja i Chiny nie osiągną Natowskiego wyszkolenia i standardu uzbrojenia jeszcze przez dekady.
    • jorl11 Re: Przyszłość NATO 21.07.24, 09:57
      ignorant11 napisał:

> Chca po staremu handlować z kacapią i robic deale naropie, zreszta gebelsy nada
      > l kupuja ruska rope, za ktora placą... Kazachom. Inne kraje kupowały "indyjskie
      > " paliwa...

Ja dodam, bo brakuje w tym Twoim wpisie, ze Polska za ta rope kazachska a wlasciwie rosyjska plynaca rurocogaiem Przyjazn od granicy polsko-bialoruskiej do Niemiec bierze oplaty tranzytowe i jej one nie smierdza.
      A do tego Polska tak samo kupuje rope jak Niemcy dla swoich rafinerii plynaca ta rura.

Tak Polska robila dziesieciolecia i brala oplaty tranzytowe z rury i kupowala kacapska rope.
      I ze Polska wrocila aby po staremu handlowac z kacapia.

Moze nieprawda drogi i11? Prawda, prawda ale dlaczego tego nie napisales?
    • jorl11 Re: Przyszłość NATO 21.07.24, 09:58
      ignorant11 napisał:

> No nie, bo Polska kupuje rope na całym świecie, chyba głownie amerykańska i cia
      > gnie przez NAftoport w ilosci 40Mt rocznie i zaopatruje rafinerie w leuna.

Dobra a wiec wyzej twierdziles ze

ignorant11 napisał:
      > Chca po staremu handlować z kacapią i robic deale naropie, zreszta gebelsy nada
      > l kupuja ruska rope, za ktora placą... Kazachom.

A wiec moje pytanie jest jak ta kazachska a w rzeczywistosci ruska ropa dochodzi do Niemiec

Jest pare mozliwosci, ktora wybierasz drogi i11?

1. Moja z powyzej:

jorl11 napisał:

> ta rope kazachska a wlasc
      > iwie rosyjska plynaca rurocigiem Przyjazn od granicy polsko-bialoruskiej do Ni
      > emiec

2. Sie teleportuje do Niemiec z Rosji

3. gow.o wiem na ten temat, jak o tym chce pomysles to boli mnie glowa, taki juz tepy jestem ja i11

No jak drogi i11, co wybierasz?
      • jorl11 Re: Przyszłość NATO 23.07.24, 18:49
        jorl11 napisał:
        > Jest pare mozliwosci, ktora wybierasz drogi i11?
        >
        > 1. Moja z powyzej:
        >
        > jorl11 napisał:
        >
        > > ta rope kazachska a wlasc
        > > iwie rosyjska plynaca rurocigiem Przyjazn od granicy polsko-bialoruski
        > ej do Ni
        > > emiec

>
        >
        > 2. Sie teleportuje do Niemiec z Rosji
        >
        > 3. gow.o wiem na ten temat, jak o tym chce pomysles to boli mnie glowa, taki ju
        > z tepy jestem ja i11

Widze ze wybrales pkt.3 drogi i11.

A tu:

businessinsider.com.pl/gospodarka/rosyjska-ropa-nadal-plynie-do-polski-mamy-zapasy-na-czas-kryzysu/jswdx3t

I cytat stamtad:

Transport rosyjskiej ropy naftowej dostarczanej do Polski rurociągiem "Przyjaźń", tranzytem przez Białoruś, odbywa się zgodnie z harmonogramem — poinformowała w czwartek rzeczniczka PERN Katarzyna Krasińska.

Jak widzisz drogi i11 polska gazeta wybrala pkt.1. Tak jak i ja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka